Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2017

Guardian: Έλληνες ασθενείς που θα μπορούσαν να ζήσουν πεθαίνουν, επειδή το δημόσιο σύστημα υγείας είναι διαλυμένο


Ένα άρθρο για τα δημόσια νοσοκομεία στην Ελλάδα φιλοξενεί η εφημερίδα Guardian με τίτλο «πεθαίνουν ακόμα και ασθενείς που θα έπρεπε να ζουν».
Όπως τονίζεται η λιτότητα τ έχει κάνει τα νοσοκομεία επικίνδυνες ζώνες ενώ πλέον πολλοί φοβούνται ότι «αυτά που έρχονται θα είναι χειρότερα"».
Επιπλέον γίνεται λόγος για αυξημένα ποσοστά θνησιμότητας και απειλητικών για τη ζωή ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων αλλά και για έλλειψη προσωπικού και ιατρικού εξοπλισμού που αποδυναμώνουν το σύστημα υγείας στην Ελλάδα.
«Στο όνομα των σκληρών δημοσιονομικών στόχων, οι άνθρωποι που θα μπορούσαν σε άλλη περίπτωση να επιβιώσουν, πεθαίνουν», αναφέρει στην εφημερίδα ο κ. Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος ηγείται της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ) και προσθέτει ότι «τα νοσοκομεία έχουν γίνει επικίνδυνες ζώνες».
Άλλωστε, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν πρόσφατα από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων που επικαλείται το άρθρο, περίπου το 10% των ασθενών στην Ελλάδα ήταν σε κίνδυνο να αναπτύξουν δυνητικά θανατηφόρες νοσοκομειακές λοιμώξεις, ενώ περί τους 3.000 θανάτους αποδίδονται σε αυτές.
«Για κάθε 40 ασθενείς υπάρχει μόνο μία νοσοκόμα», σημειώνει στην εφημερίδα ο κ. Γιαννάκος φέρνοντας ως παράδειγμα την περίπτωση μιας γυναίκας που έχασε τη ζωή της τον περασμένο μήνα μετά από μια επέμβαση ρουτίνας στο πόδι σε νοσοκομείο της Ζακύνθου. «Οι περικοπές είναι τέτοιες που ακόμα και στις μονάδες εντατικής θεραπείας έχουμε χάσει 150 κρεβάτια», τονίζει.
«Συχνά, οι ασθενείς τοποθετούνται σε κρεβάτια που δεν έχουν απολυμανθεί. Οι εργαζόμενοι είναι τόσο καταπονημένοι που δεν έχουν χρόνο για να πλένουν τα χέρια τους και συχνά δεν υπάρχει αντισηπτικό σαπούνι ούτως ή άλλως», συνεχίζει ο κ. Γιαννάκος.
Σύμφωνα με την εφημερίδα κανένας άλλος τομέας δεν έχει επηρεαστεί τόσο έντονα από την οικονομική κρίση. Περισσότεροι από 25.000 εργαζόμενοι έχουν απομακρυνθεί και τα νοσοκομεία πολλές φορές ξεμένουν από φάρμακα, γάντια, γάζες, ακόμα και από σεντόνια.

Την έντονη αντίδραση της κυβέρνησης προκάλεσε δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian για την κατάσταση της Υγείας στην Ελλάδα, όπου αναφέρεται ότι «Έλληνες ασθενείς που θα μπορούσαν να ζήσουν πεθαίνουν, επειδή το δημόσιο σύστημα υγείας είναι διαλυμένο». Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός κάνει λόγο για ανυπόστατη κινδυνολογία και υπογραμμίζει ότι όσοι επενδύουν στην «κατάρρευση» του ΕΣΥ και στη διάλυση της δημόσιας περίθαλψης θα διαψευστούν για άλλη μια φορά». Για εύλογα ερωτήματα που προκύπτουν από το «καταστροφολογικό δημοσίευμα της εφημερίδας Guardian», κάνουν λόγο πηγές της κυβέρνησης, εγκαλώντας τους συντάκτες του δημοσιεύματος, πως «επικαλούνται στοιχεία του 2011 και 2012 για την Υγεία, δημιουργώντας μία παντελώς ανυπόστατη και ψευδή εικόνα πλήρους κατάρρευσης».
Οι κυβερνητικές πηγές διαπιστώνουν προσπάθεια εκμηδένισης των πρωτοβουλιών της σημερινής κυβέρνησης για την ενίσχυση της Υγείας σε όλα τα επίπεδα, με χρήση στοιχείων της περιόδου 2011-12, και παράλληλα στηλιτεύουν την άκριτη αναπαραγωγή του επίμαχου ρεπορτάζ από μερίδα του ελληνικού ηλεκτρονικού Τύπου, εκτιμώντας ότι το έκαναν «αφού πληρούσε το βασικό δημοσιογραφικό τους κριτήριο: να πλήττει την κυβέρνηση». Ταυτόχρονα, επισημαίνουν την εικόνα που επικρατούσε στη δημόσια Υγεία την περίοδο 2010-2014 και υπογραμμίζουν τις κινήσεις της σημερινής κυβέρνησης για την ενίσχυση και αναβάθμισή της.
«Η κυβέρνηση συνεχίζει να δίνει προτεραιότητα στη στήριξη του κοινωνικού κράτους και πρωτίστως της Υγείας» σημειώνουν οι κυβερνητικές πηγές. «Πίσω από την αναπαραγωγή της επίπλαστης εικόνας χάους και κατάρρευσης του συστήματος υγείας, δεν είναι άλλοι από αυτούς που το έφτασαν στο χείλος του γκρεμού και σήμερα οραματίζονται την επαναφορά τους στην εξουσία για να συνεχίσουν το αντικοινωνικό τους έργο αλλά και την διασπάθιση του δημοσίου χρήματος… Τους ενημερώνουμε ότι αυτές οι μέρες πέρασαν ανεπιστρεπτί για τον τόπο και οι πολίτες το γνωρίζουν πολύ καλά… Τα κατευθυνόμενα καταστροφολογικά δημοσιεύματα, δεν θα καταφέρουν να κρύψουν τις διαρκείς και σταθερές προσπάθειες της κυβέρνησης για την αποκατάσταση και αναβάθμιση της δημόσιας υγείας προς όφελος όλων των πολιτών».


Τι συνέβαινε την περίοδο 2010-2014 στην Υγεία

Οι κυβερνητικές πηγές, αναφέρουν ότι την περίοδο 2010-14, η Yγεία βρέθηκε στο στόχαστρο της επιθετικής λιτότητας, επισημαίνοντας ότι «συρρικνώθηκε η χρηματοδότηση, εκτινάχθηκε η υποστελέχωση και συνολικά οι δομές υγείας έφτασαν στην πρωτοφανή κατάρρευση, την ίδια στιγμή που το βασίλειο της διαφθοράς έκανε χρυσές δουλειές εις βάρος των πραγματικών αναγκών».
Συγκεκριμένα, οι κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι:
– Ο ΕΟΠΥΥ «ναρκοβατούσε», χωρίς κανένα σχεδιασμό και χωρίς να έχει Οργανισμό. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης, υπήρξε η συσσώρευση χρεών και η αδυναμία τακτικής αποπληρωμής, η οποία γινόταν μόνο όταν υπήρχαν ροές από τα ασφαλιστικά ταμεία.
– Δεκάδες συμβάσεις ζωτικής σημασίας για την εύρυθμη λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Υγείας είχαν λήξει από το 2012.
– Εκτινάχθηκαν σε μια περίοδο συντριπτικής περιστολής των τακτικών δαπανών, οι λεγόμενες υποστηρικτικές δαπάνες των νοσοκομείων, «δηλαδή η δίοδος που είχαν βρει οι χρυσοκάνθαροι της υγείας να διακινούν μαύρο χρήμα στις πλάτες των Ελλήνων πολιτών».
– Καθιερώθηκε το «εισιτήριο» των 5 ευρώ στα δημόσια νοσοκομεία, το οποίο η σημερινή κυβέρνηση κατήργησε.
– Από το 2010 και μετά, αποχώρησαν 4.600 γιατροί και λοιπό προσωπικό από τα νοσοκομεία και τα κέντρα υγείας, ενώ επί ημερών Γεωργιάδη «εκδιώχθηκαν 2.500 γιατροί από τις δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας».

Τι έκανε η σημερινή κυβέρνηση
Σε αντιδιαστολή με τα παραπάνω, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι «από την πρώτη μέρα που ανέλαβε η σημερινή κυβέρνηση, γίνεται μια μεγάλη προσπάθεια, δεδομένων των δημοσιονομικών περιορισμών, να αναβαθμιστεί συνολικά το σύστημα υγείας», και παραθέτουν τις στοχευμένες παρεμβάσεις που έχουν γίνει:

– Καταργήθηκε το 5ευρο στα Νοσοκομεία.
– Εξασφαλίσθηκε η πρόσβαση στις παροχές Υγείας για 2,5 εκατομμύρια ανασφάλιστους πολίτες.
– Άνοιξαν και διερευνώνται οι φάκελοι του ΚΕΕΛΠΝΟ, «που αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα σκάνδαλα διασπάθισης δημοσίου χρήματος τα τελευταία χρόνια».
– Σε αντίθεση με την «καταστροφική» πενταετία 2010-14 και τις 8.000 αποχωρήσεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού, από τον Οκτώβριο του 2015 έχουν αναλάβει υπηρεσία 3.551 εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας. Ταυτόχρονα, έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες για την στελέχωση με επιπλέον 3380 εργαζόμενους (γιατρούς, νοσηλευτές, λοιπό επικουρικό προσωπικό, κ.α.) τους επόμενους μήνες.
– Πέραν αυτών, υπάρχουν εξασφαλισμένες πιστώσεις για την στελέχωση με επιπλέον 8.200 εργαζόμενους στην Υγεία. Συγκεκριμένα: 4.000 από την προκήρυξη του ΟΑΕΔ ύψους 65 εκατομμυρίων, για 12μηνη απασχόληση με πλήρη αμοιβή και εργασιακά δικαιώματα και 4.200 που αφορούν μόνιμο προσωπικό, το υπόλοιπο από την προκήρυξη για τις ΜΕΘ και το ΚΕΕΛΠΝΟ και τις εγκεκριμένες προσλήψεις που ορίζονται από τις πράξεις υπουργικού συμβουλίου.
– Επίσης εξασφαλίστηκαν 140 εκατομμύρια από το ΕΣΠΑ για τη στελέχωση 270 δομών πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε 65 πόλεις της χώρας.
– Μέσα από τη διαπραγμάτευση και τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015, η κυβέρνηση κατάφερε να άρει τους περιορισμούς στις δαπάνες για την υγεία που είχε συμφωνήσει στο Μεσοπρόθεσμο η συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ. Συγκεκριμένα εξασφαλίστηκε η αύξηση του ορίου των δαπανών αθροιστικά για το διάστημα 2015-18, κατά 1 δισ. ευρώ ενώ εξασφαλίστηκαν και 150 εκατομμύρια για τη στήριξη της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Αντιδράσεις κομμάτων της αντιπολίτευσης

«Μόνο θλίψη προκαλεί το δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, το οποίο περιγράφει με μελανά χρώματα την πραγματική κατάσταση στον τομέα της υγείας στη χώρα μας», δήλωσε ο τομεάρχης Υγείας της ΝΔ Βασίλης Οικονόμου και τονίζει ότι «τα τεράστια προβλήματα της Yγείας στην Ελλάδα παίρνουν διεθνή δημοσιότητα κατατάσσοντας δυστυχώς τη χώρα μας σε τριτοκοσμικό επίπεδο κοινωνικών παροχών». Επίσης σημείωσε ότι ο αρμόδιος υπουργός Υγείας περιγράφει μια ιδεατή κατάσταση για το Ε.Σ.Υ. και επιτίθεται στους εκπροσώπους των εργαζομένων που νυχθημερόν αγωνίζονται για να κρατήσουν όρθια τα νοσοκομεία ώστε να μην ζήσουμε την απόλυτη διάλυσή τους.
«Αυτή η συμπεριφορά εξηγεί γιατί τα δυο τελευταία χρόνια η δημόσια υγεία έχει καταρρεύσει. Αντί για μεταρρυθμίσεις που θα οργανώσουν αποτελεσματικά την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και την ανασυγκρότηση των νοσοκομείων η ηγεσία του υπουργείου Υγείας είναι απλός θεατής των εξελίξεων. Μια τέτοια κυβέρνηση δεν αξίζει στους Έλληνες που σύντομα θα της δείξουν την έξοδο», τονίζει ο κ. Οικονόμου και προσθέτει: «ΥΓ. Η κυβέρνηση με τις γνωστές πρακτικές της μπορεί να λύσει το πρόβλημα παραπέμποντας τους δημοσιογράφους του Guardian στον κ. Πολάκη…».

«FAZ, Financial Times, Guardian, περιγράφουν τη ζοφερή πραγματικότητα των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Η Ελλάδα χάνει, όσο παραμένουν στην εξουσία Τσίπρας-Καμένος», αναφέρει ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Παύλος Χρηστίδης, σε ανάρτησή του στο twitter, ενώ η υπεύθυνη Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας της ΚΟ της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, σε ανακοίνωσή της ότι «το δημοσίευμα της Guardian αναδεικνύει τα συστηματικώς καταγγελλόμενα από εμάς προβλήματα που βιώνουν οι Έλληνες πολίτες, ασθενείς και μή και διασύρει διεθνώς το Εθνικό Σύστημα Υγείας». Η κα Χριστοφιλοπούλου τονίζει ότι για φέτος προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ παρά το περσινό φιάσκο, δεν έχουν γίνει! «Είμαστε ακάλυπτοι, μήνα Ιανουάριο, εν μέσω έξαρσης της γρίπης! Οι μόνιμες προσλήψεις που θα αντιμετώπιζαν οριστικά το πρόβλημα έχουν αντικατασταθεί, με τεχνάσματα, από επιχορηγούμενα ολιγόμηνα προγράμματα του ΟΑΕΔ», σημειώνει και επικρίνει την ηγεσία του υπουργείου Υγείας που αναλώνεται σε «μεγαλοστομίες και τζάμπα μαγκιές». «Θυμίζουμε την κατάπτυστη δήλωση του αναπληρωτή υπουργού Υγείας, κ. Πολάκη για τα επαναλαμβανόμενα δημοσιεύματα: «…βγάζουν πολύωρα ρεπορτάζ ότι λείπει ένα σεντόνι από κάποια νοσοκομεία, που δεν λείπει πια, ή μια σύριγγα, που δεν λείπει πια…».Υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε ήδη να έχουν πάει σπίτι τους!» καταλήγει.
Ο υπεύθυνος βουλευτής για θέματα Υγείας του Ποταμιού, Κώστας Μπαργιώτας σχολίασε τα δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου για την κατάσταση στην Υγεία, αναφέροντας ότι «…τα νοσοκομεία κινδυνεύουν να καταρρεύσουν. Επαγγελματικές ενώσεις, κόμματα το επισημαίνουν από χρόνια. Ασθενείς που είχαν τη δυσάρεστη εμπειρία των επειγόντων ή την τραυματική εμπειρία να νοσηλευτούν σε τρύπια σεντόνια, αγοράζοντας φάρμακα από απέναντι το γνωρίζουν. Οι αποκαμωμένοι και αποκαρδιωμένοι γιατροί και νοσηλευτές απέμειναν μόνοι».
Ο κ. Μπαργιώτας καταφέρεται κατά της κυβέρνησης, που, όπως λέει, φαίνεται να διαφωνεί. «Ανακοινώνει διορισμούς, έτσι χωρίς πρόγραμμα και ναι, συνεχίζει τις περικοπές προϋπολογισμών τόσο από τον ΕΟΠΥΥ όσο και από τα νοσοκομεία, σε πλήρη συνεννόηση με την τρόικα», σημειώνει, επισημαίνοντας ότι το σύστημα διαλύεται. Και τονίζει ότι υπάρχει ανάγκη από αλλαγές, συγχωνεύσεις, οικονομίες κλίμακας και, πάνω απ’ όλα, εθνικό σχέδιο για τις επιδημίες, τον καρκίνο, προτεραιότητες και δράσεις για τις υπηρεσίες επειγόντων και στήριξη των μονάδων που πιέζονται από την υγειονομική κρίση. «Δυστυχώς, αυτή η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει απολύτως τίποτα. Έχει αλλεργία στις αλλαγές και πολύ εύκαμπτη μέση στις απαιτήσεις της τρόικας ταυτοχρόνως. Το 2017 θα εξελιχθεί στην ίδια γκρίζα ζώνη της σταδιακής διάβρωσης των πάντων», υπογραμμίζει ο βουλευτής του Ποταμιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου