Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Una piccolissima serenata

kathimerini.gr
Τάκης Θεοδωρόπουλος

Στις προηγούµενες εκλογές ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας χάσει και ξεχάσει το «ηθικό πλεονέκτημα», προσπάθησε να σπιλώσει σύσσωμη την αντιπολίτευση με την υπόθεση Novartis. Ήθελαν να εξουδετερώσουν τους αντιπάλους τους, να τους εξαφανίσουν μια και καλή από την πολιτική ζωή. Ανέβασαν μια επιθεώρηση με κακογραμμένα νούμερα και δευτεροκλασάτους ηθοποιούς. Μόλις τις προάλλες αποκαλύφθηκε για ποιον λόγο οι μάρτυρες φορούσαν κουκούλες. Για να μη δούμε το πρόσωπο του Μάξιμου Σαράφη, ο οποίος συνελήφθη ως μέλος σπείρας που εξαπατούσε επιχειρηματίες με ψεύτικα δάνεια. Τότε το σύνθημα ήταν ότι η υπόθεση Novartis ήταν το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως ελληνικού κράτους. Την πάτησαν μεγαλοπρεπώς, με τη μεγαλοπρέπεια που διακρίνει την πολιτική τους μικροπρέπεια. Τώρα εγκαινιάζουν την προεκλογική τους εκστρατεία με τις «επισυνδέσεις». Πρόκειται για δημοκρατική εκτροπή, λένε. «Έχουμε να κάνουμε με μια κυβέρνηση που έχει καταργήσει το κράτος δικαίου». Έως και οι συνταγματολόγοι ανησυχούν αν και κατά πόσον η παρακολούθηση του τηλεφώνου του κ. Χατζηδάκη απομακρύνει την Ελλάδα από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς. Το colpo grosso τους όμως ακούγεται περισσότερο σαν piccolissima serenata. Αυτήν που, όπως λέει το τραγούδι, απευθύνει ο κάθε ερωτευμένος στην καλή του.

Δεν θα µπω στις λεπτομέρειες. Ουσιαστικές μεν, αναρμόδιος δε. Δεν πίστευα ποτέ ότι η ΕΥΠ θα δημοσιοποιεί πληροφορίες για τις δραστηριότητές της σε δημοσιογράφους για να τις διοχετεύουν σε πολιτικούς της αρεσκείας τους. Θα μου πείτε και η ΕΥΠ είναι τμήμα του ελληνικού Δημοσίου, οπότε δεν είχα λόγο να την εξαιρέσω από τον θαυμασμό και τον σεβασμό που τρέφω για τις δημόσιες υπηρεσίες. Οφείλω επίσης να πω ότι η τετραετία Μητσοτάκη, παρά τις επιτυχίες της στη διαχείριση των κρίσεων, δεν με βοήθησε να μην αναφέρομαι ειρωνικά στο ελληνικό Δημόσιο. Θυμάμαι φίλο που μου είχε πει πριν από χρόνια ότι υπήρξε αναφορά της ΕΥΠ για μακεδονική προπαγάνδα στην τηλεόραση της Αυστραλίας. Υψηλή κατασκοπεία. Θα τη ζήλευε και ο Βέγγος. Δεν ξέρω αν έχει αλλάξει τίποτε από τότε. Εκείνο που ξέρω είναι ότι η λειτουργία της ΕΥΠ είναι παραπληρωματική των Rafale. Και αν μάθαμε κάτι απ’ όλη αυτή την ιστορία είναι ότι η υπηρεσία είναι διάτρητη, και πάντως δεν ανταποκρίνεται στους στοιχειώδεις κανόνες της «µυστικής». Θα µου πείτε όλα αυτά δεν αφορούν τον κ. Τσίπρα. Ξέρει ότι µετά τις εκλογές δεν θα έχει να αντιµετωπίσει τα προβλήµατα του ελληνικού ∆ηµοσίου, ούτε της ΕΥΠ. Τον ενδιαφέρει να µη χάσει αυτό το ποσοστό που του δίνουν οι δηµοσκοπήσεις και του επιτρέπει να µείνει στη σκηνή. Οπότε κάνει αυτό που ξέρει. Τους τραγουδάει τρυφερά το Una piccolissima serenata.

Επτά ερωτήσεις-απαντήσεις για τις αυξήσεις των συντάξεων



Αυξάνονται οι συντάξεις, μετά από 10 χρόνια, αλλά δεν θα δουν τις αυξήσεις όλοι οι συνταξιούχοι. Τελικά πόσοι συνταξιούχοι βλέπουν αυξήσεις στα εισοδήματά τους;

Η συντριπτική πλειονότητα των συνταξιούχων και, συγκεκριμένα, 2.499.285 σε σύνολο 2.634.786 (94,6%) βλέπουν μία, δύο ή και τρεις αυξήσεις στο εισόδημά τους. Μάλιστα, οι αυξήσεις είναι τέτοιες που 1 στους 2 συνταξιούχους θα λάβει τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη (αρκετοί και ποσά μεγαλύτερα από μία επιπλέον σύνταξη) μέσα στο 2023.

Οι αυξήσεις ξεκίνησαν να εφαρμόζονται ήδη από τις 20 Δεκεμβρίου 2022.

Οι αυξήσεις αυτές προκύπτουν:
  • Από την αύξηση 7,75% που δίνεται αυτές τις ημέρες σε πάνω από 1,7 εκατομμύρια συνταξιούχους.
  • Από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που ωφέλησε πάνω από 900.000 συνταξιούχους.
  • Από την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ, που την έλαβαν πάνω από 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχοι. Είχε προηγηθεί και η καταβολή επιπλέον έκτακτης ενίσχυσης 250 ευρώ για το Πάσχα.
  • Από την καταβολή της 4ης ετήσιας δόσης, που προβλέπεται στον ν. Βρούτση, για συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση, πριν από τον Μάιο του 2016, με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και αφορά 230.000 συνταξιούχους.
Η αύξηση των συντάξεων κατά 7,75% καλύπτει μόνο ένα μέρος της απώλειας του εισοδήματος που χάνουν οι συνταξιούχοι με τον πληθωρισμό. Μήπως η κυβέρνηση θα έπρεπε να ενισχύσει περισσότερο το εισόδημα των συνταξιούχων;

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας αυτά τα 3,5 χρόνια πήρε και άλλα μέτρα για την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων. Με τον νόμο 4670/2020 (νόμος Βρούτση), ήρθε να διορθώσει και να καταργήσει στην πράξη μεγάλο μέρος των προβλέψεων του ν. Κατρούγκαλου. Συγκεκριμένα:
  • Έδωσε αυξήσεις έως 8% σε πάνω από 224.000 συνταξιούχους με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης με τον νόμο Βρούτση.
  • Μείωσε τον συντελεστή φορολόγησης από 22% σε 9% στην κατώτατη κλίμακα φορολογίας. Με απλά λόγια, εκεί που ο συνταξιούχος έδινε στα 100 ευρώ τα 22 ευρώ στην εφορία πλέον δίνει τα 9 ευρώ.
  • Προχώρησε στη μείωση της παρακράτησης σύνταξης από 60% σε 30% για τους εργαζόμενους συνταξιούχους.
  • Κατάργησε το ανώτατο πλαφόν των 1.300 ευρώ του ν. Κατρούγκαλου για όσους λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη.
  • Έδωσε τρεις φορές έκτακτο επίδομα τα Χριστούγεννα και το Πάσχα για τη στήριξη του εισοδήματος σε πάνω από 1 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους.
  • Επέστρεψε τις περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ προς όλους τους συνταξιούχους για τις κύριες συντάξεις, εξαντλώντας τα δημοσιονομικά όρια της οικονομίας και σεβόμενη πάντα τις αποφάσεις των δικαστηρίων.
  • Προχώρησε στη θέσπιση της αύξησης της εθνικής σύνταξης που λαμβάνουν οι ομογενείς μας προερχόμενοι από τη Β. Ήπειρο και την τ. ΕΣΣΔ, αύξηση που πρόκειται να φανεί στους λογαριασμούς τους μέσα στο επόμενο διάστημα και είναι επιπλέον της αύξησης του 7,75%.
Παράλληλα, η κυβέρνηση προχώρησε και σε επιπλέον ελαφρύνσεις στο εισόδημα των συνταξιούχων, όπως:
  • H κατάργηση της φορολογίας γονικών παροχών.
  • H μείωση φορολογίας ακίνητης περιουσίας κατά 35%.
  • H θέσπιση του fuel pass και του market pass.
  • Η σωρευτική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35%.
Πάντως, οι συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά δεν βλέπουν καμία βελτίωση στο εισόδημά τους. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Η προσωπική διαφορά θεσπίστηκε με τον νόμο Κατρούγκαλου (ν. 4387/2016) σε συντάξεις που είχαν εκδοθεί πριν από το 2016. Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στη θέσπιση της προσωπικής διαφοράς, προκειμένου να αποφύγει τις περικοπές συντάξεων, με αντάλλαγμα, όμως, να μην μπορούν να αυξηθούν οι συντάξεις αυτές στο μέλλον, παρά μόνο εφόσον εξαλείψουν πλήρως την προσωπική διαφορά. Έτσι, περίπου 1,5 εκατομμύριο συνταξιούχοι βρέθηκαν να έχουν ένα "κρυφό χρέος", που έπρεπε πρώτα να εξαλείψουν, για να μπορούν στη συνέχεια να δουν πραγματικές αυξήσεις στις τσέπες τους.

Η εξάλειψη της προσωπικής τους διαφοράς γίνεται μόνο μέσω των αυξήσεων. Και προς αυτή την κατεύθυνση εργαζόμαστε. Οι πρώτες αυξήσεις επήλθαν με την αναπροσαρμογή των ποσοστών αναπλήρωσης του ν. Βρούτση. Επιπλέον, το 83% των 910.000 συνταξιούχων με προσωπική διαφορά είδαν και αυτοί ενίσχυση του εισοδήματός τους ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο.

Συγκεκριμένα, 260.000 από αυτούς έλαβαν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα (είχαν λάβει και επιπλέον 250 ευρώ το Πάσχα) και 515.000 είδαν αύξηση συντάξεων, μέσω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης.

Επομένως, οι εν λόγω συνταξιούχοι βλέπουν και αυτοί ενίσχυση του εισοδήματός τους και, παράλληλα, σημαντική μείωση της προσωπικής τους διαφοράς, κάτι που θα τους οδηγήσει σε μόνιμες αυξήσεις μελλοντικά.

Επομένως, πόσοι θα είναι οι συνταξιούχοι που θα "σβήσουν" την προσωπική τους διαφορά με την αύξηση των συντάξεων;

910.000 συνταξιούχοι διαθέτουν σήμερα προσωπική διαφορά σε σύνολο 2.630.000 συνταξιούχων. Οι εν λόγω συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά άγγιζαν το 2019 το 1,5 εκατομμύριο. Σήμερα, έχουν μειωθεί κατά 600.000 περίπου, καθώς με τα την εφαρμογή των βελτιωμένων ποσοστών αναπλήρωσης του ν. Βρούτση, 280.000 από αυτούς εξάλειψαν την προσωπική τους διαφορά και είδαν αυξήσεις. Επιπλέον, άλλοι 320.000 περίπου μηδενίζουν την προσωπική τους διαφορά με τις αυξήσεις του 7,75% που δίνονται αυτές τις ημέρες και θα δουν και αυτοί κάποιες αυξήσεις.

Παρ' όλα αυτά υπάρχουν και πολλοί συνταξιούχοι που δεν θα πάρουν καν τη σύνταξη που δικαιούνται. Πότε θα τελειώσει η ντροπή των εκκρεμών συντάξεων;

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εφάρμοσε μία ολοκληρωμένη πολιτική για την αντιμετώπιση του άγους των εκκρεμών συντάξεων. Συγκεκριμένα, προχώρησε:
  • Στην εξάλειψη των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων, καθώς εκδόθηκαν πάνω από 500.000 συντάξεις μέσα στους τελευταίους 24 μήνες. Πλέον, οι νέες συντάξεις, οι αιτήσεις των οποίων υποβλήθηκαν εντός του 2023, εκκαθαρίζονται κατά μέσο όρο σε 60 ημέρες, ενώ στη Γερμανία απαιτούνται 74 ημέρες.
  • Κατέβαλε στους εν αναμονή συνταξιούχους τα ωφελούμενα ποσά που δικαιούνταν και άγγιζαν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.
  • Προχώρησε στην εκκαθάριση των χιλιάδων εκκρεμών μερισμάτων στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και κατέστη δυνατή η άμεση πληρωμή τους κάθε τρίμηνο.
  • Ολοκλήρωσε την εκκαθάριση των εφάπαξ ιδιωτικού τομέα και προχωρά και στην άμεση εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων εφάπαξ του δημοσίου.
  • Προχωρά με ταχείς ρυθμούς στην εκκαθάριση των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων (προϋπόθεση ήταν να έχουν εκδοθεί πρώτα οι κύριες συντάξεις) μέσα από ψηφιοποιήσεις διαδικασιών, δημιουργία Πύργου Ελέγχου στα πρότυπα της εκκαθάρισης των κύριων συντάξεων, ενίσχυση του προσωπικού, κ.ά..
Τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του, προκειμένου να ενισχυθεί το εισόδημα των συνταξιούχων;

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας υπόσχονται στους συνταξιούχους ενισχύσεις με κόστος άνω των 6,5 δισ. ευρώ, τα οποία ούτε έχουν ούτε ξέρουν πού να τα βρουν. Φτάνουν στο σημείο να υποσχεθούν μέχρι και την κατάργηση της προσωπικής διαφοράς που οι ίδιοι ψήφισαν και η οποία είναι δημιούργημά τους!

Η αλήθεια, ωστόσο, είναι πως ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά την περίοδο της διακυβέρνησής του, προχώρησε μόνο σε μειώσεις. Συγκεκριμένα:
  • Αύξηση του ποσοστού εισφοράς υπέρ υγείας από 4% σε 6% για το σύνολο των κύριων συντάξεων που λαμβάνει ο συνταξιούχος και - για πρώτη φορά - επιβολή εισφοράς υπέρ υγείας στις επικουρικές συντάξεις 6%.
  • Σταδιακή αλλαγή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μέχρι την 1η/1/2022. Τα νέα όρια: 62 ετών για πλήρη σύνταξη με 40 έτη ασφάλισης και 67 έτη με 15 έτη (Ν. 4336/2015).
  • Μείωση της κατώτατης σύνταξης από 486 ευρώ σε 392,7 ευρώ και κατάργηση της κατώτατης σύνταξης (απόφαση Χαϊκάλη 2015).
  • Επανυπολογισμός των επικουρικών συντάξεων από 1/6/2016 και περικοπές σε συνταξιούχους με άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης στα 1.170 ευρώ καθαρά (1.300 ευρώ μικτά).
  • Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επικουρική σύνταξη (ETEA) κατά μία ποσοστιαία μονάδα συνολικά (από 3% για ασφαλισμένο και 3% για εργοδότη σε 3,5% και 3,5% αντίστοιχα) για 2016-2018 και κατά μισή ποσοστιαία μονάδα για 2019-2022, επιβολή ρήτρας βιωσιμότητας στο ταμείο επικουρικής ασφάλισης.
  • Μειώσεις - από 1/1/2016 - στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών υπαλλήλων μεσοσταθμικά κατά 35%, αύξηση μηνιαίας εισφοράς κατά 12,5%, από 4% σε 4,5% και επιβολή ρήτρας βιωσιμότητας.
  • Για τα εφάπαξ, από 1/1/2014, ο υπολογισμός τους γίνεται, σύμφωνα με το μοντέλο Νοητής Κεφαλαιοποίησης και, μέχρι σήμερα, επιστρέφονται μόνο οι καταβληθείσες εισφορές ατόκως. Αποτέλεσμα οι συνολικές μειώσεις να υπερβαίνουν το 25%.
  • Κατάργηση του ΕΚΑΣ για 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς και αλλαγή των κριτηρίων υπαγωγής, μέχρι τις 31/12/2019.
  • "Ψαλίδισμα" των συντάξεων χηρείας με τη θέσπιση τόσο ηλικιακού ορίου, όσο και τον περιορισμό της καταβαλλόμενης σύνταξης στον επιζώντα στο 50% έναντι 70% της σύνταξης του θανόντος.
  • Κατάργηση του οικογενειακού επιδόματος συζύγου στις νέες κύριες συντάξεις, καθώς και πλήρης κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων στις νέες επικουρικές.
  • Μειώσεις μεσοσταθμικά κατά 44% των επικουρικών από 1/1/2015. Συγκεκριμένα, για το μέρος των νέων επικουρικών συντάξεων με ασφαλιστικό χρόνο μέχρι 31/12/2014, με συντελεστή 0,45 ανά έτος και υπολογισμός της σύνταξης με ασφαλιστικό χρόνο και από 1/1/2015, βάσει ατομικού λογαριασμού, με το μοντέλο νοητής κεφαλαιοποίησης, που πολέμησε φανατικά ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά.
  • Μείωση της εθνικής σύνταξης για τις συντάξεις αναπηρίας. Λήψη πλήρους εθνικής σύνταξης μόνο από όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
  • Αύξηση του κόστους εξαγοράς αναγνώρισης πλασματικών ετών.
  • Μείωση σε ποσοστό 60% του ποσού της σύνταξης κύριας και επικουρικής των δικαιούχων, οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ και μείωση 100%, όταν αναλαμβάνουν εργασία στο Δημόσιο ή ΝΠΔΔ.
  • Πάγωμα συντάξεων, μέχρι και το 2022, περιορισμό των μελλοντικών αυξήσεων ανάλογα με την ανάπτυξη (50%) και πληθωρισμό (50%), με ανώτερο τον εκάστοτε πληθωρισμό.
  • Συμψηφισμός των αυξήσεων από το 2023 με τη θετική προσωπική διαφορά - μετά τον επανυπολογισμό - μέχρι την πλήρη εξάλειψή τους.
  • Οι κύριες συντάξεις που εκδίδονται από τις 13/5/2016 και μετά, σύμφωνα με τον νόμο 4387/2016, είναι μειωμένες μεσοσταθμικά κατά τουλάχιστον 20% έως 35%.
Εκτός από την προσωπική διαφορά, ποιες άλλες εκκρεμότητες κληρονόμησαν οι ασφαλισμένοι από τον ν. Κατρούγκαλου;

Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κληρονόμησε στην επόμενη:
  • Πάνω από 1.050.000 εκκρεμείς συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες.
  • Άφησε 487 εκατομμύρια ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές σε πάνω από 142.000 εν αναμονή συνταξιούχους.
  • Άφησε έναν ΕΦΚΑ σε πλήρη αποδιοργάνωση, που εξέδιδε μόλις 900 συντάξεις την ημέρα, ενώ σήμερα εκδίδονται 1.250 συντάξεις την ημέρα.
  • Παρέδωσε έναν μηχανισμό έκδοσης συντάξεων, με μέσο χρόνο έκδοσης μίας σύνταξης τους 19 μήνες. Σήμερα, ο μέσος χρόνος έκδοσης μίας σύνταξης του 2023 ανέρχεται σε 60 ημέρες.

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023

Ανακοίνωση για την πολύ-τροπολογία για την ατομική «αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών



 Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας κλιμακώνουν την επίθεση και εντείνουν την αποδόμηση του δημόσιου σχολείου που ξεκίνησαν με την εσωτερική κι εξωτερική «αξιολόγηση» των σχολικών μονάδων με την πολύ-τροπολογία για την ατομική «αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών!

                                                                                             

Κυβέρνηση και Υ.ΠΑΙ.Θ. συνεχίζουν κι εντείνουν το έργο κατηγοριοποίησης και διάλυσης του δημόσιου σχολείου προχωρώντας στην ολοκλήρωση εφαρμογής του ν.4823/21 με την υλοποίηση της ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών στηριγμένης στη σαθρή διαδικασία της εσωτερικής κι εξωτερικής αξιολόγησης των σχολικών μονάδων την οποία ο κλάδος με τη στάση του απέτρεψε. Πιστοί στην προσφιλή τους τακτική, αιφνιδιαστικά και σε ένα άσχετο νομοσχέδιο (κατάντησε φασόν διαδικασία πλέον), αυτή τη φορά του Υπουργείου Μεταφορών, ψηφίζουν τροπολογία, εφαρμογής της διαδικασίας της ατομικής αξιολόγησης.

Με την συγκεκριμένη τροπολογία, ολοκληρώνει τις προβλέψεις του ν.4823/21.

Για πρώτη φορά δίνουν τη δυνατότητα τμηματικής τοποθέτησης των Συμβούλων Εκπαίδευσης όπου έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες επιλογής για να ξεκινήσουν άμεσα την «αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών. Μάλιστα επιβεβαιώθηκε ο φόβος που εκφράσαμε στη συνάντηση με την υφυπουργό, κα Μακρή πως μάλλον για αυτό δεν μονιμοποιούνται οι νεοδιόριστοι, για να χρησιμοποιηθούν ως δύναμη πίεσης για την υλοποίηση της ατομικής αξιολόγησης.

Φαίνεται πως τόσο η κυβέρνηση όσο και το Υπουργείο Παιδείας βιάζονται να χρεώσουν τις δικές τους ευθύνες στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές.

Ρωτάμε την  πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ.  που τόσο θριαμβευτικά στην ιστοσελίδα του αναφέρει πως «ξεκινά η αξιολόγηση μετά από 41 χρόνια», αυτό ευθύνεται που

·         είναι μέσα Ιανουαρίου και τα κενά υπολογίζονται σε χιλιάδες;

·         οι υποδομές των σχολείων είναι σε κακό χάλι με αποτέλεσμα συνεχώς να συμβαίνουν ατυχήματα;

·         με την πρώτη κακοκαιρία τα σχολεία δεν έχουν ρεύμα ή πετρέλαιο;

·         αντί να μειώνεται ο αριθμός των μαθητών στα τμήματα, στοιβάζονται θυμίζοντας περασμένες δεκαετίες;

Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. κάνει σαφές ότι η έναρξη της λεγόμενης αξιολόγησης των εκπαιδευτικών θα μας βρει απέναντι, στηριζόμενους στις παιδαγωγικά τεκμηριωμένες θέσεις μας που ενισχύουν το δημόσιο σχολείο.

Ο κλάδος έχει την εμπειρία και τη δύναμη να αποτρέψει την εφαρμογή του ν.4823/21 ως προς την ατομική «αξιολόγηση», όπως έπραξε και με την εσωτερική κι εξωτερική «αξιολόγηση» της κατηγοριοποίησης των σχολικών μονάδων.

Το αμέσως επόμενο διάστημα, από 25/1 μέχρι και 17/2, η βάση του κλάδου καλείται σε Γενικές Συνελεύσεις, με Ολομέλεια Προέδρων στις 20 Φεβρουαρίου 2023, ώστε να αποφασίσουμε τη δράση μας ενάντια στην ένταση της  επίθεσης κυβέρνησης και Υ.ΠΑΙ.Θ.

ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ


Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

Μητσοτάκης:Επιστρέφουμε στη μεσαία τάξη αυτά τα οποία τους πήρε ο κ. Τσίπρας



Επιστρέφουμε στη μεσαία τάξη αυτά τα οποία τους πήρε ο κ. Τσίπρας

Τώρα που μπορούμε πια να κάνουμε έναν συνολικό απολογισμό τετραετίας, μπορούμε να διαπιστώσουμε ότι μειώσαμε όλους τους φόρους για τους οποίους είχαμε δεσμευτεί ότι θα μειώσουμε.
  • Κάποιους τους μειώσαμε και περισσότερο από αυτό το οποίο είχαμε πει. Αναφέρω ενδεικτικά τον ΕΝΦΙΑ, είχαμε πει προεκλογικά ότι θα τον μειώναμε 30%, τον μειώσαμε τελικά μεσοσταθμικά γύρω στο 35%.
  • Προσθέσαμε (στις μειώσεις) κάποιους φόρους στους οποίους δεν είχαμε αναφερθεί στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, όπως η κατάργηση, ουσιαστικά, της φορολογίας για τις γονικές παροχές και περιουσίες μέχρι 800.000 ευρώ.
  • Μειώσαμε συνολικά τη φορολόγηση και στο κεφάλαιο, στις επιχειρήσεις από το 28% στο 22%, στα μερίσματα από το 10% στο 5%, ελάχιστος συντελεστής, όπως είχαμε δεσμευτεί, 9%.
  • Σημαντική μείωση βέβαια, μην το ξεχνάμε αυτό, και στις εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών: 4,4%. Μία σημαντική παρέμβαση η οποία καθιστά συνολικά την εργασία στη χώρα μας πιο ανταγωνιστική.
  • Και βέβαια να θυμίσω, μιας και μου αναφέρατε τους έμμεσους φόρους, ότι υπήρχαν μειώσεις και στους έμμεσους φόρους. Ενδεικτικά αναφέρω μειώσεις στις μεταφορές, στην εστίαση, στα γυμναστήρια. Όλα αυτά είχαν ένα δημοσιονομικό αποτύπωμα το οποίο ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια ευρώ.
  • Σημαντικές μειώσεις φόρων που αφορούν τους αγρότες μας: λιπάσματα, ζωοτροφές. Αυτές είναι παρεμβάσεις οι οποίες δεν είναι αμελητέες και οι οποίες μας βοήθησαν με κάποιον τρόπο να συγκρατήσουμε τις τιμές και να βοηθήσουμε την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς μας τομέα.
Άρα, αν έπρεπε να κάνω μία συνολική επισκόπηση, θα σας έλεγα ότι όταν έλεγα προεκλογικά ότι «ο κ. Τσίπρας είχε αφανίσει την ελληνική κοινωνία και πρωτίστως την μεσαία τάξη και εμείς θα επιστρέψουμε στη μεσαία τάξη αυτά τα οποία τους πήρε ο κ. Τσίπρας», ότι ήμασταν απολύτως συνεπείς σε αυτή μας τη δέσμευση.

Θα ήθελα όμως, καταληκτικά, να τονίσω ότι όλες οι μειώσεις φόρων τις οποίες νομοθετήσαμε και δρομολογήσαμε ήταν μειώσεις οι οποίες σεβάστηκαν την ανάγκη της χώρας για δημοσιονομική πειθαρχία.

Ένα σκαλοπάτι πριν από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας

Η Κύπρος και η Πορτογαλία δεν πέρασαν από τρίτο μνημόνιο, ούτε κινδύνευσαν να βγουν από την Ευρωζώνη, ούτε είχαν ποτέ μια κυβέρνηση η οποία έπαιξε κορώνα-γράμματα τις τύχες της χώρας, όπως η κυβέρνηση Τσίπρα-Βαρουφάκη το πρώτο εξάμηνο του 2015. Εμείς έχουμε πετύχει 11 αναβαθμίσεις από τότε που μας εμπιστεύθηκε ο ελληνικός λαός. Έχουμε φτάσει, ουσιαστικά, ένα σκαλοπάτι πριν από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας. Ταυτόχρονα, έχουμε ολοκληρώσει το πλαίσιο της ενισχυμένης εποπτείας και το μόνο κομμάτι του παζλ για να μπορέσουμε να επανέλθουμε στην πλήρη ευρωπαϊκή κανονικότητα είναι η επίτευξη της επενδυτικής βαθμίδας, πράγμα το οποίο θεωρώ ότι είναι απολύτως εφικτό να γίνει εντός του 2023.
  • Βεβαίως και οι οίκοι αξιολόγησης αλλά και οι αγορές περιμένουν να δουν τι θα γίνει στις εκλογές. Βεβαίως και περιμένουν. Και πιστεύω ακράδαντα ότι αν ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί ξανά θα είναι ζήτημα χρόνου, λίγων μηνών, να αποκτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα. Αναρωτιέμαι αν το αν ίδιο μπορούν να πουν, με την ίδια σιγουριά, και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Εγώ είμαι απολύτως σίγουρος γι’ αυτό. Απολύτως σίγουρος γι’ αυτό.
  • Αν, όμως, για οποιονδήποτε λόγο -δεν εκτιμώ ότι θα γίνει- από τις εκλογές προκύψει κάποια παρατεταμένη αστάθεια ή μια κυβέρνηση η οποία θα έρθει και θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα τελείως διαφορετικό από το δικό μας πρόγραμμα, τότε δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με κυάλι. Για να σας το πω, έτσι, απλά και ωμά.
  • Άρα, βεβαίως και η πρόοδος στην αξιολόγηση των διεθνών οίκων συνδέεται συνολικά με την πορεία του κυβερνητικού έργου. Συνδέεται με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.
Η επίτευξη επενδυτικής βαθμίδας δεν είναι απλά μία τεχνοκρατική παράμετρος που μπορεί να αφορά όσους ασχολούνται με τις λεπτομέρειες του ελληνικού δημοσίου χρέους. Τελικά θα σημαίνει χαμηλότερο κόστος δανεισμού, για τις επιχειρήσεις και για τα νοικοκυριά μας. Αυτό θα είναι το τελικό αποτέλεσμα της επενδυτικής βαθμίδας.

Στα 39 δισεκατομμύρια τα ταμειακά αποθέματα της Ελληνικής Κυβέρνησης

Τα ταμειακά αποθέματα της Ελληνικής Κυβέρνησης σήμερα είναι στα 39 δισεκατομμύρια. Αυτό το «μαξιλάρι» για το οποίο μιλάει ο κ. Τσίπρας, δεν θα έπρεπε να είναι πολύ υπερήφανος γι’ αυτό. Διότι ήταν προϊόν μιας λυσσαλέας υπερφορολόγησης της μεσαίας τάξης και καταναγκαστικό «μαξιλάρι», που του επέβαλαν οι δανειστές να το έχει στην άκρη, γιατί κανείς δεν τον εμπιστευόταν. Αυτή είναι η διαφορά μας η μεγάλη.

Σήμερα εμείς έχουμε σημαντικά ταμειακά αποθέματα, τα οποία μας επιτρέπουν να βγαίνουμε στις αγορές όποτε το επιλέγουμε και ουσιαστικά κανείς να μη θεωρεί ότι το δημόσιο χρέος της Ελλάδος είναι πρόβλημα. Κανείς δεν μιλάει για την Ελλάδα σήμερα, για άλλες χώρες μιλούν, δεν ήταν το ίδιο το 2019.

Αλλά αυτά τα ταμειακά αποθέματα των σχεδόν 40 δισεκατομμυρίων δεν είναι αποτέλεσμα μίας υπερφορολόγησης της ελληνικής κοινωνίας και ειδικά της παραγωγικής οικονομίας. Από αλλού ήρθαν.

Στηρίξαμε την κοινωνία και την οικονομία σε εξαιρετικά δύσκολες, πρωτοφανείς συγκυρίες

Διαβάζω και εγώ διάφορους «illuminati» οικονομικούς αναλυτές οι οποίοι μας ασκούν κριτική για την επιδοματική μας πολιτική. Αμφιβάλλω αν ποτέ οι ίδιοι έχουν πάει στο σούπερ μάρκετ να αγοράσουν προϊόντα για το νοικοκυριό τους. Η πολιτική μας ήταν μία πολιτική η οποία στήριξε την κοινωνία και την οικονομία σε εξαιρετικά δύσκολες, πρωτοφανείς συγκυρίες. Και είμαι απολύτως υπερήφανος που είχαμε το θάρρος, ως οικονομικό επιτελείο, να ξοδέψουμε πολλά χρήματα, να πάρουμε το προσωρινό ρίσκο αύξησης του δημοσίου χρέους για να κρατήσουμε όρθια την κοινωνία, ζωντανές τις επιχειρήσεις μας και να προστατεύσουμε θέσεις εργασίας.
  • Πιστεύω ότι κάποια στιγμή -ελπίζω να μην ακουστεί αλαζονικό αυτό- θα διδάσκεται ως εργαλείο δημόσιας πολιτικής, για τον τρόπο και την ταχύτητα με την οποία αντιδράσαμε και το πώς μπορέσαμε και στηρίξαμε επιχειρήσεις που θα έκλειναν στην διάρκεια της πανδημίας. Θα έκλειναν.
  • Όταν ήρθαμε εμείς και δώσαμε χρήματα σε επιχειρήσεις αλλά ταυτόχρονα αναλάβαμε και τη μισθοδοσία τους, κάναμε το απολύτως αναμενόμενο.
  • Και πρέπει να σας πω ότι ενώ είμαι βαθιά φιλελεύθερος πολιτικός, αισθάνομαι απόλυτα την ανάγκη να υπερασπίζομαι τις πολιτικές σημαντικής κρατικής παρέμβασης σε περιπτώσεις που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πρωτοφανείς κρίσεις οι οποίες έχουν συστημικό χαρακτήρα.
  • Κάναμε το απολύτως σωστό. Και νομίζω ότι η ίδια η εξέλιξη της ανεργίας, η πορεία της ελληνικής οικονομίας, η έλλειψη -επαναλαμβάνω- οποιασδήποτε ανησυχίας για το δημόσιο χρέος, ουσιαστικά το επιβεβαιώνουν αυτό.
  • Διότι σας διαβεβαιώνω ότι οι αγορές τελικά είναι ο πιο αυστηρός κριτής. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η προηγούμενη Πρωθυπουργός αποφάσισε να τινάξει την μπάνκα στον αέρα, θεωρώντας ότι επειδή είναι χώρα G7 και είναι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορούσε να ανακοινώσει 50 δισ. μειώσεις φόρων χωρίς να εξηγήσει από πού θα έβρισκε τα λεφτά. Κατέρρευσε η λίρα και η Πρωθυπουργός μαζί.
  • Θα σας πω και κάτι ακόμα. Οι θέσεις εργασίας τις οποίες προστατεύσαμε μέσα στην πανδημία, ήταν αυτές που μας επέτρεψαν να είναι γρήγορη η ανάκαμψη. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: τα αεροδρόμια μας. Δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα φέτος στα αεροδρόμια μας, παρότι είχαμε μεγάλη πίεση. Ξέρετε γιατί; Διότι αμείψαμε όλους τους εργαζόμενους, δεν απολύθηκε κανείς. Πληρώνονταν ως εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης από τις εταιρείες. Καλύψαμε εμείς την διαφορά. Και όταν χρειάστηκαν οι επιχειρήσεις τους εργαζόμενους ήταν εκεί οι εργαζόμενοι. Δεν έψαχναν να τους προσλάβουν.

Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023

Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία





Κυριάκος Μητσοτάκης κατά τη συζήτηση του με τον δημοσιογράφο Fareed Zakaria στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ:
  • Νομίζω ότι η κύρια διαχωριστική γραμμή σήμερα δεν βρίσκεται τόσο μεταξύ της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, αλλά μεταξύ εκείνων που πιστεύουν στον πολιτικό ρεαλισμό και την καλή λειτουργία των δημοκρατιών μας και εκείνων που υπόσχονται «τον ουρανό με τ’ άστρα», ενώ ταυτόχρονα υπονομεύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς… Στις επερχόμενες εκλογές, οι Έλληνες θα συγκρίνουν μεταξύ των τεσσάρων ετών της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία – κατά τη γνώμη μου – ήταν μια λαϊκιστική κυβέρνηση που δεν έκανε πολύ καλό στη χώρα, και των τεσσάρων ετών της δικής μας κυβέρνησης. Επομένως, αν κερδίσουμε- όπως πιστεύω ότι θα συμβεί – (το αποτέλεσμα) θα είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης.
  • Η υπερβολική μας εξάρτηση από τη Ρωσία μας προκάλεσε τεράστια προβλήματα και θεωρώ ότι και σε αυτή την περίπτωση αργήσαμε να αντιδράσουμε. Ήμουν ο πρώτος που τάχθηκε υπέρ ενός πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Ξεκίνησα τον Μάρτιο και τελικά έπεισα το Συμβούλιο και την Επιτροπή να το υιοθετήσουν τον Δεκέμβριο. Από τότε, προφανώς όχι μόνο γι’ αυτόν τον λόγο -θέλω να είμαι ειλικρινής- η τιμή του φυσικού αερίου έχει καταρρεύσει.
  • Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία, αν και έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών εντάσεων τα τελευταία τρία χρόνια. ... Αλλά κοιτάξτε, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να καθίσουμε στο τραπέζι με την Τουρκία ως λογικοί ενήλικες και να επιλύσουμε την κύρια διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Είναι ένα περίπλοκο ζήτημα λόγω της γεωγραφίας του Αιγαίου, αλλά έχουμε καταφέρει να επιλύσουμε παρόμοια προβλήματα με τους γείτονές μας. Το κάναμε με την Ιταλία, το κάναμε με την Αίγυπτο, και με την Αλβανία εξετάζουμε το ενδεχόμενο να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο και να αφήσουμε το Δικαστήριο να αποφασίσει για λογαριασμό μας από τη στιγμή που θα συμφωνήσουμε στο πλαίσιο των κανόνων. … Και αυτό που με απασχολεί περισσότερο -γιατί υπάρχει πολύς θόρυβος στην Τουρκία για την Ελλάδα που ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις της. Και ρωτώ, πιστεύει κανείς λογικά ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν απειλή για την τουρκική ενδοχώρα; Ή είναι πιο ρεαλιστικό να πιστεύει κανείς ότι η τουρκική ενδοχώρα αποτελεί απειλή για τα ελληνικά νησιά; Ιδιαίτερα έχοντας κατά νου την ιστορία της Κύπρου -το 1974 είχαμε μια εισβολή και περισσότερο από το ένα τρίτο του νησιού είναι ακόμα υπό κατοχή. Πιστεύω λοιπόν ότι μετά τις εκλογές -είναι ενδιαφέρον ότι θα γίνουν περίπου την ίδια εποχή και στις δύο χώρες και δεν ξέρω ποια κυβέρνηση θα προκύψει από την Τουρκία, αλλά σίγουρα νομίζω ότι υπάρχουν τρόποι να μειωθεί η ένταση, να εργαστούμε σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε. Αλλά ακόμη και αν συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, μπορούμε να το κάνουμε με πολιτισμένο τρόπο. Δεν χρειάζεται να απειλούμε ο ένας τον άλλον ή να εμπλεκόμαστε σε υπερπτήσεις ή σε άλλες πολύ προκλητικές δραστηριότητες, αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχήματος.

Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023

Dentist Pass: Δωρεάν οδοντιατρική φροντίδα για παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών - Πώς θα πιστώνεται το ποσό


Πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης (dentist pass) για τη δωρεάν προληπτική οδοντιατρική φροντίδα παιδιών από 6 ως 12 ετών προσφέρονται για πρώτη φορά στη χώρα μάς με το νομοσχέδιο του υπουργείου Υγείας που κατατέθηκε αργά το βράδυ στη Βουλή “Κύρωση α) της από 22.11.2022 Επιμέρους Σύμβασης Δωρεάς – Έργο ΧΙ, Παράρτημα 13 της από 6.9.2018 κύριας Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας και β) της από 22.11.2022 Τροποποίησης της από 6.9.2018 Σύμβασης Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος «Κοινωφελές Ίδρυμα Σταύρος Σ. Νιάρχος» και του Ελληνικού Δημοσίου για την ενίσχυση και αναβάθμιση των υποδομών στον τομέα της Υγείας και άλλες διατάξεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας”.

Ειδικότερα στο πλαίσιο του έργου «Υλοποίηση Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης της Δημόσιας Υγείας «Σπύρος Δοξιάδης» », του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.Ο. προσφέρεται δωρεάν σε παιδιά από 6 ως 12 ετών προληπτική οδοντιατρική φροντίδα μέσω του dentist pass.

Η οικονομική ενίσχυση πιστώνεται στους δικαιούχους σε ψηφιακή χρεωστική κάρτα, που εκδίδεται ειδικά για τον σκοπό αυτόν από πιστωτικό ίδρυμα ή χρηματοπιστωτικό οργανισμό, κατά την έννοια των παρ. 2 και 3 του άρθρου 3 του ν. 4557/2018 (Α’ 139), αντίστοιχα.

Με το νομοσχέδιο και στο πλαίσιο υλοποίησης της πρωτοβουλίας του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος σχεδιάζεται και υλοποιείται ένα πενταετές επιστημονικό πρόγραμμα για την ενίσχυση του τομέα ψυχικής υγείας παιδιών και εφήβων στην Ελλάδα και διασφαλίζεται η ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας στις δημόσιες δομές ψυχικής υγείας.

Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023

Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας έχει ιδιαίτερες ικανότητες. Μπορεί να διαφωνώ μαζί του σε πολλά, αλλά δεν μπορώ να μην αναγνωρίζω…

Επίδειξη πολιτικής ευπρέπειας και πολιτικού πολιτισμού από τον πρωθυπουργό


Από την Εξαιρετική συνέντευξη του πρωθυπουργού στο «Πρώτο Θέμα» και στον Δημήτρη Δανίκα


Δ. Δανίκας: Από τον ΣΥΡΙΖΑ όλοι για πέταμα είναι;

Κυρ. Μητσοτάκης: Όχι, προς Θεού! Σε καμία περίπτωση.

Δ. Δανίκας: Ποιοι είναι αυτοί που ξεχωρίζουν από τον ΣΥΡΙΖΑ; Δεν μπορείτε να πείτε κάποια ονόματα; Με ενδιαφέρει να ακούσω.

Κυρ. Μητσοτάκης: Άμα αρχίζω να μπαίνω στα ονόματα, δεν θα τους σταυρώσει κανείς… Θα με βρίζουν μετά. Τέλος πάντων, υπάρχουν αξιόλογοι άνθρωποι. Αλίμονο! Δεν είναι δυνατόν να λέμε ότι σε ένα κόμμα του 32% δεν υπάρχουν και αξιόλογοι. Και ο Τσίπρας έχει ιδιαίτερες ικανότητες. Μπορεί να διαφωνώ μαζί του σε πολλά, αλλά δεν μπορώ να μην αναγνωρίζω…

Δ. Δανίκας: Όπως;

Κυρ. Μητσοτάκης: Έχει ένα εντυπωσιακό πολιτικό ένστικτο. Ένας άνθρωπος ο οποίος πήρε ένα κόμμα από το 3% και το πήγε στο 36% δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν έχει ικανότητες.

Εγώ, σε αντίθεση με το τι μπορεί να έχουν κάνει οι πολιτικοί μου αντίπαλοι, ουδέποτε υποτιμώ των αντίπαλό μου. Τον σέβομαι. Θεωρώ πάντα ότι έχει δυνατότητες.

Εδώ το μεγαλύτερο λάθος το οποίο μπορεί να κάνει κανείς είναι να καβαλήσει το καλάμι, να είναι αλαζόνας απέναντι στον αντίπαλό το και να λέει αυτά που έλεγε ο Τσίπρας για μένα: «Τον έχω», «δεν υπάρχει ούτε μία στο εκατομμύριο να κερδίσει αυτός τις εκλογές». Ξεκινάς μία αναμέτρηση έχοντας πάντα στο βάθος του μυαλού σου ότι θα κερδίσεις, αλλά αν είσαι τόσο σίγουρος ότι θα κερδίσεις και δεν εξετάζεις το ενδεχόμενο τι μπορεί να γίνει και τι λάθη μπορείς να κάνεις ώστε να κερδίσει ο άλλος, τότε το έχασες. Έχεις μπει σε ένα τρυπάκι το οποίο μπορεί να είναι πάρα πολύ επικίνδυνο. Δεν υποτιμώ τον αντίπαλό μου και σίγουρα δεν υποτιμώ τον Τσίπρα»
Ολόκληρη η συνέντευξη ΕΔΩ

Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023

Τα άπλυτα του Τατοΐου

kathimerini.gr
Τάκης Θεοδωρόπουλος
Το Τατόι κάηκε από τη μεγάλη πυρκαγιά του Αυγούστου 2021. Σαράντα δύο χιλιάδες στρέμματα κατεστραμμένα, κτίρια ερειπωμένα. Δύο χρόνια πριν ο κ. Μητσοτάκης είχε αναγγείλει πως η αποκατάσταση των κτημάτων του Τατοΐου, φυσικού περιβάλλοντος και ιστορικών κτιρίων, ήταν μία από τις προτεραιότητες της κυβέρνησής του. Έβαλε τέλος σε μια μακρά περίοδο όπου τα κτήματα των πρώην βασιλέων αντιμετωπίζονταν σαν τον πύργο του κόμη Δράκουλα. Όποιος αποφάσιζε να ασχοληθεί μαζί του κινδύνευε να του ρουφήξουν το δημοκρατικό του αίμα οι βρικόλακες της Βασιλείας. Τότε φύτρωσαν στη φαιά ουσία πολλών προοδευτικών τα ζιζάνια της συνωμοσίας. Θέλει να φτιάξει το Τατόι για να επαναφέρει το παλαιό καθεστώς. Ακόμη κι όταν συνάντησε τον Κάρολο της Αγγλίας, όσοι δεν μασάνε με τέτοια είχαν υποψιαστεί ανταλλαγή των Γλυπτών του Παρθενώνα με την επαναφορά του Κωνσταντίνου στον θρόνο. Αφήστε πια τις ανεμογεννήτριες που υποψιάζομαι ότι περιλαμβάνονται ακόμη και στο σχέδιο ανάπλασης του Εθνικού Αρχαιολογικού. Όλ’ αυτά τα πρόλαβαν οι εμπρηστές της Πεντέλης. Το σχέδιο Τατόι επανήλθε στα μέτρα της χώρας. Για να είμαι ειλικρινής δεν ξέρω τι έχει γίνει μέσα σ’ αυτά τα δύο χρόνια για την αποκατάσταση των καταστροφών. Εκείνο που έμαθα είναι ότι οι «τάφοι» –είναι βασιλικοί, αλλά ποιος τολμάει να προφέρει τέτοια λέξη– απολάμβαναν την εγκατάλειψη της αιωνιότητας.

Ώσπου ήρθε εκείνη η μέρα που η οικογένεια ενός ιδιώτη αποφάσισε ότι αυτός θα ταφεί εκεί, δίπλα στους προγόνους του. Και μάλιστα η οικογένεια θεώρησε πρέπον να προσκαλέσει και διάφορους συγγενείς του αποβιώσαντος οι οποίοι δεν είναι απλοί ιδιώτες. Όλα τα ’χαμε, ο Φίλιππος της Ισπανίας μας έλειπε. Καμένοι κορμοί πάνω στα μνήματα, σπασμένος ο σταυρός της πριγκίπισσας Αλεξάνδρας, λασπουριά για την πρόσβαση στον λόφο. Γραφική λεπτομέρεια: δεν υπάρχουν τουαλέτες πουθενά στον χώρο. Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη κάποια δέντρα. Και ευτυχώς είμαστε Έλληνες. Και μπορούμε να κάνουμε μέσα σε τρεις ημέρες όσα δεν κάναμε σε δύο χρόνια. Εξάλλου έχουμε επιτέλους ένα κίνητρο. Να μη γίνουμε ρεζίλι διεθνώς, διότι η παρουσία είκοσι εστεμμένων στην κηδεία μάλλον δεν θα περάσει απαρατήρητη. Αδιαφορούμε για το χάλι μας. Το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να μην το δουν οι άλλοι και μας κακοχαρακτηρίσουν.

Μετά την αποτυχημένη απόπειρα ανατροπής της δημοκρατίας στην Αθήνα το 411 π.Χ. ο ρήτωρ Αντιφών, ο οποίος πρωταγωνίστησε, καταδικάστηκε να πιει το κώνειο. Οι απόγονοί του ατιμάστηκαν μέχρι τρίτη γενιά, το δε σπίτι του και το κτήμα του θεωρήθηκε μιασμένο. Κάπως έτσι αντιμετωπίστηκαν και τα κτήματα του Τατοΐου, ως μιάσματα της δημοκρατίας. Κι εδώ δεν αναφέρομαι ούτε στις δυνατότητες τουριστικής αξιοποίησης, ούτε στις εντυπώσεις. Ενδιαφέρει η αρρωστημένη σχέση με τη δική μας Ιστορία.

Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023

Η συλλογικότητα των συνταγματολόγων

kathimerini.gr
Τάκης Θεοδωρόπουλος

Τον Φίλιππο Σπυρόπουλο τον αδίκησα προ καιρού, αδικώντας τον εαυτό μου. Είχα εκλάβει μια ειρωνική επιστολή του που αφορούσε τους συναδέλφους του συνταγματολόγους ως κυριολεκτική. Με δυο λόγια, έλεγε ότι θα πρέπει να ορισθεί μια επιτροπή συνταγματολόγων για να αποφασίζει πότε θα πρέπει να παραιτείται ο πρωθυπουργός. Ήταν τότε με το θέμα των παρακολουθήσεων, που ορισμένοι από τους συναδέλφους του είχαν αξιοποιήσει για να επανέλθουν στο προσκήνιο ως πρωταγωνιστές, παραμερίζοντας τους επιδημιολόγους. Του ζητώ έστω και τώρα συγγνώμη, πολλώ μάλλον που τον έχω γνωρίσει προσωπικά και εκτιμήσει το χιούμορ του. Διαβάζω τώρα πως διευκρινίζει ότι δεν συμφώνησε να περιληφθεί η υπογραφή του στο συλλογικό κείμενο που υπέγραψαν συνταγματολόγοι για να καταδικάσουν τη γνωμάτευση του κ. Ισίδωρου Ντογιάκου. Αν αποκλείσω τον δόλο, δεν μπορώ να μην υποκλιθώ μπροστά στην προχειρότητα με την οποία μαζεύονται οι υπογραφές. Ηθοποιοί, ευαίσθητες ψυχές που πονούν για διάφορους αναξιοπαθούντες, άλλοι που έχουν τον διάδρομο της Ακρόπολης στο προσκέφαλο της καρδιάς τους και τώρα συνταγματολόγοι. Η συλλογή υπογραφών περί παντός είναι το παραδοσιακό κέντημα της Μεταπολίτευσης. Αναρωτιέμαι πόσους συνταγματολόγους διαθέτει η χώρα. Λιγότερους από όσοι είναι οι θεατρολόγοι; Πριν από χρόνια, ο φίλος Βασίλης Παπαβασιλείου τους είχε υπολογίσει σε 4.500. Μη σας τρομάζουν τα νούμερα. Αναλογισθείτε μόνον το έργο που προσφέρουν.

Ο κ. Σπυρόπουλος, με την ειρωνεία της επιστολής του, είχε θίξει ένα καίριο ζήτημα του δημόσιου βίου. Πώς διάφορες ομάδες πολιτών –ιδιωτών κατά τα άλλα όπως ο τέως βασιλιάς– χρησιμοποιούν το επιστημονικό τους κύρος και την ιδιότητα του πανεπιστημιακού για να παρέμβουν στην πολιτική ζωή. Οταν υπογράφουν το συλλογικό κείμενο για την καταδίκη της γνωμάτευσης Ντογιάκου ομιλούν ως πολιτικοί. Μπορεί όχι με το άτσαλο ύφος του κ. Τσίπρα που ζήτησε να τον συλλάβουν – χιούμορ εφάμιλλο της γνώσης του των αγγλικών. Από το ένδυμα της επιστημοσύνης τους, όμως, εξέχει η ουρά της αντιπολιτευτικής τους διάθεσης. Ο κ. Βενιζέλος, που συνυπέγραψε την επιστολή, είναι ένας πολιτικός που εκτιμώ. Θεωρώ απώλεια για τον κοινοβουλευτισμό την απουσία του από το Κοινοβούλιο. Ξέρει πολύ καλά ο ίδιος ότι δεν χρειάζεται την ιδιότητα του συνταγματολόγου για να παρέμβει στα καίρια ζητήματα του τόπου. Δεν ισχυρίζομαι ότι οι συνταγματολόγοι δεν έχουν δικαίωμα να εκφράσουν την επιστημονική τους άποψη. Υποστηρίζω, όμως, ότι αυτή δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως προκάλυμμα για να διοχετεύει πολιτικές θέσεις. Κοινώς ότι υποτιμούν εαυτούς όταν συμπεριφέρονται ως «συλλογικότητα». Και περιμένω με ενδιαφέρον τη συνέχεια της υπόθεσης με την υπογραφή του κ. Σπυρόπουλου.

Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Επιτέλους, κάτι κινείται

kathimerini.gr
Τάκης Θεοδωρόπουλος

Μετά την καταστροφή του κέντρου της Αθήνας από τους κουκουλοφόρους νεοβάνδαλους το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο θύμιζε το τελευταίο κειμήλιο πολιτισμού σ’ ένα περιβάλλον υποσαχαρίου Αφρικής. Το 2015 σε απόσταση πεντακοσίων μέτρων, στην πλατεία Βικτωρίας, είχε εγκατασταθεί καταυλισμός προσφύγων και μεταναστών. Τα δε Εξάρχεια είχαν εγκαταλειφθεί στο έλεος των φυλών που έκαιγαν κατά βούληση, διακινούσαν ουσίες και όπλα απολαμβάνοντας μια ακατανόητη για ευρωπαϊκή πρωτεύουσα ασυλία. Ο επισκέπτης του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, του Μουσείου με την πλουσιότερη συλλογή αρχαιοτήτων στον κόσμο, έφευγε με μια ολοκληρωμένη εικόνα της απόστασης που χωρίζει τον σύγχρονο από τον αρχαίο ελληνικό πολιτισμό. Στην απομόνωσή του ευθυνόταν η δειλία της πολιτείας που δεν τολμούσε να τα βάλει με τις φυλές της περιοχής και τους πολιτικούς προστάτες της, την Αριστερά. Μερίδιο της ευθύνης φέρουν και όσοι έριξαν όλο το βάρος των προσπαθειών τους στο Νέο Μουσείο της Ακρόπολης αντιμετωπίζοντας το Εθνικό Αρχαιολογικό ως δεδομένο. Τα πράγματα έχουν αλλάξει. Η Νέα Δημοκρατία είχε εντάξει στο προεκλογικό της πρόγραμμα την επέκταση του Μουσείου και τη σύνδεσή του με τις, επίσης, εγκαταλελειμμένες και εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσες εγκαταστάσεις του Μετσοβίου. Ηρθε η COVID-19 και όλα τα άλλα και η υπόθεση καθυστέρησε. Η ανακοίνωση της ανάθεσης της μελέτης της ανάπλασής του σε διεθνούς φήμης και ακτινοβολίας αρχιτέκτονες μόνον αισιοδοξία εμπνέει.

Αισιοδοξία κατ’ αρχάς για την τύχη του «Μουσείου των Μουσείων». Ίσως επιτέλους καταφέρουμε να δούμε και τους θησαυρούς του που παραμένουν άφαντοι λόγω ελλείψεως χώρου. Το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο είναι κάτι πολύ παραπάνω από κιβωτός της δικής μας πολιτισμικής μνήμης. Είναι η κιβωτός της μνήμης του Δυτικού Πολιτισμού. Αισιοδοξία και για την τύχη του κέντρου της Αθήνας. Θα αποκτήσει και πάλι τη ζωή που της αφαίρεσαν δεκαετίες εγκατάλειψης. Χρειαζόταν χειρουργείο και η ανάπλαση του Μουσείου είναι μια ριζική επέμβαση σ’ έναν άρρωστο και εξουθενωμένο ψυχολογικά οργανισμό.

Δυστυχώς, στη μελέτη δεν περιλαμβάνεται η ενοποίηση του Μουσείου με το Πολυτεχνείο. Οπως έμαθα, οι υπεύθυνοι αναγκάστηκαν να υποχωρήσουν για να ηρεμήσουν τα νεύρα όσων τελούν εδώ και χρόνια σε κατάσταση μόνιμης νευρικής κρίσης. Αυτοί ήδη άρχισαν να φωνάζουν. Γιατί η μελέτη ανατέθηκε σε «ξένους»; Απλώς να πω ότι εις εξ αυτών, ο κ. Τσίπερφελντ σχεδίασε την ενοποίηση των μουσείων του Βερολίνου.

Αυτά για αρχή. Θα επανέλθω.

Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023

Ζήτημα ύψιστης σημασίας το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα




Η Κυβέρνησή μας, από την αρχή της θητείας της κινήθηκε με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και κυρίως με αποτελεσματικότητα, προκειμένου να πραγματωθεί ο εθνικός στόχος της οριστικής επιστροφής της επανένωσης των Γλυπτών του Παρθενώνα, στο Μουσείο της Ακρόπολης, με βάση την πάγια θέση της χώρας μας, ότι δηλαδή δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και φυσικά κυριότητα των Γλυπτών. Αυτά τα 3,5 χρόνια σημειώθηκε πολύ σημαντική πρόοδος στο ζήτημα αυτό. Όχι γενικά, όχι αφηρημένα, αλλά με πολύ συγκεκριμένα αποτελέσματα, με πολύ συγκεκριμένα βήματα. Θα αναφερθούμε σε τρία από αυτά:
  1. Το Σεπτέμβριο του 2021 η Διακυβερνητική επιτροπή της UNESCO για πρώτη φορά εκδίδει απόφαση με βάση την οποία καλεί την βρετανική Κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της σε σχέση με την επανένωση των γλυπτών.
  2. Μια μερική επιστροφή ορισμένων από τα Γλυπτά του Παρθενώνα έχει ήδη ξεκινήσει. Τονίζω την πολύ μεγάλη σημασία της επιστροφής του θραύσματος Fagan που είναι ένα θραύσμα από την Ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα, καθώς επίσης και τα τρία θραύσματα τα οποία επιστρέφουν από το Βατικανό που επιστρέφουν στη χώρα μας.
  3. Την πολύ ριζική μεταστροφή της κοινής γνώμης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ειδικά αυτό δεν ήρθε από μόνο του, αλλά μέσα από πολύ συντονισμένες ενέργειες της ελληνικής Κυβέρνησης.
Παρά την ξεκάθαρη θέση της Κυβέρνησης, ο κ. Τσίπρας -που για τεσσεράμισι χρόνια ως Πρωθυπουργός δεν έκανε απολύτως τίποτα για την προώθηση του εθνικού μας αιτήματος, της επιστροφής των Γλυπτών- εμφανίζεται να υιοθετεί δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου που κάνουν λόγο για επικείμενη συμφωνία δανεισμού των Γλυπτών. Πρόκειται για έσχατη υποκρισία, καθώς το ενδεχόμενο αυτό έχει αποκλειστεί ρητά, κατηγορηματικά και δημόσια, από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό.

Το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα είναι ένα ζήτημα ύψιστης σημασίας για την εθνική μας αυτοσυνειδησία και δεν χωρούν ούτε μικροπολιτικές σκοπιμότητες, ούτε επαρχιωτισμός, ούτε αντιδραστικότητα.

Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023

Η ευκαιρία για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα


kathimerini.gr
Τάκης Θεοδωρόπουλος

Παλιότερα διατηρούσα τις αμφιβολίες μου. Πρώτον, γιατί πίστευα πως ο ρόλος των μεγάλων μουσείων είναι να ανοίγουν διάλογο ανάμεσα στα αριστουργήματα της τέχνης. Έτσι αναδεικνύεται η πραγματική τους αξία. Η Αφροδίτη της Μήλου στο Λούβρο αναδεικνύει το μεγαλείο της επειδή συγκρίνεται με την Τζοκόντα – τα δύο δημοφιλέστερα εκθέματα. Το πιθανότερο είναι ότι αν είχε μείνει στο χωραφάκι του Γιώργου Κεντρωτά στη Μήλο όπου γεννήθηκε, θα παρέμενε ένα ακόμη άγαλμα της ελληνιστικής εποχής. Είναι η θεωρία του Αντρέ Μαλρό για τα μουσεία στον Πρώτο Παγκόσμιο Πολιτισμό της Ιστορίας. Δεύτερον, δεν μπορώ να αγνοήσω τον ρόλο που έπαιξαν στη διάρκεια του 19ου αλλά και μεγάλου μέρους του 20ού αιώνα στις ελληνικές υποθέσεις. Πριν από την αίθουσα με τα Μάρμαρα υπάρχει ένα κρητικό πιθάρι που το ονομάζουν «το πιθάρι του Καλοκαιρινού». Ο πρώτος ανασκαφέας της Κνωσού έστελνε ευρήματα εκτός Κρήτης για να πείσει τη διεθνή κοινότητα για την αξία τους. Όλα αυτά τα αριστουργήματα λειτούργησαν ως πρώτης τάξεως προπαγανδιστικά εργαλεία για τον φιλελληνισμό. Εξάλλου ήταν εποχές που το ταξίδι στην Ελλάδα ήταν προνόμιο ορισμένων τολμηρών.

Άρχισα να αμφιβάλλω για την άποψή μου όταν διάβασα μια συνέντευξη του προηγούμενου διευθυντή του Βρετανικού Μουσείου, Νιλ Μακ Γκρέγκορ. Είχε πει ότι το σημαντικότερο έκθεμα των συλλογών του ήταν μια πολυθρόνα φτιαγμένη από τα όπλα του εμφυλίου πολέμου στη Μοζαμβίκη. Διότι έδειχνε τις εμπορικές σχέσεις που υπήρχαν πίσω από τον εμφύλιο και διάφορες άλλες μεταμοντέρνες μπούρδες. Προκειμένου να συγκρίνονται μ’ αυτήν τα Γλυπτά του Παρθενώνα, καλύτερα να συγκρίνονται με την αρχιτεκτονική του Ικτίνου. Αυτό ήταν πάντα και παραμένει το ισχυρό επιχείρημα της Ελλάδας: τα Γλυπτά του Παρθενώνα είναι μέλη ενός αρχιτεκτονικού συνόλου από το οποίο αποκόπηκαν βιαίως. Ένα από τα επιχειρήματα των Βρετανών σε παλαιότερους καιρούς ήταν ότι στο Λονδίνο είναι ασφαλέστερα από όσο θα ήσαν στην Αθήνα. Να θυμίσω απλώς ότι το Λονδίνο βομβαρδίστηκε στον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, ενώ η Αθήνα όχι, και ότι ακόμη και σήμερα στο Λονδίνο η βαριά ισλαμική τρομοκρατία παραμένει ενεργή. Και ξέρουμε πολύ καλά πώς φέρονται οι ισλαμιστές στην αρχαία τέχνη. Ας προσθέσω ότι όλη η υπόθεση των Μαρμάρων του Παρθενώνα και του Νέου Μουσείου της Ακρόπολης μας έκανε να αμελήσουμε τη σημασία του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου. Αυτά για την Ιστορία.

Μέχρι πριν από μερικά χρόνια, για τους Βρετανούς η επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα δεν ήταν καν ζήτημα. Κι ας το είχε ανοίξει πρώτος ένας Αγγλος βουλευτής ήδη τον 19ο αιώνα. Η κυβέρνηση έλεγε πως είναι θέμα του Βρετανικού Μουσείου και το μουσείο έλεγε πως ο νόμος τού απαγορεύει την εξαγωγή των θησαυρών του. Είναι βέβαιο πως κάτι άλλαξε ριζικά έκτοτε και φρονώ ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να το αφήσει να περάσει ανεκμετάλλευτο. Κατ’ αρχάς υπήρξε μια μεταστροφή της κοινής γνώμης ως προς το ζήτημα. Και μόλις προχθές οι Times συνεχάρησαν τον διευθυντή του μουσείου, Τζορτζ Οσμπορν, για τη συμβιβαστική πρόταση που έκανε στον Κυριάκο Μητσοτάκη. Να τα δανείσει το Βρετανικό Μουσείο στο Μουσείο της Ακρόπολης με ανοιχτή τη διάρκεια του δανεισμού και αντάλλαγμα ορισμένα εκθέματα δικά μας. Η ελληνική πλευρά επιμένει στην άποψη ότι αν δεχθεί τον δανεισμό θα παραδεχθεί ότι τα Γλυπτά δεν της ανήκουν. Είναι η λεία της κλοπής του Ελγιν.

Δεν θα ασχοληθώ με τις γελοιότητες του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων –όσων είναι διορισμένοι στο Δημόσιο για την ακρίβεια–, που προσπαθεί να τρομοκρατήσει το κοινό ότι θα δώσουμε τον Ερμή του Πραξιτέλη για αντάλλαγμα. Ούτε με τη μικροψυχία της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που μιλάει για μυστικές συνομιλίες ενόψει των εκλογών. Και ας γίνονται ενόψει των εκλογών, τι μας νοιάζει; Εκείνο που μας νοιάζει είναι η επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα και ο τρόπος με τον οποίο θα πραγματοποιηθεί. Όπως και να το κάνουμε, τα «Μάρμαρα» ή τα «Γλυπτά» ή τα «Ελγίνεια» είναι εθνικό θέμα. Και δεν θα πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με τον μαξιμαλισμό που μας διακρίνει όποτε έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα εθνικό θέμα. Ή όλα ή τίποτε. Γι’ αυτό πιστεύω ότι θα πρέπει να ρίξουμε το βάρος μας στις διαπραγματεύσεις για τους όρους του δανεισμού. Οι Βρετανοί υποχώρησαν από την αδιαλλαξία τους. Θα πρέπει να υποχωρήσουμε κι εμείς από τη δική μας. Γι’ αυτό και το λέμε «διαπραγμάτευση».

Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023

Γλυπτά του Παρθενώνα: Mακροχρόνιος δανεισμός και κόκκινες γραμμές



kathimerini.gr
ΕΛΕΝΑ ΚΟΡΚΑ*

Το θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα πρέπει να το δει κανείς συνολικά, μέσα από την όλη πορεία της διεκδίκησής τους. Εδώ και πολλούς μήνες το ζήτημα βρίσκεται στο προσκήνιο με πολύ δυνατά άρθρα προβληματισμού και έχουμε δει να αλλάζουν τη στάση τους μεγάλα μέσα ενημέρωσης στο εξωτερικό, που ήταν παραδοσιακά κατά της επιστροφής, αλλά και πρώην υπουργούς Πολιτισμού της Βρετανίας να παίρνουν θέση υπέρ της Ελλάδας. Το νέο κλίμα έχει βοηθήσει ανθρώπους που πάντοτε πίστευαν στην επιστροφή των Γλυπτών να εκφράσουν πιο ελεύθερα τις απόψεις τους. Η αποδοχή ότι τα Μάρμαρα πρέπει να επιστραφούν υπήρχε σε πολλά στρώματα του πληθυσμού, ακόμη και σε πολιτικά σχήματα μέσα στη Μεγάλη Βρετανία, αλλά υπήρχε ατολμία. Άρα οι ελληνικές προσπάθειες των τελευταίων μηνών και πολλών ετών έχουν αποδώσει έναν καρπό, που είναι αξιοσημείωτος στην ιστορία και τον παλμό που ακολούθησε το θέμα της διεκδίκησης όλα αυτά τα χρόνια.

Ποτέ δεν είχε βρεθεί τόσο έντονα στο προσκήνιο το ζήτημα, εκτός από την εποχή της Μελίνας Μερκούρη. Το να ασχολείται ο πρωθυπουργός σταθερά με αυτό το θέμα, να ιεραρχείται ψηλά στις προτεραιότητες της Ελλάδας μέσα σε τόσο δύσκολες εποχές και να αναγκάζεται η βρετανική πλευρά να συζητάει το ζήτημα για πρώτη φορά δημοσίως –γιατί αυτά είχαν γίνει μόνο στο παρελθόν αλλά πίσω από κλειστές πόρτες–, όλα αυτά είναι εξαιρετικά θετικά και απηχούν το παγκόσμιο κλίμα που είναι υπέρ των επιστροφών και νέας τοποθέτησης των μουσείων απέναντι στο υλικό που διαθέτουν. Καμιά φορά σε εποχές κρίσεων βγαίνουν θετικά πράγματα, όταν υπάρχει ο κατάλληλος χειρισμός.

Το ότι υπήρχαν πολλές προτάσεις γύρω από το τραπέζι και ότι κατά καιρούς προσπαθούσαμε να αξιοποιήσουμε το μομέντουμ είναι αλήθεια. Αλλά εδώ βλέπουμε ότι η διεθνής πίεση αναγκάζει τη βρετανική πλευρά να παίρνει θέση.

Αλλάζει το κλίμα, είναι σαν να περιμένει όλος ο πλανήτης και να λέει πότε θα γίνει αυτό που είναι επιθυμητό, ηθικό επακόλουθο μιας πολιτιστικής εξέλιξης. Αυτά που ήδη γίνονται προοιωνίζονται κάτι πολύ θετικό. Άλλωστε οι διαπραγματεύσεις και οι συμφωνίες ορίζουν ότι θα πρέπει και οι δύο πλευρές κάτι να κερδίζουν. Το ίδιο το Βρετανικό Μουσείο έχει αναγκαστεί να επιστρέψει αντικείμενα, ειδικά μία μάσκα στους Ινδιάνους του Καναδά με μακροχρόνιο δανεισμό και η μάσκα ουσιαστικά ποτέ δεν επέστρεψε στο μουσείο. Ήταν ένας τρόπος για να γίνει αποδεκτό ότι πρέπει να επιστραφεί. Η κοινότητα των Ινδιάνων έδωσε στοιχεία γύρω από τις τελετουργίες και εμπλουτίστηκε το υλικό πληροφόρησης του μουσείου και η έκθεση είναι πιο λειτουργική από πριν. Οι συμφωνίες αμοιβαίου κέρδους, με την έννοια του ηθικού και ουσιαστικού κέρδους, είναι αυτό που μπορεί να φέρει ένα αποτέλεσμα.

Οι συμφωνίες αμοιβαίου κέρδους, με την έννοια του ηθικού και ουσιαστικού κέρδους, είναι κάτι που μπορεί να φέρει ένα αποτέλεσμα.

Υπάρχουν διάφοροι συνδυασμοί του μακροχρόνιου δανεισμού που μπορούν να αξιοποιηθούν. Είναι μια από τις λύσεις που μπορούν να εφαρμοστούν υπό προϋποθέσεις, με το να κρατάει τις κόκκινες γραμμές ο καθένας εκεί που τις θέλει, αλλά μπορεί να βρει έναν τρόπο να γίνει το επιθυμητό με όφελος και των δύο πλευρών.

Η Ελλάδα δεν θα απεμπολήσει ποτέ το νόμιμο δικαίωμα που έχει για τη διεκδίκησή τους, αλλά ο τρόπος με τον οποίο μπορεί να συνταχθεί μια συμφωνία είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης.

Είμαστε στην εποχή της διαμεσολάβησης. Το ζητούμενο της Ελλάδας δεν είναι να αποξενώσει τον οποιονδήποτε από τα Γλυπτά του Παρθενώνα. Το ζητούμενο είναι η επανένωσή τους.

* Η κ. Ελενα Κόρκα είναι επίτιμη γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

Υπουργείο Πολιτισμού για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Ας σταματήσει η αξιωματική αντιπολίτευση να κορυβαντιά...



«Είναι ανεπίτρεπτο ο πρωθυπουργός και η υπουργός πολιτισμού, μόνοι τους και με κρυφές συνεννοήσεις να διευθετούν αυτό το κορυφαίο διεθνώς ζήτημα πολιτιστικής κληρονομιάς. Συμφωνίες εν κρυπτώ με τις οποίες ο δανεισμός και η εκχώρηση του εθνικού μας πλούτου βαφτίζονται «επιστροφή» και «επαναπατρισμός», δεν θα τις επιτρέψουμε» αναφέρει η Τομεάρχης Πολιτισμού ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ, Σία Αναγνωστοπούλου.

«Η κυβέρνηση, από την αρχή της θητείας της, κινείται με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, ευαισθησία και αποτελεσματικότητα, προκειμένου να υλοποιηθεί ο εθνικός στόχος της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Αθήνα και της επανένωσης τους στο Μουσείο της Ακρόπολης. Αυτό αναμφίβολα τεκμαίρεται από σειρά γεγονότων των τελευταίων δύο ετών: Από την απόφαση της ΟΥΝΕΣΚΟ, τον Σεπτέμβριο 2021, και την οριστική (sine die) επανένωση του θραύσματος Fagan, ως την μεταστροφή και τη στήριξη του ελληνικού αιτήματος από τη διεθνή κοινή γνώμη.

Επαναλαμβάνουμε, για μια ακόμη φορά, την πάγια θέση της χώρας μας ότι δεν αναγνωρίζει στο Βρετανικό Μουσείο νομή, κατοχή και κυριότητα των Γλυπτών, καθώς αποτελούν προϊόν κλοπής. Επομένως, ας σταματήσει η αξιωματική αντιπολίτευση να κορυβαντιά. Θα περιμέναμε σε αυτή την εθνική προσπάθεια να μείνουν στην άκρη οι μικροκομματικοί υπολογισμοί και να υπάρχει συστράτευση όλων. Δυστυχώς δεν το βλέπουμε. Για κάποιους πρώτος στόχος είναι η φθορά της κυβέρνησης, ακόμη και με ψέματα, αδιαφορώντας αν κάνουν ζημιά στη χώρα. Κρίμα».

Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023

Οι «ανεντιμότατοι» και η ανύπαρκτη Μαρία

kathimerini.gr
Τάκης Θεοδωρόπουλος
Υπάρχουν οι «ορθώς σκεπτόμενοι» συμπολίτες μας. Δυστυχώς δεν μπορώ να βρω καλύτερη απόδοση στα ελληνικά για τον χαρακτηρισμό «bien pensant» που οφείλουμε στον Raymond Aron. Αυτοί, όταν ξέσπασε η υπόθεση της «μικρής Μαρίας» τάχθηκαν υπέρ της εκδοχής του θανάτου της από σκορπιό. Η αλήθεια για τους «ορθώς σκεπτόμενους» είναι καταλογογραφημένη. Οι μετανάστες και οι πρόσφυγες έχουν πάντα δίκιο διότι είναι δυστυχισμένοι, οι ΜΚΟ έχουν πάντα δίκιο διότι είναι ανθρωπιστικές, οι ελληνικές αρχές έχουν πάντα άδικο επειδή προσπαθούν να ελέγξουν το σουρωτήρι των συνόρων μας. Δίπλα στους «ορθώς σκεπτόμενους» υπάρχουν και όσοι χώνουν το χέρι τους στην τσέπη και αρπάζουν το πορτοφόλι του ανθρωπισμού. Όλο και κάτι θα βρουν για να το εξαργυρώσουν πολιτικά. Ευρωβουλευτές, εγχώριοι πολιτικοί, αριστεροί ή φιλελεύθεροι. Πυρ ομαδόν, με τους γνωστούς χαρακτηρισμούς, σε όσους από την αρχή αμφέβαλλαν για την αλήθεια αυτής της ιστορίας. Το πτώμα της μικρής Μαρίας δεν βρέθηκε ποτέ, και από τους καμιά πενηνταριά που βρίσκονταν στη νησίδα, μόνο δυο-τρεις διαβεβαίωναν πως την είχαν δει. Το είπε ο κ. Μηταράκης, όμως προτιμούσαν να πιστέψουν τη ΜΚΟ τάδε και κράδαιναν το δημοσίευμα του «Σπίγκελ». Ο ρεπόρτερ του περιοδικού είπε ότι υποστήριξε τη «δημοσιογραφική αλήθεια» που διαφέρει από τη δικαστική. Μεταμοντέρνα σημασία του τυχοδιωκτισμού.

Μια Ελληνίδα δημοσιογράφος, η Βασιλική Σιούτη, έκανε επιτόπια έρευνα για να διαπιστώσει ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως υπήρξε ούτε μικρή ούτε μεγάλη Μαρία. Η ΜΚΟ που ενορχήστρωνε την υπόθεση παραδέχθηκε το λάθος της. Το «Σπίγκελ» απέσυρε τις σχετικές αναρτήσεις γιατί έκρινε πως απαιτείται περαιτέρω έλεγχος για την αλήθεια. Οι «ορθώς σκεπτόμενοι» απεφάνθησαν πως δεν διέψευσε τα δημοσιεύματα, απλώς τα απέσυρε για να τα ελέγξει. Οι υπόλοιποι έψαχναν αλλού για ανθρωπιστικά πορτοφόλια. Τις προάλλες το «Σπίγκελ» παραδέχθηκε το λάθος του και απέσυρε οριστικά τις σχετικές αναρτήσεις. Οι «ορθώς σκεπτόμενοι» δεν πτοήθηκαν. Χαρακτηριστικό τους είναι η πίστη τους στον κατάλογο της αλήθειας που τους κάνει να αισθάνονται πως έχουν δίκιο. Κουβέντα για τις ύβρεις εναντίον όσων υποστήριζαν από την αρχή αυτό που αποδείχθηκε στο τέλος. Ο καλύτερος απεδείχθη για μια ακόμη φορά ο κ. Σπίρτζης, ο οποίος μόλις προχθές υποστήριξε ότι η μικρή Μαρία υπήρξε. Όμως αυτός δεν μετράει, θα μου πείτε.

Η υπόθεση αυτή στοίχισε στην εικόνα της Ελλάδας; Ναι. Εντάσσεται στη συστηματική υπονόμευση της προστασίας των συνόρων της χώρας. Η εντιμότητα απαιτεί τη δημόσια αποδοχή του λάθους. Όμως η εντιμότητα αναφέρεται στην αλήθεια. Και όλοι αυτοί αδιαφορούν για την αλήθεια.

Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023

Οι γάτες της Ουκρανίας

kathimerini.gr
Τάκης Θεοδωρόπουλος
Ήταν η χρονιά της Ουκρανίας. Μία εβδομάδα πριν από την εισβολή των Ρώσων, σχεδόν κανείς δεν πίστευε ότι θα γίνει. Μία εβδομάδα μετά την 24η Φεβρουαρίου, κανείς δεν πίστευε ότι έως τις 31 Δεκεμβρίου 2022 ο πόλεμος δεν θα έχει τελειώσει με τη συντριπτική ήττα των Ουκρανών. Η εισβολή έγινε, έως σήμερα ακόμη οι Ουκρανοί αντιστέκονται και οι Ρώσοι παλεύουν να βγουν από το τέλμα. Οι υποδομές της χώρας έχουν καταστραφεί, υπάρχουν εκατομμύρια πρόσφυγες, δεν ξέρω πόσοι νεκροί, είναι η μεγαλύτερη δοκιμασία ευρωπαϊκού πληθυσμού μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Υποθέτω ότι η μεγαλύτερη ανησυχία του Πούτιν, μετά το τραύμα στον ναρκισσιστικό δεσποτισμό του, είναι ότι με την εισβολή πέτυχε αυτό που ήθελε να αποτρέψει. Τον δυτικό προσανατολισμό της Ουκρανίας. Και γι’ αυτό έχουν σημασία η αντίσταση των Ουκρανών και η βοήθεια που τους παρέχει ο δυτικός κόσμος. Μετά το τέλος του πολέμου, την ανασυγκρότηση της χώρας θα την αναλάβουν η Ευρώπη και οι ΗΠΑ. Η Ρωσία έχει χάσει οριστικά την Ουκρανία. Με αίμα και ερείπια η γενιά της πλατείας Μεϊντάν θα δικαιωθεί.

Στον χρόνο που πέρασε συνειδητοποίησα πόσο λίγο την ξέρω αυτή τη χώρα. Φαντάζομαι δεν είμαι ο μόνος. Την πρωτογνώρισα σε προεφηβική ηλικία, τότε που διάβαζα κλασικά εικονογραφημένα. Ανάμεσά τους ο Ταράς Μπούλμπα και η πολεμική κοινωνία των Κοζάκων. Ήταν και η ταινία στην οποία πρωταγωνιστούσε ο Γιουλ Μπρίνερ, όμως, εννοείται, δεν μπορούσα να συνδυάσω τους τότε Κοζάκους με τους σημερινούς Ουκρανούς. Θυμάμαι μόνον ότι εχθροί τους, εκτός από τους Οθωμανούς, ήσαν και οι Τάταροι, οι ίδιοι από τους οποίους προσπαθεί να ξεφύγει ο Μιχαήλ Στρογκόφ του Ιουλίου Βερν, ως απεσταλμένος του Τσάρου. Όμως στο παρόν της αφήγησης ο μεγάλος αντίπαλος είναι οι καθολικοί Πολωνοί. Ο Ταράς Μπούλμπα λίγο πριν ξεψυχήσει φωνάζει πως θα έρθει ο Τσάρος για να σώσει τους Κοζάκους από τους Πολωνούς.

Πέρασαν χρόνια για να συνειδητοποιήσω ότι ο «Ταράς Μπούλμπα» είναι έργο του αγαπημένου μου Ρώσου συγγραφέα Νικολάι Γκόγκολ. Ακόμη περισσότερα για να μάθω ότι ένας από τους μεγαλύτερους Ρώσους συγγραφείς του 19ου αιώνα, ο Νικολάι Γκόγκολ, ήταν Ουκρανός. Αν και Ουκρανός έγραφε Ρώσικα. Στο κάτω κάτω και «Η κυρία με το σκυλάκι» του Τσέχοφ στη Γιάλτα διαδραματίζεται. Οι σχέσεις ανάμεσα στα έθνη είναι πιο σύνθετες από όσο θέλουν να μας τις παρουσιάσουν οι χάρτες της γεωπολιτικής και οι στρατιωτικές επιχειρήσεις. Αυτή είναι η χρησιμότητα των κλασικών συγγραφέων. Αργότερα στη ζωή μου έμαθα για τον λιμό της Ουκρανίας που είχε προκαλέσει η πολιτική του Στάλιν.

Ήταν η χρονιά της Ουκρανίας. Ο πάταγος της ρωσικής εισβολής τάραξε τον ύπνο της Ωραίας Κοιμωμένης, της Ευρώπης, όπως δεν κατάφερε να τον ταράξει η τρομοκρατία του επιθετικού Ισλάμ. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ξαφνικά συνειδητοποίησε ότι έχει υποχρεώσεις απέναντι στον σύγχρονο κόσμο, ότι η δημοκρατία δεν είναι στερεότυπο που προκύπτει αυτάρεσκα στους διαδρόμους των Βρυξελλών ή στο Κοινοβούλιο του Στρασβούργου. Ότι ακόμη και στον 21ο αιώνα δεν είναι κοινώς αποδεκτή μια δεδομένη αξία. Οτι ζουν ανάμεσά μας άνθρωποι έτοιμοι να χάσουν ό,τι έχουν και δεν έχουν, να εξορισθούν ή ακόμη και να πεθάνουν γι’ αυτήν. Ό,τι κι αν σημαίνει η δημοκρατία τον 21ο αιώνα, οι Ουκρανοί μάς απέδειξαν ότι σημαίνει πολύ περισσότερα από όσα εμείς νομίζουμε ότι σημαίνει.

Γι’ αυτό η χρονιά που πέρασε είναι η χρονιά της Ουκρανίας. Μας είπαν ό,τι είχαν να μας πουν. Το ερώτημα είναι αν εμείς, οι «Ευρωπαίοι» της δημοκρατίας, έχουμε τις λέξεις για να το ερμηνεύσουμε. Χωρίς να χαθούμε στον λαβύρινθο της εκλέπτυνσης. Η εκλέπτυνση είναι η βάση της υποκρισίας. Είναι διατεθειμένη, είναι έτοιμη η Ευρώπη να ερμηνεύσει το μήνυμα που της στέλνει η Ουκρανία; Και δεν αναφέρομαι στην οικονομική ή στρατιωτική βοήθεια, που τις θεωρώ δεδομένες. Αναφέρομαι σε αυτό το δίδαγμα ελευθερίας και δημοκρατίας που εξέπεμψαν οι μαχητές της. Μπορεί η Ευρώπη να το μεταφράσει ώστε να το οικειοποιηθεί για το μέλλον της; Ή θα περάσει σαν εξαίρεση;

Η Αυτού Μεγαλειότης ο Λουδοβίκος του Οίκου μου μού υπενθύμισε ότι δεν έχω αναφέρει τίποτε για τις γάτες των Ουκρανών. Η πιο συγκινητική εικόνα ήταν για μένα οι μουρίτσες τους μες στα κλουβιά τους, με τα οποία τις είχαν μεταφέρει οι πρόσφυγες στην Πολωνία. Οι «μικρές εφέστιες θεότητες» που έλεγε κι ο Σεφέρης τους συνοδεύουν όπου κι αν πάνε.

Μητσοτάκης: Καλύτεροι μισθοί, αξιοπρεπής υγεία, προσιτή στέγη...



Από το μήνυμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για το νέο έτος:

… η νέα χρονιά βρίσκει την Ελλάδα:
  • Με τη χαμηλότερη ανεργία από το 2010.
  • Με τις επενδύσεις, τις εξαγωγές και τα έσοδα του τουρισμού να ξεπερνούν κάθε προσδοκία.
  • Με παγκόσμιους επιχειρηματικούς κολοσσούς να εμπιστεύονται τη χώρα και το μέλλον της.
  • Και με το ψηφιακό κράτος να εξυπηρετεί τον πολίτη, καταργώντας τη γραφειοκρατία και διευκολύνοντας την καθημερινότητά του.
  • Κι ακόμα, με τα σύνορά μας ασφαλή και την εθνική άμυνα θωρακισμένη.
  • Κυρίως, όμως, με την πολιτεία να υψώνει διαρκώς αναχώματα υπέρ της κοινωνίας, απέναντι πότε στις συνέπειες ενός πολέμου και πότε στις επιθέσεις της διεθνούς ακρίβειας.

Όλα αυτά δεν είναι επιτυχίες της κυβέρνησης. Είναι επιτυχίες της Ελλάδας, που έγιναν πράξη χάρη στη δική σας στήριξη στις πρωτοβουλίες μας. Αλλά και χάρη στην κατανόησή σας στις όποιες αδυναμίες μας. Διδασκόμαστε πάντα από αυτές. …

Ξέρω καλά ότι ο εισαγόμενος πληθωρισμός εξακολουθεί να "ροκανίζει" το μέσο εισόδημα. Ότι πιέζει πολύ, ειδικά τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Όπως και ότι δυσκολεύει τη δραστηριότητα των επιχειρήσεών μας. Ξέρετε όμως και εσείς τις πολλές στοχευμένες προσπάθειες του κράτους να στηρίζει την οικονομία και την κοινωνία στην κάθε απρόβλεπτη δοκιμασία.
  • Από την 1η του μήνα οι συνταξιούχοι θα δουν, μετά από πολλά χρόνια, αυξήσεις στις συντάξεις τους.
  • Οι γιατροί του ΕΣΥ θα δουν αυξήσεις στις απολαβές τους.
  • Και πλέον όλοι οι Έλληνες θα ανακουφιστούν από την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης.
  • Από τον Φεβρουάριο, επίσης, η πολιτεία θα καλύπτει ένα σημαντικό μέρος των βασικών εξόδων των νοικοκυριών.
  • Ενώ την 1η Απριλίου, νωρίτερα από πέρυσι, θα αυξηθεί και πάλι ο κατώτατος μισθός.

Όλα αυτά μπορούμε να τα πραγματοποιούμε ακριβώς επειδή η οικονομία μας αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Αλλά και γιατί προτεραιότητά μας ήταν και είναι, η κοινωνία να ευημερεί χωρίς να αφήνει κανέναν πίσω. Αυτόν τον στόχο υπηρετώ από την πρώτη στιγμή. Και σε αυτόν τον δρόμο παραμένω: να προχωρούμε μπροστά και πάντα ενωμένοι…

Υποδεχόμαστε, λοιπόν, το 2023 με αισιοδοξία. Και όπως έχω πει, αν το πρώτο μας σύνθημα ήταν οι «λιγότεροι φόροι», το δεύτερο πρέπει να είναι οι «καλύτεροι μισθοί», η αξιοπρεπής υγεία για όλους και η προσιτή στέγη, ιδίως για τη νέα γενιά. Στόχοι που ασφαλώς δεν θα γίνουν πράξη από τη μία στιγμή στην άλλη. Που έχουν, ωστόσο, δρομολογηθεί στις ράγες συγκεκριμένων χρονοδιαγραμμάτων. Αρκεί να μείνουμε ενωμένοι. Με όπλο μας την αλήθεια, το σχέδιο και την όρεξη για δουλειά…

Πολιτικές με κοινωνικό πρόσημο στη νέα χρονιά

Παρά τις διαδοχικές εξωγενείς κρίσεις (την πανδημία και την ενεργειακή κρίση) η Κυβέρνηση, από το ξεκίνημα της θητείας της προχώρησε σε 50 μειώσεις φόρων και ασφαλιστικών εισφορών, ενώ παράλληλα εφάρμοσε δραστικές παρεμβάσεις για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, την τόνωση της απασχόλησης, τη βελτίωση του εισοδήματος. Οι πολιτικές αυτές συνεχίζονται και στη νέα χρονιά, σε σειρά παρεμβάσεων που ανάμεσα στα άλλα αφορούν: 
  1.  Την αύξηση συντάξεων, την πρώτη ύστερα από 12 χρόνια, κατά 7,75% που θα τη δουν στους λογαριασμούς τους, 1.724.713 συνταξιούχοι. Από αυτούς, το 80%-85% θα δουν ακέραια την αύξηση της τάξεως του 7,75%, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των υπολοίπων θα δει αυξήσεις που θα ξεπερνούν το 7% αναλόγως του ύψους της προσωπικής διαφοράς που διαθέτουν.
  2. Στη μόνιμη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και στους υπαλλήλους του Δημοσίου, και στους συνταξιούχους.
  3. Στην εφαρμογή (από τον Φεβρουάριο) της «Κάρτας Αγορών» που προβλέπει την επιστροφή του 10% του κόστους αγοράς βασικών αγαθών στην πλειονότητα των συμπολιτών μας, των οικονομικά αδύναμων και της μεσαίας τάξης.
  4. Στη συνέχιση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος που (τον Ιανουάριο) θα απορροφά το 100% των αυξήσεων για κοινωνικά τιμολόγια, το 87% για το 90% των νοικοκυριών και το 92% για τους αγρότες.
  5. Στην επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.
  6. Στην αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των γιατρών του Ε.Σ.Υ., με μεσοσταθμική αύξηση κατά 10%.
  7. Σε μισθολογικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
  8. Σε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού με τη διαδικασία να ξεκινά στις αρχές του χρόνου για να ισχύσει από 1η Απριλίου.
  9. Στην εφαρμογή της νέα στεγαστικής πολιτικής που ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνει χαμηλότοκα (και άτοκα για τους τρίτεκνους) δάνεια για την αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών, καθώς και επιδοτήσεις για ανακαίνιση και εξοικονόμηση ενέργειας κατοικιών.
  10. Στη συνέχιση και εντός του 2023 της μείωσης του συντελεστή Φ.Π.Α. σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού και στο τουριστικό πακέτο.
  11. Στην αναστολή του Φ.Π.Α. για νέες οικοδομές έως το τέλος του 2024.
Επιδοτήσεις ρεύματος 840 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο

Η Κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να συνεχίσει τη στήριξη της κοινωνίας έναντι των ανατιμήσεων ηλεκτρικού ρεύματος για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση. Για το σκοπό αυτό έχει τεθεί από τον Ιούλιο σε εφαρμογή μηχανισμός άμεσης ανάκτησης των υπερεσόδων των εταιρειών ενέργειας και διάθεσής τους στην κοινωνία. Ήδη από τον μηχανισμό αυτό έχουν αντληθεί 3,2 δισ. ευρώ. Έτσι και αυτόν τον μήνα, το μεγαλύτερο τμήμα των χρημάτων προέρχονται από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και τα έσοδα από τις δημοπρασίες των αερίων του θερμοκηπίου. Το συνολικό ποσό της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα τον Ιανουάριο για νοικοκυριά και επιχειρήσεις ανέρχεται στα 840 εκατ. ευρώ, ποσό διπλάσιο από αυτό του Δεκεμβρίου. Συγκεκριμένα για τον Ιανουάριο:
  • Σε ό,τι αφορά τα οικιακά τιμολόγια: 
-Η επιδότηση ηλεκτρικής ενέργειας κύριας και μη κύριας κατοικίας, γίνεται χωρίς εισοδηματικά κριτήρια και ανεξαρτήτως παρόχου και διαμορφώνεται ως εξής:Για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh, η επιδότηση θα είναι 330 ευρώ ανά MWh. Η κατηγορία αυτή αφορά το 90% των νοικοκυριών και απορροφάται έως το 87% της αύξησης.
-Για μηνιαίες καταναλώσεις από 501-1000 kWh, η επιδότηση ανέρχεται σε 280 ανά MWh. Αν, όμως, ένα νοικοκυριό μειώσει κατά 15% την μέση ημερήσια κατανάλωσή του σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή, τότε η επιδότηση αυξάνεται κατά 50 ευρώ ανά MWh.
-Για μηνιαίες καταναλώσεις πάνω από 1001 KWh, η επιδότηση ανέρχεται στα 190 ευρώ ανά MWh. Αφορά μόνο το 2% των νοικοκυριών. Και σε αυτή την κλίμακα ισχύει η επιπλέον επιδότηση των 50 ευρώ ανά MWh, αν υπάρξει μείωση κατανάλωσης κατά 15%.
-Στα νοικοκυριά που είναι ενταγμένα στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (ΚΟΤ) η επιδότηση ανέρχεται στα 378 ευρώ ανά MWh, με αποτέλεσμα να απορροφάται το 100% της αύξησης.
  • Σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά τιμολόγια:
-Για τους εμπορικούς καταναλωτές με παροχή ισχύος έως 35 KVa και κατανάλωση έως τις 2.000 KWh, η επιδότηση για τον Ιανουάριο ανέρχεται στα 292 ευρώ ανά ΜWh. Απορροφάται σχεδόν το 80% της αύξησης.
-Για τους επαγγελματικούς και εμπορικούς καταναλωτές έως 35 KVa που ξεπερνούν τις 2.000 KWh αλλά και όλα τα υπόλοιπα μη οικιακά τιμολόγια χαμηλής μέσης και υψηλής τάσης, η επιδότηση ανέρχεται σε 134 ευρώ ανά MWh.
-Για τους φούρνους ανεξαρτήτως παροχής ισχύος και για το σύνολο της μηνιαίας κατανάλωσης η επιδότηση ανέρχεται στα 292 ευρώ ανά MWh.
-Για τους αγρότες, η επιδότηση είναι οριζόντια και ανέρχεται στα 330 ευρώ ανά MWh. Απορροφάται έως το 92% της αύξησης.
  • Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια φυσικού αερίου: 
Η ΔΕΠΑ Εμπορίας σε συνεργασία με τους υπόλοιπους παρόχους τους οποίους θα προμηθεύσει με φυσικό αέριο θα δώσει μια οριζόντια επιδότηση που θα ανέλθει σε 20 ευρώ ανά θερμική MWh. Το μέτρο αφορά σε 700.000 νοικοκυριά ανεξαρτήτως εισοδήματος, μεγέθους κατοικίας ή παρόχου.

Παραδείγματα του οφέλους που έχει ο καταναλωτής με την επιδότηση ρεύματος:
  • Νοικοκυριό με μηνιαία κατανάλωση 400 KMW θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 199 ευρώ. Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 67 ευρώ.
  • Νοικοκυριό με μηνιαία κατανάλωση 700 KMW θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 349 ευρώ. Με την επιδότηση θα πληρώσει 128 ευρώ. Αν εξοικονομήσει, 15% θα πληρώσει 118 ευρώ.
  • Νοικοκυριό με μηνιαία κατανάλωση 1.200 KMW θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 598 ευρώ. Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 255 ευρώ. Αν εξοικονομήσει 15% θα πληρώσει 220 ευρώ.