Σάββατο 26 Απριλίου 2025

Απάντηση της Νέας Αριστεράς μετά τις απειλές Μητσοτάκη για την αξιολόγηση...


Αξιότιμη κυρία, από πού προκύπτει εκφοβισμός και τιμωρία; Πώς διαπιστώσατε ότι είναι τιμωρητικό και αυταρχικό το σύστημα αξιολόγησης;
Απολύθηκε κάποιος/κάποια συνάδελφος από όσους/όσες αξιολογήθηκαν μέχρι σήμερα, ως ανεπαρκής;

ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!



Πηγή: www.efsyn.gr

«Η δημόσια παιδεία δεν πειθαρχεί, δεν υποτάσσεται, δεν εκβιάζεται», αναφέρει η βουλεύτρια της Νέας Αριστεράς
Μερόπη Τζούφη

Με αποβολή απείλησε ο πρωθυπουργούς τους εκπαιδευτικούς που δεν θα υποταχθούν στην αξιολόγηση του υπουργείου Παιδείας, κατά την επίσκεψή του στο υπουργείο Παιδείας.

Μιλώντας για την αξιολόγηση, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι πρόκειται για «μια καινούργια διαδικασία που δεν έχει φέρει τα απαιτούμενα αποτελέσματα» και εν συνεχεία επί λέξει ανέφερε: «Η ξεκάθαρη κατεύθυνση που έχω δώσει στο υπουργείο είναι πολύ σαφής: Αν κάποιος αρνείται επί της αρχής να αξιολογηθεί, δεν πρέπει να έχει θέση στο δημόσιο σύστημα εκπαίδευσης».

Η εκδικητική στάση του πρωθυπουργού προκάλεσε την αντίδραση της Μερόπης Τζούφη, βουλεύτριας της Νέας Αριστεράς.

Αναλυτικά, η ανακοίνωσή της:

«Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, με τις απειλές του για αποβολή εκπαιδευτικών που αρνούνται να υποκύψουν στο τιμωρητικό και αυταρχικό σύστημα αξιολόγησης, αποκάλυψε για άλλη μια φορά το πραγματικό του σχέδιο: ένα σχολείο πειθαρχημένο, υποταγμένο, ταξικά διαχωρισμένο. Δεν πρόκειται για αξιολόγηση με στόχο τη βελτίωση της εκπαίδευσης, αλλά για μηχανισμό ελέγχου, εκφοβισμού και τιμωρίας.
Η κυβέρνηση που διέλυσε τη δημόσια παιδεία, που ενίσχυσε τις κοινωνικές ανισότητες, που σχεδίασε σχολεία για λίγους και άφησε τη μεγάλη πλειοψηφία των παιδιών στο περιθώριο, δεν έχει το ηθικό δικαίωμα να μιλά για ίσες ευκαιρίες. Η υποκρισία τους είναι προκλητική.

Στεκόμαστε δίπλα στους εκπαιδευτικούς που υπερασπίζονται το δημόσιο, την παιδαγωγική ελευθερία και την αξιοπρέπεια της εργασίας τους. Καλούμε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις να ενώσουμε τις φωνές μας για ένα σχολείο ανοιχτό, δημοκρατικό, συμπεριληπτικό - για όλα τα παιδιά, χωρίς διακρίσεις και αποκλεισμούς.

Η Παιδεία ανήκει στην κοινωνία και στα όνειρα της νέας γενιάς. Όχι στα σχέδιά τους για αποκλεισμούς και πειθαρχικό έλεγχο». 

Παρασκευή 25 Απριλίου 2025

Κανένα σχολείο δεν είναι για αυτά τα παιδιά

kathimerini.gr

Δεν ταιριάζουν ούτε στο κανονικό ούτε σε ειδικό σχολείο. Οι γονείς τους επωμίζονται τη φροντίδα που χρειάζονται οι ξεχωριστές τους ανάγκες. Δύο μητέρες εξομολογούνται στην «Κ»

Χιλιάδες παιδιά σε όλη την Ελλάδα ξεκινούν καθημερινά για ένα σχολείο που δεν τα θέλει. Παιδιά με αναπτυξιακές ιδιαιτερότητες, μέτριας λειτουργικότητας αυτισμό ή υψηλή νοημοσύνη μοιάζει να μην έχουν χώρο στο υφιστάμενο εκπαιδευτικό πλαίσιο. Το ειδικό σχολείο συχνά δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές τους δυνατότητες, ενώ το τυπικό σχολείο τα απορρίπτει ως «παραφωνίες». Οι οικογένειες αναλαμβάνουν χωρίς βοήθεια τη στήριξη των παιδιών τους, ενώ καλούνται να ανταποκριθούν στις αυξημένες οικονομικές απαιτήσεις της διάγνωσης. Η «Κ» δίνει τον λόγο σε δύο μητέρες που ζουν αυτό το αδιέξοδο. Τα παιδιά τους δεν χωρούν στα καλούπια του ελληνικού σχολείου. Δεν σχεδιάστηκε γι’ αυτά, δεν ξέρει πώς να τα αγκαλιάσει.

«Παντού είμαστε μια παραφωνία»

«Στις ειδήσεις ακούμε μόνο για τα άκρα. Για εμάς δεν θα ακούσεις ποτέ τίποτα». Το «εμάς» που λέει η Αλεξάνδρα Λώλη αφορά την οικογένειά της, την ίδια, τον σύζυγό της και τον 8χρονο αυτιστικό γιο τους, Ηλία, που πηγαίνει στην Α΄ Δημοτικού σε ιδιωτικό σχολείο με παράλληλη στήριξη. «Το παιδί μου είναι μέτριας λειτουργικότητας. Χρειάζεται βοήθεια σε κάποια πράγματα –σε αρκετά πράγματα–, αυτοεξυπηρετείται όμως και προοδεύει, εξελίσσεται. Τα ειδικά σχολεία δεν μας θέλουν, τα τυπικά σχολεία δεν μας θέλουν. Παντού είμαστε μια παραφωνία».

Οι υποψίες ήρθαν την περίοδο του πρώτου lockdown, όταν το παιδί είχε μόλις κλείσει τα τρία. «Είχαμε αναρωτηθεί σχετικά με την καθυστέρηση στην ομιλία. Είχε υψηλό νοητικό επίπεδο, αλλά δυσκολευόταν στην επικοινωνία. Έκτοτε προσπαθούμε να τον χωρέσουμε στα πολύ στενά καλούπια του συστήματος», λέει η κ. Λώλη στην «Κ».

Στα τέσσερά του, οι εκπαιδευτικοί σύστησαν στους γονείς να επαναλάβει το προνήπιο και να περάσει από τον έλεγχο του ΚΕΔΑΣΥ («Κέντρο Διεπιστημονικής Αξιολόγησης, Συμβουλευτικής και Υποστήριξης»), την κρατική υπηρεσία αξιολόγησης, ώστε να υπάρξει μια επίσημη διάγνωση. «Μας έκλεισαν πολύ γρήγορα ραντεβού. Συναντηθήκαμε με την κοινωνική λειτουργό, η οποία κράτησε λεπτομερές ιστορικό, μέχρι και αν έπαιρνα φάρμακα στην εγκυμοσύνη με ρώτησε, ενώ κατά τη δεύτερη επίσκεψη μια ειδική παιδαγωγός και μια κλινική ψυχολόγος κράτησαν το παιδί 40 λεπτά για αξιολόγηση.

Όταν ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση, η ειδική παιδαγωγός βγήκε και με συγκρατημένο ενθουσιασμό μάς τράβηξε παράμερα. “Μας τραγούδησε, μας ζωγράφισε, μας έφτιαξε παζλ”, μας είπε. “Είναι φανερά δυσκολεμένος στην ομιλία του, αλλά έχει πολύ θετικό επικοινωνιακό πρόσημο και το λεξιλόγιό του είναι πολύ ανεπτυγμένο. Ατυπα σας λέω”, τους είπε, “μην το κουνήσετε για την ώρα από το γενικό πλαίσιο –το τυπικό σχολείο, δηλαδή–, δεν είναι το παιδί σας για ειδικό σχολείο. Οφ δε ρέκορντ”».

Έφυγαν καθησυχασμένοι, αλλά και με μια απροσδιόριστη ανησυχία. Οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν δύο εβδομάδες αργότερα, όταν πήραν το χαρτί του πορίσματος στα χέρια τους που έλεγε ότι το παιδί χρήζει ειδικού εκπαιδευτικού πλαισίου. «Τους ρώτησα πώς είναι δυνατόν να μας παραδίδουν ένα τέτοιο χαρτί, αφού μας είχε πει η ειδική παιδαγωγός ότι το παιδί δεν είναι για ειδικό σχολείο.

Μετά ένα σύντομο επεισόδιο μεταξύ τους, συμπεράναμε ότι όλα τα παιδιά που είναι στο φάσμα του αυτισμού και έχουν προβλήματα στην ομιλία παραπέμπονται σε ειδικά σχολεία. Σηκωθήκαμε και φύγαμε χωρίς να υπογράψουμε το πόρισμα». Όπως πληροφορήθηκαν πάλι στο «οφ δε ρέκορντ», δεν υπάρχουν αρκετοί ειδικοί παιδαγωγοί για να πλαισιώσουν όλα τα παιδιά στα τυπικά δημόσια σχολεία και το κράτος δεν έχει κονδύλια για άλλη παράλληλη στήριξη.

Αποφάσισαν να διερευνήσουν την πιθανότητα το παιδί τους να πάει σε ειδικό σχολείο. Επισκέφθηκαν ένα δημόσιο ειδικό σχολείο στα βόρεια προάστια της Αττικής. «Μιλήσαμε με την πολύ φιλική και πρόθυμη διευθύντρια. Της είπαμε ότι το παιδί μας είναι πέντε ετών και ήδη γράφει το όνομά του, ζωγραφίζει, μετράει ώς το 100. Μας απάντησε “και τι κάνετε εδώ; Εδώ –μας είπε– δεν έχουμε μαθησιακό πρόγραμμα, δεν έχουμε βιβλία”. “Και τι κάνουν τα παιδιά όλη μέρα;”, αναρωτήθηκα φωναχτά».

Ήρθε η ώρα να κάνουν έρευνα για να βρουν θέση στην Α΄ Δημοτικού σε τυπικό σχολείο. «Τα 97 στα 100 μας είπαν μην έρθετε. Σε ένα σχολείο μας είπαν ότι δεν είναι ωραία εικόνα να έχουν παιδιά στο φάσμα να περιφέρονται όταν έρχονται επενδυτές. Αυτό στο οποίο καταλήξαμε, αυτό το οποίο τον δέχθηκε, έχει πρόθεση να συμπεριλάβει παιδιά με αναπτυξιακές δυσκολίες. Αλλά πολύ συχνά λείπει ο τρόπος. Λείπει η ουσιαστική ένταξη. Έτσι συχνά –πολύ συχνά– ο μικρός παρακολουθεί το δικό του εξατομικευμένο μαθησιακό πρόγραμμα στη βιβλιοθήκη μόνος του».

Θα ήθελε να κάτσει να σκάσει για όλα αυτά, να διαμαρτυρηθεί, να βγει στις τηλεοράσεις, αλλά δεν προλαβαίνει. Οι ώρες που απομένουν ανάμεσα στο σχολείο και στις θεραπείες του Ηλία είναι λίγες και διάσπαρτες. Και σε αυτές τις ώρες πρέπει να δουλέψει. Είναι πολλές οι οικονομικές υποχρεώσεις που έρχονται με μια διάγνωση αυτισμού. Χονδρικά πληρώνουν 700 ευρώ τον μήνα σχολείο, 700 ευρώ τον μήνα για παράλληλη στήριξη, 1.000 ευρώ για τις διάφορες θεραπείες, 500 για θεραπευτική ιππασία και κολύμβηση. Εχουν υπολογίσει ότι πληρώνουν πλέον των 3.000 τον μήνα μόνο για το παιδί.

Ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει 522 τον μήνα για τον κωδικό του παιδικού αυτισμού. «Ακούω για ειδικά task force για τον αυτισμό. Νέες πρωτοβουλίες για τον αυτισμό, που “είναι σε έξαρση”. Ακούω για δέσμη οδηγιών. Δεν χρειαζόμαστε άλλες οδηγίες. Ούτε σκοπεύω να τρέχω τον μικρό από αξιολόγηση σε αξιολόγηση για επιδόματα ελεημοσύνης. Θέλω το κράτος να μας υποδείξει ένα πλαίσιο κατάλληλο. Όπου το παιδί μου μπορεί να ενταχθεί και να τελειώσει το σχολείο με τις δεξιότητες που μπορεί να κατακτήσει. Θέλω ένα υγιές συμπεριληπτικό δημόσιο σχολείο με ενημερωμένους εκπαιδευτικούς, με καταρτισμένους ειδικούς παιδαγωγούς και τάξεις ένταξης. Θέλω το παιδί μου όταν ενηλικιωθεί να μπορεί να πιάσει μια δουλειά. Να γίνει φούρναρης. Να γίνει μάγειρας, κηπουρός. Δεν θέλω να γίνει ένας ζήτουλας που περιμένει το επίδομα».

«Το χάρισμά του τον απομόνωσε»

Επί δύο χρόνια, κάθε μεσημέρι, η Φωτεινή Πελέκη είχε στρες. Έστω περισσότερο στρες από αυτό που κάθε γονιός έχει. ∆εν χωνεύεται εύκολα η ιδέα ότι το παιδί σου υφίσταται συστηματικό bullying στην τάξη, στο προαύλιο, παντού, με το σχολείο να σφυρίζει αδιάφορα, όπως λέει. «Από την Α΄ Δημοτικού υπήρχε ένα συγκεκριμένο παιδί που καθημερινά τον χτυπούσε –ο Παναγιώτης (σ.σ. σήμερα στη Γ΄ Δημοτικού) γύριζε σπίτι με μελανιές–, του πετούσε την κασετίνα, του πατούσε τα λουριά από την τσάντα να σκοντάψει ή έκανε λεκτικές προσβολές. Ανάλογα με τα κέφια του».

Όλα αυτά τα έμαθαν ξαφνικά μια μέρα από τρίτους. «Ο Παναγιώτης έχει διαγνωστεί χαρισματικός και επειδή έχει μια λίγο περίεργη συμπεριφορά, είναι αρκετά μόνος. Κάποια παιδιά, όμως, είπαν στις μαμάδες τους “τον Παναγιώτη τον κοροϊδεύουν και τον χτυπούν στο σχολείο”». Η μια μαμά ειδοποίησε την άλλη και μόνο τότε μπήκαν τα κομμάτια του παζλ στη θέση τους.

Αμέσως η Φωτεινή Πελέκη πήρε τηλέφωνο στο σχολείο, ένα καλό ιδιωτικό. «Ναι, θα το δούμε», της είπαν. «Δεν έγινε όμως τίποτα, ούτε μας ενημέρωναν για την κατάσταση». Η αλήθεια είναι ότι η διάγνωση του Παναγιώτη δεν είχε «καθίσει» καλά στους υπεύθυνους του σχολείου.

Μολονότι οι γονείς είχαν ενημερώσει άμεσα για τα όσα είχε διακρίνει η ειδική αναπτυξιολόγος στην οποία είχαν απευθυνθεί, για το υψηλό νοητικό επίπεδο του παιδιού το οποίο τον οδηγεί ενδεχομένως στο να χάνει το ενδιαφέρον του κατά τη διάρκεια του μαθήματος, σε κάθε ευκαιρία δέχονταν «παράπονα» για την έλλειψη διαρκούς προσοχής στα μαθήματα, για τις δυσκολίες στη συγκέντρωσή του και την απόσυρσή του από τις δραστηριότητες. «Όχι μόνο δεν είχαν ασχοληθεί να βρουν τρόπο να τον βοηθήσουν, αλλά δεν είχαν καν ενημερώσει τους διδάσκοντες για τις ειδικές εκπαιδευτικές του ανάγκες».

Να σημειωθεί ότι το σχολείο είχε ζητήσει να πραγματοποιηθεί αξιολόγηση του Παναγιώτη στο ΚΕΔΑΣΥ «για περαιτέρω διερεύνηση των δυσκολιών του και ιδιαίτερα του αργού ρυθμού στην ολοκλήρωση των εργασιών του». «Κάναμε την αίτηση Πάσχα της Α΄ Δημοτικού. Είμαστε Πάσχα της Γ΄ Δημοτικού και ακόμη δεν έχει έρθει η σειρά μας», λέει η κ. Πελέκη. «Περιμένοντας την επίσημη διάγνωση από το ΚΕΔΑΣΥ, το σχολείο δεν έκανε τίποτα, κουνούσε το δάχτυλο αντί να κάνει κάποια παρέμβαση».

Την ίδια ώρα, το παιδί απομονωνόταν στο προαύλιο, ενώ οι γονείς του απομονώνονταν από τη σχολική κοινότητα. «Μιλούσα στους άλλους γονείς και η στάση τους ήταν “παιδιά είναι, μωρέ”. Έφτιαξαν μέχρι και άλλο viber group για να μην είμαι μέσα». Η μητέρα του παιδιού που είχε βάλει στόχο τον Παναγιώτη είπε σε κατ’ ιδίαν συζήτηση με τη Φωτεινή ότι ξέρει πως ο γιος της τον χτυπάει, ότι το κάνει για να φαίνεται δυνατός και ότι θα του μιλούσε.

Όλοι «θα επιλαμβάνονταν» του ζητήματος, αλλά το «ζήτημα» συνεχιζόταν. Τότε η ψυχολόγος του παιδιού πρότεινε στους γονείς να αναλάβει δράση ο μπαμπάς. «Καμιά φορά ανταποκρίνεται πιο άμεσα το σύστημα όταν μιλάει ο πατέρας», τους είπε. Ετσι κι έγινε, αλλά η απάντηση ήταν και πάλι η ίδια, «το κοιτάμε, θα κάνουμε ό,τι προβλέπεται».

Οι πληροφορίες που έφταναν σε αυτούς, λιγοστές. Μια φορά έμαθαν ότι ένας δάσκαλος παρατήρησε αυτή την επιθετική συμπεριφορά εις βάρος του παιδιού τους στο προαύλιο, αλλά κατέληξε να κάνει παρατήρηση και στο θύμα. «Κι εσύ φταις που δεν μιλάς!», του είπε. Οι γονείς του εξοργίστηκαν. «Είδαμε και πάθαμε να τον κάνουμε να μας μιλήσει, κι αυτός του έκανε παρατήρηση! Μας είχε βέβαια αναφέρει το 1% αυτού που περνούσε».

Στα τέλη εκείνης της σχολικής χρονιάς έκανε πρεμιέρα η πλατφόρμα ενάντια στην ενδοσχολική βία και στον εκφοβισμό, του υπουργείου Παιδείας, stop-bullying.gov.gr. «Σκεφτήκαμε να καταγγείλουμε το περιστατικό, αλλά θέλαμε ο Παναγιώτης να είναι σύμφωνος. Του μιλήσαμε, του δείξαμε το σχετικό βιντεάκι που περιέγραφε ακριβώς αυτά που συνέβαιναν στο παιδί μας. Ήταν διστακτικός». Λίγες μέρες αργότερα, όμως, και έπειτα από κάποια περιστατικά ακόμη, μας έδωσε το πράσινο φως.

Το σχολείο πήρε αμέσως τον πατέρα του Παναγιώτη λέγοντας ότι έχει ενημερωθεί για την καταγγελία και «θα επιληφθούν». Έπειτα από μερικές ημέρες, όμως, ήρθε ένα αυτοματοποιημένο μήνυμα από την πλατφόρμα ότι το περιστατικό αποχαρακτηρίστηκε από bullying.

«Άραγε τα ιδιωτικά σχολεία μπορούν να το κάνουν;», αναρωτιέται η κ. Πελέκη. Δεν θα μάθει ποτέ ίσως, όπως δεν θα μάθει αν η αντιμετώπιση του περιστατικού bullying ήταν τέτοια ώστε να εξωθηθεί τελικά η οικογένεια να αλλάξει σχολείο. Όπως κι έγινε. «Το σχολείο μας αγκαλιάζει όλα τα παιδιά, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες δυνατότητες αλλά και τις δυσκολίες τους, με στόχο την προσωπική τους εξέλιξη στους διάφορους τομείς και μιλάει πάντα στους γονείς με ειλικρίνεια, γιατί μόνο έτσι πιστεύουμε ότι θα είμαστε χρήσιμοι και θα βοηθήσουμε τα παιδιά», ήταν το τελευταίο μήνυμα που έλαβαν. «Ευχόμαστε καλή πρόοδο στον Παναγιώτη και καλή συνέχεια στο νέο του σχολείο».

Χριστιανισμός και εξωτερική πολιτική στην Ευρώπη

kathimerini.gr
Μάνος Καραγιάννης

Ο ρόλος της θρησκείας στην πολιτική είναι ένα ζήτημα που συχνά προκαλεί αμηχανία στη φιλελεύθερη διανόηση της Ευρώπης. Από τα χρόνια του Διαφωτισμού και ύστερα, η πολιτική αντιμετωπίζεται ως μια απολύτως διακριτή ανθρώπινη δραστηριότητα από τη θρησκεία. Η πρώτη βασίζεται σε νόμους, διαδικασίες και θεσμούς για τη διακυβέρνηση και την οργάνωση της κοινωνίας. Η δεύτερη εδράζεται σε ιερά κείμενα, διδασκαλίες και πρακτικές, για να πετύχει την πνευματική καθοδήγηση και τη σύνδεση με το θείο.

Η ίδρυση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας μετά τον πόλεμο αποσκοπούσε στην εμπέδωση της ειρήνης και στο καταλάγιασμα των εθνικών παθών. Η νέα οντότητα εμποτίστηκε όμως από τις χριστιανικές αξίες της κοινωνικής δικαιοσύνης και αλληλεγγύης, οι οποίες παρείχαν ένα ηθικό πλαίσιο για την εύρυθμη λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών. Δυστυχώς, η ΕΟΚ και στη συνέχεια η Ευρωπαϊκή Ενωση σταδιακά απομακρύνθηκαν από αυτές τις θεμελιώδεις αξίες. Δεν είναι τυχαία μη αναφορά στον Χριστιανισμό ως βάση του κοινού ευρωπαϊκού πολιτισμού στο προοίμιο της μεταρρυθμιστικής Συνθήκης της Λισσαβώνας, παρά τις δημόσιες εκκλήσεις θρησκευτικών ηγετών.

Μέχρι σχετικά πρόσφατα, η διαδικασία της εκκοσμίκευσης έδειχνε ανεπίστρεπτη και οριστική στην ενωμένη Ευρώπη. Αξιόπιστες μελέτες κατέδειξαν ότι λιγότεροι εκκλησιάζονται, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται σταθερά ο αριθμός όσων δηλώνουν άθρησκοι. Ωστόσο, αυτή η παρατήρηση δεν πρέπει να οδηγήσει σε εσφαλμένα συμπεράσματα. Στην πραγματικότητα, αρκετές ευρωπαϊκές κοινωνίες έχουν περάσει σύμφωνα με τον Γερμανό φιλόσοφο Γιούργκεν Χάμπερμας στην εποχή της μετα-εκκοσμίκευσης. Ο συγκεκριμένος όρος περιγράφει την επανεμφάνιση θρησκευτικών στοιχείων στη σφαίρα της πολιτικής, ακόμη και της εξωτερικής.

Το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει συστήσει από το 2016 μια ειδική ομάδα εργασίας για τη συμβολή των μεγάλων θρησκειών στην παγκόσμια ειρήνη. Αν και οι σχετικές δράσεις του Βερολίνου είναι τυπικά ουδέτερες, η βασική φιλοσοφία είναι ξεκάθαρα προτεσταντικής προέλευσης. Η Ουγγαρία του Βίκτορ Ορμπαν δημιούργησε το 2017 ένα ειδικό πρόγραμμα για την υποστήριξη χριστιανικών κοινοτήτων εκτός Ευρώπης. Μέχρι σήμερα έχουν ολοκληρωθεί 350 έργα σε 50 χώρες σε όλο τον κόσμο. Το συγκεκριμένο εγχείρημα εντάσσεται στο κυβερνητικό αφήγημα περί «υπεράσπισης του Χριστιανισμού» από υπαρκτές και ανύπαρκτες απειλές.

Αρκετές ευρωπαϊκές κοινωνίες έχουν περάσει στην εποχή της μετα-εκκοσμίκευσης, σύμφωνα με τον Γερμανό φιλόσοφο Γιούργκεν Χάμπερμας.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η κυβέρνηση έχει θεσμοθετήσει από το 2019 τη θέση του ειδικού απεσταλμένου για ζητήματα θρησκευτικών ελευθεριών. Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται πλέον στις χριστιανικές κοινότητες που βρίσκονται υπό διωγμόν, όπως δείχνει η συζήτηση που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα στη Βουλή των Κοινοτήτων. Η Αγγλικανική Εκκλησία δεν παρεμβαίνει συνήθως σε ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, αλλά η ανεξαρτητοποίηση του χριστιανικού Νοτίου Σουδάν φανέρωσε το μέγεθος της επιρροής της. Την ίδια στιγμή, η κοσμική Γαλλία συνεχίζει να παρέχει οικονομική βοήθεια στους χριστιανούς της Μέσης Ανατολής μέσω ΜΚΟ της Καθολικής Εκκλησίας. Ταυτόχρονα, το Παρίσι απαιτεί την απόλυτη κυριότητα τεσσάρων χώρων χριστιανικής λατρείας στους Αγίους Τόπους και στηλιτεύει τη συμπεριφορά της ισραηλινής κυβέρνησης εναντίον των εναπομεινάντων καθολικών της Γάζας.

Ακόμη και μικρότερες χώρες αρχίζουν να απεγκλωβίζονται από τους αυτοπεριορισμούς που έφερε η εκκοσμίκευση της πολιτικής. Η Κροατία διατηρεί στενή σχέση με το Βατικανό προκειμένου να ενισχυθεί η ρωμαιοκαθολική εκπαίδευση στις υπόλοιπες χώρες της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Η Κυπριακή Δημοκρατία πρόσφατα απέκτησε μια ειδική απεσταλμένη για τις θρησκευτικές ελευθερίες στη Μέση Ανατολή, δηλαδή των χριστιανικών πληθυσμών.

Aυτές οι εξελίξεις δεν σηματοδοτούν μιας μορφής «θρησκειοποίηση» της εξωτερικής πολιτικής. Εντούτοις, η θρησκευτική διπλωματία αποτελεί ένα πεδίο δράσης που συνδέει τη χριστιανική κληρονομιά της Ευρώπης με τη σκληρή πραγματικότητα της διεθνούς πολιτικής. Ασχέτως των προθέσεων της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, το έμπρακτο ενδιαφέρον για τα ανθρώπινα δικαιώματα των χριστιανικών κοινοτήτων λογίζεται περισσότερο ως μια ηθική επιταγή. Τελικά, τα μεμονωμένα κράτη πράττουν ό,τι διστάζει να πράξει η Ευρωπαϊκή Ενωση ως οργανισμός. Κάποτε ο Αγγλογάλλος ιστορικός Χιλέρ Μπέλοκ διακήρυξε, χωρίς περιστροφές, ότι αν η Ευρώπη δεν επιστρέψει στη χριστιανική της πίστη, θα χαθεί. Σήμερα αυτό συνιστά κοινή διαπίστωση και όχι υπερβολική διατύπωση.

*Ο κ. Μάνος Καραγιάννης είναι καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και Reader in International Security στο King’s College London.

Το άγχος του Πάσχα

kathimerini.gr
Τάκης Θεοδωρόπουλος
Οι Ρωμαιοκαθολικοί σουβλίζουν αμνοερίφια το Πάσχα; Για να είμαι ειλικρινής δεν το ήξερα. Μέχρι προχθές νόμιζα ότι η γενοκτονία της συμπαθούς και φιλικής προς τον άνθρωπο πανίδος ήταν προνόμιο της ιδιοπροσωπίας μας. Φέτος όμως, επειδή το δικό μας Πάσχα συμπίπτει ημερολογιακά με αυτό των Παπικών το έμαθα. Το πληροφορήθηκα από τους εκπροσώπους της αγοράς των κρεοπωλών στους οποίους προσέφεραν δημόσιο βήμα δραστήριοι και έτοιμοι για όλα ρεπόρτερ του ραδιοφώνου. Τηλεόραση δεν βλέπω οπότε αρκούμαι στην ενημέρωση του αρχαϊκού πλέον μέσου. Αυτοί με ενημέρωσαν πως οι τιμές των αμνοεριφίων είναι «τσιμπημένες» φέτος εξαιτίας της σύμπτωσης. Μας πήραν τα αμνοερίφια οι Παπικοί με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί στενότης σφαγίων, η οποία συνεπάγεται και αύξηση της τιμής. Γεγονός που έδωσε την ευκαιρία στην αντιπολίτευση να κηρύξει την πτώχευση του Πάσχα. Ασε πια το μεγάλο θέμα των ημερών, την τιμή του σοκολατένιου αυγού. Είτε το γράφεις με –ύψιλον είτε με –βήτα, το αυγό έχει γίνει απαγορευτικό εξαιτίας της τιμής του κακάο και της σοκολάτας. Αν κάποιος άκουγε ειδήσεις στα ελληνικά αυτές τις ημέρες θα συμπέραινε, ευλόγως, ότι μια κοινωνία που την απασχολεί η τιμή του αμνοεριφίου και του σοκολατένιου αυγού είναι μια κοινωνία που έχει ξεπεράσει τα ουσιαστικά της προβλήματα και την απασχολεί το περίσσευμα, η πολυτέλεια του βίου της. Θα παραγνώριζε όμως τον ψυχολογικό παράγοντα, την κινητήριο δύναμη της κοινωνίας μας, τον παράγοντα του άγχους.

Μεταξύ μας. Το Πάσχα είναι η μεγάλη γιορτή του Ελληνισμού διότι ενεργοποιεί το άγχος. Και τα Χριστούγεννα θα μου πείτε, όμως αυτά περιορίζονται στο άγχος εντός των τειχών. Πού έχεις κλείσει για παραμονή; Κάπου στο κέντρο εννοείται. Κοστίζει κάτι παραπάνω αλλά μου είπαν ότι οι γαρίδες του δεν παίζονται. Το Πάσχα όμως, το Πάσχα πρωταγωνιστεί στην έκκριση αδρεναλίνης. Κατ’ αρχάς ο προορισμός. Πού θα πάμε, πώς θα πάμε, πότε θα φύγουμε, πότε θα γυρίσουμε; Ακόμη κι αν έχεις κατάλυμα εκτός Αθηνών. Ακτοπλοϊκά ή αυτοκίνητο. Εχεις άγχος για να προλάβεις τα Δώδεκα Ευαγγέλια. «Αν δεν ακούσω το Σήμερον κρεμάται επί ξύλου ο εν ύδασι την γην κρεμάσας, δεν καταλαβαίνω Πάσχα». Αν δεν έχεις κατάλυμα και προκειμένου να γλιτώσεις μια διανυκτέρευση φεύγεις Μεγάλη Παρασκευή, έχεις άγχος για να προλάβεις τα Εγκώμια και την περιφορά του Επιταφίου. Το άγχος κορυφώνεται με το Χριστός Ανέστη και τον πόλεμο των κροτίδων και των βεγγαλικών και ολοκληρώνεται την επομένη γύρω από το σουβλισμένο πτώμα του αθώου αμνού. Εξάντληση και χοληστερίνη. Πώς να μην πιεις κάτι παραπάνω και να τραβήξεις για μετωπική; Οι ρεπόρτερ ξεχνούν την τιμή των αμνοεριφίων και προσγειώνονται στον ρεαλισμό μιας ακόμη τραγωδίας στην άσφαλτο.

Και κάπου εκεί στο βάθος ακούγεται η ηχώ του λόγου των Ευαγγελιστών. Αλήθεια πόσοι από εμάς έχουμε την τύχη να τον ακούσουμε; Δεν μας τον δίδαξαν στο σχολείο. Γιατί άραγε; Γιατί ακόμη και σήμερα δεν διδάσκεται η Καινή Διαθήκη στην εκπαίδευση; Δεν μπορούμε να αντιληφθούμε τι γιορτάζουμε το Πάσχα χωρίς την αφήγηση των Ευαγγελιστών. Και δεν χρειάζεται να είσαι θρησκευόμενος για να σε συγκινήσει η αφήγηση του Θείου ή ακόμη και του Ανθρωπίνου δράματος. Σου είναι απαραίτητο, αν μη τι άλλο, για να σε λυτρώσει από το άγχος των ημερών.

Αν μη τι άλλο, και πέρα από την πίστη ή την αμφισβήτησή της, η γλώσσα των Ευαγγελιστών είναι μια κορυφαία στιγμή της συνέχειας της γλώσσας μας. Κατά συνέπεια της συνέχειας της ελληνικής γλώσσας από την πιο βαθιά αρχαιότητά της έως σήμερα. Οι άγιες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος αναδεικνύουν, αν μη τι άλλο, τη δύναμή της. Το «ω γλυκύ μου έαρ» αγγίζει τη δική μας ευαισθησία. Η ελληνική παράδοση είναι τραγική. Την αγιότητα την συλλαμβάνουμε ως μαρτυρία του τραγικού. Και γι’ αυτό το Πάσχα είναι πιο σημαντική γιορτή από αυτή των Χριστουγέννων.

Θα με ρωτήσετε τι σχέση έχουν όλ’ αυτά με τις τιμές των αμνοεριφίων και το άγχος των υποχρεωτικών διακοπών; Θα σας απαντήσω προσωπικά. Θα μείνω στο σπίτι μου, θα πάω στον Άγιο Χαράλαμπο στο Πεδίον του Άρεως χωρίς κανένα άγχος. Θα ακολουθήσω την περιφορά. Όσο για τις τιμές του αμνοεριφίου, χωρίς παρεξήγηση, ποσώς με ενδιαφέρουν. Απλώς έχω πολλά πράγματα για να αγχωθώ ώστε να μη με ενδιαφέρει. Προτιμώ να απολαύσω τα χωρία των Ευαγγελίων παρά να αγχωθώ σε μποτιλιάρισμα στα διόδια.

Πέμπτη 24 Απριλίου 2025

Μαρινάκης: «Η αντιπολίτευση ζητά να χρεοκοπήσουμε τη χώρα»

 


Στα τρία μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν την Τρίτη από τον πρωθυπουργό και στην πορεία της ελληνικής οικονομίας αναφέρθηκε ο Παύλος Μαρινάκης, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σε ερώτηση που δέχθηκε για με την κριτική της αντιπολίτευσης σχετικά με τα χρήματα που διατίθενται για τα μέτρα στήριξης, ο κ. Μαρινάκης τόνισε: “Η αντιπολίτευση είτε δεν γνωρίζει ότι δεν μπορεί να δώσει η κυβέρνηση τα 11 δισ. είτε ζητάει από την κυβέρνηση να χρεοκοπήσει τη χώρα. Θέλω να πιστεύω ότι δεν έχουμε αντιπολίτευση στη χώρα αυτή, ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε τον ΣΥΡΙΖΑ, που δεν γνωρίζει ότι τα δάνεια μας πρέπει να τα πληρώνουμε. Η τελευταία φορά που είχαμε κυβέρνηση που πίστευε ότι μπορούμε να μην πληρώνουμε τα δάνειά μας -για κάποιους μήνες που το έλεγε αυτό, μετά έκανε την περιβόητη κωλοτούμπα και η χώρα μας δεν πήγε στη δραχμή- ήταν το 2015. Αν θέλει ο ΣΥΡΙΖΑ να επαναλάβουμε το 2015, εμείς δεν το θέλουμε αυτό. Ούτε οι πολίτες το θέλουν αυτό. Αλλά το φοβερό είναι ότι βλέπουμε μετά τη σημερινή συνέντευξη του βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, του κυρίου Δουδωνή, ότι αρχίζει και το υιοθετεί και το ΠΑΣΟΚ αυτό. Δύο λοιπόν είναι τα ενδεχόμενα. Είτε μας ζητάνε να μην πληρώσουμε τις δανειακές μας υποχρεώσεις είτε κοροϊδεύουν τον κόσμο. Εγώ πιστεύω ότι κάνουν το δεύτερο”.

Ο κ. Μαρινάκης εξήγησε ότι το πρώτο σχόλιο που θέλω να κάνω για τις δηλώσεις των στελεχών της αντιπολίτευσης ότι έχουμε ένα κοινό μέτωπο ως προς την κριτική για ακόμα μια φορά από την αντιπολίτευση. Τι λέει η αντιπολίτευση για να καταλαβαίνει ο κόσμος που μας ακούει και παρακολουθεί αυτή την πολιτική συζήτηση; Ότι η κυβέρνηση, ενώ έχει πλεόνασμα 11 δισεκατομμύρια, δίνει ένα μόνο δισεκατομμύριο στους πολίτες[…] Είναι 11 δισεκατομμύρια, αλλά μέσα σε αυτό το πλεόνασμα η χώρα μας πρέπει να πληρώσει ουσιαστικά τις δαπάνες για την εξυπηρέτηση του χρέους της και την πληρωμή των τόκων. Αφού γίνει αυτή η πληρωμή, τότε μένει το 1,3% του ΑΕΠ, το οποίο είναι το δημοσιονομικό πλεόνασμα. Το οποίο είναι περίπου 3,1 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση με βάση όμως συγκεκριμένα όρια οροφής δαπανών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αυτό το οποίο μάθαμε προχθές ήταν ότι το δημοσιονομικό πλεόνασμα, το οποίο υπολογίζαμε ήταν τελικά επιπλέον 1,1 δισ. ευρώ. Το παραπάνω δηλαδή που μάθαμε ήταν το 1,1 δισεκατομμύρια ευρώ. Μόλις το μάθαμε αμέσως ανακοινώσαμε ότι θα το επιστρέψουμε στην κοινωνία, στους πολίτες, με τρεις τρόπους”.

Ο κ. Μαρινάκης τόνισε ακόμα ότι «τα πλεονάσματα της κυβέρνησης Μητσοτάκη δεν είναι αποτέλεσμα υπερφορολόγησης. Δεν έχει αυξηθεί ή επιβληθεί κανένας νέος φόρος. Είναι άλλο πράγμα τα φορολογικά έσοδα, άλλο πράγμα η φορολογικοί συντελεστές. Η αντιπολίτευση σε μία ακόμα περίπτωση εξαπατά την κοινωνία παρουσιάζοντας τα αυξημένα φορολογικά έσοδα ως παραπάνω φόρους. Αυτό είναι πολιτική εξαπάτηση».

Σε ερώτηση αν αρκεί τα μέτρο που ανακοινώθηκε για τα ενοίκια ο Παύλος Μαρινάκης απάντησε: “Προφανώς και δεν αρκεί. Γι’ αυτό και το μέτρο αυτό δεν ήταν ούτε το πρώτο ούτε θα είναι το τελευταίο μέτρο το οποίο ανακοινώνει η κυβέρνηση για τον περιορισμό των συνεπειών μιας πρωτοφανούς στεγαστικής κρίσης, που δεν είναι μόνο ελληνική. Δεν είναι όμως λίγο να στηρίζει το κράτος 8 στους 10 πολίτες που μένουν στο ενοίκιο. Δεν είναι το άπαν, δεν είναι πανάκεια, δεν είναι η μαγική λύση η οποία θα λύσει όλα τα προβλήματα των συμπολιτών μας, προφανώς, αλλά δεν είναι και λίγο”.

Παύλος Μαρινάκης: Η εισαγωγική τοποθέτηση

“Στα στοιχεία του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2024, που ανακοινώθηκαν από την Εurostat και την ΕΛΣΤΑΤ, καταγράφεται υπεραπόδοση της εθνικής οικονομίας και πλεόνασμα ύψους 4,8% του ΑΕΠ.

Σε συνέχεια αυτών των θετικών εξελίξεων, ο Πρωθυπουργός ανακοίνωσε – τρία μέτρα, συνολικού προϋπολογισμού 1,1 δισ. ευρώ, τα οποία εστιάζουν στην ενίσχυση 2,7 εκατ. πολιτών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. Στο επίκεντρο αυτών των μετρημένων και κοστολογημένων παρεμβάσεων, μόνιμου χαρακτήρα, οι οποίες θα υλοποιηθούν χωρίς να θέτουν, ασφαλώς, σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας, βρίσκονται: οι οικογένειες που ζουν στο ενοίκιο, οι συνταξιούχοι, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες και τα Άτομα με Αναπηρία. Παράλληλα, ενισχύεται με 500 εκατ. ευρώ ετησίως, αρχής γενομένης από φέτος, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ειδικότερα, στα τρία μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συμπεριλαμβάνονται τα εξής:

1.Η Μόνιμη επιστροφή ενός ενοικίου στους τραπεζικούς λογαριασμούς 948.000 νοικοκυριών με χαμηλά και μεσαία εισοδήματα

Στο πλαίσιο του μέτρου, από φέτος στα τέλη Νοεμβρίου και κάθε χρόνο, ένα ενοίκιο ετησίως -είτε αυτό αφορά σε κύρια κατοικία είτε σε φοιτητική κατοικία- θα επιστρέφεται από το Κράτος στον τραπεζικό λογαριασμό του ενοικιαστή.

Το μέγιστο ποσό επιστροφής για την κύρια κατοικία ανέρχεται σε 800 ευρώ επαυξανόμενο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του ενοικιαστή. Το μέγιστο ποσό επιστροφής για τη φοιτητική κατοικία ανέρχεται σε 800 ευρώ.

Από τους υπολογισμούς του οικονομικού επιτελείου προκύπτει πως θα είναι επιλέξιμο περίπου το 80% των νοικοκυριών με ενοίκιο, δηλαδή περί τα 948.000 νοικοκυριά που αντιστοιχούν σε 1.280.000 φορολογούμενους.

Πρόκειται για ένα μέτρο, στο οποίο είναι έντονο το χαρακτηριστικό της συνέπειας, καθώς δίνεται ακόμη ένα κίνητρο στους πολίτες για να δηλώνονται τα πραγματικά ενοίκια.

2.Η μόνιμη ετήσια οικονομική ενίσχυση ύψους 250 ευρώ σε 1,44 εκατ. συνταξιούχους, ανασφάλιστους υπερήλικες και άτομα με αναπηρία

Η οικονομική ενίσχυση θα καταβάλλεται έως 30 Νοεμβρίου κάθε έτους, ξεκινώντας από τον Νοέμβριο του 2025.
Υπολογίζεται πως δικαιούχοι του μέτρου είναι το 62% των συνταξιούχων που είναι άνω των 65 ετών. Επιπλέον, δικαιούχοι είναι σχεδόν 250.000 Άτομα με Αναπηρία και 34.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες.

3. Η αύξηση του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 500 εκατ. ευρώ από το 2025 και κάθε έτος

Στόχος αυτού του μέτρου είναι να επιταχυνθούν όλα τα μεγάλα έργα υποδομών και να αυξηθούν οι επενδύσεις απέναντι στην αναμενόμενη διεθνή οικονομική επιβράδυνση που προκαλούν οι περιορισμοί στο διεθνές εμπόριο.

Σύμφωνα με τον Υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κυριάκο Πιερρακάκη, το πλεόνασμα, που οδήγησε σε αυτές τις παρεμβάσεις μόνιμου χαρακτήρα, προέρχεται από τρεις πηγές:

• Πρώτον, από την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, με τα ψηφιακά μέσα
• Δεύτερον, από την ανάπτυξη της οικονομίας, με αύξηση μισθών και απασχόλησης και
• Τρίτον, από την εξοικονόμηση κρατικών δαπανών και τη μείωσή τους από φορείς της Κυβέρνησης

Στις θετικές ειδήσεις για την πορεία της εθνικής οικονομίας προστίθεται το γεγονός ότι στα τέλη του 2024 η Ελλάδα πέτυχε την καλύτερη επίδοση ανάμεσα στα 27 κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στη μείωση του δημόσιου χρέους.

Από τα στοιχεία που δημοσίευσε, στις 23 Απριλίου, η Eurostat, προκύπτει πως η αναλογία του χρέους προς το ΑΕΠ στην Ελλάδα βελτιώθηκε κατά 10,3 μονάδες μεταξύ του τελευταίου τριμήνου του περασμένου έτους και της αντίστοιχης περιόδου του 2023. Και αυτό, ενώ το ίδιο χρονικό διάστημα το χρέος στην ΕΕ αυξήθηκε κατά 0,2 μονάδες.

Συγκεκριμένα, το δημόσιο χρέος της χώρα μας ως ποσοστό του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στα τέλη του 2024 στο 153,6%, συνεχίζοντας έτσι την αποκλιμάκωσή του από τα μέσα του 2021.

Η πρόοδος της ελληνικής οικονομίας αποτυπώνεται με στοιχεία και αριθμούς και το αποτέλεσμα αυτής της συνετής δημοσιονομικής πολιτικής μεταφράζεται σε όφελος προς τους πολίτες, σε αναπτυξιακές πολιτικές, οι οποίες θα πληθαίνουν όσο επιτυγχάνουμε τους στόχους που θέτουμε.

Το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας επισκέφθηκε ο Πρωθυπουργός. Ο Υπουργός Γιάννης Κεφαλογιάννης ενημέρωσε τον Πρωθυπουργό για την επάνδρωση του Πυροσβεστικού Σώματος και την επάρκεια των μηχανισμών πρόληψης της Πολιτείας τονίζοντας πως φέτος υπάρχουν 18.000 γυναίκες και άνδρες, μόνιμου και εποχικού προσωπικού, 5.500 εθελοντές οργανώσεων, πως, επιπλέον, έχουν ενισχυθεί τα drones και είναι 80 φέτος ενώ πέρσι ήταν 45. Αυτή την περίοδο συνεχίζεται ο καθαρισμός των οικοπέδων, ζήτημα κρίσιμο για την πρόληψη, ενώ, ανακοινώθηκε η παράτασή του για 45 ημέρες λόγω κλιματολογικών συνθηκών, με παράλληλη αυστηρή επιτήρηση από τους Δήμους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε: «μιλώντας πρόσφατα για την ελληνική οικονομία είπα ότι τα καλύτερα είναι μπροστά μας. Με την ίδια ειλικρίνεια όμως, πρέπει να πούμε στους πολίτες ότι με την κλιματική κρίση, τα πιο δύσκολα είναι μπροστά μας και πρέπει να είμαστε έτοιμοι για τα χειρότερα δυνατά σενάρια και να φροντίζουμε κάθε χρόνο να βελτιωνόμαστε γιατί η κλιματική κρίση είναι ήδη μαζί μας και ξέρουμε ότι τα καλοκαίρια μας θα είναι και πιο θερμά και πιο ξηρά και θα έχουμε κλιματολογικές συνθήκες που θα ευνοούν την έναρξη πυρκαγιών και την γρήγορη επέκτασή τους».

Στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ιατρικού προσωπικού των υγειονομικών δομών σε όλη τη χώρα, υπογράφηκε υπουργική απόφαση για την προκήρυξη 530 θέσεων ειδικευμένων ιατρών διαφόρων βαθμών και ειδικοτήτων.

Ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης δήλωσε: «Προχωράμε, όπως είχαμε υποσχεθεί, στην προκήρυξη 530 θέσεων ειδικευμένων ιατρών σε Νοσοκομεία του ΕΣΥ, επιβεβαιώνοντας έμπρακτα τη στρατηγική μας για την ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και την αναβάθμιση των δημόσιων δομών υγείας. Για την κατανομή των θέσεων λήφθηκαν υπόψη οι ελλείψεις και οι ανάγκες των δευτεροβάθμιων και τριτοβάθμιων υγειονομικών δομών επιδιώκοντας την ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών σε ποιοτικές υπηρεσίες υγείας, ανεξαρτήτως γεωγραφικής περιοχής. Ευελπιστούμε, ότι τα σημαντικά ενισχυμένα οικονομικά κίνητρα, που θεσπίσαμε για τις άγονες περιοχές καθώς και η ταυτόχρονη πρόσκληση πολλών θέσεων, θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον του ιατρικού προσωπικού της χώρας μας, ώστε να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του Υπουργείου Υγείας και να καλυφθούν οι θέσεις στις περιοχές αυτές. Με σχέδιο και συνέπεια, χτίζουμε το νέο Ε.Σ.Υ. που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των πολιτών και διασφαλίζει την υγειονομική κάλυψη σε κάθε γωνιά της χώρας».

Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινάει το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων. Στόχος του προγράμματος είναι η αύξηση της προστιθέμενης αξίας των προϊόντων, για την κάλυψη των αναγκών της χώρας σε μεταποιημένα ποιοτικά προϊόντα, αλλά και την αύξηση των δυνατοτήτων διείσδυσης στις διεθνείς αγορές, μέσω της αξιοποίησης της πρώτης ύλης της πρωτογενούς παραγωγής, της ενσωμάτωσης της καινοτομίας, της ανάπτυξης μεθόδων και διαδικασιών προστασίας του περιβάλλοντος που περιορίζουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής. Η ενίσχυση, αναλόγως της περιοχής, κυμαίνεται από 40% έως 75%.

Η παρέμβαση καλύπτει ολόκληρη τη χώρα, αφορά αιτήσεις στήριξης με αιτούμενο προϋπολογισμό από 400.001 ευρώ μέχρι 5.000.000 ευρώ, ενώ συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και από το Ελληνικό Δημόσιο.

Η υποβολή των ηλεκτρονικών αιτήσεων στήριξης και φακέλων υποψηφιότητας στο Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα Διαχείρισης Κρατικών Ενισχύσεων ξεκινάει στις 7.5.2025 και λήγει στις 7.7.2025.

Εκατοντάδες παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και υιοθετήθηκαν από αλλοδαπούς πολίτες, θα μπορούν, πλέον, με αίτησή τους, να εγγραφούν στα δημοτολόγια της χώρας.

Σε Απόφαση, που φέρει τις υπογραφές του Υπουργού Εσωτερικών, Θοδωρή Λιβάνιου και του Υφυπουργού Εσωτερικών, Βασίλη Σπανάκη, ορίζονται τα δικαιολογητικά για την εγγραφή και τη διόρθωση ή μεταβολή στα δημοτολόγια της χώρας, παιδιών που υιοθετήθηκαν από αλλοδαπούς πολίτες μέχρι το 1976.

Με την εν λόγω Υπουργική Απόφαση επιλύεται μία χρόνια εκκρεμότητα για εκατοντάδες παιδιά, τα οποία κατά τις δεκαετίες του ’50 και του ’60 γεννήθηκαν σε ελληνικά μαιευτήρια και υιοθετήθηκαν από αλλοδαπούς γονείς.

Αύριο, Παρασκευή 25 Απριλίου ο Πρωθυπουργός θα επισκεφτεί το Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Το Σάββατο, 26 Απριλίου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μαζί με τη σύζυγό του Μαρέβα Γκραμπόφσκι Μητσοτάκη θα παραστεί στην Εξόδιο Ακολουθία του Πάπα Φραγκίσκου στη Ρώμη“.

Παρασκευή 18 Απριλίου 2025

Αυθημερόν η έκδοση συντάξεων στο τέλος του 2026




Συντάξεις σε λίγες μόνον ώρες από την υποβολή της αίτησης των ασφαλισμένων θα μπορεί να απονέμει ο ΕΦΚΑ σε περίπου 21 μήνες από σήμερα με την ψηφιοποίηση όλου του ασφαλιστικού βίου των εργαζομένων.

Το νέο χρονοδιάγραμμα που έχει θέσει η διοίκηση του ΕΦΚΑ για τη μετατροπή των ενσήμων σε «άυλη ασφάλιση» μέσω της ψηφιοποίησης του έγχαρτου αρχείου όλων των Ταμείων κύριας και επικουρικής ασφάλισης εκτείνεται έως το τέλος του 2026. Αυτό είναι και το χρονικό σημείο που οι συντάξεις, κύριες και επικουρικές, θα μπορούν να εκδίδονται αυθημερόν με οριστικές αποφάσεις, χωρίς να μεσολαβούν τα στάδια των προσωρινών συντάξεων και των προκαταβολών, όπως γίνεται σήμερα πριν βγουν οι οριστικές αποφάσεις.

Η ψηφιοποίηση των ενσήμων, σύμφωνα με τα αναλυτικά στοιχεία που παρουσιάζει το ένθετο «Ασφάλιση και Συντάξεις», ξεκινά από το 1980 και μετά και περιλαμβάνει όλη την ασφαλιστική ιστορία και τις μεταβολές των εργαζομένων για μια 45ετία, καλύπτοντας ουσιαστικά όσους άρχισαν να κολλάνε τα πρώτα τους ένσημα από την ηλικία των 20 ετών.

Το έργο της ψηφιοποίησης των ενσήμων του ΕΦΚΑ υποστηρίζεται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) και το ΕΣΠΑ.
Μέσω του χρηματοδοτούμενου από το ΕΣΠΑ έργου ψηφιοποίησης (προϋπολογισμού 10.416.000€) υλοποιούνται η σάρωση, η τεκμηρίωση και η εξαγωγή δεδομένων ασφαλιστικής ιστορίας από 10.700.000 σελίδες χαρτώου αρχείου των Ταμείων του ΕΤΑΑ (ΤΣΑΥ, ΤΑΝ και ΤΣΜΕΔΕ), του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ και του ΤΕΑΥΕΚ.

Η σύμβαση της αναδόχου κοινοπραξίας εταιριών (Iron Mountain και Mellon Technologies) υπογράφηκε στις 12 Σεπτεμβρίου 2023, με ημερομηνία ολοκλήρωσης στις 11 Αυγούστου 2025.

Έως σήμερα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία της σάρωσης για το σύνολο του έργου.

Η ροή εξαγωγής δεδομένων ξεκίνησε στις 29 Μαρτίου 2024, έχοντας παραγάγει αρχεία δεδομένων ασφαλιστικής ιστορίας για 8.588.952 σελίδες.

Τα ποσοστά ψηφιοποίησης που έχουν επιτευχθεί είναι μέχρι στιγμής τα εξής:
  • Στο ΕΤΑΑ-ΤΣΑΥ, η ψηφιοποίηση έφτασε στο 86,5% και σε σύνολο 2.280.157 σελίδων έγχαρτων ενσήμων έχουν ψηφιοποιηθεί σχεδόν οι 2 εκατ. σελίδες.
  • Στο ΕΤΑΑ-ΤΑΝ, η ψηφιοποίηση βρίσκεται στο 50% και σε σύνολο 375.512 σελίδων έγχαρτων ενσήμων έχουν ψηφιοποιηθεί σχεδόν οι 130.000 σελίδες.
  • Στο ΕΤΑΑ-ΤΣΜΕΔΕ, η ψηφιοποίηση έφτασε στο 95,5% και σε σύνολο 898.059 σελίδων έγχαρτων ενσήμων έχουν ψηφιοποιηθεί και απομένουν λιγότερες από 40.000 σελίδες για να ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση.
  • Στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ, η ψηφιοποίηση είναι στο 50% και σε σύνολο 1.421.120 σελίδων έγχαρτων ενσήμων έχουν ψηφιοποιηθεί οι 750.000 σελίδες.
  • Στο ΤΕΑΥΕΚ, η ψηφιοποίηση έφτασε στο 84,9% και σε σύνολο 5.725.152 σελίδων έγχαρτων ενσήμων έχουν ψηφιοποιηθεί σχεδόν οι 4.866.380 σελίδες.
Το αντικείμενο του έργου ψηφιοποίησης που χρηματοδοτείται από το ΤΑΑ (προϋπολογισμού 32.116.000€) περιλαμβάνει τη σάρωση, την τεκμηρίωση, την εξαγωγή και τον μετασχηματισμό δεδομένων ασφαλιστικής ιστορίας από 42.708.333 σελίδες χαρτώου αρχείου από τα τρία Ταμεία του ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ ΤΣΑ, ΤΑΕ) από 16 επικουρικά ταμεία του ΕΤΕΑΕΠ, από το ΙΚΑ, από το Ταμείο των συνεταιρισμών (ΤΣΕΑΠΓΣΟ), καθώς και μέρος του αρχείου της Γενικής Διεύθυνσης Συντάξεων Δημόσιου Τομέα.
Η σύμβαση του έργου ΤΑΑ είναι «σύμβαση-πλαίσιο» με τους εξής 3 αναδόχους: Netcompany, Unisystems, και Inform Lycos. Οι σχετικές εκτελεστικές συμβάσεις υπογράφηκαν την 1η Μαρτίου 2024, με ημερομηνία ολοκλήρωσης στις 30 Νοεμβρίου 2025.

Μέχρι σήμερα έχουν σαρωθεί πάνω από 10.000.000 σελίδες, που ισοδυναμεί με το 25% του συνολικού έγχαρτου αρχείου και ο στόχος είναι να ολοκληρωθεί η ψηφιοποίηση τον Αύγουστο του 2025.

Η ροή εξαγωγής δεδομένων και παραγωγής αρχείων ασφαλιστικής ιστορίας έχει ξεκινήσει από τα τέλη Φεβρουαρίου 2025 με το αρχείο του Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης Ηλεκτροτεχνιτών (ΤΕΑΗΕ) και εντός του επόμενου διμήνου θα επεκταθεί στα υπόλοιπα Ταμεία.

Η Τεχνητή Νοημοσύνη στις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ

Τα έργα ψηφιοποίησης του ΕΦΚΑ είναι τα πρώτα που αξιοποιούν σύγχρονες τεχνολογίες Τεχνητής Νοημοσύνης (ΑΙ) και μηχανικής μάθησης (Intelligent Document Processing – IDP) για την εξαγωγή των δεδομένων από χαρτώο αρχείο, γεγονός που περιορίζει δραστικά την ανάγκη ανθρώπινης παρέμβασης και αυξάνει την ποιότητα των εξαγόμενων δεδομένων.

Με τη χρήση μεθόδων Τεχνητής Νοημοσύνης στην ψηφιοποίηση των ενσήμων, τα περιθώρια λάθους είναι σχεδόν ανύπαρκτα, καθώς οι χρόνοι ασφάλισης μεταφέρονται αυτούσιοι στο ψηφιακό μητρώο του ΕΦΚΑ και οι πιθανότητες να χαθούν ή να μη βρίσκονται ένσημα, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, είναι μηδενικές.

Καθώς, μάλιστα, προχωρά η ψηφιακή κάρτα εργασίας, που πλέον έχει επεκταθεί στο σύνολο των επιχειρήσεων, τα ψηφιακά ένσημα που περνούν στον ΕΦΚΑ θα έχουν και ένα επίσης ψηφιακό ιστορικό από το 2024 και μετά, με τις αποδοχές των ασφαλισμένων βάσει των οποίων θα καθορίζεται και το ύψος των συντάξεών τους.

Γιατί θα περιμένουμε έως το 2026 για την έκδοση συντάξεων αυθημερόν;

Η μετατροπή των χάρτινων ενσήμων σε ψηφιακό χρόνο ασφάλισης είναι το πρώτο στάδιο για να υπολογίζεται η σύνταξη σε μία μέρα. Το δεύτερο και σημαντικότερο είναι ότι οι ψηφιακοί χρόνοι ασφάλισης θα πρέπει να «διαβάζονται» από τα συστήματα του ΕΦΚΑ. Πρακτικά, το δεύτερο στάδιο προϋποθέτει ότι από τη στιγμή που ο ασφαλισμένος κάνει την αίτηση για συνταξιοδότηση, ο ΕΦΚΑ θα πρέπει να βλέπει σε ποια Ταμεία ασφαλίστηκε και με τι αποδοχές, ώστε να υπολογίζει άμεσα τη σύνταξη. Αυτό το στάδιο, της επεξεργασίας, δηλαδή, του ψηφιακού αρχείου με τους χρόνους ασφάλισης, θα πάρει μερικούς μήνες μέχρι να βγαίνουν οι συντάξεις σε μία μέρα.

Τετάρτη 9 Απριλίου 2025

Τη θετική δυναμική της ελληνικής οικονομίας επιβεβαιώνει η έκθεση του ΔΝΤ για την Ελλάδα



Από τη δήλωση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών σχετικά με την έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την Ελλάδα:

Σε μια περίοδο διεθνών ανατροπών, η έκθεση που δημοσίευσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για την Ελλάδα επιβεβαιώνει τη θετική δυναμική της ελληνικής οικονομίας, αναδεικνύει τη χώρα σε παράγοντα σταθερότητας και τονίζει τη διαρκή πρόοδό της.
  • Συγκεκριμένα, το Δ.Ν.Τ. καταγράφει τη σημαντική οικονομική πρόοδο που έχει επιτύχει η Ελλάδα και αναγνωρίζει ότι οι οικονομικές της προοπτικές παραμένουν ευνοϊκές. Με βασικό μοχλό τις επενδύσεις, το πραγματικό ΑΕΠ διατηρεί την ανοδική του πορεία.
  • Η συνέχεια στην αποκλιμάκωση της ανεργίας στη διετία 2025-2026, σε συνδυασμό με τη μείωση του πληθωρισμού και την ενίσχυση των εισοδημάτων, αναμένεται να δώσουν συνέχεια στην άνοδο του βιοτικού επιπέδου.
  • Σημαντική πρόοδος καταγράφεται και στη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με θετική επίπτωση στο εγχώριο τραπεζικό σύστημα που ανακάμπτει ταχύτατα και ισχυροποιείται.
  • Το Ταμείο αναγνωρίζει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στη δημοσιονομική εξυγίανση ως προϊόν της ισχυρής ανάπτυξης, της μείωσης της φοροδιαφυγής και της μεταρρύθμισης του κράτους που υλοποιούμε αταλάντευτα από το 2019. Θα τηρήσουμε στο ακέραιο τη δέσμευσή μας για δημοσιονομική σταθερότητα.
  • Ταυτόχρονα, η ανάλυση του Ταμείου αναδεικνύει περιοχές στις οποίες υπάρχει περιθώριο περαιτέρω προόδου, όπως η αύξηση της συμμετοχής στην αγορά εργασίας, των επενδύσεων και της παραγωγικότητας. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να υλοποιεί με αποφασιστικότητα μεταρρυθμίσεις που θα βελτιώσουν τις επιδόσεις της χώρας μας στους κρίσιμους αυτούς τομείς.

Παρασκευή 4 Απριλίου 2025

Το νέο σχέδιο 5,8 δισ. ευρώ της ΔΕΗ για τη Δυτική Μακεδονία - έως και 20.000 θέσεις εργασίας



Το στρατηγικό επενδυτικό πλάνο του Ομίλου ΔΕΗ, ύψους €5,75 δισ. τα επόμενα 3 με 5 χρόνια, με το οποίο οι πρώην λιγνιτικές εκτάσεις στη Δυτική Μακεδονία θα μεταμορφωθούν σε έναν τεχνολογικό και πράσινο ενεργειακό κόμβο για τη χώρα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη παρουσίασε ο Όμιλος ΔΕΗ σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στον πρώην λιγνιτικό Ατμοηλεκτρικό Σταθμό στην Καρδιά.

Το αναπτυξιακό πλάνο παρουσίασε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου ΔΕΗ, κ. Γεώργιος Στάσσης, και χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.
Ο Όμιλος ΔΕΗ θα υλοποιήσει συνολικά δεκάδες έργα στη Δυτική Μακεδονία που θα δημιουργήσουν έως και 20.000 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και έως 2,000 θέσεις κατά τη λειτουργία σε πλήρη ανάπτυξη όλων των σχεδίων.

Ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, τόνισε: «Δεν μπορώ να περιγράψω με λόγια πόσο οραματικό και φιλόδοξο είναι αυτό το σχέδιο. Είναι ένα σχέδιο παγκόσμιας εμβέλειας, όχι απλά ευρωπαϊκής εμβέλειας. Ένα σχέδιο το οποίο είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι μία επιχείρηση με την οικονομική ευρωστία της ΔΕΗ και με τη στήριξη του ελληνικού κράτους και με πρόσβαση σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, μπορούμε μαζί όλοι να το υλοποιήσουμε».

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος Ομίλου ΔΕΗ, κ. Γεώργιος Στάσσης δήλωσε: «Η ΔΕΗ ήταν, είναι και θα είναι κομμάτι της Δυτικής Μακεδονίας, δύναμη ανάπτυξης και ευημερίας για την περιοχή και τους κατοίκους της. Το όραμά μας για τη Δυτική Μακεδονία είναι να γίνει ένας πράσινος ενεργειακός και τεχνολογικός κόμβος για τη χώρα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Το επενδυτικό μας πλάνο για τη Δυτική Μακεδονία θα μεταμορφώσει τις πρώην λιγνιτικές εκτάσεις. Η νέα εποχή παραγωγής καθαρής ενέργειας στη Δυτική Μακεδονία περιλαμβάνει πάνω από 3.000 MW εγκατεστημένη ισχύ από ΑΠΕ, νέες σύγχρονες μονάδες συμβατικής και εναλλακτικής παραγωγής και 860MWαποθήκευσης. Αυτή η πράσινη ενέργεια, εκτός από τις ανάγκες της χώρας, θα μπορεί να τροφοδοτεί και το μεγαλύτερο datacenter στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη που θα δημιουργηθεί στην περιοχή μόλις υπάρξει σχετική συμφωνία με hyperscalersγια τη χρήση του. Το πλάνο αυτό είναι ο καταλύτης ώστε η Δυτική Μακεδονία να επανεφεύρει τον εαυτό της με όχημα την τεχνολογία. Η ΔΕΗ είναι Powertech και η καρδιά της θα χτυπάει στη Δυτική Μακεδονία».

Κομβικό ρόλο στο επενδυτικό πλάνο του Ομίλου ΔΕΗ κατέχει η δημιουργία ενός νέου megadatacenter 300 MW στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου. Το νέο megadatacenter, το οποίο η ΔΕΗ είναι έτοιμη να ξεκινήσει να κατασκευάζει μόλις συμφωνήσει με τους hyperscalers που θα το χρησιμοποιούν, θα είναι από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη, και μπορεί να είναι έτοιμο το 2027. Πρόκειται για μία επένδυση €2,3 δισ. που θα δημιουργήσει χιλιάδες θέσεις εργασίας και θα μεταμορφώσει το χαρακτήρα της περιοχής, δίνοντας νέα πνοή ανάπτυξης, καθώς γύρω του θα δημιουργηθεί ένα οικοσύστημα τεχνολογίας. Η παροχή της ενέργειας στο megadatacenter θα γίνεται behind the meter, δηλαδή οι ανάγκες του δε θα επιβαρύνουν το σύστημα ενέργειας της χώρας.

Σε δεύτερη φάση, και υπό την προϋπόθεση ότι υπάρχει ισχυρό ενδιαφέρον από hyperscalers να συμμετάσχουν στο project, το MegaDataCenter έχει όλες τις προϋποθέσεις για να γίνει GigaDataCenter και να φτάσει τα 1.000MW.

Οι πρώην λιγνιτικές περιοχές στη Δυτική Μακεδονία αποτελούν ιδανική τοποθεσία για την ανάπτυξη μεγάλων υποδομών τεχνολογίας, καθώς συγκεντρώνουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία για τη φιλοξενία datacenters μεγάλης κλίμακας. Η ΔΕΗ διαθέτει εκτάσεις ιδιοκτησίας της, με άμεσα διαθέσιμη βιομηχανική γη, χωρίς αδειοδοτικά εμπόδια και ισχυρές ενεργειακές υποδομές στην περιοχή. Το διαφοροποιημένο ενεργειακό χαρτοφυλάκιο, με παραγωγή από ΑΠΕ, φυσικό αέριο, αντλησιοταμίευση, και μπαταρίες, διασφαλίζει την αξιόπιστη και πράσινη παροχή ενέργειας.
Παράλληλα, η περιοχή διαθέτει πλούσιους υδάτινους πόρους, απαραίτητους για τις ανάγκες ψύξης, έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό με τεχνογνωσία σε μεγάλα έργα, καθώς και ισχυρές διασυνδέσεις υψηλής τάσης. Η ΔΕΗ διαθέτει την ΔΕΗ FiberGridη οποία μπορεί να εξασφαλίσει τη συνδεσιμότητα υπερυψηλών ταχυτήτων με εγχώρια και διεθνή δίκτυα δεδομένων, δημιουργώντας ένα ολοκληρωμένο περιβάλλον έτοιμο να υποστηρίξει την ανάπτυξη hyperscale υποδομών.

Πράσινη ενέργεια

Το μέλλον της ενέργειας είναι οι ΑΠΕ και ο ρόλος της Δυτικής Μακεδονίας για τον Όμιλο ΔΕΗ είναι κομβικός. Η Δυτική Μακεδονία που επί 70 χρόνια έδινε ενέργεια στην Ελλάδα από λιγνίτη, τώρα δίνει και θα δίνει «πράσινη ενέργεια» από δεκάδες μικρά και μεγάλα έργα, από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Το πλάνο του Ομίλου περιλαμβάνει επενδύσεις €1,2 δισ. για κατασκευή φωτοβολταϊκών στις περιοχές των ορυχείων. Συνολικά, κατασκευάζονται 2.130MW φωτοβολταϊκών που μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες 715.000 σπιτιών και επιχειρήσεων.

Η ΔΕΗ θα επενδύσει στην περιοχή περίπου 940 εκατ. ευρώ για έργα αποθήκευσης ενέργειας 860MW. Συνολικά, αυτά τα έργα θα δημιουργήσουν πάνω από 1.300 θέσεις εργασίας κατά την κατασκευή και εκατοντάδες κατά τη λειτουργία. Στα έργα αποθήκευσης ενέργειας ξεχωρίζουν τα δύο αντλησιοταμιευτικά έργα, οι «φυσικές μπαταρίες» με τη χρήση δύο λιμνών σε υψομετρική διαφορά μεταξύ τους. Συγκεκριμένα:
  • Το έργο αντλησιοταμίευσης στο ορυχείο Καρδιάς. Με δυναμικότητα παραγωγής 320 MWγια 8 ώρες, το νέο έργο θα αξιοποιεί για κάτω δεξαμενή τον πυθμένα του παλιούορυχείου. Πρόκειται για μία επένδυση της τάξης των 430 εκατ. Ευρώ.
  • Το έργο αντλησιοταμίευσης στο ορυχείο Νοτίου Πεδίου. Η κάτω δεξαμενή θα βρίσκεται στον πυθμένα του παλιού ορυχείου και όταν ολοκληρωθεί, θα έχει δυναμικότητα παραγωγής 240 MW για 12 ώρες. Πρόκειται για μία επένδυση της τάξης των 310 εκατ. ευρώ.
Τα έργα αντλησιοταμίευσης αντισταθμίζουν τη στοχαστικότητα των ΑΠΕ και συμβάλλουν στη σωστή κατανομή της παραγόμενης ενέργειας μέσα στην ημέρα.

Εκτός από αποθήκευση με αντλησιοταμίευση, ο Όμιλος ΔΕΗ επενδύει στην περιοχή και σε αποθήκευση με μπαταρίες. Συνολικά κατασκευάζονται ή θα κατασκευαστούν μονάδες αποθήκευσης με μπαταρίες συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 300 MW σε διάφορες περιοχές.

Επενδύοντας και σε νέες καθαρές τεχνολογίες ενέργειας, η ΔΕΗ, μέσω της κοινοπραξίας HellenicHydrogen, συμμετέχει στην πρώτη βιομηχανικής κλίμακας μονάδα παραγωγής υδρογόνου από ανανεώσιμες πηγές στο Αμύνταιο.

Νέες μονάδες

Σύμφωνα με το στρατηγικό πλάνο του Ομίλου ΔΕΗ για τη Δυτική Μακεδονία, η Πτολεμαΐδα 5 θα συνεχίσει να λειτουργεί και θα μετατραπεί σε μονάδα φυσικού αερίου, αρχικά, μέχρι το τέλος του 2027,σε ανοικτού κύκλου -OCGT ισχύος 350 MW. Στη συνέχεια, εφόσον ληφθεί η επενδυτική απόφαση για τη δημιουργία του DataCenter, θα αναβαθμιστεί σε μονάδα συνδυασμένου κύκλου- CCGT συνολικής ισχύος περίπου 500 MW.

Στον ΑΗΣ Καρδιάς, οι παλαιές γεννήτριες των Μονάδων 3 και 4 θα μετατραπούν σε σύγχρονους πυκνωτές που συμβάλλουν σημαντικά στην εξισορρόπηση του συστήματος υπερυψηλής τάσης.

Επίσης, εξετάζεται -ανάλογα και με το αδειοδοτικό πλαίσιο- και μία νέα μονάδα θερμικής επεξεργασίας απορριμματογενών ενεργειακών πρώτων υλών. Για τη μονάδα Waste2Energyπροβλέπεται η εγκατάσταση γεννήτριας ισχύος περίπου 38MW που εκτός από ρεύμα θα μπορεί να διαθέτει και θερμική ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών των Τηλεθερμάνσεων και θα διαθέτει τελευταίας τεχνολογίας αντιρρυπαντική τεχνολογία.

Αποκαταστάσεις και αποσύρσεις

Περίπου €400 εκατ. θα επενδυθούν στις αποκαταστάσεις εδαφών και στις αποσύρσεις κτιρίων, εγκαταστάσεων, μονάδων, μέσων παραγωγής κλπ. που συνδέονται με την παραγωγή ενέργειας από λιγνίτη και δε μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάποιον άλλο σκοπό.

Όσον αφορά στις αποκαταστάσεις εδαφών, η ΔΕΗ είχε σχεδόν 200.000 στρέμματα στην ευρύτερη περιοχή, από τα οποία σχεδόν 80.000 στρέμματα επιστρέφονται σταδιακά στο Δημόσιο. Η ΔΕΗ φροντίζει ό,τι παραδίδει να είναι πλήρως αποκατεστημένο.

Παγκόσμιας εμβέλειας το σχέδιο της ΔΕΗ για τη Δυτική Μακεδονία



Από τον χαιρετισμό του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην εκδήλωση για την παρουσίαση του επενδυτικού σχεδίου της ΔΕΗ για τη Δυτική Μακεδονία:
  •  … να σταθώ σε δύο συγκεκριμένες στιγμές του 2019:
- Η πρώτη ήταν η ομιλία την οποία έκανα στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, όπου περιέγραψα την απόφαση της Ελληνικής Κυβέρνησης να προχωρήσουμε πιο γρήγορα στην πράσινη μετάβαση και στην απεξάρτηση από το λιγνίτη. Μία απόφαση τολμηρή, μία απόφαση, όμως, η οποία πιστεύω ότι δικαιώθηκε από την εξέλιξη των γεγονότων, από την ταχύτητα με την οποία περνάμε στην πράσινη μετάβαση, αλλά και από την οικονομική πορεία του κόστους παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από τον λιγνίτη.
- Το 2019, όμως, έγινε και κάτι ακόμα: ξεκίνησε η διαδικασία μετασχηματισμού της ΔΕΗ. Θέλω να θυμίσω στους παρευρισκόμενους ότι όταν μας εμπιστεύθηκε για πρώτη φορά ο ελληνικός λαός, το 2019, η τιμή της μετοχής της ΔΕΗ είχε πέσει -αν θυμάμαι καλά- κοντά στο 1,5 ευρώ. Η επιχείρηση ήταν τότε πρακτικά στα όρια της χρεοκοπίας. Πήραμε πολύ τολμηρές αποφάσεις με αποτέλεσμα σήμερα, έξι χρόνια μετά, η ΔΕΗ να είναι μια εξαιρετικά εύρωστη επιχείρηση, ένας εθνικός πρωταθλητής, μία εταιρεία η οποία παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην αναδιάταξη του ενεργειακού χάρτη στα Βαλκάνια. Αλλά και μία εταιρεία η οποία έχει τη δυνατότητα να μπορεί να οραματίζεται και να υλοποιεί φιλόδοξα σχέδια, όπως αυτό το οποίο σας παρουσιάστηκε σήμερα.
  • Το σχέδιο της ΔΕΗ ένα σχέδιο παγκόσμιας εμβέλειας, όχι απλά ευρωπαϊκής εμβέλειας. Ένα σχέδιο το οποίο είμαι απολύτως πεπεισμένος ότι μία επιχείρηση με την οικονομική ευρωστία της ΔΕΗ και με τη στήριξη του ελληνικού κράτους και με πρόσβαση σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, μπορούμε μαζί όλοι να το υλοποιήσουμε. Έχει δύο πυλώνες:
- Η μαζική παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές, αλλά ταυτόχρονα και έργα αποθήκευσης ενέργειας, αλλά και κάποια έργα παραγωγής ενέργειας από συμβατικές πηγές, έτσι ώστε να μπορούμε να εξασφαλίσουμε τι; Ουσιαστικά συνεχή παραγωγή ενέργειας 24 ώρες το 24ωρο, 365 μέρες το χρόνο.
  • Τα data centers είναι οι επενδύσεις του μέλλοντος. Είναι εκείνες οι υποδομές οι οποίες επεξεργάζονται τα μοντέλα τεχνητής νοημοσύνης, αλλά και όλες τις αναζητήσεις τις οποίες κάνουμε από το κινητό μας κάθε φορά που θέλουμε να αξιοποιήσουμε τα εργαλεία και τις εφαρμογές της.
  • Και φυσικά σήμερα, όλες οι μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας αναζητούν ένα πράγμα: ενέργεια διαθέσιμη 24 ώρες το 24ωρο, φθηνή, προβλέψιμη. Αυτό η ΔΕΗ μπορεί να το προσφέρει και γι’ αυτό και μπορεί να προσελκύσει σημαντικό ενδιαφέρον από όλες τις μεγάλες εταιρείες για να μπορέσουν να αγοράσουν χώρο και υπολογιστική ισχύ σε αυτό το data center το οποίο φιλοδοξεί να κατασκευάσει.

Για πρώτη φορά 1,6 δισ. ευρώ κατευθύνονται στις περιοχές της Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης

Την πολιτική της Κυβέρνησης για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση και τα αποτελέσματα των δράσεων για τη στήριξη και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας, ιδιαίτερα των ΜμΕ, και τη δημιουργία επιπλέον θέσεων εργασίας, παρουσίασε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκος Παπαθανάσης στο πλαίσιο εκδήλωσης με τίτλο «Εθνική Στρατηγική για την Περιφερειακή και Τοπική Ανάπτυξη. Το σχέδιο μας για τη Δυτική Μακεδονία», που πραγματοποιήθηκε στην Κοζάνη, παρουσία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.
  • Το Πρόγραμμα Δίκαιης Αναπτυξιακής Μετάβασης, ύψους 1,6 δισ. ευρώ, το πρώτο ανάλογο πρόγραμμα σε επίπεδο Ε.Ε., υλοποιείται με εντατικούς ρυθμούς, και περιλαμβάνει ένα σύνολο μεταρρυθμιστικών παρεμβάσεων σε ολόκληρη την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, στους δήμους Μεγαλόπολης, Οιχαλίας, Γορτυνίας, Τρίπολης στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, καθώς και στις Περιφέρειες Βορείου-Νοτίου Αιγαίου και Κρήτης.
  • Το έμπρακτο αποτέλεσμα αυτής της στρατηγικής αποτυπώνεται στο γεγονός ότι ήδη, οι προσκλήσεις φτάνουν στο 67% και οι εντάξεις στο 42% του συνολικού προϋπολογισμού του Προγράμματος ΔΑΜ. Ενώ, μόνο στη Δυτική Μακεδονία, οι προσκλήσεις είναι στο 62% και οι εντάξεις στο 50% των προβλεπόμενων πόρων.
- Ειδικότερα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, ως αποτέλεσμα των δράσεων στήριξης και ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας, ήδη υπάρχουν 569 ενταγμένα σχέδια, από τα οποία προβλέπεται ότι θα δημιουργηθούν 2550 νέες θέσεις εργασίας. Από αυτά, τα 500 επενδυτικά σχέδια αφορούν στην ενίσχυση υφιστάμενων, νέων και υπό σύσταση πολύ μικρών και μικρών επιχειρήσεων (de minimis), 64 αφορούν στην ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων υφιστάμενων, νέων και υπό σύσταση ΜμΕ (Γενικός Απαλλακτικός Κανονισμός) και 5 αφορούν την ενίσχυση υφιστάμενων, νέων και υπό σύσταση μεγάλων επιχειρήσεων (ΓΑΚ).
  • Επίσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός ισχυρού χρηματοδοτικού Ταμείου Χαρτοφυλακίου ΔΑΜ, στο οποίο περιλαμβάνονται: Ταμείο Δανείων, το οποίο χορηγεί δάνεια ύψους έως 500.000 ευρώ, με το 50% άτοκη χρηματοδότηση και επιδότηση επιτοκίου 3% στο 50% των πιστωτικών ιδρυμάτων για 3 έτη. Ταμείο Εγγυήσεων, το οποίο χορηγεί δάνεια έως 16,5 εκ. ευρώ (ΓΑΚ) ή έως 1,4 εκ. ευρώ (de minimis), με εγγύηση 80% ανά δάνειο και επιδότηση επιτοκίου 3% για 2 έτη.

Πέμπτη 3 Απριλίου 2025

Μητσοτάκης: Ο πιο δραστικός μετασχηματισμός των Ενόπλων Δυνάμεων στη σύγχρονη ιστορία του τόπου




Ο πιο δραστικός μετασχηματισμός των Ενόπλων Δυνάμεων στη σύγχρονη ιστορία του τόπου

Από την ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στη συζήτηση με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για τον προγραμματισμό των αμυντικών εξοπλισμών και την αμυντική πολιτική της χώρας:
  • Το αντικείμενο της σημερινής μας συνεδρίασης, που δεν είναι άλλο από τον μακροπρόθεσμο προγραμματισμό των αμυντικών δαπανών. Θα έλεγα ότι είναι ένα συνολικό σχέδιο, το οποίο αφορά, κατά την άποψή μας, στον πιο δραστικό μετασχηματισμό των Ενόπλων Δυνάμεων στη σύγχρονη ιστορία του τόπου.
  • Ανεξαρτήτως των δημοσιονομικών δυνατοτήτων που έχει η ελληνική κυβέρνηση ως αποτέλεσμα της ρήτρας διαφυγής η δημοσιονομική ευελιξία δεν πρέπει και δεν θα γίνει αφορμή για υπερβολές. Όχι μόνο γιατί οι αγορές μας παρακολουθούν και μας κρίνουν αλλά και γιατί οι επιδόσεις της οικονομίας συνολικά αποτελούν από μόνες τους σημαντικούς παράγοντες ασφάλειας και σταθερότητας.
  • Οφείλω να επισημάνω ότι τον Ιούλιο του 2019, όταν για πρώτη φορά οι Έλληνες πολίτες μας εμπιστεύθηκαν, παραλάβαμε μία κατάσταση στις Ένοπλες Δυνάμεις άκρως προβληματική ως αποτέλεσμα σε μεγάλο βαθμό μίας αποεπένδυσης, η οποία, προφανώς, συνόδευσε τις συνολικές επιδόσεις της οικονομίας, τα χρόνια της κρίσης. Σήμερα η εικόνα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν έχει καμία σχέση με αυτή την οποία παραλάβαμε το 2019:
-24 καινούργια μαχητικά Rafale, με τον πιο σύγχρονο εξοπλισμό. Τρεις νέες φρεγάτες Belh@rra, που θα αποτελούν τα πιο σύγχρονα πλοία που θα πλέουν στην Ανατολική Μεσόγειο, η πρώτη, η φρεγάτα «Κίμων» θα παραληφθεί από το Πολεμικό Ναυτικό εντός του 2025. Μη επανδρωμένα αεροσκάφη Heron, υπερσύγχρονα ελικόπτερα ανθυποβρυχιακού πολέμου Romeo, νέες τορπίλες οι οποίες εξοπλίζουν πλέον τα υποβρύχιά μας.
-Όμως, και μία συνολική προσπάθεια, κυρίες και κύριοι, που νομίζω ότι έχει ξεχωριστή σημασία, να επενδύσουμε στην υποστήριξη οπλικών συστημάτων, για τα οποία ο Έλληνας φορολογούμενος είχε δαπανήσει δισεκατομμύρια, πλην, όμως, κάποιοι στο παρελθόν δεν είχαν προνοήσει ώστε να υπάρξουν πόροι για τις απαραίτητες συμβάσεις υποστήριξης αυτών των οπλικών συστημάτων, τα λεγόμενα «follow on support». Και εκεί κάναμε μαζί με τον Υπουργό, και τον νυν και τον προκάτοχό του, μία μεγάλη προσπάθεια, έτσι ώστε να μπορέσουμε να διορθώσουμε αστοχίες του παρελθόντος.
α. Με αποτέλεσμα, σήμερα, να έχουμε, για παράδειγμα, έναν επιχειρησιακό στόλο μεταγωγικών αεροσκαφών C-13 και C-27.
β. Το πρόγραμμα αναβάθμισης των F-16 σε Viper, ένα πρόγραμμα το οποίο είχε υπογραφεί από την προηγούμενη κυβέρνηση, ουσιαστικά καρκινοβατούσε, και με σημαντικές παρεμβάσεις οι οποίες έγιναν στην ελληνική αμυντική βιομηχανία, «τρέχει» πια με πολύ ικανοποιητικούς ρυθμούς και είμαστε αρκετά σίγουροι ότι θα ολοκληρωθεί εντός των συμφωνημένων χρονοδιαγραμμάτων.
γ.Έχουμε πια μία στρατηγική συμμαχία με το Ισραήλ ως προς την εκπαίδευση των Ικάρων μας, με το Κέντρο της Αεροπορικής Εκπαίδευσης στην Καλαμάτα όχι απλά να λειτουργεί για να καλύψει τις ανάγκες της Ελληνικής Αεροπορίας, αλλά ταυτόχρονα να είναι σε θέση και να εκπαιδεύει και πιλότους από άλλες Αεροπορίες, όπως ακριβώς είχε σχεδιαστεί.
  • Και βέβαια, θέλω να σταθώ ιδιαίτερα στη φροντίδα, στη μέριμνα την οποία δείξαμε για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων. Για πρώτη φορά μετά από 14 χρόνια είδαν αυξήσεις στον μισθό και στα επιδόματά τους. Παρουσιάστηκε από τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας όχι το νέο μισθολόγιο μόνο των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά μια διαφορετική φιλοσοφία για το πώς από εδώ και στο εξής θα διαχωρίσουμε το βαθμολόγιο από το μισθολόγιο και θα μπορέσουμε να αμείβουμε τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων με έναν τέτοιο τρόπο που να αντιστοιχεί στις υπηρεσίες που προσφέρουν στην πατρίδα. Αλλά ταυτόχρονα το μισθολόγιο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων να είναι αρκετό για να μπορούμε να προσελκύσουμε νέα παιδιά στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, στις στρατιωτικές σχολές. Για τον απλούστατο λόγο ότι είχαμε ένα αντικειμενικό πρόβλημα σήμερα ως προς το ενδιαφέρον των 18χρονων να οραματιστούν μια καριέρα στις Ένοπλες Δυνάμεις. Αυτός ήταν και ο βασικός λόγος που οι ανακοινώσεις αυτές έγιναν τώρα, ώστε να μπορούμε να προφτάσουμε και τις δηλώσεις οι οποίες θα γίνουν στα μηχανογραφικά, και όχι όπως γίνεται συνήθως, στη Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης.
  • Και σε όσους εξέφρασαν, θα έλεγα, και έναν δικαιολογημένο προβληματισμό για το τι συμβαίνει με τα Σώματα Ασφαλείας, πέραν των αυξήσεων που έχουμε ήδη ανακοινώσει, θέλω να επαναλάβω ότι αυτή η κυβέρνηση έχει αποδείξει τη διαχρονική μας στήριξη, όχι μόνο στα Σώματα Ασφαλείας, στην κοινωνία συνολικά αλλά και σε κάθε ξεχωριστή κατηγορία. Κάτι το οποίο θα φανεί μετά βεβαιότητας και στις οικονομικές επιλογές που θα αναπτύξουμε στην επόμενη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης.

Τετάρτη 2 Απριλίου 2025

12 ξένα πανεπιστήμια ζήτησαν άδεια λειτουργίας από τον Σεπτέμβριο



12 + 1 αιτήσεις για άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας παραρτημάτων Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Ν.Π.Π.Ε.)

Ολοκληρώθηκε, τη Δευτέρα 31 Μαρτίου, η προθεσμία υποβολής αιτήσεων στο Υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων & Αθλητισμού για την έκδοση άδειας εγκατάστασης και λειτουργίας παραρτημάτων Πανεπιστημίων της αλλοδαπής, υπό τη μορφή παραρτημάτων Νομικών Προσώπων Πανεπιστημιακής Εκπαίδευσης (Ν.Π.Π.Ε.), σύμφωνα με τον Νόμο 5094/2024. 
  • Οι αιτήσεις θα διαβιβαστούν άμεσα στην Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘ.Α.Α.Ε.), η οποία είναι αρμόδια για την αξιολόγηση των προϋποθέσεων εγκατάστασης και λειτουργίας των ξένων παραρτημάτων, καθώς και για την πιστοποίηση των προγραμμάτων σπουδών τους. Συγχρόνως, οι φάκελοι θα διαβιβαστούν και στον Εθνικό Οργανισμό Πιστοποίησης Προσόντων και Επαγγελματικού Προσανατολισμού (Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π.), ο οποίος θα εξετάσει τις κτιριολογικές προϋποθέσεις των παραρτημάτων.
  • Τα κριτήρια που θα εφαρμόσουν η ΕΘ.Α.Α.Ε. και ο Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π. είναι αυστηρά καθορισμένα με βάση το θεσμικό πλαίσιο. Διευκρινίζεται ότι η αίτηση δεν αποτελεί και αδειοδότηση. Ο χρόνος έναρξης λειτουργίας των παραρτημάτων θα εξαρτηθεί από τον χρόνο ολοκλήρωσης της επεξεργασίας των φακέλων από την ΕΘ.Α.Α.Ε. και τον Ε.Ο.Π.Π.Ε.Π., καθώς και από τον βαθμό αρτιότητας των αιτήσεων.
Πρόκειται για μια εμβληματική μεταρρύθμιση της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως έχει τονίσει και ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, είναι μια κατάκτηση με πολλαπλά οφέλη: για τους φοιτητές, τις οικογένειές τους, την ελληνική οικονομία και φυσικά και για την ίδια την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, υπεβλήθησαν δώδεκα (12) αιτήσεις από πανεπιστημιακά ιδρύματα του εξωτερικού, για τη δημιουργία παραρτημάτων το ακαδημαϊκό έτος 2025-26. Επίσης, υπεβλήθη και μία (1) αίτηση για έναρξη λειτουργίας παραρτήματος το ακαδημαϊκό έτος 2026-27. Τα μητρικά πανεπιστημιακά ιδρύματα που κατέθεσαν αίτηση είναι τα ακόλουθα:

1. The Open University

2. The University of York

3. University of Greater Manchester

4. Université Sorbonne Paris Nord

5. University of Derby

6. The University of West London

7. University of Essex

8. University of Nicosia

9. London Metropolitan University

10. Queen Margaret University

11. The University of Keele

12. University of East London

Το μητρικό πανεπιστημιακό ίδρυμα που κατέθεσε αίτηση για το ακαδημαϊκό έτος 2026-27 είναι το Sunderland University ενώ η διαδικασία παραμένει ανοικτή και για άλλα πανεπιστήμια.