ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Πέμπτη 3 Νοεμβρίου 2016

Αντώνης Κοτσακάς: Aπό το «βαθύ» ΠΑΣΟΚ, στον πολιτικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ

"Έφυγαν οι ανιδιοτελείς και ιδεολόγοι και ήρθαν οι τέως σοσια-λιστές για να σώσουν την Ελλάδα και τον ΣΥΡΙΖΑ!

kathimerini.gr
ΣΤΑΥΡΟΣ ΠΑΠΑΝΤΩΝΙΟΥ
Άρωμα παλαιού ΠΑΣΟΚ είχε η επιλογή του Εκτελεστικού Γραφείου του ΣΥΡΙΖΑ να αναθέσει στον Αντώνη Κοτσακά, μία καθ’ όλα κομβική θέση στο νέο οργανόγραμμα του κόμματος, αυτή του αρμοδίου για τον πολιτικό σχεδιασμό.

Οι παλαιότεροι θα θυμούνται ασφαλώς πως ο Αντώνης Κοτσακάς, μόνο τυχαίος δεν είναι στον δημόσιο βίο. Ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ και βουλευτής του κόμματος για έντεκα συναπτά έτη, από το 1989 ως το 2000, ενώ δύο φορές έλαβε υπουργικό χαρτοφυλάκιο. Την πρώτη την περίοδο 1993—1994 ως υφυπουργός Εργασίας και την δεύτερη το 1994- 1996 ως υπουργός Αιγαίου.

Αυτό που ωστόσο χαρακτήρισε εν πολλοίς την πολιτική του διαδρομή είναι το γεγονός πως από τις αρχές της «χρυσής» δεκαετίας του 1980 αποτέλεσε συνεργάτη του Άκη Τσοχατζόπουλου και έναν άνθρωπο που συμμετείχε ενεργά στο επιτελείο του, στην προσπάθεια του πρώην υπουργού να εκλεγεί πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ το 1996 με αντίπαλο τον Κώστα Σημίτη.

Οι γνωρίζοντες τα παρασκήνια των εσωκομματικών εκλογών του 1996, ξέρουν πως ο κ. Αντώνης Κοτσακάς, ως σταθερός θιάσωτης της αριστερής τάσης του κόμματος απέναντι στους εκσυγχρονιστές, αποτελούσε έναν βασικό εκλογικό βραχίονα του ισχυρού τότε Άκη Τσοχατζόπουλου που επηρέαζε κόσμο, ως «γέννημα – θρέμμα» του κινήματος από το 1974.

Στο παλμαρέ του έχει και μία από τις κομματικές θέσεις που τον καθιέρωσαν στην συνείδηση της κομματικής βάσης και ήταν αυτή του γραμματέα Οργανωτικού του ΠΑΣΟΚ την καυτή περίοδο 1989—1993. Τότε ο Ανδρέας Παπανδρέου αντιμετώπιζε πανταχόθεν επιθέσεις και ο κ. Κοτσακάς είχε παίξει αριστοτεχνικά έναν ρόλο αμορτισέρ σε εκείνες τις επιθέσεις κρατώντας τις δυνάμεις του Κινήματος.

Η μεταπήδηση στον ΣΥΡΙΖΑ

Όσοι γνωρίσουν τον κ. Κοτσακά λένε πως πάντα ήταν σταθερός στις σοσιαλιστικές απόψεις του, κάτι που τα τελευταία χρόνια των Μνημονίων τον απομάκρυναν από το κόμμα που γαλουχήθηκε. Οριστικά την κομματική του ταυτότητα την υπέστειλε το 2011 και μαζί ξεκίνησε το καινούργιο «φλερτ» με τον ανερχόμενο τότε Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ και δη την σοσιαλιστική τάση του.

Αυτό επισημοποιήθηκε το 2012 όταν εξελέγη στη νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ τον Οκτώβριο του 2015 ο Αλέξης Τσίπρας τον εμπιστεύτηκε για την θέση της Πολιτικής Γραμματείας, κάτι που οδήγησε τον κ. Κοτσακά στην εκλογή του και μάλιστα στην δεύτερη θέση.

Αυτό που λέγεται ότι επηρέασε τότε τον Αλέξη Τσίπρα και προφανώς έπαιξε ρόλο και στην τωρινή εκλογή του ως επικεφαλής του πολιτικού σχεδιασμού, είναι η συσσωρευμένη εμπειρία του στο «εσωτερικό μέτωπο» του πάλαι ποτέ κραταιού ΠΑΣΟΚ και η ικανότητα του να «διοικεί ανθρώπους». 

Όχι συνεργάτης στα υπουργεία

Ο κ. Κοτσακάς παρά το γεγονός ότι υπήρξε συνεργάτης του κ. Τσοχατζόπουλου, δεν είχε αναμιχθεί στις κυβερνητικές αποφάσεις του έγκλειστου σήμερα στις φυλακές Κορυδαλλού κ. Τσοχατζόπουλου, κάτι που είχε τονίσει ουκ ολίγες φορές σε δημόσιες τοποθετήσεις του.

«Ναι, συνεργάστηκα με τον Άκη Τσοχατζόπουλο, ειδικά την περίοδο ’89- ’93, εκείνος ως γραμματέας του κόμματος κι εγώ ως γραμματέας Οργανωτικού. Ναι, συνεργάστηκα με τον κ. Τσοχατζόπουλο στις εσωκομματικές εκλογές του ’96 αλλά δεν είχα οποιαδήποτε σχέση με τα κυβερνητικά καθήκοντα του κ. Τσοχατζόπουλου και τις όποιες άλλες δραστηριότητες του. Συγκρούστηκα με τον κ. Τσοχατζόπουλο στο Συνέδριο του 2001 όταν εγώ άσκησα δριμεία κριτική κι εκείνος από την επιθυμία τη δική του και του περιβάλλοντος του να κατέχει υπουργική θέση στρογγύλεψε εντελώς την πολιτική του» είχε πει σε συνέντευξη του στην εφημερίδα «Πολίτης της Χίου» το 2012.

Στην ίδια συνέντευξη ο κ. Κοτσακάς είχε δηλώσει, σκιαγραφώντας το ιδεολογικό του προφίλ πως «κάνοντας αναδρομή πιάνω τον εαυτό μου να έχει κάνει λάθη κι αυτό που προτάσσω είναι ότι παρέμεινα στο ΠΑΣΟΚ οργανικά περισσότερο από όσο άντεχα. Πίστεψα ότι εγώ μαζί με συντρόφους μου μπορούσαμε να αποτελέσουμε αντίβαρο για να αποτρέψουμε τη μετατόπιση του ΠΑΣΟΚ προς συντηρητικότερες θέσεις».

Η πρόσφατη εκλογή του ως επικεφαλής του πολιτικού σχεδιασμού του ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε το θέμα της παλιάς συνεργασίας του με τον Άκη Τσοχατζόπουλο. Σε σημερινή του συνέντευξη στο Action 104,6 ο κ. Κοτσακάς επανέλαβε πως δεν ήταν ποτέ στα υπουργεία που διηύθυνε ο Άκης Τσοχατζόπουλος και πως «η μόνη συνάφεια που είχα ήταν ότι εκείνος ήταν εκλεγεμένος γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής και εγώ εκλεγμένος γραμματέας του οργανωτικού τα δύσκολα χρόνια του '90».

Για πολλούς πάντως η εμπιστοσύνη που δείχνει ο Αλέξης Τσίπρας στο πρόσωπο του, δεν έχει να κάνει μόνο με τις ικανότητες του, που έχουν αποδειχτεί στην πράξη και ιδιαίτερα την περίοδο 1989-1993, αλλά και με το γεγονός πως διατηρεί ακόμα πολλούς δεσμούς με παλιά στελέχη του «Κινήματος» που ανήκουν στην ίδια «αριστερή» τάση και μπορούν να αποτελέσουν τον εκλογικό αιμοδότη του ΣΥΡΙΖΑ, σε μία μελλοντική εκλογική αναμέτρηση, που είναι βέβαιο πως δεν θα περισσεύει κανείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: