Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2022

Κυριάκος Μητσοτάκης: Τα σύνορα μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο



Tα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο

Αυστηρό μήνυμα αποφασιστικότητας έστειλε στην Τουρκία ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης από τον Σκαραμαγκά όπου παραβρέθηκε και απηύθηνε χαιρετισμό στην τελετή ονοματοδοσίας και ένταξης στο Πολεμικό Ναυτικό του νεότευκτου Ταχέος Περιπολικού Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΤΠΚ) «ΥΠΟΠΛΟΙΑΡΧΟΣ ΒΛΑΧΑΚΟΣ». Ο πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων:
  • Τόνισε με κατηγορηματικό τρόπο πως η ιστορία διδάσκει «ότι όποιος παραβιάζει τελικά τα σύνορα τιμωρείται».
  • Προειδοποίησε ότι «στον 21ο αιώνα δεν χωρούν αυτοκρατορικά οράματα άλλων εποχών. Πολύ περισσότερο, δεν έχουν θέση κάθε λογής επίδοξοι τοπικοί ταραχοποιοί».
  • Επανέλαβε ότι τα προβλήματα λύνονται ειρηνικά και με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο, και αυτό απαιτούν οι δυο λαοί, «και είναι λάθος, μεγάλο λάθος, κάποιοι να επιχειρούν να δηλητηριάζουν την κοινή τους γνώμη, ανακαλύπτοντας εχθρούς εκεί που απλά δεν υπάρχουν».
  • Επεσήμανε ότι «τα σύνορά μας έχουν χρώμα γαλάζιο και όχι γκρίζο».
  • Υπενθύμισε την απόφαση της κυβέρνησης για την ενίσχυση του Πολεμικού Ναυτικού. «Σε μία ιερή αποστολή, στην οποία σε λίγο θα ενταχθούν τρεις νέες φρεγάτες Belharra, τέσσερις αναβαθμισμένες φρεγάτες ΜΕΚΟ, ανθυποβρυχιακά ελικόπτερα Romeo, ενώ σύντομα αναμένονται και άλλες αποφάσεις για την περαιτέρω ενίσχυση του Πολεμικού μας Ναυτικού».
  • Υπογράμμισε με έμφαση ότι «Αυτό το οποίο προέχει σήμερα είναι η άγρυπνη ετοιμότητα, είναι η ατσάλινη ενότητα, είναι η ώριμη αποφασιστικότητα».

Επένδυση 2,2 δισ. ευρώ και 20.000 νέες θέσεις εργασίας από την Google στην Ελλάδα

Επενδυτικά σχέδια, ύψους 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, οι οποίες αναμένεται να δημιουργήσουν περί τις 20.000 καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας έως το 2030 παρουσίασε η Google μέσω της δημιουργίας της πρώτης Google Cloud Region στην Ελλάδα και την ευρύτερη νοτιοανατολική Ευρώπη σε εκδήλωση στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιαρχος παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Κατά την ομιλία του ο Πρωθυπουργός, μεταξύ άλλων:
  • Τόνισε ότι «οι επενδύσεις, ειδικά σε τομείς αιχμής, αποτελούν πάντα αδιαπραγμάτευτη και σταθερή μας προτεραιότητα. Όχι μόνο γιατί δημιουργούν εθνικό πλούτο και νέες καλοπληρωμένες θέσεις εργασίας, αναστέλλοντας το brain drain, δημιουργώντας μία νέα τάση επιστροφής νέων στην πατρίδα μας, αλλά γιατί ταυτόχρονα αυτές οι επενδύσεις κινητοποιούν και εκσυγχρονίζουν συνολικά την επιχειρηματική δράση. Ενώ, ταυτόχρονα, αναβαθμίζουν και την πατρίδα μας στον παγκόσμιο χάρτη αξιοποίησης διεθνών κεφαλαίων».
  • Σημείωσε ότι «η ψηφιακή εξέλιξη μπορεί να γίνει ένα πραγματικό εφαλτήριο προόδου για τη χώρα μας. Είναι οδηγός για το αύριο, το οποίο είναι ήδη εδώ. Ένα καλύτερο αύριο για την κοινωνία και την οικονομία, αρκεί όμως να έχει όραμα, προσανατολισμό και σχέδιο. Δεν έχω κρύψει, από την πρώτη στιγμή που ο ελληνικός λαός μας ανέθεσε την ευθύνη της διακυβέρνησης της χώρας, το όραμά μου για ένα μεγάλο ψηφιακό άλμα της πατρίδας μας. Και βασικός πυλώνας αυτού του εθνικού σχεδίου είναι το σχέδιό μας "Ελλάδα 2.0". Είναι ενεργός πυρήνας του οικονομικού μετασχηματισμού της χώρας. Και με πολύ μεγάλη χαρά διαπιστώνω ότι και η Google, αλλά και πολλές επιχειρήσεις του κλάδου, συντάσσονται προς αυτές τις κατευθύνσεις».
  • Υποστήριξε πως «η τεχνολογία ποτέ δεν είναι αυτοσκοπός. Είναι ένα απαραίτητο εργαλείο για την επίτευξη ενός διπλού στόχου: την καλύτερη απόδοση της οικονομίας και βέβαια την καλύτερη εξυπηρέτηση του πολίτη. Το ψηφιακό μας κράτος παρέχει ήδη στους Έλληνες πολίτες μια δέσμη 1.500 υπηρεσιών μέσα από το gov.gr. Είναι μια σιωπηλή επανάσταση που ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια και συνεχίζεται».
Με την απόφαση της Google να επενδύσει στην Ελλάδα για τη δημιουργία της πρώτης Google Cloud Region στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, η χώρα μας αναδεικνύεται σε περιφερειακό κόμβο για την παροχή υπηρεσιών Cloud.
  • Μία Cloud Region, η οποία βασίζεται σε φυσικές υποδομές υψηλής τεχνολογίας όπως data centers και τηλεπικοινωνιακά δίκτυα, ουσιαστικά αποτελεί μία περιοχή παροχής υπηρεσιών υπολογιστικού νέφους (Cloud) προς επιχειρήσεις κάθε μεγέθους αλλά και τον δημόσιο τομέα.
  • Κάθε Region έχει τη δυνατότητα να υποστηρίξει με εξαιρετικά μικρό χρόνο απόκρισης πληθώρα παροχών, όπως η αποθήκευση, οργάνωση, ανάλυση και ταχεία ανάκτηση δεδομένων, υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης και μηχανικής μάθησης.
  • Σύμφωνα με μελέτες που εκπονήθηκαν μετά από παραγγελία της Google, η επένδυση για τη δημιουργία του Google Cloud Region θα αποφέρει 2,2 δισ. ευρώ στην ελληνική οικονομία έως το 2030 και θα συμβάλει στη δημιουργία περισσότερων από 19.400 θέσεων εργασίας κατά το ίδιο διάστημα.
Πέραν της δημιουργίας Cloud Region, και σε συνέχεια της πολύπλευρης παρουσίας της στην Ελλάδα, η Google:
  • Θα προχωρήσει στην ίδρυση δύο Κέντρων Αριστείας (Centres of Excellence) στη Θεσσαλονίκη και την Πάτρα, σε συνεργασία με την Deloitte, τα οποία θα είναι αφιερωμένα στην τεχνητή νοημοσύνη και την αειφορία.
  • Ανακοίνωσε επιπλέον τη συνέχιση και εμβάθυνση της συνεργασίας της με το Υπουργείο Πολιτισμού, ώστε να γίνουν ψηφιακά επισκέψιμα για όλους, έργα σύγχρονης τέχνης μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Google Arts & Culture.
  • Απηύθυνε ανοιχτή πρόσκληση σε Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και Κοινωνικές Επιχειρήσεις για συμμετοχή σε εκπαιδευτικό και χρηματοδοτικό πρόγραμμα συνολικού ύψους 1 εκατ. ευρώ, που αποβλέπει στην υποστήριξη όσων αναπτύσσουν περιβαλλοντικά βιώσιμες δράσεις, όπως ο οικολογικός τουρισμός.

Στρατηγική συμφωνία ΔΕΠΑ- TotalEnergies για προμήθεια LNG

Συμφωνία της ΔΕΠΑ Εμπορίας με την γαλλική TotalEnergies για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
  • Με την στρατηγική αυτή συμφωνία επιτυγχάνεται ο εθνικός στόχος που έθεσε η Κυβέρνηση για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας και την σταδιακή απεξάρτησή της από το ρωσικό φυσικό αέριο.
  • Η συμφωνία προβλέπει την προμήθεια LNG με δύο πλοία μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου ανά μήνα, συνολικού φορτίου που αντιστοιχεί σε 10 TWh για τους επόμενους πέντε μήνες, δηλαδή από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023.
  • Η Ελλάδα θα προμηθεύεται το LNG με τιμή αναφοράς διαφορετική από εκείνη του κόμβου TTF (που αποτελεί σήμερα την τιμή αναφοράς για την Ευρώπη), ο οποίος παρουσιάζει έντονη μεταβλητότητα, ενώ διατηρεί τη δυνατότητα να μην παραλάβει τα φορτία, εάν κριθεί ότι δεν μας είναι απαραίτητα, με την καταβολή τέλους ακύρωσης.

Η συμφωνία αυτή επισφραγίζει τις συντονισμένες ενέργειες της Κυβέρνησης μέσω του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και της ΔΕΠΑ Εμπορίας, για την ενεργειακή θωράκιση της χώρας. Με δεδομένο ότι περισσότερο από το 70% του εισαγόμενου φυσικού αερίου στην Ελλάδα χρησιμοποιείται στην ηλεκτροπαραγωγή, η απρόσκοπτη προμήθειά του, που διασφαλίστηκε με μια σειρά συμφωνιών, εγγυάται τη σταθερή κάλυψη των ενεργειακών αναγκών της χώρας, ακόμη και με μειωμένες προμήθειες από τη Ρωσία. Επισημαίνεται ότι:
  • Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, η εξάρτηση της Ελλάδας από το ρωσικό φυσικό αέριο μειώθηκε αισθητά, καθώς το μερίδιό του επί των εισαγωγών φυσικού αερίου διαμορφώθηκε στο 34% (έναντι 45% το ίδιο διάστημα πέρυσι).
  • Παράλληλα, έχουν ενισχυθεί σημαντικά οι εισαγωγές υγροποιημένου φυσικού αερίου (αύξηση 50% σε ετήσια βάση). Οι εισαγωγές LNG από τη Ρεβυθούσα αντιστοιχούν στο 44% των συνολικών εισαγωγών φυσικού αερίου, έναντι 31% τον περασμένο χρόνο.
Η συμφωνία ΔΕΠΑ Εμπορίας- TotalEnergies για την προμήθεια υγροποιημένου φυσικού αερίου κατά το διάστημα Νοεμβρίου 2022 - Μαρτίου 2023 αποτελεί καθοριστικό βήμα για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας μας. Διασφαλίζει ένα πρόσθετο ενεργειακό απόθεμα της τάξεως των 10TWh κατά την περίοδο του χειμώνα, το οποίο κάνει την Ελλάδα μια από τις ασφαλέστερες ενεργειακά χώρες στην Ευρώπη. Η Κυβέρνηση θα συνεχίσει τις προσπάθειές της για διασφάλιση της απρόσκοπτης παροχής ενέργειας σε όλη τη χώρα, σε μια περίοδο οξύτατης ενεργειακής κρίσης που πλήττει ολόκληρη την Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου