Κυριακή 30 Απριλίου 2023

Πρωτομαγιά 2023 - Ημέρα μνήμης και τιμής

 


Πρωτομαγιά 2023 - Ημέρα μνήμης και τιμής

Συμπληρώνονται φέτος 137 χρόνια από τον Μάιο του 1886 όταν τα εργατικά συνδικάτα στο Σικάγο ξεσηκώθηκαν και διαδήλωσαν διεκδικώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας με κυρίαρχο σύνθημα «Οχτώ ώρες δουλειά, οχτώ ώρες ανάπαυση, οχτώ ώρες ύπνο».

Η Πρωτομαγιά αποτελεί ημέρα μνήμης και τιμής στους διαχρονικούς αγώνες των εργαζομένων για το δικαίωμα στην εργασία, την κατοχύρωση της οκτάωρης εργασίας, τη διεκδίκηση μισθών αξιοπρέπειας, την προάσπιση των εργασιακών και συνδικαλιστικών ελευθεριών και δικαιωμάτων και την παύση κάθε μορφής εκμετάλλευσης. 

Στη σημερινή συγκυρία που με την ασκούμενη πολιτική επιδιώκεται η αποδόμηση του δημόσιου χαρακτήρα της εκπαίδευσης, στοχοποιείται η συνδικαλιστική δράση, αμφισβητούνται εργασιακά δικαιώματα και κατακτήσεις, υπηρετείται το πρόταγμα της ατομικότητας έναντι αυτού της συλλογικής δράσης οι δράσεις και οι αγώνες μας αποκτούν ιδιαίτερη σημασία και βαρύτητα.

Τα μέλη της Δημοκρατικής Ανεξάρτητης Κίνησης Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης με σεβασμό και τιμή απέναντι στην ιστορία των αγώνων του εργατικού κινήματος δηλώνουμε παρόντες στους αγώνες του σήμερα και διεκδικούμε με υπευθυνότητα, δυναμισμό, ενότητα και αποφασιστικότητα, την ανατροπή των αντεργατικών πολιτικών, την υπεράσπιση των δημόσιων αγαθών, την ενίσχυση του δημόσιου σχολείου.

Δεν θα επιτρέψουμε την κατάργηση και συρρίκνωση των εργασιακών μας δικαιωμάτων.

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΛΥΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

ΚΑΙ ΟΧΙ «ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ» ΚΑΙ ΥΠΟΣΧΕΣΕΙΣ

 

ΟΛΟΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

 

Από τη Δ.Α.Κ.Ε./Π.Ε.

Πέμπτη 27 Απριλίου 2023

Πρόγραμμα Διακυβέρνησης 2023-2027 της ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ



Παρουσιάστηκε χθες από τον Πρωθυπουργό και Πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη το πρόγραμμα Διακυβέρνησης 2023-2027 της Νέας Δημοκρατίας. Αποβλέπει σε μια Ελλάδα παραγωγική, κοινωνική, δίκαιη, σύγχρονη και κυρίως ισχυρή. Καταγράφει το όραμα και το σχέδιο του για τα επόμενα χρόνια. Ανέφερε σχετικά ο Πρωθυπουργός:
  • Θα επιχειρήσω να σας πω μία ιστορία, του πως οραματίζομαι την Ελλάδα σε τέσσερα χρόνια. Μία ιστορία η οποία ξεκίνησε πριν από τέσσερα χρόνια, όταν βάλαμε ουσιαστικά τα θεμέλια για την Ελλάδα την οποία οραματιζόμαστε.
  • Έχουν γίνει σημαντικά βήματα προόδου, αλλά πρέπει να γίνουν τα μεγάλα άλματα έτσι ώστε η πατρίδα μας να γίνει πραγματικά μία ευρωπαϊκή χώρα. Αυτά τα άλματα απαιτούν στέρεα θεμέλια. Είναι τα θεμέλια τα οποία βάλαμε την πρώτη τετραετία της Νέας Δημοκρατίας.
  • Θυμάστε ότι και το 2019 σας είχα πει ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αλλάξει σε μια τετραετία και εξακολουθώ να πιστεύω ότι αυτό είναι αλήθεια. Όμως κάναμε πολύ σημαντικά βήματα προόδου κι αυτά τα βήματα προόδου επιβάλλεται να τα συνεχίσουμε.
  • Και το δίλημμα αν θα πάμε μπροστά ή αν θα γυρίσουμε πίσω είναι σήμερα περισσότερο επίκαιρο παρά ποτέ.
Οι βασικές προτεραιότητες του προγράμματος

Το πρόγραμμα Διακυβέρνησης 2023-2027 της Νέας Δημοκρατίας αναπτύσσεται σε πέντε κεφάλαια και περιλαμβάνει 4 κεντρικές προτεραιότητες.

Τα κεφάλαια αφορούν: Την παραγωγική, την κοινωνική, την πράσινη και ψηφιακή, τη δίκαιη και την ισχυρή Ελλάδα.

Βασικές προτεραιότητες είναι:

Πρώτον: Οι καλύτερες αμοιβές για όλους. Με ένα νέο μισθολόγιο στο Δημόσιο και με αυξήσεις στηριγμένες στην εθνική ανάπτυξη ώστε σταδιακά να καλύψουμε την απόσταση που μας χωρίζει ακόμη από τον μέσο όρο των μισθών στην Ευρώπη.

Δεύτερον: Ένα αποτελεσματικό Κράτος. Μετατρέποντας σε άλματα τα μέχρι τώρα ψηφιακά μας βήματα. Οπλίζοντας τη διοίκηση με άξια στελέχη και με διαδικασίες που αξιολογούν, αλλά θα επιβραβεύουν τις επιδόσεις τους.

Τρίτον: αξιοπρεπή δημόσια Υγεία και περισσότερα δικαιώματα στη νέα γενιά. Με δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους, σύγχρονα νοσοκομεία και Τμήματα Επειγόντων . Και παράλληλα με προγράμματα προσιτής στέγης στους νέους.

Και τέταρτον μια Πατρίδα ασφαλή με το βλέμμα στο μέλλον, ώστε ενώ τα εθνικά σύνορα να στέκουν απόρθητα και η Ελλάδα να δυναμώνει τη φωνή της έξω από αυτά . Σε μια καθημερινότητα που θα γίνεται όλο και πιο εύκολη και πιο πράσινη.

Τα πέντε κεφάλαια του προγράμματος

Κεφάλαιο Πρώτο: Παραγωγική Ελλάδα

Οικονομικοί στόχοι 
  1. Διπλάσιος ρυθμός ανάπτυξης της Ε.Ε. 3% ετησίως. Διπλάσιες δημόσιες επενδύσεις και αύξηση συνολικά επενδύσεων κατά 70%. Μείωση δημόσιου χρέους στο 140% του Α.Ε.Π. το 2027 και στο 120% του Α.Ε.Π. το 2030. Επαναφορά και διατήρηση του πληθωρισμού στο 2%.
  2. Μείωση της ανεργίας κάτω από 8% έως το 2027.
  3. Αύξηση εξαγωγών στο 60% του Α.Ε.Π. έως το 2027 και 70% έως το 2030.
  4. Αύξηση μεριδίου μεταποίησης στο 15% του Α.Ε.Π. με την εφαρμογή της εθνικής μας στρατηγικής για τη βιομηχανία και την εξωστρέφεια των ελληνικών επιχειρήσεων.
  5. Δωδεκάμηνη τουριστική περίοδος και δημόσια έσοδα από τον τουρισμό να φθάσουν τα 30 δισ. ευρώ ετησίως.
  6. Η Ελλάδα μεταξύ των 10 καλύτερων χωρών παγκοσμίως στην εφοδιαστική αλυσίδα/logistics.
Εργασία και εισόδημα
  1. Αύξηση του μέσου μισθού πάνω από 25% μέσα στην τετραετία 2023-2027 (στα 1.500 ευρώ από 1.170 ευρώ) και αύξηση κατώτατου μισθού στα 950 ευρώ εντός της τετραετίας.
  2. Νέα αύξηση 3-4% στις συντάξεις από την 1η Ιανουαρίου 2024.
  3. Αύξηση μισθών των δημοσίων υπαλλήλων και αναμόρφωση του μισθολογίου τους από 1/1/2024.
  4. Εφαρμογή ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλες τις επιχειρήσεις ανεξαρτήτως κλάδου ή μεγέθους και αυστηρών ψηφιακών ελέγχων μέσω επιθεώρησης εργασίας παντού.
Νέες μειώσεις φόρων και εισφορών
  1. Σταδιακή μείωση 20% του τέλους επιτηδεύματος το 2025, 30% το 2026 και κατάργηση έως το τέλος της τετραετίας το 2027.
  2. Οριστική κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες και αύξηση τους κατά 60.000 έως το 2027.
  3. Αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για οικογένειες με παιδιά από 1/1/2024.
  4. Μείωση κατά μία επιπλέον μονάδα των ασφαλιστικών εισφορών και του μη μισθολογικού κόστους.
  5. Μείωση τεκμηρίων διαβίωσης κατά 30% μεσοσταθμικά από 1/1/2025.
  6. Μείωση του φόρου συγκέντρωσης κεφαλαίων από 0,5% σε 0,2%. Μείωση 50% του φόρου χρηματιστηριακών συναλλαγών.
Νέες κρίσιμες υποδομές

2.300 έργα κρίσιμων υποδομών (δρόμοι, αεροδρόμια, μετρό, σιδηρόδρομοι, λιμάνια, δίκτυα ύδρευσης και αποχέτευσης) σε όλη την Ελλάδα.

Δέσμευση ολοκλήρωσης για 10 εμβληματικά έργα εθνικής εμβέλειας:
  1. Μετρό Θεσσαλονίκης.
  2. Ανατολική Εσωτερική Περιφερειακή Θεσσαλονίκης (fly over).
  3. Σύνδεση σιδηροδρόμου με τα μεγάλα λιμάνια της χώρας.
  4. Αυτοκινητόδρομος Πατρών – Πύργου.
  5. Αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας (E65).
  6. Κατασκευή επέκτασης Γραμμής 2 του Μετρό της Αθήνας προς Ίλιον.
  7. Αναβάθμιση Προαστιακού Δυτικής Αττικής.
  8. Νέο αεροδρόμιο Ηρακλείου στο Καστέλι, το πιο σύγχρονο της Μεσογείου.
  9. Βόρειος Οδικός Άξονας Κρήτης (ΒΟΑΚ).
  10. Κατασκευή Γραμμής 4 του Μετρό Αθήνας.

Κεφάλαιο δεύτερο: Κοινωνική Ελλάδα

Καλύτερη δημόσια υγεία για όλους
  1. Αύξηση του νοσηλευτικού προσωπικού κατά 10.000 εργαζόμενους.
  2. Ανακαίνιση και εκσυγχρονισμός 80 νοσοκομείων και 156 κέντρων υγείας, δημιουργία 315 μονάδων τηλεϊατρικής, 25 σύγχρονων κέντρων αποκατάστασης.
  3. Δωρεάν Προσωπικός γιατρός και δωρεάν προληπτικές εξετάσεις για όλους τους πολίτες.
  4. Ψηφιακός μετασχηματισμός Υγείας, Ενίσχυση του συστήματος ηλεκτρονικής συνταγογράφησης. Ολοκλήρωση του Ατομικού Ηλεκτρονικού Φακέλου Υγείας.
  5. Δημιουργία 311 νέων δομών ψυχικής υγείας σε όλη τη χώρα.
Καλύτερη δημόσια παιδεία για όλους
  1. Διεύρυνση της εφαρμογής του ολοήμερου σχολείου ως τις 17.30 και επέκταση διευρυμένου και ενισχυμένου ολοήμερου προγράμματος σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία σε όλη την χώρα.
  2. 150 Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία μέχρι το 2027.
  3. Αύξηση των μισθολογικών απολαβών εκπαιδευτικών και ακαδημαϊκών με έμφαση στους νεοδιόριστους και σε στελέχη εκπαίδευσης με αυξημένες αρμοδιότητες.
  4. Ανέγερση φοιτητικών εστιών για τη στέγαση 8.500 φοιτητών μέσω ΣΔΙΤ.
Καλύτερα μέσα μαζικής μεταφοράς
  1. Μπαίνει σε λειτουργία το πιο σύγχρονο μετρό της Ευρώπης στη Θεσσαλονίκη και εκκινεί η επέκταση του στη δυτική Θεσσαλονίκη. Κατασκευή γραμμής 4 στην Αθήνα και επέκταση στη δυτική Αθήνα.
  2. Αναβάθμιση συρμών ηλεκτρικού σιδηροδρόμου. Προμήθεια 650 λεωφορείων μηδενικών ρύπων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Έως το 2027 θα κυκλοφορούν 2000 αστικά λεωφορεία στην Αθήνα και 600 στη Θεσσαλονίκη.
  3. Αύξηση συχνότητας δρομολογίων λεωφορείων ΟΑΣΑ και ΟΑΣΘ (ανά 5 – 10 λεπτά τις ώρες αιχμής). Αύξηση συχνότητας δρομολογίων Αττικού Μετρό σε 1,5 λεπτό τις ώρες αιχμής.
Δημογραφικό και οικογενειακή πολιτική
  1. Αυξάνεται το επίδομα μητρότητας στους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες από τους 4 στους 9 μήνες στο ύψος του κατώτατου μισθού.
  2. Διατίθενται 1,8 δισ. ευρώ σε συνολικά 137.000 νέους δικαιούχους έως 39 ετών για τη Νέα Στεγαστική Πολιτική «Σπίτι μου».
  3. Αυξάνονται κατά 90.000 οι θέσεις για βρέφη και νήπια σε βρεφονηπιακούς σταθμούς και φύλαξης νηπίων μέσω του προγράμματος «Νταντάδες της γειτονιάς». Συστήνονται 150 νέα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, διευρύνεται το ωράριο λειτουργίας παιδικών σταθμών ως τις 17:30, θεσμοθετούνται χώροι φύλαξης και φροντίδας παιδιών σε μεγάλες επιχειρήσεις.
Κεφάλαιο τρίτο: Πράσινη και ψηφιακή Ελλάδα

Ψηφιακή Ελλάδα
  1. Ένταξη του 90% των δημοσίων υπηρεσιών του Κράτους στο gov.gr και απλούστευση σημαντικών διαδικασιών μέσω του Εθνικού Προγράμματος Απλούστευσης Διαδικασιών έως το 2027.
  2. Όλες οι πληροφορίες και τα δεδομένα διακινούνται έως το 2025 μόνο ηλεκτρονικά μεταξύ του δημοσίου.
  3. Πλήρης ψηφιοποίηση των κεντρικών αρχείων του Κράτους (υποθηκοφυλακείων, δικαιοσύνης, Πολεοδομιών, νοσοκομείων κ.ά) ώστε όλα τα δεδομένα να είναι άμεσα διαθέσιμα στον ενδιαφερόμενο πολίτη ή στη δημόσια υπηρεσία.
  4. Οπτική ίνα σε κάθε δημόσιο και ιδιωτικό κτίριο έως το 2027 για γρήγορο Ιnternet. Παροχή σε όλα τα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης υψηλής ταχύτητας σύνδεση στο διαδίκτυο με στόχο την αναβάθμιση του παιδαγωγικού έργου.
  5. Το 94% της χώρας καλύπτεται με 5G έως το 2027.

Πράσινη Ελλάδα
  1. Το 80% της ηλεκτροπαραγωγής προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
  2. Ενεργειακή αναβάθμιση 600.000 κατοικιών για λιγότερη κατανάλωση ενέργειας όλες τις εποχές του χρόνου μέσω προγραμμάτων «Εξοικονομώ», «Αλλάζω θερμοσίφωνα» και «φωτοβολταϊκά στέγης».
  3. Το 20% των Ι.Χ. οχημάτων είναι μηδενικών ή χαμηλών ρύπων έως το 2027.
  4. Ολοκλήρωση των 45 Μονάδων Διαχείρισης Αποβλήτων έως το 2025 και υποδομές διαχείρισης αστικών λυμάτων σε 250 περίπου οικισμούς κάτω από 2.000 κατοίκων σε νησιωτικές, ορεινές, ευαίσθητες περιοχές.
  5. Εθνικό πρόγραμμα αναδασώσεων με 20 εκ. δέντρα σε 165.000 στρέμματα έως το 2025 και διάνοιξη δασικών δρόμων συνολικού μήκους 40.000 χλμ., αφαίρεση καύσιμης ύλης από 260 κρίσιμα δάση, διάνοιξη και συντήρηση αντιπυρικών ζωνών συνολικού μήκους 10.000 χλμ., ανάπτυξη «έξυπνου δάσους» με χρήση τεχνολογιών αιχμής.
  6. Πρόγραμμα GR-ECO islands, με σκοπό την ενεργειακή αυτονομία και την κυκλική οικονομία στα νησιά μας.
Κεφάλαιο τέταρτο: Δίκαιη Ελλάδα

Δικαιοσύνη 
  1. Επιτάχυνση χρόνου απονομής δικαιοσύνης στον ευρωπαϊκό μέσο όρο (λιγότερες από 500 μέρες) και εκκαθάριση εκκρεμών υποθέσεων.
  2. Ψηφιακή Στρατηγική για τη Δικαιοσύνη με ολοκλήρωση των έργων Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων για την Ποινική, Πολιτική και Διοικητική Δικαιοσύνη.
  3. Νέος Δικαστικός Χάρτης στη Διοικητική, Αστική και Ποινική δικαιοσύνη και αναβάθμιση 14 δικαστηρίων.
Κράτος
  1. Συνταγματική αναθεώρηση (άρθρο 16).
  2. Αξιολόγηση παντού, bonus παραγωγικότητας, προγράμματα κατάρτισης 400.000 δημοσίων υπαλλήλων και επιλογή διοικήσεων οργανισμών με επαγγελματικά κριτήρια.
  3. Εφαρμογή ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλο το δημόσιο.
  4. Νέα κεντρική αρχή για επιτάχυνση, διαφάνεια και εξορθολογισμό δημοσίων προμηθειών.
Ισότητα και συνοχή
  1. Αύξηση κατά 8% του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και των αναπηρικών επιδομάτων.
  2. Επέκταση της υποστηριζόμενης απασχόλησης για όλα τα άτομα με αναπηρία - Προσωπικός Βοηθός.
  3. Πρόληψη και καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών (Εφαρμογή του panic button, δομές υποστήριξης κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους, Συμβουλευτικά Κέντρα Κακοποιημένων Γυναικών.
  4. Μείωση του έμφυλου μισθολογικού χάσματος (gender pay gap) από εκτιμώμενο ποσοστό 10% σήμερα σε 5% το 2027, και κάτω από 3% το 2030. Προγράμματα για ενίσχυση και τη βελτίωση της θέσης των γυναικών στην αγορά εργασίας.
  5. Υλοποίηση της Εθνικής Στρατηγικής για την Ισότητα των ΛΟΑΤΚΙ+
Κεφάλαιο πέμπτο: Ισχυρή Ελλάδα
  1. Απόλυτη προτεραιότητα στη φύλαξη των Συνόρων - Επέκταση του φυσικού εμποδίου (Φράχτη) στην περιοχή του Έβρου στο σύνολο κατά μήκος του ποταμού (140 χλμ).
  2. Οργανωτική Αναδιάρθρωση της ΕΛΑΣ, εκσυγχρονισμός, ψηφιακός μετασχηματισμός των διοικητικών διαδικασιών - Αποδέσμευση άνω των 5.000 αστυνομικών από μη αστυνομικά καθήκοντα.
  3. Ενίσχυση της λογοδοσίας και του πλαισίου αντιμετώπισης της αστυνομικής αυθαιρεσίας - Εφοδιασμός των αστυνομικών πρώτης γραμμής με κάμερες που προβλέπεται να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση περιστατικών.
  4. Νέο Πυροσβεστικό Σώμα. Σχεδιασμός της νέας δομής και του τρόπου λειτουργίας του Πυροσβεστικού Σώματος, πρόσληψη 500 νέων στελεχών. Αναβάθμιση ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος διαχείρισης συμβάντων και στόλου Πυροσβεστικού Σώματος. Προμήθεια σύγχρονων αμφίβιων αεροσκαφών πυρόσβεσης για τα νησιωτικά συμπλέγματα και 5 +2 Canadair νέου τύπου καθώς και πυροσβεστικών οχημάτων μεγάλης κλίμακας.
  5. Αύξηση σε σχέση με το 2022, κατά 15% ανά έτος, μέχρι το 2027 του αριθμού των επαναπατριζόμενων μεταναστών και Έμφαση στην ελεγχόμενη μετανάστευση για εποχική εργασία μέσω διεθνών διμερών συμφωνιών για την προσέλκυση ατόμων ειδικών δεξιοτήτων.
  6. Η Ελλάδα αποκτά 24 αεροσκάφη τύπου Rafale , 3 (+1) φρεγάτες Belharra, αναβαθμίζει 83 αεροσκάφη F-16 στην κορυφαία έκδοση Viper. Βρίσκονται σε εξέλιξη 19 προγράμματα ύψους 11,5 δισ. ευρώ για την προμήθεια αεροσκαφών F-35, την αναβάθμιση μαχητικών αεροσκαφών F-16 Block 50 και την απόκτηση 3 νέων κορβετών του Πολεμικού Ναυτικού.

Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

Τι σημαίνει «είμαι αριστερός»;

kathimerini.gr
Τάκης Θεοδωρόπουλος

Κάποτε δεν ήταν ομολογία πίστης. Ήταν επίδειξη ταυτότητας. Και ανταποκρινόταν στην κατεξοχήν ανάγκη της εφηβείας. Το σώμα παραμένει άγαρμπο και ατίθασο, το πρόσωπο στον καθρέφτη σού φαίνεται περίεργο, ενίοτε δε και ξένο. Ευτυχώς υπάρχει η δήλωση πολιτικής ταυτότητας που σου δίνει ένα οίκημα για να μπορείς να στεγάσεις την ψυχή σου. Αναφέρομαι για μια ακόμη Κυριακή στα χρόνια της εφηβείας μου. Τότε δεν είχαμε την πολυτέλεια να διαλέξουμε έμφυλη ταυτότητα. Ευτυχώς όμως υπήρχε η Αριστερά. Αυτή είχε μιαν απάντηση για όλα τα προβλήματα του καιρού μας. Για τον πόλεμο στο Βιετνάμ, για τον Μάη του ’68, το Μπέρκλεϊ, τον Ντίλαν ή τους Στόουνς. Και εννοείται για τους δύσμορφους συνταγματάρχες που ήσαν και ο κύριος στόχος της εφηβείας μας. Το πρώτο πληθυντικό δεν το χρησιμοποιώ τυχαία. Η δήλωση «είμαι αριστερός» συνεπαγόταν την ένταξή σου σε μια κοινότητα. Επιτέλους δεν ήσουν μόνος. Και η μοναξιά είναι ο μεγαλύτερος εχθρός της εφηβείας. Η αριστερή ταυτότητα στα χρόνια της χούντας ήταν το αντίδοτο στη μοναξιά. Όσοι δεν την έζησαν δύσκολα μπορούν να καταλάβουν την Ελλάδα της Μεταπολίτευσης και την ηθική ηγεμονία της. Η ηγεμονία της δεν ήταν πολιτική. Ήταν ψυχολογική.
Η συνθήκη άλλαξε όταν, για πρώτη φορά στη ζωή μου, ομολόγησα στον εαυτό μου ότι δεν «είμαι αριστερός». Ήταν στα χρόνια του καλπάζοντος σοσιαλισμού στη δεκαετία του ογδόντα, όταν η ψήφος εξακολουθούσε να έχει υπαρξιακή αξία. Ψήφιζες ό,τι ήσουν. Κι αν δεν ήσουν αριστερός, ήσουν δεξιός. Η δεκαετία του ογδόντα, και η πασοκοκρατία, βοήθησε τη γενιά μου να αντιληφθεί ότι η διχοτομία Αριστερά – Δεξιά ήταν προσχηματική. Και εν πάση περιπτώσει η ψήφος δεν ήταν υπαρξιακή. Μπορεί να ψήφιζες Μητσοτάκη ή Παπανδρέου, όμως αυτό δεν σήμαινε ότι «ήσουν» δεξιός ή αριστερός. Σ’ αυτό βοήθησε η σύμπραξη του Μητσοτάκη με τον Κύρκο και τον Φλωράκη, αυτό που η πασοκοκρατία βάφτισε «βρώμικο ’89». Η διεκδίκηση της πολιτικής εξουσίας, από αρχαιοτάτων χρόνων, υπήρξε «βρώμικη» υπόθεση. Όσοι επικαλούνται την καθαρότητά της είναι ηθικολόγοι, κοινώς υποκριτές.

Οι δεκαετίες πέρασαν, η χώρα πτώχευσε, και έδωσε την εξουσία στη νέα Αριστερά. Ριζοσπαστική, μάλλον αλλοπρόσαλλη και κυνική. Προκειμένου να κυβερνήσει συνεργάστηκε με ένα μόρφωμα με επικεφαλής έναν τύπο αμφιβόλου πολιτικής ποιότητας και σοβαρότητας. Μαζί κέρδισαν το δημοψήφισμα του 2015, παρά τις κλειστές τράπεζες, το άγχος της οριστικής κατάρρευσης και της αποπομπής της χώρας από την Ευρώπη. Ήταν ο τελευταίος σπασμός της αριστερής ταυτότητας.

Έκτοτε δικαιούμαι να αναρωτιέμαι τι σημαίνει η δήλωση «είμαι αριστερός». Και βέβαια μπορείς να ψηφίσεις Αριστερά στις επερχόμενες εκλογές. Φτάνει να μη μου λες ότι ψηφίζεις Αριστερά επειδή είσαι αριστερός. Ποια ταυτότητα επικαλείσαι; Και ας πούμε ότι υπάρχει μια «αριστερή» πολιτική σήμερα – μένει να τη βρούμε σαν το φιλέτο κάτω από τις πατάτες. Ομως σε ποια ταυτότητα εντάσσεται αυτή η πολιτική; Νοσταλγία της νεότητάς μας; Ευγενές αίσθημα η νοσταλγία. Πλην όμως βαρύ. Καμιά φορά τόσο βαρύ που, σαν τις μαύρες τρύπες του σύμπαντος, δεν αφήνει ούτε το φως να ξεφύγει.

Θα μου πείτε υπάρχουν και οι νέοι ψηφοφόροι. Όσοι θα πάνε στην κάλπη για πρώτη φορά και είναι θυμωμένοι με την Κεραμέως και τις εξετάσεις της. Η τύχη της Αριστεράς εξαρτάται από τη νοσταλγία της ταυτότητας και το θυμικό της σημερινής εφηβείας. Όπως και να ‘ναι, πάντως, έχει χάσει τη δυναμική της διχοτομίας που την κράτησε όρθια στα χρόνια της Μεταπολίτευσης, τη διχοτομία ανάμεσα στην Αριστερά και στη Δεξιά. Ο κ. Τσίπρας παλεύει με νύχια και με δόντια να αποκαταστήσει την πληγωμένη τιμή της αριστερής ταυτότητας. Δεν τον βοηθά ο εαυτός του. Δεν τον βοηθούν οι περιστάσεις. Του μένει η νοσταλγία, θα μου πείτε. Η νοσταλγία μιας Αριστεράς που θα άλλαζε τον κόσμο μας.

Δυστυχώς επτώχευσαν. Πτώχευσαν από ιδέες, πτώχευσαν από προτάσεις για το μέλλον. Αν η σημερινή Αριστερά θέλει να ξεπεράσει τα αδιέξοδά της, θα πρέπει να αποδεχθεί την πτώχευσή της. Και στη χειρότερη, ας υπογράψει ένα μνημόνιο με τη δημοκρατία. Η Αριστερά μάς έχει αποδείξει πως ξέρει να διαχειρίζεται τις μνημονιακές της υποχρεώσεις.

ΕΦΚΑ: Τα άλματα που έγιναν στην εξυπηρέτηση ασφαλισμένων και συνταξιούχων


Ο ΕΦΚΑ ένας φορέας ταλαιπωρίας του πολίτη εξελίχθηκε ήδη σε παράδειγμα αποτελεσματικής λειτουργίας και ταχείας εξυπηρέτησης. Ο ΕΦΚΑ του 2019 δεν έχει καμία σχέση με τον ΕΦΚΑ του 2023 και το μέλλον θα είναι ακόμα καλύτερο.
  • Μέσα σε 27 μήνες εκδόθηκαν 570.000 εκκρεμείς κύριες συντάξεις. Πολίτες που περίμεναν τη σύνταξή τους 3, 5 ή 7 χρόνια πήραν σύνταξη την περίοδο 2021-2022 και τους πρώτους μήνες του 2023.
  • Ο ρυθμός έκδοσης είναι πλέον 1.100 συντάξεις την ημέρα από 500 συντάξεις το 2019. Ο μέσος χρόνος έκδοσης μιας νέας σύνταξης στην Ελλάδα πλέον είναι 60 ημέρες ενώ στη Γερμανία απαιτούνται 74 ημέρες.
  • Με ταχείς ρυθμούς προχωρά πλέον -χάρη στις αυτοματοποιημένες διαδικασίες- η εκκαθάριση του «στοκ» των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων και των εφάπαξ, με τη διαδικασία να αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στο Καλοκαίρι. Είναι ενδεικτικό ότι εκδόθηκαν 44.000 αποφάσεις επικουρικών συντάξεων το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου. Τα εκκρεμή εφάπαξ μειώθηκαν κατά 50% το Μάρτιο και μέσα στον Απρίλιο εκδόθηκαν 6.000 αποφάσεις για εφάπαξ μέσω αυτοματοποίησης.
  • Περίπου 5,6 εκατ. κλήσεις πολιτών έχουν πραγματοποιηθεί τους τελευταίους 21 μήνες μέσα από το 1555, που υπό το προηγούμενο καθεστώς των κατεβασμένων τηλεφώνων δεν θα μπορούσαν να ολοκληρωθούν.
  • Ο ΕΦΚΑ πλέον διαθέτει πάνω από 80 ηλεκτρονικές υπηρεσίες (35 εκ των οποίων τέθηκαν σε λειτουργία τα τελευταία 2,5 χρόνια), μέσω των οποίων έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 230 εκατ. συναλλαγές.
  • Δημιουργήθηκαν σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, τα ψηφιακά ΚΕΠΑ και η Ψηφιακή Κάρτα Αναπηρίας, μεταρρυθμίσεις που διευκολύνουν τη ζωή των συνανθρώπων μας με αναπηρία.
  • Δημιουργήθηκε η Εταιρεία Ειδικού Σκοπού για την αξιοποίηση της τεράστιας ακίνητης περιουσίας του ΕΦΚΑ (400 ακίνητα, αξίας άνω του 1 δισ. ευρώ).
Οι 7 σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις που ήδη βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης:
  1. Ενοποίηση των 88 διαφορετικών βάσεων δεδομένων του ΕΦΚΑ σε ένα Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα που θα επικοινωνεί και με τα συστήματα του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ), ώστε ο ΕΦΚΑ να τρέχει με μεγαλύτερη ταχύτητα και με λιγότερη «χαρτούρα». Ο πολίτης θα έχει την δυνατότητα να ελέγχει στον Φορέα, σε τι στάδιο βρίσκεται η σύνταξή του και ποιος είναι υπόλογος για την όποια καθυστέρηση προκύψει. Παράλληλα όμως θα μπορούν και οι υπάλληλοι να κάνουν καλύτερα την δουλειά τους και να έχουν όλοι πρόσβαση στο ίδιο σύστημα και στα ίδια δεδομένα. Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να υπογραφεί η σύμβαση με τον ανάδοχο και να ξεκινήσει η υλοποίηση που θα διαρκέσει περίπου 36 μήνες.
  2. Ψηφιοποίηση του ασφαλιστικού βίου όλων των πολιτών, με την ψηφιοποίηση των ενσήμων και πριν από το 2002. Σε περίπου 36 μήνες από σήμερα, ο πολίτης θα μπορεί να έχει πλήρη εικόνα και πλήρη πρόσβαση στο ασφαλιστικό του βιογραφικό, θα μπορεί δηλαδή να βλέπει ηλεκτρονικά όλα του τα ένσημα και τον χρόνο ασφάλισης. Οι δυο σχετικές συμβάσεις θα πάνε στο Ελεγκτικό Συνέδριο την ερχόμενη εβδομάδα.
  3. Διασύνδεση του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ με τον ΕΦΚΑ- Πρόγραμμα «ΑΡΙΑΔΝΗ»: Οι ελεγκτές του ΕΦΚΑ θα μπορούν- σε πραγματικό χρόνο- να γνωρίζουν το ωράριο, την αμοιβή, την μερική ή την πλήρη απασχόληση κάθε εργαζόμενου. Με αυτόν τον τρόπο θα καταπολεμηθεί στη πηγή η εισφοροδιαφυγή και τα έσοδα του ΕΦΚΑ θα αυξηθούν, με μια ακόμα σημαντική μεταρρύθμιση που έρχεται να πλαισιώσει την εισαγωγή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας. Ο ανάδοχος έχει επιλεγεί, η σύμβαση έχει περάσει από το Ελεγκτικό Συνέδριο και αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες ημέρες.
  4. Υλοποίηση 15 νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών μέσα στους επόμενους 15 μήνες που θα συνδυαστεί με σταδιακή κατάργηση 10 συναλλαγών που γίνονται με φυσικό τρόπο στα γκισέ του Φορέα, όπως έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας, και έναρξη/μεταβολή/λήξη ασφάλισης, οι οποίες θα γίνονται εφεξής ηλεκτρονικά.
  5. Επέκταση του θεσμού των υπαλλήλων ροής και υποδοχής -που σήμερα λειτουργεί σε 55 σημεία- και στα 117 φυσικά σημεία εξυπηρέτησης του ΕΦΚΑ σε όλη την Ελλάδα.
  6. Ριζική ανακαίνιση του συνόλου των υποκαταστημάτων του ΕΦΚΑ έως το τέλος του 2024. Ήδη λειτουργούν 3 Πρότυπα Υποκαταστήματα σε Αττική και Θεσσαλονίκη και το αμέσως επόμενο διάστημα θα λειτουργήσουν άλλα 10.
  7. Ολοκλήρωση της τοποθέτησης στον ΕΦΚΑ των νέων Γενικών Διευθυντών έως τέλη Μαΐου και 200 περίπου Διευθυντών βαθμιαία έως τα τέλη του έτους. Η ανανέωση αυτή στο στελεχιακό δυναμικό θα συνδυαστεί και με την έλευση 551 νέων υπαλλήλων (μέσω ΑΣΕΠ) των οποίων οι προσλήψεις έχουν ήδη εγκριθεί, και που σε σημαντικό βαθμό θα εργαστούν στα υποκαταστήματα όπου υπάρχουν κενά.

Η πολιτική σταθερότητα γίνεται εθνική αναγκαιότητα

 


Από τη δήλωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη λίγο μετά την επίσκεψή του στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την επίσημη προκήρυξη των εκλογών: 
  • Σε 4 χρόνια, παρά τις δυσκολίες, έγιναν πολλά. Όμως, μένουν να γίνουν πολλά περισσότερα. Ξέρω ότι, παρά τα θετικά βήματα, οι μισθοί στη χώρα μας παραμένουν ακόμη χαμηλοί. Η δημόσια υγεία έχει ακόμη πληγές να γιατρευτούν. Το κράτος μας πρέπει να γίνει πιο αποτελεσματικό. Οι νέοι μας πρέπει να βρουν μεγαλύτερη φροντίδα. Αυτές, ακριβώς, θα είναι οι προτεραιότητές μας στη νέα μας θητεία.
  • Η Ελλάδα πρέπει επίσης να εδραιωθεί ως γεωστρατηγική και ενεργειακή δύναμη. Θωρακίζοντας τα σύνορά της από το μεταναστευτικό αλλά και από κάθε άλλον κίνδυνο. Και δυναμώνοντας τη φωνή της, που πλέον ακούγεται παντού: στο αμερικανικό Κογκρέσο, στις Βρυξέλλες αλλά και σε όλες τις μεγάλες πρωτεύουσες. Πιστέψτε με, γνωρίζω καλά τις δυσκολίες αλλά και τις επιτυχίες που είχαμε σε αυτό το πεδίο.
  • Τα παραπάνω αποκτούν ξεχωριστή σημασία σ’ έναν αβέβαιο και ασταθή πλανήτη. Μπορεί τα δύσκολα να φαίνονται πίσω μας, όμως σας διαβεβαιώνω: οι δυσκολίες δεν θα λείψουν. Συνεπώς, η πολιτική σταθερότητα γίνεται εθνική αναγκαιότητα και η τροχιά της προόδου μόνος δρόμος για την πατρίδα. Άρα και καθοριστικό κριτήριο για την ψήφο μας αύριο.
  • Τον Ιούλιο του 2019 δεν υποσχέθηκα θαύματα αλλά σχέδιο και σκληρή δουλειά, με συγκεκριμένες δεσμεύσεις οι οποίες το 2023 είναι πια χειροπιαστή πραγματικότητα. Ώστε, σήμερα, να αισθάνομαι πιο έμπειρος και πιο σίγουρος. Γιατί γνωρίζω καλύτερα τα προβλήματα. Κυρίως, όμως, γνωρίζω καλύτερα τις δυνατότητες του τόπου. Αυτές που μας οπλίζουν όλους με μία νέα αυτοπεποίθηση.
  • Βαδίζοντας, λοιπόν, προς τις εκλογές, σάς κοιτώ στα μάτια και δηλώνω αισιόδοξος για το αύριο. Αρκεί να μείνουμε ενωμένοι. Μακριά από τα ψέματα, τη λάσπη και τα άδεια συνθήματα που θα μας πολιορκήσουν ξανά. Και αναγνωρίζοντας πόσο κρίσιμη είναι η κάλπη της 21ης Μαΐου. Για να συνεχίσουμε να προχωράμε μαζί. Σταθερά, Τολμηρά και Μπροστά!

Κυριακή 16 Απριλίου 2023

Ποιμαντορική Ἐγκύκλιος Ἐπί τῇ ἑορτῇ τῆς Ἀναστάσεως τοῦ Χριστοῦ «Συγχωρήσωμεν πάντα τῇ ἀναστάσει»




Ἀγαπητοί μου ἀδελφοί καί ἀγαπητά μου παιδιά,

Στό θαυμάσιο δοξαστικό,τῆς ἡμέρας τῆς Ἀναστάσεως, ψάλλουμε μαζί μέ τούς Ἁγίους μας:

«Ἀναστάσεως ἡμέρα καί λαμπρυνθῶμεν τῇ πανηγύρει καί ἀλλήλους περιπτυξώμεθα. Εἴπωμεν, ἀδελφοί, καί τοῖς μισοῦσιν ἡμᾶς· συγχωρήσωμεν πάντα τῇ ἀναστάσει· καί οὕτω βοήσωμεν· Χριστός ἀνέστη ἐκ νεκρῶν, θανάτῳ θάνατον πατήσας καί τοῖς ἐν τοῖς μνήμασι ζωήν χαρισάμενος».

Δηλαδή, «εἶναι ἡ ἡμέρα τῆς Ἀναστάσεως καί ἄς γίνουμε λαμπροί πρός χάρη τῆς πανηγύρεως καί ἄς ἐναγκαλισθοῦμε ὁ ἕνας τόν ἄλλον. Ἄς ποῦμε, ἀδελφοί, καί σέ αὐτούς πού μᾶς μισοῦν, ῾῾ἐλᾶτε νά συγχωρήσουμε τά πάντα πρός χάρη τῆς Ἀναστάσεως῾῾, καί τότε, μετά τήν συγχώρηση, ἄς ζητωκραυγά­σουμε: ῾῾ὁ Χριστός ἀναστήθηκε ἀπό τούς νεκρούς, ἀφοῦ πάτησε μέ τόν θάνατό Του τόν θάνατο, καί χάρισε ζωή σέ ὅσους ἦταν μέσα στούς τάφους῾῾».

Σέ αὐτό τό ἐνθουσιαστικό καί ἀληθινό, μεγαλόπρεπο καί λαμπρό πασχαλινό δοξαστικό παρατηροῦμε μιά ἀπουσία, μιά παρουσία καί μιά προτροπή.

*

Ἡ ἀπουσία, εἶναι ἡ ἀπουσία τοῦ φόβου τοῦ θανάτου, ὁ ὁποῖος καταργήθηκε ὀντολογικά ἀπό τόν Χριστό. Ὁ Χριστός μέ τόν θάνατό Του πάτησε τόν θάνατο. Ὁ θάνατος πλέον εἶναι ὕπνος καί οἱ ἄνθρωποι τῶν ὁποίων οἱ ψυχές ἀποχωρίζονται ἀπό τό σῶμα τους, ἀναμένουντήν ἔνδυση μέ τό νέο πνευματικό καί ἄφθαρτο σῶμα κατά τήν κοινή Ἀνάσταση.

Ὁ θάνατοςἀντιμετωπίζεται ἀπό πολλούς σάν νά εἶναι ἕνα ἐπεισόδιο, τό τελευταῖο, στήν ἐπίγεια ζωή μας, καί ἔτσι τό ἑρμηνεύει ὁ κόσμος. Στήν πραγματικότητα ὅμως μᾶς ἀκολουθεῖ ἀπό τήν γέννησή μας καί μᾶς τρομοκρατεῖ σέ ὅλη μας τήν ζωή, μέ τίς ἀσθένειες, τίς ἐλλείψεις, τίς φοβίες, τήν μοναξιά.

Ἐξαιτίας τοῦ φόβου τοῦ θανάτου ἀναπτύσσονται τά διάφορα πάθη, τῆς φιλαυτίας, τῆς φιλαργυρίας, τῆς φιληδονίας καί τῆς φιλοδοξίας. Ἀπό τόν φόβο τοῦ θανάτου κινητοποιοῦνται οἱ περισσότερες ἐνέργειες καί δράσεις τῶν ἀνθρώπων πάνω στήν γῆ, ἀπό τήν οἰκονομία καί τήν προετοιμασία πολέμων, μέχρι τήν ἀπονομή δικαιοσύνης καί τόν ἀγώνα γιά τήν ὑγεία.

Ὑπό τόν φόβο τοῦ θανάτου βλέπουμε τούς ἄλλους ἀνθρώπους ὡς ἀπειλή τῆς ὕπαρξής μας, ὡς ἐχθρούς καί ἐνίοτε ὡς ἐπικίνδυνους ἐχθρούς. Καί δημιουρ­γοῦνται οἱ ὑποψίες, οἱ ἔχθρες, ἡ πλεονεξία, ἡ ἐπιθετικότητα, οἱ ἀθέμιτοι ἀνταγωνισμοί,ἡ μνησικακία.

Στό τροπάριο ὅμως αὐτό, πού εἶναι ἐμπνευσμένο ἀπό τήν θεολογία τῆς Ἐκκλησίας μας καί ἐκφράζει τήν πίστη μας, ἀπουσιάζει ὁ θάνατος καί ὁ φόβος τοῦ θανάτου, γιατί τόν νίκησε ὁ Χριστός.

*

Ἡ παρουσίαστόν ὕμνο αὐτόν εἶναι ἡ παρουσία τοῦ Ἀναστάντος Χριστοῦ, πού λάμπει μέσα στό Φῶς.

Εἶναι ἡ παρουσία τοῦ Χριστοῦ, ὁ ὁποῖος νίκησε τόν τρομοκράτη μας, τόν θάνατο, καί τήν συνοδεία του.

Ἄν θέλουμε νά κυριολεκτοῦμε, δέν εἶναι ἄλλη ἡ Ἀνάσταση καί ἄλλος ὁ Χριστός, ἀφοῦ ὅπως ἀποκάλυψε ὁ Χριστός στήν Μάρθα, τήν ἀδελφή τοῦ Λαζάρου, τόν ὁποῖο ἀνέστησε τετραήμερο, «Ἐγώ εἰμιἡ ἀνάστασις καί ἡ ζωή» (Ἰω. ια´). Ἡ Ἀνάσταση εἶναι ὁ Χριστός.

Καί εἶναι παρών ὁ Χριστός, ὄχι μόνον λατρευτικά, στίς ἱερές Ἀκολουθίες μας, ἀλλά εἶναι παρών στόν κάθε πιστό, ἀφοῦ, σύμφωνα μέ τόν ἅγιο Συμεών τόν Νέο Θεολόγο, ὁ Χριστός θέλει νά κατοικεῖ μέσα μας καί πνευματικά, μέ τήν μνημόνευση τοῦ ὀνόματός Του, καί σωματικά, μέ τήν μετάληψη τοῦ Σώματος καί τοῦ Αἵματός Του.

*

Στό ἀναστάσιμο αὐτό δοξαστικό ὑπάρχει καί μιά προτροπή. Ἡ Ἐκκλησία διά τοῦ ἱεροῦ ὑμνογράφου μᾶς καλεῖ νά ἀποδιώξουμε ἀπό τήν ζωή μας τό μίσος, τήν μνησικακία καί τίς μικρότητες πού δηλητηριάζουν τήν ζωή μας: Ἄς ποῦμε, ἀδελφοί, καί σέ αὐτούς πού μᾶς μισοῦν, ῾῾ἐλᾶτε νά συγχωρήσουμε τά πάντα πρός χάρη καί μέ τήν δύναμη τῆς Ἀναστάσεως῾῾.

Ἤδη ὁ Χριστός πάνω στόν Σταυρό συγχώρησε τούς διῶκτες καί σταυρωτές Του: «ὁ δὲ Ἰησοῦς ἔλεγε· πάτερ, ἄφες αὐτοῖς· οὐ γὰρ οἴδασι τί ποιοῦσι» (Λουκ. κγ´).

Τό μίσος, πού εἶναι ἡ διαστροφή τῆς ἀγάπης, καί ἡ μνησικακία περιλαμβάνονται στήν συνοδεία τοῦ θανάτου καί δημιουργοῦν ἕναν πνευματικό, ψυχολογικό καί σωματικό πάγο, πού παγώνει τήν καρδιά καί τό χαμόγελό μας. Ἕνα πάγο πού λιώνει μόνο μέ τήν εἰλικρινῆσυγχώρηση.

Τά πάθη, τό μίσος καί ἡ μνησικακία καταστρέφουν ὅλους τούς παραδείσους πού δημιουργεῖ ἡ Πρόνοια τοῦ Θεοῦ πάνω στήν γῆ, ὅπως διδάσκει ὁ ἅγιος Σωφρόνιος ὁ Ἁγιορείτης.

Αὐτά ζητᾶ ἡ Ἐκκλησία νά ἀποβάλλουμε, ἀρχίζοντας ἀπό τήν ἡμέρα αὐτή τῆς Ἀναστά­σεως, ἄν δέν τό κάναμε ἤδη νωρίτερα: συγχωρήσωμεν πάντα τῇ ἀναστάσει.

Μᾶς τό ζητᾶ ἰδιαιτέρως σήμερα, ἡμέρα τῆς Ἀναστάσεως, γιατίἀπουσιάζει ὁ φόβος τοῦ θανάτου καί γιατί εἶναι παρών ὁ Χριστός.

Ὅταν ἐκδιώκεται τό σκοτάδι τοῦ φόβου τοῦ θανάτου, βλέπουμε τά πράγματα στήν πραγματική τους διάσταση, ἑρμηνεύουμε τά γεγονότα ἀπαθῶς, ἀντιμετωπίζουμε τούς ἀνθρώπους ἄφοβα.

Στό Φῶς τῆς Ἀναστάσεως βλέπουμε ὅτι δέν ἔχουμε ἐχθρούς, παρά μόνον τά πάθη πού μᾶς χωρίζουν ἀπό τόν Χριστό.

Ὅταν ἔχουμε μέσα μας τόν Χριστό, ἐνοικοῦντα καί ἐμπερι­πατοῦντα, μποροῦμε καί ἐμεῖς νά ἐπαναλαμβάνουμε τόν λόγο πού εἶπε ὁ δίκαιος καί Πάγκαλος Ἰωσήφ πρός τ᾽ ἀδέλφια του πού τόν λύπησαν καί τόν κακομεταχει­ρίστηκαν: «μή φοβᾶστε, γιατί ἐμεῖς εἴμαστε τοῦ Θεοῦ» (πρβλ. Γεν. ν´).

*

Ἀγαπητοί μου ἀδελφοί,

Ὁ κόσμος βιώνει καθημερινά κάθε εἴδους, μορφῆς καί ἐντά­σεως συγκρούσεις: στρατιωτικές, οἰκονομικές, πολιτιστι­κές, ψυχολο­γικές, βιολογικές, ἐπικοινωνιακές, κοινωνι­κές.

Οἱ καλοπροαίρετοι ἄνθρωποι ἀγωνίζονται γιά τήν μείωσή τους, καί τούς ἐπαινοῦμε γι᾽ αὐτό.

Ὅμως, μόνον τήν Ἡμέρα τῆς Ἀναστάσεως, δηλαδή μέσα στήν Χάρη τῆς Ἀναστάσεως, ὅπου ἔχει νικηθεῖ ὁ θάνατος, ὁ φόβος του καί τά πάθη πού δημιουργεῖ, ὅπου κυριαρχεῖ ἡ Ἐσταυρωμένη καί Ἀναστημένη Ἀγάπη, ὁ Χριστός, μόνο μέσα στό Φῶς αὐτό μποροῦμε νά ποῦμε καί νά τό πράξουμε: συγχωρήσωμεν πάντα τῇ ἀναστάσει!

Γιατί Ἀνάσταση εἶναι ὁ Χριστός! Καί ὁ Χριστός εἶναι ἀγάπη!

Χριστός ἀνέστη! ἀδελφοί.

Ὁ Μητροπολίτης

† Ὁ Καστορίας Καλλίνικος

Σάββατο 15 Απριλίου 2023

Μητσοτάκης: Έχω την υποχρέωση έναντι των πολιτών να προστατεύσω την επικράτειά μας




Από τη συνέντευξη του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στους δημοσιογράφους Paul Ronzheimer και Λιάνα Σπυροπούλου που προβλήθηκε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας «Bild»:
  • Χάρη στο τείχος και στη συνολική μεταναστευτική μας πολιτική λιγότεροι παράτυποι μετανάστες έρχονται στην Ελλάδα, δηλαδή στην Ευρώπη. Αν κοιτάξετε τους απόλυτους αριθμούς, υπάρχουν αποδείξεις γι’ αυτό που λέω. Το 2015, το 75% παράνομων εισόδων μεταναστών στην Ευρώπη έγιναν μέσω της Ελλάδας. Τώρα είναι λιγότερο από 10%.
  • Πιστεύω ότι υπάρχει μια γενική σύγχυση σε ευρωπαϊκό επίπεδο ως προς το τι ακριβώς μπορεί να χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκά κονδύλια. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή, μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε τεχνολογικά εργαλεία που πλαισιώνουν το τείχος, δεν μπορούμε να χρηματοδοτήσουμε το ίδιο το τείχος. Ανεξάρτητα από το τι θα κάνει ή δεν θα κάνει η Ευρώπη, έχω πει δημοσίως ότι θα χτίσουμε τον δικό μας φράχτη, ακόμη και αν πρέπει να χρηματοδοτηθεί από τον Έλληνα φορολογούμενο.
  • Σε τελική ανάλυση, χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για τη μετανάστευση και χρειαζόμαστε περισσότερα χρήματα για τη στήριξη των κρατών πρώτης γραμμής. Επομένως, είναι πολύ άδικο, από τη μία πλευρά, να ζητάμε από την Ελλάδα να αναλάβει το δύσκολο έργο της προστασίας των εξωτερικών συνόρων και στη συνέχεια να κατηγορούμε την Ελλάδα όταν κάνει τη δουλειά για λογαριασμό άλλων.
  • Επαναλαμβάνω όμως: ένα εμπόδιο, ένας φράχτης, ένα τείχος δεν πρόκειται να λύσει το πρόβλημα από μόνο του. Χρειαζόμαστε μια ολοκληρωμένη μεταναστευτική πολιτική η οποία θα περιλαμβάνει το πώς διαχειριζόμαστε τις δευτερογενείς ροές, έναν δίκαιο επιμερισμό των βαρών όσον αφορά εκείνους που έχουμε δεχτεί ως πρόσφυγες, τι κάνουμε με τις επιστροφές Αυτό είναι απολύτως κρίσιμο. Όσοι δεν δικαιούνται καθεστώς πρόσφυγα πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους.
  • Τι κάνουμε για τη νόμιμη μετανάστευση και πώς ανοίγουμε νόμιμες οδούς μετανάστευσης; Κάποτε, στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, χρησιμοποίησα μια φράση ενός συναδέλφου σας, ενός Αμερικανού δημοσιογράφου, του Thomas Friedman, αρθρογράφου των «New York Times», που είχε πει: αυτό που χρειαζόμαστε είναι ένα μεγάλο τείχος με μια μεγάλη πόρτα. Το μεγάλο τείχος είναι για να διασφαλιστεί η προστασία των συνόρων και η μεγάλη πόρτα είναι μια γενναιόδωρη πολιτική για την υποδοχή προσφύγων αλλά και τη νόμιμη είσοδο οικονομικών μεταναστών -διότι χρειαζόμαστε ανθρώπινο δυναμικό για να στηρίξουμε την οικονομική μας ανάπτυξη- στην ευρωπαϊκή μας οικογένεια.
  • Αλλά, θα το ξαναπώ, εν τέλει έχω την υποχρέωση έναντι των πολιτών να προστατεύσω την επικράτειά μας και να διασφαλίσω ότι δεν θα υπάρξει ποτέ επιστροφή σε μία κατάσταση όπου ο καθένας θα μπορούσε να εισέλθει χωρίς ίχνος σεβασμού στους κανόνες της χώρας μου. Αυτό είναι που λέω. Θα πιέσω την Ευρωπαϊκή Ένωση για τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη. Εάν αυτό δεν είναι δυνατό, θα κατασκευάσουμε τον φράχτη με εθνικούς πόρους. Είναι ακριβό, αλλά είναι απολύτως εφικτό για μια χώρα όπως η Ελλάδα.

Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας προχώρησε σε πάνω από 50 μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών

 


Σε αντίθεση με τον ΣΥΡΙΖΑ, που ως Κυβέρνηση επέβαλε 29 επιπλέον φόρους, η Νέα Δημοκρατία εξήγγειλε προεκλογικά και έχει προχωρήσει ως Κυβέρνηση σε δραστικές μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών. Συνολικά έχει προχωρήσει σε περισσότερες από 50 μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, αφαιρώντας μόνιμα από τις πλάτες των πολιτών βάρη που ξεπερνούν τα 7 δισ. Μεταξύ άλλων:
  • Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35%, ενώ η προεκλογική δέσμευση ήταν για μεσο-σταθμική μείωση 30%.
  • Μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα από 22% στο 9%.
  • Μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από 29% στο 22%.
  • Κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για όλους, καθώς από την 1η Ιανουαρίου επεκτείνεται και στους δημόσιους υπαλλήλους και τους συνταξιούχους.
  • Μείωση του συντελεστή παρακράτησης φόρου για τα μερίσματα από 10% στο 5%.
  • Μείωση της προκαταβολής φόρου για τα φυσικά πρόσωπα που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα από το 100% στο 55% και για τα νομικά πρόσωπα από το 100% στο 80%.
  • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4 ποσοστιαίες μονάδες.
  • Χαμηλός φορολογικός συντελεστής για όλα τα αγροτικά σχήματα (10%).
  • Μείωση των συντελεστών Φ.Π.Α. σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, στα γυμναστήρια κλπ. μέχρι τέλος του 2023.
  • Παράταση μέχρι το τέλος 2023 της ισχύος του υπερμειωμένου συντελεστή Φ.Π.Α. 6% σε σειρά αγαθών που αφορούν τη δημόσια υγεία.
  • Μόνιμη μείωση του Φ.Π.Α. στα λιπάσματα και τις ζωοτροφές από το 13% στο 6%.
  • Μείωση, κατά 50%, του φορολογικού συντελεστή για τις νεοφυείς επιχειρήσεις, για τα 3 πρώτα έτη λειτουργίας τους.
  • Αναστολή του Φ.Π.Α. στις νέες οικοδομές.
  • Παράταση της απαλλαγής από την υποχρέωση καταβολής του τέλους επιτηδεύματος για τους αγρότες που υπάγονται στο κανονικό καθεστώς Φ.Π.Α. και για τους αλιείς της παράκτιας αλιείας.

Πέμπτη 13 Απριλίου 2023

Το κόστος των υποσχέσεων Τσίπρα

 



Οι υποσχέσεις του Αλ. Τσίπρα φτάνουν τα 11,5 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο ετησίως και τα 46 δισ. ευρώ για την επόμενη τετραετία. Πιο συγκεκριμένα, το κόστος υπολογίζεται σε 10,601 δισ. για το 2023, σε 11,539 δισ. για το 2024, σε 12,043 για το 2025 και σε 11,721 για το 2026. Δηλαδή σε 11,5 δισ. ευρώ κατά μέσο όρο ετησίως και 46 δισ. ευρώ για την επόμενη τετραετία. Ειδικότερα:
  • Η αύξηση των μισθών όλων των δημοσίων υπαλλήλων κατά 10%, από τον πρώτο χρόνο και η θέσπιση μηχανισμού ετήσιας τιμαριθμικής αναπροσαρμογής των μισθών σε δημόσιο τομέα θα κόστιζε το 2023 1,310 δισ. ευρώ, το 2024 θα κόστιζε 2,031 δισ., το 2025 θα κόστιζε 2,333 δισ. και το 2026 θα κόστιζε 2,642 δισ. ευρώ.
  • Η μείωση των Ε.Φ.Κ. στα καύσιμα στον κατώτερο συντελεστή της Ε.Ε. θα κόστιζε 2,014 δισ. κάθε χρόνο.
  • Η μείωση του Φ.Π.Α. στα τρόφιμα στο χαμηλότερο συντελεστή θα κόστιζε 1,490 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.
  • Η επαναφορά της 13ης σύνταξης του 2019 θα κόστιζε 982 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.
  • Η αύξηση συντάξεων χωρίς να λαμβάνεται υπόψη η προσωπική διαφορά θα προσέγγιζε το 2023 το 1,1 δισ. , το 2024 το 1,137 δισ., το 2025 το 1,160 δισ. και το 2026 το 1,183 δισ.
  • Η επιστροφή όλων των αναδρομικών των συνταξιούχων σε 3 ετήσιες δόσεις (2023, 2024,2025)θα κόστιζε 833 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.
  • Η αύξηση του αφορολόγητου στις 10.000 ευρώ για όλους (ελεύθερους επαγγελματίες, μισθωτούς, συνταξιούχους, αγρότες, εργαζόμενους με μπλοκάκι) θα κόστιζε κάθε χρόνο 455 εκατ. ευρώ.
  • Ο διπλασιασμός του επιδόματος ενοικίου θα κόστιζε 396 εκατ. ευρώ κάθε χρόνο.

Σήμερον κρεμάται επί ξύλου...

 


Σήμερον κρεμάται επί ξύλου: Τα γεγονότα της τελευταίας ημέρας της ζωής του Ιησού Χριστού στη Γη αναβιώνουν τη Μεγάλη Πέμπτη στην Εκκλησία μας. Όπως αναφέρουν τα Ευαγγέλια, ο Χριστός θέλησε να δειπνήσει για τελευταία φορά με τους μαθητές του πριν θυσιαστεί για τη σωτηρία του ανθρώπου.

Πριν ξεκινήσει ο Μυστικός Δείπνος, που έγινε σε κάποιο σπίτι της Ιερουσαλήμ, ο Χριστός πήρε μια λεκάνη με νερό και έπλυνε τα πόδια των μαθητών του, μία ενέργεια που την εποχή εκείνη έκαναν οι δούλοι της εποχής. Με αυτόν τον τρόπο ήθελε να δείξει την ταπεινότητα την οποία θα πρέπει να επιδεικνύουν οι άνθρωποι απέναντι στους συνανθρώπους. Το γεγονός αυτό έχει λάβει στις μέρες μας το όνομα Ιερός Νιπτήρας.

Μετά την αποχώρηση του Ιούδα, ο Ιησούς παρέδωσε στους μαθητές του το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας, προσφέροντας άρτο και κρασί, και λέγοντας «λάβετε φάγετε τούτο εστί το σώμα μου» και «πίετε έξ αυτού πάντες τούτο γαρ εστί το αίμα μου».

Μετά το πέρας του Μυστικού Δείπνου, ο Ιησούς και οι μαθητές του μετέβησαν στο Όρος των Ελαιών. Εκεί ο Χριστός προσεύχεται στον Πατέρα του και τελικά συλλαμβάνεται από τους Ρωμαίους, με τη βοήθεια του Ιούδα. Στον Εσπερινό της ημέρας έχουμε τη Σταύρωση του Θεανθρώπου. Διαβάζονται τα 12 Ευαγγέλια που περιγράφουν τα Άγια Πάθη. Μετά το 5ο Ευαγγέλιο, βγαίνει ο Εσταυρωμένος.

«Σήμερον κρεμάται επί ξύλου ο εν ύδασι την γην κρεμάσας» ψάλλει ο ιερέας την ώρα που περιφέρει τον εσταυρωμένο Ιησού στον ναό για την αναπαράσταση της σταύρωσης.

Είναι η στιγμή, περίπου στις 9 το βράδυ, όπου σε όλες τις εκκλησίες της χώρας θα σβήσουν τα φώτα. Η πομπή της σταύρωσης υπό το αμυδρό φως των κεριών θα κινηθεί με αργό και σταθερό ρυθμό προς το κέντρο των ναών, διαπερνώντας το πλήθος των πιστών. Το Θείο πάθος σχεδόν κορυφώνεται… Αυτός που στήριξε τη γη πάνω στο νερό χλευάζεται: «Στέφανον εξ ακανθών περιτίθεται, ο των Αγγέλων Βασιλεύς ψευδή πορφύρα περιβάλλεται, ο περιβάλλων τον ουρανόν εν νεφέλαις ράπισμα κατεδέξατο – ο εν Ιορδάνη ελευθερώσας τον Αδάμ. Λόγχη εκεντήθη ο Υιός της Παρθένου».

Τρίτη 11 Απριλίου 2023

ΣΥΝΕΚ και Αυτόνομο Δίκτυο Εκπαιδευτικών: Να σταματήσουν οι διαδικασίες επιλογής Διευθυντών...


Αναλυτικά η ανακοίνωση - καταγγελία των ΣΥΝΕΚ:

Ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες επιλογής διευθυντών/τριών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση και αναρτήθηκαν οι τελικοί πίνακες κατάταξης, μετά τη διαδικασία της συνέντευξης, σε όλη την Ελλάδα. Με ιδιαίτερη έκπληξη διαπιστώσαμε την υλοποίηση από τα, διορισμένα από την κυβέρνηση, συμβούλια επιλογής διευθυντών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, ενός παλαιοκομματικού σχεδίου ενίσχυσης (στη διαδικασία της συνέντευξης που έδινε μέχρι 20 μονάδες) συγκεκριμένων υποψήφιων διευθυντών/τριων που ταυτίζονται με τη σημερινή κυβερνητική πολιτική “γραμμή” κι αυτό έγινε με την ανατροπή της σειράς των υποψήφιων του πίνακα, όπως αυτός είχε διαμορφωθεί, με τα μετρήσιμα προσόντα σε ακραίο βαθμό.

Η συνέντευξη άλλαξε τη σειρά κάποιων υποψήφιων διευθυντών/τριων με καθοριστικό τρόπο (από τη θέση που είχαν στον πίνακα με τα μετρήσιμα). Συγκεκριμένοι/ες υποψήφιοι/ες (στελέχη κατά κύριο λόγω της Νέας Δημοκρατίας καθώς και σε κάποιες περιοχές του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που ενστερνίζονται την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη) ανέβηκαν αρκετές θέσεις, παίρνοντας όλοι/ες τους “άριστα 20’’ από τα συμβούλια επιλογής (για να διασφαλίσουν ότι παίρνουν σχολείο πόλης ή το σχολείο της αρεσκείας τους) και κάποιοι/ες κατέβηκαν αντίστοιχες θέσεις, παίρνοντας ακόμα και κάτω από τη βάση 9, (για να αποκλειστούν από τα σχολεία τους, τα σχολεία πόλης ή και να μην πιάσουν κανένα σχολείο ενώ ήταν ήδη διευθυντές/τριες). Οι διαφορές 3-11 βαθμών στη συνέντευξη μεταξύ υποψήφιων είναι δύσκολο να εξηγηθούν από απαντήσεις σε «αυτοπαρουσίαση» και σε «μελέτη περίπτωσης». Το επιτελικό κράτος της διαπλοκής ενεργοποιήθηκε για να “ρυθμίσει” τις βαθμολογίες και κάποιοι να πάρουν ή να χάσουν όσα ακριβώς μόρια χρειάζονταν για να είναι έτοιμα τα “στελέχη εκπαίδευσης” την επόμενη μέρα των εκλογών σε κάθε περίπτωση…

Η εργαλειοποίηση της συνέντευξης από πολλά διορισμένα συμβούλια επιλογής μέσω των στημένων βαθμολογιών (με χειρουργική ακρίβεια σε πολλές περιπτώσεις) και οι ερωτήσεις που στόχευαν στο να “δικαιολογηθεί” η χαμηλή ή η υψηλή βαθμολογία υποψήφιων και στο να εκθειάσουν την αντιεκπαιδευτική και αντεργατική κυβερνητική πολιτική γραμμή της διάλυσης της εκπαίδευσης κι όχι την ανάδειξη της παιδαγωγικής συγκρότησης και της διοικητικής επάρκειας των υποψήφιων, λίγο πριν τη λαϊκή ετυμηγορία (βουλευτικές εκλογές), αποτελεί την επιτομή της διαπλοκής, της ημετεροκρατίας, της αδιαφάνειας, της προσπάθειας άλωσης της κρατικής μηχανής από τους αρεστούς της σημερινής κυβέρνησης και της διαμόρφωσης ενός τοπίου ξένου από κάθε έννοια δικαιοσύνης και αξιοκρατίας.

Τα παραπάνω φαινόμενα αναδεικνύουν τις καταστροφικές συνέπειες της πολιτικής που εφαρμόζεται αυτά τα χρόνια από την Κυβέρνηση της ΝΔ (του επιτελικού κράτους, της διαπλοκής, της καταστολής, του αυταρχισμού, της διάλυσης και ιδιωτικοποίησης των κοινωνικών αγαθών, της ρεμούλας, των καλοπληρωμένων ΜΜΕ της λίστας Πέτσα, των παρακολουθήσεων κ.α.) και υποδεικνύουν την πολιτική ανάγκη να επιστρέψουν οι αιρετοί εκπρόσωποι των εργαζομένων στα συμβούλια επιλογής οι οποίοι οφείλουν να διασφαλίζουν ότι οι όροι της διαδικασίας της συνέντευξης θα είναι ίδιοι για όλους/ες, θα τηρείται επομένως η ισονομία, η διαφάνεια και θα διασφαλίζεται η χρηστή διοίκηση.

Απαιτούμε επομένως, μετά από τις πολλές και σε πανελλαδικό επίπεδο καταγγελίες ΣΕΠΕ και ΕΛΜΕ της χώρας, την άμεση παύση όλων των διαδικασιών επιλογής διευθυντών/-ντριών, όπως γίνεται σε κάθε προεκλογική περίοδο με την αναστολή όλων των υπηρεσιακών μεταβολών. Εφόσον, η σημερινή Κυβέρνηση της ΝΔ συνεχίσει τις διαδικασίες με σκοπό να αλώσει την κρατική μηχανή, η αποκατάσταση των αδικιών και η αναδιάρθρωση των αρμοδιοτήτων της διοικητικής πυραμίδας και των ίδιων των στελεχών εκπαίδευσης (σε όλα τα επίπεδα) επιβάλλεται να αποτελεί προτεραιότητα της επόμενης προοδευτικής διακυβέρνησης της χώρας.

Δευτέρα 10 Απριλίου 2023

Η πορνογραφία της εφηβικής βίας

kathimerini.gr
Τάκης Θεοδωρόπουλος

Κάποιοι µαθητές έδεσαν συμμαθητή τους με πετονιά, ενώ μια συμμαθήτριά τους κατέγραφε το θέαμα στο κινητό της. Το επεισόδιο απέκτησε μεγάλη δημοσιότητα. Συνέβη σε ένα από τα καλύτερα σχολεία της επικράτειας, στο Αρσάκειο. Και αυτό ήταν αρκετό για να ανατρέψει ένα από τα στερεότυπα της εφηβικής βίας. Δεν είναι νόσος που χτυπάει μόνο τα κοινωνικά στρώματα τα οποία εκφράζουν κατ’ αυτόν τον τρόπο τις στερήσεις τους ή το αίσθημα του αποκλεισμού τους. Ο πληθυσμός του Αρσακείου είναι ο ορισμός της μεσαίας τάξης. Η κοινωνιολογική ερμηνεία του φαινομένου ακυρώνεται εκ των πραγμάτων.

Δεν είναι το μόνο περιστατικό που μας απασχόλησε τον τελευταίο καιρό. Σε κάποιο άλλο σχολείο της περιφέρειας, αν δεν κάνω λάθος, κάποιοι μαγνητοσκόπησαν συμμαθητή τους τον οποίον είχαν υποχρεώσει να βρίζει τον εαυτό του. Δεν αφορά μόνο την Ελλάδα. Οι μαζικές δολοφονίες σε σχολεία της Αμερικής, για παράδειγμα, προσδίδουν στο φαινόμενο οικουμενικές διαστάσεις. Και δεν αφορά μόνο το παρόν. Η βία είναι συγγενής με την εφηβεία. Μαζί με τις ορμονικές διαταραχές και τις ανεξέλεγκτες εν πολλοίς ερωτικές ορμές. Ο δημόσιος διασυρμός των τεντιμπόηδων είναι ένα ιστορικό κειμήλιο της εφηβικής βίας. Όλοι μας έχουμε εμπειρία, από τον καιρό της εφηβείας μας, κάποιου περιστατικού κατά αδυνάμου. Με όποια μορφή και αν εκφραζόταν η «αδυναμία» του.

Τις ημέρες αυτές άκουσα τις απόψεις ψυχολόγων, κοινωνιολόγων, παιδαγωγών. Φταίει η οικονομική κρίση, που την ακολούθησε ο εγκλεισμός της επιδημίας; Ευθύνεται το σχολείο; Ευθύνεται η οικογένεια η οποία, απορροφημένη από τις ανάγκες της επιβίωσης και της ευμάρειας, δεν δίνει τον απαραίτητο χρόνο στα παιδιά της; Φταίει η τηλεόραση με την πληθωριστική προσφορά βίας; Φταίνε τα ηλεκτρονικά παιχνίδια; Φταίει το Διαδίκτυο με την απελευθέρωση της λεκτικής βίας που, εύκολα, στο μυαλό ενός εφήβου μπορεί να μεταμορφωθεί σε πραγματική;

Λυπάμαι, αλλά όταν τα λες όλ’ αυτά είναι σαν να λες ότι φταίει ο κόσμος μας, η άτιμη κοινωνία και τα λοιπά. Όλ’ αυτά ευθύνονται, δεν έχω αντίρρηση, όμως, όταν περιορίζεσαι σε όλ’ αυτά είναι σαν να σηκώνεις τα χέρια σου ψηλά και να λες ότι εγώ δεν φταίω. Φταίει ο κόσμος, το περιβάλλον, οι οικολογικοί κίνδυνοι, οι οικονομικές ανισότητες. Το ζήτημα, όμως, είναι πώς σε αυτές τις συνθήκες, που συνιστούν την πραγματικότητα της ζωής μας, μπορεί να αντιμετωπισθεί η βία των εφήβων; Μην περιμένετε απάντηση, γιατί δεν έχω. Και δεν πιστεύω ότι η βία των εφήβων μπορεί να εξαλειφθεί, είτε με την καταστολή είτε με την πειθώ, την οικογενειακή ή τη σχολική. Χωρίς να παραγνωρίζω την αξία τους.

Αν δεν με διαψεύσουν οι ψυχολόγοι, θα μπορούσα να πω ότι η εφηβική βία έχει να κάνει με τον ναρκισσισμό. Και γι’ αυτό στρέφεται κατά των αδυνάμων. Σε παλαιότερους καιρούς όσοι την ασκούσαν έκαναν ό,τι μπορούσαν για να μην τους πάρουν είδηση. Σήμερα φροντίζουν να την προβάλουν μαγνητοσκοπώντας τη στα κινητά για να τη διαδώσουν. Αυτό που μας σοκάρει σήμερα δεν είναι τόσο η ίδια η εφηβική βία, όσο η πορνογραφική της εκμετάλλευση.

Τα λέω όλ’ αυτά χωρίς να παραγνωρίζω το γεγονός ότι οι δυτικές κοινωνίες έχουν δώσει στην εφηβεία τα δικαιώματα του αδικημένου. Εμείς, πατριάρχες, σεξιστές και ό,τι άλλο επιθυμείτε, του οφείλουμε σεβασμό, διότι είναι το μέλλον μας, όπως οι μετανάστες ή οι διεμφυλικοί. Έχουμε αναγορεύσει την εφηβεία σε κοινωνική τάξη η οποία, ό,τι κι αν κάνει, διεκδικεί τα δικαιώματά της. Και πέφτουμε απ’ τα σύννεφα όποτε διαπιστώνουμε ότι μπορεί να στραφεί εναντίον του εαυτού της. Έφηβοι οι θύτες του παιδιού στο Αρσάκειο, έφηβος και το θύμα τους.

Να πάρεις μέτρα; Ποια μέτρα να πάρεις όταν μια ολόκληρη κοινωνία έχει αναγορεύσει τον ατίθασο και ανυπάκουο γόνο της σε μέτρο της επιτυχίας της; Πώς θα μάθει να κλείνει το πεζοδρόμιο με το 4×4 αδιαφορώντας για τους αδύναμους πεζούς; Πώς θα αποδείξει στον πατέρα του ότι αυτός τα καταφέρνει καλύτερα δένοντας με πετονιά τον συμμαθητή του;

Η εφηβική βία δεν πρόκειται να εκλείψει. Είναι συστατικό της κοινωνίας μας, όπως η κλοπή ή ο φόνος. Το ζητούμενο είναι πώς την αντιμετωπίζουμε; Μας χρειάζεται η πειθώ και η καταστολή. Όμως μας χρειάζεται και κάτι παραπάνω. Η διαχείριση του εφηβικού ναρκισσισμού, που τη μετατρέπει σε προϊόν πορνογραφίας.

Α. Συρίγος: Έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες ίδρυσης και λειτουργίας νέων Τμημάτων ‘Ενταξης


Ο Υφυπουργός ΠΑΙΘ κος Αγγελος Συρίγος απάντησε την Παρασκευή 07.04.2023 στη Βουλή στην Επίκαιρη Ερώτηση του Βουλευτή Α’ Θεσσαλονίκης του Κομμουνιστικού Κόμματος Ελλάδος κου Ι. Δελή με θέμα: «Άμεσα να ιδρυθούν και να λειτουργήσουν τα αναγκαία τμήματα ένταξης, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των μαθητών με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες».

Σχετικά με την πορεία ίδρυσης και λειτουργίας νέων Τμημάτων Ένταξης

Στην απάντηση του ο κ Συρίγος είπε οτι “έχουν δρομολογηθεί οι διαδικασίες, με την ολοκλήρωση της επεξεργασίαε των αιτημάτων για ίδρυση Τμημάτων Ένταξης στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση, Δημοτικά και Νηπιαγωγεία και έχουν προωθηθεί προς το Υπουργείο Οικονομικών τα σχέδια των σχετικών ΚΥΑ.”

Επιπλέον όπως ανέφερε:

1) “Εκδόθηκε εγκύκλιος υποβολής συγκεκριμένων προτάσεων για την ίδρυση τμημάτων εντάξεως σε δημόσιες σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γενικής και ειδικής επαγγελματικής κατεύθυνσης, από τις 27 Απριλίου του 2021.

2) Στην εγκύκλιο αυτή τέθηκαν όλες οι αναγκαίες διαδικασίες, παράμετροι και συνισταμένες, προκειμένου να εξακριβωθούν και να αποτυπωθούν οι ανάγκες των μαθητών που χρειάζονται υποστήριξη από τμήματα ένταξης.

α) Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχουν τουλάχιστον τρεις μαθητές και σχετική πρόταση από διαγνωστική υπηρεσία.

β) Οι τοπικές συνθήκες κάθε περιοχής σε σχέση με ήδη ιδρυμένα τμήματα εντάξεως.

γ) Η χιλιομετρική απόσταση ανάμεσα στις σχολικές μονάδες που έχουν μαθητές που έχουν ανάγκη να στηριχθούν από τμήματα εντάξεως.

δ) Ο συνολικός αριθμός μαθητών κάθε σχολικής μονάδας και

ε) τελευταίο σημείο, η δυνατότητα ή μη διαθέσιμου χώρου για το τμήμα εντάξεως.”

3) Τα παραπάνω εισήχθησαν στο πληροφοριακό σύστημα «myschool», προκειμένου να δοθεί επιπλέον η δυνατότητα στους περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης να προτείνουν και εκείνοι με τη σειρά τους την ίδρυση τμημάτων εντάξεως στην περίπτωση που είχαν επιπλέον προτάσεις.

4) Για την επεξεργασία των αιτημάτων που υπεβλήθησαν, πέραν του τυπικού ελέγχου των αιτούμενων δικαιολογητικών, η αρμόδια υπηρεσία του Υπουργείου Παιδείας προχώρησε και σε ποιοτικό έλεγχο, σύμφωνα με τα ισχύοντα. Και σύμφωνα με την παραπάνω διαδικασία, ολοκληρώθηκε η σχετική ίδρυση τμημάτων με την ΚΥΑ υπ’ αριθμόν 149773 «Ίδρυση τμημάτων ένταξης σε δημόσιες σχολικές μονάδες τυπικής δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, γενικής και επαγγελματικής κατεύθυνσης».

5) Επίσης, έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία των αιτημάτων για ίδρυση τμημάτων εντάξεως στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δημοτικά και νηπιαγωγεία, με γνώμονα τα παραπάνω αναφερθέντα και έχουν προωθηθεί προς το Υπουργείο Οικονομικών τα σχέδια των σχετικών ΚΥΑ.

Πέμπτη 6 Απριλίου 2023

Ο Μάγος Τσίπρας

kathimerini.gr
Τάκης Θεοδωρόπουλος

Το γαλλικό περιοδικό Le Point, προ ετών, είχε κάνει εξώφυλλο τον Αλέξη Τσίπρα. Ο τίτλος ήταν: «Ο τσαρλατάνος της Ευρώπης». Ηταν η εποχή που η Ελλάδα, με ηγέτη τον Μάγο που έπιανε πουλιά στον αέρα, ξεκινούσε το νέο αλβανικό της έπος. Κατηγορούσε την Ευρώπη για όλα τα δεινά της, την απειλούσε με αποχώρηση, ο δε Βαρουφάκης προέβλεπε την κατάρρευση του κοινού νομίσματος εντός μηνών. Ο «Έλληνας λαός» –κατά τον ΓΑΠ– ήταν πολύ θυμωμένος και ο θυμός του είχε βρει τον εκφραστή του. Κατάργηση των μνημονίων, διαγραφή του χρέους, σεισάχθεια και τα παρελκόμενα. Τίποτε απ’ αυτά δεν έγινε, ως γνωστόν. Ο «Έλληνας λαός» αποδείχθηκε υπάκουος, όπως πολλές φορές στη μακραίωνη ιστορία του. Ο θυμός του ξεθύμανε και εντέλει επικράτησε το ένστικτο της επιβίωσης. Ανθρώπινο, πολύ ανθρώπινο. Εκτοτε έχουν περάσει χρόνια. Και τις προάλλες, το ίδιο γαλλικό περιοδικό Le Point δημοσίευσε ένα άρθρο, υποστηρίζοντας ότι η Γαλλία χρειάζεται έναν Τσίπρα για να αντιμετωπίσει τα σημερινά της προβλήματα. Οι Γάλλοι έχουν ξεχυθεί στους δρόμους για να αποτρέψουν την αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης στα 64 χρόνια. Στην Ελλάδα που μας κληροδότησε ο Τσίπρας το όριο είναι στα 67. Ο κ. Τσίπρας, κατά δήλωσή του, διάβασε το άρθρο –χωρίς να προσδιορίσει σε ποια γλώσσα– και έβγαλε το συμπέρασμα ότι, ενώ στη Γαλλία τον θεωρούν μεταρρυθμιστή, εμείς εδώ δεν είμαστε σε θέση να το εκτιμήσουμε. Το άρθρο είχε ειρωνική χροιά, όμως, και αυτό είναι λεπτομέρεια. Αδυναμία κατανόησης κειμένου; Η ειρωνεία είναι θέμα ύφους. Και ο κ. Τσίπρας ενδιαφέρεται για την ουσία.

Και η ουσία δεν αλλάζει. Δεν υπόκειται στους νόμους της πραγματικότητας. Ανοιχτά σύνορα, αυξήσεις συντάξεων, διαγραφή χρεών, μια θέση για όλους στα πανεπιστήμια, ασχέτως ικανοτήτων. Ερανίζω μερικές από τις προτάσεις του για τις επερχόμενες εκλογές. «Όχι στην ιδιωτικοποίηση του νερού». Συναυλία στην πλατεία Αριστοτέλους, στη Θεσσαλονίκη, με τους Χειμερινούς Κολυμβητές –από τους αγαπημένους μου–, τον Φοίβο Δεληβοριά και τον Θανάση Παπακωνσταντίνου. Πλήθος κόσμου. Πόσοι θα είχαν πάει, χωρίς τη δωρεάν συναυλία, για να ακούσουν τον Τσίπρα να τους μιλάει εναντίον της ιδιωτικοποίησης του νερού, την οποία η κυβέρνηση αρνείται μετά βδελυγμίας.

Επανέρχομαι στο δημοσίευμα του γαλλικού περιοδικού. Και στην αντίδραση του κ. Τσίπρα, η οποία σηματοδοτεί την αδυναμία του να αντιληφθεί τη θέση του – κι ας πιάνει πουλιά στον αέρα. Υπερασπιζόμενος την ίδια ακριβώς πολιτική με αυτήν του 2015, όταν τον είχαν χαρακτηρίσει τσαρλατάνο, πιστεύει ότι σήμερα μπορεί να παίξει τον ρόλο του μεταρρυθμιστή. Τον Μάγο δεν τον απασχολεί η πραγματικότητα. Ξέρει μόνον τα τεχνάσματα της τέχνης του. Αν πετύχουν, πέτυχαν. Αν δεν πετύχουν, φταίει η πραγματικότητα.

ΠΥΣΠΕ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ: Οι οργανικά υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί

Οι υπεραριθμίες θα συνεχίζονται όσο θα μειώνεται ο μαθητικός πληθυσμός... 

πηγή:dipe.kas.sch.gr 
Θέμα: “Χαρακτηρισμός οργανικά υπεράριθμων εκπαιδευτικών Σχολικών Μονάδων αρμοδιότητας ΠΥΣΠΕ Καστοριάς – Προσδιορισμός οργανικών κενών – Πρόσκληση για υποβολή δηλώσεων τοποθέτησης ύστερα από οργανική υπεραριθμία”

Κόκκινα δάνεια: η Κυβέρνηση απαντά με το έργο της



Απέναντι στα μεγάλα και κούφια λόγια του κ. Τσίπρα, η Κυβέρνηση απαντά με το έργο της.
  • Σήμερα, ύστερα από 4 χρόνια διακυβέρνησης ΝΔ τα κόκκινα δάνεια έχουν μειωθεί με γρήγορους ρυθμούς και είναι πλέον κάτω από το 10%.
  • Σήμερα, με διμερείς ρυθμίσεις, έχει ρυθμιστεί χρέος 68 δις ευρώ, ενώ στο χθες του κ. Τσίπρα μόλις 5,6 δισ.
  • Σήμερα το κράτος επιδοτεί μέχρι 220 ευρώ τη δόση δανειοληπτών πρώτης κατοικίας ευάλωτων νοικοκυριών, που μπαίνουν στο αντίστοιχο πρόγραμμα, αναστέλλοντας έτσι τον κίνδυνο πλειστηριασμών για όσο διαρκεί, ενώ στο χθες του κ. Τσίπρα οι δανειολήπτες βρίσκονταν σε διαρκή ομηρία και αβεβαιότητα.
  • Σήμερα προσφέρεται μια βεντάλια πολιτικών ενίσχυσης της νέας γενιάς για την απόκτηση στέγης με άτοκα ή χαμηλότοκα δάνεια, ενώ στο χθες του κ. Τσίπρα περίσσευε το εμπόριο ελπίδας και οι ψευδαισθήσεις.
Ό,τι κι αν προσπαθεί να πει ο κ. Τσίπρας, για τους πλειστηριασμούς, δεν μπορεί να ξεγελάσει ξανά τους πολίτες. Η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αντιμετωπίζει το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους με συνέπεια, μεθοδικότητα και κοινωνική ευαισθησία. Ανάμεσα στ’ άλλα:
  • Υλοποιήθηκε ένα ευρύ πλέγμα μέτρων, συνολικού ύψους άνω των 55 δισ. ευρώ, προκειμένου να στηριχθεί το διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών και η ρευστότητα των επιχειρήσεων, αποτρέποντας τη διόγκωση του ιδιωτικού χρέους. Μέσω των Προγραμμάτων «Γέφυρα» επιδοτήθηκαν, για πρώτη φορά, στεγαστικά και επιχειρηματικά δάνεια, τόσο εξυπηρετούμενα όσο και ρυθμισμένα «κόκκινα».
  • Θεσπίστηκαν δυνατότητες προστασίας και αναστολής πλειστηριασμών για την προστασία της ιδιαίτερα ευαίσθητης κοινωνικής ομάδας των ευάλωτων οφειλετών. Βασικοί πυλώνες των δυνατοτήτων αυτών είναι η κρατική επιδότηση των δόσεων (έως 210 ευρώ) των ευάλωτων δανειοληπτών, η αναστολή μέτρων των πιστωτών για όσους εντάσσονται στο πρόγραμμα και ο εξωδικαστικός συμβιβασμός.
  • Υλοποιείται ο εξωδικαστικός μηχανισμός ρύθμισης οφειλών, με βάση τον Νόμο 4738/2020. Η πρόοδος που έχει συντελεστεί, είναι ιδιαίτερα σημαντική τους τελευταίους μήνες. Συγκεκριμένα, έχουν ήδη ρυθμιστεί (έως 31/3/2023) οφειλές προς το Δημόσιο και χρηματοδοτικούς φορείς, 1,42 δισ. ευρώ για περισσότερους από 4.346 οφειλέτες, ενώ τους τελευταίους 4 μήνες ο μέσος όρος ρυθμίσεων που επιτυγχάνεται σε μηνιαία βάση υπερβαίνει τις 500.
  • Τράπεζες και διαχειριστές απαιτήσεων ρυθμίζουν διμερώς μη-εξυπηρετούμενα δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τις Εταιρείες Διαχείρισης Δανείων, έως τα τέλη του 2022, είχαν επιτευχθεί διμερείς ρυθμίσεις για δάνεια που υπερβαίνουν συνολικά τα 35 δισ. ευρώ, επαναφέροντας με τον τρόπο αυτό στον υγιή οικονομικό κύκλο περισσότερους από 700.000 δανειολήπτες, ιδιώτες και επιχειρήσεις.
  • Νομοθετήθηκαν και αξιοποιούνται σύγχρονα εργαλεία για την ορθή παρακολούθηση και διαχείριση του ιδιωτικού χρέους, όπως είναι η ίδρυση του Κεντρικού Μητρώου Πιστώσεων και η ίδρυση του Παρατηρητηρίου Πιστοληπτικής Επέκτασης.