Δευτέρα 29 Νοεμβρίου 2021

Μητσοτάκης από Δυτική Μακεδονία:Είμαστε εδώ, πρωτίστως, για να λύνουμε τα προβλήματα, όχι μόνο για να τα εντοπίζουμε και για να τα καταγράφουμε.





Ολόκληρη η τοποθέτηση του Πρωθυπουργού στη σύσκεψη για την δίκαιη μετάβαση στην Κοζάνη

Κύριε Περιφερειάρχα, κύριοι Δήμαρχοι, κυρίες και κύριοι,

Καταρχάς θέλω να ευχαριστήσω όλες και όλους για την υπομονή σας και για την συμμετοχή σας σε αυτή την -πιστεύω- πολύ ενδιαφέρουσα δημόσια διαβούλευση την οποία πάντα επιλέγω να κάνω όταν επισκέπτομαι την Περιφέρεια. Πόσο μάλλον όταν εδώ στην Δυτική Μακεδονία έχουμε τόσα πράγματα να συζητήσουμε. Και επιτρέψτε μου να ξεκινήσω κάνοντας μια επισήμανση που την εννοώ.

Θέλω να εξάρω την ποιότητα των παρεμβάσεων όλων, ειδικά των αυτοδιοικητικών, αλλά και το κλίμα συνεργασίας μεταξύ αυτοδιοίκησης πρώτου και δεύτερου βαθμού, των τοπικών φορέων πάντα με τον σκοπό να αναζητούμε πιθανές λύσεις και να μην περιοριζόμαστε μόνο στο να αναδεικνύουμε τα προβλήματα τα οποία λίγο-πολύ είναι γνωστά και προφανώς πρέπει να καταγράφονται. Αλλά εδώ είμαστε πρωτίστως για να λύνουμε τα προβλήματα όχι μόνο για να τα εντοπίζουμε και για να τα καταγράφουμε.

Όπως πολλοί επισημάνατε έχω επισκεφτεί πολλές φορές τη Δυτική Μακεδονία. Και μάλιστα θυμάμαι χαρακτηριστικά, μου θύμισε και ο νυν Δήμαρχος Κοζάνης, την επίσκεψη την οποία είχα κάνει το 2008 ως επικεφαλής τότε της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής όπου επισκεφτήκαμε την περιοχή και συζητήσαμε από τότε για το ισοζύγιο, αυτό το δύσκολο ισοζύγιο, μεταξύ της αναπτυξιακής δυναμικής από τη μια και της προστασίας του περιβάλλοντος από την άλλη. Είχα επισκεφτεί μάλιστα και τότε -ίσως κάποιοι το θυμούνται- την Ακρινή σε μια πολύ δύσκολη αλλά ενδιαφέρουσα δημόσια συζήτηση με τους κατοίκους. Θα επανέλθω στη συνέχεια στο ζήτημα της Ακρινής.

Από τότε κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι. Και πράγματι η Ελληνική Κυβέρνηση πήρε το 2019 μια τολμηρή απόφαση. Την απόφαση να δρομολογήσει μια σχετικά γρήγορη απεξάρτηση από τον λιγνίτη η οποία, όμως, απόφαση εκείνη την εποχή, ενδεχομένως μπροστά από τις εξελίξεις, ήταν ακριβώς αυτή η οποία μας επέτρεψε όλο αυτό το διάστημα να σχεδιάσουμε και να δρομολογήσουμε ένα σχέδιο για τη μεταλιγνιτική εποχή. Διότι νομίζω ότι εάν δεν το είχαμε κάνει αυτό σήμερα θα τρέχαμε πίσω από τις εξελίξεις.

Στην COP26, στην οποία είχα την τιμή να εκπροσωπήσω τη χώρα μας στη Γλασκόβη, όλη η συζήτηση γινόταν ουσιαστικά για τον λιγνίτη και για τον τρόπο με τον οποίο η παραγωγή, πρωτίστως ηλεκτρικής ενέργειας, θα φύγει από τον άνθρακα. Και η δυνατότητα της Ελλάδος να είναι πρωτοπόρος σε αυτή την απόφαση, μας έδωσε ακριβώς την ευκαιρία να μπορέσουμε γρήγορα να μπούμε σε σημαντικά χρηματοδοτικά εργαλεία και, σήμερα, να έχουμε έτοιμο ένα σχέδιο δίκαιης μετάβασης όταν άλλες χώρες αρχίζουν τώρα να επεξεργάζονται και να συνομιλούν με τις τοπικές κοινωνίες για το πώς θα δρομολογήσουν αυτή την απεξάρτηση από τον άνθρακα, από τον λιγνίτη.

Πιστεύω, λοιπόν, ότι η απόφαση την οποία πήραμε τότε ήταν η σωστή. Και βεβαίως και ακούω τους σκεπτικισμούς, τις επιφυλάξεις για την ταχύτητα με την οποία αυτή δρομολογείται, η οποία σε ένα βαθμό, όμως, επιβάλλεται και από την ίδια την οικονομική πραγματικότητα. Η απεξάρτηση από τον λιγνίτη είναι απαραίτητη -όχι μόνο- για περιβαλλοντικούς λόγους, γιατί ναι, ο λιγνίτης είναι το ορυκτό καύσιμο που εκπέμπει τις μεγαλύτερες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα σε σχέση με τα υπόλοιπα ορυκτά καύσιμα, αυτό όμως σήμερα έχει ένα κόστος.

Άρα η πιο ρυπογόνος μορφή παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας γίνεται και η πιο ακριβή μορφή ηλεκτρικής ενέργειας. Και ναι, έχετε δίκιο να επισημαίνετε -το επισήμανε και ο Πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ- ότι και το φυσικό αέριο είναι ορυκτό καύσιμο, πλην όμως εκπέμπει πολύ λιγότερους ρύπους σε σχέση με τον λιγνίτη, εξ ου και προκρίνεται από πολλές χώρες ως το μεταβατικό, το τονίζω το μεταβατικό, καύσιμο μέχρι που να φτάσουμε στο σημείο να παράγουμε ενέργεια, σχεδόν, αποκλειστικά από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας έχοντας ταυτόχρονα και τις δυνατότητες να μπορεί η ενέργεια αυτή να αποθηκεύεται.

Μπορέσαμε, λοιπόν, αυτά τα δύο χρόνια να κάνουμε μία πολύ σημαντική δουλειά. Και θέλω στο σημείο αυτό να ευχαριστήσω τον Κωστή Μουσουρούλη ο οποίος έχει επισκεφτεί πάρα πολλές φορές την περιοχή σας, έχει διαβουλευτεί με όλους τους φορείς, με την κοινωνία των πολιτών, με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, με την επιχειρηματική κοινότητα για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε ένα συγκροτημένο σχέδιο το οποίο μας επιτρέπει να οραματιζόμαστε το μέλλον της Δυτικής Μακεδονίας καλύτερο από το παρόν και καλύτερο από το παρελθόν της. Και αυτός είναι ο στόχος.

Και αυτό είναι και ένα προσωπικό στοίχημα για μένα και θέλω να το τονίσω αυτό. Νοιαζόμαστε πραγματικά για το τι συμβαίνει στη Δυτική Μακεδονία.

Και από τη στιγμή που η απόφαση αυτή πάρθηκε σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο έχουμε υποχρέωση το σχέδιο αυτό να το υλοποιήσουμε, να ξεπεράσουμε όλες τις δυσκολίες, να κινητοποιήσουμε όλα τα πιθανά χρηματοδοτικά εργαλεία για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε τη φυσική καχυποψία, την ανησυχία μίας τοπικής κοινωνίας η οποία είχε μάθει και είχε προσαρμοστεί σε ένα συγκεκριμένο παραγωγικό μοντέλο το οποίο, όμως, καλείται σήμερα να αλλάξει. Και να αλλάξει με γρήγορους ρυθμούς.

Δεν θα μιλήσω αναλυτικά για όλους τους πόρους τους οποίους μπορούμε να κινητοποιήσουμε. Στο καλύτερο σενάριο θα μπορούσαν να ξεπεράσουν τα 7 δισεκατομμύρια δημόσιοι και ιδιωτικοί πόροι, εάν προσθέσει κανείς συνολικά το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, τους πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, το Μηχανισμό Δίκαιης Μετάβασης, τους πόρους οι οποίοι θα κινητοποιηθούν από το ΠΕΠ, τα νέα τομεακά του ΕΣΠΑ και το ποσοστό το οποίο δικαιούται η Δυτική Μακεδονία, το Πράσινο Ταμείο, τις σημαντικές επενδύσεις τις οποίες θα κάνει η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού η οποία, όπως είπε και ο Πρόεδρος και ο Διευθύνων Σύμβουλος, είναι εδώ για να μείνει στην περιοχή απλά με διαφορετικό χαρακτήρα από αυτόν που είχε στο παρελθόν.

Πόροι, λοιπόν, διαθέσιμοι υπάρχουν σημαντικοί. Σχέδιο υπάρχει το οποίο ήδη αρχίζει και υλοποιείται. Και χαίρομαι διότι και οι Δήμαρχοι αναγνωρίζουν ότι και κάποιες από τις σημαντικές εκκρεμότητες τις οποίες θα κληθούμε να αντιμετωπίσουμε στο άμεσο μέλλον, όπως η εκκρεμότητα της τηλεθέρμανσης, αντιμετωπίζονται ήδη με την υπογραφή της σχετικής σύμβασης: 20 εκατομμύρια για τη σύνδεση της “Πτολεμαΐδας 5” με το δίκτυο της τηλεθέρμανσης.

Είναι εξαιρετικά σημαντική η υποστήριξη της τηλεθέρμανσης σε όλη την περιοχή. Όπως εξαιρετικά σημαντική βέβαια είναι και η είσοδος του φυσικού αερίου στις περιοχές οι οποίες δεν έχουν φυσικό αέριο σήμερα, τα πλεονεκτήματα του οποίου δεν νομίζω ότι χρειάζεται να αναλύσω πολύ συστηματικά.

Να πω μόνο επειδή ετέθη το ζήτημα τι γίνεται με την “Πτολεμαΐδα 5”. Και πράγματι είναι ένα αντικείμενο συζήτησης ακόμα και μεταξύ της κυβέρνησης και της Δημόσιας Επιχείρησης Ηλεκτρισμού για πόσα χρόνια θα πρέπει να λειτουργεί με λιγνίτη, αν και πότε πρέπει να μετατραπεί σε μία μονάδα φυσικού αερίου. Δεν έχουν παρθεί ακόμα οι οριστικές αποφάσεις. Θα ληφθεί υπόψη ο ενεργειακός σχεδιασμός της χώρας και προφανώς και οι προτεραιότητες της επιχείρησης, η οποία τελικά είναι και ο διαχειριστικής και ο ιδιοκτήτης της συγκεκριμένης μονάδας.

Να πω μόνο μία κουβέντα για τη ΔΕΗ, που νομίζω ότι έχει μια ξεχωριστή σημασία, να λέγεται εδώ στην Δυτική Μακεδονία. Έχετε δίκιο να λέτε ότι για 70 χρόνια η ανάπτυξη της πατρίδας μας στηρίχθηκε σε φτηνή ενέργεια, η οποία πρωτίστως παρήχθη εδώ, σε μία κοιλάδα ουσιαστικά.

Και αυτό αποτέλεσε πολύ μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα, ειδικά στα πρώτα βήματα του εκβιομηχανισμού της χώρας, πλην όμως τώρα πια θα πρέπει να δούμε ένα διαφορετικό μοντέλο και έναν διαφορετικό ρόλο για την περιοχή, στον οποίο πάντα η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού πρέπει να έχει παρουσία, όντας όμως πολύ πιο ισχυρή απ’ ότι ήταν στο παρελθόν.

Θέλω να θυμίσω ότι όταν ήρθαμε στα πράγματα ως Κυβέρνηση, η Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού ήταν στα όρια της χρεοκοπίας. Αποτελούσε ίσως το πρώτο πρόβλημα, το πρώτο κατεπείγον πρόβλημα, εφιάλτη θα τον χαρακτήριζα, τον οποίον έπρεπε να αντιμετωπίσει η κυβέρνησή μας τον Ιούλιο του 2019 και πιστεύω ότι όλοι μπορεί να έχουμε τις επιμέρους διαφωνίες μας και με τους εργαζόμενους και με τους συνδικαλιστές, αλλά δεν μπορεί να μην αναγνωριστεί ότι έχει γίνει μία πάρα πολύ σημαντική πρόοδος στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού η οποία μπόρεσε και άντλησε ένα πολύ σημαντικό ποσό για να μπορέσει, ακριβώς, να υποστηρίξει επενδύσεις σαν και αυτές για τις οποίες μιλάμε, χωρίς και θέλω να το τονίσω αυτό, να απωλέσει τον δημόσια χαρακτήρα της.

Το κράτος διά το υπερταμείου εξακολουθεί να ελέγχει το 34% της επιχείρησης, να ελέγχει ουσιαστικά και να μπορεί να επιλέγει την διοίκηση και δια αυτού του ποσοστού ουσιαστικά να ασκεί δημόσιο έλεγχο στη Δημόσια Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, για αυτό και ουδέποτε θα απωλέσει η ΔΕΗ το Δ μπροστά στο όνομά της. Όμως η ΔΕΗ σήμερα είναι μία ανταγωνιστική και ισχυρή επιχείρηση, η οποία μπορεί να κάνει τις επενδύσεις στην περιοχή, να επενδύσει σε μεγάλα φωτοβολταϊκά, να στηρίξει και βέβαια σήμερα για αυτό έχει ξεχωριστή σημασία και τους καταναλωτές σε μία δύσκολη συγκυρία λόγω των αυξήσεων των τιμών του φυσικού αερίου και όλα αυτά δεν θα μπορούσαμε να τα είχαμε πετύχει, εάν δεν είχαμε προχωρήσει σε μία ουσιαστική εξυγίανση της επιχείρησης με τη στήριξη και θέλω να το πω αυτό, των εργαζόμενων, διότι τελικά εάν η επιχείρηση πάει καλά και οι εργαζόμενοι πηγαίνουν καλά.

Επομένως η πρόκληση έγκειται όπως σωστά επισημάνατε στη γρήγορη εφαρμογή του σχεδίου το οποίο έχουμε δρομολογήσει. Και το βασικό ζητούμενο είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας. Αυτό θα κρίνει τελικά την επιτυχία του σχεδίου δίκαιης μετάβασης. Και δεν θα έλεγα οποιωνδήποτε θέσεων εργασίας αλλά καλύτερων θέσεων εργασίας από αυτές που υπήρχαν στην περιοχή πολλές εκ των οποίων ήταν εξαρτημένες με τη δύσκολη και επιβαρυντική συχνά και για την ατομική υγεία, όχι για τη δημόσια υγεία, είμαι πολύ προσεκτικός στις διατυπώσεις μου, δουλειά της εργασίας στα λιγνιτωρυχεία και στην παραγωγή της ηλεκτρικής ενέργειας.

Πώς θα πετύχουμε, λοιπόν, αυτή την γρήγορη απασχόληση; Την αύξηση της απασχόλησης; Προφανώς μέσα από ένα πλέγμα δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων.
Μίλησε και ο αναπληρωτής Υπουργός για το ζήτημα αυτό. Έχουμε χρηματοδοτικά εργαλεία, το νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις από τη μια, τον αναπτυξιακό νόμο ο οποίος θα ακολουθήσει αμέσως μετά από την άλλη που θα τοποθετήσει τη δυτική Μακεδονία, τις περιφερειακές ενότητες της Κοζάνης και της Φλώρινας στο μάξιμουμ της στήριξης.

Και αμέσως μετά σε πολύ καλύτερη θέση, όμως, από πολλές περιοχές της υπόλοιπης Ελλάδας, άρα εξαιρετικά ελκυστικές περιοχές και την περιοχή της Καστοριάς, την περιφερειακή ενότητα της Καστοριάς και την περιφερειακή ενότητα των Γρεβενών. Και είχα την ευκαιρία πριν σάς ακούσω και σάς μιλήσω να συναντηθώ με σημαντικούς επιχειρηματίες της ευρύτερης περιοχής οι οποίοι όλοι ενδιαφέρονται να επενδύσουν στις επιχειρήσεις τους και να μεγαλώσουν τις επιχειρήσεις τους. Και πιστεύω ότι βλέπουν πολύ θετικά το πλέγμα των εργαλείων και των κινήτρων που θα είναι πολύ σύντομα διαθέσιμα στις επιχειρήσεις της περιοχής.

Και βέβαια η μεγάλη πρόκληση και νομίζω ότι η ουσιαστική δουλειά που πρέπει να κάνει το Υπουργείο Ανάπτυξης είναι η ταχύτητα και η απλοποίηση των αδειοδοτικών διαδικασιών. Έχουμε επενδύσει πολύ στο να σκεφτούμε πώς αυτές οι διαδικασίες θα απλοποιηθούν και αποτελεί δέσμευσή μας ότι θα κινηθούμε με χρονοδιαγράμματα τα οποία θα είναι πολύ διαφορετικά από τα χρονοδιαγράμματα τα οποία γνώριζαν και γνωρίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις.

Ταυτόχρονα θα πρέπει να προσελκύσουμε και νέες επενδύσεις στην περιοχή. Δεν συζητάμε μόνο να μεγαλώσουν οι υφιστάμενες δουλειές, πρέπει να έρθουν και νέες επενδύσεις στην περιοχή και υπάρχει ένα πολύ μεγάλο έντονο ενδιαφέρον για νέες παραγωγικές επενδύσεις στην περιοχή. Κάποιες μάλιστα πολύ σημαντικές, πολύ μεγάλες από πολύ μεγάλες ελληνικές και ξένες εταιρείες.

Μιλάμε για επενδύσεις που θα δημιουργήσουν εκατοντάδες, μπορεί χιλιάδες θέσεις εργασίας, μπορεί να υπάρχει μεμονωμένη επένδυση που να δημιουργήσει παραπάνω από 1.000 θέσεις εργασίας. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να κινηθούμε γρήγορα ώστε να δρομολογήσουμε τις δράσεις που αφορούν τις χρήσεις γης, την ενεργοποίηση της μετάβασης Α.Ε., την αξιολόγηση των εδαφών ώστε να διαθέσουμε γρήγορα τα πρώτα εδάφη τα οποία ξέρουμε ότι είναι εδάφη τα οποία θα είναι κατάλληλα για τέτοιου είδους δράσεις.

Και φυσικά όλα αυτά θα γίνουν πια υπό την εποπτεία του Νίκου Παπαθανάση ο οποίος αναλαμβάνει από πλευράς Κυβέρνησης το συντονιστικό ρόλο σε όλη αυτή την προσπάθεια αξιοποιώντας και τις νέες ευέλικτες δομές τις οποίες ψηφίζουμε άμεσα στο Κοινοβούλιο, που θα μας επιτρέψουν να έχουμε και τη διοικητική υποδομή για να τρέξουμε γρήγορα όλο αυτό το εξαιρετικά σύνθετο σχέδιο.

Να πω δύο κουβέντες ακόμα για τα ζητήματα της ενέργειας και ειδικά για το ζήτημα της Ακρινής. Εδώ υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα το οποίο προκύπτει από το γεγονός ότι ενώ υπήρχε μία δέσμευση -πολυετής, δεν ξέρω από πότε ξεκίνησε η συζήτηση, από το 2011- της μετεγκατάστασης της Ακρινής, αυτή δεν έχει υλοποιηθεί. Kαι υπάρχει ένα ερώτημα, αγαπητέ μου Δήμαρχε και αγαπητέ μου Περιφερειάρχη, και δεν θα το απαντήσουμε αναγκαστικά σήμερα: με τη μετάβαση να δρομολογείται με την ταχύτητα την οποία έχουμε προγραμματίσει αν πρέπει να γίνει η μετεγκατάσταση της Ακρινής.

Αυτό το οποίο εγώ μπορώ να προτείνω σήμερα στην τοπική κοινωνία και στον Δήμο αλλά συγκεκριμένα στην κοινότητα, στο χωριό, είναι τη δημιουργία μίας ενεργειακής κοινότητας η οποία σε συνεργασία με τη ΔΕΗ, η οποία και θα χρηματοδοτήσει, θα δωρίσει ουσιαστικά, ένα μεγάλο φωτοβολταϊκό σταθμό, θα μπορεί να προσφέρει στους κατοίκους της Ακρινής όχι απλά φθηνή -πρακτικά σχεδόν δωρεάν- ενέργεια αλλά και ένα πρόσθετο εξασφαλισμένο εισόδημα το οποίο μπορεί να φτάνει σχεδόν τα 4.000 ευρώ. Έτσι ώστε να αντισταθμίσουμε την επιβάρυνση την οποία το χωριό έχει υποστεί τόσα χρόνια και να μπορέσουμε να ισοσκελίσουμε και με κάποιο τρόπο το γεγονός ότι δεν ήμασταν συνεπείς σε αυτή την δέσμευση, ως Κυβέρνηση, την οποία έχουμε αναλάβει. Εμείς καταθέτουμε αυτή την πρόταση αλλά προφανώς θέλουμε να τη συζητήσουμε μαζί σας, θέλουμε να τη συζητήσουμε και με το ίδιο το χωριό.

Θέλω να σας πω ότι αυτές οι τοπικές ενεργειακές κοινότητες δίνουν πραγματικά μία μεγάλη δυνατότητα να μπορούν οι τοπικοί καταναλωτές να έχουν πρόσβαση σε πολύ φθηνό ρεύμα. Κάναμε κάτι αντίστοιχο στη Χάλκη στην οποία πήγαμε πολύ πρόσφατα στα πλαίσια της προσπάθειας «Gr-eco Islands».

Αλλά εδώ η πρόταση η οποία μπαίνει στο τραπέζι και την οποία στηρίζει και η ΔΕΗ είναι ακόμα πιο ελκυστική όπως την αντιλαμβάνομαι για τους κατοίκους. Θέλω να τη συζητήσουμε και θέλω να καταλήξουμε τελικά στο ποια είναι η κατάλληλη λύση ακούγοντας και προφανώς την άποψη της τοπικής κοινωνίας.

Και θέλω να σας πω ότι είμαστε πάντα πολύ ανοιχτοί σε προτάσεις οι οποίες είναι καινοτόμες. Άκουσα με πολύ ενδιαφέρον της ιδέα της μετατροπής, μιας περιοχής σε μία αγροτική έκταση, σε έναν αμπελώνα σε συνεργασία με ένα σημαντικό οινοποιείο της περιοχής. Την βρήκα εξαιρετικά ελκυστική και ενδιαφέρουσα πρόταση. Και η ΔΕΗ μπορεί να βοηθήσει στο ζήτημα της αποκατάστασης των εδαφών καίτοι αυτό αντιλαμβάνομαι ότι είναι ιδιωτικό, ήταν μία ιδιωτική έκταση προς εκμετάλλευση.

Ακριβώς αυτές είναι όμως οι καινοτόμες ιδέες που θα μας επιτρέψουν να αξιοποιήσουμε τα πολλά συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής πέρα και πάνω από τη θέση της ως ενεργειακό κόμβο η οποία δεν πρόκειται να αλλάξει.

Και βέβαια το γεγονός ότι είστε μία περιοχή πάνω στα δίκτυα αλλά και με πολύ σημαντική εξοικείωση σε επίπεδο ανθρώπινου δυναμικού, με εργασίες που έχουν να κάνουν με την παραγωγή. Είναι ακριβώς αυτός ο λόγος που μπορεί να προσελκύσει η περιοχή και το ενδιαφέρον εταιρειών οι οποίες ψάχνουν για ποιοτικό ανθρώπινο δυναμικό που, να το πω πολύ απλά, «να πιάνουν τα χέρια τους».

Μιλήσαμε λίγο πριν, δεν θυμάμαι ποιος το είπε, αν το είπε ο Δήμαρχος, για τους συγκολλητές. Το συγκράτησα αυτό. Έχουμε ανάγκη για συγκολλητές. Και η ιδέα του πώς θα εκπαιδεύσουμε την επόμενη γενιά των συγκολλητών είναι κάτι το οποίο πρέπει να μας απασχολεί. Θα πρέπει να μπει περισσότερο στο παιχνίδι, συνολικά, το κεντρικό κράτος αλλά και οι φορείς που μπορούν να υποστηρίξουν δράσεις κατάρτισης και επανακατάρτισης.

Είχα μία πάρα πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση πριν με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας το οποίο θα παίξει έναν πολύ σημαντικό ρόλο σε όλη αυτή την προσπάθεια της δίκαιης μετάβασης. Διότι δεν νοείται δίκαιη μετάβαση χωρίς επένδυση στη γνώση. Και πιστεύω ότι έχουμε ένα σχέδιο πολύ συγκεκριμένο για το πώς θα ενισχύσουμε το πανεπιστήμιο. Και πολύ συγκεκριμένη πρόταση μάλιστα και για ένα σχήμα ΣΔΙΤ και για τη δημιουργία φοιτητικών εστιών.

Θέλουμε να κρατήσουμε όχι μόνο τα παιδιά της περιοχής να σπουδάσουν στην περιοχή τους, θέλουμε το πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας να είναι ένα ελκυστικό πανεπιστήμιο για να μπορεί να προσελκύει φοιτητές από όλη την Ελλάδα. Να γίνει ένα πραγματικό κέντρο αριστείας στις σχολές και στα τμήματα που δραστηριοποιούνται εδώ πέρα στην δυτική Μακεδονία.

Δυο κουβέντες ακόμα για τα ζητήματα των υποδομών. Ε65, πολύ σημαντικό έργο συνολικά για τη δυτική Μακεδονία όχι μόνο για τη Θεσσαλία. Με πολύ μεγάλη προσπάθεια και προσωπική μου ανάμειξη, με πολύ μεγάλη υποστήριξη από το Υπουργείο Υποδομών καταφέραμε και πήραμε τις σχετικές εγκρίσεις από την Επιτροπή Ανταγωνισμού.

Τα εργοτάξια αρχίζουν ήδη και στήνονται και χαίρομαι που λύνονται και τα ζητήματα που αφορούν τη Δεσκάτη, είναι σημαντικό ο άξονας αυτός να μπορεί να δώσει έναν γρήγορο τρόπο μετακίνησης ανθρώπων και προϊόντων προς την κεντρική και προς τη Νότια Ελλάδα. Και βέβαια τα υπόλοιπα οδικά δίκτυα της περιοχής αν υπάρχουν μελέτες που πρέπει να ωριμάσουν σε κεντρικό επίπεδο -και αναφέρομαι ιδιαίτερα στο κομμάτι, το δύσκολο κομμάτι της σύνδεσης της Πτολεμαΐδας με τη Φλώρινα- το Υπουργείο είναι πάντα ανοιχτό για να εξετάσει και αυτό το ενδεχόμενο.

Αρδευτικά έργα πολύ σημαντικά. Ξέρετε ότι έχουμε ήδη εξαγγείλει την πρώτη φάση από ένα πολύ σημαντικό εθνικό πρόγραμμα έργων διαχείρισης νερού. Πρωτίστως αρδευτικών, δευτερευόντως υδρευτικών, έργων Ύδρευσης. Για το φράγμα του Νεστορίου δεν είμαι έτοιμος αυτή τη στιγμή να πω κάτι, γιατί δεν μου αρέσει να μιλάω αν δεν είμαι απολύτως σίγουρος για το τι θα πω.

Μπορώ να σας πω όμως ότι θα ασχοληθώ προσωπικά και θα δούμε που έχει κολλήσει. Έχω μια υποψία που έχει κολλήσει αλλά θα φροντίσουμε να το ξεμπλέξουμε. Διότι αποτελεί πολύ σημαντικό έργο συνολικά για την Καστοριά και οι εκτάσεις που θα αρδεύσει είναι πολύ σημαντικές για να μπορέσουμε να επενδύσουμε ουσιαστικά στον πρωτογενή τομέα.

Συγκράτησα τα μάρμαρα του Τρανόβαλτου αγαπητέ μου Δήμαρχε, θα εκδοθεί σύντομα η σχετική άδεια, η σχετική ΑΕΠΟ, με προϋποθέσεις βέβαια να μπορούμε να κάνουμε την εξόρυξη μαρμάρου με το σωστό και σύγχρονο περιβαλλοντικό τρόπο. Φαντάζομαι ότι κανείς δεν θα διαφωνήσει με αυτό και αν υπάρχουν και κάποια ιδιοκτησιακά ζητήματα θα φροντίσουμε και αυτά να τα λύσουμε.

Μια κουβέντα ακόμα γιατί αναφέρθηκε σε αυτό και ο κύριος Περιφερειάρχης, για τα ζητήματα του πρωτογενούς τομέα, στον οποίο προσωπικά αποδίδω πολύ μεγάλη σημασία όπως εξάλλου και ο Γιώργος με τον οποίο μπήκαμε μαζί στη Βουλή το 2004 και έχουμε κάνει πάρα πολλές συζητήσεις για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της αγροτικής και της κτηνοτροφικής μας παραγωγής.

Είναι πολύ σημαντικό το νομοσχέδιο το οποίο ψηφίστηκε χθές για τις σταβλικές εγκαταστάσεις. Νομίζω ότι όλοι σας το ξέρετε, λύνει εκκρεμότητες πολλών δεκαετιών. Πολλές κυβερνήσεις είχαν δεσμευτεί ότι θα το ψηφίσουν, εμείς λύσαμε αυτή την εκκρεμότητα. Όπως είναι πολύ σημαντική και η στήριξη την οποία παρέχουμε συνολικά στον κτηνοτροφικό τομέα.

Θυμάμαι, μια κουβέντα την οποία είχα κάνει με κτηνοτρόφους στη Σαμαρίνα προεκλογικά όπου είχα δεσμευτεί ότι θα κυνηγήσουμε τα δίκτυα παράνομης εισαγωγής γάλατος στη χώρα. Αυτό έχει γίνει σε μεγάλο βαθμό και νομίζω ότι το αποτέλεσμα το βλέπουν οι κτηνοτρόφοι με την αύξηση των τιμών. Το ποιοτικό προϊόν πρέπει να πληρώνεται στην τιμή που του αξίζει, που αντιστοιχεί στην ποιότητά του.

Και βέβαια αυξήσαμε μετά από παρέμβαση του Περιφερειάρχη κατά 8.000.000 το πρόγραμμα των νέων αγροτών και υπάρχει πιστεύω πολύ μεγάλος δυναμισμός ειδικά στα συνεργατικά σχήματα. Χαίρομαι για αυτά που άκουσα για το Βελβεντό αγαπητέ μου Δήμαρχε.

Θέλουμε συνεργατικά σχήματα για αυτό και τα στηρίζουμε και τα πριμοδοτούμε. Για αυτό και είπαμε και ότι η επιστροφή του ειδικού φόρου στο πετρέλαιο κίνησης των αγροτών θα αφορά τους νέους αγρότες και τα συνεργατικά σχήματα. Εάν δεν συνεργαστούμε στον πρωτογενή τομέα δεν έχουμε μέλλον. Αυτό είναι κάτι το οποίο το λέω σε κάθε γωνιά της χώρας. Εδώ έχετε συνεργατικά σχήματα τα οποία είναι πετυχημένα, πρέπει να τα διευρύνουμε και να φροντίσουμε και εμείς με ένα πλέγμα σωστών παροχών και κινήτρων να τα υποστηρίξουμε.

Μια τελευταία κουβέντα που αφορά τα ζητήματα της υγείας και συζητήσαμε μάλιστα και με το πανεπιστήμιο: τη δυνατότητα ενδεχομένως κάποιων προγραμμάτων ξενόγλωσσων στην Πτολεμαΐδα για να μπορούν να προσελκύσουν φοιτητές από τις γειτονικές χώρες στον τομέα της νοσηλευτικής. Θέλω να επισημάνω ότι τα νοσοκομεία της περιοχής έχουν στηριχθεί από την Κυβέρνηση εν μέσω Covid. Και το νοσοκομείο της Πτολεμαΐδας έχει σήμερα έξι αν δεν κάνω λάθος, κλίνες εντατικής θεραπείας. Η Κοζάνη δεν είχε, έχει 5 τώρα. Και αυτή είναι μία παρακαταθήκη η οποία θα μείνει και για την επόμενη ημέρα, στη μετά-covid εποχή.

Με έναν σωστό εξορθολογισμό του νοσοκομειακού χάρτη και στη Δυτική Μακεδονία θα μπορούμε να παρέχουμε καλύτερης ποιότητας υπηρεσίες υγείας αξιοποιώντας όλες, το τονίζω, όλες τις δομές που έχουμε στην διάθεσή μας αυτή τη στιγμή.

Να κάνω ακόμα μία έκκληση εδώ στη Δυτική Μακεδονία να εργαστούμε όλοι για να αυξήσουμε τα ποσοστά εμβολιασμού. Μπορούμε καλύτερα και εδώ στην Δυτική Μακεδονία. Βλέπουμε τις τελευταίες εβδομάδες μία σημαντική αύξηση του ρυθμού εμβολιασμών και για την πρώτη δόση αλλά και για την τρίτη δόση στην οποία επιμένω πάρα πολύ. Πάρα πολύ επιμένω στην τρίτη δόση. Είναι εξαιρετικά σημαντική διότι γνωρίζουμε πια ότι ασθενεί η άμυνα του οργανισμού ειδικά για τους πιο ηλικιωμένους συμπολίτες μας. Άρα πηγαίνετε και κάντε παρακαλώ την τρίτη δόση όσοι έχετε κάνει την πρώτη και την δεύτερη, από τη στιγμή που το σύστημα σας δίνει τη δυνατότητα να την κάνετε. Και αν δεν έχετε κάνει ακόμα την πρώτη δόση, ακούστε τις ιστορίες όσων βρέθηκαν στην εντατική ανεμβολίαστοι και έρχονται τώρα, είδαν τον χάρο κατάματα, τη γλίτωσαν και έρχονται τώρα και λένε «Μακάρι να το ήξερα να είχα κάνει το εμβόλιο νωρίτερα».

Δυστυχώς, όμως, αυτό δεν ισχύει για όλους τους συμπολίτες μας. Σήμερα ακόμα δεκάδες άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους κάθε μέρα στην πατρίδα μας. Και ένα μεγάλο ποσοστό είναι συμπολίτες μας που δυστυχώς καταλήγουν διότι δεν έκαναν την επιστημονικά ορθή, ηθικά ορθή, κοινωνικά ορθή επιλογή να πάνε να εμβολιαστούν.

Για τη γούνα, επειδή αναφέρθηκε το ζήτημα, πρέπει να δούμε ένα στρατηγικό σχέδιο, να μελετήσουμε το ζήτημα. Δεν είναι εύκολο. Χαίρομαι που ειπώθηκε ότι έχουμε λύσει κάποιες από τις τρέχουσες εκκρεμότητες οι οποίες ταλάνιζαν τον κλάδο. Το πρόβλημα όμως είναι πιο δομικό, είναι πιο ουσιαστικό και είμαι πολύ ανοιχτός να κάνουμε αυτή την κλαδική συζήτηση με τους εκπροσώπους για να δούμε τι μεσομακροπρόθεσμες παρεμβάσεις μπορούμε να κάνουμε για να στηρίξουμε ένα κλάδο ο οποίος είναι εξαιρετικά σημαντικός για την τοπική οικονομία.

Κλείνοντας, θέλω να επαναλάβω ακόμα μία φορά την απόλυτη προσήλωσή μας να πετύχουμε στο σχέδιο της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης. Είναι μία ηθική υποχρέωση την οποία έχουμε απέναντι στη Δυτική Μακεδονία- και στην περιοχή της Μεγαλόπολης βέβαια- αλλά εδώ το πρόβλημα είναι πολύ πιο οξύ.

Υπάρχουν οι χρηματοδοτικοί πόροι, υπάρχει σχεδιασμός αλλά πάνω από όλα υπάρχει πολιτική βούληση. Γιατί πολιτική βούληση πρέπει να υπάρχει σε όλα τα επίπεδα. Υπάρχει σε επίπεδο κεντρικής Κυβέρνησης, υπάρχει σε επίπεδο Περιφέρειας, υπάρχει σε επίπεδο Δήμων. Είμαι σίγουρος ότι υπάρχει σε επίπεδο πολιτών.

Διότι αυτό το οποίο κρατώ από τη συζήτηση, παρά τις επιμέρους επιφυλάξεις οι οποίες ακούστηκαν για την ταχύτητα με την οποία δρομολογείται η μετάβαση, δεν άκουσα κανένα να λέει ότι δεν είναι η σωστή επιλογή. Γιατί όλοι ξέρουν ότι δεν είναι απλά η σωστή επιλογή. Είναι μονόδρομος. Άρα το ζήτημα είναι αυτό το μονόδρομο πώς θα τον διανύσουμε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικά για να μπορέσει η Δυτική Μακεδονία του 2025, του 2030, του 2035 να είναι μία άλλη Περιφέρεια.

Και όταν θα κάνουμε την επόμενη απογραφή, όχι αυτή που κάνουμε τώρα, γιατί δυστυχώς αυτή η απογραφή δεν θα δείξει καλά πράγματα, νομίζω το ξέρετε, και για τη Δυτική Μακεδονία αποτυπώνει, όμως, το χθες. Η απογραφή του 2030 ή ’31, όποτε γίνει, θα πρέπει να αποτυπώσει αυτό το οποίο θα κάνουμε όλοι μαζί από εδώ και στο εξής, που έχουμε ήδη κάνει γιατί έχει γίνει πάρα πολύ σοβαρή δουλειά σε πολύ μεγάλο βάθος για να είμαστε στο σημείο που βρισκόμαστε.

Δεν θα πω ότι τα δύσκολα είναι μπροστά μας. Θα πω ότι τα ενδιαφέροντα και τα ωραία είναι μπροστά μας και με τη στήριξη της τοπικής κοινωνίας είμαι απολύτως σίγουρος ότι θα τα κάνουμε πράξη.

Να είστε καλά. Σας ευχαριστώ πολύ.

Κυριακή 28 Νοεμβρίου 2021

Δύσκολη κατάσταση στην Ολλανδία – Ασθενείς με κορωνοϊό μεταφέρονται στη Γερμανία

Οι Ολλανδοί έχουν δίπλα τους Γερμανία, ενώ εμείς Σκόπια και Αλβανία... 



Η Ολλανδία εδώ και μία εβδομάδα μεταφέρει ασθενείς με covid-19 στη Γερμανία προκειμένου να περιοριστεί η πίεση στα ολλανδικά νοσοκομεία τα οποία δυσκολεύονται να αντιμετωπίσουν τον μεγάλο αριθμό των νοσηλευόμενων.

Ο αριθμός των ασθενών με covid-19 στα νοσοκομεία της Ολλανδίας έχει φτάσει τις τελευταίες εβδομάδες στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Μάιο και αναμένεται να αυξηθεί και άλλο καθώς ο αριθμός των κρουσμάτων του νέου κορονοϊού στη χώρα βρίσκεται σε επίπεδα ρεκόρ.

Τα γερμανικά νοσοκομεία έχουν προσφέρει συνολικά 20 κλίνες σε ασθενείς από την Ολλανδία, ενώ ήδη στα προηγούμενα κύματα της επιδημίας είχαν περιθάλψει δεκάδες Ολλανδούς ασθενείς.

Μέχρι την περασμένη Δευτέρα, οι 470 από τις 1.050 συνολικά κλίνες σε μονάδες εντατικής θεραπείας στην Ολλανδία ήταν κατειλημμένες από ασθενείς με covid-19 και ήδη τα νοσοκομεία έχουν αρχίσει να περιορίζουν τις τακτικές τους υπηρεσίες, περιλαμβανομένων των χημειοθεραπειών και των εγχειρήσεων καρδιάς, προκειμένου να έχουν αρκετές κλίνες για ασθενείς με covid-19.

Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2021

Aναβάλλεται το συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας...

Η αναβολή του συνεδρίου, προπομπός και για άλλες αναβολές και μεταθέσεις χρονοδιαγραμμάτων, όπως αυτή της επιλογής στελεχών της εκπαίδευσης...


Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τις σημερινές προσυνεδριακές εργασίες  στα Ιωάννινα,  ανακοίνωσε ότι το 14ο τακτικό συνέδριο του κόμματος που θα διεξαγόταν 3-5 Δεκεμβρίου, μετατίθεται για το πρώτο τρίμηνο του νέου έτους.


Εισαγωγική τοποθέτηση του Πρωθυπουργού και Προέδρου της ΝΔ, Κυριάκου Μητσοτάκη, στο Προσυνέδριο του Κόμματος, στα Γιάννενα, υπό τον τίτλο «Για τις επόμενες γενιές - Το βλέμμα στο μέλλον»

Καλημέρα σας. Συγχαρητήρια για την οργάνωση αυτής της πολύ δυναμικής προσυνεδριακής συνεδρίασης. Επιτρέψτε μου να κάνω μία σύντομη ανακοίνωση.

Μιλώντας με αρκετά κομματικά μας στελέχη και χθες, στην πολύ ωραία περιοδεία την οποία κάναμε στη Δυτική Μακεδονία και στην Ήπειρο, κατέληξα στο συμπέρασμα ότι είναι πιο σωστό στην παρούσα συγκυρία να μεταθέσουμε την οργάνωση του Τακτικού μας Συνεδρίου για τους πρώτους τρεις μήνες του 2022. Θα αναμένω τις σχετικές εισηγήσεις της Οργανωτικής Επιτροπής για την ακριβή ημερομηνία.

Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι θα μπορούσαμε να οργανώσουμε ένα υποδειγματικό Συνέδριο, τηρώντας όλα τα πρωτόκολλα ασφαλείας. Προφανώς και όλοι όσοι θα προσέρχονταν θα ήταν εμβολιασμένοι και θα μπορούσαμε να προσθέσουμε και τη δυνατότητα να κάνουν και rapid test. Όμως, σε κάθε περίπτωση θεωρώ ότι στην παρούσα συγκυρία θα έστελνε ενδεχομένως το λάθος μήνυμα.

Είμαστε ένα κόμμα, γνωρίζετε πολύ καλά ότι επί δικής μου Προεδρίας υλοποιήσαμε το θεσμό των ετήσιων Τακτικών Συνεδρίων -με την εξαίρεση του 2020 λόγω COVID-19- και θεωρώ επιβεβλημένο αυτή τη στιγμή να προχωρήσουμε σε αυτή τη μικρή χρονική μετάθεση έτσι ώστε νομίζω να είμαστε και εναρμονισμένοι με το γενικότερο κλίμα το οποίο επικρατεί στην κοινωνία.

Σε κάθε περίπτωση, όμως, επειδή υπάρχουν κομματικές διαδικασίες οι οποίες δεν μπορούν να καθυστερήσουν, η εισήγησή μου θα ήταν να διεξαχθεί η επόμενη Συνεδρίαση της υφιστάμενης Πολιτικής Επιτροπής με αντικείμενο την εκλογή του νέου Γραμματέα του κόμματος. Και η πρότασή μου για νέο Γραμματέα του κόμματος είναι ο Πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ, ο Παύλος Μαρινάκης.

Κατά συνέπεια, και ευχαριστώντας για ακόμα μία φορά τον Γιώργο Στεργίου για τις εξαιρετικές υπηρεσίες που προσέφερε στο κόμμα, εισηγούμαι αυτή τη διαδικασία, κύριε Γραμματέα, κύριε Γενικέ Διευθυντά του Κόμματος, κύριε Πρόεδρε της Οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου, τη διεξαγωγή μιας εξ αποστάσεως Πολιτικής Επιτροπής με διαδικτυακή ψηφοφορία για την εκλογή του νέου Γραμματέα του Κόμματος πριν το τέλος του έτους, εντός των επόμενων δύο εβδομάδων. Και τη διεξαγωγή του Τακτικού μας Συνεδρίου κάποια στιγμή μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022, αναμένοντας τις εισηγήσεις της Οργανωτικής Επιτροπής.

Θεωρώ ότι αυτό, λαμβάνοντας υπόψη τη συγκυρία, είναι το πιο σωστό και το πιο επιβεβλημένο να κάνουμε ως ένα υπεύθυνο και ώριμο κόμμα που είμαστε.

Ευχαριστώ πολύ.

Προσοχή, δαγκώνουν!

 

kathimerini.gr
Τάκης Θεοδωρόπουλος

Ο σκύλος, όταν δαγκώνει, ανταποκρίνεται στις επιταγές της φύσης του, ήτοι στην κατασκευή του σώματός του. Χρησιμοποιεί το ισχυρότερο όπλο του, τα δόντια του, είτε για να αμυνθεί είτε για να επιτεθεί. Δεν ισχύει το ίδιο για τον άνθρωπο. Η σωματική του διάπλαση του δίνει τη δυνατότητα να διοχετεύσει δύναμη στα άνω και τα κάτω άκρα του. Έχει, εξάλλου, και το μυαλό του, που του επιτρέπει από αρχαιοτάτων χρόνων να κατασκευάζει αντικείμενα που πολλαπλασιάζουν τις δυνατότητες της σωματικής του διάπλασης, όπως ρόπαλα, εγχειρίδια, ξίφη, πυροβόλα κτλ. Αν ένας άνθρωπος χρησιμοποιεί την οδοντοστοιχία του ως όπλο, θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ιδιαζόντως υπερβατικός. Υπερβατικοί ήσαν και οι ήρωες της μυθολογίας μας, ο Ηρακλής και ο Θησέας. Έδωσαν πολλές μάχες, όμως δεν χρησιμοποίησαν ποτέ τα δόντια τους ως όπλο. Αν δεν κάνω λάθος, η διασημότερη δαγκωνιά στη λογοτεχνία βρίσκεται στους «Δαιμονισμένους» του Ντοστογιέφσκι, όπου ο Σταβρόγκιν δαγκώνει το αυτί του νομάρχη άνευ αποχρώντος λόγου. Ο ίδιος το διασκεδάζει για να δείξει ότι είναι ικανός για οτιδήποτε. Υπάρχει, βέβαια, και ο Χάνιμπαλ Λέκτερ, όμως ας αφήσουμε τη φρίκη κατά μέρος.

Έχοντας μόλις ξεμπερδέψει με την τρίτη δόση, άκουσα στο ραδιόφωνο ότι στη Νάουσα, άνδρας 77 ετών δάγκωσε επαγγελματία στο μάγουλο, επειδή του ζήτησε πιστοποιητικό εμβολιασμού για να τον δεχθεί στο κατάστημά του. Προφανώς, είναι ακραίος αντιεμβολιαστής, από αυτούς που φοβούνται μήπως αλλοιωθεί το DNA τους. Οφείλουμε να δείξουμε κατανόηση. Το DNA του είναι σπάνιο. Ποιος άλλος θα δάγκωνε για να εκφράσει τον θυμό του;

Με τα λίγα που ξέρω, σκέφτομαι ότι για να φτάσεις σε αυτό το σημείο, σε έχει καταλάβει κάτι σαν μανία ή λύσσα. Δεν σου φτάνει που η υπόλοιπη κοινωνία σού δίνει το δικαίωμα να μην εμβολιασθείς. Θες να στραφείς και εναντίον της. Θες να βρίσεις, να φωνάξεις, να δαγκώσεις. Αλλιώς δεν μπορείς να αιτιολογήσεις την επιλογή σου. Στην πραγματικότητα, όλοι αυτοί θυμωμένοι με τον εαυτό τους είναι, όμως δεν θέλουν να το παραδεχθούν. Κατέρρευσαν όλα τα υποτιθέμενα λογικά επιχειρήματα, ότι ο κορωνοϊός δεν είναι παρά μια γριπούλα, ότι τα εμβόλια δεν είναι δοκιμασμένα, ότι μας περνούν τσιπάκια, ότι θα αλλοιωθεί το DNA μας. Οι παπάδες που αρνούνται τον εμβολιασμό ή ο Πολάκης που τον υπονομεύει δεν υπακούν στην πίστη τους, θρησκευτική ή πολιτική. Τον χαρακτήρα τους υπερασπίζονται, το πείσμα, τη δυστροπία του «όχι σε όλα», το ακατανίκητο «εγώ» τους, το μεγαλύτερο πρόβλημα της δημοκρατίας μας.

Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

ΣΥΝΤΑΞΗ = ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ; του Θέμη Κοτσιφάκη




Ο πρώην πρόεδρος της ΟΛΜΕ έχει επιλεκτική μνήμη και προφανώς έχει απωθήσει στα βάθη της μνήμης του ή επιθυμεί να ξεχάσει ότι ο Νόμος 4387 του 2016(του λεγόμενου νόμου Κατρούγκαλου), που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ κρίθηκε σε πολλά σημεία του αντισυνταγματικός.
Η λογική του νόμου να εξισώνει συνταξιούχους πολλών ετών με υψηλές εισφορές με εκείνους που έχουν λιγότερα χρόνια εργασίας και μικρές εισφορές ήταν μία παγκόσμια πρωτοτυπία! 
Το ανώτατο δικαστήριο έκρινε αντισυνταγματικές τις σχετικές διατάξεις, που οδήγησαν σε περικοπές των επικουρικών συντάξεων για τους συνταξιούχους με μεικτά στη σύνταξή τους πάνω από 1.300 ευρώ. 
Με την κήρυξη ως αντισυνταγματικής αυτής της ρύθμισης του νόμου Κατρούγκαλου, η παρούσα κυβέρνηση με νομοθετικές ρυθμίσεις (Ν.4670/2020) προχώρησε σε διορθωτικές κινήσεις (αν και αναμέναμε την πλήρη κατάργηση του νόμου) για εξορθολογισμό των συντάξεων, αλλά και σε σειρά θεμάτων που αφορούσαν τις εισφορές, τις συντάξεις και γενικότερα τις ασφαλιστικές ρυθμίσεις.
Καλώς να έρθουν οι γιορτές μας...
Λεωνίδας Ι. Οικονομίδης
Δάσκαλος


ΣΥΝΤΑΞΗ = ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΤΗΤΑ ;
του Θέμη Κοτσιφάκη
πρώην προέδρου της ΟΛΜΕ

Χιλιάδες εκπαιδευτικοί, αλλά και άλλοι δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι βγαίνουν κάθε χρόνο στη σύνταξη συμπληρώνοντας 35, 40 ή και παραπάνω χρόνια στην εργασία τους.

Και πώς τους αντιμετωπίζει η πολιτεία, το κράτος και η κυβέρνηση;

"Θα περιμένεις 2, 3 ή και περισσότερα χρόνια για να πάρεις τη σύνταξή σου".

Ειδικότερα, οι εκπαιδευτικοί τα τελευταία χρόνια περιμένουν γύρω στα 2,5 χρόνια για να λάβουν την κύρια σύνταξη και γύρω στα 3 χρόνια για ένα έστω κουτσουρεμένο εφάπαξ από τις κρατήσεις που τους γίνονταν μια ολόκληρη ζωή.

Υποτίθεται ότι την κατάσταση θεραπεύει μερικώς η παροχή προσωρινής σύνταξης, που για τους εκπαιδευτικούς κυμαίνεται στα 600-700 ευρώ το μήνα!! Μετά από 35 και 40 χρόνια εργασίας……

Αλλά και για αυτήν όμως ακόμα, πρέπει να περιμένει ο συνταξιούχος ίσως και 5 ή και παραπάνω μήνες.

Μέχρι τότε;

Μέχρι τότε το γνωστό ανάλγητο κράτος, με την «κυβέρνηση των αρίστων» στο τιμόνι, απαιτεί από σένα να πληρώνεις κανονικά ολόκληρους τους φόρους (εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, αυτοκινήτου κ.ά.), αλλά και η ρημάδα η ζωή για να επιβιώσεις απαιτεί να ικανοποιούνται οι βασικές ανθρώπινες ανάγκες στέγασης, διαβίωσης, υγείας κ.λπ. που δεν «καταλαβαίνουν» από γραφειοκρατικές διαδικασίες καθυστέρησης…

Και όταν με το καλό πάρεις τη σύνταξη μετά από κάποια χρόνια, στην φορολογούν αναδρομικά δύο φορές, λόγω αυξημένου ετήσιου εισοδήματος !!

Αυτό είναι το κράτος και οι κυβερνήτες του, που όμως απαιτούν από τους πολίτες να τηρούν τους νόμους και να ανταποκρίνονται χωρίς καθυστέρηση σε όλες τις υποχρεώσεις τους.

Πόσα ψέματα έχουν πει στην κοινωνία ο κ. Βρούτσης, ο κ. Χατζιδάκις και ο κ. Μητσοτάκης, όταν μας έλεγαν ότι θα πατάμε ένα κουμπί και θα βγαίνει η σύνταξη, ή ότι θα αναλάβουν την έκδοση σύνταξης ιδιώτες και θα βγαίνει γρήγορα. Πολλά και άθλια ψέματα. Και παράλληλα αντί να μειώνουν τον αριθμό των εκκρεμών συντάξεων, τις αυξάνουν. Αντί να νοικοκυρεύουν το ΕΦΚΑ ως άριστοι που δηλώνουν ότι είναι, το πλεόνασμα το έκαναν έλλειμμα.

Με ρωτούν συνάδελφοι/σσες και φίλοι/ες: «πώς είναι τώρα στη σύνταξη;» και μου ’ρχεται αυθόρμητα να απαντήσω «όπως στη διαθεσιμότητα»…….

Υ.Γ. Αφιερωμένο στην κα Κεραμέως, που μας έστειλε και επιστολή για να μας ευχαριστήσει για τις υπηρεσίες μας στην εκπαίδευση και να μας πει ότι περιμένει τη γνώμη μας για εκπαιδευτικά θέματα (την οποία βεβαίως αγνοούσε επιδεικτικά όσο ήμασταν στα σχολεία). Μήπως να φροντίσει οι υπηρεσίες των οποίων προΐσταται να διαβιβάζουν έγκαιρα τα έγγραφα των συνταξιοδοτηθέντων εκπαιδευτικών στον ΕΦΚΑ και όχι μετά από ακόμα και 4 - 5 μήνες;

Αθήνα, 24/11/21

(δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα των συντακτών 26/11/21)


Η χριστουγεννιάτικη διακόσμηση του ΣΥΡΙΖΑ

kathimerini.gr
Τάκης Θεοδωρόπουλος


Το ερώτηµα είναι εύλογο. Τι ακριβώς θα προσφέρει το think tank στον κ. Τσίπρα; Συμβουλές σοφών που ο ίδιος με τους συνεργάτες του, όπως ο Παύλος Πολάκης ή ο Αλέκος Φλαμπουράρης, θα τις μετουσιώνουν σε πολιτική; Γιατί όχι, θα μου πείτε. Στη χειρότερη περίπτωση θα τον βοηθήσουν να εμπλουτίσει το λεξιλόγιό του με μερικούς ακόμη όρους που, ακόμη κι αν ο ίδιος δεν τους καταλαβαίνει, κάνουν εντύπωση. Τη σύνθεσή του θα τη χαρακτήριζα εντυπωσιακή. Από τη μια ο πρώην πρύτανης Γιάννης Μυλόπουλος, του οποίου η προσφορά στον δημόσιο βίο διακρίνεται από τη συμμετοχή του στο ανεκδιήγητο αντιμνημονιακό κίνημα «Σπίθα» και τα εγκαίνια του μετρό της Θεσσαλονίκης με την υπέροχη εικαστική παρέμβαση από μουσαμάδες. Από την άλλη ο κ. Τανούλας, αρχιτέκτονας που χοροστάτησε στον αγώνα συκοφάντησης του έργου του συναδέλφου του κ. Κορρέ. Η συμμετοχή του είναι η ηχηρότερη απάντηση σε όσους υποστήριζαν τότε πως η όλη υπόθεση είχε πολιτικά κίνητρα. Για να είμαι ειλικρινής, δεν θα έγραφα αυτό το σημείωμα αν ανάμεσα στα ονόματα δεν έβλεπα και αυτό του φίλου Σταύρου Κατσανέβα.

Ο Κατσανέβας είναι ένας από τους σημαντικότερους Έλληνες επιστήμονες. Σίγουρα δεν τον λες «τεχνοκράτη», όπως διαφήμισε τα μέλη της επιτροπής του ο κ. Τσίπρας. Με διακρίσεις στον τομέα του, την αστροφυσική, συμμετοχή σε σημαντικά ευρωπαϊκά πειράματα και μια πλούσια συλλογή από περγαμηνές. Την Αριστερά τη γνωρίζει εκ βαθέων και βέβαια δεν είναι τυχαίο ότι δεν εκμεταλλεύθηκε την εξουσία της. Eίχε συμμετάσχει και σε εκείνη την τραυματική περιπέτεια των Πανεπιστημιακών Συμβουλίων που είχε ιδρύσει το 2011 η Άννα Διαμαντοπούλου. Γεύθηκε την ωραία κατάσταση των ελληνικών ιδρυμάτων και παραιτήθηκε. Έχασε τον χρόνο του γιατί πίστευε ότι με την πανεπιστημιακή του πείρα από τη Γαλλία θα μπορούσε κάτι να βελτιώσει. Φοβάμαι ότι στην ίδια παγίδα έπεσε και τώρα. Στην παγίδα της νεότητος. Τότε που πολλοί από εμάς πίστευαν ότι θα μπορούσαν να ανανεώσουν την Αριστερά. Αποτύχαμε παταγωδώς. Η σημερινή Αριστερά το αποδεικνύει. Ένα συνονθύλευμα αμάθειας και θράσους που ακόμη δεν έχει συνέλθει από το μεθύσι της εξουσίας. Νομίζω ότι δεν μας επιτρέπονται πλέον τέτοιου τύπου ψευδαισθήσεις.

Και για να μην ξεχνάμε τους κλασικούς μας. Ο πλατωνικός Σωκράτης δεν μπορούσε να το πει καθαρότερα. Ο αμαθής δεν μπορεί να βελτιωθεί. Για τον πολύ απλό λόγο ότι δεν έχει συνείδηση της αμαθείας του. Χρειάζεται να έχεις γευθεί τα νάματα της γνώσης για να τα επιθυμήσεις. Τέλος πάντων. Χριστούγεννα έρχονται. Όλοι ψάχνουν κάποιον τρόπο για να διακοσμήσουν το σπίτι τους.

Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Η τέχνη δεν είναι για όλους


kathimerini.gr
Τάκης Θεοδωρόπουλος


Το καλοκαίρι του 1985 ο Μάνος Χατζιδάκις είχε απαιτήσει να μπει ένα πανάκριβο, για την εποχή εκείνη, εισιτήριο στη συναυλία του στη Ρωμαϊκή Αγορά. Όταν ρωτήθηκε για ποιον λόγο, απάντησε πολύ απλά: «Επειδή δεν θέλω να έρθει ο οποιοσδήποτε. Θέλω να έρθουν μόνον όσοι θέλουν και μπορούν να καταβάλουν το αντίτιμο». Σημειωτέον ότι δεν είχε καμία σχέση με την αγάπη του χρήματος. Το μοίραζε γενναιόδωρα. Το είπε για να αντισταθεί στο κυρίαρχο πνεύμα της πρώτης μεταπολίτευσης, όπου η αντίληψη περί συναυλίας ταυτιζόταν με τις πλατείες και τα γήπεδα. Αυτά ήταν για όποιον μπορούσε να τα γεμίσει και να ‘χει από κάτω ένα πλήθος να ακούει μουσική σαν να πηγαίνει σε διαδήλωση. Ο Χατζιδάκις δεν ενδιαφερόταν. Τον ενδιέφερε η μουσική του και όποιο κοινό μπορούσε να την εκτιμήσει. Εννοείται ότι ερέθισε το δημοκρατικό πνεύμα των πασοκικών εκείνων καιρών. Την ιστορία τη θυμήθηκα όταν διάβασα τη βαρυσήμαντη δήλωση του ηθοποιού που διέκοψε βιαίως τις παραστάσεις του «Ρινόκερου» του Ιονέσκο, επειδή αποκλείονται οι ανεμβολίαστοι. «Η τέχνη είναι για όλους», δήλωσε. Ε, λοιπόν, όχι, η τέχνη δεν είναι για όλους. Αν έχεις σαράντα πυρετό ή αν είσαι διασωληνωμένος, εκ των πραγμάτων αποκλείεσαι από την τέχνη. Ούτε Λούκι Λουκ δεν μπορείς να διαβάσεις.

Αναρωτιέμαι πώς ο φιλάνθρωπος αυτός κύριος θα αντιδρούσε αν του έλεγε κάποιος ότι, αφού πιστεύεις ότι η τέχνη είναι για όλους, γιατί παίζεις σε θέατρο όπου για να μπεις περνάς πρώτα από το ταμείο; Κανονικά θα έπρεπε να παίζεις δωρεάν, χωρίς να πληρώνεσαι. Την απορία μου την ξεπέρασα όταν διάβασα ότι ο φιλάνθρωπος αυτός διδάσκει στη δραματική σχολή που ίδρυσε ο Λάκης Λαζόπουλος. Πόσο πλούσια είναι η ζωή σε αυτή τη χώρα; Μέσα σε μια μέρα έμαθα ότι ο διδάσκαλος του Γένους έχει δραματική σχολή και σε αυτή διδάσκει υποκριτική ο Άγιος Νεκτάριος. Υποκριτική είπατε; Πόσο άκαρδες είναι μερικές φορές οι λέξεις. Τη μια υποκρίνεσαι τον Άγιο Νεκτάριο, την επομένη τον δημοκράτη. Η τελευταία φορά που θυμάμαι βίαιη διακοπή θεατρικής παράστασης ήταν το 2008. Όταν η πολιτοφυλακή των εξεγερμένων τραμπούκων εισέβαλε στις αίθουσες στο όνομα της «επανάστασης». «Όταν καταστρέφουμε την Αθήνα, εσείς πώς τολμάτε να παίζετε θέατρο;». Όχι, η τέχνη δεν είναι για όλους. Το θέατρο απαιτεί σεβασμό των ορίων της συνύπαρξης και με τους ηθοποιούς και με το υπόλοιπο κοινό. Πληρώνεις εισιτήριο, σβήνεις το κινητό σου και φροντίζεις να μη μιλάς και να μη φτερνίζεσαι στη μούρη του διπλανού σου. Περί αυτού πρόκειται. Τα υπόλοιπα είναι θέμα υποκριτικής, τέχνης την οποία δεν κατέχω.

Τετάρτη 24 Νοεμβρίου 2021

ΔΟΕ:Η υπουργός των δικαστηρίων και της εμπορίας προσωπικών δεδομένων τώρα απειλεί και την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.


Δηλώσεις για ΟΣΚΑΡ υποκριτικής, από την πλευρά της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου μας:
"Εργαζόμαστε μαζί με την εκπαιδευτική κοινότητα, δημιουργώντας το σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα που αξίζουν τα παιδιά μας και οι εκπαιδευτικοί μας"

Λεωνίδας Ι. Οικονομίδης
Δάσκαλος


Αρ. Πρωτ. 2004      Αθήνα 24/11/2021

Προς

Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.


Θέμα: Η υπουργός των δικαστηρίων και της εμπορίας προσωπικών δεδομένων τώρα απειλεί και την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα.

Δικαίωση της προσφυγής της Δ.Ο.Ε. η απόφαση της Αρχής.

Ήταν 9 Ιουνίου του 2020 όταν η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας κατέθεσε αναφορά – καταγγελία ενώπιον της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα με την οποία, ανάμεσα στα άλλα, ζητούσε από την Αρχή να αποφανθεί για το «κατά πόσο η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που έλαβε χώρα από τα μέσα Μαρτίου 2020 μέχρι και τις αρχές Μαΐου 2020 στα δημόσια σχολεία της χώρας και αφορά (κατ’ αρχήν) μαθητές και εκπαιδευτικούς, τόσο στο πλαίσιο της ασύγχρονης όσο κυρίως στο πλαίσιο της σύγχρονης εξ αποστάσεως διδασκαλίας, πληρούσε τους κανόνες και προϋποθέσεις της εν γένει νομοθεσίας προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ήταν τελικά σύννομη ή όχι.». Είχε προηγηθεί συνάντηση του Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. με τον πρόεδρο της Αρχής στις 12/5/2021 όπου είχαν τεθεί όλα τα παραπάνω σε συνδυασμό με την τροπολογία για τη ζωντανή αναμετάδοση των μαθημάτων από τη σχολική τάξη.

Μετά τη συζήτηση της αναφοράς σε ακρόαση στις 14/7/2020, η Δ.Ο.Ε. επανήλθε με νέο υπόμνημα της νομικής της συμβούλου προς την Αρχή, στις 23/7/2020, ενώ είχε προηγηθεί το αίτημά μας για έκδοση εισαγγελικής παραγγελίας προκειμένου η Υπουργός να μας χορηγήσει αντίγραφο της από 15/05/2020 εκτίμησης αντικτύπου, σχετικά με την Προστασία Δεδομένων, κάτι το οποίο αρνιόταν να πράξει παρά τα επανειλημμένα αιτήματά μας.

Η 4/2020 (7/9/2020) γνωμοδότηση της Αρχής, έθετε σειρά ζητημάτων «συμμόρφωσης» του Υ.ΠΑΙ.Θ. αλλά η κυρία Υπουργός έσπευσε με δελτίο τύπου στις 8/9/2020, να θριαμβολογήσει παρουσιάζοντας το περιεχόμενο της γνωμοδότησης ως δικαίωση του Υ.ΠΑΙ.Θ. («Με τη Γνωμοδότησή της, η Αρχή επιβεβαίωσε ότι η σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση είναι απολύτως συμβατή µε τη βασική αποστολή του Κράτους για παροχή εκπαίδευσης και δεν παραβιάζει τη νομοθεσία για την προστασία των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.») αν και πολύ καλά γνώριζε ότι δεν ήταν έτσι, γεγονός το οποίο και τότε το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. είχε επισημάνει.

Με την 50/2021 (16/11/2021) οριστική της απόφασή της, η Αρχή καταδεικνύει σοβαρές παραβιάσεις του νομοθετικού πλαισίου για τα προσωπικά δεδομένα εκ μέρους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας και συγκεκριμένα κρίνει ότι υπάρχουν, τουλάχιστον, πέντε (5) περιπτώσεις, στις οποίες το Υ.ΠΑΙ.Θ. έχει παραβιάσει τον Κανονισμό GDPR (Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων).

Οι επιπλήξεις της Αρχής προς το Υ.ΠΑΙ.Θ. αφορούν:

1. Ζητήματα νομιμότητας της επεξεργασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα όπου η Αρχή διαπιστώνει πρόσβαση σε πληροφορίες που είναι αποθηκευμένες στον τερματικό εξοπλισμό ενός χρήστηκατά παράβαση του άρθρου 4 παρ. 5 του ν. 3471/2006, και ότι δεν έχει διενεργηθεί αναλυτική διερεύνηση της νομιμότητας σκοπών της επεξεργασίας… Η Αρχή δίνει εντολή στο Υ.ΠΑΙ.Θ. να καταστήσει τις πράξεις επεξεργασίας σύμφωνες με τις διατάξεις του ΓΚΠΔ εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από την επίδοση της απόφασης.
2. Ζητήματα διαφάνειας όσον αφορά την ανακοίνωση στοιχείων του Υπεύθυνου Προστασίας Δεδομένων (ΥΠΔ) όπου έχει παραβιάσει τις διατάξεις του άρθρου 13, σε συνδυασμό με το άρθρο 5 παρ. 1 α του ΓΚΠΔ, το άρθρο 12 και το άρθρο 37 παρ. 7 ΓΚΠΔ. (συγκεκριμένα, διαπιστώνεται ότι οι παρεχόμενες πληροφορίες είναι λιγότερες από όσες επιβάλλει ο ΓΚΠΔ, ότι οι πληροφορίες δεν είναι σε κατανοητή και εύκολα προσβάσιμη μορφή και δεν χρησιμοποιείται σαφής και απλή διατύπωση, λαμβάνοντας ιδίως υπόψη και ότι πρόκειται για πληροφορία που απευθύνεται και σε παιδιά…). Η Αρχή δίνει εντολή στο Υ.ΠΑΙ.Θ. να αντιμετωπίσει τις παραβάσεις και να τροποποιήσει τη διαδικασία και το περιεχόμενο της παρεχόμενης ενημέρωσης εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από την επίδοση της απόφασης.

3. Ζητήματα κινδύνων που ενέχει η συγκεκριμένη επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα όπως ο έλεγχος ταυτοπροσωπίας ή η χρήση προσωπικών ηλεκτρονικών συσκευών. Η Αρχή διαπιστώνει ότι το ΥΠΑΙΘ δεν έχει παράσχει κατάλληλες οδηγίες και εκπαίδευση προς το προσωπικό του (τους εκπαιδευτικούς) και ότι έχει παραβιάσει τις διατάξεις του άρθρου 25 παρ. 1 του ΓΚΠΔ, καθώς «τα λαμβανόμενα τεχνικά και οργανωτικά μέτρα δεν προστατεύουν επαρκώς τα δικαιώματα των υποκειμένων των δεδομένων.» Η Αρχή δίνει εντολή στο Υ.ΠΑΙ.Θ. να καταστήσει τις πράξεις επεξεργασίας σύμφωνες με τις διατάξεις του ΓΚΠΔ εντός προθεσμίας δύο (2) μηνών από την επίδοση της απόφασης.

4. Ζητήματα σε σχέση με την έκφραση γνώμης των υποκειμένων των δεδομένων ή των εκπροσώπων τους για τη σχεδιαζόμενη επεξεργασία (ότι, όπως έχει επισημάνει και το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε., ουδέποτε έγινε μία ουσιαστική διαβούλευση για τις παραμέτρους της τηλεκπαίδευσης). Η Αρχή διαπιστώνει ότι το Υ.ΠΑΙ.Θ. παραβίασε την υποχρέωση του άρθρου 35 παρ. 9 του ΓΚΠΔ.

5. Ζήτημα για τη διαβίβαση δεδομένων εκτός Ε.Ε. (Ο όμιλος και οι εταιρείες Cisco) υπόκεινται στο δίκαιο των Η.Π.Α., συνεπώς, κατ’ αρχήν, δεν εξασφαλίζεται επαρκές επίπεδο προστασίας προσωπικών δεδομένων). Η Αρχή διαπιστώνει ότι το Υ.ΠΑΙ.Θ. παραβίασε τις υποχρεώσεις του άρθρου 46 του ΓΚΠΔ, καθώς δεν έχει πραγματοποιηθεί αξιολόγηση της διαβίβασης με τον τρόπο που περιγράφεται στο σκεπτικό της απόφασης της Αρχής. Η Αρχή δίνει εντολή στο Υ.ΠΑΙ.Θ. να καταστήσει τις πράξεις επεξεργασίας σύμφωνες με τις διατάξεις του ΓΚΠΔ, αντιμετωπίζοντας τις παραβάσεις ως προς το ζήτημα αυτό, εντός προθεσμίας τεσσάρων (4) μηνών από την επίδοση της απόφασης.

Η απόφαση της Αρχής αποτελεί δικαίωση της στάσης και του αγώνα της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας η οποία έγκαιρα και με καίριες παρεμβάσεις ανέδειξε τα πολύ σοβαρά προβλήματα στη διαδικασία της τηλεκπαίδευσης προς όφελος του κόσμου της εκπαίδευσης και της κοινωνίας.

Από την άλλη πλευρά η πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ., η οποία έχει επανειλημμένα παραβιάσει τόσο την ευρωπαϊκή όσο και την εθνική νομοθεσία, επιλέγει, για μια ακόμη φορά, τον ολισθηρό δρόμο της τυφλής και αήθους επίθεσης. Αυτή τη φορά στρέφεται, με δελτίο τύπου στις 18/11/2021 κατά της ανεξάρτητης Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, την οποία φτάνει να απειλεί με τη φράση «Οι αποφάσεις, όμως, αυτές υπόκεινται σε δικαστική κρίση». Φαίνεται πως μετά τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και την Α.Δ.Ε.Δ.Υ., που έσυρε στα δικαστήρια η «άριστη» Υπουργός Παιδείας, σειρά έχει και η ανεξάρτητη Αρχή. Απόλυτος ξεπεσμός που φτάνει ως την παντελή έλλειψη σεβασμού στις Ανεξάρτητες Αρχές, όπως αυτές προβλέπονται από το Σύνταγμα.

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. καταγγέλλει την επικίνδυνα αλαζονική στάση της πολιτικής ηγεσίας του Υ.ΠΑΙ.Θ. που για πολλοστή φορά συλλαμβάνεται ψευδόμενη εντός κι εκτός Βουλής και η οποία οφείλει, έστω και την ύστατη στιγμή, εάν δεν ακολουθήσει τον δρόμο της παραίτησης, να εγκαταλείψει την πολιτική των μονομερών, δίχως θεσμικό διάλογο αποφάσεων, της στοχοποίησης των εκπαιδευτικών και απαξίωσης της δημόσιας εκπαίδευσης, να συμμορφωθεί με την απόφαση και να σεβαστεί, επιτέλους, μαθητές κι εκπαιδευτικούς, των οποίων τα προσωπικά δεδομένα παραβιάζει.
Για το Δ.Σ.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΥΠΑΙΘ
18-11-21 Εσφαλμένες παραδοχές στην απόφαση της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων για την τηλεκπαίδευση

Η Απόφαση της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (ΑΠΔΠΧ) 50/2021 σχετικά με την τηλεκπαίδευση, η οποία παρασχέθηκε την προηγούμενη σχολική χρονιά με στόχο την απρόσκοπτη συνέχιση της εκπαιδευτικής διαδικασίας παρά την πανδημία, εκπλήσσει λόγω των εσφαλμένων της παραδοχών, αλλά και λόγω της ξαφνικής αλλαγής πλεύσης εκ μέρους της Αρχής και παράκαμψης του διαρκούς διαλόγου της με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Η ΑΠΔΠΧ, με την 4/2020 γνωμοδότησή της, είχε κρίνει καταρχήν νόμιμη την τηλεκπαίδευση, προβαίνοντας σε κάποιες συστάσεις, τις οποίες υιοθέτησε το Υπουργείο εντός της προβλεπόμενης τρίμηνης προθεσμίας. Έκτοτε, και ενώ το Υπουργείο βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με την Αρχή και παρείχε επιπλέον πληροφορίες που ζητήθηκαν, ουδέποτε επισημάνθηκαν αποκλίσεις από τους κανόνες προστασίας προσωπικών δεδομένων, ούτε βεβαίως αναφέρθηκαν τα όσα μόλις επικαλέστηκε για πρώτη φορά η Αρχή για να αιτιολογήσει τη νέα απόφασή της.

Και ενώ δεν εφαρμόζεται πλέον η τηλεκπαίδευση και τα σχολεία μας έχουν επιστρέψει στην κανονικότητα, συγκαλείται περιέργως έκτακτη συνεδρίαση η οποία καταλήγει σε απόφαση στην οποία μεταξύ άλλων:

1. Η Αρχή θεωρεί εσφαλμένα ότι η επεξεργασία δεδομένων που εφαρμόζεται στην τηλεκπαίδευση είναι αυτή που περιγράφεται στα Privacy data sheets της CISCO. Αυτό όμως δεν ισχύει καθώς το Υπουργείο πέτυχε ειδικούς, αυστηρότερους όρους προστασίας των δεδομένων που ισχύουν μόνο στο πλαίσιο της δικής μας σύμβασης. Πέρα από αυτό, η ίδια η Αρχή αναγνωρίζει ότι τα δεδομένα είναι ψευδωνυμοποιημένα και ότι είναι αμφίβολο αν μπορούν να χρησιμοποιηθούν με τρόπο που να επιφέρει δυσμενείς συνέπειες στα υποκείμενα των δεδομένων.

2. Η Αρχή αφιερώνει 3 ολόκληρες σελίδες για να περιγράψει τα μέτρα ενημέρωσης των μελών της εκπαιδευτικής κοινότητας, ήτοι δημιουργία δύο δικτυακών τόπων και τηλεφωνικού κέντρου υποστήριξης, έκδοση εγκυκλίων, ανακοινώσεων και διενέργεια προγραμμάτων επιμόρφωσης (περιλαμβανομένου οδηγού του ΙΕΠ), αλλά ταυτόχρονα κάνει λόγο για… παραβίαση των σχετικών διατάξεων περί ενημέρωσης. Υπογραμμίζεται ότι μέχρι σήμερα ουδέποτε επισημάνθηκε από την Αρχή οποιαδήποτε αστοχία σε σχέση με την ενημέρωση η οποία παρασχέθηκε μεσούσης της πανδημίας.

3. Η Αρχή αξιολογεί μόνο ορισμένα από τα μέτρα που πήρε το Υπουργείο για την ενημέρωση αμφισβητώντας την αποτελεσματικότητά τους χωρίς την απαιτούμενη τεκμηρίωση/αιτιολόγηση, π.χ. δεν εξηγεί γιατί θεωρεί ότι η λειτουργία ομάδας υποστήριξης σε επίπεδο σχολικής μονάδας δεν διασφαλίζει ότι έχουν ενημερωθεί κατάλληλα οι εκπαιδευτικοί.

4. Η Αρχή επιπλήττει το Υπουργείο Παιδείας για μη συμμόρφωση με νέες υποχρεώσεις που θεσμοθετήθηκαν μόλις τον περασμένο Ιούνιο ενώ η σχολική χρονιά ολοκληρωνόταν και μαζί της και η τηλεκπαίδευση και ενώ η Μελέτη Εκτίμησης Αντικτύπου είχε εκπονηθεί μήνες πριν!

Σημειωτέον, δε, ότι σε καμία άλλη ευρωπαϊκή χώρα δεν γνωρίζουμε να έχει δημιουργηθεί οποιοδήποτε ζήτημα με την εφαρμογή του πανευρωπαϊκού κανονισμού για την προστασία των προσωπικών δεδομένων και τη συγκεκριμένη πλατφόρμα.

Το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων ασφαλώς σέβεται τις Αποφάσεις των Ανεξάρτητων Αρχών. Οι αποφάσεις, όμως, αυτές υπόκεινται σε δικαστική κρίση.

Όσο για την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ, είναι ανάξια λόγου. Οι εμπνευστές της σπεύδουν να υιοθετήσουν ερμηνείες χωρίς αντίκρισμα, ενώ δεν διστάζουν και να παραποιήσουν πλήρως την ίδια την απόφαση της Αρχής, αναφέροντας ψευδώς ότι δήθεν στην απόφαση περιλαμβάνεται ότι, πέραν πάσης αμφισβητήσεως, προσωπικά δεδομένα διαβιβάστηκαν στις ΗΠΑ και αποτέλεσαν αντικείμενο εμπορικής εκμετάλλευσης. Πόσο πιο χαμηλά! Και μέσα στην απελπισία τους καταστροφολογούν όπως πάντα, πιστοί στο δόγμα του ΟΧΙ σε όλα. Κλείνουν τα σχολεία λόγω πανδημίας, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ΟΧΙ στην τηλεκπαίδευση και τα παιδιά μας στο σκοτάδι. Ανοίγουν τα σχολεία, ο ΣΥΡΙΖΑ λέει ΟΧΙ στη δια ζώσης λειτουργία τους. Διορίζονται 16.200 εκπαιδευτικοί για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια, ο ΣΥΡΙΖΑ καταψηφίζει. Το Νέο Σχολείο γίνεται πράξη, ο ΣΥΡΙΖΑ διαφωνεί. Χωρίς ποτέ να προτείνει κάτι συγκεκριμένο και θετικό.

Η Παιδεία αλλάζει. Με τη στήριξη της κοινωνίας που απαιτεί το καλύτερο για τα παιδιά μας.

Στο λαϊκισμό απαντάμε με υπευθυνότητα. Εργαζόμαστε, μαζί με την εκπαιδευτική κοινότητα, δημιουργώντας το σύγχρονο εκπαιδευτικό σύστημα που αξίζουν τα παιδιά μας και οι εκπαιδευτικοί μας.

Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021

Κοραής: Βοηθήστε μας, ευτυχείς Αμερικανοί


kathimerini.gr
Τάκης Θεοδωρόπουλος

«Βοηθήστε μας, ευτυχείς Αμερικανοί. Δεν είναι ελεημοσύνη που ζητάμε. Αλλά σας προσφέρουμε κι εμείς ένα τρόπο να αυξήσετε τη δική σας ευτυχία». Έτσι καταλήγει η επιστολή του Αδαμάντιου Κοραή στον Τόμας Τζέφερσον. Την έχει γράψει από το Παρίσι στις 10 Ιουλίου του 1823. Ο Κοραής είναι 75 ετών. Έχει εκδώσει ήδη πολλούς τίτλους στην «Ελληνική Βιβλιοθήκη» του, βιβλιοθήκη κειμένων της κλασικής ελληνικής γραμματείας, από τον Πλούταρχο ώς τον Αριστοτέλη και τον Ιπποκράτη. Σε επόμενη επιστολή του θα παραπονεθεί για τον κάματο της υγείας του. Ο Τζέφερσον είναι 80. Εχει αποσυρθεί από την πολιτική από το 1809. Αφού εξάντλησε τη δεύτερη προεδρική του θητεία ως τρίτος πρόεδρος των ΗΠΑ. Το 1823 τον απασχολεί το πανεπιστήμιο που ο ίδιος έχει ιδρύσει στη Βιρτζίνια. Είναι το πρώτο εκπαιδευτικό ίδρυμα στην πολιτεία του όπου ισχύει η αρχή της ανεξιθρησκίας. Οι φοιτητές δεν υποχρεούνται να ορκισθούν σε κάποια από τις κυρίαρχες προτεσταντικές σέχτες για να γίνουν δεκτοί. Αρκεί να έχουν «λειτουργική» γνώση των αρχαίων ελληνικών και των λατινικών. Κοινώς αρκεί να μπορούν να διαβάσουν ένα κείμενο στα λατινικά ή στα αρχαία ελληνικά.

Τις πληροφορίες τις αντλώ από το τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης Athens Review of Books. Σ’ αυτό ο ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας Περικλής Βαλλιάνος παρουσιάζει για πρώτη φορά μεταφρασμένη στα ελληνικά την αλληλογραφία του Αδαμάντιου Κοραή με τον Τόμας Τζέφερσον, συνοδεύοντάς τη με εκτενή σχολιασμό για τον ελληνικό Διαφωτισμό και το πνευματικό κίνημα του «αντι-κοραϊσμού» που τον συνόδευσε. Και βέβαια, αναφερόμενος στον ελληνικό Διαφωτισμό, δεν μπορεί να μην αναφέρει τον πιο έγκυρο μελετητή του, τον Πασχάλη Κιτρομηλίδη: «Πώς άραγε συνέβη η έκλειψη από το ευρωπαϊκό προσκήνιο μιας μορφής στην οποία αναφερόταν διαρκώς ο 19ος αιώνας; Μια απάντηση θα ήταν: ο εξοστρακισμός της από την ίδια της την πατρίδα». Όντως, έχοντας εμπειρία από τις εκδόσεις των αρχαίων στα γαλλικά «Belles Lettres», οι αναφορές των σχολιαστών στον Κοραή είναι στην ημερήσια διάταξη. Ας πούμε όμως ότι όλ’ αυτά ανήκουν στην Ιστορία μας. Δεν το λέω για να υποβαθμίσω τη σημασία τους. Το λέω για να τα βάλω στη θέση τους. Το ζητούμενο δεν είναι ο Κοραής. Το ζητούμενο είναι ο τρόπος που ένας Έλληνας βλέπει τη χώρα του, η οποία, όταν γράφει τις επιστολές του, δεν υπάρχει ακόμη. Η Ελλάδα του Κοραή είναι μια εν δυνάμει πραγματικότητα, σε αντίθεση με την εμπράγματη Ελλάδα του Μακρυγιάννη. Για τον Κοραή η δύναμη που θα οδηγήσει την Ελλάδα στο «εν δυνάμει» της είναι η παιδεία της. Ως παιδεία, δε, αντιλαμβάνεται την κλασική σκέψη, απ’ τα Νικομάχεια Ηθικά του Αριστοτέλη ώς τον Ιπποκράτη.

Η αλληλογραφία Κοραή και Τζέφερσον αναδεικνύει την πνοή μιας δυναμικής Ελλάδας, της Ελλάδας του Διαφωτισμού.

Όποιος ενδιαφέρεται για την αλληλογραφία Κοραή με τον Τζέφερσον ας ανατρέξει στο τελευταίο τεύχος της επιθεώρησης Athens Review of Books. Εχει ενδιαφέρον από πολλές απόψεις. Φαντασθείτε σήμερα έναν Ελληνα λόγιο που συναντάει σ’ ένα δείπνο στο Παρίσι έναν πρόεδρο των ΗΠΑ και στη συνέχεια του στέλνει επιστολές για να του ζητήσει να τον βοηθήσει στην οργάνωση του πολιτεύματος της πατρίδας του. Και εκείνος του απαντάει. Αδιανόητο; Μάλλον αδιανόητο.

Δεν ήταν όμως αδιανόητο ούτε για τον Κοραή ούτε για τον Τζέφερσον. Κι όταν ο Τζέφερσον παίρνει τις επιστολές του Κοραή που τον γνώρισε στο Παρίσι μπορεί να τις διαβάσει και να τις καταλάβει, διότι το αίτημά τους έχει κοινή αναφορά με τα δικά του αιτήματα: «Φόρο τιμής προς τα Πνεύματα του Ομήρου σας, του Δημοσθένους σας και προς τον λαμπρό αστερισμό των Σοφών και των Ηρώων των οποίων το αίμα τρέχει ακόμη στις φλέβες σας».

Και πάνω στην κοινή αναφορά στήνει το οικοδόμημα της διαφοράς. Ελευθερία της θρησκείας, ελευθερία του προσώπου, ελευθερία του Τύπου. Στην εκπνοή των άπνοων εορτασμών για τα διακόσια χρόνια, η αλληλογραφία Κοραή και Τζέφερσον αναδεικνύει την πνοή μιας δυναμικής Ελλάδας, της Ελλάδας του Διαφωτισμού.

Παραιτήθηκαν όλοι οι αιρετοί εκπρόσωποι στο ΚΥΣΔΙΠ

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου μας, έχει επιλέξει τη στρατηγική της μετωπικής σύγκρουσης και αντιπαράθεσης με τους "υφισταμένους" της, που μοιραία οδηγεί σε όξυνση των υφιστάμενων ήδη τεταμένων σχέσεων, με δυσάρεστα και ανεπιθύμητα αποτελέσματα, απογοητεύοντας ακόμη και τους ψηφοφόρους (μέλη και φίλους) της κυβέρνησης!
Λεωνίδας Ι. Οικονομίδης
Δάσκαλος


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΣΥΛΛΟΓΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Π.Ο.Σ.Υ.Π.

Ανδρέα Παπανδρέου 37, 
151 80 ΜΑΡΟΥΣΙ 
Τηλ.- FAX: 210 - 344 3776


Μαρούσι 22 Νοεμβρίου2021  Αρ. Πρωτ.: 56

Προς: Υπουργό Παιδείας
Κοιν.: ΑΔΕΔΥ
Αυτοτελές Τμήμα Ανθρώπινου Δυναμικού
Μέλη μας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Παραιτήθηκαν όλοι οι αιρετοί εκπρόσωποι στο ΚΥΣΔΙΠ!

Μετά την ηλεκτρονική ψηφοφορία – παρωδία, όπως αυτή διεξήχθη στις εκλογές για την ανάδειξη των αιρετών μας εκπροσώπων στο ΚΥΣΔΙΠ και στα 13 ΠΥΣΔΙΠ στις 29 Οκτωβρίου και την αποχή του κλάδου μας από αυτήν σε ποσοστό 90%, η Υπουργός Παιδείας με επισπεύδοντα τρόπο και εντός δεκαημέρου θέλησε να δημιουργήσει τετελεσμένα γεγονότα και εξέδωσε την 143765/Γ2/10-11-2021 Υ.Α. για τον άμεσο ορισμό τους. Όρισε τους αιρετούς εκπροσώπους του κλάδου μας κατά τρόπο προκλητικό και αντιδεοντολογικό, προσπαθώντας να νομιμοποιήσει την ψηφοφορία, την οποία έπρεπε να ακυρώσει ως παράνομη!

Στον αυταρχισμό αυτό, απάντησαν όλοι οι αιρετοί εκπρόσωποι των μονίμων υπαλλήλων και των υπαλλήλων ΙΔΑΧ των περιφερειακών υπαλλήλων στο ΚΥΣΔΙΠ, οι οποίοι δεν αποδέχθηκαν τον ορισμό τους και παραιτήθηκαν, συντασσόμενοι με τις ομόφωνες αποφάσεις της ΠΟΣΥΠ και των Συλλόγων τους και δίνοντας στην κ. Κεραμέως την περήφανη απάντηση του κλάδου μας.

Σε περίπτωση, δε, που το Υπουργείο εμείνει στην αδιέξοδη αυτή πρακτική και προχωρήσει σε ορισμό των επιλαχόντων, δηλώνουμε ότι αυτή θα είναι η ηχηρή απάντηση και των υπολοίπων υποψήφιων αιρετών μας στο ΚΥΣΔΙΠ!

Επίσης με μεγάλο ενδιαφέρον, διοικητικό και νομικό, αναμένουμε τον ορισμό των αιρετών εκπροσώπων μας στα ΠΥΣΔΙΠ, εκεί που τα ψηφοδέλτια είναι περισσότερα από τους ψηφίσαντες, εκεί που τα αδιέξοδα της διοίκησης και της πολιτικής ηγεσίας έχουν περιγραφεί από την ΠΟΣΥΠ και είναι μεγάλα!

Τέλος, καλούμε για μία ακόμη φορά την Υπουργό κ. Κεραμέως, να ακυρώσει την παράνομη αυτή εκλογική διαδικασία και να προχωρήσει άμεσα σε δημοκρατικές και συμμετοχικές εκλογές για τα Υπηρεσιακά Συμβούλια μας (ΚΥΣΔΙΠ και ΠΥΣΔΙΠ), με δια ζώσης ψηφοφορία.

Άλλωστε και η ΑΔΕΔΥ στις 18 Νοεμβρίου ζήτησε από την Υπουργό την άμεση ακύρωση της ηλεκτρονικής αυτής ψηφοφορίας, υπερασπίζοντας τη νομιμότητα.

Για το Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΑΒΒΑΣ ΦΩΤΙΑΔΗΣ ΓΕΩΡΓΙΑ ΜΕΣΟΛΟΓΓΙΤΟΥ

Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

Τι ισχύει όταν γονέας δεν στέλνει το παιδί του στο σχολείο

Η εκπαίδευση στην Ελλάδα χωρίζεται σε υποχρεωτική για όλα τα παιδιά (από το Νηπιαγωγείο μέχρι και το Γυμνάσιο) και μη υποχρεωτική (όλες οι μορφές εκπαίδευσης μετά το Γυμνάσιο).
Αποτελεί δηλαδή εκ του νόμου υποχρέωση του γονέα ή του κηδεμόνα να φροντίσει να πηγαίνει το παιδί στο σχολείο.



Τα υπουργεία Δικαιοσύνης και Παιδείας με νομοθετική ρύθμιση που θα εισαχθεί εντός της εβδομάδας, επαναφέρουν την ποινική κύρωση για τους γονείς που αρνούνται να στείλουν τα παιδιά τους στο σχολείο. 
Η συγκεκριμένη πράξη αποτελούσε πταίσμα και έχει καταργηθεί με το νόμο 4619/2019.
Το άρθρο 16 του Συντάγματος αναφέρει:
Παρ. 2: H παιδεία αποτελεί βασική αποστολή του Κράτους και έχει σκοπό την ηθική, πνευματική, επαγγελματική και φυσική αγωγή των Ελλήνων, την ανάπτυξη της εθνικής και θρησκευτικής συνείδησης και τη διάπλασή τους σε ελεύθερους και υπεύθυνους πολίτες. 
Παρ.3: Τα έτη υποχρεωτικής φοίτησης δεν μπορεί να είναι λιγότερα από εννέα». 
Στο ίδιο πνεύμα, ο νόμος Ν. 1566/1985 στο άρθρο 2 παρ. 3 προβλέπει ότι:
Η φοίτηση είναι υποχρεωτική στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό σχολείο και στο γυμνάσιο εφόσον ο μαθητής δεν έχει υπερβεί το 16ο έτος της ηλικίας του. Όποιος έχει την επιμέλεια του προσώπου του ανηλίκου και παραλείπει την εγγραφή ή την εποπτεία του ως προς τη φοίτηση τιμωρείται σύμφωνα με το άρθρο 458 του Ποινικού Κώδικα, το οποίο όμως καταργήθηκε με το νόμο 4619/2019, οπότε τιμωρία δεν υφίσταται!

Παράλληλα, το Π.Δ. 79/2017 προβλέπει στο άρθρο 13 ότι: 

«1. Η φοίτηση των μαθητών στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά σχολεία παρακολουθείται από τον εκπαιδευτικό της τάξης, καταγράφονται οι καθημερινές απουσίες και καταχωρίζονται στο πληροφοριακό σύστημα το οποίο ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.
2. Όταν ένας μαθητής απουσιάζει συστηματικά και αδικαιολόγητα από το σχολείο ο εκπαιδευτικός της τάξης επικοινωνεί άμεσα με τους γονείς/κηδεμόνες και ενημερώνει τον Διευθυντή ή τον Προϊστάμενο του σχολείου.
3. Εφόσον δεν επιλύεται το πρόβλημα της συστηματικής και αδικαιολόγητης απουσίας με τις ενέργειες της παρ. 2 του παρόντος άρθρου αναζητείται ο μαθητής και η οικογένεια του μαθητή μέσω της αστυνομικής και της δημοτικής αρχής καθώς και της αρμόδιας κοινωνικής υπηρεσίας.
4. Στις περιπτώσεις που η ανωτέρω αναζήτηση δεν φέρει αποτέλεσμα, αναφέρεται η συστηματική και αδικαιολόγητη απουσία του μαθητή στον αρμόδιο Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και οι ενέργειες που έχουν γίνει. Ο αρμόδιος Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αναζητεί τον μαθητή σε όλα τα σχολεία της οικείας Διεύθυνσης. Όταν και αυτή η ενέργεια δεν φέρει αποτέλεσμα ο αρμόδιος Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης υποβάλλει σχετική αναφορά στον αρμόδιο Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης ο οποίος αναζητεί τον μαθητή σε όλα τα σχολεία της οικείας περιφέρειας. Όταν και αυτή η ενέργεια δεν φέρει αποτέλεσμα ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης υποβάλλει σχετική αναφορά στη Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων που συνοδεύεται από έκθεση, η οποία περιέχει τα στοιχεία της έρευνας που έγινε. Η αναζήτηση σε όλα τα σχολεία της χώρας γίνεται από τη Διεύθυνση Σπουδών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας».