Πέμπτη 29 Φεβρουαρίου 2024

Τέμπη, η Ελλάδα απέναντι στη μοίρα της

kathimerini.gr
Τάκης Θεοδωρόπουλος
Mέχρι πριν από ένα χρόνο, η σιδηροδρομική γραμμή Αθήνας – Θεσσαλονίκης ήταν το ασφαλέστερο μέσο συγκοινωνίας. Ο σιδηρόδρομος ακολουθούσε την ιστορική του πορεία. Το «λάθε βιώσας» από τους κινδύνους της σύγχρονης ζωής. Πώς είναι δυνατόν να συμβεί δυστύχημα σε μία και μοναδική γραμμή; Μικρά ατυχήματα, βλάβες, καθυστερήσεις ήταν στην ημερήσια διάταξη. Υπήρχε μια σιωπηρή συμφωνία στην ελληνική κοινωνία. Ας αφήσουμε τον σιδηρόδρομο να ζει στο παρελθόν του. Ούτως ή άλλως, τον χρησιμοποιούμε μόνον όταν δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς. Ώσπου ήρθε το δυστύχημα στα Τέμπη για να μας θυμίσει ότι ο σιδηρόδρομος είναι κομμάτι της σύγχρονης ζωής. Δεν είναι όλα τα δυστυχήματα τραγικά. Όμως, αυτό που συνέβη πριν από ένα χρόνο στα Τέμπη έχει όλα τα συστατικά μιας σύγχρονης τραγωδίας. Μια σύνθεση ασυνειδησίας, αμέλειας, αδιαφορίας και ανικανότητας που σε φέρνει αντιμέτωπο με τη μοίρα σου χωρίς να μπορείς να καταλάβεις το πώς και το γιατί. «Έγινε τράκο πω-πω», ψέλλισε ο μοιραίος σταθμάρχης. Και έτσι άρχισε να ξετυλίγεται το κουβάρι.

Ευθύνεται ο σταθμάρχης που έβαλε τους δύο συρμούς στην ίδια γραμμή; Ευθύνεται ο προϊστάμενος του σταθμάρχη, που του ανέθεσε την ευθύνη ενώ όφειλε να ξέρει ότι δεν είχε τις ικανότητες για να την αναλάβει; Είχε πιστοποίηση, λένε. Και δεν φταίνε όσοι του χορήγησαν την πιστοποίηση; Φταίνε και αυτοί. Κι αν φταίνε αυτοί, δεν φταίνε και οι ανώτεροί τους; Και οι ανώτεροί τους δεν φταίνε αφού δεν είχαν ολοκληρώσει την περίφημη σύμβαση «717», που παρέχει την τεχνολογία για να μας προστατεύει από την ανικανότητα του σταθμάρχη; Και ποιοι ευθύνονται για το γεγονός ότι η περίφημη σύμβαση, η οποία έχει κοστίσει γύρω στα 40 εκατομμύρια ευρώ, δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί; Ο εφέτης ανακριτής κ. Μπακαΐμης θεωρεί ότι υπάρχει ενδεχόμενος δόλος. Κάποιοι καθυστέρησαν την εφαρμογή της σύμβασης δι’ ίδιον όφελος. Και η πολιτική ηγεσία με τους δύο διαδοχικούς υπουργούς Σπίρτζη και Καραμανλή; Και ποιο ήταν το εύφλεκτο υλικό της εμπορικής αμαξοστοιχίας; Γιατί έσβησαν τις καταγραφές από τη φόρτωσή της στη Θεσσαλονίκη; Και γιατί κάλυψαν με χαλίκια και άσφαλτο το σημείο του δυστυχήματος; Τις πληροφορίες τις αντλώ από το εξαιρετικό ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη στην «Κ» της Κυριακής 25/2. Η τραγωδία στα Τέμπη δεν αφορά μόνο τους οικείους των νεκρών. Τη νύχτα εκείνη, η χώρα ήρθε αντιμέτωπη με τη μοίρα της. Είναι η ανικανότητα, η αδιαφορία, η κουτοπονηρία, κατά συνέπειαν ο δόλος. Θέλουμε να συνεχίσουμε να ζούμε με αυτές τις αρετές; Αυτό μας φωνάζουν οι Ερινύες των νεκρών. Ασχέτως της ποινικής μεταχείρισης των ενόχων, αυτό που ζητάμε είναι μια άλλη Ελλάδα απ’ αυτήν που μας οδήγησε στα Τέμπη.

Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Τι ζητάει ο Πούτιν απ’ τη ζωή μας

kathimerini.gr
Τάκης Θεοδωρόπουλος
Μερικές ηµέρες πριν από την εισβολή μόνον οι Αμερικανοί πίστευαν ότι θα γίνει. Η υπόλοιπη Δύση αντιμετώπιζε την εισβολή αφ’ υψηλού. Ήταν παγιδευμένη στα μηνύματα της ρωσικής ηγεσίας που προέτρεπαν τους δυτικούς να προγραμματίσουν χειμερινές διακοπές στην απέραντη χώρα. Δεν υπήρχε περίπτωση πολέμου. Κι όμως ο πόλεμος ξέσπασε σαν σήμερα πριν από δύο χρόνια. Τα στρατεύματα του Πούτιν προήλαυναν στις αχανείς αγροτικές εκτάσεις της Ουκρανίας. Μία από τις πιο αποτελεσματικές πολεμικές μηχανές του σύγχρονου κόσμου είχε κινητοποιηθεί για να καταλάβει την επικράτεια ενός έθνους που δεν υπήρχε. Κατά τα λεγόμενα του ηγέτη της Πούτιν.

Το παιχνίδι είχε κριθεί πριν ακόμη αρχίσει. Ήταν θέμα μερικών ημερών για να παραδοθεί η Ουκρανία. Κάτι σαν το μπλίτσκριγκ των στρατευμάτων του Χίτλερ. Η πολεμική μηχανή αποδείχθηκε αναποτελεσματική. Είχε να αντιμετωπίσει τις ελλείψεις στην τροφοδοσία της, κυρίως όμως τη λυσσαλέα αντίσταση ενός έθνους που ήταν έτοιμο να θυσιάσει τη ζωή του για να αποδείξει την ύπαρξή του. Στο πλευρό του οι δυτικές δημοκρατίες. Η Αμερική, αλλά και η Ευρώπη που ξυπνούσαν επιτέλους από τον λήθαργο μιας ειρήνης δεκαετιών. Ήταν η πρώτη φορά έπειτα από δεκαετίες που η Ευρώπη αντιμετώπιζε μια πολεμική πρόκληση στο έδαφός της.

Η Ουκρανία είχε ανάγκη από στρατιωτική βοήθεια, και η Ευρώπη είχε ανάγκη από την Ουκρανία. Η εισβολή την βοήθησε να συνειδητοποιήσει ότι οι δημοκρατίες της δεν έχουν ανοσία. Παραμένουν ευάλωτες. Στην άλλη πλευρά του λόφου το καθεστώς του Πούτιν μοιάζει να παραμένει ανεπηρέαστο. Η «στρατιωτική επιχείρηση» των δύο ημερών αποδείχθηκε πόλεμος δύο ετών και βλέπουμε. Μπορεί η ουκρανική αντεπίθεση να βάλτωσε όμως ο πόλεμος συνεχίζεται.

Η Ουκρανία είναι αντιμέτωπη με τους οικονομικούς λογαριασμούς των δυτικών δημοκρατιών. Θα δώσουμε μερικούς ακόμη πυραύλους στην Ουκρανία, ή τα χρήματα θα πιάσουν περισσότερο τόπο αν τα διοχετεύσουμε στους αγρότες μας; Κι αν εκλεγεί ο Τραμπ; Κι αν στις ευρωεκλογές σαρώσουν οι αντιευρωπαϊκές δυνάμεις πώς θα αντιδράσουμε; Υπάρχει περίπτωση η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο κατά των εισβολέων της ή θα αποδειχθεί «αγάπης αγώνας άγονος»; Μήπως ο Ζελένσκι σέρνει τον πληθυσμό του σε έναν πόλεμο χαμένο εκ των προτέρων;

Η απάντηση είναι ότι δεν ξέρω. Μπορεί η Ουκρανία να χάσει τον πόλεμο; Μπορεί. Δεν μπορώ να προβλέψω πώς και πότε. Ο τρόπος όμως που διαχειρίζεται τον πόλεμο η Ρωσία με παραπέμπει στον προφήτη Όργουελ. Στο «1984» δεν έχει σημασία ποια από τις μεγάλες δυνάμεις που κυβερνούν τον κόσμο θα κερδίσει τον πόλεμο. Για την επικράτεια του Μεγάλου Αδελφού ο πόλεμος είναι μια φυσιολογική κατάσταση. Γι’ αυτό και ένα από τα συνθήματα της Νέο-γλώσσας είναι ότι ο πόλεμος είναι ειρήνη. Κι αν ο πόλεμος στην Ουκρανία διαιωνιζόταν σε πόλεμο χαρακωμάτων; Ποιος θα κατέχει την Αβντιίβκα και ποιος θα υπερέχει στο Ντονμπάς; Ο Μεγάλος Αδελφός του Όργουελ ήθελε να κρατάει τον πληθυσμό του σε μια συνεχή εμπόλεμη κατάσταση. Γιατί να μην είναι αυτή η πολιτική Πούτιν που θέλει να θριαμβεύσει στις επερχόμενες εκλογές έχοντας εξουδετερώσει τους αντιφρονούντες, όπως τον Ναβάλνι, ως ηγέτης του πατριωτικού πολέμου;

Και η Ευρώπη; Μόλις χθες η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας δημοσιοποίησε τις ανησυχίες της. Ενδέχεται η Ρωσία να μας επιτεθεί. Η Ρωσία του Πούτιν φοβάται. Είναι ένα περίκλειστο πολιτικό καθεστώς που φοβάται ακόμη και τους νεκρούς αντιπάλους του, όπως τον Ναβάλνι. Ενας αντίπαλος ο οποίος ανησυχεί για την επιβίωσή του είναι επικίνδυνος. Και η Ευρώπη; Τι φοβάται; Φοβάται την προοπτική της στρατιωτικής σύγκρουσης. Την έχει διαγράψει απ’ τον ορίζοντα της σκέψης της. Την έχει εξορίσει απ’ την επικράτειά της. Την έχει στείλει στην Απω Ανατολή, στη Μεσοποταμία, στο Ιράκ ή στη Γάζα. Δυσκολεύεται να την αντιμετωπίσει όταν απειλεί τη δική της επικράτεια. Την αφύπνισή της, όταν ξεκίνησε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, την διαδέχθηκε η συνήθης αμφιβολία του «αξίζει τα έξοδα και τον κόπο;».

Η απαξίωση του ΝΑΤΟ από τον υποψήφιο Τραμπ δεν είναι φιλολογική. Δείχνει την προοπτική σε μιαν Ευρώπη που οφείλει να αναλάβει την ευθύνη της άμυνάς της. Και μετά τα δύο χρόνια πολέμου στην Ουκρανία η Ευρώπη οφείλει να ξέρει απέναντι σε ποιον αντίπαλο οφείλει να αμυνθεί.

Σάββατο 24 Φεβρουαρίου 2024

Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας: 41% στην EE, 43% στην Ελλάδα το 2022




Το 2022, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας στην ΕΕ προήλθε κατά 41% από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, σύμφωνα με στοιχεία της Εurostat που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη 21/02. Στην Ελλάδα, το ποσοστό των ανανεώσιμων πηγών στην κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας το 2022 ξεπέρασε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, περίπου στο 43%.
  • Η ηλεκτρική ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας κυριαρχεί στη Σουηδία, όπου το ποσοστό της το 2022 έφτασε το 83,3% (κυρίως υδροηλεκτρικές και αιολικές). Ακολουθούν η Δανία (77,2%, κυρίως αιολική) και η Αυστρία (74,7%, κυρίως υδροηλεκτρική). Ποσοστά άνω του 50% καταγράφηκαν επίσης στην Πορτογαλία (61%), στην Κροατία (55,5%), στη Λετονία (53,3%) και στην Ισπανία (50,9%).
  • Στην άλλη άκρη της κλίμακας, τα χαμηλότερα ποσοστά ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές αναφέρθηκαν στη Μάλτα (10,1%), στην Ουγγαρία (15,3%), στην Τσεχία (15,5%) και στο Λουξεμβούργο (15,9%).
  • Ένα χρόνο πριν, το 2021, η κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ήταν στο 37,8%. Συνολικά, οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας αυξήθηκαν κατά 5,7% από το 2021 έως το 2022.
Η αιολική και η υδροηλεκτρική ενέργεια αντιπροσώπευαν πάνω από τα δύο τρίτα της συνολικής ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ανανεώσιμες πηγές (37,5% και 29,9%, αντίστοιχα). Το υπόλοιπο ένα τρίτο της ηλεκτρικής ενέργειας προερχόταν από ηλιακή ενέργεια (18,2%), στερεά βιοκαύσιμα (6,9%) και άλλες ανανεώσιμες πηγές (7,5%). Η ηλιακή ενέργεια είναι η ταχύτερα αναπτυσσόμενη πηγή: το 2008 αντιπροσώπευε μόνο το 1% της ηλεκτρικής ενέργειας που καταναλώθηκε στην ΕΕ.

Σάββατο 17 Φεβρουαρίου 2024

Economist: Η Ελλάδα στις 20 καλύτερες Δημοκρατίες του κόσμου



Economist: Η Ελλάδα στις 20 καλύτερες Δημοκρατίες του κόσμου - “Πλήρης δημοκρατία” και πάλι η χώρα μας, πρώτη φορά από το 2008

Στην κατηγορία της «πλήρους δημοκρατίας» για πρώτη φορά μετά το 2008 αναβάθμισε την Ελλάδα το περιοδικό «Economist» στην ετήσια έκθεση «Democracy Index» για το 2023, φέρνοντας τη χώρα μας μία κατηγορία πάνω από τις Ηνωμένες Πολιτείες και κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όπως η Ιταλία, το Βέλγιο και η Πορτογαλία, που λογίζονται ως «ελαττωματικές δημοκρατίες».

Η Ελλάδα βαθμολογηθηκε με 8,14 στα 10, καταλαμβάνοντας την εικοστή θέση ανάμεσα στις συνολικά 167 χώρες και περιοχές που εξετάζει ο βραχίονας «Intelligence Unit» του «Economist». «Η γενέτειρα της δημοκρατίας έχει λόγο να πανηγυρίζει», αναφέρεται στην έκθεση.

Η χώρα μας ήταν μία από τις ελάχιστες δημοκρατίες που βελτίωσαν τον βαθμό τους σε σχέση με το 2022, κατά 0,17 μονάδες. Πέτυχε μάλιστα απόλυτο 10 στην υποκατηγορία για τη διεξαγωγή εκλογών και τον πλουραλισμό, επίτευγμα που μοιράζονται μόνο δώδεκα άλλες χώρες, και 8,82 στην υποκατηγορία των πολιτικών ελευθεριών. Μικρότερη βαθμολογία από την Ελλάδα συγκέντρωσαν χώρες όπως η Γαλλία, η Ισπανία, η Ιταλία, η Πορτογαλία, οι ΗΠΑ και το Βέλγιο.

Παρασκευή 16 Φεβρουαρίου 2024

Σαμαράς: Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα



Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση άσκησε ο Αντώνη Σαμαράς, μιλώντας στη Βουλή επί του νομοσχεδίου για τα ομόφυλα ζευγάρια.

«Η κυβέρνηση σήμερα ουσιαστικά δεν νιώθει να απειλείται από την αντιπολίτευση, αλλά ότι δεν έχει αντιπολίτευση δεν είναι καλό και δεν σημαίνει ότι έχει πάντα δίκιο» είπε ο πρώην πρωθυπουργός από το βήμα της βουλής.

Όπως είπε ο κ. Σαμαράς, η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να την οδηγήσει να ξεκοπεί από την πραγματικότητα και από την κοινωνία.

«Καλείστε να ψηφίσετε ένα νομοσχέδιο που αποτελεί θεμελιώδη ανατροπή του οικογενειακού δικαίου», τόνισε ο κ. Σαμαράς, σημειώνοντας ότι δεν υπήρχε πίεση από την κοινωνία να έρθει στη βουλή προς ψήφιση ένα τέτοιο νομοσχέδιο.

Η παράταξή μας δεν θα έπρεπε να το φέρει προς ψήφιση και θα το καταψηφίσω, ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως πρόκειται για ένα επικίνδυνο νομοσχέδιο.

«Η κυβέρνηση σήμερα ουσιαστικά δεν νοιώθει να απειλείται από την αντιπολίτευση. Αυτό δεν σημαίνει ότι έχει πάντα δίκιο. Πριν λίγο καιρό υπέγραψε σύμφωνο περί φιλίας με την Τουρκία, χωρίς η Τουρκία να έχει άρει κανένα τετελεσμένο εις βάρος μας. Πριν από λίγες ημέρες ο κ. Ερντογάν μας είπε ότι θα μας πετάξει στη θάλασσα. Είναι αυτό συμφωνία περί φιλίας; Πριν ένα χρόνο προειδοποίησα για την κρίση στον αγροτικό τομέα στο σύνολο της Ευρώπης. Τώρα το βλέπουμε και στην Ελλάδα. Κανείς δεν άκουσε και σήμερα οι «πράσινες» συμφωνίες ξαφνικά αναστέλλονται. Να προσέχει η κυβέρνηση. Η υπερβολική αυτοπεποίθηση μπορεί να την οδηγήσει να ξεκοπεί από την πραγματικότητα και την κοινωνία», ανέφερε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι το νομοσχέδιο αποτελεί θεμελιώδη ανατροπή του οικογενειακού δικαίου και πως οι επιπτώσεις του πάνε πολύ πιο πέρα. «Και για όλα αυτά η παράταξή μας δεν θα έπρεπε να το έχει φέρει προς ψήφιση. Εγώ δεν θα το ψηφίσω. Ο γάμος των ομόφυλων ζευγαριών δεν αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα», σημείωσε μεταξύ άλλων.

«Αν μια χώρα θέλει το κάνει. Αλλά δεν είναι υποχρεωτικό να το κάνει, γιατί δεν συνιστά ανθρώπινο δικαίωμα. Ψέμα ότι πρόκειται τάχα για κατοχύρωση ανθρώπινου δικαιώματος», συνέχισε.

Είπε, ότι βλέπουμε επίκληση ψευδεπίγραφη για ανθρώπινα δικαιώματα που είναι και απειλητική. Δηλαδή «μη μιλάτε, τα κεφάλια μέσα», ανέφερε σχετικά. Ανέφερε ότι ανθρώπινο δικαίωμα δεν είναι ό,τι σκαρφιστεί κανείς να το διεκδικήσει.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι ο δεύτερος λόγος που καθιστά επικίνδυνο το συγκεκριμένο νομοσχέδιο είναι ότι ο γάμος προσφέρει παραπάνω από το σύμφωνο συμβίωσης το δικαίωμα της τεκνοθεσίας. «Και το παιδί έχει δικαίωμα σε γονείς και των δύο φύλων. Φυσικά η μοίρα και η ζωή στερεί κάποιες φορές αυτό το δικαίωμα. Αλλά σε αυτές τις περιπτώσεις τους το στερεί η μοίρα, όχι η Πολιτεία», πρόσθεσε. Ο πρώην πρωθυπουργός σημείωσε ότι όταν έρχεται το ίδιο το κράτος και παραχωρεί παιδιά σε τεκνοθεσία σε παιδιά του ίδιου φύλου, τότε η ίδια Πολιτεία τους αφαιρεί οριστικά το δικαίωμα να έχουν και μάνα και πατέρα παραβιάζοντας κατάφωρα τα δικαιώματα του παιδιού.

Για τα παιδιά που ήδη ζουν με ομόφυλα ζευγάρια και τύχει να φύγει από τη ζωή ο ένας από τους δύο είπε ότι αυτό είναι το πιο προσχηματικό επιχείρημα γιατί αυτό μπορεί να καλυφθεί μέσα στο υφιστάμενο νομικό πλαίσιο και πως αυτό το ομολόγησε ο αρμόδιος υπουργός.

«Επικαλούνται προσχηματικά τα παιδιά. Αλλάζουν τον ίδιο τον ορισμό της οικογένειας. Καταργούμε την πυρηνική οικογένεια. Μάνα και πατέρας είναι δύο διακριτά συναισθηματικά πρότυπα. Δεν μπορείς κανείς να τα υποκαταστήσει. Πώς είναι δυνατόν η έννοια του γάμου να επεκτείνεται σε σχέσεις που δεν συνδέονται με την μητρότητα, ούτε παράγουν παιδιά; Μη νομίσετε ότι το νομοσχέδιο αφορά ελάχιστα άτομα. Πράγματι αφορά άμεσα ελάχιστους αλλά στην ουσία αγγίζει τους πάντες», συμπλήρωσε.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι θα υπάρχουν ευρύτερες βέβαιες επιπτώσεις. Κάποιοι, είπε, θα καταφύγουν στα δικαστήρια και θα ζητήσουν να αντικατασταθεί ο τίτλος πατέρας μάνα από γονέας 1 και γονέας 2. Το ζητάει, είπε, ήδη η ΛΟΑΤΚΙ κοινότητα και έχει ήδη συμβεί στη Γαλλία.

«Το λέει ρητά η έκθεση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής. Αφήστε που ήδη συμβαίνει εδώ σε σχολεία, πράγμα που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από τους γονείς. Ας έχουμε υπόψη μας τι ψηφίζουμε. Κάποιοι θα ζητήσουν να διδάσκεται στα σχολεία η οικογένεια ως κάτι πιο ιδιαίτερο, πράγμα που θα εξοργίσει εκατομμύρια γονείς», συνέχισε.

Ο πρώην πρωθυπουργός ανέφερε στη συνέχεια ότι ο καθένας βλέπει τι γίνεται στην Αμερική. «Ακούω το δήθεν επιχείρημα ότι δεν θα μπει στο νομοσχέδιο το γονέας 1 και το γονέας 2. Δεν το προβλέπει αλλά δεν το εμποδίζει. Ανοίγει κερκόπορτα», πρόσθεσε.

Ο κ. Σαμαράς είπε ότι το νομοσχέδιο απαγορεύει παρένθετη μητρότητα εδώ, αλλά την επιτρέπει στο εξωτερικό. «Θα έχουμε παντρεμένα ομόφυλα ζευγάρια όπου θα χρησιμοποιούν παρένθετη γυναίκα ως αναπαραγωγική μηχανή. Μετατρέπουμε τη μητρότητα σε επάγγελμα και εμπόριο. Κερκόπορτα και αυτό κι ας μην υπάρχουν ψευδαισθήσεις», σημείωσε.

Ο πρώην πρωθυπουργός μεταξύ άλλων ανέφερε ότι «θα χάνει η μάνα το παιδί και το παιδί τη μάνα και αυτός είναι ένας ακόμη λόγος να καταψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο».

«’Ακουσα κάποιους να λένε ότι ο γάμος των ομοφύλων και η τεκνοθεσία είναι δέσμευση της παράταξης. Στο πρόγραμμα αναφερόμαστε στα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ, έτσι γενικά. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα δεχθούμε ο,τιδήποτε καθένας διεκδικεί ως δικαίωμά του. Ακόμα στα πιο αναλυτικά κείμενα της ΝΔ υπάρχει κάποια αναφορά στο γάμο με φράσεις όπως «ενδεχομένως» και «ίσως». Η ΝΔ έχει ήδη εκφραστεί και υπό την παρούσα ηγεσία της το 2018 κατά της αναδοχής από ομόφυλα ζευγάρια. Τότε δεν δεχτήκαμε την αναδοχή και τώρα δεχόμαστε την ίδια την τεκνοθεσία», πρόσθεσε.

Ο κ. Σαμαράς σημείωσε ότι κατά τη δημόσια συζήτηση κάθε αντίθετη άποψη αντιμετωπίστηκε με απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. «Είναι επικίνδυνο για τη δημοκρατία. Εναντίον του νομοσχεδίου είναι και το ΚΚΕ. Είναι ακροδεξιό το ΚΚΕ; Ομοφοβικός ο αρχιεπίσκοπος Αλβανίας; Δεν είναι σκοταδισμός και παπαδαριό η ελληνική εκκλησία, πιστεύεις δεν πιστεύεις. Η πολιτεία είναι διακριτή από την Εκκλησία. Δεν μπορεί να απαξιώνουμε μια Εκκλησία που κράτησε όρθιο το έθνος μας», επισήμανε.

«Ο Στέλιος ο Ράμφος βγήκε και τοποθετήθηκε εναντίον του νομοσχεδίου. Ομοφοβικός και ο Ράμφος; Υπήρξαν και αντίστοιχα πρόσωπα από την Αριστερά. Ακραίος σεξιστής και ο Πανούσης; Ή μήπως έχει δίκιο ο δημοφιλής Δημήτρης Σταρόβας που είπε ότι ζούμε το μπούλινγκ της αντίθετης άποψης. Ακραίος και εγώ που δεν θα το ψηφίσω, που έστειλα σιδηροδέσμια τη Χρυσή Αυγή και μετά κάποιοι πέντε χρόνια δεν έβρισκαν αίθουσα να διεξαχθεί η δίκη; Ακραίος κι εγώ.. Όταν τέτοια πρόσωπα υφίστανται τέτοιο μπούλινγκ φαντάζεστε τι συμβαίνει με κανονικούς βουλευτές. Έγιναν και φροντιστήρια. Ειπώθηκε πως πρέπει να ψηφίσουμε το νομοσχέδιο επειδή ανήκουμε στη Δύση. Επειδή εγώ πάλεψα να ανήκουμε στη Δύση και το πλήρωσα πριν λίγα χρόνια θα πω ότι δεν πρέπει να μπερδεύουμε τη Δύση με τις παθογένειές της», πρόσθεσε.

«Ανήκω στη Δύση δεν σημαίνει ότι μαϊμουδίζω κάθε συρμό και κάθε μόδα που μας έρχεται. Δεν είδα τα ίδια φροντιστήρια πχ για το δημογραφικό, ούτε για την παιδεία, ούτε για την ασφάλεια, ούτε για το αγροτικό, ούτε για την εξωτερική πολιτική, ούτε για την ακρίβεια. Έχουν μπερδευτεί οι ζυμώσεις με τις πιέσεις», συμπλήρωσε, ενώ τόνισε πως όλοι οι ομοφυλόφιλοι δεν συμφωνούν με τις απόψεις των ΛΟΑΤΚΙ και ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα.

«Μήπως ο γάμος των ομοφύλων ζευγαριών είναι ένα μέτρο εκσυγχρονισμού των κοινωνιών που πρέπει αναπόφευκτα να ακολουθήσουμε; Την απάντηση την έδωσε ο Στέλιος ο Ράμφος που είπε ότι υπάρχουν στην Ολλανδία σωματεία παιδόφιλων. Οπότε δεν πρέπει να παίρνουμε τοις μετρητοίς ό,τι αποφασίζουν. Δεν μπορούμε να πειραματιζόμαστε σε βάρος αθώων παιδιών και πάντως όχι με τις ψυχές αγέννητων παιδιών. Αυτό που μας ζητείτε να ψηφίσουμε άμεσα αφορά ελάχιστους, αλλά οι ουσιαστικές του επιπτώσεις αφορούν τους πάντες. Ανοίγει την πόρτα να συμβούν πράγματα που δεν τα θέλει η κοινωνία. Κοιτάξτε τι γίνεται στις άλλες δυτικές φιλελεύθερες κοινωνίες χάνοντας την εμπιστοσύνη τους σε αυτούς που τους εκπροσωπούν», συνέχισε.

«Από το 1977 σε αυτή τη Βουλή έχω δει πολλές ιδεοληψίες που εμφανίστηκαν ως τομές και μετά ξεχάστηκαν ή απέτυχαν. Ποτέ δεν είδα τόσο ζοφερό τοπίο για τη Δύση, όπως ζούμε σήμερα. Τόσο ζοφερό για την ίδια την Ευρώπη και τόσο τραυματικό για τις αρχές της φιλελεύθερης δημοκρατίας. Σε αυτές τις θεωρίες αποδόμησης των πάντων οδηγούμε τον κόσμο στον απόλυτο κυνισμό. Κύριοι της κυβέρνησης δεν κάνετε έτσι στροφή στο κέντρο. Δεν είναι κέντρο η ανατροπή της οικογένειας. Δεν είναι κέντρο η κατάργηση της μάνας και του πατέρα. Δεν είναι εκσυγχρονισμός η θεωρία των 69 φύλων. Δεν είναι μεταρρύθμιση η προσχώρηση στην κουλτούρα της αποδόμησης των πάντων. Όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την παράταξή μας και τις ιδέες μας που είναι φιλελεύθερες, πατριωτικές, δυτικές, ευρωπαϊκές αλλά δεν μιμούνται την κάθε ακρότητα που μας έρχεται από έξω», ανέφερε.

Ο πρώην πρωθυπουργός καταλήγοντας είπε ότι η ψήφος των βουλευτών σήμερα ακουμπάει τη συνείδηση , τη ψυχή και τις αγωνίες ολόκληρου του ελληνικού λαού.

Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024

Μητσοτάκης για ομόφυλα ζευγάρια: Το νομοσχέδιο καθιστά ορατούς ανθρώπους που ήταν αόρατοι

«Είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε αυτονόητα δικαιώματα παιδιών με την ασπίδα των γονιών τους και με μια αναγκαία προσθήκη στο οικογενειακό δίκαιο να αποδώσουμε δικαιοσύνη και στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ιδίου φύλου», ήταν το μήνυμα με το οποίο ξεκίνησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην αρχή της ομιλίας του στο πλαίσιο της συζήτησης στην Ολομέλεια για τον γάμο και την τεκνοθεσία των ομόφυλων ζευγαριών.


Βασικά σημεία της τοποθέτησης του πρωθυπουργού:
  • Είμαστε εδώ για να προστατεύσουμε αυτονόητα δικαιώματα παιδιών με την ασπίδα των γονιών τους και με μια αναγκαία προσθήκη στο οικογενειακό δίκαιο να αποδώσουμε δικαιοσύνη και στην καθημερινότητα συμπολιτών μας του ιδίου φύλου.
  • Η μεταρρύθμιση που νομοθετούμε κάνει τη ζωή αρκετών συμπολιτών μας καλύτερη, χωρίς να στερεί τίποτα από τη ζωή των πολλών, ώστε να καταστούν επιτέλους ορατοί άνθρωποι έως τώρα αόρατοι και μαζί τους πολλά παιδιά να βρουν επιτέλους τη θέση που τους ταιριάζει, δίπλα σε όλα τα άλλα.
  • Αυτά βρίσκονται στο κέντρο του ενδιαφέροντος του νομοσχεδίου.
  • Ζυγίζεται η δύναμη της δημοκρατίας μας να ενσωματώνει ισότιμα τον κάθε πολίτη.
  • Οι μορφές της οικογένειας ανέκαθεν άλλαζαν με βάση τις μεταβολές στην κοινωνία.
  • Ο γάμος δεν είναι τίποτα άλλο από το επιστέγασμα της αγάπης δύο ανθρώπων που επιλέγουν να συμπορευτούν δεσμευόμενοι ενώπιον του εαυτού τους, του κράτους και του κοινωνικού συνόλου.
  • Η συγκεκριμένη μεταρρύθμιση είναι και χρήσιμη και αναγκαία.
  • Επεκτείνουμε τα δικαιώματα των παιδιών και σε εκείνα που ζουν ήδη με ομόφυλα ζευγάρια.
  • Δεν αλλάζουμε το ισχύον πλαίσιο της ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.
  • Δεν θεσμοθετούμε «γονέα 1» και «γονέα 2».
  • Ο νόμος εξισώνει τους πολίτες απέναντι στον πολιτικό γάμο, διότι ο θρησκευτικός γάμος αποτελεί θρησκευτικό μυστήριο και αποκλειστική υπόθεση της Εκκλησίας.
  • Η Πολιτεία σέβεται τις θέσεις της Εκκλησίας με βάση τους διακριτούς ρόλους των δύο θεσμών.
  • «Τα του Καίσαρος τω Καίσαρι και τα του Θεού τω Θεώ»
  • Η συγκυρία έδωσε την ευκαιρία να ακουστούν πολλές απόψεις – ειδικών, αλλά και ιστορίες που δεν είχαν ακουστεί μέχρι σήμερα.
  • Είναι αλήθεια ότι υπάρχουν επιφυλάξεις που διατρέχουν οριζόντια όλα τα κόμματα.
  • Να διαχωρίσουμε τις εύλογες ανησυχίες από τον λόγο μισαλλοδοξίας που ακούστηκε στην αίθουσα.
  • Κατανοώ απόλυτα όσους έχουν στο μυαλό τους την παραδοσιακή έννοια της οικογένειας.
  • Ξέρουμε ότι ευτυχισμένα παιδιά μπορούν να μεγαλώνουν και με γονείς του ίδιου φύλου.
  • Αυτό που αποδεδειγμένα κάνει τη διαφορά είναι η αγάπη, η ασφάλεια και η στοργή.
  • Να μην συγχέουμε τη συντήρηση με την οπισθοδρόμηση
  • Η συντήρηση αξιών που πρέπει να συντηρηθούν αποτελεί συστατικό στοιχείο της εξέλιξης.
  • Το περιοδικό «Economist» κατέταξε στην Ελλάδα στην 20η θέση παγκοσμίως ως προς την δείκτη δημοκρατίας.
  • Αυτά γιατί δεν τα λέτε, κύριοι της αντιπολίτευσης, στο Ευρωκοινοβούλιο όταν οι ευρωβουλευτές σας ασχημονούν κατά της πατρίδας;
  • Οι περισσότεροι Έλληνες είναι περήφανοι για την πατρίδα τους.
  • Θα ήταν καλό να θυμηθούμε ότι η δική μας παράταξη υπερψήφισε την υποβοηθούμενη αναπαραγωγή το 2002.
  • Ψαλμοί με αριστερές γροθιές και προσευχές με αντικοινοβουλευτικά συνθήματα δεν ταιριάζουν σε αυτόν τον διάλογο.
  • Η σημερινή μέρα είναι μέρα χαράς γιατί από αύριο ένας φραγμός ακόμα μεταξύ μας καταργείται.
  • «Να συντηρεί από την παράδοση μόνο όσα ο χρόνος απέδειξε χρήσιμα», έλεγε η διακήρυξη της Ν.Δ. πριν 50 χρόνια.
  • Σε αυτή την κατεύθυνση μπορούμε να συναντηθούμε.
  • Λέμε ναι στη δικαιοσύνη και την ισοτιμία, όχι στη μισαλλοδοξία.

Το ευχαριστήριο του Μητροπολίτου Καστορίας για την πραγματοποίηση των Β΄ Καραβαγγελείων


Τοῦ Μητροπολίτου Καστορίας Καλλινίκου

Καθώς καθιερώνεται ὁ θεσμός τῶν Καραβαγγελείων, καθιερώνεται καί τό εὐχαριστήριό μου πρός ὅλους ὅσοι βοήθησαν στήν πραγματοποίησή τους, μέ ὁποιονδήποτε τρόπο.

Ὅπως εἶναι εὐνόητο, κατά τήν διάρκεια τῶν ἐκδηλώσεων, ἦταν δύσκολο νά ἐκφράσω τίς εὐχαριστίες μου πρός ὅλους ὀνομαστικά, χωρίς τόν κίνδυνο νά παραλείψω κάποιον ἤ νά πλατιάσω.

Καθηκόντως, λοιπόν, ἐκφράζω γραπτῶς καί δημοσίως τίς εὐχαριστίες μου πρός τούς ὁμιλητές, διδασκάλους, καλλιτέχνες, συνεργάτες, συντελεστές, βοηθούς, συμπαραστάτες, ἐθελοντές τῶν Β´ Καραβαγ­γελείων.

*

Ἕνα μεγάλο ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ:

Στόν Παναγιώτατο Οἰκουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαῖο, γιά τόν σεπτό Χαιρετισμό του, τόν ὁποῖον ἀναγνώσαμε κατά τήν ἔναρξη τῆς Ἡμερίδος.

Στόν Μακαριώτατο Ἀρχιεπίσκοπο Ἀθηνῶν καί Πάσης Ἑλλάδος κ.κ.Ἱερώνυμο, ὁ ὁποῖος ἐπίσης μᾶς ἐπευλόγησε, ἀποστέλλοντας τόν χαιρετισμό του καί ἐκφράζοντας καί προφορικά τήν εὐαρέσκειά του.

Στούς Σεβασμιωτάτους ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΕΣ τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος:

Ναυπάκτου καί Ἁγίου Βλασίου κ. Ἱερόθεο, πού συμμετεῖχε ὡς ὁμιλητής στήν συνεστίαση τοῦ Γενικοῦ Φιλοπτώχου Ταμείου μέ θέμα «Ἡ φιλανθρωπία κατά τόν ἅγιο Καλλίνικο», καθηλώνοντας τό ἀκροατήριο, καί ὡς προεξάρχων Λειτουργός στό Ἀρχιερατικό Συλλείτουργο.

Δρυϊνουπόλεως, Πωγωνιανῆς καί Κονίτσης κ. Ἀνδρέα, ὁ ὁποῖος προεξῆρχε στό Ἀρχιερατικό Μνημόσυνο, Φθιώτιδος κ. Συμεών, ὁ ὁποῖος καί ὁμίλησε κατά τήν διάρκεια τῆς θείας Λειτουργίας, καί Σισανίου καί Σιατίστης κ. Ἀθανάσιο, ὁ ὁποῖος συλλειτούργησε καί χαιρέτισε τήν ἐκδήλωση τοῦ Γ.Φ.Τ.

Τόν Θεοφιλέστατο Ἐπίσκοπο Τανάγρας κ. Ἀπόστολο, Διευθυντή τοῦ Γραφείου τῆς Ἐκκλησίας τῆς Ἑλλάδος στίς Βρυξέλλες, ὁ ὁποῖος μᾶς ὁμίλησε θαυμάσια στήν Ἡμερίδα Κοινωνική μόνωση καί ψυχική ὑγεία.

Ἕνα μεγάλο εὐχαριστῶ στούς ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ τῶν Β´ Καραβαγγελείων, χωρίς τήν βοήθεια τῶν ὁποίων δέν θά πραγματοποιοῦνταν οἱ ἐκδηλώσεις μας.

Τόν Περιφερειάρχη Δυτικῆς Μακεδονίας κ. Γεώργιο Ἀμανατίδη, καί τόν Ἀντιπεριφερειάρχη Καστοριᾶς κ. Δημήτριο Σαββόπουλο καί τούς συνεργάτες τους.

Τόν Δήμαρχο Καστοριᾶς κ. Ἰωάννη Κορεντσίδη, καί τούς συνεργάτες του.

Τόν Δήμαρχος Ἄργους Ὀρεστικοῦ κ. Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου καί τούς συνεργάτες του.

Τόν πρ. Περιφερειάρχη κ. Γεώργιο Κασαπίδη καί τήν πρ. Ἀντιπεριφερειάρχη κ. Δέσποινα Κοζατσάνη, πού εἶχαν ἀποδεχθεῖ τήν πρότασή μας γιά τήν συνδιοργάνωση.

Εὐχαριστῶ τούς ΟΜΙΛΗΤΕΣ:

Τόν ἀξιότιμο κ. Εὐάγγελο Βενιζέλο, γιά τήν ἀποδοχή τῆς πρόσκλησής μας νά συμμετάσχει ὡς ὁ κύριος ὁμιλητής στήν Ἡμερίδα μας γιά τόν Οἰκουμενικό Ἑλληνισμό, μέσα ἀπό τήν προσωπική του εὐρωπαϊκή πείρα.

Τήν Ὑπουργό Οἰκογένειας κ. Σοφία Ζαχαράκη, ἡ ὁποία δέν μπόρεσε νά παραστεῖ αὐτοπροσώπως, ἀλλά μᾶς ἔστειλε βιντεοσκοπημένη τήν εἰσήγησή της.

Τόν κ. Ἀλέξανδρο Καχριμάνη Περιφερειάρχη Ἠπείρου, πού μᾶς ταξίδευσε ἱστορικά καί μᾶς γνώρισε τούς Ἕλληνες τῶν Βαλκανίων.

Τόν κ. Γεώργιο Καραμπελιᾶ, ἱστορικό καί συγγραφέα, μέ τήν βαθειά ἐρευνητική του ματιά.

Τόν Ἄρχοντα Ρεφερενδάριο τοῦ Οἰκουμενικοῦ Θρόνου κ. Νικόλαο Σωσσίδη, πού ἦρθε ἀπό τήν Ἀγγλία γιά τήν Ἡμερίδα μας, μᾶς μετέφερε μιά καθαρή ἄποψη τοῦ Οἰκουμενικοῦ Ἑλληνισμοῦ μέ τό βλέμμα τοῦ Ἕλληνα τοῦ ἐξωτερικοῦ.

Τόν Πανοσιολ. Ἀρχιμ. π. Στέφανο Σχοινᾶ, γιά τήν ὁμιλία του πού ἀφοροῦσε τούς νέους μας.

Τόν Πρόεδρο καί τήν Γραμματέα τοῦ Συλλόγου Προστασίας Ἀτόμων μέ Αὐτισμό κ. Ἀναστάσιο Ἀριστοτέλους καί κ. Ξανθίππη Μπαλλῆ, ἡ ὁποία ἦταν καί ἡ ψυχή τῆς πρώτης ἡμερίδας.

Τούς συντελεστές τῶν ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΩΝ ἐκδηλώσεων:

Τήν δασκάλα κ. Δέσποινα Σπυροπούλου πού ἔγραψε καί δίδαξε καί παρουσίασε τό Μουσικοθεατρικό Ὁ ὕμνος τοῦ παληκαριοῦ, καί ὅλους τούς συνεργάτες καί μέλη τῆς θεατρικῆς ὁμάδας, ὀνομαστικά:

Ἀριάδνη Κοπιδάκη (μουσική καί τραγούδι), Αἰκατερίνη Σλημιστινοῦ, Παρασκευή Ἀγγελίδου, Βίκη Σπυροπούλου, Χαρούλα Κατσιάπη, Βικτώρια Σαμαμίδου.

Τά παιδιά: Παναγιώτη Σαμαρᾶ, Εἰρήνη Κόττα, Φωτεινή Χρήστου, Κωνσταντίνα Δάνου, Θεοφάνη Μπάρδο, Νικόλα Βασιλείου, Ἀφροδίτη Χρήστου, Ἰωάννη Σιώμου, Νικόλα Παγουνόπουλο, Ἑρμιόνη Κόττα, Παυλίνα Γεωργοπούλου, Γιῶργο Μιχαηλίδη, Ἀργυρώ Μπαμπούλη, Κωνσταντῖνο Ἀνανιάδη, Μαρίνα Ἀρμένη, Γεωργία Μουζάκη, Παῦλο Κωστόπουλο, Μαρία Παγουνοπούλου, Ἀθανασία Μπέλλου, Νικολέτα Πιπεροπούλου.

Τούς Γιῶργο Μάτσια, Βούλα Γιάντσου, Γιῶργο Μαρτίνο, Κωνσταντίνα Φίσκα, Ἀλέκα Σλημιστινοῦ, Ἑλένη Νάτσιου, Μαρία Θεμελῆ, Εὐδοξία Καραγιάννη, Ὄλγα Ματούση, Χρῆστο Κωνσταντουλάκη, Γιάννη Ντόρτση, Κωνσταντῖνο Κωνσταντουλάκη, Γιῶργο Κωνσταντουλάκη, Μάριο Κωνσταντουλάκη, Στέργιο Μάτσια, Μαρία Σερπετσόγλου, Χρυσούλα Κακαβέτση.

Εὐχαριστῶ τούς Διευθυντές τῶν τοπικῶν ΧΟΡΩΔΙΩΝ καί ὅλα τά μέλη τους καί τούς μουσικούς, μέ τήν σειρά πού ἐμφανίσθηκαν:

κ. Ναταλία Σέροβα, χοράρχη τῆς Παιδικῆς Χορωδίας τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Καστορίας, καί ὅλα τά μέλη τῆς Χορωδίας.

κ. Βασίλειο Σκαμάγκα, χοράρχη τῆς Χορωδίας τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Νεκταρίου Ἄργους Ὀρεστικοῦ, καί ὅλα τά μέλη τῆς Χορωδίας.

κ. Χρῆστο Τογκαρίδη, χοράρχη τῆς Χορωδίας τῆς Εὐξείνου Λέσχης Ἄργους Ὀρεστικοῦ, καί ὅλα τά μέλη τῆς Χορωδίας.

κ. Σωτήριο Γκάγκα, χοράρχη τῆς Χορωδίας τοῦ Συλλόγου Κύζικος, καί ὅλα τά μέλη τῆς Χορωδίας.

κ. Γεώργιο Ἀποστολίδη, χοράρχη τῆς Βυζαντινῆς Χορωδίας τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Καστορίας, καί ὅλα τά μέλη τῆς Χορωδίας.

Εὐχαριστῶ τούς ΑΡΧΟΝΤΕΣ τοῦ τόπου πού παρέστησαν στίς ἐκδηλώσεις καί ἀπηύθυναν χαιρετισμούς:

Τήν Βουλευτή τοῦ Νομοῦ, κ. Μαρία Ἀντωνίου.

Τόν Δήμαρχο Νεστορίου κ. Χρῆστο Γκοσλιόπουλο.

Τήν ἀντιδήμαρχο Πρεσπῶν κ. Μαργαρίτα Μπαμπάκου, ἐκπρόσωπο τοῦ Δημάρχου Πρεσπῶν.

Τήν Περιφερειακή Σύμβουλο κ. Μαργαρίτα Γκογκάκη, ἐκπρόσωπο τοῦ Περιφερειάρχη Ἠπείρου.

Εὐχαριστῶ τούς ἐκπροσώπους τοῦ ΣΤΡΑΤΟΥ καί τῶν ΣΩΜΑΤΩΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ, γιά τήν παρουσία τους καί τήν βοήθειά τους.

Εὐχαριστῶ τούς Διευθυντές τῆς Πρωτοβάθμιας καί Δευτεροβάθμιας ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Καστοριᾶς κ. Ἀναστάσιο Ξανθόπουλο καί κ. Εὐγενία Μαρνέρη, γιά τήν παρουσία καί συμμετοχή τους.

Εὐχαριστῶ τό Μουσικό Σχολεῖο Καστοριᾶς, τήν διευθύντριά του Βαρβάρα Μπελερῆ, τούς καθηγητές καί τούς μαθητές τοῦ Σχολείου, πού στόλισε μουσικά τήν ἐκδήλωση τοῦ Γενικοῦ Φιλοπτώχου Ταμείου.

Εὐχαριστῶ τούς ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ, τούς Ἀπόγονους τῶν Μακεδονομάχων Καστοριᾶς πού παρέστησαν ἐν σώματι μέ τά λάβαρά τους καί τά παιδιά τοῦ Συλλόγου Ἁρμονία, πού παραδοσιακά ντυμένα λάμπρυναν τίς ἐκδηλώσεις μνήμης καί τιμῆς.

Εὐχαριστῶ τά Τοπικά μέσα ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ πού ἀνακοίνωσαν καί ἀναμετέδωσαν τίς ἐκδηλώσεις.

Εὐχαριστῶ τήν Ἑταιρεία Σύμπλευση τοῦ ἰατροῦ Παναγιώτη Τσιαούση, καί τόν Δημήτριο Ἰωάννου γιά τήν χορηγία τους πρός τήν ἐκδήλωση.

Εὐχαριστῶ τούς ἐκπροσώπων Φορέων καί κάθε συμμετέχοντα μέ ὁποιονδήποτε τρόπο στά Β´ Καραβαγγέλεια.

*

Ἰδιαιτέρως ἐκφράζω τήν εὐαρέσκειά μου καί δίνω τίς εὐχές μου στούς ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ μου:

Τόν Γενικό Ἀρχιερατικό Ἐπίτροπο καί ἐπικεφαλῆς τοῦ Γενικοῦ Φιλοπτώχου Ταμείου Πρωτοπρ. π. Ἐλευθέριο Συτιλίδη, καί τούς βοηθούς του π. Βασίλειο Μπογιατζῆ καί π. Χρῆστο Θεοδώρου, καί ὅλους τούς Ἐφημερίους ἐπικεφαλῆς τῶν Ἐνοριακῶν Φιλοπτώχων Ταμείων μέ τούς συνεργάτες τους καί ἐθελοντές τοῦ κοινωνικοῦ ἔργου τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως.

Τούς Ἐφημερίους τοῦ Ἱεροῦ Μητροπολιτικοῦ Ναοῦ Κοιμήσεως τῆς Θεοτόκου Καστοριᾶς, Ἀρχιμ. π. Στέφανο Σχοινᾶ, Πρωτ. π. Φώτιο Λεβέντη, Ἀρχιμ. π. Γρηγόριο Κυριάζο, π. Ἠλία Σίμο, καί τούς συνεργάτες τους, καί τίς Κυρίες τῆς Ταβιθᾶ, πού ἑτοίμασαν ὅλα τά ἀπαραίτητα γιά τό Ἀρχιερατικό Συλλείτουργο, τό ἱερό Μνημόσυνο καί τήν κατάθεση στεφάνου στό μνημεῖο τοῦ Γερμανοῦ Καραβαγγέλη.

Τούς Ἐφημερίους τοῦ Ἄργους Ὀρεστικοῦ Πρωτοπρ. π. Λεωνίδα Μπάρδο καί π. Παῦλο Γιαννάκη, Πρωτοπρ. π. Πασχάλη Μουτζίκη καί Ἀρχιμ. π. Παῦλο Λαζόγκα, πού στήριξαν τίς πολιτιστικές ἐκδηλώσεις στό Ἄργος Ὀρεστικό.

Τό Γραφεῖο Τύπου, ἀποτελούμενο ἀπό τόν Ἀρχιμανδρίτη π. Παῦλο Λαζόγκα καί τόν φοιτητή κ. Σπύρο Ἀσημακόπουλο, πού καθημερινά ἐνημέρωναν μέ δελτία τύπου τά μέσα ἐνημέρωσης.

Τόν κ. Εὐάγγελο Παπαδόπουλο, ὑπεύθυνο τοῦ Ρ/Σ μας, πού κάλυψε τίς ἐκδηλώσεις ραδιοφωνικά καί εἶχε καθήκοντα παρουσιαστῆ στήν Χορωδιακή ἐκδήλωση.

Τόν Γραμματέα κ. Βασίλειο Στυλιάδη γιά τήν γραμματειακή του ὑποστήριξη.

Τόν ὁδηγό τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεώς μας, κ. Ἰωάννη Δημητρόπουλο, πού εἶχε τήν εὐθύνη τῆς μετακίνησης τῶν προσκεκλημένων.

Τόν κ. Δημήτριο Ἰωάννου καί τό συνεργεῖο του, Ἀριστείδη καί Δημήτρη, πού προσφέρθηκε καί κάλυψε τίς πενθήμερες ἐκδηλώσεις μας σέ κάθε λεπτομέρεια (βιντεοσκόπηση, ἀναμετάδοση στόν Ρ/Σ καί στό διαδίκτυο, ἠχητική κάλυψη κλπ) καθώς και τον βοηθό τους κ. Βασίλειο Πετρόπουλο.

Ἄφησα τελευταία τήν Ἐπιτροπή Διοργάνωσης τῶν Καραβαγγελείων, πού ἀποτελεῖται ἀπό τούς Ἀρχιμ. π. Στέφανο Σχοινᾶ, Πρωτοπρ. π. Ἐλευθέριο Συτιλίδη, Ἀρχιμ. π. Παῦλο Λαζόγκα, Διάκονο π. Παντελεήμονα Δόνες, κ. Ἐμμανούλ Κουτσιαύτη, κ. Σόνια Εὐθυμιάδου-Παπασταύρου, κ. Κυριάκο Μωϋσίδη, κ. Ζήση Λάϊο καί κ. Σπύρο Ἀσημακόπουλο, πού ἐργάσθηκαν καί διοργάνωσαν ἀπό τήν ἀρχή μέχρι τό τέλος μέ ἄψογο τρόπο τίς ἐκδηλώσεις. Ὁ κ. Κουτσιαύτης καί ὁ κ. Μωϋσίδης ἀνέλαβαν καί τήν παρουσίαση τῶν ἡμερίδων.

*

Τά Καραβαγγέλεια ἀποτελοῦν πλέον θεσμό γιά τήν Ἐπαρχία μας. Τά θέματα πού ἤδη μελετήσαμε καί τιμήσαμε σέ συνδυασμό μέ τήν συμμετοχή τοῦ κόσμου μᾶς γεμίζουν ἐλπίδες γιά τό μέλλον, ἀλλά καί εὐθύνη γιά τήν ἐπιλογή τῆς θεματολογίας τους. Θέλουμε ἡ θεματολογία νά βλέπει μέ γνώση καί εἰλικρίνεια τήν ἱστορία, νά ἀγγίζει τόν σύγχρονο ἄνθρωπο καί νά δίνει προοπτική καί θάρρος γιά τό μέλλον.

Γιά ὅλα αὐτά εὐχαριστοῦμε πάνω ἀπ᾽ ὅλα τόν Ἅγιο Τριαδικό Θεό καί τήν Ἁγία μας Ἐκκλησία, πού μᾶς χαρίζει αὐτές τίς δωρεές καί ὑπηρετεῖ τήν ἀλήθεια καί τόν ἄνθρωπο.

Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024

Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες



Φθηνότερο ρεύμα για όλους τους αγρότες για τα επόμενα 2+8 χρόνια ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη συνάντηση με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Επιτροπής μπλόκων, στο Μέγαρο Μαξίμου. Πιο συγκεκριμένα:
  • Με έναρξη τιμολόγησης από την 1η Απριλίου ξεκινά πρόγραμμα χαμηλών τιμών για το αγροτικό ρεύμα με τη μορφή διμερών μακροχρόνιων συμβάσεων. Το πρόγραμμα δύνανται να προσφέρουν όλοι οι προμηθευτές ηλεκτρικού ρεύματος και σ' αυτό δύνανται να συμμετέχουν όλοι οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος, άρα το σύνολο του αγροτικού κόσμου. Οι όροι του προγράμματος έχουν ως ακολούθως:
Εκτιμώμενες Τιμές:

Για τα πρώτα δύο χρόνια με έναρξη τιμολόγησης την 1.4.2024 οι τιμές είναι σταθερές και διαμορφώνονται (κατά μέγιστο) ως ακολούθως:

1. Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,3 λεπτά την κιλοβατώρα

2. Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος χωρίς ληξιπρόθεσμες οφειλές: 9,8 λεπτά την κιλοβατώρα

3. Κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος που ανήκουν σε συνεργατικά σχήματα ή ασκούν συμβολαιακή γεωργία με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 10,5 λεπτά την κιλοβατώρα

4. Λοιποί κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές: 11 λεπτά την κιλοβατώρα

Οι τιμές αυτές αφορούν το σύνολο της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών.

Για τα υπόλοιπα 8 έτη για το 1/3 της κατανάλωσης των συγκεκριμένων παροχών η τιμή είναι ενιαία και διαμορφώνεται στα 9 λεπτά την κιλοβατώρα.

Για την υπόλοιπη κατανάλωση (τα 2/3) οι κάτοχοι συνδέων αγροτικού ρεύματος δεν έχουν κάποια δέσμευση και δύνανται να την προμηθευονται ελεύθερα από την αγορά (ελευθέρως από τον ίδιο η άλλο πάροχο). Τα σχετικά συμβόλαια είναι σταθερά με τις σχετικές ρήτρες αποχώρησης.
  • Οι κάτοχοι συνδέσεων αγροτικού ρεύματος με ληξιπρόθεσμες οφειλές μπορούν να ρυθμίσουν τις οφειλές τους στους προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας με εξόφληση σε μια δεκαετία και μηδενικό επιτόκιο. Το σχετικό χρηματοοικονομικό κόστος αναλαμβάνει η πολιτεία με χρηματοδότηση από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
  • Παράλληλα ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε και την προκαταβολή της επιστροφής του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο (που ανέρχεται σε 82 εκατ. ευρώ), ύψους 40 εκατ. ευρώ στα τέλη Μαρτίου. Η σχετική διάταξη κατατίθεται στη Βουλή άμεσα. Η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να ανοίξει διάλογο για ένα πιο δίκαιο τρόπο επιστροφής του ΕΦΚ από το 2025 και μετά, με στοιχεία μόνιμης αντιμετώπισης, σχετικά με το πως κατανέμεται το ποσό επιστροφής, ποιοι και πότε θα το λαμβάνουν.
Η κυβέρνηση από την αρχή της θητείας της έσκυψε πάνω στα προβλήματα του πρωτογενούς τομέα, στήριξε τους αγρότες, ήταν και παραμένει ανοιχτή στον διάλογο μαζί τους.

Υπενθυμίζουμε ότι μόλις πριν από 10 ημέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε:
  • Επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, με κόστος στον κρατικό προϋπολογισμό 82 εκ. ευρώ για κάθε χρόνο.
  • Ρύθμιση των χρεών προς τη ΔΕΗ των Τοπικών και Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ), που φτάνουν σήμερα τα 87 εκ. ευρώ.
Παράλληλα από το 2019 η κυβέρνηση της ΝΔ έχει προχωρήσει στα εξής μέτρα στήριξη του αγροτικού κόσμου:
  • Μείωση της φορολογίας στους αγρότες, με δυνατότητα, για πρώτη φορά, απαλλαγής από την καταβολή φόρου εισοδήματος κατά 50% των φορολογητέων κερδών σε αγρότες που μετέχουν σε συνεταιρισμούς, ομάδες παραγωγών και συμβολαιακή γεωργία.
  • Θεσμοθέτηση νέας φορολογικής κλίμακας για τα φυσικά πρόσωπα και τους κατ’ επάγγελμα αγρότες, με συντελεστές που ξεκινούν από το 9%, αντί για 22%.
  • Χορήγηση εφάπαξ ενίσχυσης με το 2% του τζίρου για τις κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις.
  • Μείωση του ΦΠΑ και στα λιπάσματα και στις ζωοτροφές από το 13% στο 6% και του ΦΠΑ για αγορά αγροτικών μηχανημάτων από το 24% στο 13%.

Κυριακή 11 Φεβρουαρίου 2024

Η ελληνική γλώσσα δεν γοητεύει τους Έλληνες

kathimerini.gr
Τάκης Θεοδωρόπουλος
Παγκόσμια ημέρα της ελληνικής γλώσσας χθες. Μη με ρωτάτε τι σημαίνει αυτό διότι μου ακούγεται σαν μνημόσυνο. Ακούσαμε για μια ακόμη φορά την ομιλία του Ξενοφώντα Ζολώτα στα αγγλικά χρησιμοποιώντας μόνον ελληνικές λέξεις. Διαπιστώσαμε «μετ’ ευτελείας» που λέει ο Θουκυδίδης πως η γλώσσα μας, μαζί με την κινεζική, δεν έχει πάψει να μιλιέται για τόσες χιλιάδες χρόνια. Πόσες χιλιάδες; Ας θεωρήσουμε ως αφετηρία τα ομηρικά έπη, τα πρώτα μνημεία της εκφραστικής δυναμικής της. Δεν έχει και τόση σημασία. Σημασία έχει ότι είναι μία από τις δύο αρχαιότερες γλώσσες του δυτικού πολιτισμού. Η δεύτερη είναι η εβραϊκή. Η διαφορά είναι ότι αυτή έμεινε αποθηκευμένη στα ιερά κείμενα, είχε χάσει την προφορική της ζωντάνια και την κέρδισε ξανά όταν το κράτος του Ισραήλ την αναγνώρισε ως επίσημη γλώσσα του. Ίσως γι’ αυτόν τον λόγο οι σύγχρονοι Εβραίοι δίνουν τόση σημασία στους συγγραφείς τους, ενώ εμείς τους αντιμετωπίζουμε ως διακοσμητικά στοιχεία της παιδείας μας. Και έτσι έρχομαι στο προκείμενο: ποιο είναι το μέλλον της γλώσσας μας; Πώς θα μπορέσει να επιβιώσει σε έναν κόσμο που μιλάει αγγλικά; Χρειάζονται κατασταλτικά μέτρα; Πάντα άχρηστα στην οικουμένη του Διαδικτύου. Οι Γάλλοι προσπάθησαν να προστατεύσουν τη δική τους γλώσσα, η οποία μέχρι πριν δεκαετίες ήταν διεθνής, και απέτυχαν. Τα μέτρα αυτά μου θυμίζουν την ποτοαπαγόρευση. Όχι μόνον βοήθησε το λαθρεμπόριο αλλά ενίσχυσε και την κατανάλωση αλκοόλ.

Ό,τι κι αν κάνουμε, η διεθνής του Διαδικτύου θα χρησιμοποιεί την αγγλική. Μια αγγλική με ελάχιστο λεξιλόγιο και με κωδικοποιημένη εκφραστικότητα. Στο πεδίο αυτό δεν υπάρχει δυνατότητα ανταγωνισμού. Ας το παραδεχθούμε για να πάμε παρακάτω. Ο ακαδημαϊκός κ. Χαραλαμπάκης είπε χθες στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ ότι μέσα στα επόμενα χρόνια οι ελληνόφωνοι δεν θα είναι πάνω από 7 εκατομμύρια. Έχει να κάνει με το δημογραφικό; Αν και γνωρίζω αλβανικής καταγωγής συμπολίτες μας οι οποίοι μιλούν καλύτερα ελληνικά από πολλούς, νοιάζονται περισσότερο για την ορθή χρήση της ελληνικής γλώσσας. Γιατί; Επειδή θεωρούν ότι τα ελληνικά είναι μια κατάκτηση της ζωής τους. Το ακριβώς αντίθετο από τον τρόπο που αντιμετωπίζει τη γλώσσα του ο μέσος Έλληνας μαθητής. Οι αριθμοί είναι εναντίον της γλώσσας μας. Η μόνη άμυνα είναι η επίθεση. Επίθεση ποιότητας. Έχουμε τη δυνατότητα να διδάξουμε στα παιδιά μας τις εκφραστικές της δυνατότητες; Έχουμε τη δυνατότητα να τα γοητεύσουμε; Μόνον τα μεγάλα της λογοτεχνικά επιτεύγματα μπορούν να μας την προσφέρουν. Πόσοι λειτουργοί μπορούν να μεταφέρουν τη γοητεία της στις νεότερες γενιές; Ας το παραδεχθούμε: η ελληνική γλώσσα δεν γοητεύει τους Έλληνες.

Πέμπτη 8 Φεβρουαρίου 2024

Ἀδιαχώρητο, συγκίνηση καὶ ἐνθουσιασμὸς στὴν Ἔναρξη τῶν Β’ Καραβαγγελείων 2024

 



Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου 2024 πραγματοποιήθηκε η έναρξη για τα Β’ Καραβαγγέλεια, που διοργανώνει η Ιερά Μητρόπολη Καστορίας, σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας και τους Δήμους Καστοριάς και Άργους Ορεστικού.

Στα φετινά Β’ Καραβαγγέλεια 2024 θα μελετηθεί ο Οικουμενικός Ελληνισμός, με αφορμή τα 120 χρόνια από τον θάνατο του Οικουμενικού Έλληνα Παύλου Μελά.

Ἡ πρώτη ἐκδήλωση ἦταν ἕνα Μουσικοθεατρικὸ Ἱστορικὸ Δρώμενο – Παράσταση, μὲ τίτλο «Ὁ Ὕμνος τοῦ Παλικαριοῦ», ὅπου παρουσιάστηκε ἡ ζωὴ τοῦ Παύλου Μελᾶ από τις ἐπιστολές του πρὸς τὴν σύζυγό του Ναταλία Μελᾶ.

Τὸ μουσικοθεατρικό παρουσιάσθηκε στήν αἴθουσα τοῦ Πολιτιστικοῦ Κέντρου Ἄργους Ὀρεστικοῦ, ἡ ὁποία ἦταν ἀσφυκτικὰ γεμάτη (χωρητικότητας 450 θέσεων), μὲ ἀποτέλεσμα πολλοί ἀπό τούς προσερχομένους δέν μπόρεσαν νά τό παρακολουθήσουν. Γιά τόν λόγο αὐτό, καθώς καί γιά τήν συγκίνηση καί τόν ἐνθουσιασμό πού προκάλεσε, θεωρεῖται πλέον ἀπαραίτητη ἡ ἐπανάληψη τῆς παράστασης.

Στὸ θεατρικὸ δρώμενο συμμετεῖχαν μικροὶ καὶ μεγάλοι ὑπὸ τὴν διδασκαλία τῆς Ἐκπαιδευτικοῦ κ. Δέσποινας Σπυροπούλου, οἱ ὁποῖοι μέ ἄριστη ἑρμηνεία παρουσιάσαν τὸν Παῦλο Μελᾶ, ὡς ἕναν Μεγάλο Ἕλληνα, μέ παιδεία, ἀρετές, στοργή, γενναιότητα, μὲ χριστιανικὸ ἦθος καὶ φιλοπατρία.

Τήν παράσταση ἐπένδυσε θαυμάσια μέ τήν μουσική της καί τό τραγούδι της ἡ κ. Αριάδνη Κοπιδάκη.

Ὅλοι παρακολούθησαν τὸ ἱστορικὸ θεατρικὸ δρώμενο μὲ πολὺ προσοχὴ ἐνῷ στὸ τέλος προσέφεραν ἕνα θερμὸ καὶ παρατεταμένο χειροκρότημα στὴν θεατρικὴ ὁμάδα, ἐκδηλώνοντας ἔτσι τὸν θαυμασμό τους, τὴν συγκίνησή τους καὶ τὶς θερμὲς ἐντυπώσεις τους.




Τὴν ἐκδήλωση ἄνοιξε μὲ χαιρετισμὸ ὁ Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καστορίας κ. Καλλίνικος, ὁ ὁποῖος κήρυξε τὴν ἔναρξη τῶν Β’ Καραβαγγελείων λέγοντας τὰ ἑξῆς:

«Ὡς δάσκαλος -δέν ἔχω χάσει νομίζω τήν πολύτιμη αὐτή ἰδιότητά μου- ἀγαπῶ πολύ τό θέατρο, ὅπου ὁ ἠθοποιός, αὐτός πού ποιεῖ ἦθος, διδάσκει, ψυχαγωγεῖ, παρηγορεῖ, λυτρώνει.

Βλέποντας δέ ὅτι στίς ἡμέρες μας ὑπερτερεῖ ἡ ἐντύπωση ἔναντι τοῦ νοήματος, καί ὅτι ἀπό τά νοήματα ἐπιλέγονται τά πλέον ἐλαφρά καί ἀνούσια, ἔθεσα ὡς ἕναν ἀπό τούς στόχους μου, ἀπό τίς μεθόδους διδασκαλίας μου, τά θεατρικά ἔργα. Καί ἀξιώθηκα νά γράψω θεατρικά ἔργα γιά τίς ἀνάγκες τῶν κατηχητικῶν σχολείων τῆς Ἐκκλησίας.

Ὅταν πρίν ἕνα χρόνο, ἴσως καί παραπάνω, παρακολούθησα τήν παράσταση τοῦ 4ου Δημοτικοῦ Σχολείου Ἄργους Ὀρεστικοῦ, μέ τά 150 παιδιά πάνω στήν σκηνή, πού ἑρμήνευαν ἄπλαστα, ἁπλά, εἰλικρινά, ἐκφραστικότατα ἀλλά καί ὑπεύθυνα τούς ρόλους τους, μέ τήν διδασκαλία τῆς δασκάλας τους καί τῶν ἐκπαιδευ­τικῶν τους, ἄνοιξαν τά μάτια μου. Πρῶτα καθάρισαν μέ τά δάκρυα ἀπό τήν συγκίνηση καί ἔπειτα εἶδαν τά νοήματα καί τόν πόθο καί τόν ζῆλο τῶν συντελεστῶν.

Τότε εἶπα: Νά μιά ἀπάντηση στήν ἐπιθυμία μου νά δημιουργήσω μιά θεατρική ὁμάδα, πού θά παρουσιάζει ὑψηλά νοήματα μέ ἠθο-ποιούς, καί ὄχι ἐλαφρότητες μέ ἠθο-καταστροφεῖς.

Γιατί, δυστυχῶς, στήν πατρίδα μας κυριαρχεῖ πλέον ἡ ἐλαφρότητα, ὁ ἐντυπωσιασμός, τό τρολάρισμα, ὁ τραμπουκισμός καί ἡ προπαγάνδα.

Καί ὅταν τό περασμένο καλοκαίρι καταλήξαμε μέ τούς συνεργάτες μου στό θέμα τῶν Β´ Καραβαγγελείων, ἤτοι στόν Οἰκουμενικό Ἑλληνισμό, μέ τιμώμενο πρόσωπο τόν μεγάλο Παῦλο Μελᾶ, τότε ἡ πρώτη ἰδέα μου ἦταν ὁ ἐμπλουτισμός τῶν ἐκδηλώσεων μέ ἕνα θεατρικό ἔργο, καί ἡ πρώτη σκέψη μου γιά τόν ἄνθρωπο πού θά πραγματοποιοῦσε αὐτήν τήν ἐπιθυμία μου ἦταν ἡ Δασκάλα κ. Δέσποινα Σπυροπούλου, μέ τούς συνεργάτες της.

Τήν εὐχαριστῶ καί τούς εὐχαριστῶ ἐκ βάθους καρδίας.

Ὅμως, ὅπως ἔκανα καί πέρυσι, οἱ εὐχαριστίες μου πρός τούς συνδιοργανωτές, τούς συνεργάτες, τούς συντελεστές, τούς χορη­γούς θά ἐκφρασθοῦν δημοσίως καί γραπτῶς μετά τό πέρας τῶν Ἐκδηλώσεων.

Κηρύσσω τήν ἔναρξη τῶν Β´ Καραβαγγελείων καί εὐχαριστῶ τόν Θεό πού μᾶς ἀξίωσε νά ἀρχίσουμε μέ αὐτό τό ὑπέροχο θεατρικό γι᾽ αὐτούς τούς ὑπέροχους ἀνθρώπους καί οἰκουμενικούς Ἕλληνες, τόν Παῦλο Μελᾶ, τήν σύζυγό του Ναταλία Μελᾶ καί τήν οἰκογένειά τους.

Εὔχομαι νά ὠφεληθοῦν ὅλοι οἱ θεατές, κυρίως τά παιδιά καί οἱ νέοι.

Εὔχομαι κάθε παρά Θεοῦ εὐλογία.»

Στὴν συνέχεια χαιρετισμὸ ἀπύθυναν ὁ Ἀντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Καστοριὰς κ. Δημήτριος Σαββόπουλος καὶ ὁ Δήμαρχος Ἄργους Ὀρεστικοῦ κ. Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου.

Ἐπίσης τὴν ἐκδήλωση παρακολούθησαν ὁ Ἀντιδήμαρχος Καστοριᾶς κ. Σωκράτης Πέλκας, ἡ πρ. Ἀντιπεριφερειάρχης κ. Δέσποινα Κοζατσάνη, ὁ πρ. Βουλευτὴς κ. Ζήσης Τζηκαλάγιας κ.ἄ.., ἐνῷ χαιρετισμὸ ἔστειλε ἡ Βουλευτὴς Καστοριὰς κ. Μαρία Ἀντωνίου.

Πρὶν τὴν ἔναρξη τοῦ θεατρικοῦ, τὸ ἔργο παρουσίασε ἡ κ. Δέσποινα Σπυροπούλου, εὐχαριστώντας τούς συντελεστές καί ὅσους βοήθησαν.


Τὸ θεατρικὸ αὐτὸ δρώμενο, ἦταν πράγματι μιὰ μοναδικὴ ἐμπειρία. Οἱ λεπτομέρειες ὅπως, οἱ ἐνδυμασίες καὶ τὰ σκηνικά, ἔδιναν ἀκόμα περισσότερη αὐθεντικότητα στὴν παράσταση καὶ ζωντάνευαν τὴν ἱστορία, ἐνῷ οἱ ἑρμηνεῖες τῶν συμμετεχώντων ἦταν ἐξαιρετικές, καθὼς κατάφεραν νὰ μεταφερθοῦν στὸν ἐσωτερικὸ χῶρο τῶν χαρακτήρων τους. Τὸ βέβαιο εἶναι ὅτι ὅσοι παρακολούθησαν τὸ θεατρικὸ, θὰ τὸ θυμοῦνται μὲ συγκίνηση θαυμασμὸ καὶ σεβασμὸ πρὸς τὸν ἥρωα Παῦλο Μελᾶ.

Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2024

Κι αν η Ελλάδα δεν μας πλήγωνε;

kathimerini.gr
Τάκης Θεοδωρόπουλος

Ο αγαπητός Αγγελος Βλάχος σχολίαζε με το δικό του χιούμορ τον περίφημο στίχο του Γιώργου Σεφέρη «όπου κι αν ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει». Ο μακαρίτης διπλωμάτης, μυθιστοριογράφος, αλλά και μεταφραστής του Ηρόδοτου και του Θουκυδίδη, μιλούσε με το -γο. Και υποστήριζε ότι ο Σεφέρης ήθελε να πει ότι όπου κι αν ταξίδευε η Ελλάδα τον πλήρωνε. Θεμιτόν, αφού ήταν διπλωμάτης. Παρά ταύτα, ο στίχος του Σεφέρη έχει προγραμματίσει τη συλλογική μας ευαισθησία. Ο Σεφέρης, εν τη μεγαλοφυΐα του, έχει στήσει δύο παγίδες στη χώρα που αγάπησε. Η πρώτη είναι η διάλεξη για τον Μακρυγιάννη που έκανε στο Κάιρο το 1944. Η ανάδειξη του χολερικού στρατηγού σε πρότυπο για την ελληνική συλλογική ψυχή. Αυτή μιλάει απαραιτήτως την πρωτόλεια γλώσσα του και αισθάνεται κατατρεγμένη από τον κόσμο στον οποίον επιθυμούσε να ζήσει. Ο Μακρυγιάννης, λόγω Σεφέρη αλλά και Θεοτοκά, επέβαλε την καχυποψία της σύγχρονης Ελλάδας απέναντι στον κόσμο της.

Τι σημαίνει το «όπου κι αν ταξιδέψω η Ελλάδα με πληγώνει»; Σημαίνει ότι η Ελλάδα με απογοητεύει. Και σε σχέση με ποια γοητεία η Ελλάδα είναι απογοητευτική; Σε σχέση με τη γοητεία του δικού της παρελθόντος, ή μήπως σε σχέση με τον σύγχρονο κόσμο με τον οποίον είναι καταδικασμένη να συγκριθεί;

Είναι ένα τραγούδι του Μικρούτσικου σε στίχους της Χαρούλας Αλεξίου, η οποία και το τραγουδά. Ερωτικό υποτίθεται, με προεκτάσεις εθνικού περιεχομένου. «Έλα να κάνουμε έναν Έλληνα αφού η Ελλάδα μας πληγώνει», αν δεν κάνω λάθος. Η αλήθεια είναι ότι πάντα αναρωτιόμουν πώς θα είναι ο Έλληνας που θα κάνουν οι δύο ερωτευμένοι του τραγουδιού. Ας μην τον περιγράψω για να μη σας χαλάσω την μαγεία.

Κι αν τολμήσω να πω ότι η Ελλάδα δεν με πληγώνει, πώς θα με αντιμετωπίσετε; Μήπως θα έπρεπε να ξεπεράσουμε την γκρίνια που μας έφερε ώς εδώ; Η χώρα μου είναι μια χώρα που έχει συμφιλιωθεί με το περιβάλλον της. Εχει προβλήματα και ελλείψεις; Ναι, έχει προβλήματα και ελλείψεις. Η φορολογία παραμένει άδικη διότι δεν σου ανταποδίδει αυτά για τα οποία πληρώνεις, η υγεία, η εκπαίδευση και η δικαιοσύνη επίσης. Όμως, δεν είναι μια χώρα που σε πληγώνει.

Φοβάμαι πως ο Σεφέρης είχε κατά νουν την ευρωπαϊκή του εμπειρία. Εκεί αναζητούσε το πρότυπό του. Διόλου παράδοξο. Η Ελλάδα του καιρού του είχε ως πρότυπο τη Δυτική Ευρώπη. Αυτή δημιουργούσε τη δυναμική της ελληνικής κοινωνίας. Όσο την πλησιάζουμε τόσο το καλύτερο για εμάς. Μόνο που σήμερα οι συνθήκες αποδυναμώνουν τη δυναμική μας. Πάρτε το αγροτικό για παράδειγμα. Οι χώρες της Δυτικής Ευρώπης δεν μπορούν να το αντιμετωπίσουν καλύτερα από ό,τι εμείς. Μάλλον το αντίθετο συμβαίνει. Στην Ελλάδα, δεν βλέπουμε την επέλαση του λαϊκισμού. Και εδώ που τα λέμε, φέτος, στα μπλόκα των αγροτών, δεν είδαμε πριμαντόνες της αντιπολίτευσης πάνω σε τρακτέρ να υπόσχονται ευφορία σαν Ερινύες που μεταμορφώθηκαν σε Ευμενίδες.

Ας μη γελιόμαστε. Ο καθένας μας βολεύεται με τον στίχο του Σεφέρη. Όλοι μας έχουμε κάποια πληγή από την αγαπημένη μας πατρίδα. Και όλοι μαζί ανησυχούμε για την υπογεννητικότητα. Υπολογίζουμε τους αρνητικούς οικονομικούς παράγοντες, την ανασφάλεια του εκπαιδευτικού συστήματος, την υγειονομική περίθαλψη. Παίζουν τον ρόλο τους, αναμφίβολα. Όμως αγνοούμε τον ψυχολογικό παράγοντα. Κι αυτός έχει να κάνει με την προσδοκία. Η γέννηση ενός παιδιού σηματοδοτεί μια προσδοκία. Όταν η κυρίαρχη ιδεολογία σού επιβάλλει την αντίληψη ότι η κοινωνία στην οποία ζεις δεν σου εξασφαλίζει καμία προσδοκία, τότε δεν κάνεις παιδί.

Οι γονείς μας μάς γέννησαν σε οικονομικές συνθήκες πολύ δυσμενέστερες. Έκαναν παιδιά διότι προσδοκούσαν σε έναν καλύτερο κόσμο από τον δικό τους. Η δική μας γενιά έχει απογοητευθεί από τον κόσμο της. Δεν περιμένουμε τίποτε καλύτερο απ’ αυτό που ζούμε. Ο μουσουλμάνος που κάνει τέσσερα παιδιά περιμένει κάτι καλύτερο. Ποιο είναι αυτό; Είναι η δική μας ζωή. Κι εμείς μπορούμε να μερακλώνουμε με τον αμανέ της γκρίνιας μας. «Η Ελλάδα μας πληγώνει, ο κόσμος μας πληγώνει».

Ας μην περιορίσουμε στις οικονομικές παραμέτρους την υπογεννητικότητα στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Ας την αναζητήσουμε στην απογοήτευση ή στην «απομάγευση» του κόσμου μας.

Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου 2024

Β΄ΚΑΡΑΒΑΓΓΕΛΕΙΑ- Αφιέρωμα στον ΠΑΥΛΟ ΜΕΛΑ. Στην τελική ευθεία οι πρόβες...

Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου και ώρα 6 το απόγευμα - με ελεύθερη είσοδο


Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι πρόβες του μουσικοθεατρικού αφιερώματος  στον Παύλο Μελά, «ο Ύμνος του Παλικαριού», στο πλαίσιο των πενθήμερων εκδηλώσεων «Β΄ ΚΑΡΑΒΑΓΓΕΛΕΙΑ 2024», της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς.

Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου στις 6:00 το απόγευμα στο Πολιτιστικό Κέντρο Άργους Ορεστικού.

Η παράσταση, είναι παραγωγή της Ιεράς Μητροπόλεως Καστοριάς, του Δήμου Άργους Ορεστικού και του Λαογραφικού Ομίλου "ΑΡΓΕΣΤΑΙ" Άργους Ορεστικού, συμμετέχει δε σε αυτήν πολυπληθής θίασος που απαρτίζεται από ΠΑΙΔΙΑ και ενήλικους, ερασιτέχνες και πρωτάρηδες στο σύνολό τους σχεδόν, σε σενάριο και καθοδήγηση της αεικίνητης και πάντα δημιουργικής Δασκάλας, Δέσποινας Σπυροπούλου.

Θα μας παρουσιάσουν ένα μουσικοθεατρικό ιστορικό αφιέρωμα στον αγωνιστή μα κυρίως στον άνθρωπο ΠΑΥΛΟ ΜΕΛΑ.

Επί σκηνής θα παίξουν μουσική η Δασκάλα μουσικής, Αριάδνη Κοπιδάκη, η μαθήτρια Αικατερίνη Σλημιστινού και θα τραγουδήσει, με την υπέροχη φωνή της, η Αριάδνη.

Την ευθύνη για τα ηχητικά και τα οπτικά εφέ έχει η εξαιρετική δασκάλα πληροφορικής, Παρασκευή Αγγελίδου.

Στην ενδυματολογική επιμέλεια των ηθοποιών η πρόεδρος του ομίλου Βίκη Σπυροπούλου και στα παρασκήνια οι εκπαιδευτικοί Χαρούλα Κατσιάπη και Μαρία Σερπετσόγλου.



Θα εμφανιστούν, όπως καταγράφηκαν στον εγκέφαλό μου, ελπίζω να μην ξέχασα κάποιον ή κάποια (ένα βασικό μειονέκτημα του πολύτιμου μυαλού μας είναι ότι ξεχνάει) οι κάτωθι: 

ΠΑΙΔΙΑ: Σλημιστινού Αικατερίνη, Σαμαράς Παναγιώτης, Κόττα Ειρήνη, Χρήστου Φωτεινή, Δάνου Κωνσταντίνα, Μπάρδος Θεοφάνης, Βασιλείου Νικόλας, Χρήστου Αφροδίτη, Πιπεροπούλου Νικολέτα, Σιώμου Ιωάννης, Παγουνόπουλος Νικόλας, Κόττα Ερμιόνη, Γεωργοπούλου Παυλίνα, Μιχαηλίδης Γιώργος, Μπαμπούλη Αργυρώ, Ανανιάδης Κωνσταντίνος, Αρμένη Μαρίνα, Μουζάκη Γεωργία, Κωστόπουλος Παύλος, Παγουνοπούλου Μαρία, Μπέλλου Αθανασία.

ΕΝΗΛΙΚΟΙ: Γιώργος Μάτσιας, Βούλα Γιάντσου, Γιώργος Μαρτίνος, Χρήστος Κωνσταντουλάκης, Όλγα Ματούση, Ελένη Νάτσιου, Κωνσταντίνα Φίσκα,  Αλέκα Σλημιστινού, Μαρία Τάσκηνα Ευδοξία Καραγιάννη, Κωνσταντουλάκης Κωνσταντίνος/Γιώργος/ Μάριος, Στέργιος Μάτσιας, Μαρία Σερπετσόγλου, Γιάννης Ντόρτσης, Χρυσούλα Κακαβέτση, Δέσποινα Σπυροπούλου.



Οι τελικές πρόβες είναι εξαντλητικές και  οι πρωτάρηδες αλλά αποφασισμένοι και ακούραστοι ηθοποιοί με πολύ κέφι και πείσμα προετοιμάζονται, ώστε να είναι όλα έτοιμα στην πρεμιέρα. 

Τον ήχο και τον φωτισμό της παράστασης, θα καλύψει ο έμπειρος επαγγελματίας του είδους, Νικόλαος Κυδωνάκης, συνεπικουρούμενος από τον δραστήριο υιό του, Κωνσταντίνο.

Το εγχείρημα εξαιρετικό φιλόδοξο και δύσκολο, καθώς μέσα σε τέσσερις μήνες έπρεπε να στηθεί εκ του μηδενός η παράσταση, να γραφεί το σενάριο, να γίνει η διανομή των ρόλων, να μαθευτούν τα απαιτητικά λόγια, να συντονιστούν οι πρόβες σαράντα νοματαίων, να καλυφθούν ενδυματολογικά οι ηθοποιοί, να στηθούν σκηνικά, να τοποθετηθούν/οριστικοποιηθούν ήχος και φως και να «στηθεί» η παράσταση στον χώρο που θα πραγματοποιηθεί.

Τελικά, η γενέτειρά μας, το Άργος Ορεστικό, εκτός του «ρέοντος»  Αλιάκμονα, διαθέτει και ανθρώπους με «ρέουσα» και πλούσια καλλιτεχνική διάθεση, με «ρέουσα» και πλούσια διάθεση προσφοράς στον τόπο και στην ιστορία, ανθρώπους που, όταν τους δοθεί η ευκαιρία και το έναυσμα, «ξεδιπλώνουν» και «απλώνουν» το «μέσα» τους χωρίς φόβο και πάθος, προς μεγάλη έκπληξη και ευχαρίστηση όλων μας!  

Καλή επιτυχία. Θα είμαστε όλοι στην περικαλλή αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου Άργους Ορεστικού, για να σας απολαύσουμε και να σας χειροκροτήσουμε θερμά!!

Τέλος, να ευχηθώ να δίνεται η ευκαιρία και σε άλλους θιάσους, τοπικούς και πανελλήνιους, να ανεβάζουν, σ’ αυτόν τον υπέροχο χώρο, τέτοιες ιστορικού περιεχομένου θεατρικές παραστάσεις… Αποτελούν το καλύτερο «ζωντανό», βιωματικό μάθημα για όλους μας και κυρίως για τα ΠΑΙΔΙΑ μας!