Τρίτη 31 Μαρτίου 2020

Συναδελφικό μήνυμα του Περιφερειακού Διευθυντή, Θεόδωρου Μαρδίρη, προς τους εκπαιδευτικούς της Δυτικής Μακεδονίας


Μήνυμα Περιφερειακού Διευθυντή
Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Δυτικής Μακεδονίας
31/3/2020

Αγαπητοί/αγαπητές συνάδελφοι

Η χώρα μας και ιδιαίτερα η Περιφέρειά μας περνάει δύσκολες ώρες. Ο εχθρός είναι αόρατος και τα σχολεία μας σε αναστολή λειτουργίας.
Αν και η φυσική παρουσία μαθητών/τριών και εκπαιδευτικών στην τάξη είναι αναντικατάστατη, στη σημερινή συγκυρία η εξ αποστάσεως εκπαίδευση, σύγχρονη και ασύγχρονη, με την αξιοποίηση των νέων τεχνολογιών προβάλλει ως αδήριτη ανάγκη.
Γνωρίζοντας πολύ καλά τα τεχνικά προβλήματα και τις ελλείψεις που υπάρχουν, θέλω να σας συγχαρώ και να σας ευχαριστήσω θερμά για το ειλικρινές ενδιαφέρον σας και τις φιλότιμες και άοκνες προσπάθειες, που καταβάλετε για την επαφή με τους μαθητές/τριές μας, τους γονείς και τους κηδεμόνες τους, καθώς και για τη συνέχιση του εκπαιδευτικού σας έργου από απόσταση.
Με την καθημερινή φροντίδα του ΥΠΑΙΘ, η Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση έχει ήδη στη διάθεσή της τη νέα ψηφιακή πλατφόρμα, που αυτή την εβδομάδα θα διατεθεί και στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, ενώ ξεκίνησαν και τα μαθήματα μέσω της εκπαιδευτικής τηλεόρασης. Επιπρόσθετα, το ΥΠΑΙΘ αναβαθμίζει το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο για την περαιτέρω διευκόλυνση του έργου σας.
Η ΠΔΕ Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με όλες τις εκπαιδευτικές μας δομές (ΔΔΕ, ΔΠΕ, ΠΕΚΕΣ, ΚΠΕ και ΚΕΣΥ) σας διαβεβαιώνει πως είναι σταθερά δίπλα σας και προσπαθεί να δημιουργήσει όσο γίνεται καλύτερες συνθήκες για την επιτυχία του έργου σας.
Σας υπενθυμίζουμε, επίσης, τη δυνατότητα των πέντε (5) Πόλων Εκπαιδευτικής Καινοτομίας, Τεχνολογίας, Πληροφορία και Επικοινωνιών (ΠΕΚΤΠΕ)* της ΠΔΕ μας για παροχή τεχνικής βοήθειας (help desk). Παράλληλα, σας ενημερώνουμε ότι οι ΠΕΚΤΠΕ έχουν ήδη ξεκινήσει να υλοποιούν εξ αποστάσεως επιμορφωτικές συναντήσεις, που σταδιακά θα επεκταθούν, για τη βέλτιστη αξιοποίηση όλων των ψηφιακών μέσων που έχουμε στη διάθεσή μας.
Η κρίση αυτή είναι παράλληλα και μία ουσιαστική πρόκληση για την περαιτέρω ανάδειξη της αξίας και του πολυδιάστατου έργου των εκπαιδευτικών της Περιφέρειάς μας και της χώρας μας.

Εύχομαι κουράγιο, δύναμη και κυρίως υγεία σε όλους και όλες και στις οικογένειές σας.
Με βαθιά εκτίμηση
Θοδωρής Μαρδίρης
Περιφερειακός Διευθυντής
Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης
Δυτικής Μακεδονίας


* Για επικοινωνία: 
ΠΕΚΤΠΕ Γρεβενών pektpegre@gmail.com
ΠΕΚΤΠΕ Καστοριάς pektpekas@gmail.com
ΠΕΚΤΠΕ Κοζάνης pektpekoz@gmail.com
ΠΕΚΤΠΕ Πτολεμαΐδας pektpeptol@gmail.com
ΠΕΚΤΠΕ Φλώρινας pektpeflo@gmail.com

Δευτέρα 30 Μαρτίου 2020

Δυτική Μακεδονία: Δημοτικά και Νηπιαγωγεία που δημιούργησαν ψηφιακές τάξεις στην ψηφιακή πλατφόρμα e-class

Αν δεν πάμε από τον κορωνοϊό, θα πάμε από τα επαναλαμβανόμενα e-mails!



ΔΙΕΥΘΥΝΣΕΙΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΑ
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΑ
ΔΙΑΘΕΣΙΜΑ ΜΑΘΗΜΑΤΑ
ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
29
-
454
ΓΡΕΒΕΝΩΝ
15
-
397
ΚΟΖΑΝΗΣ
72
16
2221 Δημοτικό
 64 Νηπιαγωγείο
ΦΛΩΡΙΝΑΣ
35
2
756 Δημοτικό
3 Νηπιαγωγείο


Οι παραπάνω ηλεκτρονικές τάξεις έχουν ήδη δημιουργηθεί και όλο και περισσότεροι εκπαιδευτικοί, με χίλια δυο προβλήματα, συνεχίζουν να δημιουργούν και νέες. Ταυτόχρονα, χιλιάδες γονείς καταβάλλουν επίπονες προσπάθειες να αποκτήσουν τον πολυπόθητο κωδικό για τα παιδιά τους στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (δόθηκε και νέα παράταση εγγραφής εκπαιδευτικών και μαθητών έως την 6η Απριλίου). 
Τα παραπάνω στοιχεία αντλήθηκαν από την ιστοσελίδα της https://eclass.sch.gr/. Τα παραπάνω δεν είναι τίποτε περισσότερο από νούμερα και αριθμούς και αποτυπώνει το τυπικό μέρος της όλης διαδικασίας και προσπάθειας εκπαιδευτικών και γονέων. Επί της ουσίας, θα πρέπει να δούμε από εδώ και πέρα κατά πόσο θα ανταποκριθούν οι πλατφόρμες, ώστε να τεθούν σε λειτουργία οι ψηφιακές τάξεις και να καταστούν εύχρηστες και φιλικές για χρήση στους/στις χιλιάδες μαθητές/μαθήτριες… 
Παρεμπιπτόντως, σήμερα ως σχολείο, έλαβα πέντε e-mails το ένα πίσω από το άλλο, με οδηγίες και διευκρινίσεις για το πώς θα συμπληρωθεί από κάθε σχολείο το παραπάνω πινακάκι(!!!), τη στιγμή που για ευκολία και οικονομία χρόνου, ο κάθε Διευθυντής/Διευθύντρια Εκπαίδευσης θα μπορούσε να βρει τα παραπάνω στοιχεία με το πάτημα ενός πλήκτρου! 
Τέλος, περίμενα από το υπουργείο, μεταξύ των άλλων, να ζητήσει και στοιχεία για το πόσοι εκπαιδευτικοί και μαθητές/μαθήτριες διαθέτουν ή όχι τον απαιτούμενο τεχνολογικό εξοπλισμό και την απαραίτητη πρόσβαση στο διαδίκτυο, προκειμένου να ανταποκριθούν στα νέα δεδομένα! 
Οι εκπαιδευτικοί επενδύουμε πάντα στην ουσία και όχι στο θεαθήναι…!
Αφιερωμένο στην περίσταση...
και λέγε, λέγε... ο Χριστιανός μπερδεύτηκα!

Με αφορμή τις στοχευμένες επιθέσεις εναντίον των εκπαιδευτικών


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Οι εκπαιδευτικοί και όλοι οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο συνεχίζουμε αδιάλειπτα να προσφέρουμε τις υπηρεσίες μας στην ελληνική κοινωνία

Η πρωτόγνωρη κατάσταση που ζει ολόκληρος ο πλανήτης από την εξάπλωση του ιού COVID-19 αλλά και τα μετρά πρόληψης με σκοπό τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού, έφερε και την αναγκαία αναστολή λειτουργίας των Δημόσιων Σχολείων της χώρας. Σ’ αυτό το ζοφερό και ρευστό περιβάλλον τα μέλη της σχολικής κοινότητας -εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς-, προσπαθούν να προσαρμοστούν στις νέες και ιδιαίτερες συνθήκες.
Οι εκπαιδευτικοί από την πρώτη στιγμή βρίσκονται σε άμεση καθημερινή επικοινωνία με μαθητές και γονείς, παρέχουν υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό και κατευθύνουν τους μαθητές τους σε μια ανατροφοδοτική και εποικοδομητική, της γνώσης και της μάθησης, διαδικασία με κάθε πρόσφορο μέσο και μέθοδο.
Παρά τις δυσκολίες και ελλείψεις που υπάρχουν (ψηφιακές υποδομές του σχολικού δικτύου, δυσλειτουργία του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου από τη μαζική διαδικασία κ.ά), οι εκπαιδευτικοί βρίσκονται στην πρώτη γραμμή εφαρμογής και υλοποίησης της εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης. Αυτό, εξάλλου, δείχνουν και τα στοιχεία του ίδιου του Υπουργείου Παιδείας από τα οποία φαίνεται, πως πριν από δύο μέρες 167.000 εκπαιδευτικοί και 664.000 μαθητές είχαν μπει στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και υλοποιούσαν την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση.
Αντί, όμως, αναγνώρισης παρουσιάζεται όλο και πιο συχνά το νοσηρό φαινόμενο, οι εκπαιδευτικοί να στοχοποιούνται. Η ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας είναι τεράστια αφού κατά της τοποθετήσεις της για το θέμα «λησμονεί» την ανάδειξη του εξαιρετικού ρόλου που διαδραματίζουν.
Οι στοχευμένες επιθέσεις εναντίον των εκπαιδευτικών και κατά προέκταση των δημόσιων λειτουργών, από συγκεκριμένους δημοσιογράφους και μέσα ενημέρωσης, εξυπηρετεί αφενός μεν πολιτικά και επιχειρηματικά συμφέροντα στη λογική απαξίωσης της Δημόσιας Εκπαίδευσης προς όφελος της ιδιωτικοποίησης, και αφετέρου επενδύει στον κοινωνικό αυτοματισμό για την επόμενη μέρα των εργασιακών σχέσεων, των απολύσεων και της περικοπής των μισθών.
Με αφορμή τις σκόπιμες επιθέσεις εναντίον των εκπαιδευτικών, η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. επισημαίνει πως σ’ αυτό το κρίσιμο διάστημα οι εκπαιδευτικοί των Δημόσιων Σχολείων βρίσκονται δίπλα στους μαθητές τους, όπως οι γιατροί και νοσηλευτές του Εθνικού Συστήματος Υγείας βρίσκονται αδιάλειπτα στη μάχη της αντιμετώπισης του ιού, όπως και οι εργαζόμενοι σε όλους του πυλώνες του Δημοσίου (Κοινωνική πρόνοια, ΟΤΑ, Περιφέρειες, Κοινωνική Ασφάλιση, Υπουργεία κλπ) συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην ελληνική κοινωνία.
Από την Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.

Παληγιάννης: Η Υγειονομική κρίση, ευκαιρία για αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης


Παληγιάννης Βασίλειος                                                                  
Αιρετός ΚΥΣΠΕ
Τηλ.6974750409
paligiannis@hotmail.gr                                                             Αθήνα, 30/3/2020



«Η Υγειονομική κρίση, ευκαιρία για αναβάθμιση της δημόσιας εκπαίδευσης»

Η πανδημία του ιού covid-19 απειλεί τη ζωή και την υγεία όλων των πολιτών του κόσμου. Η χώρα μας βιώνει μια πρωτόγνωρη πραγματικότητα. Η κυβέρνηση με πίστη ότι οι ζωές των ανθρώπων έχουν μεγαλύτερη αξία από τις συνέπειες για την οικονομία, πήρε έγκαιρα τα κατάλληλα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. 
Μεταξύ αυτών των μέτρων συμπεριέλαβε την αναστολή λειτουργίας των σχολείων μας. Οι εκπαιδευτικοί στις δύσκολες και ιδιαίτερες αυτές συνθήκες προσπάθησαν από την πρώτη στιγμή να κάνουν αυτό που τους υπαγορεύει το επαγγελματικό τους καθήκον. 
Η πλειοψηφία τους πέρα από ιδεοληψίες και με γνώμονα το συμφέρον των παιδιών και της εκπαίδευσης προσπάθησε από την πρώτη στιγμή να έχει άμεση επικοινωνία με τους μαθητές, ανταποκρινόμενοι στην ανάγκη της ψυχολογικής στήριξής τους. Ταυτόχρονα προσπαθούν να υλοποιούν με φιλότιμες προσπάθειες και με βάση τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας την εξ αποστάσεως εκπαίδευση των μαθητών, παρά τις αδυναμίες και τις ελλείψεις του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου, που αναμφισβήτητα δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον τεράστιο φόρτο που δέχεται καθημερινά. 
Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν ευθύνονται οι εκπαιδευτικοί για την δυσλειτουργία και τα προβλήματα αυτής της μορφής εκπαίδευσης, αλλά η έλλειψη υποδομών και η πίεση να ανταποκριθούν κάτω από τέτοιες εκπαιδευτικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητες. 
Ελπίζω και πιστεύω πως η πολιτική ηγεσία έχει κατανοήσει τις φιλότιμες προσπάθειες των εκπαιδευτικών και κατά συνέπεια την άδικη κριτική μικρής μερίδας του δημοσιογραφικού κόσμου. 
Η αλήθεια είναι πως στο εκπαιδευτικό μας σύστημα οι Νέες Τεχνολογίες δεν αποτελούν ουσιαστικά εργαλεία μάθησης. Όπως αλήθεια είναι πως η επιμόρφωση των εκπαιδευτικών στις Νέες Τεχνολογίες και τη χρήση τους στην εκπαιδευτική διαδικασία είναι ελλιπής έως ανύπαρκτη. 
Αλήθεια είναι επίσης ότι καμία μορφή τηλεεκπαίδευσης δε μπορεί να αντικαταστήσει το μάθημα σε μία τάξη με φυσική παρουσία. 
Η υγειονομική κρίση έδωσε σε όλους την ευκαιρία να κατανοήσουμε την αδήριτη ανάγκη της ενίσχυσης και της αναβάθμισης του συστήματος υγείας αλλά και ταυτόχρονα την ευκαιρία να συνειδητοποιήσουμε την ανάγκη της ουσιαστικής αναβάθμισης της δημόσιας εκπαίδευσης. 
Η πολιτική ηγεσία, με τη στήριξη της εκπαιδευτικής κοινότητας, οφείλει να ενισχύσει και να ενδυναμώσει τις πρωτοβουλίες της ώστε: 
  •  Να συμπεριλάβει στους σχεδιασμούς της τη γενικευμένη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών όχι μόνο σε παιδαγωγικά και διδακτικά θέματα αλλά και στη σωστή χρήση των νέων τεχνολογιών. 
  • Να αναζητήσει πόρους για να εξοπλιστούν όχι μόνο τα σχολεία μας αλλά και οι εκπαιδευτικοί με Η/Υ καθώς και με άλλα σύγχρονα τεχνολογικά μέσα. 
  • Να ενισχύσει τους οικονομικά αδύναμους μαθητές με τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό, ώστε σύντομα να περάσουμε στη νέα ψηφιακή εποχή. 
Ευχή όλων μας είναι να ξεπεράσουμε την υγειονομική κρίση όσων των δυνατόν γρηγορότερα και ανώδυνα, για να επανέλθει η εκπαίδευση στον φυσικό της χώρο και στις αυτονόητες μαθησιακές και παιδαγωγικές συνθήκες. 
Πάντα στη διάθεσή σας 
Παληγιάννης Βασίλης

Κυριακή 29 Μαρτίου 2020

Εκπαίδευση και εκπαιδευτικοί εκτός του φυσικού τους χώρου


esos.gr
Γράφει ο Χαράλαμπος Κωνσταντίνου, 
Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Ιωαννίνων-Αντιπρόεδρος Παιδαγωγικής Εταιρείας Ελλάδος

Αρχικά ξεκινάμε από την αδιαμφισβήτητη παραδοχή ότι η εκπαίδευση πραγματοποιείται στον χώρο του εκπαιδευτηρίου, δηλαδή στο σχολείο. Με την έννοια αυτή, το σχολείο είναι ο αδιαμφισβήτητος φυσικός χώρος διεξαγωγής της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Αυτό σημαίνει ότι το σχολείο συνιστά τον παιδαγωγικό και κοινωνικό θεσμό, ο οποίος διαθέτει τις δομές και υποδομές, που δίνουν τη δυνατότητα να διεξαχθεί με φυσικό και κατάλληλο τρόπο η σύνθετη και πολύπτυχη διαδικασία της εκπαίδευσης. Το πρόσωπό που καλείται να αναλάβει και να διεκπεραιώσει τη διαδικασία αυτή είναι ο εκπαιδευτικός, ο οποίος εκπαιδεύεται και προετοιμάζεται για τον σκοπό αυτό. Εξάλλου, η θεωρητική και πρακτική του εκπαιδευτική κατάρτιση και προετοιμασία γίνονται με την προοπτική η εκπαιδευτική διαδικασία να εφαρμοστεί στον φυσικό χώρο της, δηλαδή στο σχολείο. Επομένως, η «κλήση» του εκπαιδευτικού από την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας να επιτελέσει το εκπαιδευτικό του καθήκον εκτός του προβλεπόμενου, θεσμικά και παιδαγωγικά, φυσικού του χώρου, τον βρίσκει, εκπαιδευτικά και επιμορφωτικά και με βάση τον ρόλο του, ουσιαστικά απροετοίμαστο. Του ζητάμε, λοιπόν, να υλοποιήσει έργο, για το οποίο θεσμικά και σύμφωνα με το αναλυτικό πρόγραμμα δεν προβλέπεται σε τέτοιο επίπεδο. Το γεγονός αυτό από μόνο του αφοπλίζει αφενός κάθε επιχείρημα για να επιτύχει σε αυτό που καλείται να υλοποιήσει και αφετέρου προδιαγράφει και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.

Ένα επιπλέον επιχείρημα στην ίδια κατεύθυνση είναι αυτό που αφορά τη θεσμική, παιδαγωγική και κοινωνική φύση και υπόσταση της ίδιας της εκπαίδευσης. Όπως προειπώθηκε, η εκπαίδευση είναι μια σύνθετη διαδικασία που περιλαμβάνει πολλές παραμέτρους: διδασκαλία, μάθηση, διαπαιδαγώγηση, κοινωνικοποίηση, αξιολόγηση, άμεση και φυσική επικοινωνία και αλληλεπίδραση κ.ο.κ., εντός προκαθορισμένου, εκπαιδευτικά και τεχνικά, πλαισίου. Είναι «ζωντανή» και άμεση επικοινωνία και πρακτική. Είναι, πρωτίστως, παιδεία και διαμόρφωση προσωπικότητας. Συνεπώς, ο περιορισμός της σε τεχνοκρατικές και τεχνολογικές διαδικασίες και πρακτικές, οι οποίες, ασφαλώς, δικαιολογούνται, λόγω των πραγματικά έκτακτων, ιδιαίτερων και, αναμφίβολα, κατανοητών συνθηκών. Ωστόσο, από όποια σκοπιά και να τις αξιολογήσει κανείς, δεν μπορούν, παρά να αποδώσουν ένα πολύ μικρό μέρος της υπόστασης και της αξίας της εκπαίδευσης. Επομένως, εγχειρήματα μετριασμού και κατευνασμού ή και εφησυχασμού, στη βάση της χρήσης στατιστικών στοιχείων για «ενθαρρυντική» συμμετοχή των εμπλεκομένων στην «εξ αποστάσεως εκπαίδευση», δεν μπορούν να αναπληρώσουν και να αποδώσουν, παρά μόνο την ευθύνη και την αγωνία των ιθυνόντων ότι, παρά τις κρίσιμες συνθήκες, καταβάλλονται οι «δέουσες» προσπάθειες… 

Ωστόσο, όλοι οφείλουν να αντιληφθούν, και ιδιαίτερα αυτοί που έχουν την ευθύνη στην άσκηση της εκπαιδευτικής πολιτικής και αυτοί που επικρίνουν τους εκπαιδευτικούς (δημοσιογράφοι, γονείς κ.λπ.), ότι όλοι «συνελήφθησαν» εξαπίνης, και απροετοίμαστοι. Και, σε αντίθεση με τις πραγματικά φιλότιμες προσπάθειες των εκπαιδευτικών, αυτού του είδους η εκπαίδευση είναι, εκ των δεδομένων, και «μεσοβέζικη» και ανεπαρκής και, ως έναν βαθμό, δικαιολογημένη. Αυτό που ευχόμαστε όλοι μας αυτή τη στιγμή είναι να ξεπεράσουμε την κρίση υγείας που μαστίζει τη χώρα μας και τις άλλες χώρες όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και, κατά το δυνατόν, πιο ανώδυνα, για να επανέλθει η εκπαίδευση στον φυσικό της χώρο και στις αυτονόητες και απαραίτητες διδακτικές, μαθησιακές και παιδαγωγικές της συνθήκες.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, δεν ευθύνονται οι εκπαιδευτικοί για την επάρκεια και την ποιότητα αυτού του είδους της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Και, μάλιστα, πολύ περισσότερο, όταν αυτή διεξάγεται κάτω από τέτοιες εκπαιδευτικές και κοινωνικές ιδιαιτερότητες!

Κάτι κερδίσαμε στον Έβρο

kathimerini.gr
ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Τα πιο φωτισμένα μυαλά ανάμεσά μας το είχαν προβλέψει. Με την πολιτική των κλειστών συνόρων που ακολούθησε η κυβέρνηση στον Εβρο, υπήρχε ο κίνδυνος να απογοητευθούν οι μετανάστες και να αποσυρθούν. Και έτσι η χώρα μας να χάσει τη μεγάλη ευκαιρία που της προσφέρουν οι μεταναστευτικές ροές, κατά τους προοδευτικούς λογαριασμούς, τον εμπλουτισμό του πολιτισμού μας, μακροπροθέσμως δε και λύση για το δημογραφικό της πρόβλημα. Επειδή, μάλιστα, τα σύνορα της Ελλάδας είναι ευρωπαϊκά, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη μας την πιθανότητα να απογοητευθούν και από την Ευρώπη, κάτι που θα έθετε σε κίνδυνο το μέλλον της πολυπολιτισμικής κοινωνίας, το όραμα πάσης προόδου.

Αλλοι πάλι, καχύποπτοι, διατείνονται ότι πίσω από όλη αυτή την ιστορία βρίσκεται ο Ερντογάν. Επειδή τους έφερε με λεωφορεία στον Εβρο και τους βοηθούσε η αστυνομία του. Από ανθρωπιά το έκανε. Αλλά και να βρίσκεται από πίσω ο Ερντογάν, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτός σήμερα είναι, αύριο δεν είναι. Οι αρχές όμως είναι αιώνιες. Και αν έχεις αρχές, όπως οι φωτισμένοι συμπολίτες μας, είναι κρίμα να τις εκχωρείς στα δικαιώματα της συγκυρίας. Δεν έχει σημασία αν η γείτων προσπάθησε να παραβιάσει τα σύνορά μας με ομάδες κρούσης από μετανάστες, με ανθρώπινα βλήματα δηλαδή. Ή έχεις αρχές ή δεν έχεις.

Και τώρα ας σοβαρευτούμε. Η διάλυση των καταυλισμών στον Εβρο από τις τουρκικές υπηρεσίες που τους οργάνωσαν είναι μια νίκη της Ελλάδας. Η Τουρκία μάς είχε υποτιμήσει – μάλλον έχοντας υπόψη το 2015 και όσα ακολούθησαν. Δεν είχε υπολογίσει ότι τα αντανακλαστικά της ελληνικής κυβέρνησης θα ήσαν τόσο άμεσα. Οπως δεν είχε υπολογίσει και την έστω συμβολική παρουσία της ευρωπαϊκής ηγεσίας στα σύνορα. Περίμενε ότι θα ξεσηκώσει την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη εναντίον της Ελλάδας και κατάφερε μόνο να κινητοποιήσει κάτι υπογραφές άνευ σημασίας. Εννοείται ότι θα δοκιμάσει με άλλους τρόπους και εννοείται ότι στην ήττα της μέτρησε και η διασπορά του κορωνοϊού. Ας θυμηθούμε όμως την κατακραυγή κατά του Σαλβίνι και ας σκεφτούμε ότι δεν έχει καμία σχέση με την αντίδραση στην άμυνα της Ελλάδας στον Εβρο. Ο Τσίπρας ήθελε να αλλάξει την Ευρώπη, όμως η Ευρώπη δείχνει να αλλάζει με τον τρόπο του Μητσοτάκη.

Φανταστείτε μόνον, αν η κυβέρνηση δεν είχε αντιδράσει αμέσως και κατάφερναν να περάσουν μικρές ή μεγαλύτερες ομάδες στην επικράτεια για να προστεθούν στους ήδη διαμένοντες. Ομάδες σαν αυτές που τώρα ο Ερντογάν αποσύρει επειδή φοβάται τον κορωνοϊό. Ομάδες οι οποίες επιπλέον θα ήξεραν πως πέρασαν τα σύνορα με τη βοήθεια του Ερντογάν και θα περίμεναν την καθοδήγησή του. Ε, ναι! Εκτός από τις αρχές και τον κορωνοϊό, υπάρχει και η βλακεία. Απολύτως δημοκρατικό αγαθό.

Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

Η αλλαγή της ώρας προμηνύει τον ερχομό του καλοκαιριού...και ας ελπίσουμε, το τέλος της εξάπλωσης του κορωνοϊού!

Παραμένουμε έγκλειστοι και πειθαρχημένοι...για να μην γίνει ο Ν. Καστοριάς, Λομβαρδία της Ιταλίας!



Οι υπναράδες θα χάσουν μία ώρα ύπνου!



Σήμερα στις 3:00 τα ξημερώματα (Σάββατο προς Κυριακή), να ξυπνήσετε για να γυρίσετε τους δείκτες των ρολογιών σας μια ώρα μπροστά, ώστε να δείχνουν 4:00.

Τηλεόραση ΕΡΤ: Επαναληπτικά μαθήματα για τους μαθητές/μαθήτριες Δημοτικού

Μιλάμε πάντα για ανατροφοδότηση της μέχρι τώρα διδαχθείσας ύλης...

Τη Δευτέρα 31 Μαρτίου, η ΕΡΤ ξεκινά πρόγραμμα εκπαιδευτικής τηλεόρασης για μαθητές/μαθήτριες του Δημοτικού.
Τα εξ αποστάσεως μαθήματα θα προβάλλονται καθημερινά στις 10.00 το πρωί από την ΕΡΤ2, στο γνώριμο περιβάλλον μιας σχολικής αίθουσας.
Τα μαθήματα των δύο πρώτων ημερών αφορούν τις μεγαλύτερες τάξεις του Δημοτικού και περιλαμβάνουν διδασκαλία Γλώσσας, Μαθηματικών, Φυσικών Επιστημών και Ιστορίας.
Τις επόμενες ημέρες τα μαθήματα θα διευρυνθούν και για τις πρώτες τάξεις του δημοτικού, ενώ θα εμπλουτιστούν και με άλλα διδακτικά αντικείμενα.

Το πρόγραμμα των δύο πρώτων ημερών

Δευτέρα 30 Μαρτίου
1. Επαναληπτικό μάθημα στη Γλώσσα Δ’, Ε’ και ΣΤ’ τάξης
Εκπαιδευτικός: Γιώργος Ανδρίκος
2. Ιστορία Δ’ τάξης
Εκπαιδευτικός: Γιώργος Δάβος
3. Φυσική Ε’ τάξης
Εκπαιδευτικός: Ουρανία Γκικοπούλου
Τρίτη 31 Μαρτίου
1. Μαθηματικά, Γ’ και Δ’ τάξης
Εκπαιδευτικός: Μίνα Τόδωρη
2. Μαθηματικά, Δ’ & Ε’ τάξης
Εκπαιδευτικός: Γιώργος Ανδρίκος
3. Φυσική Ε’ και ΣΤ’ τάξης
Εκπαιδευτικός: Κώστας Χωριανόπουλος

Παρασκευή 27 Μαρτίου 2020

Οι συνάδελφοι προς συνταξιοδότηση να ετοιμάζουν τα δικαιολογητικά τους...

Κάποιοι/κάποιες συνάδελφοι (που λείπουν χρόνια από την τάξη), μου είπαν πως θα συνταξιοδοτηθούν στα 67 τους, εξαντλώντας όλα τα περιθώρια που τους δίνει ο νόμος! 
Όταν δεν "μπαίνεις" στην τάξη μπορείς να μείνεις και μέχρι τα 80...,τους απάντησα! Η τάξη σε εξαντλεί και σε φθείρει...

Αγαπητοί συνάδελφοι,  πατήστε πάνω στην εικόνα για μάθετε τα μυστικά...(δεν αφορά μόνο το ωραίο φύλο αλλά και το ισχυρό.)
Κατά την άποψή μου το ισχυρό φύλο είναι ο άνδρας και το πανίσχυρο η γυναίκα!  
Εύχομαι στους υποψηφίους προς συνταξιοδότηση, να ζήσουν άλλα τόσα χρόνια, γεμάτα υγεία και χαρά!
Οσονούπω και η αφεντιά μου...
Λεωνίδας Ι. Οικονομίδης


ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ 
  1. Αίτηση παραίτησης από την υπηρεσία. 
  2. Αίτηση για απονομή κύριας σύνταξης – επικουρικών συντάξεων – ασφαλιστικής παροχής (εφάπαξ). 
  3.  Υπεύθυνη Δήλωση συνταξιούχου. 
  4. Υπεύθυνη Δήλωση (ότι έχει κατατεθεί αίτηση για εξαγορά πλασματικών ετών). 
  5. Πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης (να έχει εκδοθεί το τελευταίο εξάμηνο). 
  6. Ληξιαρχική Πράξη Γάμου. 
  7. Πιστοποιητικό στρατολογικής κατάστασης τύπου Α΄. 
  8. Φωτοαντίγραφο αστυνομικής ταυτότητας (εμπρός και πίσω όψη). 
  9. Φωτοαντίγραφο πρώτης σελίδας βιβλιαρίου καταθέσεων (α΄ όνομα). 
  10. Φωτοαντίγραφο εκκαθαριστικού σημειώματος (για το ΑΦΜ). 
  11. Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ). 
  12. Βεβαιώσεις σπουδών, για παιδιά που φοιτούν σε ΑΕΙ, ΑΤΕΙ κλπ, όπου θα αναφέρεται η ημερομηνία εγγραφής και η διάρκεια σπουδών (4 έτη, 8 εξάμηνα κλπ). 
  13. Παραστατικά δανείων (για δάνειο από ΜΤΠΥ, ΤΕΑΔΥ, ΤΤ ή ΤΠΔ χρειάζεται να ξέρουμε και τον τελευταίο μήνα παρακράτησης, μέσω της μισθοδοσίας). 
  14. Προϋπηρεσίες στο Δημόσιο Τομέα (απόφαση πρόσληψης - απόφαση απόλυσης – ανάληψη υπηρεσίας). 
  15. Αναγνωρισμένες - εξαγορασμένες προϋπηρεσίες (πράξη αναγνώρισης – πρωτότυπη βεβαίωση εξόφλησης). 
  16. Σε περίπτωση διαδοχικής ασφάλισης, έγγραφα από τους προηγούμενους ασφαλιστικούς οργανισμούς, με τα πλήρη στοιχεία και τις εισφορές του ασφαλισμένου (π.χ. σε επικουρικά ταμεία). 
  17. Αποφάσεις τοποθέτησης σε θέση ευθύνης και σχετικές πράξεις ανάληψης (μόνο σε περίπτωση που συμπληρώνεται διετία στη θέση ευθύνης). 

Οι εκπαιδευτικοί το μοναδικό στήριγμα των μαθητών μας στην εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία




Αρ. Πρωτ. 528          Αθήνα 27/3/2020

Προς
1. την Υπουργό Παιδείας
κ. Νίκη Κεραμέως
2.την Υφυπουργό Παιδείας
κ. Σοφία Ζαχαράκη
3. Μ.Μ.Ε.
Κοιν.
Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε.


Θέμα: Οι εκπαιδευτικοί το μοναδικό στήριγμα των μαθητών μας στην εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία

Μέσα στη δίνη της παγκόσμιας εξάπλωσης του ιού COVID-19 τα σχολεία στην Ελλάδα βρίσκονται σε αναστολή λειτουργίας «μέχρι νεωτέρας» από τις 11 Μαρτίου. Μια πρωτόγνωρη κατάσταση για το εκπαιδευτικό σύστημα, τους μαθητές, τις οικογένειές τους και τους εκπαιδευτικούς. Μια πρωτόγνωρη κατάσταση για όλη την κοινωνία που αναζητά σταθερό βηματισμό μέσα σε ένα ρευστό περιβάλλον.
Οι εκπαιδευτικοί στις δύσκολες κι ιδιαίτερες αυτές συνθήκες, από την πρώτη στιγμή πράττουν το αυτονόητο, για τους ίδιους, αλλά όχι και δεδομένο από άποψη ψηφιακών υποδομών του σχολικού δικτύου το οποίο, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων των χρόνων της κρίσης, είναι ανεπαρκές και αδύναμο να αντέξει μια τόσο μαζική διαδικασία (είναι πάνω από 1 εκατομμύριο το μαθητικό δυναμικό της χώρας και πάνω από 150.000 οι εκπαιδευτικοί α/θμιας και β/θμιας εκπαίδευσης).
Σε άμεση καθημερινή επικοινωνία με μαθητές και γονείς, παρέχουν υποστηρικτικό εκπαιδευτικό υλικό και κατευθύνουν τους μαθητές τους σε μια ανατροφοδοτική κι εποικοδομητική, της γνώσης και της μάθησης, διαδικασία με κάθε πρόσφορο μέσο και μέθοδο που επιλέγουν ως καταλληλότερη με βάση την άποψη που έχουν διαμορφώσει για τη λειτουργία της τάξης τους από την καθημερινή επαφή τους με τους μαθητές λαμβάνοντας υπόψη και τις τεχνικές δυνατότητες που έχουν ή πιθανά δεν έχουν οι μαθητές τους.
Σε συνεργασία με τους μαθητές τους μέσω e-mail, χρήση των ιστολογίων των σχολικών μονάδων όπου αναρτούν εκπαιδευτικό υλικό, με σύγχρονη επικοινωνία με την τάξη τους μέσω skype, με τις ψηφιακές τάξεις και τις πλατφόρμες που προτείνει το Υπουργείο Παιδείας καθώς και άλλους τρόπους που υιοθετούν από κοινού με τη μαθητική κοινότητα βάση τις ιδιαίτερες συνθήκες, τον τύπο σχολείου και τον τόπο λειτουργίας του, οι εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης δαπανώντας ατέλειωτες ώρες πέραν αυτών που είναι «υποχρεωμένοι» και με προσωπικό κόπο ανυπολόγιστο αποτελούν το μοναδικό στήριγμα των μαθητών τους σε αυτήν την εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία.

Υλοποιούν από την πρώτη στιγμή, πριν δοθεί η όποια οδηγία από το Υπουργείο Παιδείας, την εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση των μαθητών τόσο δυναμικά και αποτελεσματικά που παύει να αποτελεί μια επικουρική-υποστηρικτική εκπαιδευτική διαδικασία (γιατί αυτό είναι και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί και δεν επιτρέπεται, επιστημονικά, να υποκαταστήσει την ουσιαστική και καίρια εκπαιδευτική διαδικασία της σχολικής τάξης και ζωής ούτε να χρησιμοποιηθεί για διδασκαλία νέας ύλης) και μετατρέπεται σε ένα εκπαιδευτικό επίτευγμα. Κάποιοι (διευθυντές και υποδιευθυντές αλλά και πολλοί ακόμη εκπαιδευτικοί) βρίσκονται πολλές ώρες στο σχολείο για να ανταποκριθούν στην ανάγκη στήριξης των μαθητών όταν η μετακίνηση είναι σε ασφυκτικό έλεγχο κι ο συγχρωτισμός σε χώρους εργασίας επικίνδυνος.

Απέναντι σε όλη αυτήν την τιτάνια προσπάθεια των εκπαιδευτικών, που μια σύγκριση με το τι γίνεται στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες αποδεικνύει περίτρανα το τι επιτυγχάνουν καθημερινά, το Υπουργείο Παιδείας προσπαθώντας να προσαρμόσει ένα αδύναμο και ελλιπές ψηφιακό σύστημα στις επιταγές των καιρών, δυστυχώς, χάνει την ουσία και το μέτρο, επιδίδεται σε επικοινωνιακή ανάδειξη μιας ιδανικής εικονικής πραγματικότητας με εξαγγελίες δίχως περιεχόμενο και καλλιέργεια υπέρμετρων προσδοκιών που αποπροσανατολίζουν την κοινωνία. Το Υπουργείο Παιδείας οφείλει να πει, επιτέλους, την αλήθεια.

Ότι δηλαδή δεν είναι καθόλου αυτονόητη και κανόνας η δυνατότητα πρόσβασης των μαθητών σε ηλεκτρονικό υπολογιστή καθώς και σύνδεσης με το διαδίκτυο και θα πρέπει άμεσα να φροντίσει για τον εξοπλισμό με ηλεκτρονικούς υπολογιστές όλων των οικογενειών που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να αποκτήσουν αλλά και να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι μαθητές θα έχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, απαραίτητη προϋπόθεση για την εφαρμογή ασύγχρονων μορφών εξ’ αποστάσεως εκπαίδευσης, ώστε να μη μείνει κανένα παιδί εκτός της διαδικασίας αυτής, γεγονός, που αν δε συμβεί, θα συμβάλει στην ακόμη μεγαλύτερη αναπαραγωγή της κοινωνικής ανισότητας. Ότι το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο δεν είναι σε θέση να ανταποκριθεί στον τεράστιο φόρτο που δέχεται καθημερινά με αποτέλεσμα εκπαιδευτικοί, μαθητές και γονείς να περνούν ώρες ανούσιας αναμονής μπροστά στις οθόνες των υπολογιστών. Ότι οφείλεται στις άοκνες προσπάθειες των εκπαιδευτικών το γεγονός της μεγάλης ανταπόκρισης του μαθητικού πληθυσμού στην εξ’ αποστάσεως εκπαίδευση.

Αντί όμως αναγνώρισης, παρουσιάζεται όλο και πιο συχνά το νοσηρό φαινόμενο, οι εκπαιδευτικοί να στοχοποιούνται. Η ευθύνη της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου είναι τεράστια αφού στο επικοινωνιακό της παιχνίδι «λησμονεί» την ανάδειξη του εξαιρετικού ρόλου που διαδραματίζουν, ίσως για να μην αναδειχθεί η διαχρονική εγκατάλειψή τους από τις κυβερνήσεις στον αγώνα στήριξης του δημόσιου σχολείου.

Ως αποτέλεσμα, ολίγιστοι, αδαείς και εμπαθείς δημοσιογράφοι εθίζουν την κοινή γνώμη στον κοινωνικό αυτοματισμό και την υπόδειξη ενόχων, σε μια προσπάθεια να αυξήσουν τα τηλεοπτικά τους μερίδια και να ικανοποιήσουν τα επιχειρηματικά συμφέροντα που εξυπηρετούν, καταφέρονται με μένος ενάντια στους εκπαιδευτικούς με απρεπείς συμπεριφορές και χαρακτηρισμούς καθώς και με επιθέσεις επιπέδου πεζοδρομίου. Είναι προφανές ότι δεν τους ενδιαφέρει η αλήθεια. Ότι δηλαδή οι αστήρικτοι για χρόνια από την πολιτεία και δίχως υλικά μέσα και επιμόρφωση εκπαιδευτικοί, μόνοι τους επιμορφώνονται δαπανώντας χρήματα και χρόνο που δεν τους περισσεύουν, μέσα από την ατομική τους δράση και τη συλλογική τους οργάνωση κρατούν όρθιο το δημόσιο σχολείο και στηρίζουν τους μαθητές των λαϊκών οικογενειών στον άνισο αγώνα τους για μόρφωση. Αυτό, προφανώς, τους ενοχλεί αφού τους βλέπουμε απροκάλυπτα να θεοποιούν οτιδήποτε ιδιωτικό ενάντια σε οτιδήποτε κοινωνικό και δημόσιο. Δεν θα τους αναφέρουμε ως πρόσωπα. Ας αναλογιστεί όμως η ελληνική κοινωνία, που βιώνει την αλήθεια και γνωρίζει την προσπάθεια των εκπαιδευτικών, αν της αξίζει να «ενημερώνεται» από τέτοιου ύφους και ήθους άτομα.
Ως Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας, ως Έλληνες εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, στη σημερινή εξαιρετικά δύσκολη συγκυρία στηρίζουμε τους μαθητές και τις μαθήτριές μας, όπως πάντα πράττουμε, με συναίσθηση της εκπαιδευτικής και κοινωνικής μας ευθύνης. Δείχνουμε αλληλεγγύη, αγωνιζόμαστε όλοι μαζί εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς, κοινωνία. Διεκδικούμε δημόσια εκπαίδευση ισχυρή, αντάξια των ονείρων και των αναγκών των μαθητών μας.

Πέμπτη 26 Μαρτίου 2020

9 Δήμαρχοι Αττικής ζητούν από το υπουργείο παιδείας να δοθούν στους μαθητές laptop


Θα πρότεινα οι πιστώσεις από τη μη διάθεση των σχολικών γευμάτων, να δοθούν για την αγορά ηλεκτρονικού εξοπλισμού και τη δωρεάν διάθεσή του στα παιδιά μας.

www.infokids.gr

Επιστολή προς το υπουργείο Παιδείας για τη λήψη άμεσων μέτρων στήριξης των γονιών, των μαθητών και των φοιτητών, έστειλαν 9 δήμαρχοι της Αττικής 

Προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων

Αξιότιμη κυρία Υπουργέ

Για πρώτη φορά στη χώρα μας βιώνουμε αυτήν την πρωτόγνωρη κρίσιμη κατάσταση και καλούμαστε να πειθαρχήσουμε σε μέτρα δύσκολα, αλλά αναγκαία για να νικηθεί αυτή η αόρατη απειλή του κορωνοϊού.

Πρώτοι εμείς οι Δήμαρχοι, σαν εκπρόσωποι της κοινωνίας, νιώθουμε υποχρεωμένοι να αφουγκραστούμε ολόκληρη την κοινωνία, την κάθε οικογένεια, τον κάθε γονιό και ιδιαίτερα τα παιδιά και να γίνουμε η δημόσια έκφραση και φωνή τους.

Η διαδικασία μάθησης διακόπηκε, ο περιορισμός στο σπίτι των παιδιών με γονική παρουσία εξασφαλίστηκε και με την γενική απαγόρευση κυκλοφορίας ο αρχικός κύκλος προφύλαξης έγινε πράξη.

Η ανασφάλεια για το παρόν και το μέλλον, για την εξασφάλιση των απαραίτητων για την υγεία και την διαβίωση και η ανησυχία για πιθανή απώλεια εργασίας και εισοδήματος, αρχίζει να επηρεάζει οικογένειες και ανθρώπινες σχέσεις και σύντομα θα αποτελεί σοβαρή απειλή για την κοινωνική συνοχή.

Τώρα είναι η στιγμή, που η πολιτεία πρέπει να υποστηρίξει με συγκεκριμένα μέτρα ηθικά, ψυχολογικά και οικονομικά όλη την οικογένεια, για να βγει η κοινωνία πιο δυνατή, από αυτήν την κρίση.

Ενώνουμε τις φωνές μας και προτείνουμε στην κυβέρνηση άμεσα να λάβει κατ’ ελάχιστον τα ακόλουθα μέτρα:

• Στην καθιέρωση στην Δημόσια και στην Ιδιωτική Τηλεόραση υποστηρικτικής εκπομπής «Ώρα γονιών», για την ενδυνάμωση τους μέσω της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών.
• Στην ταχεία εφαρμογή της ψηφιακής τηλεμάθησης, ώστε να μη χαθεί η ουσία της σχολικής εκπαίδευσης και όχι απλά και τυπικά η σχολική χρονιά.
• Στην παροχή σε κάθε έναν ξεχωριστά μαθητή και φοιτητή, ενός υπολογιστή ή laptop/tablet με τον μίνιμουμ αναγκαίο εξοπλισμό και στην δωρεάν ελεύθερη πρόσβαση στις διαδικτυακές υπηρεσίες, ώστε όλοι να είναι σε θέση, να συμμετέχουν ισότιμα στην διαδικασία ηλεκτρονικής μάθησης κατοχυρώνοντας το δικαίωμα όλων για πρόσβαση στην εκπαίδευση.
• Να εξασφαλίσει και να διαθέσει άμεσα την απαραίτητη έκτακτη χρηματοδότηση, για να καλυφθούν οι παραπάνω προϋποθέσεις τηλε-εκπαίδευσης.
Είμαστε σίγουροι, ότι θα ακούσετε την φωνή μας και θα πάρετε κάθε λογικό και απαραίτητο μέτρο, για να αποσοβηθεί η κατάρρευση της οικογένειας και της εκπαίδευσης, που μπορεί να πλήξει την κοινωνική και την οικονομική ζωή της χώρας.

Με τιμή
Ανδρούτσου Μαρία – Δήμαρχος Αγίου Δημήτριου
Βοσκόπουλος Χρήστος – Δήμαρχος Καισαριανής
Ευθυμίου Ανδρέας – Δήμαρχος Ταύρου – Μοσχάτου
Θωμαΐδου Δέσποινα – Δήμαρχος Νέας Ιωνίας
Κονδύλης Ανδρέας – Δήμαρχος Αλίμου
Μανιατογιάννης Ξενοφών – Δήμαρχος Βριλησσίων
Μπάμπαλος Νίκος – Δήμαρχος Ηρακλείου Αττικής
Ντηνιακός Βαγγέλης – Δήμαρχος Χαϊδαρίου
Χατζηδάκης Γιώργος – Δήμαρχος Ηλιούπολης

Ζαχαράκη: Θα υπάρχει πρόγραμμα στην ΕΡΤ με δημόσια μαθήματα.


Τους σχεδιασμούς του υπουργείου Παιδείας για τις πανελλαδικές εξετάσεις αλλά και για τα εξ' αποστάσεως μαθήματα περιέγραψε στην εκπομπή «MEGA Mag», η υφυπουργός Παιδείας, Σοφία Ζαχαράκη
Σύμφωνα με την κ. Ζαχαράκη, είναι πιθανό το ενδεχόμενο μετακύλισης της ημερομηνίας των Πανελληνίων, ωστόσο «θα εξαντληθούν τα περιθώρια να γίνουν οι εξετάσεις όσο πιο κοντά στην προβλεπόμενη ημερομηνία».
Παράλληλα, σε ότι αφορά τη διάρκεια του σχολικού έτους, επισήμανε ότι εξετάζεται η παράτασή του εάν θα υπάρξει επιπλέον αναστολή της λειτουργίας των εκπαιδευτικών μονάδων της χώρας. 
Υπενθυμίζεται ότι τα σχολεία θα είναι κλειστά έως τις 10 Απριλίου. Παρεμβάλονται οι διακοπές του Πάσχα, άρα με τα έως τώρα δεδομένα, οι μαθητές, θα κληθούν να επιστρέψουν στις τάξεις στις 27 Απριλίου.
Στο πλαίσιο αυτών των δεδομένων εξετάζει και «περικοπή και εξορθολογισμό της ύλης».

Μαθήματα εξ αποστάσεως και τηλεόραση

Σε ότι αφορά τα μαθήματα, η κ. Ζαχαράκη, υπογράμμισε ότι πραγματοποιούνται ήδη μέσω της διαδικασίας «σύγχρονης τηλεκπαίδευσης» για παιδιά της τρίτης Λυκείου, ξεκινώντας από τους νομούς Ηλείας-Αχαϊας-Ζακύνθου με «σκοπό να ενσωματωθεί όλη η επικράτεια».
Επιπλέον, ανέφερε ότι υπάρχει μεγάλη συμμετοχή μαθητών και καθηγητών στις ηλεκτρονικές τάξεις (eclass), κάτι που το θεωρεί ενθαρρυντικό. 
Τέλος, η υφυπουργός προανήγγειλε τη διεξαγωγή διδασκαλίας μέσω της δημόσιας τηλεόρασης.
«Θα υπάρχει πρόγραμμα στην ΕΡΤ με δημόσια μαθήματα. Στην ΕΡΤ 2 θα προβάλλονται βιντεοσκοπημένες διαλέξεις, οι οποίες στη συνέχεια θα ανεβαίνουν και στο διαδίκτυο. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούμε να καλύψουμε την επικράτεια» επισήμανε.

Τετάρτη 25 Μαρτίου 2020

Ένωση Πληροφορικών Ελλάδας:Παρά την υπερπροσπάθειά μας είναι αδύνατο να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα!



Προς 
Το Υπουργείο Παιδείας
ΜΜΕ
Κοιν: 
κ.κ. Χρήστο-Γεώργιο Σκέρτσο Υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ

Αθήνα, 25/03/2020
https://www.epe.org.gr/

Δελτίο Τύπου 
Οι Έλληνες Πληροφορικοί είμαστε εδώ για την Κοινωνία και στηρίζουμε τη συλλογική προσπάθεια για περιφρούρηση της ζωής όλων.
Οι δραματικές εξελίξεις των τελευταίων εβδομάδων σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν αναδείξει πόσο συνδεδεμένος είναι ο σύγχρονος κόσμος και πόσο αναγκαία είναι η συνεργασία και ο συντονισμός σε παγκόσμιο επίπεδο για την αντιμετώπιση απειλών σαν αυτή που βιώνουμε.
Το συνταγματικό δικαίωμα της πληροφόρησης και της καθολικής συμμετοχής στην κοινωνία της πληροφορίας γίνεται πιο επίκαιρο από ποτέ, καθώς συνδέεται όλο και περισσότερο με την άσκηση άλλων δικαιωμάτων όπως της πρόσβαση στην γνώση, την ενημέρωση, την εκπαίδευση, την εργασία, σε κάθε είδους υπηρεσίες δημόσιες και ιδιωτικές, καθώς και τη συμμετοχή στην κοινωνική και πολιτική ζωή. Αναδεικνύεται η ανάγκη να εξασφαλιστεί σε όλους τους πολίτες η πρόσβαση στον ψηφιακό κόσμο.
Η πρώτη προσπάθεια εφαρμογής της τηλεκπαίδευσης, στα δημόσια σχολεία όλων των βαθμίδων, ανέδειξε τα προβλήματα που υπάρχουν. Την ανετοιμότητα και αδυναμία των υποδομών που διαθέτει το Υπουργείο Παιδείας (Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο - ΠΣΔ) να ανταποκριθούν στο φόρτο της αναγκαίας, εκ των πραγμάτων, τηλεκπαίδευσης, ακόμα και για ένα σχετικά μικρό αριθμό χρηστών. Η κατάσταση αυτή δυσχαιρένει την υλοποίηση ενός τέτοιου προγράμματος σύγχρονης (ή ίσως και ασύγχρονης) τηλεκπαίδευσης.
Επισημαίνεται η αδυναμία πολλών μαθητών να συμμετέχουν, δεδομένου ότι οι οικογένειές τους δεν μπορούν να καλύψουν τις απαιτήσεις μια τηλεδιάσκεψης (σύγχρονη επικοινωνία στο πλαίσιο μιας ψηφιακής τάξης) είτε λόγω αργής σύνδεσης στο Internet, είτε λόγω έλλειψης εξοπλισμού όπως υπολογιστή/έξυπνο τηλέφωνο, εκτυπωτή/σαρωτή κλπ. Επιπλέον, δεν μπορούμε να αγνοήσουμε τη δεδομένη ανάγκη κάποιων γονέων να εργάζονται από το σπίτι, όπως και την ενδεχόμενη ύπαρξη αδελφών στον ίδιο χώρο που επίσης χρειάζεται να συμμετέχουν σε διαφορετικά «τηλεμαθήματα».
Οι Πληροφορικοί της εκπαίδευσης “επιστρατεύονται” για να προωθήσουν την τηλε-εκπαίδευση και να υποστηρίξουν όλους τους συναδέλφους τους ώστε να μπορέσουν κι εκείνοι να πραγματοποιήσουν «τηλεμαθήματα» στο αντικείμενό τους.. Παρά την υπερπροσπάθεια που καταβάλλεται τις τελευταίες μέρες από τους πρώτους, είναι αδύνατο να έχουμε τα επιθυμητά αποτελέσματα. Στην παρούσα κατάσταση, αναμένεται μια τεραστίου μεγέθους μετάβαση σε περιβάλλον τηλε-εκπαίδευσης, χωρίς τις απαιτούμενες υποδομές, εξοπλισμό και κυρίως κατάρτιση των εκπαιδευτικών όλων των ειδικοτήτων. Γίνεται κατανοητή, εν τέλει και με τρόπο πιεστικό, η καταλυτική σημασία της πληροφορικής, που, όμως, παραμένει υποβαθμισμένη σε ένα μονόωρο μάθημα, με τους καθηγητές πληροφορικής να διδάσκουν μέχρι και σε 25 διαφορετικά τμήματα και 600 μαθητές την εβδομάδα, με απαξιωμένο ή/και ανύπαρκτο εξοπλισμό. Και είναι οι ίδιο άνθρωποι που τώρα επωμίζονται το πρόσθετο βάρος για την διασφάλιση των προϋποθέσεων για την πραγματοποίηση τηλεμαθημάτων σε ευρεία κλίμακα.
Παρά τις δυσκολίες αυτές, δηλώνουμε έτοιμοι να συμβάλλουμε με όλες μας τις δυνάμεις στο ξεπέρασμα αυτής της πρωτοφανούς κρίσης, με πρωτοβουλίες που έχουν ως στόχο να στηρίζουν και να σέβονται την ανθρώπινη ζωή και να εξασφαλίζουν τη δίκαιη, ισότιμη και δημοκρατική συμμετοχή όλων. Πρέπει, τέλος, να επισημάνουμε την ανάγκη επιστημονικού και υπεύθυνου σχεδιασμού, ιδίως σε ζητήματα τέτοιας κλίμακας που εμπλέκουν νέους ανθρώπους όπως οι μαθητές κι οι φοιτητές, και για το σκοπό αυτή η Ένωσή μας θα ανταποκριθεί σε κάθε πρόσκληση από την Πολιτεία ή τους κοινωνικούς φορείς για στήριξη των προσπαθειών που βρίσκονται σε εξέλιξη.
Με τιμή,
Το ΔΣ της Ένωσης Πληροφορικών Ελλάδας (ΕΠΕ)

ΥΠΑΙΘ: Η συμμετοχή των μαθητών/μαθητριών στην ψηφιακή τάξη χωρίς τη δημιουργία προσωπικού λογαριασμού!

Προσγείωση στην πραγματικότητα...
Οι παντός είδους φούσκες σκάνε!
Τα λέμε και τα γράφουμε, αλλά δεν ακούτε τις "παλιοκαραβάνες"!
Αξιότιμες κυρίες του υπουργείου μας, 
μου είναι αδιανόητο και δεν δεχόμαστε να μείνει εκτός διαδικασίας, έστω και ένας/μία μαθητής/μαθήτρια!
Ανήσυχος και προβληματισμένος...
Από την ευπαθή και ταλαιπωρημένη περιοχή μας...
ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!
Λεωνίδας Ι. Οικονομίδης
Δάσκαλος

1. ΟΔΗΓΙΕΣ ΠΡΟΣ ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ ΔΗΜΟΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΓΙΑ ΣΥΓΧΡΟΝΗ ΕΞ ΑΠΟΣΤΑΣΕΩΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ

Γενικά:
Αναφορικά με τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση, το Υπουργείο διαθέτει σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας ειδικά διαμορφωμένη ψηφιακή πλατφόρμα για την πραγματοποίηση μαθημάτων, μέσω τηλεδιάσκεψης, από τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς προς τους μαθητές τους.
Μετά την καθολική εφαρμογή σε όλα τα Λύκεια της χώρας, η εφαρμογή διευρύνεται σταδιακά στα Γυμνάσια και πλέον στα Δημοτικά σχολεία. Στόχος είναι η διατήρηση της επαφής των μαθητών με τη μαθησιακή διαδικασία.
Επιδίωξη του Υπουργείου Παιδείας είναι να δοθεί μεγαλύτερη αυτονομία σε κάθε σχολική μονάδα, έτσι ώστε να προσαρμόσει την παρεχόμενη δυνατότητα εξ αποστάσεως διδασκαλίας στις υφιστάμενες ανάγκες της. Για το λόγο αυτό οι Διευθυντές/ντριες των σχολείων, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς, θα διαμορφώνουν το πρόγραμμα για κάθε σχολική τάξη. Οι Συντονιστές Εκπαιδευτικού Έργου θα συμβάλλουν με τη σειρά τους στην παιδαγωγική υποστήριξη του εγχειρήματος.

Συγκεκριμένα:

Ο/η Διευθυντής/ντρια όλων των Δημοτικών σχολείων ορίζεται υπεύθυνος ομάδας υποστήριξης, η οποία αποτελείται από τον/την ίδιο/α και έναν ή δύο εκπαιδευτικούς με εξειδικευμένες ψηφιακές δεξιότητες (π.χ. εκπαιδευτικός Πληροφορικής ΠΕ86, κτλ.) και προσφέρει υποστήριξη στους υπόλοιπους εκπαιδευτικούς του σχολείου (πρώτη γραμμή υποστήριξης). Η ομάδα υποστήριξης καταχωρίζεται από τον/την Διευθυντή/ντρια του σχολείου στο myschool. Για το σκοπό αυτό, οι Διευθυντές δημοτικών σχολείων καλούνται να επικαιροποιήσουν τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις των εκπαιδευτικών της σχολικής τους μονάδας και να καταχωρίσουν άμεσα στο ΠΣ myschool τα μέλη των ομάδων υποστήριξης στην παρακάτω διαδρομή: Αρχική -> Ο Φορέας μου -> Εξ Αποστάσεως.
Η ομάδα υποστήριξης, καθώς και οι υπόλοιποι εκπαιδευτικοί του σχολείου, θα λάβουν στην ηλεκτρονική τους διεύθυνση (email):  
  • Ένα ηλεκτρονικό μήνυμα με την επιλογή Activate (ατομικός σύνδεσμος (link) εγκατάστασης) της εφαρμογής Webex Meetings ο οποίος θα σταλεί από την ψηφιακή πλατφόρμα του ΥΠΑΙΘ (ηλεκτρονική διεύθυνση webex_comm@webex.com). 
  •  Σαφείς οδηγίες εγκατάστασης και χρήσης από το gengram.abe2@minedu.gov.gr.
Ακολουθώντας τις οδηγίες, ο κάθε εκπαιδευτικός ολοκληρώνει την εγκατάσταση της εφαρμογής και αποκτά την ατομική του ψηφιακή τάξη διδασκαλίας. Αυτή η ψηφιακή τάξη αντιστοιχεί σε ένα μοναδικό, προσωπικό σύνδεσμο του κάθε εκπαιδευτικού. Σημειώνεται ότι αυτός ο σύνδεσμος θα χρησιμοποιείται καθ’ όλη τη διάρκεια της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και με αυτόν ο εκπαιδευτικός θα προγραμματίζει με τους μαθητές του το κάθε μάθημα.
Παρακαλούμε να αναμείνετε την αποστολή του συνδέσμου από την ψηφιακή πλατφόρμα του ΥΠΑΙΘ (ηλεκτρονική διεύθυνση webex_comm@webex.com) στην προσωπική σας ηλεκτρονική διεύθυνση και να μην προσπαθήσετε μόνοι σας να δημιουργήσετε δωρεάν λογαριασμό (free account) στην ιστοσελίδα της Cisco Webex (είτε Webex Meetings, είτε Webex Teams), καθώς αυτό δυσχεραίνει τη διαδικασία. Επίσης, καλείσθε να ενημερώσετε αναλόγως όλους τους εκπαιδευτικούς της σχολικής σας μονάδας.
Στη συνέχεια, ο/η Διευθυντής/ντρια αναλαμβάνει να συντονίσει την επικοινωνία του κάθε εκπαιδευτικού με τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών, μετά από τη σχετική ενημέρωσή τους (βλ. έγγραφο ενημέρωσης παρακάτω). Ο/η εκπαιδευτικός, με τη σειρά του, αποστέλλει το σύνδεσμο της προσωπικής του ψηφιακής τάξης στους γονείς/κηδεμόνες μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος (π.χ. email, messenger, whatsApp, viber, chat, κτλ.). Κατ’ αυτόν τον τρόπο, οι γονείς/κηδεμόνες μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να συμμετάσχουν στην ψηφιακή τάξη του δασκάλου τους, πατώντας απλώς τον αντίστοιχο σύνδεσμο, χωρίς να απαιτείται η δημιουργία προσωπικού λογαριασμού στη συγκεκριμένη πλατφόρμα. Σημειώνεται ότι για την υποστήριξη των γονέων/κηδεμόνων ως προς τη χρήση της πλατφόρμας, υπεύθυνη είναι η ομάδα υποστήριξης της σχολικής μονάδας, σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς της. Σχετικές οδηγίες μπορείτε να βρείτε και στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΙΘ.
Τέλος, για λόγους ασφαλείας, συνιστάται το πρόγραμμα διδασκαλίας και οι σύνδεσμοι να μην κοινοποιούνται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά να ανταλλάσσονται μέσω ηλεκτρονικών μηνυμάτων ή chat.

Διαδικασία:

1. Το Υπουργείο Παιδείας υλοποιεί τη σύγχρονη εξ αποστάσεως εκπαίδευση στα Δημοτικά σχολεία σε οκτώ (8) φάσεις, ξεκινώντας από την Τρίτη 24 Μαρτίου και έως την Παρασκευή 3 Απριλίου. Σε κάθε φάση, οι αντίστοιχες Περιφερειακές Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και οι Διευθυντές σχολείων με την ομάδα υποστήριξής τους θα λαμβάνουν ένα πρώτο ηλεκτρονικό μήνυμα με τις οδηγίες της εφαρμογής και ένα δεύτερο ηλεκτρονικό μήνυμα με τον προσωπικό τους σύνδεσμο ενεργοποίησης (Activate). Ακολούθως, θα πραγματοποιείται ενημερωτική Τηλεδιάσκεψη με την Κεντρική Ομάδα Τηλεκπαίδευσης του ΥΠΑΙΘ, για την περαιτέρω διασαφήνιση της διαδικασίας. Οδηγίες για την Τηλεδιάσκεψη θα συμπεριλαμβάνονται στο πρώτο ηλεκτρονικό μήνυμα.

2. Αφού ολοκληρωθεί η ενημέρωση, το Υπουργείο αποστέλλει τα ηλεκτρονικά μηνύματα με την επιλογή Activate σε όλους τους εκπαιδευτικούς, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία καθοδήγησής τους από την ομάδα υποστήριξης. Εφόσον ολοκληρωθεί και αυτή, οι εκπαιδευτικοί μπορούν να ξεκινήσουν τα μαθήματά τους ευθύς αμέσως.

Θερμή παράκληση: Πρέπει να αναμένετε το ηλεκτρονικό μήνυμα με τις Οδηγίες του ΥΠΑΙΘ και να μην προβείτε σε άλλες ενέργειες πριν τη λήψη του. Η αδημονία σας είναι κατανοητή και φροντίζουμε ώστε να φτάσουν όλα τα ηλεκτρονικά μηνύματα το ταχύτερο δυνατόν.

Υποστήριξη εκπαιδευτικών:

Καλείσθε

α) να διαβάσετε με προσοχή τις οδηγίες που σας έχουν αποσταλεί,
β) να επικοινωνήσετε με την ομάδα υποστήριξης του σχολείου σας, και γ) να συμβουλευτείτε την ανάρτηση: «Συχνές Eρωτήσεις» στην ιστοσελίδα του ΥΠΑΙΘ.
Εάν εξακολουθείτε να έχετε απορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε εκ νέου μαζί μας:
Κέντρο Εξυπηρέτησης της Κεντρικής Ομάδας Τηλεκπαίδευσης (Help Desk): Σε περίπτωση που οι ομάδες υποστήριξης χρειάζονται επιπλέον βοήθεια, μπορούν να επικοινωνούν με το Κέντρο Εξυπηρέτησης της Κεντρικής Ομάδας Τηλεκπαίδευσης (Κ.Ο.Τ.) του ΥΠΑΙΘ είτε μέσω του Central Support Team: cst@minedu.gov.gr, είτε της τηλεφωνικής γραμμής 210-3443949 (8πμ-8μμ).

2. ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΟ ΩΡΑΡΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΒΑΘΜΙΔΕΣ

Παρακαλούμε για τη συνεργασία σας ώστε να επιμερίσουμε ισομερώς τη χρήση του φορτίου του διαδικτύου στις εκπαιδευτικές βαθμίδες, ως ακολούθως:
Δείτε το έγγραφο ΕΔΩ