ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Πέμπτη 5 Οκτωβρίου 2017

Οι κλάδοι με τις μεγαλύτερες μειώσεις στον μέσο μισθό είναι της εκπαίδευσης, των τεχνών, του τουρισμού, του εμπορίου και των κατασκευών.



Την “πρωτιά” κατέχουν οι εκπαιδευτικοί σε μειώσεις μισθών και στη μερική απασχόληση, σύμφωνα με τα αποτελέσματα Έκθεσης του ΙΝΕ ΓΣΕΕ για την ελληνική οικονομία και την απασχόληση.

Ειδικότερα σύμφωνα με την έκθεση

Α. Οι κλάδοι στους οποίους σημειώνεται η μεγαλύτερη χρήση της μερικής απασχόλησης είναι των κατασκευών, των τεχνών, του τουρισμού, των διοικητικών υπηρεσιών, των λοιπών δραστηριοτήτων παροχής υπηρεσιών, της εκπαίδευσης και του εμπορίου.
Β. Οι κλάδοι με τις μεγαλύτερες μειώσεις στον μέσο μισθό είναι της εκπαίδευσης, των τεχνών, του τουρισμού, του εμπορίου και των κατασκευών. Δηλαδή οι κλάδοι των τεχνών, του τουρισμού, των κατασκευών, της εκπαίδευσης και του εμπορίου είναι οι κλάδοι που εμφανίζουν ταυτόχρονα τη μεγαλύτερη αύξηση μερικής απασχόλησης και τις μεγαλύτερες μειώσεις στους μισθούς.

Ανεργία

Στην έκθεση γίνεται αναφορά και στην ανεργία στη χώρα μας κατά κατηγορία κατόχων τίτλων σπουδών.
Ειδικότερα εξετάζοντας τα χαρακτηριστικά της ανεργίας ως προς το επίπεδο εκπαίδευσης, παρατηρούμε ότι οι απόφοιτοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης εμφανίζουν ποσοστό ανεργίας 16,2%, της μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 25,3% και της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης 23,3%.
Τα στοιχεία αυτά υποδεικνύουν ότι το επίπεδο εκπαίδευσης μικρή μόνο προστασία παρέχει από την ανεργία, ενισχύοντας έτσι την εκτίμηση ότι βασικός προσδιοριστικός παράγοντας της ανεργίας, τουλάχιστον κατά την περίοδο που εξετάζουμε, είναι κυρίως η ζήτηση και όχι η προσφορά εργασίας.
Εξετάζοντας την κλαδική δομή της απασχόλησης και συγκρίνοντας τα αποτελέσματα του β’ τριμήνου του 2017 με αυτά του αντίστοιχου τριμήνου του 2010, παρατηρούμε ότι κατά την περίοδο αυτή συνολικά χάθηκαν 645,1 χιλιάδες θέσεις εργασίας, με τις μεγαλύτερες μειώσεις να εμφανίζονται στους κλάδους της γεωργίας (89,6 χιλιάδες), της μεταποίησης (122,3 χιλιάδες), τών κατασκευών (179,1 χιλιάδες) και του εμπορίου (122,1 χιλιάδες).
Αντίθετα, οι μόνοι κλάδοι οι οποίοι εμφανίζουν (μικρές) αυξήσεις στην απασχόληση είναι της ενέργειας (4,4 χιλιάδες), της παροχής καταλύματος και εστίασης (68,7 χιλιάδες), των διοικητικών και υποστηρικτικών δραστηριοτήτων (15,6 χιλιάδες) και των τεχνών, διασκέδασης και ψυχαγωγίας (6 χιλιάδες).
Όσον αφορά τις κλαδικές αναλογίες της απασχόλησης, δηλαδή τη συμμετοχή της απασχόλησης του κάθε κλάδου στο σύνολο της απασχόλησης, διακρίνουμε ξεκάθαρα υποχώρηση στη σχετική σημασία τών κλάδων της μεταποίησης και των κατασκευών, η οποία αντισταθμίζεται από την αύξηση της συμμετοχής των υπηρεσιών, ειδικά εκείνων που σχετίζονται με τον τουρισμό. Κατά τη γνώμη μας, το αποτέλεσμα αυτό επιτείνει δυσαναλογίες που προϋπήρχαν της κρίσης στην κλαδική διάρθρωση της ελληνικής οικονομίας, καθώς μειώνει περαιτέρω τη σχετική σημασία του δευτερογενούς τομέα.

Η ΟΙΕΛΕ

Σε ανακοίνωσή της, η ΟΙΕΛΕ σχολιάζοντας τα ευρήματα της έκθεσης, μεταξύ άλλων τονίζει:

• Παρά την οικονομική κρίση, το μεγαλύτερο τμήμα των επιχειρήσεων παρουσιάζει πλεονασματικό ισοζύγιο σε σχέση με τις επενδύσεις (σε υποδομές, μισθούς κ.λπ.). Τούτο σημαίνει ότι από τη βίαιη αλλαγή των εργασιακών σχέσεων με τις μνημονιακές πολιτικές επωφελήθηκαν ιδιαίτερα οι επιχειρηματίες που συσσώρευσαν κέρδη. Στο χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης (που με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, αλλά και ανεξάρτητων ερευνών, όπως η ΣΤΟΧΑΣΙΣ), ο οποίος ελάχιστα επλήγη από την κρίση, αυτό είναι ακόμη πιο εμφανές.
• Στην ιδιωτική εκπαίδευση η ανεπαίσθητη μείωση κερδών από την κρίση υπερκεράστηκε κατά πολύ από τη δραματική συρρίκνωση των μισθών. Τα περισσότερα ιδιωτικά σχολεία έχουν κερδίσει εκατομμύρια ευρώ από τις χαριστικές πολιτικές της περιόδου 2010-15, από τις οποίες επλήγησαν άγρια οι εκπαιδευτικοί και τα δημόσια ταμεία.

Δεν υπάρχουν σχόλια: