Η προεκλογική περίοδος ξεκίνησε...
Σε προεκλογική περίοδο πάντα υπάρχουν λεφτά... μετά τις εκλογές δεν υπάρχει μία!
Το ίδιο "τροπάρι" από ιδρύσεως ελληνικού κράτους με το λαό θεατή...
Πηγή: Έθνος
Αναδημοσίευση: aftodioikisi.gr
Μέτρα «ανάσα» που θα ανακουφίσουν εργαζόμενους, ανέργους, συνταξιούχους, νοικοκυριά και επιχειρήσεις βρίσκονται στη φαρέτρα του οικονομικού επιτελείου.
Το υπερπλεόνασμα-μαμούθ που οριστικοποιήθηκε χθες στο 4,2% του ΑΕΠ διευρύνει σημαντικά το περιθώριο κινήσεων προς την κατεύθυνση ανακούφισης των στρωμάτων που επλήγησαν από την κρίση.
Τα υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας σχεδιάζουν μειώσεις φόρων εισοδήματος, κατανάλωσης και ακινήτων, διορθωτικές παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό, ρυθμίσεις με ισχυρό κοινωνικό αποτύπωμα, μέτρα ανακούφισης για τους συνταξιούχους, τους ανέργους και τους εργαζόμενους.
Ορισμένα έχουν ήδη συμφωνηθεί με τους θεσμούς στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης και προβλέπεται να τεθούν σταδιακά σε εφαρμογή το 2019 και το 2020.
Άλλα περιλαμβάνονται στο ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο της μεταμνημονιακής εποχής ενώ ορισμένα θα οριστικοποιηθούν στους τελευταίους γύρους των διαπραγματεύσεων το ερχόμενο καλοκαίρι.
Ειδικότερα το υπουργείο Οικονομικών έχει βάλει στο τραπέζι:
- Κατάργηση εισφοράς αλληλεγγύης για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα έως 30.000 ευρώ και μείωσή της για όσους έχουν ετήσιο εισόδημα από 30.000 έως 65.000 ευρώ.
- Μείωση του συντελεστή φορολόγησης στο πρώτο κλιμάκιο της κλίμακας υπολογισμού του φόρου εισοδήματος των φυσικών προσώπων. Ο συγκεκριμένος συντελεστής είναι σήμερα 22% και προβλέπεται να μειωθεί στο 20%.
- Μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 10% για όσους έχουν ετήσιο λογαριασμό από τον φόρο έως 700 ευρώ με μέγιστο όφελος τα 70 ευρώ.
- Μείωση του εταιρικού φορολογικού συντελεστή από το 29% στο 26%.
- Μείωση του κανονικού συντελεστή ΦΠΑ από το 24% στο 23%.
- Μετάταξη της εστίασης από τον συντελεστή ΦΠΑ 24% στο 23%.
- Αύξηση του κατώτατου μισθού με βάση το πορτογαλικό μοντέλο μέσω του μηχανισμού που ψηφίστηκε το 2012. Στόχος είναι να εφαρμοστεί μετά την έξοδο του καλοκαιριού η πρώτη από μια σειρά διαδοχικών μικρών αυξήσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου