Άρθρο 2
του νέου προεδρικού διατάγματος 28/2014
Χαρακτηρισμός υπεράριθμων και κατάταξη σε πίνακες υποχρεωτικών μεταθέσεων
1. Οι εκπαιδευτικοί που δεν έχουν συμπληρώσει δώδεκα χρόνια προϋπηρεσίας και πλεονάζουν εξολοκλήρου στην περιοχή μετάθεσης που υπηρετούν και δεν συμπληρώνουν το 60%, τουλάχιστον του υποχρεωτικού τους διδακτικού ωραρίου σε σχολική μονάδα ή σε ομάδα σχολικών μονάδων της ίδιας ή διαφορετικής βαθμίδας με μαθήματα της πρώτης και δεύτερης ανάθεσης, της πρώτης και δεύτερης ειδικότητας, χαρακτηρίζονται, με απόφαση του οικείου περιφερειακού διευθυντή εκπαίδευσης ύστερα από εισήγηση των οικείων περιφερειακών υπηρεσιακών συμβουλίων, εξολοκλήρου υπεράριθμοι (εφεξής και ολικά υπεράριθμοι) στην οικεία περιοχή μετάθεσης.
Συνάδελφοι,
Ερμηνεύοντας την παραπάνω διάταξη, αυτόματα κατά την άποψή μου, καταργούνται οι διατάξεις του άρθρου 14 του ΠΔ50/1997, σύμφωνα με τις οποίες υπεράριθμος χαρακτηρίζεται ο τελευταίος τοποθετηθείς εκπαιδευτικός με οργανική θέση σε κάποια σχολική μονάδα, ανεξάρτητα από πόσα έτη προϋπηρεσίας έχει. Και για να γίνω πιο σαφής και κατανοητός, αυτή τη στιγμή σε πολλές Διευθύνσεις Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, υπάρχουν υπεράριθμοι από προηγούμενα έτη με πάνω από 12 έτη προϋπηρεσίας, οπότε αμέσως-αμέσως γεννώνται εύλογα ερωτήματα, που θα πρέπει να απαντηθούν από το υπουργείο άμεσα:
1. Μπορούν σήμερα και σύμφωνα με την παραπάνω διάταξη του νέου ΠΔ28/2014, να χαρακτηρίζονται ως υπεράριθμοι εκπαιδευτικοί με 13,14,15 και 20 έτη προϋπηρεσίας;
2. Οι εκπαιδευτικοί που εδώ και πολλά χρόνια βρίσκονται στη διάθεση των ΠΥΣΠΕ και ΠΥΣΔΕ και καλύπτουν λειτουργικά κενά, θεωρούνται ότι είναι υπεράριθμοι;
Το νέο προεδρικό διάταγμα έχει "κενά" και ασάφειες, γι΄αυτό και θα πρέπει το υπουργείο το συντομότερο δυνατό να εκδώσει διευκρινιστική εγκύκλιο, ώστε τα υπηρεσιακά συμβούλια να διευκολυνθούν στη λήψη των αποφάσεών τους για το χαρακτηρισμό υπεράριθμων και όχι μόνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου