Κυριακή 21 Ιανουαρίου 2024

Από την συζήτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρχισυντάκτη του περιοδικού “Foreign Policy” Ravi Agrawal, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός



Από την συζήτηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον αρχισυντάκτη του περιοδικού “Foreign Policy” Ravi Agrawal, στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ στο Νταβός:
Μέση Ανατολή: «Μετρημένη» η στάση της Ελλάδας

Εμείς, ως Ελλάδα, θεωρώ ότι έχουμε λάβει μια πολύ μετρημένη στάση όσον αφορά την κρίση στη Μέση Ανατολή.
  • Προφανώς, αρχικά υποστηρίξαμε ξεκάθαρα το δικαίωμα του Ισραήλ στην αυτοάμυνα, επιμείναμε στην απελευθέρωση των ομήρων, αλλά ταυτόχρονα κάναμε και έναν πολύ σαφή διαχωρισμό μεταξύ της Χαμάς ως τρομοκρατικής οργάνωσης και του Παλαιστινιακού λαού.
  • Και όσο και αν υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα του Ισραήλ να υπερασπιστεί τον εαυτό του, ανησυχούμε όλο και περισσότερο για τα δεινά αθώων ανθρώπων στη Λωρίδα της Γάζας. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο, ως χώρα που βρίσκεται σχετικά κοντά στην περιοχή των συγκρούσεων, προσπαθούμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε για να διασφαλίσουμε ότι η ανθρωπιστική βοήθεια θα φτάσει στη Γάζα όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά, κάτι που, όπως γνωρίζετε, εξακολουθεί να αποτελεί μια πολύ δύσκολη πρόκληση.
  • Οι εμπλεκόμενοι μας θεωρούν έντιμους διαμεσολαβητές. Μιλάμε σε όλους. Και μόλις αυτή η σύγκρουση τερματιστεί, πιστεύω ότι θα έρθει η ώρα για μια σοβαρή συζήτηση σχετικά με την πολιτική λύση αυτού του προβλήματος, το οποίο υπάρχει εδώ και πολλές δεκαετίες.
Ενισχύουμε την συμμετοχή των πολιτών νομοθετώντας την επιστολική ψήφο

Με τον τρόπο αυτόν, θα καταστεί δυνατό για τους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές και να χρησιμοποιήσουν επιστολική ψήφο, και ουσιαστικά να επεκτείνουμε την ίδια δυνατότητα και στους Έλληνες εντός της χώρας.
  • “Για παράδειγμα: τον Ιούνιο που έχουμε εκλογές ένας νέος ή μία νέα που εργάζεται σε ένα από τα νησιά μας, δεν μπορεί να συμμετάσχει στις εκλογές, δεν μπορεί να φύγει για το Σαββατοκύριακο και να πάει να ψηφίσει. Θέλω να τους δώσω τη δυνατότητα της επιστολικής ψήφου για να ψηφίσουν με αυτόν τον τρόπο”.
  • “Πρέπει να προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε πραγματικά τι είναι αυτό που κάνει τους ανθρώπους να μη συμμετέχουν στην εκλογική διαδικασία, διότι όσο λιγότεροι ψηφίζουν, τόσο μικρότερη η νομιμοποίηση. Στο τέλος της ημέρας, πρέπει να εφαρμόσουμε τις πολιτικές για τις οποίες εκλεγήκαμε”.
Επενδύουμε στις δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης- αναγνωρίζουμε τους κινδύνους

Αναγκαία μια νέα συμμαχία μεταξύ των κυβερνήσεων και των μεγάλων τεχνολογικών εταιρειών για την αντιμετώπιση του «τεχνολογικού χάσματος»
  • Έχουμε χρέος «να εκπαιδεύσουμε την κοινή γνώμη σχετικά με τον κίνδυνο του τι μπορεί να συμβεί, για παράδειγμα, μέσω των «deepfakes» και, στη συνέχεια, να βρούμε τρόπους για τον εντοπισμό τους. Η απειλή είναι απολύτως πραγματική όταν πρόκειται για παρεμβάσεις στις εκλογές. Και δυστυχώς, η τεχνολογία μπορεί να είναι ένα βήμα μπροστά από εμάς.
  • Το στοίχημα είναι πώς θα χρησιμοποιήσουμε την τεχνητή νοημοσύνη για να κάνουμε τη συμμετοχική δημοκρατία πιο αποτελεσματική και να βρούμε άλλους τρόπους για να ενεργοποιήσουμε τους πολίτες προκειμένου ο δημόσιος διάλογος να γίνει πιο σχετικός και να λαμβάνουμε περισσότερο υπόψιν τις απόψεις των πολιτών.
Περισσότερα από 36 δις ευρώ για την πράσινη ανάπτυξη στην Ελλάδα από πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης
  • Είμαι βαθιά αισιόδοξος για το μέλλον της Πράσινης Συμφωνίας, διότι όταν ξεκίνησε αυτή η συζήτηση πριν από μερικά χρόνια, το κύριο επιχείρημα υπέρ της Πράσινης Συμφωνίας είχε να κάνει κυρίως με τη σημασία της μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για την προστασία του περιβάλλοντος.
  • Αντιμετωπίσαμε καταστροφικές πλημμύρες, για παράδειγμα, αυτό το καλοκαίρι. Έκτοτε, υποστήκαμε ένα γεωπολιτικό σοκ, και ήταν επίσης απόλυτα σαφές ότι ορισμένες από τις λύσεις που προσφέρει η Πράσινη Συμφωνία έχουν επίσης βαθύτατη οικονομική σημασία.
  • Έχει σημασία να τονίσουμε τους σημαντικούς πόρους για την πράσινη ανάπτυξη, που παρέχονται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Για την Ελλάδα, το συνολικό κονδύλι υπερβαίνει τα 36 δισεκατομμύρια ευρώ. Περισσότερο από το 25% αυτού κατευθύνεται προς την πράσινη μετάβαση.
Στόχος μας η Ελλάδα να μετατραπεί σε εξαγωγέα πράσινης ενέργειας
  • Από καθαρός εισαγωγέας ενέργειας, θέλουμε βραχυπρόθεσμα να γίνουμε πάροχος ενέργειας τουλάχιστον για τα Βαλκάνια, με την κατασκευή ισχυρών διασυνδέσεων, αγωγών, πλωτών μονάδων αποθήκευσης και επαναεριοποίησης στη Βόρεια Ελλάδα.
  • Να αξιοποιήσουμε τις μοναδικές γεωγραφικές μας δυνατότητες και το σημαντικό δυναμικό που διαθέτουμε, ιδίως όσον αφορά την υπεράκτια αιολική ενέργεια. ώστε μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα να γίνουμε εξαγωγείς πράσινης ενέργειας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου