Σάββατο 16 Φεβρουαρίου 2019

Η Λίθινη Εποχή του κ. Κατρουγκάλου


kathimerini.gr
ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
Τόσοι πανεπιστημιακοί στεγάζονται στον οίκο της Αριστεράς, τόσοι διανοούμενοι και άλλοι τόσοι καλλιτέχνες απολαμβάνουν τη θαλπωρή των ιδεών της, και με εντυπωσιάζει το γεγονός ότι ακόμη δεν κυκλοφόρησαν κείμενο με υπογραφές για να καταγγείλουν την απόπειρα ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων. Πού είναι όλοι αυτοί που ζητούσαν να ψηφίσουμε «Οχι» και εγκωμίαζαν τη συνθήκη των Πρεσπών; Δεν είναι κρίμα να πάει χαμένο τέτοιο κεφάλαιο φαιάς ουσίας τώρα που η Ελλάς το χρειάζεται για ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα όπως η παιδεία; Εχει γράψει ο Καβάφης κάνα ποίημα για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια εκτός απ’ αυτό που έγραψε για τον Καμμένο; Και γιατί αφήνουν τον αγώνα τον καλό στη σοφία του κ. Κατρουγκάλου; Ο οποίος, εδώ που τα λέμε, είπε το προφανές: «Δεν θέλουμε ιδιωτικά πανεπιστήμια για να μη φορτώνονται οι φοιτητές με δάνεια». Εχετε αναλογισθεί πόσο λιγότερο χρεωμένοι θα ήσαν οι Ελληνες αν δεν υπήρχαν αυτοκίνητα; Πόσα δυστυχήματα θα είχαμε γλιτώσει; Κι αν δεν υπήρχαν αεροπλάνα, θα είχαμε αεροπορικά δυστυχήματα; Μερικές φορές τα πράγματα είναι τόσο απλά. Ο άνθρωπος στη Λίθινη Εποχή ήταν ευτυχέστερος του σημερινού. Δεν έπαιρνε αντικαταθλιπτικά ούτε χρωστούσε στις τράπεζες και το Δημόσιο.

Τις επόμενες ημέρες ελπίζω κάποιοι απ’ αυτούς να αναλάβουν πρωτοβουλία για να καταλάβουμε κι εμείς οι εξωνημένοι τα εις βάθος επιχειρήματα αποκλεισμού της ιδιωτικής πρωτοβουλίας από την ανώτατη εκπαίδευση. Προς το παρόν, δικαιούμαι να σκέφτομαι ότι η στάση τους δεν διαφέρει από τη στάση της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ. Το κρατικό μονοπώλιο στη γνώση είναι ζήτημα υπαρξιακό, όπως είναι υπαρξιακό και το μονοπώλιο της ενέργειας για τους πραιτωριανούς της ΔΕΗ. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι δεν θα αντέξουν σε συνθήκες ανταγωνισμού, είτε λόγω ανεπάρκειας είτε λόγω κόπωσης. Οι πολιτικοί τους προστάτες αντιμετωπίζουν το κρατικό μονοπώλιο ως μηχανισμό αναπαραγωγής της ηγεμονίας τους, έως τώρα, της επιβίωσής τους, από δω και πέρα. Το θέμα δεν είναι ιδεολογικό. Είναι υπαρξιακό: ο ΣΥΡΙΖΑ και η υπόλοιπη Αριστερά θέλουν το πανεπιστήμιο έτσι όπως είναι σήμερα. Με καταλήψεις, με μπαχαλάκηδες, με άσυλο και Αριστερά, όσο μπορείς πιο άφθονη Αριστερά. Με τα λίγα γράμματα που ξέρουν, γνωρίζουν πως η παιδεία είναι ο μηχανισμός αναπαραγωγής της κυρίαρχης ιδεολογίας, κοινώς του κρατισμού.


Δεν θα παραθέσω περαιτέρω επιχειρήματα. Ο Κυρ. Μητσοτάκης στην εξαιρετική ομιλία του στη Βουλή τα εξέθεσε σε όλο τους το εύρος. Και μου εμπνέει αισιοδοξία ότι θεωρεί το άρθρο 16 ένα από τα δύο βασικά που πρέπει να αναθεωρηθούν. Η ίδρυση μη κρατικών ΑΕΙ θα παραγάγει άμεσα αποτελέσματα, κυρίως θα βοηθήσει όσους πανεπιστημιακούς ζουν στην παρανομία στα υπάρχοντα κρατικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου