ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021

Το ανύπαρκτο δημοψήφισμα του 2015

kathimerini.gr
Τάκης Θεοδωρόπουλος

Έξι χρόνια μετά, σε μια διαφορετική Ελλάδα, αρκετοί από εμάς μιλούν για το καλοκαίρι εκείνο σαν να αναφέρονται σε ένα από τα γεγονότα που βρίσκουν τη θέση τους στις σελίδες της Ιστορίας. Το πρώτο πληθυντικό πρόσωπο περιλαμβάνει όσους ψήφισαν το περίφημο «Ναι». Οι υπόλοιποι μπορούν να λένε ό,τι θέλουν. Κάποιος, μάλιστα, έφτασε να γράψει πως το «Ναι» ήταν η σημαντικότερη πολιτική πράξη της ζωής του. Η αλήθεια είναι πως οι καιροί μας δεν προσφέρουν μεγάλα ιστορικά γεγονότα, από αυτά που σου επιτρέπουν να υπερηφανεύεσαι πως ήσουν παρών. Το λέω αυτό διότι δεν πιστεύω ότι το δημοψήφισμα του 2015 ήταν ιστορικό γεγονός. Έξι χρόνια μετά, η αναταραχή που προκάλεσε δεν έχει αφήσει ίχνη και ο διχασμός που επιχείρησαν να προκαλέσουν οι εμπνευστές του έχει ξεχαστεί. Στην Ελλάδα του 2021, η τότε κυρίαρχη Αριστερά γέρασε πριν καταφέρει να ωριμάσει και κανείς δεν αμφισβητεί την ευρωπαϊκή πορεία της χώρας. Οι νεοναζί είναι στη φυλακή, όσοι από την Αριστερά συνέχισαν να υπερασπίζονται το «Όχι», στα αζήτητα. Ποιος θυμάται τον Λαφαζάνη ή την Κωνσταντοπούλου; Και εγώ υπερασπίστηκα το «Ναι», και εγώ έπαθα κατάθλιψη με τη συντριπτική πλειοψηφία του «Όχι», όμως δεν θεωρώ ότι έκανα τίποτε το ηρωικό. «Φυσικώ τω τρόπω» προσπάθησα να υπερασπιστώ την «κοινή ευπρέπεια» της ζωής μας, την common decency του Όργουελ.

Το δημοψήφισμα δεν σημάδεψε την πορεία της χώρας, όπως το κυπριακό πραξικόπημα και η κατάρρευση της δικτατορίας, για παράδειγμα. Δεν ήταν ιστορικό γεγονός και θα μου επιτρέψετε να αμφιβάλλω αν μπορεί κάποιος να το χαρακτηρίσει και ως πολιτικό γεγονός. Η ευκολία με την οποία αποδέχθηκε το κοινό του «Όχι» τη μετατροπή του σε «Ναι» συνηγορεί περί του αντιθέτου. Το 60% του «Όχι» δεν ήταν ένα συμπαγές πολιτικό σώμα με σαφείς στόχους. Άλλοι ήθελαν να φύγουμε από το ευρώ, άλλοι να φύγουμε από την Ευρώπη, άλλοι ήθελαν να μείνουμε στην Ευρώπη χωρίς όμως τα μνημόνια που μας είχε επιβάλει. Το ερώτημα δεν είναι πόσοι καταλάβαιναν το ερώτημα με τους οικονομικούς όρους και τα αγγλικά του. Το ερώτημα είναι πόσοι ενδιαφέρονταν να το καταλάβουν. Όσοι ψήφισαν «Ναι», ψήφισαν για την παραμονή στην Ευρώπη και ό,τι συνεπαγόταν. Οσοι όμως ψήφισαν «Όχι» δεν συζητούσαν καν τις συνέπειες της ψήφου τους. Ήσαν αγανακτισμένοι, ήσαν θυμωμένοι και ήθελαν να ξεθυμάνουν. Και επειδή ξεθύμαναν, επιβράβευσαν τον Τσίπρα όταν το κήρυξε ανύπαρκτο. Τους έφτανε που είχαν ξεθυμάνει. Το δημοψήφισμα δεν ήταν πολιτικό γεγονός. Ήταν ένας ψυχικός σπασμός. Γι’ αυτό και πέρασε χωρίς να αφήσει ίχνη.

Έκτοτε ο Τσίπρας ψάχνει να βρει τον θυμό που του έδωσε την εξουσία. Πότε με τον Κουφοντίνα, πότε με την πανδημία. Κι έτσι η Αριστερά μεταμορφώνεται από πολιτική δύναμη σε ψυχικό σύνδρομο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: