Κύριε, υφυπουργέ,
Ως πανεπιστημιακός τα γνωρίζετε καλύτερα από τον καθένα. Μία μάστιγα των πανεπιστημίων, που δεν έχει αντιμετωπισθεί από καμία κυβέρνηση έως σήμερα!
Παρεμποδίζεται η αξιοκρατική ανανέωση προσώπων, αποθαρρύνονται άριστοι υποψήφιοι, αναπαράγεται η μετριότητα και συντηρείται η στασιμότητα!!
Στο χέρι μας είναι ν' αλλάξουμε αυτή την κατάσταση...
Λεωνίδας Ι. Οικονομίδης
Δάσκαλος
Στη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τα ΑΕΙ, στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, ο υφυπουργός Παιδείας Άγγελος Συρίγος, κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι «αντιδρά απλώς για να αντιδράσει, με πολιτικές πρακτικές του παρελθόντος, χωρίς να καταθέτει οποιαδήποτε αντιπρόταση και απορρίπτοντας συλλήβδην όλο το νομοσχέδιο».
«Μιλάτε για χαμένες θέσεις μελών ΔΕΠ, ενώ προβλέπεται ότι, αν και για οποιοδήποτε λόγο φύγει ένα μέλος, διατηρείται η πίστωση στο ΑΕΙ και επαναπροκηρύσσεται η θέση του, άρα δεν μειώνεται ο αριθμός», σημείωσε ο κ. Συρίγος.
Όπως υποστήριξε, «σταματάει η γραφειοκρατική διαδικασία για την επαναπροκήρυξη, χωρίς να εμπλέκεται το υπουργείο Παιδείας, λύνεται ένα πρόβλημα εικονικής πρόσληψης εξελίξεων μελών ΔΕΠ και σταματά η διαδικασία για το αλισβερίσι».
«Προσπερνάτε τις διατάξεις που ρυθμίζουν το θέμα για το πειθαρχικό των μελών των ΔΕΠ, διασφαλίζοντας τα δικαιώματα του διωκομένου και δίνοντας του τη δυνατότητα προσφυγής στο ΣτΕ, ενώ προστατεύονται τα προσωπικά του δεδομένα. Με το νομοσχέδιο, παύει ένα αδιαφανές ευνοιοκρατικό, κομματικό, οικογενειοκρατικό σύστημα, που δυστυχώς υπάρχει, για τις εξετάσεις των μελών ΔΕΠ. Τελειώνουν τα μαγειρέματα, για να μην βλέπουμε προκηρύξεις από μέλη ΔΕΠ με ίδια γνωστικά αντικείμενα. Με άλλη δε, ασφαλιστική δικλείδα, δεν επιτρέπεται η εκλογή νέου μέλους ΔΕΠ πριν περάσουν πέντε έτη από το μεταπτυχιακό ή διδακτορικό του στο ίδιο πανεπιστήμιο», ανέφερε ο κ. Συρίγος.
«Το νομοσχέδιο δημιουργεί τις γέφυρες εξωστρέφειας για τα ελληνικά πανεπιστήμια, ώστε να ανταποκριθούν και να προσαρμοστούν στη σύγχρονη εποχή, αξιοποιώντας στο έπακρον τις δυνάμεις τους. Σήμερα, ακόμα και για να ανασάνει το πανεπιστήμιο, πρέπει να ζητήσει τη γνώμη του υπουργείου Παιδείας ή της Βουλής. Βασικός δικός μας στόχος είναι να αποκτήσουν τη δυνατότητα τα ελληνικά πανεπιστήμια, να προχωρήσουν παράλληλα με τα πανεπιστήμια του εξωτερικού. Έχουν μπροστά τους μια βεντάλια δυνατοτήτων για να προχωρήσουν στην επόμενη μέρα. Και αυτό είναι το πλεονέκτημα του νομοσχεδίου», κατέληξε ο κ. Συρίγος.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου