kathimerini.gr
Το Οροπέδιο Λασιθίου επισκέφθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζοντας την διήμερη περιοδεία του στην Κρήτη.
Ο κ. Μητσοτάκης θυμήθηκε μάλιστα την πρώτη του επίσκεψη στην περιοχή τη δεκαετία του '70, λέγοντας χαρακτηριστικά πως είχε πάει στο Οροπέδιο Λασιθίου όταν ο πατέρας του ήταν υπουργός Συντονισμού.
«Με άγγιξε ο τόπος αυτός. Με ενδιαφέρουν πολύ οι ορεινοί δήμοι. Εδώ έχετε αναδείξει τα πλεονεκτήματα του δήμου. Θέλω να ξέρετε ότι θα είμαι κοντά στην Κρήτη με ένα κοστολογημένο πρόγραμμα, που θα αποφεύγει τις ανέξοδες υποσχέσεις» τόνισε, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό, τον οποίο και κατηγόρησε μεταξύ άλλων πως έχει εξαγγείλει παραπάνω από μία φορά τα αρδευτικά έργα, τα οποία ακόμα δεν έχουν γίνει. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προέβλεψε ότι οι εξελίξεις θα είναι ραγδαίες.
«Εκλογές θα έχουμε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, το αργότερο μέχρι τον Μάιο. Η χώρα παραμένει κολλημένη σε ένα τέλμα μιζέριας. Αξίζουμε κάτι καλύτερο από την σημερινή κυβέρνηση. Στην ΝΔ ενώνονται σήμερα διάφορα ρεύματα, την επόμενη μέρα των εκλογών θα κάνουμε επανεκκίνηση της χώρας» επεσήμανε χαρακτηριστικά.
Νωρίτερα, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συμμετείχε σε σύσκεψη με εκπροσώπους φορέων της Κρήτης στο Δημαρχείο Ιεράπετρας με θέμα: «Λειψυδρία στην Κρήτη-Δίνουμε Λύσεις»
Κατά τη συζήτηση, η οποία διήρκεσε συνολικά δύο ώρες, τέθηκε επί τάπητος τόσο το ζήτημα της λειψυδρίας στην Κρήτη όσο και άλλα τοπικά προβλήματα τα οποία είναι σε μεγάλο βαθμό αλληλένδετα. Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έκανε μεταξύ άλλων τις εξής επισημάνσεις ως προς τη διαχείριση του προβλήματος:
«Πρώτον, ως προς την οργάνωση παραγωγής της πολιτικής, έχει δίκιο ο Περιφερειάρχης όταν μιλάει για την ανάγκη να διαχειριστούμε ενιαία το πρόβλημα σε επιπεδο Κρήτης. Έχει, επίσης δίκιο όταν λέει ότι πρέπει να υπάρχει ένας φορέας ο οποίος να είναι υπεύθυνος: o Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης, ένας φορέας ο οποίος προήλθε από τη συγχώνευση δύο αναπτυξιακών φορέων και ο οποίος σήμερα δυστυχώς έχει στερηθεί σημαντικών αρμοδιοτήτων επειδή ο αρμόδιος Υπουργός τον έχει καταστήσει στην ουσία ένα αδειανό πουκάμισο»
Επισήμανε κατόπιν τα θετικά παραδείγματα άλλων χωρών από τα οποία θα πρέπει να αντλήσουμε χρήσιμες γνώσεις για να καταπολεμήσουμε τις παθογένειες με τις οποίες ερχόμαστε καθημερινά αντιμέτωποι και τόνισε:
«Είχα βρεθεί πριν απο δυο μήνες στο Ισραήλ. Και συζητούσα με τον Πρωθυπουργό του την τεράστια πρόοδο την οποία έχει κάνει το Ισραήλ στη διαχείριση των υδάτων. Στην κυριολεξία δεν αφήνουν σταγόνα να πάει χαμένη. Αναφέρθηκαν τα σχετικά στοιχεία. Εδώ είμαστε σπάταλοι ακόμα με το νερό μας. Και αυτή είναι μια πραγματικότητα την οποία πρέπει να αντιμετωπίσουμε. Με αλλαγή νοοτροπίας ως προς το πώς αντιμετωπίζουμε τη χρήση του νερού, συνολικά. Και αυτό αφορά όλους τους χρήστες, αφορά τους αγρότες, αφορά τους επιχειρηματίες αφορά την ίδια τη δημόσια διοίκηση. Το 85% των υδάτων πηγαίνουν στην άρδευση και μόλις το υπόλοιπο πηγαίνει στην ύδρευση - άρα το μεγάλο πρόβλημα είναι εκεί - και ένα μεγάλο κομμάτι του νερού χάνεται. Γιατί χάνεται; Γιατί τα δίκτυα μας είναι ατελή και υπάρχει μεγάλη σπατάλη. Άρα, πριν σκεφτούμε μεγάλα έργα -κάποια από τα οποία είναι απαραίτητα- ας δούμε ποιες είναι εκείνες οι μικρές παρεμβάσεις που θα μας επιτρέψουν να αλλάξουμε τις συνήθειές μας. Κράτησα αυτό το οποίο είπε ο Δήμαρχος ως κάτι πολύ σημαντικό: φθηνό νερό για όλους, αλλά ακριβό νερό για τους σπάταλους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αρχίσουμε να μετράμε τη χρήση του νερού με πιο μεθοδικό τρόπο, να επιβραβεύουμε τους συνεπείς και ενδεχομένως να δίνουμε αντικίνητρα σε αυτούς οι οποίοι εξακολουθούν σήμερα να είναι σπάταλοι».
Ειδικά για τη δυνατότητα επανάχρησης νερού μετά την επεξεργασία του από τριτοβάθμιους βιολογικούς καθαρισμούς, έκανε την παρακάτω επισήμανση:
«Πετάμε στη θάλασσα νερό το οποίο μπορούμε να αξιοποιήσουμε - υπό προϋποθέσεις πάντα - για άλλες χρήσεις. Έχω υπόψη μου το γεγονός ότι υπάρχουν ζητήματα στο νομικό πλαίσιο, αλλά σε κάθε περίπτωση, η κεντρική κατεύθυνση την οποία μπορώ να δώσω στο κράτος είναι να διευκολύνουμε τους Δήμους και τους ιδιωτικούς φορείς στο να μπορούν να επαναχρησιμοποιούν υπό προϋποθέσεις το νερό από τριτοβάθμιους βιολογικούς καθαρισμούς».
Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε και σε παραδείγματα βέλτιστων πρακτικών που ήδη εφαρμόζονται από ιδιωτικές επιχειρήσεις και τα οποία η μελλοντική κυβέρνηση της ΝΔ θα ενθαρρύνει:
«Στα ζητήματα του ιδιωτικού τομέα και της ύδρευσης, ας δούμε τι έχουν κάνει τα ξενοδοχεία τα οποία είναι μεγάλοι καταναλωτές νερού. Η ιδιωτική πρωτοβουλία συχνά είναι πιο μπροστά επειδή μπορεί να δει το όφελος της εξοικονόμησης και μπορεί να αντιληφθεί και το χρόνο απόσβεσης μιας επένδυσης. Το έχω ξαναπεί και το επαναλαμβάνω και σε εσάς: εμείς θα δώσουμε κίνητρα για ενεργειακή και περιβαλλοντική αναβάθμιση των ξενοδοχειακών μονάδων. Είτε αυτό σημαίνει εκσυγχρονισμό ενεργειακής αναβάθμισης, αντικατάσταση κουφωμάτων και βελτίωση του ενεργειακού αποτυπώματος, είτε σημαίνει μονάδες αφαλάτωσης. Θα δώσουμε κίνητρα τα οποία μπορεί να είναι οικονομικά, μπορεί να είναι και κίνητρα συντελεστή δόμησης. Διότι το τελικό περιβαλλοντικό αποτύπωμα από μια τέτοια παρέμβαση θα είναι θετικό. Άρα, σε αυτή την κατεύθυνση θα κινηθούμε, θα ενισχύσουμε την ιδιωτική πρωτοβουλία, η οποία ούτως ή άλλως κινείται σε αυτή τη κατεύθυνση».
Για την ανάγκη σύνδεσης της έρευνας με τις τοπικές ανάγκες της πραγματικής οικονομίας, ανέφερε:
«Έχουμε μια πολύ δυνατή ερευνητική βάση εδώ στην Κρήτη. Αλλά ταυτόχρονα η έρευνα την οποία κάνουμε συχνά δεν είναι συνδεδεμένη με την παραγωγή και την πραγματική οικονομία. Πρέπει να συνδεθεί πολύ περισσότερο. Και στα ζητήματα της διαχείρισης του νερού θα ήθελα οι ερευνητικοί φορείς της Κρήτης -το Πολυτεχνείο, το ΙΤΕ- να είναι στην πρώτη γραμμή. Και στην πρώτη γραμμή, επίσης, της συνεργασίας με άλλες χώρες, οι οποίες είναι πιο προχωρημένες απ’ ό,τι είμαστε εμείς στα ζητήματα αυτά».
Τέλος, αναφερόμενος στις ευρύτερες αναπτυξιακές προοπτικές της Κρήτης και ειδικά του Λασιθίου, έκανε τις εξής επισημάνσεις:
«Η Κρήτη είναι μια, είναι ενιαία και η αναπτυξιακή της δυναμική είναι πάρα πολύ μεγάλη. Η αναπτυξιακή δυναμική του Λασιθίου είναι ακόμα μεγαλύτερη διότι είναι ένας τόπος ο οποίος δεν έχει την ίδια τουριστική ανάπτυξη -ειδικά στο Ανατολικό του τμήμα- με την υπόλοιπη Κρήτη και οι ευκαιρίες είναι μπροστά μας. Θέλω να σας διαβεβαιώσω, για άλλη μια φορά, ότι το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας είναι λεπτομερές, συγκεκριμένο, οριζόντιο, αλλά είναι ταυτόχρονα και περιφερειακό. Και στα ζητήματα των μεγάλων προτεραιοτήτων που αφορούν στη Κρήτη -σε συνδυασμό με την Περιφέρεια, η οποία χειρίζεται μεγάλα αναπτυξιακά κονδύλια- θα δώσουμε λύση. Και κυρίως θα απελευθερώσουμε το δυναμισμό των Κρητικών, αυτή τη μεγάλη αναξιοποίητη πηγή πλούτου την οποία έχουμε. Θα απελευθερώσουμε τη δημιουργικότητα των επιχειρηματιών αυτού του τόπου ώστε να επενδύσουν. Θα διευκολύνουμε τις επενδύσεις, θα απλοποίησουμε τη γραφειοκρατία, θα δώσουμε φορολογικά κίνητρα, για να μπορέσει η Κρήτη να γίνει πραγματική πρωταγωνίστρια. Έτσι όπως μας αξίζει, έτσι όπως της αξίζει».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου