ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2023

Νέες παρεμβάσεις για στήριξη της κοινωνίας



Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου στην Κοζάνη:
  • Θα υπάρξει ένα έκτακτο βοήθημα για τους συνταξιούχους που δεν είδαν αύξηση στις συντάξεις τους από την 1/1/23. Θα είναι μεταξύ 200 και 300 ευρώ, ανάλογα με το ύψος της σύνταξης που λαμβάνει ο καθένας. Η παροχή θα δοθεί εφάπαξ και εκτιμούμε ότι θα προσεγγίσει συνολικά τα 300 εκ. ευρώ.
  • Η ερώτηση που κάνουν πολλοί είναι τι γίνεται αν έχω χάσει κάποιες δόσεις από μία ρύθμιση των 120 ή των 72 δόσεων. Γίνεται αυτές οι ρυθμίσεις με κάποιο τρόπο να αναβιώσουν; Η απάντηση είναι ναι ότι θα γίνεται από εδώ και στο εξής. Συγκεκριμένα καταβάλλοντας δύο μηνιαίες δόσεις θα μπορούν οι πολίτες να αναβιώσουν παλαιές συμμετοχές τους σε ρυθμίσεις από τις οποίες είχαν βγει.
  • Υπάρχουν και συμπολίτες μας που ήταν απολύτως συνεπείς και οι οποίοι αυτή τη στιγμή δυσκολεύονται να εξυπηρετήσουν τις υποχρεώσεις του μετά την πανδημία. Θέλουμε να κάνουμε κάτι και για αυτούς. Είναι τα θύματα της ενεργειακής κρίσης και για αυτό θα υπάρξουν εξαγγελίες για νέα σχήματα από 36 έως 72 δόσεις για τους συνεπείς δανειολήπτες που δημιούργησαν νέες οφειλές τα τελευταία χρόνια.
  • Θα χρηματοδοτήσουμε την επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο για όλο το 2023. Είναι μία σημαντική παρέμβαση ύψους 76 εκατ. ευρώ. Ταυτόχρονα έχω ζητήσει από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όλες οι εκκρεμότητες οι οποίες υπάρχουν σχετικά με αποζημιώσεις να τρέξουν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, ώστε να μην έχουμε εκκρεμότητες οι οποίες έρχονται από το παρελθόν.
Μονάδα στρατηγικής εφεδρείας για τη χώρα η «Πτολεμαΐδα 5»

Ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης επισκέφτηκε τον νέο σταθμό παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ «Πτολεμαΐδα 5», στο πλαίσιο της διήμερης περιοδείας του στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:
  • «Είναι ένα πολύ σπουδαίο, ένα πολύ σημαντικό έργο για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, για τη ΔΕΗ, ένα έργο με σημαντική εγχώρια προστιθέμενη αξία»
  • «Η μονάδα αυτή θα αποτελέσει στο μέλλον μονάδα στρατηγικής εφεδρείας για τη χώρα, αλλά είναι μία μονάδα η οποία θα έλεγα ότι κλείνει έναν κύκλο σχεδόν 70 ετών παρουσίας της ΔΕΗ εδώ στην περιοχή της Πτολεμαΐδας. Θα λειτουργεί για πολλά χρόνια ακόμα με αυτήν την μορφή και θα εξακολουθεί βέβαια να δίνει και δουλειές για πολλά χρόνια ακόμα, όχι μόνο στους εργαζόμενους στη μονάδα, αλλά και σε όσους εργάζονται στα ορυχεία τα οποία θα τροφοδοτούν τη μονάδα αυτή με λιγνίτη».
  • «Η στρατηγική της μετάβασης προς ένα πράσινο μέλλον είναι δεδομένη και θα έλεγα ότι είναι και αδιαπραγμάτευτη. Αλλά ταυτόχρονα δεν πρέπει να ξεχνάμε τη σημασία που αποδίδουμε στην στρατηγική επάρκεια της χώρας σε καύσιμα τα οποία είναι εγχώρια».
Η «Πτολεμαΐδα 5», ισχύος 660 MW, είναι η πιο σύγχρονη και αποδοτική λιγνιτική μονάδα που διαθέτει η Ελλάδα. Χάρη στην αξιοποίηση των βέλτιστων τεχνολογιών στον σχεδιασμό της είναι ικανή να ανταγωνιστεί μονάδες που χρησιμοποιούν φυσικό αέριο, με τις ελάχιστες δυνατές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, ενώ μπορεί να παράγει 43% περισσότερη ενέργεια με 7% λιγότερη κατανάλωση καυσίμου.
  • Η νέα μονάδα θα συμβάλλει στη θωράκιση της ενεργειακής ασφάλειας της Ελλάδας, ειδικά δεδομένων των προκλήσεων στον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης που προκάλεσε η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, δίχως να επηρεάζεται η σταθερή υλοποίηση της πράσινης μετάβασης.
  • Με τη λειτουργία της «Πτολεμαΐδας 5» δημιουργούνται 800 νέες θέσεις εργασίας στην περιοχή, ενώ στην κατασκευή της απασχολήθηκαν 2.000 άτομα και συμμετείχαν περισσότερες από 100 ελληνικές επιχειρήσεις.
  • Η μονάδα διανύει περίοδο δοκιμαστικής λειτουργίας και αναμένεται να ενταχθεί πλήρως στο δίκτυο εντός των επόμενων τριών μηνών, έχοντας μάλιστα τη δυνατότητα να παρέχει θερμική ενέργεια για την τηλεθέρμανση της πόλης της Πτολεμαΐδας.
Η Κυβέρνηση της Γαλλίας θέτει σε εφαρμογή «καλάθι του νοικοκυριού» με 50 προϊόντα στα πρότυπα της Ελλάδας

Η επιτυχία που σημειώνει το «καλάθι του νοικοκυριού» στη χώρα μας, μπορεί να αμφισβητείται από τον ΣΥΡΙΖΑ, οδηγεί όμως και άλλες ευρωπαϊκές χώρες στην ανάπτυξη αντίστοιχης πρωτοβουλίας. Ήδη ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ κάλεσε τα καταστήματα λιανικής πώλησης τροφίμων να κάνουν περισσότερα για να βοηθήσουν τους καταναλωτές να τα βγάλουν πέρα με τις υψηλές τιμές και ζήτησε να συμφωνήσουν σε ένα αντιπληθωριστικό καλάθι καθημερινών βασικών προϊόντων σε χαμηλές τιμές. Ζήτησε συγκεκριμένα οι μεγάλες αλυσίδες λιανικής, να διαθέτουν από τον ερχόμενο μήνα ένα καλάθι περίπου 50 καθημερινών ειδών σε εκπτωτικές τιμές. Ανέφερε ότι ήδη οι μικρότερες αλυσίδες έχουν συμφωνήσει να συμμετάσχουν στην κυβερνητική πρωτοβουλία και το ίδιο χρειάζεται να κάνουν και οι μεγαλύτερες. Σημειώνεται ότι η γαλλική στατιστική υπηρεσία εκτιμά ότι ο πληθωρισμός στα τρόφιμα θα παραμείνει στο 13% το πρώτο εξάμηνο.
  • Στο μεταξύ, στη χώρα μας το «καλάθι του νοικοκυριού» θα διευρυνθεί -όπως δήλωσε ο Υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης- από σήμερα Τετάρτη με 9 επιπλέον κατηγορίες προϊόντων και θα φτάσει από τις 51 κατηγορίες που είναι τώρα στις 60.
  • Από την έναρξη της Σαρακοστής θα υπάρξει και το «σαρακοστιανό καλάθι», ενώ από την Μεγάλη Εβδομάδα θα υπάρξει και το «πασχαλινό καλάθι».
Σημειώνεται ότι -σύμφωνα με τα στοιχεία του Υπουργείου- το 64% των καταναλωτών ψάχνει και αγοράζει προϊόντα από το «καλάθι του νοικοκυριού», το οποίο ήδη έχει αποκτήσει πολύ μεγάλο μερίδιο στην καθημερινή αγορά στα σούπερ μάρκετ.

Δεν υπάρχουν σχόλια: