ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Τρίτη 11 Αυγούστου 2020

Περί διαδικασιών... εν αναμονή επιλογών 116 Διευθυντών Εκπαίδευσης



Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου μας μέχρι να θεσμοθετηθεί το νέο νομικό πλαίσιο για τον τρόπο επιλογής στελεχών εκπαίδευσης, αποφάσισε ορθώς μεν, καθυστερημένα δε, για την τάξη και τη νομιμότητα, την παύση των νυν Διευθυντών Εκπαίδευσης (οι οποίοι υπερέβησαν κατά πολύ τη θητεία τους) και την τοποθέτηση προσωρινών βραχείας θητείας, θητεία που, λόγω της υγειονομικής κρίσης, ενδέχεται να μετατραπεί και σε μακρά...
Η εν λόγω διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη καθώς η πρώτη φάση ολοκληρώθηκε με την κατάθεση αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους, οι οποίοι φιλοδοξούν -σε αυτή την έκτακτη συγκυρία- να επιλεγούν στις συγκεκριμένες θέσεις στελεχών.
Στη δεύτερη φάση της διαδικασίας, η επιλογή των νέων στελεχών θα πραγματοποιηθεί με όρους και κριτήρια που αναφέρονται στην προκήρυξη-πρόσκληση του υπουργείου και ως εκ τούτου είναι γνωστά τοις πάσι... Εξυπακούεται, λοιπόν, ότι όσες/όσοι συνάδελφοι συμμετέχουν στην εν λόγω διαδικασία, την αποδέχονται και οφείλουν να σεβαστούν το αποτέλεσμά της. Οποιαδήποτε άλλης μορφής και άλλου τύπου αντίδραση, μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος, στερείται σοβαρότητος και ωριμότητος, είναι ατυχής και γραφική, εγείρει ερωτήματα για τη “σιωπή” από τους “καταγγέλλοντες” σε περίπτωση επιλογής τους και εφορμά από ευτελή κίνητρα.
Συνάδελφοι, υποψήφιοι της διαδικασίας, όταν εκ των προτέρων θεωρείς πως μία διαδικασία είναι “στημένη” ή εν γένει μη αποδεκτή, την επικρίνεις, την καταγγέλλεις,  και φυσικά ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙΣ… Οτιδήποτε άλλο, είναι ευτελές και αποτελεί εγωιστικό ή επιτηδευμένο παραλήρημα!!!

Για τη Διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς, σύμφωνα με ανεπίσημες -πλην όμως έγκυρες- πληροφορίες, κατέθεσαν αίτηση μισή περίπου ντουζίνα συναδέλφων. Κάποιες/κάποιοι από αυτές/αυτούς διαθέτουν τα τυπικά προσόντα, όχι όμως και τα ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ, που απαιτούνται για τη συγκεκριμένη θέση. Οι επιλογές που στηρίζονται κατά απόλυτο σχεδόν βαθμό στα τυπικά και μετρήσιμα προσόντα, προφανώς και δεν εξασφαλίζουν το καλύτερο αποτέλεσμα… και αυτό έχει αποδειχθεί πολλάκις περίτρανα!!!
Όσες/όσοι, λοιπόν, θα επιλεγούν από αυτή τη διαδικασία, εκτός των τυπικών/μετρήσιμων προσόντων που αναφέρονται στην πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος, θα πρέπει να διαθέτουν ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΩΣ και ουσιαστικά προσόντα, όπως:
  • άριστη γνώση των θεμάτων οργάνωσης και διοίκησης
  • γνώση των διαδικασιών και της λειτουργίας των συλλογικών οργάνων
  • ικανότητα επικοινωνίας και αναπτυγμένα το αίσθημα και τη διάθεση της ομαδικότητας και της συνεργασίας
  • ικανότητα ανάληψης πρωτοβουλιών και ευθυνών
  • ικανότητα υποκίνησης των υφισταμένων τους για αυξημένη απόδοση και παραγωγικότητα
Τέλος, σημαντικό και καθοριστικό ρόλο σε θέσεις ευθύνης, κατέχει η προσωπικότητα της επιλεγείσας/του επιλεγέντος, οι οποίοι, ειρήσθω εν παρόδω, οφείλουν να εφαρμόζουν το πρόγραμμα της κυβέρνησης σε θέματα εκπαίδευσης και παιδείας.
Το συμβούλιο επιλογής, προκειμένου να προβεί στην “αξιολόγηση” των υποψηφίων, οφείλει να ενημερωθεί για τα “έργα και τις ημέρες” καθεμιάς και καθενός, γιατί κάποιες/κάποιοι από τις/τους συμμετέχουσες/συμμετέχοντες στη διαδικασία, έχουν παρελθόν... Η συμμετοχή των αιρετών εκπροσώπων μας θα βοηθούσε το συμβούλιο επιλογής να έχει αντικειμενικότερη, ορθότερη και ουσιαστικότερη ενημέρωση σχετικά με τις/τους υποψηφίους, ρόλο που καλούνται να αναλάβουν οι Περιφερειακοί Διευθυντές, εκπρόσωποι των οποίων θα συμμετέχουν ως μέλη στο συμβούλιο επιλογής.
Αν θα συνεκτιμηθούν όλα τα παραπάνω, θα επιλεγούν (κατά το δυνατόν) οι καταλληλότεροι και έτσι θα προκύψουν Διευθύντριες/Διευθυντές αποδεκτές/αποδεκτοί από την πλειονότητα των συναδέλφων. Οψόμεθα...
Σε προσωπικό επίπεδο και επειδή αρκετές/αρκετοί συνάδελφοι ενδιαφέρθηκαν για τη συμμετοχή μου στη συγκεκριμένη διαδικασία, παροτρύνοντάς με πιεστικά να συμμετάσχω, οφείλω να σας ενημερώσω πως δεν κατέθεσα αίτηση παρότι διαθέτω όλα τα ουσιαστικά προσόντα. 
Οι λόγοι της μη συμμετοχής μου αφορούν στην ηθική μου και έχουν να κάνουν με τις επί 35ετία παγιωμένες προσωπικές θέσεις, απόψεις, συμπεριφορές και στάσεις περί διαδικασιών και τη “συμμόρφωσή μου” στα “διατεταγμένα”. Στα 59 μου χρόνια δεν μπορώ να “συμμορφωθώ” με ό,τι διαφωνώ και ως εκ τούτου επιλέγω τον “μοναχικό” δρόμο της ελεύθερης βούλησης, επιλέγω, για άλλη μια φορά, να είμαι υπεράνω κυκλωμάτων, δογμάτων, χρημάτων, κομμάτων, υπονοιών..., εν τέλει επιλέγω να συνεχίσω να μιλάω και να γράφω ελεύθερα χωρίς δεσμεύσεις, περιορισμούς, αγκυλώσεις και εξαρτήσεις!!!
Και επειδή σέβομαι πρώτα τον εαυτό μου, οσάκις υπηρέτησα συνδικαλιστικές και αυτοδιοικητικές θέσεις συμμετείχα σε αρκετές παρόμοιες διαδικασίες, σεβόμουν πάντοτε τα αποτελέσματά τους ακόμη κι αν δεν τα αποδεχόμουν. Αν πάλι “οσμιζόμουν” εξ αρχής πως οι διαδικασίες είναι διαβλητές, απλά ΔΕΝ ΣΥΜΜΕΤΕΙΧΑ… Ηθικό και ξεκάθαρο!!!
Εύχομαι η/ο νέα/νέος Διευθύντρια/Διευθυντής Εκπαίδευσης Καστοριάς, να προάγει και να εγγυηθεί τη γαλήνη, την ηρεμία και τη δημιουργική διάθεση της εκπαιδευτικής κοινότητας, που πραγματικά περισσεύει στον τόπο μας και δυστυχώς είναι “εγκλωβισμένη” στη διαχείριση μιας απαιτητικής και δύσκολης καθημερινότητας, που απαιτεί δεξιότητες γκουρού…
Πάντα ελεύθερος, πάντα ξεκάθαρος!
Καλή Παναγιά, καλό υπόλοιπο καλοκαιριού!!
Λεωνίδας Ι. Οικονομίδης
Δάσκαλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: