Το ποσοστό των «κόκκινων» δανείων στην Ελλάδα το 2019 ήταν 40%. Και σήμερα 7,5%. Μόνο το τελευταίο χρονικό διάστημα, με τις τελευταίες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης έχουν ρυθμιστεί 7,5 δισ. ευρώ δάνεια. Συνολικά, 92 δισ. ήταν σε τράπεζες και servicers τα «κόκκινα» δάνεια και έχουν «πέσει» σήμερα στα 69 δισ.
Πώς το πετύχαμε:
- Ψηφίσαμε έναν νόμο πιο προστατευτικό για τους ευάλωτους δανειολήπτες και ουσιαστικά υποχρεώνει τα πιστωτικά ιδρύματα να δεχθούν τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, εφόσον είναι ευνοϊκός για τον δανειολήπτη και να μην λένε ένα «όχι» χωρίς δικαιολογία. Σημειώθηκε ιστορικό υψηλό με 7,5 δις ευρώ ρυθμισμένα χρέη. Πλέον οι τράπεζες και οι services υποχρεώνονται να δεχθούν την πρόταση, κάτι το οποίο δεν συνέβαινε μέχρι το 2023.
- Θεσπίσαμε την πρόβλεψη για αναλυτική και εκτενή ενημέρωση -σε συνέχεια και όχι άπαξ- στους δανειολήπτες για το υπόλοιπο και τις δόσεις του δανείου τους καθώς και για τα δικαιώματά τους με το πρόστιμο σε περίπτωση παραβίασης της υποχρέωσης να φτάνει μέχρι τις 500.000 ευρώ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, μαζί με το πρόγραμμα «ΗΡΑΚΛΗΣ», να έχουμε τον μεγαλύτερο κύκλο ρυθμίσεων και μετατροπής «κόκκινων» δανείων σε εξυπηρετούμενα δάνεια.
Μετά τις εκλογές του 2023, η Κυβέρνηση, με τη στήριξη της Βουλής, ενίσχυσε ακόμη περισσότερο το σχετικό οπλοστάσιό της με διάφορες επιπλέον πρωτοβουλίες μεταξύ των οποίων ήταν οι νέες υποχρεώσεις που επιβλήθηκαν στους servicers και η ενίσχυση του εξωδικαστικού μηχανισμού -όπου διευρύνθηκε η περίμετρός του, κατέστη κατ’ ουσίαν υποχρεωτικός για όλους προς όφελος των ευάλωτων συμπολιτών μας, καθώς επίσης υποχρεωτικός και ευνοϊκότερος για τα άτομα με αναπηρία).
Ως αποτέλεσμα, οι ρυθμίσεις του εξωδικαστικού μηχανισμού κινούνται πλέον σε επίπεδα ιστορικού υψηλού. Τον Αύγουστο του 2024 συνολικά καταγράφονται πλέον, 22.214 επιτυχείς ρυθμίσεις για αρχικές οφειλές ύψους 7,52 δισ. ευρώ, ενώ σε σχέση με τον Αύγουστο του 2023, έχει καταγραφεί αύξηση των ρυθμίσεων κατά +50,36%. Ακόμη περισσότερο, υπενθυμίζεται πως το 2019, οι αντίστοιχες ρυθμίσεις το εξωδικαστικού μηχανισμού κυμαίνονταν σε απογοητευτικά επίπεδα των μόλις 2.200 ρυθμίσεων, συνολικά.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου