ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Κυριακή 26 Ιουλίου 2020

Το Άργος Ορεστικό τίμησε την πολιούχο του, Αγία Παρασκευή

"Ἁγία ἔνδοξε ὁσιομάρτυς Παρασκευή, χάριζε καί σʼ ἐμᾶς δύναμη καί ὑπομονή, γιά νά δίνουμε πάντοτε καί παντοῦ μαρτυρία Χριστοῦ!"


Με κάθε τιμή και μεγαλοπρέπεια το Άργος Ορεστικό γιορτάζει την προστάτιδά του, Αγία Παρασκευή
Με αισθήματα χαρμολύπης, λόγω των θλιβερών γεγονότων στη Βασιλεύουσα, πλήθος ευσεβών χριστιανών συμμετείχαν τόσο στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία όσο και στη λιτανεία της Ιερής Εικόνας, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καστοριάς κ. Σεραφείμ.
Είναι μία Αγία που ενώνει όλη την Ελλάδα 
Από την Κομοτηνή μέχρι τους Μολάους και από τη Δρόπολη της Β. Ηπείρου μέχρι τη Γεροσκήπου στη μαρτυρική Κύπρο. Στο Λαγκαδά, τα Τέμπη, τους Σοφάδες, το Δομοκό, τη Χαλκίδα, το Λαύριο, την Αγία Παρασκευή στην Αθήνα και σε πολλά χωριά του ελλαδικού χώρου, χιλιάδες πιστοί θα προσέλθουν στους Ιερούς Ναούς για να προσκυνήσουν την εικόνα της και να ζητήσουν τη χάρη και τις πρεσβείες της...

Ιερός Ναός Αγίας Παρασκευής Άργους Ορεστικού

''Κατά την παράδοση, στην θέση όπου σήμερα υπάρχει ο ναός της Αγ. Παρασκευής υπήρχε κατά την εποχή του Βυζαντίου η Μονή των Αρμονιανών με καθολικό στο όνομα της Αγ. Παρασκευής. Εδώ διατελεί εξόριστος και πεθαίνει ο πατριάρχης Φώτιος ο α’.
Μετά την κατάκτηση της περιοχής από τους Οθωμανούς και την εγκατάσταση σ’ αυτήν μουσουλμανικών πληθυσμών ο ναός μετατράπηκε σε τζαμί, το γνωστό μέχρι το 1925 Τζουμά Τζαμί (Παρασκευής Τζαμί). Ήταν ένα από τα τέσσερα τεμένη που υπήρχαν στην τουρκοκρατούμενη Χρούπιστα. Το πίσω μέρος του Τζαμιού αναφέρεται πως ήταν τόπος ταφής μουσουλμάνων.
Μετά την ανταλλαγή των πληθυσμών και την αποχώρηση από τη Χρούπιστα των μουσουλμάνων, με τη βοήθεια των τοπικών αρχών και κυρίως του βουλευτή Ιωάννη Ζάχου χορηγείται από το αρμόδιο υπουργείο η άδεια για την ανέγερση ιερού ναού.

Κυριακή 5 Οκτωβρίου 1925, κατατέθηκε ο θεμέλιο λίθος από τον μητροπολίτη Καστορίας Ιωακείμ Λεπτίδη.

Κυριακή 6 Σεπτεμβρίου 1931, τελούνται τα εγκαίνια του Ιερού Ναού από τον ίδιο μητροπολίτη.''

Δεν υπάρχουν σχόλια: