Τετάρτη 11 Αυγούστου 2021

Τον Σταύρο Μπένο επέλεξε ο πρωθυπουργός για την ανασυγκρότηση της Β. Εύβοιας.

Ο πρωθυπουργός, χωρίς κομματικές παρωπίδες, για τη συγκεκριμένη επιχείρηση-δράση, επέλεξε έναν έμπειρο με πολλές παραστάσεις από την καθημερινότητα αυτοδιοικητικό, έναν "μπαρουτοκαπνισμένο"!
Κύριε, Μπένο, καλή δύναμη στο πολύ δύσκολο έργο που αναλάβατε...


Ο Σταύρος Μπένος συνέδεσε το όνομά του με δυο σπουδαία έργα, την ανασυγκρότηση της πόλης της Καλαμάτας μετά τους σεισμούς και την ίδρυση των ΚΕΠ που αποτέλεσαν κορυφαία καινοτομία στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης.

Όπως υπογράμμισε ο πρωθυπουργός, είναι «ένας πολιτικός που ως Δήμαρχος είχε συνδεθεί με την αναμόρφωση της Καλαμάτας, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς το 1986. Ως Υπουργός Εσωτερικών καθιέρωσε το θεσμό των ΚΕΠ, αλλά πάνω από όλα ως ενεργός πολίτης έχει αποδείξει την ευαισθησία του, εργαζόμενος για την προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτιστικού περιβάλλοντος, ειδικά την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων μας. Έχει την πείρα και το όραμα για να πετύχει αυτό που θέλουμε».

Με ανάρτησή του στο Facebook ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Α. Σκέρτσος επισημαίνει πως «η Εύβοια με τον Σταύρο Μπένο μπορεί να γίνει ένα “εργαστήριο” του μέλλοντος για τη χάραξη νέου τύπου δημόσιων αναπτυξιακών πολιτικών που θα είναι συμπεριληπτικές για τους κατοίκους, προστατευτικές για το περιβάλλον και ταυτόχρονα φιλόδοξες για την τοπική οικονομία και κοινωνία».

«Ο Σταύρος Μπένος είναι ο κατάλληλος άνθρωπος για να αναλάβει το σχέδιο ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας, όχι μόνο γιατί έχει συνδεθεί με την ανοικοδόμηση της Καλαμάτας και τη δημιουργία των ΚΕΠ, αλλά διότι χάρη στη δουλειά που έχει κάνει στο Diazoma είναι ο σημαντικότερος στην Ελλάδα θιασώτης -και ίσως ο πιο βαθύς γνώστης- του εργαλείου που ονομάζεται “Σχέδιο Ολοκληρωμένων Χωρικών Επενδύσεων”. Αυτό έχει ανάγκη η Εύβοια μετά από την περιβαλλοντική και οικονομική ζημιά που έχει υποστεί· μια τολμηρή χωρική στρατηγική που δεν θα περιλαμβάνει απλά τη βελτίωση της οικονομικής κατάστασης και απασχόλησης, αλλά και την -με κοινωνικούς όρους- βελτίωση της καθημερινής ζωής των πολιτών, καθώς και τη βελτίωση του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.
Η Εύβοια με τον Σταύρο Μπένο μπορεί να γίνει ένα “εργαστήριο” του μέλλοντος για τη χάραξη νέου τύπου δημόσιων αναπτυξιακών πολιτικών που θα είναι συμπεριληπτικές για τους κατοίκους, προστατευτικές για το περιβάλλον και ταυτόχρονα φιλόδοξες για την τοπική οικονομία και κοινωνία».
Την απόφαση του Κυριάκου Μητσοτάκη να ορίσει τον Σταύρο Μπένο επικεφαλής της επιτροπής ανασυγκρότησης της Εύβοιας σχολίασε μέσα από τα social media η Άννα Διαμαντοπούλου. «Σταύρος Μπένος. Μια ζωή με σφραγίδα ήθους, δημιουργίας αποτελέσματος. Η καλύτερη επιλογή για την δυσκολότερη αποστολή. Καλή επιτυχία Φίλε. Αν δεν τα καταφέρεις εσύ δεν θα μπορέσει κανείς».

O Σταύρος Μπένος γεννήθηκε στην Καλαμάτα το 1947 και σπούδασε στο Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ. Το 1978 εξελέγη δήμαρχος Καλαμάτας και επανεξελέγη άλλες δύο φορές στις εκλογές του 1982 και 1986. Έγινε γνωστός για το θεαματικό έργο που επιτέλεσε ως δήμαρχος της Καλαμάτας από το 1978 έως το 1990, περίοδο στην οποία κατάφερε να ανοικοδομήσει την πόλη αλλά και να αλλάξει τον χαρακτήρα της μετά τους καταστροφικούς σεισμούς του 1986. Η θητεία του συνδέθηκε με τους καταστρεπτικούς σεισμούς της Καλαμάτας (1986) και την πολεοδομική ανασυγκρότησή της.
Η πολύχρονη προσπάθεια πολεοδομικής ανασυγκρότησης της Καλαμάτας βραβεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (για την πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας), και από την EuropaNostra (για τη Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης).
Βουλευτής του Νομού Μεσσηνίας (1990-2004) και στην Β’ Αθήνας (2004-2007), Υφυπουργός Πολιτισμού κατά την τελευταία Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη. Η ίδρυση με δική του πρωτοβουλία των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών (ΚΕΠ) αποτέλεσαν κορυφαία καινοτομία στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης της Ελλάδας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου