ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

Στο "λαβύρινθο" των Φορολογικών Δηλώσεων

Με μεγάλες αλλαγές στην υποβολή και τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων από περίπου 6 εκατομμύρια φορολογουμένους και με κωδικούς - παγίδες που υποκρύπτουν πρόσθετους φόρους, ανοίγουν εντός των προσεχών ημερών οι ηλεκτρονικές πύλες του υπουργείου Οικονομικών. 

Τα νέα δεδομένα για τις φετινές φορολογικές δηλώσεις που θα πρέπει να έχουν υπόψη τους μισθωτοί και συνταξιούχοι και επιτηδευματίες, για να αποφύγουν περιπέτειες με την εφορία και δυσάρεστες εκπλήξεις στα εκκαθαριστικά, σύμφωνα με το «Εθνος», είναι εξής:

• Για πρώτη φορά όλοι οι φορολογούμενοι, ανεξάρτητα από την πηγή και το ύψος του εισοδήματος που απέκτησαν το 2012, είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν τη δήλωση ηλεκτρονικά και συνεπώς θα πρέπει να έχουν τον κλειδάριθμο για την είσοδο στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων. Επισημαίνεται ότι καταργήθηκε η δυνατότητα να υποβάλλουν χειρόγραφα τη φορολογική τους δήλωση οι συνταξιούχοι ηλικίας άνω των 65 ετών και με ετήσιο εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ. Συνεπώς είναι υποχρεωμένοι να πάνε στην Εφορία για να λάβουν κλειδάριθμο ή να αποταθούν σε λογιστικά γραφεία για τη διεκπεραίωση της δήλωσής τους, καταβάλλοντας όμως αντίτιμο 40-50 ευρώ με βάση τον «τιμοκατάλογο» για την υποβολή μιας απλής δήλωσης

• Περίπου 560.000 δημόσιοι υπάλληλοι που μισθοδοτούνται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμής και άλλοι 450.000 συνταξιούχοι του δημοσίου και εκατοντάδες χιλιάδες άλλων ταμείων θα δουν στην οθόνη του υπολογιστή τους το έντυπο Ε1 με προσυμπληρωμένα από την Εφορία τα στοιχεία για το ύψος των αποδοχών τους το 2012, καθώς και τα ποσά του παρακρατούμενου και του αναλογούντος φόρου. Απλά θα πρέπει να ελέγξουν τα στοιχεία για τη σπάνια περίπτωση να έχουν γίνει λάθη από την υπηρεσία. Οι συγκεκριμένοι θα συμπληρώσουν τους υπόλοιπους κωδικούς για τεκμήρια διαβίωσης, αφορολόγητες δαπάνες κ.α.). Σύμφωνα με πληγή του υπουργείου Οικονομικών, «γίνεται προσπάθεια τα προκάτ έντυπα» να επεκταθούν στους συνταξιούχους όλων των ασφαλιστικών ταμείων, αλλά είναι αβέβαιο αν θα προλάβουμε».
Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε τα στοιχεία της με ευκρίνεια.

• Δεν θα αποσταλούν βεβαιώσεις αποδοχών στους συνταξιούχους του ΙΚΑ και του ΟΓΑ, αλλά οι ίδιοι θα πρέπει να εισέλθουν στον ιστότοπο του ταμείου και πληκτρολογώντας τα στοιχεία τους να εκτυπώσουν τη βεβαίωση με το συνολικό ποσό της σύνταξης που έλαβαν το προηγούμενο έτος και τον παρακρατούμενο και αναλογούντα φόρο προκειμένου να τα αναγράψουν στους σχετικούς κωδικούς του ηλεκτρονικού εντύπου. Στους συνταξιούχους των άλλων ταμείων οι βεβαιώσεις θα αποσταλούν ταχυδρομικά.

• Ολοι όσοι έχουν καταθέσεις ανεξαρτήτως είδος και ποσού είναι υποχρεωμένοι να πάνε στις τράπεζες και να ζητήσουν τη βεβαίωση για τους τόκους για να τους δηλώσουν στο έντυπο, αφού από φέτος είναι υποχρεωτική η αναγραφή τους.

• Οι νέοι ηλικίας άνω των 18 ετών που θεωρούνται προστατευόμενα τέκνα, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, δεν θα υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση, αλλά θα πρέπει να προμηθευτούν από την εφορία δικό τους ΑΦΜ.

• Οι εργαζόμενοι που δεν έχουν εισπράξει δεδουλευμένα του 2012 ή «έλαβαν έναντι» θα δηλώσουν μόνο τα ποσά που εισέπραξαν και τους παρακρατούμενους και αναλογούντες φόρους, αλλά για να κάνουν αυτή τη διάκριση πρέπει στο εκκαθαριστικό μισθοδοσίας του εργοδότη τους να αναγράφονται σε ξεχωριστές στήλες οι καταβληθείσες και μη αποδοχές.

• Οσοι πληρούν τα εισοδηματικά κριτήρια για το επίδομα τέκνων, θα πρέπει να συμπληρώσουν το ειδικό ηλεκτρονικό έντυπο με τα στοιχεία των παιδιών για να καταγραφούν στους καταλόγους των δικαιούχων.
Πατήστε πάνω στην εικόνα για να δείτε τα στοιχεία της με ευκρίνεια

Οι φορολογούμενοι για να εξασφαλίσουν το αφορολόγητο ποσό των 5.000 ευρώ, θα πρέπει να προσκομίσουν αποδείξεις που έχουν εκδοθεί για δαπάνες αγοράς αγαθών και υπηρεσιών οι οποίες έχουν πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα. Το ελάχιστο ποσό των αποδείξεων δαπανών που απαιτείται να προσκομιστούν ορίζεται στο 25% του δηλούμενου και του φορολογούμενου ατομικού εισοδήματος του φορολογουμένου και μέχρι του ποσού των 15.000 ευρώ. Για εισοδήματα μεγαλύτερα των 60.000 ευρώ δεν απαιτούνται επιπλέον αποδείξεις.

 Οι 10 κωδικοί - παγίδες της δήλωσης

Δέκα κωδικούς - SOS περιέχει το νέο έντυπο φορολογίας φυσικών προσώπων για τα εισοδήματα του έτους 2012 που πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά όλα τα φυσικά πρόσωπα.

Χρειάζονται μεγάλη προσοχή για να μη βρεθούν οι φορολογούμενοι προ δυσάρεστης έκπληξης πρόσθετων φόρων.
Πρόκειται για δύο παλιούς κωδικούς «παγίδες» που θα πρέπει να συμπληρωθούν από νέους ηλικίας άνω των 18 ετών οι οποίοι δεν αποτελούν προστατευόμενα μέλη και από όσους απέκτησαν εισοδήματα από τόκους καταθέσεων, ομολόγων, μερίσματα μετοχών και αμοιβαία κεφάλαια, αμοιβές μελών διοικητικού συμβουλίου εταιρειών.
Κωδικοί οι οποίοι κρύβουν πρόσθετες επιβαρύνσεις με αύξηση του τελικού φόρου που θα υπολογίσει η εφορία κατά την εκκαθάριση των φορολογικών δηλώσεων.
Ταυτόχρονα στο έντυπο έχουν προστεθεί οχτώ νέοι κωδικοί που επηρεάζουν το ύψος του φόρου εισοδήματος που θα αναγραφεί στο εκκαθαριστικό σημείωμα καθώς αφορούν αφορολόγητες δαπάνες, συμψηφισμούς και εκπτώσεις φόρων καθώς και απαλλαγές από το τέλος επιτηδεύματος. Συγκεκριμένα οι δέκα κωδικοί - παγίδες αφορούν:
Νέους ηλικίας άνω των 18 ετών.
Επιτηδευματίες με δελτίο παροχής που το εισόδημά τους προέρχεται από μισθωτή εργασία.
Εμπόρους ηλικίας από 62 ετών και άνω.
Εκμισθωτές αποθηκών και χώρων στάθμευσης.
Οσους απέκτησαν εισοδήματα από τόκους καταθέσεων, ομολόγων, μερίσματα, κέρδη από μετοχές, αμοιβαία κεφάλαια και άλλες χρηματοοικονομικές επενδύσεις.
Οσους έχουν περισσότερες από μία ηλεκτροδοτούμενες κατοικίες.
Μισθωτούς και συνταξιούχους με παρακράτηση από τις αποδοχές τους της εισφοράς αλληλεγγύης.
Οσους προέβησαν σε αποκατάσταση ακινήτων.
Οσους είχαν δαπάνες για διατηρητέα κτίρια.
Τις οικογένειες με ανύπαντρα παιδιά που σπουδάζουν ή υπηρετούν τη στρατιωτική τους θητεία.
Πιο αναλυτικά, στην πρώτη σελίδα του εντύπου υπάρχει ο κωδικός 327-328 που θα πρέπει να συμπληρώσουν οι νέοι ηλικίας άνω των 18 ετών που δεν είναι προστατευόμενα μέλη.
Για πρώτη φορά φέτος είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν φορολογική δήλωση ανεξάρτητα από το αν πέρυσι απέκτησαν ή όχι εισόδημα. Ο κωδικός αυτός ενδέχεται να κοστίσει σε χρήμα στους νέους φορολογουμένους καθώς αυτοί που έχουν στην κατοχή τους περιουσιακά στοιχεία (αυτοκίνητα, ακίνητα κ.ά.) θα πιαστούν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων και θα πρέπει να καλύψουν τη σχετική δαπάνη διαβίωσης με εισόδημα ή να επικαλεστούν με παραστατικά και έγγραφα λόγους που θα μειώνουν το ποσό του τεκμηρίου.
Σε διαφορετική περίπτωση θα κληθούν να πληρώσουν φόρο. Ακόμα και αν είναι προστατευόμενα τέκνα και στηρίζονται οικονομικά εξ ολοκλήρου από τους γονείς, το «μπαλάκι» της δαπάνης διαβίωσης θα πάει στους γονείς των οποίων το δηλωθέν εισόδημα θα πρέπει να καλύπτει τη διαβίωση και των παιδιών τους.
Επίσης στην πρώτη σελίδα του εντύπου φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων έχουν προστεθεί δύο νέοι κωδικοί (019-020 και 027-028), που η συμπλήρωσή τους αυτόματα οδηγεί σε εκπτώσεις ή και σε πλήρη απαλλαγή του τέλους επιτηδεύματος που ισχύει για επιτηδευματίες και επιχειρήσεις.
Ειδικότερα, όσοι αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών αλλά το εισόδημα θεωρείται εισόδημα από παροχή μισθωτής υπηρεσίας θα πρέπει να αναγράψουν «ναι» στον κωδικό 019 για να τους υπολογιστεί κατά την εκκαθάριση μειωμένο τέλος επιτηδεύματος ύψους 500 ευρώ αντί των 600 ευρώ που ισχύει για τους υπολοίπους.
Ακόμα, όσοι έχουν εμπορική επιχείρηση και έχουν γεννηθεί μέχρι το τέλος του 1950, θα πρέπει στον κωδικό 027 να σημειώσουν «ναι» για να απαλλαγούν ολοσχερώς από την καταβολή του τέλους επιτηδεύματος καθώς σύμφωνα με τον νόμο όσοι το 2012 ήταν ηλικίας άνω των 62 ετών και συνεπώς απείχαν 3 έτη από τη συμπλήρωση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης που είναι το 65 έτος, εξαιρούνται από την καταβολή του τέλους.
Πρόσθετο φόρο βγάζει ο κωδικός 659-660
Ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4% στα εισοδήματα από τόκους
Πρόσθετο φόρο... βγάζει ο κωδικός 659-660, ο οποίος υπήρχε και στο περσινό έντυπο, αλλά φέτος «εμπλουτίζεται» με την υποχρεωτική αναγραφή εισοδημάτων.
Ολα τα φυσικά πρόσωπα (μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, επιτηδευματίες, αγρότες, εισοδηματίες) για πρώτη φορά υποχρεούνται να δηλώσουν τα εισοδήματα από τόκους καταθέσεων και χρεογράφων (ομόλογα, REPOS, αμοιβαία κεφάλαια), κέρδη από μερίσματα, καθώς και αμοιβές μελών ΔΣ εταιρειών που αποκτήθηκαν το 2012.
Στα εισοδήματα αυτά θα επιβληθεί ειδική εισφορά αλληλεγγύης 1%-4% και σε περίπτωση που ο φορολογούμενος έχει και άλλες πηγές εισοδήματος (π.χ. ενοίκια), τα ποσά θα αθροίζονται και επί του συνόλου θα υπολογιστεί η ειδική εισφορά αλληλεγγύης.
Για παράδειγμα, για φορολογούμενο που πέρυσι εισέπραξε από τόκους καταθέσεων 13.000 ευρώ, η εισφορά αλληλεγγύης είναι 1%, δηλαδή 130 ευρώ. Αν είχε και εισόδημα 7.000 ευρώ από ενοίκια, τότε το ποσό αυτό θα προστεθεί και η εισφορά θα είναι 1% στα 20.000 ευρώ (200 ευρώ).
Αν είναι μισθωτός και του έχει παρακρατηθεί από τις μηνιαίες αποδοχές του 2012 η εισφορά αλληλεγγύης, τότε το ποσό της εισφοράς για το σύνολο του εισοδήματός του θα αφαιρεθεί από το ποσό που παρακρατήθηκε.
Ο συμψηφισμός της εισφοράς αλληλεγγύης που παρακρατήθηκε με το ποσό της εισφοράς επί του συνολικού εισοδήματος που θα υπολογίσει η Εφορία θα γίνει μέσω του νέου κωδικού 333-334 στον οποίο οι φορολογούμενοι θα πρέπει να αναγράψουν το ποσό της παρακρατούμενης εισφοράς επί των αποδοχών τους. Ο νέος αυτός κωδικός έχει νευραλγική σημασία για να αποφευχθούν «αναπάντεχες» επιβαρύνσεις.
Εξάλλου, υπάρχουν ακόμα 5 νέοι σημαντικοί κωδικοί με βάση τους οποίους θα υπολογιστεί ο συμπληρωματικός φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα από ακίνητα, οι εκπτώσεις από το τελικό ποσό του φόρου για δαπάνες επισκευής ακινήτων, θα αναγνωριστεί η ταυτότητα προσώπων για τα οποία προβλέπονται πρόσθετες φορολογικές ελαφρύνσεις, ενώ θα εντοπιστούν οι πραγματικοί υπόχρεοι, αλλά και η φορολογητέα βάση για το ειδικό τέλος ακινήτων μέσω των λογαριασμών της ΔΕΗ.
Ο κωδικός με αριθμό 177-17 που πρέπει να συμπληρωθεί από όσους εισπράττουν ενοίκια από την εκμίσθωση αποθηκών και χώρων στάθμευσης, με στόχο να υπάρξει σαφής φορολογικός διαχωρισμός στο ακαθάριστο εισόδημα από ακίνητα. Κι αυτό γιατί με τη συμπλήρωση του συγκεκριμένου κωδικού στο ακαθάριστο εισόδημα από αστικές μισθώσεις ανεξάρτητα από την επιφάνεια των ακινήτων θα επιβληθεί συμπληρωματικός φόρος 1,5%, αντί 3% που ισχύει για τις επαγγελματικές μισθώσεις.
Στον πινάκα 5 που αφορά τα τεκμήρια διαβίωσης, υπάρχει κωδικός για τον αριθμό παροχής ηλεκτρικού ρεύματος ο οποίος θα πρέπει να συμπληρωθεί υποχρεωτικά για πρώτη φορά φέτος από όλους τους ιδιοκτήτες για όλες τις κατοικίες τους.
Ο κωδικός για τις δαπάνες αποκατάστασης ακινήτων που μειώνουν τον φόρο.
Ο κωδικός για αφορολόγητες δαπάνες αποκατάστασης διατηρητέων κτιρίων.
Ο κωδικός για τα στοιχεία προσώπων που συνοικούν με τους φορολογουμένους και τους βαρύνουν, όπου για πρώτη φορά ο φορολογούμενος θα πρέπει πέραν του ΑΦΜ να αναγράψει και τον ΑΜΚΑ για κάθε πρόσωπο ξεχωριστά.

ΠΗΓΗ: ΕΘΝΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: