Πριν τέσσερις μήνες είχαμε εθνικές εκλογές στις οποίες καταγράφηκε με σαφήνεια, όχι μια, αλλά δύο φορές, τον Μάιο και τον Ιούνιο η δυναμική των πολιτικών κομμάτων και η εμπιστοσύνη των πολιτών στην κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό.
Οι πολιτικές ισορροπίες αποτυπώθηκαν ξανά στον πρώτο γύρο των αυτοδιοικητικών εκλογών με τη συμμετοχή του συνόλου των παρατάξεων όπου η ΝΔ κατέγραψε ποσοστά υψηλότερα από τον Ιούνιο. Ο β’ γύρος δεν μπορεί να αυθαίρετα αποκοπεί από τον α΄ γύρο και να εξαχθούν συμπεράσματα μόνο από αυτόν, όπως επιχειρεί η αντιπολίτευση. Στον α’ γύρο αποτυπώθηκε η πολιτική βούληση των πολιτών, καθώς συμμετείχαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Όπως τόνισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη δήλωσή του το βράδυ της Κυριακής:
- “ως προς τα πολιτικά συμπεράσματα αυτής της δεύτερης Κυριακής, σίγουρα δεν ήταν μία ιδιαίτερα καλή βραδιά για τη Νέα Δημοκρατία, θέλω να θυμίσω όμως ότι τα πολιτικά συμπεράσματα ως προς την κατανομή των δυνάμεων των κομμάτων ουσιαστικά βγήκαν την προηγούμενη Κυριακή, την πρώτη Κυριακή.
- Είναι σαφές ότι υπήρξε μία, θα έλεγα, αντισυσπείρωση πολλών δυνάμεων απέναντι σε υποψήφιους της Νέας Δημοκρατίας. Στο κάτω - κάτω η Νέα Δημοκρατία πήρε 41% και όχι 51%. Και προφανώς το βήμα αυτό για πολλούς υποψήφιους που στηρίχθηκαν από τη Νέα Δημοκρατία, από το 41% στο 51%, δεν ήταν ιδιαίτερα εύκολο.
- Επίσης, θέλω να επισημάνω την ιδιαίτερα χαμηλή συμμετοχή σε αυτή την κάλπη, κάτι το οποίο νομίζω πρέπει να μας προβληματίσει όλους.
- Από εκεί και πέρα, ως προς τα πολιτικά μηνύματα, ένα θα πω μόνο: η κυβέρνηση οφείλει να πορεύεται με τα πόδια καλά γειωμένα, στη γη. Να λαμβάνει τα πολιτικά μηνύματα ανά πάσα στιγμή και να αγωνίζεται με όλες της τις δυνάμεις για να βελτιώνει την καθημερινότητα των Ελλήνων πολιτών. Αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε, με έμφαση στη μεταρρυθμιστική μας ατζέντα, στο πολιτικό πρόταγμα”.
Σε 8 από τις 13 περιφέρειες εξελέγησαν Περιφερειάρχες που στήριξε η Νέα Δημοκρατία, σε 4 εξελέγησαν πρόσωπα από τον ευρύτερο χώρο της, ενώ μόνο μια Περιφέρεια, η Θεσσαλία, εξέλεξε υποψήφιο που στηρίχθηκε από την αντιπολίτευση ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ. Άλλαξαν χέρια δύο μεγάλοι δήμοι της χώρας, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Στην Αθήνα εξελέγη ο υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ ο οποίος, με βάση τους αριθμούς στηρίχθηκε από όλες τις υπόλοιπες δυνάμεις απέναντι στον Κ. Μπακογιάννη, ενώ στη Θεσσαλονίκη ο Στ. Αγγελούδης είχε ζητήσει να καταγραφεί ως ανεξάρτητος κι όχι ως ΠΑΣΟΚ. Όσο και αν οι εντυπώσεις δημιουργήθηκαν από τις δύο μεγάλες πόλεις, να σημειωθεί πάντως ότι οι υποψήφιοι που προέρχονταν από τον χώρο της ΝΔ κυριάρχησαν στους δήμους. Σε 332 δήμους, στους 202 (+8 από το 2019) κέρδισαν υποψήφιοι από τον νεοδημοκρατικό χώρο.
Η κυβέρνηση και ο Πρωθυπουργός θεωρούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους εκπροσώπους της, συνεργάτες τους
Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης υπογράμμισε χθες ότι “ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει στην πράξη ότι σέβεται την Αυτοδιοίκηση, ότι συνεργάζεται με το σύνολο των αυτοδιοικητικών, όταν κατεβαίνει στο πεδίο όπου δίνονται οι μεγάλες μάχες και ειδικά σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών, προφανώς δεν παίρνει την κομματική ταυτότητα κάποιου να τη δει και μετά να συνεργαστεί”.
Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί με το σύνολο των νεοεκλεγμένων Περιφερειαρχών. Σήμερα μάλιστα, ο Πρωθυπουργός θα έχει την πρώτη συνάντηση με τον εκλεγμένο Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημήτρη Κουρέτα, γεγονός που καταδεικνύει τόσο τη διάθεση συνεργασίας ανεξαρτήτως πολιτικής αφετηρίας, όσο και το πόσο επείγουσες είναι οι ανάγκες ώστε να τηρηθούν τα χρονοδιαγράμματα για την ανάταξη της Θεσσαλίας. Επίσης χθες το πρωί ο Λ. Αυγενάκης επικοινώνησε με τον κ. Κουρέτα και θα συναντηθούν την Τετάρτη ώστε να μην χαθεί ούτε μια ημέρα για τη Θεσσαλία.
Η κυβέρνηση δεν νομοθετεί, ούτε χρηματοδοτεί την τοπική αυτοδιοίκηση με βάση την πολιτική προέλευση του κάθε Δημάρχου και του κάθε Περιφερειάρχη. Δεν υπάρχει ούτε μία καταγγελία περίπτωσης υποχρηματοδότησης ή μη συνεννόησης ή μη συνεργασίας με δημοτική ή περιφερειακή αρχή λόγω του ότι δεν ανήκει στον πολιτικό χώρο της Νέας Δημοκρατίας. Χαρακτηριστικότερη, είναι η περίπτωση του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, ο οποίος το 2019 εξελέγη, ενώ η Ν.Δ. είχε έναν απέναντί του άλλο υποψήφιο. “Συνεργαστήκαμε με τον κ. Αρναουτάκη, η Περιφέρεια Κρήτης όπως και οι υπόλοιπες Περιφέρειες χρηματοδοτήθηκε και προχώρησαν σημαντικά έργα. Πρώτος από όλους ο Πρωθυπουργός αναγνώρισε το έργο του και ο κ. Αρναουτάκης πήρε την υποστήριξη παρά το γεγονός ότι δεν ανήκει στον χώρο της Ν.Δ. και προφανώς δικαιώθηκε συνολικά από την ψήφο των πολιτών” σημείωσε στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο Π. Μαρινάκης.
Παρά την παραπληροφόρηση στην οποία επιδόθηκε η αντιπολίτευση, είναι προφανές ότι στην περίπτωση της Θεσσαλίας αλλά γενικότερα σε όλες τις πληγείσες από τα φυσικά φαινόμενα περιοχές, δεν πρόκειται να συνδεθούν ποτέ οι αποζημιώσεις ή η διαδικασία της αποκατάστασης με βάση το από πού προέρχεται πολιτικά ένας Δήμαρχος ή ένας Περιφερειάρχης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου