Σε περίπτωση εφαρμογής του, το οικονομικό και κοινωνικό κόστος θα είναι τεράστιο.
Του ευρωβουλευτή της ΝΔ Γιώργου Κύρτσου
Εάν κρίνουμε από τις κινήσεις του πρωθυπουργού κ. Τσίπρα και των βασικών συνεργατών του, η κυβέρνηση προτιμάει το σενάριο Grexit και δραχμής από την προσαρμογή στους κανόνες της Ευρωζώνης. Ο κυβερνητικός συνασπισμός έχει να διαχειριστεί το 75% των Ελλήνων που θέλουν να μπει ένα τέλος στη λιτότητα και στα ανάλογα μέτρα προσαρμογής και το 75% των Ελλήνων που δηλώνουν ότι είναι υπέρ της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη. Οι κινήσεις της κυβερνητικής ηγεσίας αποσκοπούν στην προώθηση του Grexit και της επιστροφής στη δραχμή με έναν τρόπο που θα τον χρεωθούν πολιτικά οι Ευρωπαίοι εταίροι.
Αδυναμία διαχείρισης
Τα ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης δεν έχουν τη δυνατότητα να διαχειριστούν τα μέτρα προσαρμογής στους κανόνες της Ευρωζώνης, ούτε τη διάθεση να μάθουν. Σχεδόν στο σύνολό τους προέρχονται από μια Αριστερά που αυτοπεριοριζόταν σε στείρες καταγγελίες και δεν προχωρούσε στη διατύπωση εναλλακτικών προτάσεων. Ανάλογου επιπέδου είναι το συνδικαλιστικό, συντεχνιακό ΠΑΣΟΚ, το οποίο εξασφάλισε τη θεαματική εκλογική άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ.
Τα κυβερνητικά στελέχη δεν είναι σε θέση να επεξεργαστούν συγκεκριμένες και, κυρίως, κοστολογημένες προτάσεις, ώστε να επιτύχουν την αναγκαία προσαρμογή αλλάζοντας, στο μέτρο του δυνατού, το μείγμα της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζεται με ισοδύναμα από δημοσιονομική άποψη μέτρα.
Η βασική αδυναμία που περιγράψαμε εξηγεί και τη διαπραγματευτική παράλυση του οικονομικού επιτελείου. Εν τω μεταξύ, η αρνητική δυναμική που αναπτύσσει η οικονομία με ευθύνη της κυβέρνησης μεγαλώνει τη δημοσιονομική και οικονομική απόσταση που πρέπει να καλυφθεί στο πλαίσιο της αναγκαίας προσαρμογής. Τα συμπληρωματικά μέτρα που ζήτησε η τρόικα από την κυβέρνηση Σαμαρά ήταν της τάξης των 2,5 δισ. ευρώ. Σήμερα, τα μέτρα που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση για να καλύψει τη δημοσιονομική, οικονομική απόσταση είναι της τάξης των 6 δισ. ευρώ. Ακόμη κι αν υπάρξει μια συντονισμένη πολιτική παρέμβαση, είναι σχεδόν βέβαιο ότι η προσαρμογή θα είναι σήμερα μεγαλύτερη από αυτήν που ζητήθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά.
Πολιτική κυριαρχία
Αντιμέτωπη με το οικονομικό αδιέξοδο που περιγράψαμε, η κυβερνητική ηγεσία δείχνει να προτιμά το Grexit και την επιστροφή στη δραχμή, με το σκεπτικό ότι θα μπορέσει να ελέγξει την κατάσταση μέσα από την αποτελεσματική επικοινωνιακή και πολιτική διαχείριση. Ο ΣΥΡΙΖΑ διαθέτει πολλά πολιτικά στελέχη πρώτης γραμμής, ενώ το συνδικαλιστικό, συντεχνιακό ΠΑΣΟΚ που έχει ενταχθεί στις κυβερνητικές δυνάμεις ειδικεύεται και αυτό στην αξιοποίηση μηχανισμών της εξουσίας για τον έλεγχο της κοινωνίας.
Επιπλέον, η στρατηγική του Grexit που εφαρμόζει μέχρι σήμερα η κυβέρνηση Τσίπρα αποτελεί εγγύηση για πολιτική συνεννόηση με την αριστερή πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ. Η τελευταία ελέγχει το 40% των στελεχών σε επίπεδο Κεντρικής Επιτροπής και γύρω στο 20% της Κοινοβουλευτικής Ομάδας. Έχει αρκετές δυνάμεις για να αποσταθεροποιήσει την κυβερνητική παράταξη, γι’ αυτό ο κ. Τσίπρας και οι συνεργάτες του πήγαν στην κρίσιμη εκλογική αναμέτρηση και οργανώνουν την κυβερνητική περίοδο του ΣΥΡΙΖΑ υιοθετώντας το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής πλατφόρμας της αριστερής πτέρυγας.
Ο ρόλος των ΑΝΕΛ
Οι ΑΝΕΛ είναι ένα κόμμα που επενδύει στο σενάριο του Grexit και της δραχμής, αν και τα στελέχη του καλύπτονται πίσω από γενικότητες του τύπου δεν υπάρχει μηχανισμός εξόδου από την Ευρωζώνη.
Η ηγεσία των ΑΝΕΛ παίζει δυναμικά το ρωσικό χαρτί. Αντί να ασκήσει πίεση στην κατεύθυνση της Ρωσίας για «καπέλα» που μας επιβάλλουν στην τιμή του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, εργάζονται για την αγορά ρωσικών οπλικών συστημάτων από την Ελλάδα και την κάλυψη, στο μέτρο του δυνατού, της ρωσικής διπλωματίας στο ζήτημα της Κριμαίας και της Ουκρανίας.
Το ρωσικό λόμπι έχει ισχυρές προσβάσεις στο υπουργείο Εξωτερικών και στο υπουργείο Άμυνας και επενδύει στο σενάριο Grexit, εκτιμώντας ότι θα προκαλέσει προβλήματα στην Ευρωζώνη και θα δώσει μια διπλωματική ανάσα στη Ρωσία, η οποία δέχεται μεγάλη πίεση από την Ε.Ε. σε μια περίοδο κατά την οποία η οικονομία της έχει μπει σε φάση συρρίκνωσης εξαιτίας της πτώσης της διεθνούς τιμής του πετρελαίου.
Κερδοσκοπικά κυκλώματα
Δεν υπάρχουν πληροφορίες που να συνδέουν την κυβέρνηση με το λεγόμενο λόμπι της δραχμής. Είναι όμως φανερό ότι η κυβερνητική στρατηγική εξυπηρετεί τέλεια τα συμφέροντα του συγκεκριμένου λόμπι, εφόσον η εφαρμογή του Grexit θα του αποφέρει κέρδη δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ. Τα κερδοσκοπικά κυκλώματα στηρίζουν, ιδιαίτερα στον τομέα της επικοινωνίας, τις κυβερνητικές πρωτοβουλίες.
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης δεν έχει στις τάξεις του γνωστούς και έμπειρους ευρωπαϊστές που θα έδιναν τη μάχη για να συμβιβάσουν τις ανάγκες της ελληνικής οικονομίας με τη λειτουργία της Ευρωζώνης και τη διαδικασία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης. Ο υπουργός Οικονομικών είναι αμερικανοκεντρικός και θεωρεί ότι η Ευρωζώνη είναι περίπου καταδικασμένη να διαλυθεί. Το υπόλοιπο οικονομικό επιτελείο αποτελείται από γνωστούς υποστηρικτές της επιστροφής στη δραχμή ή στελέχη που δίνουν προτεραιότητα στην «τιμωρία» των Βρυξελλών και του Βερολίνου, ακόμη κι αν αυτή περνάει μέσα από την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας.
Καταχρηστική προσωποποίηση
Οι πιθανότητες εφαρμογής του Grexit και επιστροφής στη δραχμή ενισχύονται, με ευθύνη της κυβέρνησης, και από την προτίμηση που δείχνουν τα ηγετικά στελέχη της στις προσωπικές αντιπαραθέσεις με ηγέτες των χωρών της Ευρωζώνης και εκπροσώπους των ευρωπαϊκών θεσμών.
Επινοούνται σκόπιμα προσωπικές αντιπαλότητες, για να δημιουργηθεί η εντύπωση ότι τα στελέχη της κυβέρνησης Τσίπρα δίνουν δύσκολες διαπραγματευτικές μάχες και να αποδοθούν στη συνέχεια οι ευθύνες για τη διαφαινόμενη κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας στους Ευρωπαίους εταίρους.
Η προσωποποίηση της πολιτικής αντιπαράθεσης και της υποτιθέμενης διαπραγμάτευσης ενισχύει την κρίση αξιοπιστίας που εκδηλώνεται στην Ε.Ε. σε βάρος της Ελλάδας και περιορίζει τις πιθανότητες επίτευξης μιας λειτουργικής συμβιβαστικής λύσης που θα εξασφαλίσει την παραμονή της Ελλάδας στην Ευρωζώνη. Οι συνομιλητές της κυβέρνησης Τσίπρα δεν έχουν πλέον ιδιαίτερα καλή διάθεση σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του ελληνικού προγράμματος και θα είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί έως διστακτικοί στις κινήσεις τους.
Τεράστιο το κόστος του Grexit
Η κυβέρνηση Τσίπρα εργάζεται υπέρ του σεναρίου Grexit-επιστροφής στη δραχμή, κρύβοντας από τον ελληνικό λαό το οικονομικό και κοινωνικό κόστος που συνδέεται με αυτό. Σε περίπτωση Grexit, η αξία των ομολόγων του ελληνικού Δημοσίου θα πέσει στο 5%-15% της ονομαστικής τους αξίας, αποσταθεροποιώντας το τραπεζικό σύστημα και προκαλώντας μεγάλη οικονομική ζημιά στις κυβερνήσεις της Ευρωζώνης και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και μηχανισμούς. Θα δημιουργηθεί έτσι μια εκρηκτική κατάσταση, με τους πιστωτές να βγάζουν το λογαριασμό στην Ελλάδα σε βάθος δεκαετιών.
Οι ειδικοί της ΕΚΤ εκτιμούν ότι σε περίπτωση Grexit το ελληνικό ΑΕΠ μπορεί να υποχωρήσει μέχρι και 40%, εξέλιξη που θα κάνει την πτώση του ΑΕΠ κατά 25% στη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας να μοιάζει περίπου ειδυλλιακή. Επιπλέον, η επιστροφή στη δραχμή θα κάνει τους πλούσιους που συμμετέχουν στα κερδοσκοπικά κυκλώματα πλουσιότερους, ενώ θα προκαλέσει κάθετη πτώση στο πραγματικό εισόδημα των περισσότερων συμπολιτών μας. Θα δημιουργηθούν εκρηκτικές κοινωνικές αντιθέσεις που θα δώσουν βαλκανικά χαρακτηριστικά στον δημόσιο βίο της χώρας, ενώ θα την εκθέσουν και σε εθνικούς κινδύνους εξαιτίας της δραματικής υποβάθμισης της θέσης της στην Ε.Ε.
Το τεράστιο οικονομικό, κοινωνικό κόστος του Grexit και της επιστροφής στη δραχμή δεν φαίνεται να επηρεάζει τον βασικό κυβερνητικό σχεδιασμό.
[Free Sunday, τεύχος 315
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου