Η νέα ευνοϊκή ρύθμιση για τα πειθαρχικά των υπαλλήλων, αποδεικνύει ότι Ν.4057/12 έχει διατάξεις άδικες, αντιδημοκρατικές, απάνθρωπες και εκτιμώ ότι θα έχουμε στο μέλλον και άλλες αλλαγές και τροποποιήσεις.
Με την ψήφιση και δημοσίευση του νέου νόμου 4210/2013, που αφορά το Δημόσιο, επήλθε μία σημαντικότατη και σοβαρότατη αλλαγή όσον αφορά την αυτοδίκαιη αργία των υπαλλήλων. Η αλλαγή αυτή έγινε μετά από αίτημα της ΑΔΕΔΥ.
Συγκεκριμένα αποσαφηνίζεται η δικονομική προστασία υπαλλήλων που έχουν τεθεί σε καθεστώς αυτοδίκαιης αργίας, καθώς γίνεται πλέον ξεκάθαρη η δυνατότητα του υπαλλήλου να ζητήσει αναστολή της αργίας με αίτησή του.
Επίσης, επιταχύνεται η πειθαρχική διαδικασία, αφού πλέον προβλέπεται η πλήρης και αποκλειστική απασχόληση των τακτικών μελών και του Γ’ Τμήματος του Δευτεροβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου.
Οι αλλαγές αυτές ήταν επιβεβλημένες, αφού υπάρχουν περιπτώσεις που συνάδελφοί μας έχουν τεθεί σε αυτοδίκαιη αργία, χωρίς να μισθοδοτούνται για χρονικό διάστημα πολλών μηνών, αφού τα πειθαρχικά συμβούλια καθυστερούσαν έως σήμερα να αποφασίσουν για την έκδοση πειθαρχικής απόφασης, που απαλλάσει ή επιβάλλει ποινή διαφορετική από την οριστική ή προσωρινή παύση.
Από εδώ και στο εξής, όταν ο υπάλληλος έχει σοβαρούς οικονομικούς, κοινωνικούς και οικογενειακούς λόγους, με αίτησή του προς το πειθαρχικό συμβούλιο θα ζητά την αναστολή της αργίας και το εν λόγω συμβούλιο θα γνωμοδοτεί, σε κάθε περίπτωση υποβολής σχετικού αιτήματος, από τους κατά νόμους δικαιούμενους εντός προθεσμίας τριάντα (30) ημερών από την περιέλευση σε αυτό του εν λόγω αιτήματος.
Μέχρι την τυχόν έκδοση απόφασης αναστολής της αργίας ο υπάλληλος παραµένει σε αργία. Η αναστολή της αργίας µπορεί να διατάσσεται και για ορισµένο χρόνο και να ανακαλείται οποτεδήποτε, εφόσον επιβάλλεται από το συµφέρον της υπηρεσίας και ιδίως σε περίπτωση υποτροπής, που οφείλεται στην τέλεση οποιουδήποτε νέου παραπτώµατος από τον υπάλληλο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου