ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Δευτέρα 21 Δεκεμβρίου 2015

Νικητές και ηττημένοι της γαλάζιας κάλπης ενόψει Β' γύρου

kathimerini.gr
ΓΙΩΡΓΟΣ Π. ΤΕΡΖΗΣ
Ποσοστό 39,51% συγκεντρώνει ο κ. Ευάγγελος Μεϊμαράκης με καταμετρημένες τις ψήφους σε 1062 από 1251 εκλογικά τμήματα. Ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης συγκεντρώνει ποσοστό 28,27%, ο κ. Απόστολος Τζιτζικώστας 21,15% και ο κ. Αδωνις Γεωργιάδης 11,07%. Εκκρεμούν τα εκλογικά τμήματα της Αττικής, συνεπώς αναμένεται άνοδος του Ευ. Μεϊμαράκη, του Αδ. Γεωργιάδη και του Κυρ. Μητσοτάκη.
Μπορεί οι τελευταίες κάλπες να έκλεισαν στις 21:00 το βράδυ της Κυριακής, ωστόσο τα επίσημα αποτελέσματα από τις εκλογές της Νέας Δημοκρατίας δεν αναμένονται πριν το απόγευμα απόψε. Η πρόβλεψη του καταστατικού ότι η καταμέτρηση κάθε εκλογικού κέντρου πιστοποιείται μέσω... fax έχει οδηγήσει στο εξής παράδοξο: η Συγγρού να έχει από χθες στη διάθεσή της το σύνολο των ψήφων, και μάλιστα ηλεκτρονικά μέσω του συστήματος της Vodafone, ωστόσο αυτές να μην μπορούν να ανακοινωθούν πριν διασταυρωθούν και μέσω των μηνυμάτων fax! Τα οποία μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές δεν είχαν φτάσει, τουλάχιστον όχι όλα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Κ, τα ποσοστά των υποψηφίων διαμορφώνονται στο όριο του 40%, ενδεχομένως και στο 39%, για τον κ. Ευ. Μεϊμαράκη, στο 30% για τον κ. Κυρ. Μητσοτάκη, στο 16-17% για τον κ. Απ. Τζιτζικώστα και περί το 13% για τον κ. Αδ. Γεωργιάδη.


Το αποτέλεσμα αυτό οδηγεί ήδη σε μία σειρά συμπερασμάτων, κρίσιμων για την ίδια τη Νέα Δημοκρατία αλλά και για το δεύτερο γύρο που θα κρίνει τον νικητή μεταξύ των κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη και Κυριάκου Μητσοτάκη.

Συγκεκριμένα:

- Tο επίπεδο της συμμετοχής, πάνω από 400.000 άτομα, δείχνει ότι υπάρχει ζωή στον «πλανήτη Ν.Δ.» και ότι το κόμμα της κεντροδεξιάς αποτελεί ακόμη υπολογίσιμη πολιτική δύναμη στο πολιτικό σκηνικό. Αξίζει να σημειωθεί ότι μιλάμε για 400.000 «πιστοποιημένους» - «μοναδικούς» ψηφοφόρους που συμμετείχαν στη διαδικασία εκλογής Προέδρου ενός κόμματος που πριν τρεις μήνες έλαβε 1,5 εκατομμύριο ψήφους. Η σύγκριση με το 2009 είναι, υπό αυτή την έννοια, αδόκιμη και για τον πρόσθετο λόγο ότι τότε το ηλεκτρονικό σύστημα είχε καταρρεύσει το μεσημέρι της ψηφοφορίας χωρίς ποτέ να επανέλθει

- H πρωτιά του κ. Ευάγγελου Μεϊμαράκη, μετά τη φθορά που υπέστη από το φιάσκο της 22ας Νοεμβρίου και τη διαχείριση που ακολούθησε, αποτελεί ένα επίσης κρίσιμο δεδομένο, ενισχύει δε την εκτίμηση ότι εάν οι κάλπες όντως άνοιγαν ένα μήνα πριν τότε δεν αποκλείεται να επαληθευόταν η εκτίμηση των συνεργατών του για μία επίδοση κοντά στο 50%.

- O «καραμανλισμός» παραμένει η κυρίαρχη δύναμη εντός Ν.Δ. Παρά το θόρυβο για τις επικοινωνίες μεταξύ των κ. Καραμανλή και Τσίπρα, που μάλλον έπληξαν την εκλογική προσπάθεια Μεϊμαράκη, το χθεσινό αποτέλεσμα έδειξε ότι οι καραμανλικοί διατηρούν ισχυρά ερείσματα στη βάση, και μάλιστα με όρους μεγάλης συμμετοχής που, θεωρητικώς, δεν ευνοούσε τον κ. Μεϊμαράκη. Η δύναμη αποτυπώθηκε εμφατικά στη Θεσσαλονίκη, άνδρο του κ. Απ. Τζιτζικώστα αλλά και εκλογική περιφέρεια του κ. Κώστα Καραμανλή, ο οποίος ψήφισε εκεί. Για την ιστορία, στο Βελλίδειο, το μεγαλύτερο εκλογικό κέντρο της Βορείου Ελλάδος, πρώτος δεν ήρθε ο 37χρονος Περιφερειάρχης αλλά ο Ευ. Μεϊμαράκης

- H επιτυχία του κ. Κυριάκου Μητσοτάκη να περάσει, και μάλιστα με «καθαρή» διαφορά από τον τρίτο, στην επαναληπτική εκλογή συνιστά ομολογουμένως σημαντική παράμετρο των νέων ισορροπιών. Ο πρώην υπουργός επένδυσε σε μία θεσμική παρουσία και σε μία πολιτική καμπάνια και εκμεταλλεύτηκε την κόπωση των ψηφοφόρων από τις εκ του συστάδην μάχες των άλλων υποψηφίων. Δεν είναι τυχαίο ότι ο κ. Μεϊμαράκης δήλωσε ότι, αν αποκλειόταν, αυτόν θα στήριζε, ενώ ο κ. Τζιτζικώστας ότι τον θεωρούσε πιο κοντά στις θέσεις του. Παράλληλα, το σαφώς φιλελεύθερο, μετριοπαθές στίγμα που εξέπεμψε μοιάζει να προσέλκυσε και ψηφοφόρους εκτός στενών κομματικών ορίων της Ν.Δ. (out of the box) επιβεβαιώνοντας την ανάγκη εκσυγχρονισμού του προγραμματικού και πολιτικού λόγου του κόμματος.

- Η αδυναμία του κ. Απόστολου Τζιτζικώστα να μετουσιώσει σε εκλογική δυναμική την ισχυρή επικοινωνιακή εκκίνηση στην κούρσα δεν μπορεί να αποδοθεί μόνον στο «συντηρητικό» ακροατήριο στο οποίο απευθύνθηκε, ούτε βέβαια μονομερώς στην κινητοποίηση των καραμανλικών. Η «φρεσκάδα» της ηλικίας δεν συνοδεύτηκε από φρεσκάδα ιδεών και προτάσεων. Το αντίθετο. Στο πλαίσιο μίας ψηφοθηρικής λογικής, ο νεότερος της κούρσας υιοθέτησε τις πιο συντηρητικές απόψεις πχ για το σύμφωνο συμβίωσης. Ο συντηρητισμός προφανώς υπάρχει στην ελληνική κοινωνία, ωστόσο ο κ. Τζιτζικώστας δεν πέτυχε να τον εκφράσει. Η συμπόρευσή του, δε, με στελέχη όπως ο κ. Μάκης Βορίδης ή ο κ. Τάκης Μπαλτάκος (σ.σ. τρεις ημέρες πριν την εκλογή δήλωσε δημοσίως ότι θεωρεί τους Μεϊμαράκη – Μητσοτάκη ως κεντρώους και τους Τζιτζικώστα – Γεωργιάδη ως δεξιούς) δεν απέδωσε, επίσης, στη διαμόρφωση μίας ισχυρής δεξιάς πλατφόρμας, όχι πάντως με όρους πλειοψηφικούς εντός της Νέας Δημοκρατίας. Βέβαια, το 16-17% του κ. Τζιτζικώστα εφόσον αθροιστεί με το 13% του κ. Γεωργιάδη δίνει ένα 30%, το οποίο ωστόσο δεν είναι ομοιογενές

- H επίδοση του κ. Γεωργιάδη είναι σημαντική, για έναν βουλευτή που δεν έχει κλείσει 4ετία ως μέλος του κόμματος, ωστόσο ενδεχομένως υπολείπεται, σε απόλυτα νούμερα, των σταυρών που ο ίδιος έλαβε στις τελευταίες εθνικές εκλογές.

Ως προς τις εσωκομματικές ισορροπίες, πλην του κ. Κ. Καραμανλή, ενδιαφέρον έχει που επένδυσαν τα υπόλοιπα κορυφαία στελέχη. Οι περισσότεροι κινήθηκαν προς τον κ. Μεϊμαράκη, στη λογική της μη ανατροπής του status quo στο κόμμα. Ο πρώην Πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς μπορεί μεν να μην έλαβε σαφή θέση υπέρ κάποιου υποψηφίου, ωστόσο είχε εμφανώς μέτωπο με τον κ. Ευάγγελο Μεϊμαράκη ενώ εφέρετο να προτιμά την υποψηφιότητα του κ. Αδ. Γεωργιάδη και συνεργάτες ή βουλευτές επιρροής του αυτή του κ. Απ. Τζιτζικώστα. Εκ του αποτελέσματος, ως προς τον κ. Μεϊμαράκη, το αποτέλεσμα δεν είναι καλό για τον κ. Σαμαρά. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι ο πρώην Πρωθυπουργός έχει θετική άποψη για το θεσμικό τρόπο με τον οποίο του έχει συμπεριφερθεί ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης ενώ προφανώς ο βουλευτής Β' Αθήνας έχει καλύτερη επικοινωνία με τον κ. Σαμαρά από ό,τι με το καραμανλικό στρατόπεδο.

Ο δεύτερος γύρος των εκλογών, στις 10 Ιανουαρίου του 2016, συνιστά μία μάχη από τα... παλιά, καθώς το καραμανλικό στρατόπεδο θα βρεθεί ξανά απέναντι στο στρατόπεδο Μητσοτάκη, παρά την άμβλυνση των γραμμών. Ο κ. Μητσοτάκης φιλοδοξεί ότι θα συσπειρώσει δίπλα του το μεγαλύτερο μέρος των ψηφοφόρων του κ. Γεωργιάδη, ο οποίος αναμένεται να τον στηρίξει επισήμως ενώ προσδοκά και σε εισροές από την πλευρά Τζιτζικώστα.

Αντιστοίχως, ο κ. Μεϊμαράκης προσδοκά να κερδίσει όσους «καραμανλικούς» ψήφισαν, παρά τη γραμμή, Τζιτζικώστα ενώ ευλόγως εκτιμά ότι αρκετοί εξ αυτών που στήριξαν τους δύο υποψηφίους που έμειναν εκτός μάχης δεν θα επανέλθουν για τη δεύτερη Κυριακή.

Με τη διαφορά των δύο διεκδικητών στα όρια του διψήφιου, η αναμέτρηση της 10ης Ιανουαρίου είναι μία εντελώς νέα μάχη.​

Δεν υπάρχουν σχόλια: