ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016

Με τις ευλογίες της εκκλησίας μας, άνοιξε τις πύλες της η ετήσια εμποροπανήγυρης Άργους Ορεστικού

ΑΠΟ 22 ΕΩΣ 27 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Καλώς ήλθατε στην

ΕΜΠΟΡΟΠΑΝΗΓΥΡΗ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ

Ο σεπτός ποιμενάρχης μας ευχήθηκε καλές δουλειές στους εκθέτες , δύναμη και κουράγιο στο Δήμαρχο και τους συνεργάτες του
Το απόγευμα της Πέμπτης 22 Σεπτεμβρίου, πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της ετήσιας Εμποροπανήγυρης   Άργους Ορεστικού.
Η τελετή των εγκαινίων ξεκίνησε με τον αγιασμό από το Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Καστοριάς, κ. Σεραφείμ, παρουσία του Δημάρχου Παναγιώτη Κεπαπτσόγλου, δημοτικών συμβούλων, του αντιπεριφερειάρχη Καστοριάς, Σωτήρη Αδαμόπουλου, εκπροσώπων των στρατιωτικών, πυροσβεστικών και αστυνομικών αρχών, περιφερειακών συμβούλων, εκπροσώπων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, φορέων, συλλόγων, δημοτών, εκθετών και επισκεπτών.
Από αριστερά ο Αντιπεριφερειάρχης Σωτήριος Αδαμόπουλος, ο Δήμαρχος Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, έχοντας δίπλα του τη σύζυγό του και την Αντιδήμαρχο Αφροδίτη Μπελονάκη
Στα μέσα της οδού Γιαγκοπούλου, προβάλλει η εικόνα του περικαλλούς Ι. Ν. Αγίου Νεκταρίου με τα επιβλητικά κωδωνοστάσια και τον ψηλό τρούλο που θυμίζει το Μητροπολιτικό Ναό της Αθήνας
 Ο Δήμαρχος, συνεχίζει μία μακροχρόνια και αδιάκοπη παράδοση, την οποία ουσιαστικά την εφάρμοσε ο ίδιος ο λαός του Άργους Ορεστικού και οφείλουμε όλοι μας να τη σεβόμαστε.
Εδώ και δεκαετίες, είθισται την τελευταία μέρα του πανηγυριού, τα σχολεία του Άργους Ορεστικού να μην λειτουργούν με απoφάσεις των άλλοτε Νομαρχών και από το 2010 με απόφαση του Δημάρχου.
Έτσι και φέτος, ο Δήμαρχος Παναγιώτης Κεπαπτσόγλου, πιστός στις παραδόσεις και στη διατήρηση των ηθών και εθίμων, μάς ανακοίνωσε πως την Τρίτη 27 Σεπτεμβρίου, οι σχολικές μονάδες του Δήμου Άργους Ορεστικού δεν θα λειτουργήσουν.
Σας εύχομαι καλά πανηγύρια και καλό Χειμώνα!
Λεωνίδας Ι. Οικονομίδης

Δεκάδες μπαλόνια μοίρασε ο Δήμος Άργους Ορεστικού σε παιδιά και μεγάλους


Η Δημοτική Επιχείρηση Λαϊκής βάσης με περίπτερο σε περίοπτη θέση. Σήμερα η AGROKA είναι η μόνη πιστοποιημένη εταιρία ΦΑΣΟΛΙΩΝ ΓΙΓΑΝΤΕΣ – ΕΛΕΦΑΝΤΕΣ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ (Π.Γ.Ε.) στην Ελλάδα τηρώντας τις πλέον υψηλές προδιαγραφές που θέτει ο Ευρωπαϊκός Κανονισμός 1428/2003.
Γονείς μαθητών μας, παραγωγοί, εκθέτουν την πραμάτεια τους
Το βιβλίο έχει και αυτό τη θέση του...
Το Αργίτικο πανηγύρι είναι ένας θεσμός 5 αιώνων, μιας και γεννήθηκε στα χρόνια της τουρκοκρατίας, τότε που η κωμοπόλή μας ονομαζόταν Χούρπιστα ή Χρούπιστα!
Η εμποροπανήγυρη λειτουργούσε και κατά την τουρκοκρατία, μάλιστα γραπτές νύξεις αναφέρουν ότι η λειτουργία της ξεκίνησε από τις αρχές του 17ου αιώνα. Κάποια εποχή όμως, η λειτουργία της είχε διακοπεί και ξεχαστεί. Το βέβαιο είναι ότι το σημερινό εμπορικό πανηγύρι άρχισε να λειτουργεί από το 1922 και είναι από τα μεγαλύτερα στη βόρεια Ελλάδα.
Ο χώρος ένδυσης, υπόδησης και μπιζού, ελκύει το "ασθενές" φύλο...


Μόνο για τις νοικοκυρές που λατρεύουν την κουζίνα και τα παραδοσιακά φαγητά...
Παραδοσιακά-χειροποίητα οικιακά σκεύη
Οι αργίτες θεωρούμε την εμποροπανήγυρή μας ως ορόσημο του βίου μας μέσα στο χρόνο. Γι' αρκετό χρόνο βιώνουμε το συναίσθημα της προσμονής του και γι' αρκετό χρόνο, επίσης, βιώνουμε τις εντυπώσεις μας από τη λειτουργία της.
Τη λαμπρότητα και τη γοητεία του αργίτικου πανηγυριού απόλυτα ερμηνεύει ο εύστοχος και γλαφυρός κάλαμος του Νικολάου Μέρτζου. Στα 1979 ο διαπρεπής βορειολλαδίτης δημοσιογράφος, εκ Νυμφαίου ορμώμενος, επισκέφθηκε το πανηγύρι του Άργους και τις εντυπώσεις του μετέφερε στο ακόλουθο χρονογράφημά του:

«Είχαν κατέβει όλοι, με τα καλά τους, στο λαϊκό πανηγύρι και ήταν τρυφερή η τελευταία νύχτα του Σεπτεμβρίου στη Χρούπιστα. Κάτω από τις τέντες λάμπαν τα φώτα, βαθειά στο σκοτάδι γύριζε με όλα τα λαμπιόνια της αναμμένα η μεγάλη ρόδα του τσίρκου και τα χρώματα έρρεαν πάνω στα χαρωπά πρόσωπα, χιλιάδες πρόσωπα, ποτάμι. Η τσίκνα από τα ψημένα κρέατα ανέβαινε γαλάζια στον έναστρον ουρανό και πλανιόταν στην άγρυπνη πολιτεία. Ήταν το πανηγύρι.

    Τεράστιες τέντες, με πάνινους θόλους, ανοίγανε μυθικούς θησαυρούς στο λαϊκό μάτι. Κιλίμια και φλοκάτες πολύχρωμες, κεντημένα πουλιά και νεράιδες, μάλλινα στρωσίδια και τομάρια από κατσίκια, νήπια πρόβατα και αγριογούρουνα απλώνονταν στο τσαρσί και τα πασπάτευαν οι γυναίκες, τα ξεδίπλωναν στο φως, τα μετρούσαν, τα παζάρευαν. Παρέκει ξυλόγλυπτα από την Ήπειρο. Χαβάνια και ρόκες, γκλίτσες και κουτάλια με τον Αη-Γιώργη καβαλάρη σκαλισμένο ψηλά, σαΐτες και φλασκιά, δεμένα καλά, από φλαμούρι να κρατούν το νερό δροσερό και να το ευωδιάζουν. Πιατικά με χρυσαφένια στολίδια, γαλάζιες μπορντούρες, κάθε λογής. Και έπειτα, παιχνίδια, μαχαίρια, εργαλεία για την δουλειά στο χωράφι, στο σπίτι, στις μηχανές. Βιβλία πολλά. Άλλο ρομαντζάκι άλλα μαρξιστικά της φτήνειας – όλη η σοφία του κόσμου με μια δραχμή – και τσελεμεντέδες για την κυρά και τις νιόπαντρες. Χάντρες γαλάζιες για το μάτι, χάμουρα πολυποίκιλτα για τα ύστατα άλογα και κουδούνια. Άλλα με ασημένιους ήχους, άλλα χαλκά και μερικά για τα γκεσέμια, τεράστια, μαυρισμένα στην φωτιά, γλουν, γλουν. Τ' άκουγες να ηχούν πώς τα δοκίμαζαν κι αμέσως χύνονταν τριγύρω η αίσθηση πως περνά ο Αρχηγός. 

Τυριά και χαλβάδες Φαρσάλων, λουκούμια του Μούσιου και ένας παράδεισος με ζαχαρωτά, όλα λαχταριστά, τακτοποιημένα σε επάλληλες σειρές από γυάλες – με καμπύλα καπάκια. Και μαλλί της γριάς, κάστανα βραστά, ψητά και χύμα στο τσουβάλι – φρέσκα. Ντουντούκες, πίπιζες, κασέτες και ζεμπεκιές. Κλαρίνα και γκιούμια βαρειά, με βαρύτιμες μουσικές, φερμένες από τα πολύ παλιά χρόνια. Φυσαρμόνικες. Και κοσμήματα να λάμπουν με μύριες ανταύγειες. Χρυσαφικά και πλαστικά τραίνα, αυτοκινητάκια, κουζίνες για τα κοριτσάκια – ότι βάνει ο νους του ανθρώπου. Σαν παραμύθι μέσα στη νύχτα. Είχαν κατέβει ξωμάχοι απ’ τον Γράμμο κι αγρότες από τους μπαχτσέδες του καστοριανού κάμπου, τσομπαναρέοι από το βίτσι και τεχνίτες της γούνας από τα ακάματα εργαστήρια της Καστοριάς, στητοί Μακεδόνες απ’ τα Κορέστια και λιγοστοί ψαράδες  της λίμνης, ένα πλήθος γεμάτο παιδιά, γυναίκες και προσδοκίες.
Η νύχτα τους ετύλιγε όλους, χλιαρή με την οσμή του Φθινοπώρου και δεν έπεφτε βελόνι στους δρόμους. Μια πάνινη πολιτεία ξανοίγονταν με μουσικές, με την βοή των βημάτων και με τελάληδες που διαλαλούσαν πραμάτειες στο λαϊκό πανηγύρι. Σαν κάποιος προικισμένος σκηνοθέτης νάχει ανοίξει μια παρένθεση εκεί πέρα και έφερνε  στον κόσμο κάτι από τα παλαιά παραμύθια».

Από το προσωπικό μου αρχείο 
"ΑΡΓΟΣ, ΠΟΛΗ ΟΡΕΣΤΙΔΑΣ"

ΛΟΥΝΑ ΠΑΡΚ
Ο Αγαπημένος χώρος των παιδιών, με καινούρια παιχνίδια!



Κάθε χρόνο στην ίδια θέση με φρέσκο και λαχταριστό παγωτό
Από τους παλαιότερους πανηγυρτζήδες, ο συμπολίτης και συνδημότης, Κωνσταντίνος Μαυρίδης
Πανταχού παρών, ο μόνιμος υπάλληλος του Δήμου, Πασχάλης Ρορόπουλος.
Οι ακούραστοι και παντός καιρού, συμβασιούχοι υπάλληλοι του Δήμου, Σωτήρης Παπασωτηρίου και Στέλιος Αποστολίδης. Τους είδα και μία φορά να κάθονται!
Ο χώρος της εμποροπανήγυρης προστατεύεται και φυλάσσεται μέρα-νύχτα από την ελληνική αστυνομία, καθώς επίσης και από άνδρες ιδιωτικής ασφάλειας (Security)

Δεν υπάρχουν σχόλια: