ΤΑ ΝΕΑgr
Τη «Μαύρη Βίβλο» του μνημονίου παρέδωσε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ στον Ολι Ρεν
«Κόκκινες γραμμές» στα θέματα της άρσης των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και της φορολόγησης των ακινήτων έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσιπρας κατά την συνάντησή του την Πέμπτη στο Στρασβούργο με τον επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Ολι Ρεν.
Εν όψει του ενδεχομένου να είναι και ο Ολι Ρεν υποψήφιος των Φιλελευθέρων για την προεδρία της Επιτροπής ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ο επίτροπος ανανέωσαν το ραντεβού τους για ένα ενδεχόμενο ντιμπέιτ στην πορεία προς τις ευρωεκλογές, ενώ ο Αλ. Τσιπρας παρέδωσε στον συνομιλητή του τη «Μαύρη Βίβλο» του μνημονίου που έχει εκπονήσει η αξιωματική αντιπολίτευση.
«Είχα την ευκαιρία να καταθέσω σήμερα στον Επίτροπο των Οικονομικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τη Μαύρη Βίβλο του μνημονίου, δηλαδή τα τραγικά αποτελέσματα της εφαρμογής βάρβαρων μέτρων λιτότητας στην Ελλάδα τα τελευταία τρία χρόνια σε κοινωνικό και οικονομικό πεδίο» είπε μετά τη συνάντησή του με τον Ολι Ρεν ο Αλέξης Τσίπρας και συνέχισε:
«Του εξήγησα ότι εδώ που βρισκόμαστε χρειάζεται άμεση αλλαγή πολιτικής, χρειάζεται αναδιάρθρωση του χρέους με διαγραφή μεγάλου μέρους του, μορατόριουμ στην αποπληρωμή και ρήτρα ανάπτυξης. Χρειάζεται συντονισμένη πολιτική για την ανάπτυξη και την αύξηση των δεικτών του ΑΕΠ.
»Εξήγησα επίσης στον κ. Ρεν ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα η κοινωνία βάζει κόκκινες γραμμές, ανεξάρτητα από το τι θα κάνει ο κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του στο θέμα του φόρου των ακινήτων και στο θέμα των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας. Αν υπάρξει οποιαδήποτε σκέψη για άρση της προστασίας στους πλειστηριασμούς της πρώτης κατοικίας, τότε αυτό θα οδηγήσει σε μια ανεπανάληπτη κοινωνική ένταση, δεν είναι αποδεκτό αυτό, αλλά θα οδηγήσει και στην υποτίμηση των αξιών της ακίνητης περιουσίας. Όμως, ταυτόχρονα, θα οδηγήσει στη χρεοκοπία των τραπεζών, στην ανάγκη τους για ανακεφαλαιοποίηση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό στο ευρωπαϊκό πλαίσιο ένα άλλο νέο φαινόμενο σαν αυτό που είδαμε στην Κύπρο πριν από ένα χρόνο.
»Αυτές τις κόκκινες γραμμές, εξήγησα στον επίτροπο, τις βάζει η κοινωνία, όχι η κυβέρνηση Σαμαρά. Κι αν τις υπερβούν, τότε του εξήγησα ότι η φράση που μας είπε πριν τρία χρόνια στο ελληνικό Κοινοβούλιο, το "καλό κουράγιο", θα είναι μια φράση χρήσιμη και για τον ίδιο και για την Ε.Ε. στο σύνολό της.
» Τέλος, είχαμε την ευκαιρία να ανταλλάξουμε σκέψεις εν όψει και των επικείμενων ευρωεκλογών για την αναγκαία εκδημοκρατικοποίηση της Ε.Ε.., στην προοπτική ενδεχομένως να έχουμε τη δυνατότητα μέχρι τις ευρωεκλογές σε οργανωμένες πολιτικές συζητήσεις, σε έναν οργανωμένο διάλογο, να καταθέσουμε τις προτάσεις μας για το πώς η Ευρώπη θα βγει απ΄ αυτή την πρωτοφανή κρίση στην οποία έχει οδηγηθεί χάρη στις εφαρμοζόμενες νεοφιλελεύθερες πολιτικές».
Χουντής: «Σημείο των καιρών η συνάντηση Τσίπρα - Ρεν»
Σχολιάζοντας τη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Ολι Ρεν, ο Νίκος Χουντής, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που συνοδεύει τον αρχηγό του κόμματος στις επαφές του στο Στρασβούργο, είπε ότι αυτό το ραντεβού είναι «σημείο των καιρών».
Σε συνέντευξή του στο ΑΜΠΕ ο Νίκος Χουντής σημείωσε: «Οπως γνωρίζετε, παλιότερα οι παράγοντες της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δεν έβλεπαν τον ΣΥΡΙΖΑ, δεν ήθελαν να συναντηθούν με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, τον κ. Τσίπρα. Τώρα ο κ. Όλι Ρεν δέχτηκε τη συνάντηση».
Σε ερώτηση αν ο Αλ. Τσίπρας βρήκε ευήκοα ώτα στο Στρασβούργο, Νίκος Χουντής απάντησε: «Ναι, γιατί τα ερωτήματα που θέταμε από καιρό και τα θέτουν και όλες οι χώρες του νότου, σήμερα απασχολούν και άλλους ευρωβουλευτές, που βλέπουν πλέον ότι η τρόικα έχει επιφέρει καταστροφικά κοινωνικά, οικονομικά και ανθρωπιστικά αποτελέσματα όπου έχει παρέμβει. Βεβαίως, η προσπάθεια αυτή δεν θα τελειώσει στο πλαίσιο αυτής της θητείας της ευρωβουλής- υπάρχει μία πίεση να τελειώσει ως τον Μάιο – αλλά η δική μας η πρόταση είναι να γίνει μόνιμη εξεταστική επιτροπή με περισσότερες αρμοδιότητες ώστε να κάνει εξονυχιστικό έλεγχο. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το τι θα απαντήσουν οι κυβερνήσεις και οι θεσμοί στα ερωτήματα της επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων. Δηλαδή πως φτάσαμε εδώ, ποιός το αποφάσισε, ποιός το επέβαλε. Με αυτή την έννοια θα κληθούν να καταθέσουν και ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ, ο κ. Τρισέ, ο πρώην πρόεδρος του Γιουρογκρούπ, ο Ζαν Κλόντ Γιούνκερ και άλλοι θεσμικοί παράγοντες για να βγουν συμπεράσματα. Έτσι κι αλλιώς τα μνημόνια και η τρόικα πρέπει να φύγουν από την Ελλάδα για να μπορέσει να ξεφύγει η χώρα μας από την εποπτεία».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου