Κυριακή 10 Δεκεμβρίου 2023

Ελλάδα και Τουρκία οφείλουν να ζουν ειρηνικά


Ελλάδα και Τουρκία οφείλουν να ζουν ειρηνικά

Από τις δηλώσεις του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Τουρκίας Recep Tayyip Erdoğan στο Μέγαρο Μαξίμου, στο πλαίσιο της συνεδρίασης του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας:
  • Ελλάδα και Τουρκία, Τουρκία και Ελλάδα, οφείλουν να ζουν ειρηνικά, να διατυπώνουν τις διαφορές τους, που είναι γνωστές, να τις συζητούν με ειλικρίνεια και να αναζητούν συνέχεια λύσεις. Κι αν αυτές δεν γεφυρώνονται, πάντως να μην παράγουν αυτόματα εντάσεις και κρίσεις.
  • Πάντα οφείλουμε, όπως είπα, να συγκλίνουμε στην ανάγκη τήρησης της διεθνούς νομιμότητας. Στην καταδίκη, δηλαδή, κάθε μορφής επιθετικότητας, εξτρεμισμού και τρομοκρατίας, ανεξάρτητα από τη μορφή με την οποία αυτή εκδηλώνεται, στον απόλυτο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας των κρατών και στην προστασία των αξιών του ανθρωπισμού, με ειδική έμφαση στην προστασία των αμάχων.
  • Όπως επίσης διαφωνούμε και στο Κυπριακό. Για εμάς, το λέω καθαρά, δεν υπάρχει άλλη λύση πέραν των αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Θα πρέπει να επανεκκινήσει ο διάλογος από εκεί που διακόπηκε το 2017. Μόνο μέσα από αυτόν μπορεί να υπάρξει ουσιαστική πρόοδος.
  • H Διακήρυξη που υπογράψαμε πριν από λίγο, σεβόμενοι απόλυτα τα δικαιώματα που απορρέουν από την κυριαρχία κάθε χώρας, επιβεβαιώνει τη σχέση φιλίας μεταξύ μας, καθορίζει τις αρχές και τα ορόσημα του διαλόγου μας και αναδεικνύει τις δυνατότητες συνεργασίας μας, τόσο σε περιφερειακό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Και με βάση αυτές τις παραδοχές θα προχωρήσουμε σταδιακά και στα επόμενα βήματα.
-Με συναντήσεις των δύο αντιπροσωπειών θα διευρύνουμε τη θετική μας ατζέντα, θα εντείνουμε την οικονομική μας συνεργασία, θα επεκτείνουμε τα Μέτρα Οικοδόμησης της Εμπιστοσύνης.
-Και η επόμενη φάση του πολιτικού διαλόγου, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν, μπορεί να είναι η προσέγγιση για την οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, που σύμφωνα με την Ελλάδα συνιστά τη μόνη διαφορά που θα μπορούσε να αχθεί ενώπιον διεθνούς δικαιοδοσίας, με πυξίδα πάντοτε το Διεθνές Δίκαιο και ειδικά το Δίκαιο της Θάλασσας, που αποτελεί τον πιο ασφαλή πλοηγό στη διευθέτηση των διεθνών διαφορών.
  • Ξέρετε, για εμάς και για εμένα προσωπικά, η Θράκη αποτελεί ένα παράδειγμα αρμονικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων και οι μουσουλμάνοι συμπολίτες μας έχουν -και αγωνιζόμαστε πάντα να διασφαλίζουμε στην πράξη- ίσες ευκαιρίες. Σε αυτή την κατεύθυνση αγωνιζόμαστε. Ο προσδιορισμός της ιδιότητας της μειονότητας ως μουσουλμανικής καθορίζεται από την ίδια τη Συνθήκη της Λωζάνης. Χρέος δικό μας είναι αυτό το κλίμα της αρμονικής συνύπαρξης, είναι χρέος της ελληνικής έννομης τάξης, να το διασφαλίσουμε και να το ενισχύσουμε. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω, και να διαβεβαιώσω βέβαια όλους τους μουσουλμάνους συμπολίτες μας, ότι προς αυτή την κατεύθυνση η Ελληνική Κυβέρνηση θα εξακολουθεί να δουλεύει νυχθημερόν.
Τι περιλαμβάνουν οι Συμφωνίες, τα Μνημόνια και οι Κοινές Δηλώσεις / Διακηρύξεις που υπογράφηκαν στο πλαίσιο του 5ου Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας

Πρόκειται, συνολικά, για 15 κείμενα, οι θεματικές των οποίων έχουν ως εξής:
Συμφωνίες
1 . Συμφωνία στον Τομέα της Παιδείας

Μνημόνια
2. Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) ΑΔΜΗΕ - TEIAS στον Τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης

3. Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) στον Τομέα των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων

4. Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) ECG- Eximbak στον Τομέα των Εξαγωγών

5. Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) EG - Invest in TR στον Τομέα των Επενδύσεων

6. Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ EG – TOBB στον Τομέα των Επενδύσεων/Επιχειρήσεων

7. Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) στον Τομέα των Κοινωνικών Υπηρεσιών με έμφαση στην Προστασία ΑμΕΑ

8. Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) στον Τομέα του Αθλητισμού

Κοινές δηλώσεις / Διακηρύξεις

9. Κοινή Δήλωση /Διακήρυξη για συνεργασία στον Τομέα του Τουρισμού

10. Κοινή Δήλωση /Διακήρυξη ΓΓΕΤ- TUBITAK για συνεργασία στον Τομέα της Έρευνας και της Καινοτομίας
11. Κοινή Δήλωση/Διακήρυξη για σύγκληση Κοινής Επιτροπής Οικονομίας και Εμπορίου (JEC - JETCO)
12. Κοινή Δήλωση/ Διακήρυξη για συνεργασία στον τομέα της Αγροτικής Ανάπτυξης

13. Κοινή Δήλωση/ Διακήρυξη για Τελωνειακή Συνεργασία

14. Κοινή Δήλωση/ Διακήρυξη για τη διοργάνωση Hackathon

15. Κοινή Δήλωση/ Διακήρυξη για επόμενη σύγκληση τεχνικής Επιτροπής για 2η γέφυρα στον Έβρο – ΕΓΝΑΤΙΑ

Για την χορήγηση βίζας σε Τούρκους πολίτες να επισκέπτονται νησιά του Ανατολικού Αιγαίου

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, ανακοίνωσε, στις δηλώσεις του, παρουσία του Τούρκου Προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ότι επήλθε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για ένα πρόγραμμα διευκόλυνσης έκδοσης ταξιδιωτικών θεωρήσεων για Τούρκους πολίτες και τις οικογένειές τους που θέλουν να επισκεφθούν τα ελληνικά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
  • Πιο συγκεκριμένα, η ελληνική κυβέρνηση, δια του Υπουργού Μετανάστευσης και Ασύλου, Δημήτρη Καιρίδη, διεκδίκησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και πέτυχε αυτή τη διευκόλυνση, παρά τις αντιδράσεις πολλών βορειο-ευρωπαϊκών κρατών. Πολλοί Ευρωπαίοι εταίροι μας φοβούνται κατάχρηση του μέτρου, ιδίως σήμερα που ο αριθμός των Τούρκων που αιτούνται άσυλο στην Ευρώπη είναι ασυνήθιστα υψηλός. Πρόκειται, άλλωστε, για τη μοναδική εξαίρεση στη ζώνη του Σένγκεν και την πρώτη και μόνη παρέκκλιση από τους αυστηρούς κανόνες της.
  • Το μέτρο αφορά καταρχήν κάθε κάτοχο τουρκικού διαβατηρίου και των μελών της οικογένειάς του που θέλει να επισκεφθεί δέκα ελληνικά νησιά, δηλαδή, τη Λήμνο, τη Λέσβο, τη Χίο, τη Σάμο, τη Λέρο, την Κάλυμνο, την Κω, τη Ρόδο, τη Σύμη και το Καστελόριζο. Η θεώρηση εισόδου (βίζα) θα έχει διάρκεια 7 ημέρες και θα μπορεί να ανανεώνεται οποτεδήποτε. Το πρόγραμμα διευκόλυνσης αφορά όλον τον χρόνο και όχι μόνο τη θερινή περίοδο.
  • Η σχετική σφραγίδα στο διαβατήριο δεν θα του επιτρέπει να ταξιδέψει πέραν των συγκεκριμένων νησιών και, σίγουρα, εκτός Ελλάδας.
  • Το μέτρο θα αρχίσει να εφαρμόζεται από τις αρχές του 2024 μόλις ολοκληρωθούν οι σχετικές υποδομές από την ΕΛΑΣ στους τελωνιακούς σταθμούς των νησιών.
  • Το μέτρο θα τονώσει την τουριστική κίνηση στα νησιά και είναι κάτι που θέλουν και διεκδικούσαν οι νησιώτες μας (περιφερειάρχες, δήμαρχοι, ενώσεις ξενοδόχων, εμπορικά επιμελητήρια, εμπορικοί σύλλογοι κλπ).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου