Σε αυτή τη χώρα δεν ξέρουμε τι μας ξημερώνει! Τα πάντα είναι ρευστά...
Αν δεν επισκεφθείς εργατολόγο, σύνταξη δεν παίρνεις!
Ένας πανικός επικρατεί μεταξύ των συναδέλφων τις τελευταίες μέρες, εξαιτίας των δικαιολογητικών για την αναγνώριση και εξαγορά πλασματικών χρόνων που θα πρέπει να συγκεντρώσουν και να υποβάλουν στην υπηρεσία συντάξεων του Γενικού Λογιστηρίου του κράτους.
Νόμοι δυσνόητοι, προϋποθέσεις... επί προϋποθέσεων, σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες, έχουν δημιουργήσει ένα κλίμα ανασφάλειας, δυσάρεστο στους Δημοσίους Υπαλλήλους.
Υπό την απαραίτητη και αναγκαία καθοδήγηση των εργατολόγων (μία ακόμη οικονομική επιβάρυνση), σπεύδουν να καταθέσουν τις αιτήσεις εξαγοράς πλασματικών ετών για να προλάβουν τις αυξήσεις των εισφορών εξαγοράς, που αποφάσισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ με τον ασφαλιστικό νόμο 4387/2016. Πάντως, η ερμηνευτική εγκύκλιος από το γενικό Λογιστήριο, σχετικά με τα ισχύοντα από 01-01-2017, ακόμη δεν έχει εκδοθεί!
ΠΡΟΣΟΧΗ! Δεν είναι σίγουρο ότι το ποσό της εξαγοράς θα αποπληρωθεί με δόσεις από τη σύνταξη
Ε, όχι και 6 ευρώ παράβολο για ένα πιστοποιητικό!
Και σαν να μη φθάνει όλη αυτή η αναστάτωση, η ανακατωσούρα και η σύγχυση, που προκλήθηκε τις τελευταίες μέρες στα σχολειά μας και στην υπηρεσία μας, η γραμματεία του παιδαγωγικού τμήματος Φλώρινας ζητά από τους συναδέλφους να καταβάλλουν στην Εθνική Τράπεζα παράβολο 6 ευρώ!!!, προκειμένου να εκδώσει ένα πιστοποιητικό σπουδών, δικαιολογητικό απαραίτητο για την αναγνώριση ετών σπουδών.
Αφού θα το αποστείλουν μέσω ΚΕΠ ηλεκτρονικά, αναρωτιόμαστε προς τι τα 6 ευρώ; θα ξοδέψουν χαρτί; μελάνι εκτύπωσης; ταχυδρομικά τέλη; Λέτε να τα θέλουν για υπερωριακή αποζημίωση λόγω φόρτου εργασιών; Εκτός αυτού, έχουν υπόψη πως αυτές τις μέρες στη συγκεκριμένη τράπεζα υπάρχει συνωστισμός με ουρές ατελείωτες;
Τέλος, προς ενημέρωση των πανικοβλημένων συναδέλφων, τα βασικά πλασματικά έτη που αναγνωρίζονται στο Δημόσιο, αφορούν τη στρατιωτική θητεία των ανδρών και τα πλασματικά έτη σπουδών και τέκνων και για τα δύο φύλα.
Να τονίσουμε ότι η αναγνώριση πλασματικών ετών τέκνων και σπουδών αναφέρεται μόνο σε όσους δεν έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα ( δεν έχουν κλείσει 25ετία δηλαδή) μέχρι το 2010. Επίσης, μια λεπτομέρεια για την αναγνώριση σπουδών και τέκνων που πρέπει να προσέξουν οι δημόσιοι υπάλληλοι είναι η εξής: Ο πλασματικός χρόνος τέκνων μπορεί να «ρίξει» τη θεμελίωση πριν το 2011, διότι όπως αναφέρουν και οι σχετικές εγκύκλιοι ανατρέχει και προς το 2010. Αντιθέτως, ο χρόνος σπουδών δεν ανατρέχει πριν το 2011.
Προσοχή, λοιπόν, ανάλογα και με το πότε συμφέρει τον καθένα να θεμελιώσει δικαίωμα.
Καλές γιορτές και ψυχραιμία. Τα χειρότερα έπονται!
Λεωνίδας Ι. Οικονομίδης
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου