Τάκης Θεοδωρόπουλος
Δώδεκα χρόνια μάς χωρίζουν από το 2010, όμως αναλογισθείτε πόση απόσταση έχει διανύσει η Ελλάδα από τότε. Αναφέρομαι στη γεωγραφία, με άλλα λόγια στην πολιτική. Το 2010, η Ελλάδα είχε καταντήσει ο άχρηστος τζίτζικας της Ευρώπης. O πρωθυπουργός της Γιώργος Παπανδρέου δήλωνε στους εταίρους πως κυβερνάει ένα λαό φοροφυγάδων. Ο περίπατος της Μέρκελ με τον Αντώνη Σαμαρά ήταν το απαραίτητο παυσίπονο για τον μόνιμο πονοκέφαλο που ταλαιπωρούσε όσους εξ ημών ξυπνούσαμε με τον φόβο ότι η χώρα μας θα είχε χάσει την άδεια παραμονής της στην Ένωση. Θυμάμαι ακόμη τη δήλωση του κ. Τσίπρα μετά το πρώτο του ταξίδι στη Γερμανία: «Οι Γερμανοί έχουν μια παράξενη συνήθεια. Θέλουν να τους λες την αλήθεια». Και τους είπε την αλήθεια. Έστειλε εκείνον τον Βαρουφάκη για να διαπραγματευθεί, και τον Λαφαζάνη στο Κρεμλίνο για να τυπώσει ρούβλια με το υδατογράφημα του Κολοκοτρώνη. Η Ελλάδα έμοιαζε επικίνδυνα με τη σκωληκοειδή απόφυση της Βαλκανικής, που ο χειρουργός ήταν έτοιμος να την πετάξει στα σκουπίδια. Κοινώς να πετάξει στα σκουπίδια μια Ιστορία 200 ετών. Μεθυσμένη από τον ναρκισσισμό της η ελληνική κοινωνία χόρευε στο Κολοσσαίο του δημοψηφίσματος. Ευτυχώς ο κ. Τσίπρας έβγαλε έρπη και έκανε κωλοτούμπα από τον πόνο.
Σκέφθηκα πόσο μακριά είναι όλ’ αυτά, όσο κι αν τα χρόνια που πέρασαν είναι λίγα, όταν άκουσα τον Κυριάκο Μητσοτάκη να λέει «Είμαστε η Δύση». Για την Ελλάδα «Είμαστε η Δύση» σημαίνει «Είμαστε η Ευρώπη» – μια Ευρώπη που η Ουκρανία τη βοηθάει να συνειδητοποιήσει πως είναι η Δύση. Ο Μητσοτάκης μέσα σε λιγότερα από τρία χρόνια αναδείχθηκε σε αξιόπιστο συνομιλητή των ομολόγων του. Η Ελλάδα είναι μια αξιόμαχη δύναμη της Ενωμένης Ευρώπης. Η σύνταξή της με τους συμμάχους της απέναντι στην εισβολή στην Ουκρανία σταθεροποίησε ακόμη περισσότερο τη θέση της. Η ιταμή επίπληξη των Ρώσων για τη στάση της το αποδεικνύει. Άλλα περίμεναν και άλλα βρήκαν. Και το κυριότερο: Το ισχυρό αντιευρωπαϊκό κύμα του 2015 έχει σκορπισθεί σε διάφορα περιθωριακά κόμματα και κομματίδια. Οι κάποτε χρήσιμοι ηλίθιοι έγιναν άχρηστοι ηλίθιοι. Δεν ξέρω τι θα γίνει με την οικονομία έως τις επόμενες εκλογές, όμως οφείλουμε να αναγνωρίσουμε στην κυβέρνηση Μητσοτάκη ότι αποκατέστησε τη θέση της χώρας στον χάρτη.
Κανένα μεγάλο πολιτικό εγχείρημα δεν προχωρεί χωρίς να περάσει και να ξεπεράσει κρίσεις. Και η ευρωπαϊκή ένταξη της Ελλάδας ήταν το μεγαλύτερο πολιτικό εγχείρημα μετά τον πόλεμο. Οι χρήσιμοι ηλίθιοι το αντιμετώπιζαν ως μονόδρομο. Ήρθε η κρίση για να τους ρίξει στην αχρηστία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου