Πέμπτη 7 Απριλίου 2022

Στη Δυτική Μακεδονία το φωτοβολταϊκό-γίγας



kathimerini.gr
Χρύσα Λιάγγου

Εγκαινιάστηκε το φωτοβολταϊκό πάρκο των ΕΛΠΕ, το οποίο καλύπτει τις ανάγκες ρεύματος 75.000 νοικοκυριών.
Στη Δυτική Μακεδονία θα λειτουργήσει το μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό πάρκο της χώρας και ένα από τα μεγαλύτερα της Ευρώπης. Σε απόσταση 10 χλμ. από το σημείο που πριν από 50 χρόνια στήθηκε ο ΑΗΣ Καρδιάς με την πλέον σύγχρονη τότε τεχνολογία παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από λιγνίτη και σε μια έκταση 3,5 χιλιάδων στρεμμάτων έχουν στηθεί 509.000 υπερσύγχρονα πάνελ για να παράγουν ενέργεια 350 GWh ετησίως, που θα καλύψει τις ανάγκες ρεύματος 75.000 νοικοκυριών ή του 40% της οικιακής κατανάλωσης της Δυτικής Μακεδονίας.

Πρόκειται για φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 204,3 MW που ολοκλήρωσαν τα ΕΛΠΕ στην περιοχή της Κοζάνης, σηματοδοτώντας την ταχεία μετάβαση του ομίλου στις νέες πιο «καθαρές» μορφές ενέργειας και συμβάλλοντας καθοριστικά στον ενεργειακό μετασχηματισμό της Δυτικής Μακεδονίας και στη συνέχιση της λειτουργίας του ως ενεργειακού κέντρου της χώρας. Το έργο εγκαινίασε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, επισημαίνοντας στην ομιλία του ότι «συμβολίζει την πράσινη μετάβαση εντός αλλά και εκτός συνόρων».

Η συνολική επένδυση ανήλθε στα 130 εκατ. ευρώ, με σημαντικό όφελος για την εθνική οικονομία, αλλά και την περιοχή της Δ. Μακεδονίας, καθώς δημιούργησε πάνω από 350 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής, ενώ θα διατηρήσει δεκάδες άμεσες και έμμεσες θέσεις απασχόλησης κατά τη διάρκεια λειτουργίας, οι περισσότερες εκ των οποίων θα καλυφθούν από την τοπική κοινωνία.

«Το έργο αυτό αποτυπώνει έμπρακτα την απόφασή μας και τη δέσμευσή μας να ανταποκριθούμε, με τρόπο ουσιαστικό, σε μια νέα εποχή προκλήσεων. Θέσαμε σαν προτεραιότητα να δημιουργήσουμε τα ΕΛΠΕ των επόμενων δεκαετιών, ξεπερνώντας την αδράνεια που χαρακτηρίζει συνήθως μεγάλους οργανισμούς με μακρά και πετυχημένη ιστορία», τόνισε στην ομιλία του ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΠΕ Ανδρέας Σιάμισιης, προσθέτοντας ότι το όφελος για την ελληνική αγορά από τη λειτουργία του έργου ανέρχεται σε 80-100 εκατ. ετησίως.

Αναλυτική περιγραφή του Φ/Β πάρκου της Κοζάνης, της προηγμένης τεχνολογίας που αξιοποιήθηκε και των εξειδικευμένων εργασιών κατασκευής του, έκανε ο γενικός διευθυντής Στρατηγικού Σχεδιασμού και Νέων Δραστηριοτήτων του ομίλου Γιώργος Αλεξόπουλος. «Σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα τα ΕΛΠΕ απέκτησαν εγκατεστημένη ισχύ 300 MW από ΑΠΕ και έχουν θέσει ως μεσοπρόθεσμο στόχο το 1GW μέχρι το τέλος του 2026 και την ανάπτυξη ενός διαφοροποιημένου, ισχυρού χαρτοφυλακίου έργων άνω των 2 GW σε λειτουργία έως το 2030. Το πρώτο μεγάλο βήμα προς την ενεργειακή μετάβαση έγινε και το όραμά μας δεν σταματά εδώ», τόνισε ο κ. Αλεξόπουλος. Τα ΕΛΠΕ εκτός από την ελληνική αγορά αναζητούν ευκαιρίες για εξαγορές στην Κύπρο, στη Βουλγαρία και στη Βόρεια Μακεδονία, ενώ βρίσκονται σε συζητήσεις με ξένη εταιρεία για συνεργασία στα υπεράκτια αιολικά.

Εχουν υποβάλει αίτηση στη ΡΑΕ για άδεια αποθήκευσης ισχύος 125 MW στο φωτοβολταϊκό της Κοζάνης, ενώ αναμένουν την έγκριση των ΑΕΠΟ για δύο ακόμη μεγάλα φωτοβολταϊκά, ένα στη Φλώρινα ισχύος 320 MW και ένα στα Τρίκαλα ισχύος 208 MW. Στον τομέα της θερμικής παραγωγής αναμένεται τον Ιούνιο να λάβουν την επενδυτική απόφαση για τη νέα μονάδα φυσικού αερίου στη Θεσσαλονίκη ενώ, σύμφωνα με τον κ. Σιάμισιη, σε διάστημα τριών με έξι μηνών θα ληφθούν και οριστικές αποφάσεις σε σχέση με τη συμμετοχή του ομίλου στη ΔΕΠΑ Εμπορίας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου