Όλα εξ αποστάσεως! Από μακριά και αγαπημένοι...αλλά και ακοινώνητοι!
Αλλά η στάση της υπουργού, για μία ακόμη φορά, αρκετά σκληρή και μας ενοχλεί!
Σε τεταμένο κλίμα διεξήχθη η συνάντηση της ΟΛΜΕ με τη Νίκη Κεραμέως.
Η ΟΛΜΕ τάχθηκε κατά της ψηφιοποίησης της εκλογικής διαδικασίας, της διενέργειάς της ημέρα Σάββατο και πρότεινε την αναβολή της για ένα οκτάμηνο ή τη διενέργεια δια ζώσης εργάσιμη ημέρα (με ή χωρίς άδεια).
Η Υπουργός δήλωσε ότι οι εκλογές θα γίνουν αποκλειστικά με ηλεκτρονική ψηφοφορία το Σάββατο 7-11-2020.
Τόνισε επίσης ότι το πληροφοριακό σύστημα με το οποίο θα γίνουν οι εκλογές είναι το σύστημα “ΖΕΥΣ” με το οποίο διεξάγονται και οι πρυτανικές εκλογές στα Πανεπιστήμια.
Είπε ότι το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης εγγυάται την ασφάλεια και το αδιάβλητο της διαδικασίας.
Δήλωσε επίσης ότι εάν οι παρατάξεις της ΟΛΜΕ αποσύρουν τα ψηφοδέλτια τους, οι εκλογές θα γίνουν με όσους υπάρχουν! Αν δεν θα υπάρχουν υποψήφιοι, δεν θα υπάρξουν και αιρετοί!
Εκ μέρους του ΥΠΑΙΘ συμμετείχαν η Υπουργός Νίκη Κεραμέως, η Υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη, η Γενική Γραμματέας Σίσσυ Γκίκα, ενώ από την ΟΛΜΕ, ο Πρόεδρος Θεόδωρος Τσούχλος, ο Αντιπρόεδρος Θεόδωρος Μαλαγάρης, ο Ειδικός Γραμματέας Ανδρέας Παπαδαντωνάκης, ο Οργανωτικός Γραμματέας Νίκος Παπαχρήστος, καθώς και τα μέλη του ΔΣ Ιωάννης Σαμοΐλης και Δημήτρης Ακτύπης.
Στη συνάντηση η ηγεσία του υπουργείου ενημέρωσε τους συμμετέχοντες ότι ακολουθούνται τα μέτρα προστασίας και πρόληψης που συνέστησε η Επιτροπή των Ειδικών Επιστημόνων για την επαναλειτουργία των σχολείων.
Επίσης, υπογράμμισε ότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα μαθητών αντιπροσωπεύουν αθροιστικά από την αρχή της χρονιάς το 0,01% του συνόλου, των εκπαιδευτικών το 0,03%, ενώ – με βάση τα σημερινά δεδομένα – είναι εμφανής η τάση τα λίγα αυτά κρούσματα να προέρχονται έξω από το σχολείο και όχι μέσα από τη σχολική κοινότητα.
Η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε αναλυτικά στη διερεύνηση της δυνατότητας που έχει κάνει το ΥΠΑΙΘ εδώ και πολλούς μήνες για λειτουργία σε εναλλασσόμενες βάρδιες (πρωί – απόγευμα), και για τις δυσκολίες που θα προέκυπταν για τους εργαζόμενους γονείς των οποίων τα παιδιά θα πήγαιναν σχολείο απόγευμα, την αδυναμία λειτουργίας των ολοήμερων και τη συνακόλουθη αύξηση επαφής παιδιών με τις πλέον ευπαθείς ομάδες, τους παππούδες και τις γιαγιάδες, τα προβλήματα με τους εκπαιδευτικούς με πολλαπλές αναθέσεις κ.ά. Το πιο αποτελεσματικό μέτρο ειδικά για την ηλικιακή ομάδα των μαθητών στην οποία οι αποστάσεις τηρούνται πιο δύσκολα, είναι η χρήση μάσκας.
• Προσλήψεις και διορισμοί.
Η ηγεσία ενημέρωσε ότι έχουν γίνει ήδη περισσότερες από 44.000 προσλήψεις και μόνιμοι διορισμοί, και επιπρόσθετα προσλαμβάνονται 2.800 ψυχολόγοι και κοινωνικοί λειτουργοί, ενώ θα ακολουθήσουν και νέες προσλήψεις με τρίμηνες συμβάσεις (με δυνατότητα ανανέωσης) για να καλυφθούν ανάγκες που προκύπτουν από εκπαιδευτικούς που νοσούν ή ανήκουν σε ομάδες αυξημένου κινδύνου, αλλά για το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί με σεβασμό στα χρήματα του Έλληνα φορολογούμενου. Αναφορικά με τους 10.500 μόνιμους διορισμούς στη γενική εκπαίδευση, η Υπουργός επεσήμανε ότι έχουν ήδη εκδοθεί, σε στενή συνεργασία μεταξύ ΥΠΑΙΘ και ΑΣΕΠ, οι προσωρινοί πίνακες, και καταβάλλονται άοκνες προσπάθειες να ολοκληρωθεί η εξέταση των ενστάσεων με τη δέουσα προσοχή και να εκδοθούν το συντομότερο οι οριστικοί πίνακες.
• Εννιάμηνες άδειες ανατροφής σε νεοδιόριστους.
Το νομικό καθεστώς προβλέπει διαφοροποίηση μεταξύ διοικητικών υπαλλήλων και εκπαιδευτικών, και η Υπουργός εξήγησε ότι η σχετική εγκύκλιος εφαρμόζει τον ισχύοντα νόμο, ενώ ζήτησε από τους εκπροσώπους της ΟΛΜΕ προτάσεις, εφόσον θεωρούν ότι το καθεστώς αυτό χρήζει τροποποίησης. Η κα Κεραμέως υπενθύμισε την ευαισθησία που έχει επιδείξει το Υπουργείο, παρέχοντας, για παράδειγμα, τη δυνατότητα απόσπασης προ διετίας από το διορισμό τους, σε πολύτεκνους, ΑΜΕΑ και οικογένειες αυτών.
• Ολιγομελή τμήματα.
Η υπουργός ενημέρωσε τους εκπροσώπους της ΟΛΜΕ ότι έχει ήδη εγκριθεί το 98,5% των ολιγομελών τμημάτων των ΓΕΛ και το 98,2% των ΕΠΑΛ, προκειμένου να καλυφθούν οι ανάγκες.
Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ | Τι είναι, πώς λειτουργεί η εφορευτική επιτροπή και πώς ψηφίζουμε
Η «Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ» είναι ένα πληροφοριακό σύστημα για την αδιάβλητη διεξαγωγή απόρρητων ψηφοφοριών με αμιγώς ηλεκτρονικό τρόπο.
Σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως με αυτό το σύστημα θα πραγματοποιηθεί η ηλεκτρονική ψηφοφορία για την ανάδειξη των υπηρεσιακών συμβουλίων το Σάββατο 7 Νοεμβρίου.
Είπε μάλιστα ότι το Υπουργείο Παιδείας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με το υπουργείο ψηφιακής διακυβέρνησης και ότι το σύστημα θα είναι απολύτως έτοιμο στις 7/11 και ότι η μυστικότητα και το αδιάβλητο της ψηφοφορίας είναι απολύτως εξασφαλισμένα.
Τι είναι όμως αυτή η Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ και πώς λειτουργούν τα επιμέρους “οργανικά” στοιχεία της;
Η Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ είναι ένα πληροφοριακό σύστημα, που σας βοηθάει να διεξάγετε τη διαδικασία των εκλογών παντός τύπου, με ψηφιακό τρόπο. Τόσο η προετοιμασία της ψηφοφορίας από τη διεξάγουσα αρχή, όσο και η υποβολή της ψήφου από τους ψηφοφόρους, γίνονται απομακρυσμένα μέσω του Διαδικτύου.
Η Ψηφιακή Κάλπη ΖΕΥΣ μπορεί να αξιοποιηθεί από κάθε ενδιαφερόμενο που επιθυμεί να διοργανώσει εκλογές παντός τύπου. Έχει εξυπηρετήσει μέχρι σήμερα πάνω από 830 ψηφοφορίες και πάνω από 230.000 ψηφοφόρους για τα Ελληνικά Πανεπιστήμια (Καθηγητές και Φοιτητές), και άλλους φορείς, Συλλόγους, Οργανισμούς, Εμπορικές και Τουριστικές Επιχειρήσεις, και Ιδιώτες.
Η επικοινωνία των αρχών και των ψηφοφόρων με το πληροφοριακό σύστημα ΖΕΥΣ γίνεται μέσω ενός απλού web browser, ενώ προστατεύεται όπως ακριβώς και οι ηλεκτρονικές οικονομικές συναλλαγές. Η ακεραιότητα της ψηφοφορίας είναι μαθηματικά επαληθεύσιμη από τον καθένα μέσω της χρήσης κρυπτογραφίας, και χωρίς καμία προσβολή του απόρρητου. Υποστηρίζονται πολλαπλά είδη ψηφοδελτίων και εκλογικών συστημάτων, όπως ερωτήσεις πολλαπλών επιλογών, ψηφοφορίες με διαφορετικό ψηφοδέλτιο ανά συνδυασμό, και ψηφοδέλτια για ταξινομική ψήφο (STV).
Η Εφορευτική Επιτροπή
Τα μέλη της εφορευτικής επιτροπής στο σύστημα «Ζευς» είναι οι κλειδοκράτορες της ψηφοφορίας. Τα μέλη της επιτροπής λαμβάνουν ειδικά κρυπτογραφικά κλειδιά, τους Κωδικούς Ψηφοφορίας. Οι κωδικοί αυτοί είναι όλοι απαραίτητοι για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας καθώς και για την αποκρυπτογράφηση των αποτελεσμάτων. Εάν χαθεί έστω και ένας, η ψηφοφορία δε θα μπορέσει να ολοκληρωθεί, καθώς θα είναι αδύνατη η αποκρυπτογράφηση των ψηφοδελτίων. Κάθε μέλος της εφορευτικής επιτροπής είναι υπεύθυνο για τη διαφύλαξη του δικού του Κωδικού, ενώ το σύστημα «Ζευς» έχει και αυτό ένα Κωδικό για κάθε ψηφοφορία, σαν να ήταν μέλος της επιτροπής.
Η πρώτη πράξη του κάθε μέλους της επιτροπής είναι να εισέλθει στον ιστότοπο της ψηφοφορίας, να παράξει έναν καινούριο Κωδικό Ψηφοφορίας, και στη συνέχεια να καταθέσει το δημόσιο τμήμα του στο σύστημα «Ζευς». Η ψηφοφορία μπορεί να αρχίσει μόνο όταν όλα τα μέλη της επιτροπής έχουν εκτελέσει και επιβεβαιώσει αυτό το βήμα.
Μετά το πέρας της ψηφοφορίας η αποκρυπτογράφησή των ψηφοδελτίων είναι αδύνατη χωρίς όλους τους Κωδικούς Ψηφοφορίας. Κάθε μέλος της εφορευτικής επιτροπής συνδέεται με το σύστημα «Ζευς» για να παρέχει τα κρυπτογραφικά δεδομένα που είναι απαραίτητα για την εξαγωγή των περιεχομένων των ψηφοδελτίων. Η παροχή των κρυπτογραφικών δεδομένων δεν προσβάλει το απόρρητο της ψηφοφορίας.
Η Μίξη των Ψηφοδελτίων
Προκειμένου να διασφαλιστεί το απόρρητο της ψήφου, όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία της ψηφοφορίας, και πριν γίνει η καταμέτρηση των ψήφων, παρεμβάλλεται ένα ενδιάμεσο στάδιο μίξης των ψηφοδελτίων. Στο στάδιο αυτό τα ήδη κρυπτογραφημένα, από τους ψηφοφόρους, ψηφοδέλτια, κρυπτογραφούνται με ειδικό τρόπο εκ νέου από το σύστημα «Ζευς», ώστε πλέον να μην είναι αναγνωρίσιμα και αναδιατάσσονται τυχαία. Στο τέλος της διαδικασίας μίξης έχουμε ένα σύνολο ψηφοδελτίων τα οποία όταν αποκρυπτογραφηθούν θα έχουν τα ίδια περιεχόμενα με τα αρχικά, αλλά είναι αδύνατον να τα συνδέσουμε με τους χρήστες που τα υπέβαλαν. Με μέριμνα της εφορευτικής επιτροπής, υπολογιστές εκτός του συστήματος «Ζευς» μπορούν να συμμετάσχουν στη μίξη χωρίς κίνδυνο αλλοίωσης της διαδικασίας. Όπως και με την επιτροπή, αρκεί και μόνο ένας τίμιος συμμέτοχος στη μίξη για να εξασφαλιστεί το απόρρητο.
Ο Ψηφοφόρος
Ο ψηφοφόρος λαμβάνει μήνυμα στο ηλεκτρονικό του ταχυδρομείο όταν η ψηφοφορία είναι έτοιμη να αρχίσει. Το μήνυμα τον πληροφορεί για την ακριβή ημερομηνία και ώρα έναρξης και λήξης της ψηφοφορίας. Για κάθε αλλαγή που γίνεται λαμβάνει και νέο μήνυμα.
Στο μήνυμα περιέχεται ένας προσωπικός και απόρρητος σύνδεσμος στον ιστότοπο του συστήματος «Ζευς». Η διαδικασία υποβολής της ψήφου ξεκινά ακολουθώντας το σύνδεσμο αυτό, εφόσον βέβαια η ψηφοφορία βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Διαφορετικά ο ψηφοφόρος ενημερώνεται αναλόγως.
Στην οθόνη του ψηφοφόρου εμφανίζεται ένα εισαγωγικό σημείωμα που περιγράφει τη διαδικασία υποβολής ψήφου. Η διαδικασία αποτελείται από δύο βήματα, την επιλογή των υποψηφίων στο ψηφοδέλτιο, και την υποβολή του ψηφοδελτίου.
Στο βήμα της επιλογής, εμφανίζεται στην οθόνη μια αναπαράσταση ενός ψηφοδελτίου, καθώς και οι απαραίτητες πληροφορίες και οδηγίες. Ο ψηφοφόρος συνθέτει διαδραστικά το ψηφοδέλτιο της επιλογής του.
Όταν ολοκληρώσει τη διαδικασία της επιλογής, ο ψηφοφόρος προχωρά στην υποβολή του ψηφοδελτίου. Το επιλεγμένο ψηφοδέλτιο κρυπτογραφείται στον τοπικό υπολογιστή του ψηφοφόρου και στη συνέχεια υποβάλλεται μέσω δικτύου στο σύστημα «Ζευς». Το σύστημα εκδίδει ψηφιακή απόδειξη καταχώρισης της ψήφου σε μορφή απλού αρχείου κειμένου, την οποία ο ψηφοφόρος οφείλει να φυλάξει, καθώς είναι απαραίτητη για την υποβολή και επεξεργασία τυχόν ενστάσεων.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου