Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023
Una piccolissima serenata
Επτά ερωτήσεις-απαντήσεις για τις αυξήσεις των συντάξεων
- Από την αύξηση 7,75% που δίνεται αυτές τις ημέρες σε πάνω από 1,7 εκατομμύρια συνταξιούχους.
- Από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, που ωφέλησε πάνω από 900.000 συνταξιούχους.
- Από την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ, που την έλαβαν πάνω από 1,2 εκατομμύρια συνταξιούχοι. Είχε προηγηθεί και η καταβολή επιπλέον έκτακτης ενίσχυσης 250 ευρώ για το Πάσχα.
- Από την καταβολή της 4ης ετήσιας δόσης, που προβλέπεται στον ν. Βρούτση, για συνταξιούχους που υπέβαλαν αίτηση, πριν από τον Μάιο του 2016, με περισσότερα από 30 χρόνια ασφάλισης και αφορά 230.000 συνταξιούχους.
- Έδωσε αυξήσεις έως 8% σε πάνω από 224.000 συνταξιούχους με πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης με τον νόμο Βρούτση.
- Μείωσε τον συντελεστή φορολόγησης από 22% σε 9% στην κατώτατη κλίμακα φορολογίας. Με απλά λόγια, εκεί που ο συνταξιούχος έδινε στα 100 ευρώ τα 22 ευρώ στην εφορία πλέον δίνει τα 9 ευρώ.
- Προχώρησε στη μείωση της παρακράτησης σύνταξης από 60% σε 30% για τους εργαζόμενους συνταξιούχους.
- Κατάργησε το ανώτατο πλαφόν των 1.300 ευρώ του ν. Κατρούγκαλου για όσους λαμβάνουν κύρια και επικουρική σύνταξη.
- Έδωσε τρεις φορές έκτακτο επίδομα τα Χριστούγεννα και το Πάσχα για τη στήριξη του εισοδήματος σε πάνω από 1 εκατομμύριο χαμηλοσυνταξιούχους.
- Επέστρεψε τις περικοπές του νόμου Κατρούγκαλου, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ προς όλους τους συνταξιούχους για τις κύριες συντάξεις, εξαντλώντας τα δημοσιονομικά όρια της οικονομίας και σεβόμενη πάντα τις αποφάσεις των δικαστηρίων.
- Προχώρησε στη θέσπιση της αύξησης της εθνικής σύνταξης που λαμβάνουν οι ομογενείς μας προερχόμενοι από τη Β. Ήπειρο και την τ. ΕΣΣΔ, αύξηση που πρόκειται να φανεί στους λογαριασμούς τους μέσα στο επόμενο διάστημα και είναι επιπλέον της αύξησης του 7,75%.
- H κατάργηση της φορολογίας γονικών παροχών.
- H μείωση φορολογίας ακίνητης περιουσίας κατά 35%.
- H θέσπιση του fuel pass και του market pass.
- Η σωρευτική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 35%.
- Στην εξάλειψη των ληξιπρόθεσμων κύριων συντάξεων, καθώς εκδόθηκαν πάνω από 500.000 συντάξεις μέσα στους τελευταίους 24 μήνες. Πλέον, οι νέες συντάξεις, οι αιτήσεις των οποίων υποβλήθηκαν εντός του 2023, εκκαθαρίζονται κατά μέσο όρο σε 60 ημέρες, ενώ στη Γερμανία απαιτούνται 74 ημέρες.
- Κατέβαλε στους εν αναμονή συνταξιούχους τα ωφελούμενα ποσά που δικαιούνταν και άγγιζαν τα 500 εκατομμύρια ευρώ.
- Προχώρησε στην εκκαθάριση των χιλιάδων εκκρεμών μερισμάτων στο Μετοχικό Ταμείο Πολιτικών Υπαλλήλων και κατέστη δυνατή η άμεση πληρωμή τους κάθε τρίμηνο.
- Ολοκλήρωσε την εκκαθάριση των εφάπαξ ιδιωτικού τομέα και προχωρά και στην άμεση εκκαθάριση των ληξιπρόθεσμων εφάπαξ του δημοσίου.
- Προχωρά με ταχείς ρυθμούς στην εκκαθάριση των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων (προϋπόθεση ήταν να έχουν εκδοθεί πρώτα οι κύριες συντάξεις) μέσα από ψηφιοποιήσεις διαδικασιών, δημιουργία Πύργου Ελέγχου στα πρότυπα της εκκαθάρισης των κύριων συντάξεων, ενίσχυση του προσωπικού, κ.ά..
- Αύξηση του ποσοστού εισφοράς υπέρ υγείας από 4% σε 6% για το σύνολο των κύριων συντάξεων που λαμβάνει ο συνταξιούχος και - για πρώτη φορά - επιβολή εισφοράς υπέρ υγείας στις επικουρικές συντάξεις 6%.
- Σταδιακή αλλαγή των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, μέχρι την 1η/1/2022. Τα νέα όρια: 62 ετών για πλήρη σύνταξη με 40 έτη ασφάλισης και 67 έτη με 15 έτη (Ν. 4336/2015).
- Μείωση της κατώτατης σύνταξης από 486 ευρώ σε 392,7 ευρώ και κατάργηση της κατώτατης σύνταξης (απόφαση Χαϊκάλη 2015).
- Επανυπολογισμός των επικουρικών συντάξεων από 1/6/2016 και περικοπές σε συνταξιούχους με άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης στα 1.170 ευρώ καθαρά (1.300 ευρώ μικτά).
- Αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών για την επικουρική σύνταξη (ETEA) κατά μία ποσοστιαία μονάδα συνολικά (από 3% για ασφαλισμένο και 3% για εργοδότη σε 3,5% και 3,5% αντίστοιχα) για 2016-2018 και κατά μισή ποσοστιαία μονάδα για 2019-2022, επιβολή ρήτρας βιωσιμότητας στο ταμείο επικουρικής ασφάλισης.
- Μειώσεις - από 1/1/2016 - στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών υπαλλήλων μεσοσταθμικά κατά 35%, αύξηση μηνιαίας εισφοράς κατά 12,5%, από 4% σε 4,5% και επιβολή ρήτρας βιωσιμότητας.
- Για τα εφάπαξ, από 1/1/2014, ο υπολογισμός τους γίνεται, σύμφωνα με το μοντέλο Νοητής Κεφαλαιοποίησης και, μέχρι σήμερα, επιστρέφονται μόνο οι καταβληθείσες εισφορές ατόκως. Αποτέλεσμα οι συνολικές μειώσεις να υπερβαίνουν το 25%.
- Κατάργηση του ΕΚΑΣ για 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους, καθώς και αλλαγή των κριτηρίων υπαγωγής, μέχρι τις 31/12/2019.
- "Ψαλίδισμα" των συντάξεων χηρείας με τη θέσπιση τόσο ηλικιακού ορίου, όσο και τον περιορισμό της καταβαλλόμενης σύνταξης στον επιζώντα στο 50% έναντι 70% της σύνταξης του θανόντος.
- Κατάργηση του οικογενειακού επιδόματος συζύγου στις νέες κύριες συντάξεις, καθώς και πλήρης κατάργηση των οικογενειακών επιδομάτων στις νέες επικουρικές.
- Μειώσεις μεσοσταθμικά κατά 44% των επικουρικών από 1/1/2015. Συγκεκριμένα, για το μέρος των νέων επικουρικών συντάξεων με ασφαλιστικό χρόνο μέχρι 31/12/2014, με συντελεστή 0,45 ανά έτος και υπολογισμός της σύνταξης με ασφαλιστικό χρόνο και από 1/1/2015, βάσει ατομικού λογαριασμού, με το μοντέλο νοητής κεφαλαιοποίησης, που πολέμησε φανατικά ο ΣΥΡΙΖΑ προεκλογικά.
- Μείωση της εθνικής σύνταξης για τις συντάξεις αναπηρίας. Λήψη πλήρους εθνικής σύνταξης μόνο από όσους έχουν ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
- Αύξηση του κόστους εξαγοράς αναγνώρισης πλασματικών ετών.
- Μείωση σε ποσοστό 60% του ποσού της σύνταξης κύριας και επικουρικής των δικαιούχων, οι οποίοι αναλαμβάνουν εργασία ή αποκτούν ιδιότητα ή δραστηριότητα υποχρεωτικώς υπακτέα στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ και ΕΤΕΑΕΠ και μείωση 100%, όταν αναλαμβάνουν εργασία στο Δημόσιο ή ΝΠΔΔ.
- Πάγωμα συντάξεων, μέχρι και το 2022, περιορισμό των μελλοντικών αυξήσεων ανάλογα με την ανάπτυξη (50%) και πληθωρισμό (50%), με ανώτερο τον εκάστοτε πληθωρισμό.
- Συμψηφισμός των αυξήσεων από το 2023 με τη θετική προσωπική διαφορά - μετά τον επανυπολογισμό - μέχρι την πλήρη εξάλειψή τους.
- Οι κύριες συντάξεις που εκδίδονται από τις 13/5/2016 και μετά, σύμφωνα με τον νόμο 4387/2016, είναι μειωμένες μεσοσταθμικά κατά τουλάχιστον 20% έως 35%.
- Πάνω από 1.050.000 εκκρεμείς συνταξιοδοτικές και ασφαλιστικές εκκρεμότητες.
- Άφησε 487 εκατομμύρια ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές σε πάνω από 142.000 εν αναμονή συνταξιούχους.
- Άφησε έναν ΕΦΚΑ σε πλήρη αποδιοργάνωση, που εξέδιδε μόλις 900 συντάξεις την ημέρα, ενώ σήμερα εκδίδονται 1.250 συντάξεις την ημέρα.
- Παρέδωσε έναν μηχανισμό έκδοσης συντάξεων, με μέσο χρόνο έκδοσης μίας σύνταξης τους 19 μήνες. Σήμερα, ο μέσος χρόνος έκδοσης μίας σύνταξης του 2023 ανέρχεται σε 60 ημέρες.
Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2023
Ανακοίνωση για την πολύ-τροπολογία για την ατομική «αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών
Κυβέρνηση και Υπουργείο Παιδείας κλιμακώνουν την επίθεση και εντείνουν την αποδόμηση του δημόσιου σχολείου που ξεκίνησαν με την εσωτερική κι εξωτερική «αξιολόγηση» των σχολικών μονάδων με την πολύ-τροπολογία για την ατομική «αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών!
Κυβέρνηση και Υ.ΠΑΙ.Θ. συνεχίζουν κι εντείνουν το έργο κατηγοριοποίησης και διάλυσης του δημόσιου σχολείου προχωρώντας στην ολοκλήρωση εφαρμογής του ν.4823/21 με την υλοποίηση της ατομικής αξιολόγησης των εκπαιδευτικών στηριγμένης στη σαθρή διαδικασία της εσωτερικής κι εξωτερικής αξιολόγησης των σχολικών μονάδων την οποία ο κλάδος με τη στάση του απέτρεψε. Πιστοί στην προσφιλή τους τακτική, αιφνιδιαστικά και σε ένα άσχετο νομοσχέδιο (κατάντησε φασόν διαδικασία πλέον), αυτή τη φορά του Υπουργείου Μεταφορών, ψηφίζουν τροπολογία, εφαρμογής της διαδικασίας της ατομικής αξιολόγησης.
Με την συγκεκριμένη τροπολογία, ολοκληρώνει τις προβλέψεις του ν.4823/21.
Για πρώτη φορά δίνουν τη δυνατότητα τμηματικής τοποθέτησης των Συμβούλων Εκπαίδευσης όπου έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες επιλογής για να ξεκινήσουν άμεσα την «αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών. Μάλιστα επιβεβαιώθηκε ο φόβος που εκφράσαμε στη συνάντηση με την υφυπουργό, κα Μακρή πως μάλλον για αυτό δεν μονιμοποιούνται οι νεοδιόριστοι, για να χρησιμοποιηθούν ως δύναμη πίεσης για την υλοποίηση της ατομικής αξιολόγησης.
Φαίνεται πως τόσο η κυβέρνηση όσο και το Υπουργείο Παιδείας βιάζονται να χρεώσουν τις δικές τους ευθύνες στους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς και τους μαθητές.
Ρωτάμε την πολιτική ηγεσία του Υ.ΠΑΙ.Θ. που τόσο θριαμβευτικά στην ιστοσελίδα του αναφέρει πως «ξεκινά η αξιολόγηση μετά από 41 χρόνια», αυτό ευθύνεται που
· είναι μέσα Ιανουαρίου και τα κενά υπολογίζονται σε χιλιάδες;
· οι υποδομές των σχολείων είναι σε κακό χάλι με αποτέλεσμα συνεχώς να συμβαίνουν ατυχήματα;
· με την πρώτη κακοκαιρία τα σχολεία δεν έχουν ρεύμα ή πετρέλαιο;
· αντί να μειώνεται ο αριθμός των μαθητών στα τμήματα, στοιβάζονται θυμίζοντας περασμένες δεκαετίες;
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. κάνει σαφές ότι η έναρξη της λεγόμενης αξιολόγησης των εκπαιδευτικών θα μας βρει απέναντι, στηριζόμενους στις παιδαγωγικά τεκμηριωμένες θέσεις μας που ενισχύουν το δημόσιο σχολείο.
Ο κλάδος έχει την εμπειρία και τη δύναμη να αποτρέψει την εφαρμογή του ν.4823/21 ως προς την ατομική «αξιολόγηση», όπως έπραξε και με την εσωτερική κι εξωτερική «αξιολόγηση» της κατηγοριοποίησης των σχολικών μονάδων.
Το αμέσως επόμενο διάστημα, από 25/1 μέχρι και 17/2, η βάση του κλάδου καλείται σε Γενικές Συνελεύσεις, με Ολομέλεια Προέδρων στις 20 Φεβρουαρίου 2023, ώστε να αποφασίσουμε τη δράση μας ενάντια στην ένταση της επίθεσης κυβέρνησης και Υ.ΠΑΙ.Θ.
ΟΡΓΑΝΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΕΧΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ
Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023
Μητσοτάκης:Επιστρέφουμε στη μεσαία τάξη αυτά τα οποία τους πήρε ο κ. Τσίπρας
- Κάποιους τους μειώσαμε και περισσότερο από αυτό το οποίο είχαμε πει. Αναφέρω ενδεικτικά τον ΕΝΦΙΑ, είχαμε πει προεκλογικά ότι θα τον μειώναμε 30%, τον μειώσαμε τελικά μεσοσταθμικά γύρω στο 35%.
- Προσθέσαμε (στις μειώσεις) κάποιους φόρους στους οποίους δεν είχαμε αναφερθεί στο προεκλογικό μας πρόγραμμα, όπως η κατάργηση, ουσιαστικά, της φορολογίας για τις γονικές παροχές και περιουσίες μέχρι 800.000 ευρώ.
- Μειώσαμε συνολικά τη φορολόγηση και στο κεφάλαιο, στις επιχειρήσεις από το 28% στο 22%, στα μερίσματα από το 10% στο 5%, ελάχιστος συντελεστής, όπως είχαμε δεσμευτεί, 9%.
- Σημαντική μείωση βέβαια, μην το ξεχνάμε αυτό, και στις εισφορές των εργαζομένων και των εργοδοτών: 4,4%. Μία σημαντική παρέμβαση η οποία καθιστά συνολικά την εργασία στη χώρα μας πιο ανταγωνιστική.
- Και βέβαια να θυμίσω, μιας και μου αναφέρατε τους έμμεσους φόρους, ότι υπήρχαν μειώσεις και στους έμμεσους φόρους. Ενδεικτικά αναφέρω μειώσεις στις μεταφορές, στην εστίαση, στα γυμναστήρια. Όλα αυτά είχαν ένα δημοσιονομικό αποτύπωμα το οποίο ξεπερνά τα 500 εκατομμύρια ευρώ.
- Σημαντικές μειώσεις φόρων που αφορούν τους αγρότες μας: λιπάσματα, ζωοτροφές. Αυτές είναι παρεμβάσεις οι οποίες δεν είναι αμελητέες και οι οποίες μας βοήθησαν με κάποιον τρόπο να συγκρατήσουμε τις τιμές και να βοηθήσουμε την ανταγωνιστικότητα του πρωτογενούς μας τομέα.
- Βεβαίως και οι οίκοι αξιολόγησης αλλά και οι αγορές περιμένουν να δουν τι θα γίνει στις εκλογές. Βεβαίως και περιμένουν. Και πιστεύω ακράδαντα ότι αν ο ελληνικός λαός μας εμπιστευτεί ξανά θα είναι ζήτημα χρόνου, λίγων μηνών, να αποκτήσουμε την επενδυτική βαθμίδα. Αναρωτιέμαι αν το αν ίδιο μπορούν να πουν, με την ίδια σιγουριά, και οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. Εγώ είμαι απολύτως σίγουρος γι’ αυτό. Απολύτως σίγουρος γι’ αυτό.
- Αν, όμως, για οποιονδήποτε λόγο -δεν εκτιμώ ότι θα γίνει- από τις εκλογές προκύψει κάποια παρατεταμένη αστάθεια ή μια κυβέρνηση η οποία θα έρθει και θα εφαρμόσει ένα πρόγραμμα τελείως διαφορετικό από το δικό μας πρόγραμμα, τότε δεν θα δούμε επενδυτική βαθμίδα ούτε με κυάλι. Για να σας το πω, έτσι, απλά και ωμά.
- Άρα, βεβαίως και η πρόοδος στην αξιολόγηση των διεθνών οίκων συνδέεται συνολικά με την πορεία του κυβερνητικού έργου. Συνδέεται με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της χώρας.
- Πιστεύω ότι κάποια στιγμή -ελπίζω να μην ακουστεί αλαζονικό αυτό- θα διδάσκεται ως εργαλείο δημόσιας πολιτικής, για τον τρόπο και την ταχύτητα με την οποία αντιδράσαμε και το πώς μπορέσαμε και στηρίξαμε επιχειρήσεις που θα έκλειναν στην διάρκεια της πανδημίας. Θα έκλειναν.
- Όταν ήρθαμε εμείς και δώσαμε χρήματα σε επιχειρήσεις αλλά ταυτόχρονα αναλάβαμε και τη μισθοδοσία τους, κάναμε το απολύτως αναμενόμενο.
- Και πρέπει να σας πω ότι ενώ είμαι βαθιά φιλελεύθερος πολιτικός, αισθάνομαι απόλυτα την ανάγκη να υπερασπίζομαι τις πολιτικές σημαντικής κρατικής παρέμβασης σε περιπτώσεις που βρισκόμαστε αντιμέτωποι με πρωτοφανείς κρίσεις οι οποίες έχουν συστημικό χαρακτήρα.
- Κάναμε το απολύτως σωστό. Και νομίζω ότι η ίδια η εξέλιξη της ανεργίας, η πορεία της ελληνικής οικονομίας, η έλλειψη -επαναλαμβάνω- οποιασδήποτε ανησυχίας για το δημόσιο χρέος, ουσιαστικά το επιβεβαιώνουν αυτό.
- Διότι σας διαβεβαιώνω ότι οι αγορές τελικά είναι ο πιο αυστηρός κριτής. Στο Ηνωμένο Βασίλειο η προηγούμενη Πρωθυπουργός αποφάσισε να τινάξει την μπάνκα στον αέρα, θεωρώντας ότι επειδή είναι χώρα G7 και είναι το Ηνωμένο Βασίλειο μπορούσε να ανακοινώσει 50 δισ. μειώσεις φόρων χωρίς να εξηγήσει από πού θα έβρισκε τα λεφτά. Κατέρρευσε η λίρα και η Πρωθυπουργός μαζί.
- Θα σας πω και κάτι ακόμα. Οι θέσεις εργασίας τις οποίες προστατεύσαμε μέσα στην πανδημία, ήταν αυτές που μας επέτρεψαν να είναι γρήγορη η ανάκαμψη. Να σας δώσω ένα παράδειγμα: τα αεροδρόμια μας. Δεν είχαμε ιδιαίτερα προβλήματα φέτος στα αεροδρόμια μας, παρότι είχαμε μεγάλη πίεση. Ξέρετε γιατί; Διότι αμείψαμε όλους τους εργαζόμενους, δεν απολύθηκε κανείς. Πληρώνονταν ως εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης από τις εταιρείες. Καλύψαμε εμείς την διαφορά. Και όταν χρειάστηκαν οι επιχειρήσεις τους εργαζόμενους ήταν εκεί οι εργαζόμενοι. Δεν έψαχναν να τους προσλάβουν.
Παρασκευή 20 Ιανουαρίου 2023
Κυριάκος Μητσοτάκης: Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία
- Νομίζω ότι η κύρια διαχωριστική γραμμή σήμερα δεν βρίσκεται τόσο μεταξύ της κεντροδεξιάς και της κεντροαριστεράς, αλλά μεταξύ εκείνων που πιστεύουν στον πολιτικό ρεαλισμό και την καλή λειτουργία των δημοκρατιών μας και εκείνων που υπόσχονται «τον ουρανό με τ’ άστρα», ενώ ταυτόχρονα υπονομεύουν τους δημοκρατικούς θεσμούς… Στις επερχόμενες εκλογές, οι Έλληνες θα συγκρίνουν μεταξύ των τεσσάρων ετών της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία – κατά τη γνώμη μου – ήταν μια λαϊκιστική κυβέρνηση που δεν έκανε πολύ καλό στη χώρα, και των τεσσάρων ετών της δικής μας κυβέρνησης. Επομένως, αν κερδίσουμε- όπως πιστεύω ότι θα συμβεί – (το αποτέλεσμα) θα είναι μια ψήφος εμπιστοσύνης.
- Η υπερβολική μας εξάρτηση από τη Ρωσία μας προκάλεσε τεράστια προβλήματα και θεωρώ ότι και σε αυτή την περίπτωση αργήσαμε να αντιδράσουμε. Ήμουν ο πρώτος που τάχθηκε υπέρ ενός πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Ξεκίνησα τον Μάρτιο και τελικά έπεισα το Συμβούλιο και την Επιτροπή να το υιοθετήσουν τον Δεκέμβριο. Από τότε, προφανώς όχι μόνο γι’ αυτόν τον λόγο -θέλω να είμαι ειλικρινής- η τιμή του φυσικού αερίου έχει καταρρεύσει.
- Δεν θα πάμε σε πόλεμο με την Τουρκία, αν και έχουμε γίνει μάρτυρες πολλών εντάσεων τα τελευταία τρία χρόνια. ... Αλλά κοιτάξτε, θα πρέπει να είμαστε σε θέση να καθίσουμε στο τραπέζι με την Τουρκία ως λογικοί ενήλικες και να επιλύσουμε την κύρια διαφορά μας, που είναι η οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Είναι ένα περίπλοκο ζήτημα λόγω της γεωγραφίας του Αιγαίου, αλλά έχουμε καταφέρει να επιλύσουμε παρόμοια προβλήματα με τους γείτονές μας. Το κάναμε με την Ιταλία, το κάναμε με την Αίγυπτο, και με την Αλβανία εξετάζουμε το ενδεχόμενο να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο και να αφήσουμε το Δικαστήριο να αποφασίσει για λογαριασμό μας από τη στιγμή που θα συμφωνήσουμε στο πλαίσιο των κανόνων. … Και αυτό που με απασχολεί περισσότερο -γιατί υπάρχει πολύς θόρυβος στην Τουρκία για την Ελλάδα που ενισχύει τις ένοπλες δυνάμεις της. Και ρωτώ, πιστεύει κανείς λογικά ότι τα ελληνικά νησιά αποτελούν απειλή για την τουρκική ενδοχώρα; Ή είναι πιο ρεαλιστικό να πιστεύει κανείς ότι η τουρκική ενδοχώρα αποτελεί απειλή για τα ελληνικά νησιά; Ιδιαίτερα έχοντας κατά νου την ιστορία της Κύπρου -το 1974 είχαμε μια εισβολή και περισσότερο από το ένα τρίτο του νησιού είναι ακόμα υπό κατοχή. Πιστεύω λοιπόν ότι μετά τις εκλογές -είναι ενδιαφέρον ότι θα γίνουν περίπου την ίδια εποχή και στις δύο χώρες και δεν ξέρω ποια κυβέρνηση θα προκύψει από την Τουρκία, αλλά σίγουρα νομίζω ότι υπάρχουν τρόποι να μειωθεί η ένταση, να εργαστούμε σε θέματα κοινού ενδιαφέροντος, να συμφωνήσουμε ότι διαφωνούμε. Αλλά ακόμη και αν συμφωνούμε ότι διαφωνούμε, μπορούμε να το κάνουμε με πολιτισμένο τρόπο. Δεν χρειάζεται να απειλούμε ο ένας τον άλλον ή να εμπλεκόμαστε σε υπερπτήσεις ή σε άλλες πολύ προκλητικές δραστηριότητες, αυξάνοντας τον κίνδυνο ατυχήματος.
Τετάρτη 18 Ιανουαρίου 2023
Dentist Pass: Δωρεάν οδοντιατρική φροντίδα για παιδιά ηλικίας 6 έως 12 ετών - Πώς θα πιστώνεται το ποσό
Τρίτη 17 Ιανουαρίου 2023
Κυριάκος Μητσοτάκης: Ο Τσίπρας έχει ιδιαίτερες ικανότητες. Μπορεί να διαφωνώ μαζί του σε πολλά, αλλά δεν μπορώ να μην αναγνωρίζω…
Επίδειξη πολιτικής ευπρέπειας και πολιτικού πολιτισμού από τον πρωθυπουργό
Από την Εξαιρετική συνέντευξη του πρωθυπουργού στο «Πρώτο Θέμα» και στον Δημήτρη Δανίκα
Κυριακή 15 Ιανουαρίου 2023
Τα άπλυτα του Τατοΐου
Σάββατο 14 Ιανουαρίου 2023
Η συλλογικότητα των συνταγματολόγων
Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023
Επιτέλους, κάτι κινείται
Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2023
Ζήτημα ύψιστης σημασίας το θέμα της επιστροφής των Γλυπτών του Παρθενώνα
- Το Σεπτέμβριο του 2021 η Διακυβερνητική επιτροπή της UNESCO για πρώτη φορά εκδίδει απόφαση με βάση την οποία καλεί την βρετανική Κυβέρνηση να αναθεωρήσει τη στάση της σε σχέση με την επανένωση των γλυπτών.
- Μια μερική επιστροφή ορισμένων από τα Γλυπτά του Παρθενώνα έχει ήδη ξεκινήσει. Τονίζω την πολύ μεγάλη σημασία της επιστροφής του θραύσματος Fagan που είναι ένα θραύσμα από την Ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα, καθώς επίσης και τα τρία θραύσματα τα οποία επιστρέφουν από το Βατικανό που επιστρέφουν στη χώρα μας.
- Την πολύ ριζική μεταστροφή της κοινής γνώμης στο Ηνωμένο Βασίλειο. Ειδικά αυτό δεν ήρθε από μόνο του, αλλά μέσα από πολύ συντονισμένες ενέργειες της ελληνικής Κυβέρνησης.
Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023
Η ευκαιρία για επανένωση των Γλυπτών του Παρθενώνα
Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023
Γλυπτά του Παρθενώνα: Mακροχρόνιος δανεισμός και κόκκινες γραμμές
Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023
Υπουργείο Πολιτισμού για τα Γλυπτά του Παρθενώνα: Ας σταματήσει η αξιωματική αντιπολίτευση να κορυβαντιά...
Πέμπτη 5 Ιανουαρίου 2023
Οι «ανεντιμότατοι» και η ανύπαρκτη Μαρία
Τρίτη 3 Ιανουαρίου 2023
Οι γάτες της Ουκρανίας
Μητσοτάκης: Καλύτεροι μισθοί, αξιοπρεπής υγεία, προσιτή στέγη...
- Με τη χαμηλότερη ανεργία από το 2010.
- Με τις επενδύσεις, τις εξαγωγές και τα έσοδα του τουρισμού να ξεπερνούν κάθε προσδοκία.
- Με παγκόσμιους επιχειρηματικούς κολοσσούς να εμπιστεύονται τη χώρα και το μέλλον της.
- Και με το ψηφιακό κράτος να εξυπηρετεί τον πολίτη, καταργώντας τη γραφειοκρατία και διευκολύνοντας την καθημερινότητά του.
- Κι ακόμα, με τα σύνορά μας ασφαλή και την εθνική άμυνα θωρακισμένη.
- Κυρίως, όμως, με την πολιτεία να υψώνει διαρκώς αναχώματα υπέρ της κοινωνίας, απέναντι πότε στις συνέπειες ενός πολέμου και πότε στις επιθέσεις της διεθνούς ακρίβειας.
- Από την 1η του μήνα οι συνταξιούχοι θα δουν, μετά από πολλά χρόνια, αυξήσεις στις συντάξεις τους.
- Οι γιατροί του ΕΣΥ θα δουν αυξήσεις στις απολαβές τους.
- Και πλέον όλοι οι Έλληνες θα ανακουφιστούν από την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης.
- Από τον Φεβρουάριο, επίσης, η πολιτεία θα καλύπτει ένα σημαντικό μέρος των βασικών εξόδων των νοικοκυριών.
- Ενώ την 1η Απριλίου, νωρίτερα από πέρυσι, θα αυξηθεί και πάλι ο κατώτατος μισθός.
- Την αύξηση συντάξεων, την πρώτη ύστερα από 12 χρόνια, κατά 7,75% που θα τη δουν στους λογαριασμούς τους, 1.724.713 συνταξιούχοι. Από αυτούς, το 80%-85% θα δουν ακέραια την αύξηση της τάξεως του 7,75%, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των υπολοίπων θα δει αυξήσεις που θα ξεπερνούν το 7% αναλόγως του ύψους της προσωπικής διαφοράς που διαθέτουν.
- Στη μόνιμη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και στους υπαλλήλους του Δημοσίου, και στους συνταξιούχους.
- Στην εφαρμογή (από τον Φεβρουάριο) της «Κάρτας Αγορών» που προβλέπει την επιστροφή του 10% του κόστους αγοράς βασικών αγαθών στην πλειονότητα των συμπολιτών μας, των οικονομικά αδύναμων και της μεσαίας τάξης.
- Στη συνέχιση της επιδότησης των λογαριασμών ρεύματος που (τον Ιανουάριο) θα απορροφά το 100% των αυξήσεων για κοινωνικά τιμολόγια, το 87% για το 90% των νοικοκυριών και το 92% για τους αγρότες.
- Στην επέκταση του επιδόματος μητρότητας στον ιδιωτικό τομέα από τους 6 στους 9 μήνες.
- Στην αναμόρφωση του ειδικού μισθολογίου των γιατρών του Ε.Σ.Υ., με μεσοσταθμική αύξηση κατά 10%.
- Σε μισθολογικές παρεμβάσεις για τη στήριξη των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.
- Σε νέα αύξηση του κατώτατου μισθού με τη διαδικασία να ξεκινά στις αρχές του χρόνου για να ισχύσει από 1η Απριλίου.
- Στην εφαρμογή της νέα στεγαστικής πολιτικής που ανάμεσα στα άλλα περιλαμβάνει χαμηλότοκα (και άτοκα για τους τρίτεκνους) δάνεια για την αγορά πρώτης κατοικίας από νέους και νέα ζευγάρια έως 39 ετών, καθώς και επιδοτήσεις για ανακαίνιση και εξοικονόμηση ενέργειας κατοικιών.
- Στη συνέχιση και εντός του 2023 της μείωσης του συντελεστή Φ.Π.Α. σε υπηρεσίες μεταφοράς προσώπων, σε υπηρεσίες διάθεσης μη αλκοολούχων ποτών και ροφημάτων, στα εισιτήρια κινηματογράφων, θεατρικών παραστάσεων και συναυλιών, στα γυμναστήρια και τις σχολές χορού και στο τουριστικό πακέτο.
- Στην αναστολή του Φ.Π.Α. για νέες οικοδομές έως το τέλος του 2024.
- Σε ό,τι αφορά τα οικιακά τιμολόγια:
- Σε ό,τι αφορά τα επαγγελματικά τιμολόγια:
- Σε ό,τι αφορά τα τιμολόγια φυσικού αερίου:
- Νοικοκυριό με μηνιαία κατανάλωση 400 KMW θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 199 ευρώ. Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 67 ευρώ.
- Νοικοκυριό με μηνιαία κατανάλωση 700 KMW θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 349 ευρώ. Με την επιδότηση θα πληρώσει 128 ευρώ. Αν εξοικονομήσει, 15% θα πληρώσει 118 ευρώ.
- Νοικοκυριό με μηνιαία κατανάλωση 1.200 KMW θα πλήρωνε χωρίς την επιδότηση 598 ευρώ. Με την επιδότηση θα πληρώσει τελικά 255 ευρώ. Αν εξοικονομήσει 15% θα πληρώσει 220 ευρώ.