Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Με την προσθήκη διάταξης που θα κλείνει τα παράθυρα στις απεργίες που βγαίνουν παράνομες αλλά επαναπροκηρύσσονται με αποφάσεις τριτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, έρχεται σήμερα στη Βουλή το εργασιακό νομοσχέδιο.
Με την εν λόγω διάταξη που προανήγγειλε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης με δηλώσεις του τις προηγούμενες μέρες, θα απαγορεύεται επί της ουσίας να επαναπροκηρύσσεται μια απεργία ενός σωματείου ή πρωτοβάθμιου συνδικάτου από ανώτερη συνδικαλιστική οργάνωση εφόσον έχει προηγουμένως κηρυχθεί παράνομη από το δικαστήριο. Η πρακτική που ακολουθούνταν για δεκαετίες ήταν, για παράδειγμα, ότι πολλές απεργίες έβγαιναν παράνομες στα δικαστήρια, και παρά ταύτα πραγματοποιούνταν διότι την απόφαση κήρυξής τους για τους ίδιους ή ελαφρώς διαφοροποιημένους λόγους έπαιρναν οι ανώτερης βαθμίδας οργανώσεις που είχαν μέλη τους τα σωματεία. Η ΓΣΕΕ, για παράδειγμα, κάλυπτε απεργιακά την κινητοποίηση μιας ομοσπονδίας εργατοϋπαλλήλων την οποία είχε βγάλει παράνομη το δικαστήριο.
Ωράρια
Η αντιπαράθεση για το εργασιακό, όμως, θα φουντώσει και για τα θέματα της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, των υπερωριών και άλλων επίμαχων ρυθμίσεων (όπως αυτό της οφειλής ενός 10% από την αποζημίωση απόλυσης που θα μπορεί να αξιώσει ο εργαζόμενος, καθώς, αν δεν τηρηθούν οι προθεσμίες από τον εργοδότη, η απόλυση γίνεται εξαρχής αλλά με το 90% αντί το 100% της αποζημίωσης).
Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας, πάντως, όπως ρητά αναφέρεται στο νομοσχέδιο και όπως ξεκαθαρίζει και το υπουργείο Εργασίας σε σχετικό σημείωμά του, δεν επηρεάζει το 40ωρο, ενώ σε καμία περίπτωση οι υπερωρίες δεν θα πληρώνονται με… ρεπό, όπως ισχυρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ.
Με τη διευθέτηση αυτό που θα μπορεί να αλλάζει είναι το ημερήσιο ωράριο, το οποίο θα αυξομειώνεται με σταθερό όμως το 40ωρο στην εβδομάδα για κάποιον που εργάζεται πενθήμερο.
Για παράδειγμα, ένας εργαζόμενος θα μπορεί να κάνει 4 ημέρες 10ωρη εργασία (από Δευτέρα μέχρι και Πέμπτη) και να παίρνει ρεπό την Παρασκευή γιατί θα έχει κλείσει το 40ωρο όχι σε 5 αλλά σε 4 μέρες αυξάνοντας το ημερήσιο ωράριο από 8ωρο σε 10ωρο. Αν, πάλι, δεν θέλει να πάρει το ρεπό της Παρασκευής, μπορεί να εργαστεί για τις μισές ώρες (4ωρο) και τη Δευτέρα να κάνει άλλο ένα 4ωρο, οπότε με τον τρόπο αυτόν θα έχει πάρει πίσω τις 8 επιπλέον ώρες που δούλεψε την προηγούμενη εβδομάδα. Και στο 4ήμερο με 10ωρο ημερησίως, αλλά και στο 4ωρο αντί 8ωρο για Παρασκευή και Δευτέρα, ο μισθός μένει ίδιος. Ενώ σε περίπτωση υπερωριών αυτές θα είναι πέραν των συμβατικών ωραρίων, δηλαδή πέραν του 40ώρου. Επί της ουσίας η διευθέτηση θα είναι μια τράπεζα χρόνου στην οποία ο εργαζόμενος θα βάζει τις επιπλέον ώρες που εργάζεται και θα μπορεί να τις παίρνει πίσω με έξτρα άδεια, ρεπό ή μειωμένο ωράριο χωρίς να αλλάξουν οι αποδοχές του.
Η εστία της αντιπαράθεσης κυβέρνησης – ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι πλέον η διευθέτηση θα γίνεται και με ατομική συμφωνία εργαζομένου – εργοδότη όταν δεν υπάρχει συλλογική σύμβαση για διευθέτηση που να αφορά περισσότερους εργαζομένους. Η ατομική διευθέτηση δεν καταργεί τη συλλογική, η οποία παραμένει.
Διευκρινίσεις
Το υπουργείο Εργασίας αναφορικά με τη διευθέτηση και τις υπερωρίες, αφού κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ότι παραπληροφορεί τους πολίτες, ξεκαθαρίζει ότι:
* Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας γίνεται μόνο με αίτημα του εργαζομένου και όχι μονομερώς από τον εργοδότη.
* Με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας δεν αυξάνεται ο συνολικός χρόνος της εργασίας, οποίος είναι 40 ώρες την εβδομάδα. Αυτό που μπορεί να αλλάξει είναι μόνο η κατανομή του χρόνου. Π.χ. 4ήμερη εργασία 10 ωρών την κάθε μέρα και καμία ώρα απασχόλησης την Παρασκευή.
* Στην περίπτωση των υπερωριών, το όριο των οποίων αυξάνεται σε ετήσια βάση σε 150 ώρες (στον μέσο ευρωπαϊκό όρο), η επιχείρηση είναι αυτή που δηλώνει την πρόθεσή της να απασχολήσει επιπλέον ώρες τον εργαζόμενο, με βάση τις ανάγκες της. Για την επιπλέον αυτή απασχόληση η επιχείρηση είναι υποχρεωμένη να του καταβάλει πρόσθετη αμοιβή, σύμφωνα με τα όσα προβλέπει η νομοθεσία (40% προσαύξηση ωρομισθίου ως τις 150 ώρες και 60% ή 80% πέραν των 150 ωρών. Με το ισχύον καθεστώς επιτρέπονται 120 ώρες υπερωριακής απασχόλησης ετησίως με 40% προσαύξηση, και πέραν των 120 ωρών η προσαύξηση είναι 60% ή 80%).
* Οι υπερωρίες είναι ο χρόνος εργασίας που παρέχει ο εργαζόμενος όταν ξεπεραστεί το όριο των 40 ωρών την εβδομάδα.
* Με την εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας μπαίνει τέλος στο καθεστώς της αδήλωτης και απλήρωτης εργασίας και διασφαλίζεται ότι ο εργαζόμενος που θα απασχοληθεί υπερωριακά, θα πληρωθεί για τις υπηρεσίες του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου