Με την τεράστια καταστροφή του περιβάλλοντος ουδείς ασχολείται. Μάλλον, κανένα δεν ενδιαφέρει!
Το κέρδος πάνω απ' όλα και ο πλανήτης, ας "σεληνοποιηθεί"!
athina984.gr
Χριστιάννα Κούσιου
Νέο οικονομικό πλήγμα για την πολύπαθη ΔΕΗ, θεωρείται το ατύχημα με τις κατολισθήσεις στο λιγνιτωρυχείο του Αμύνταιου που σημειώθηκε το Σάββατο, καθώς οι ζημιές μέχρι στιγμής, ξεπερνούν στο 1 δισ. ευρώ.
Από τις κατολισθήσεις, κοίτασμα λιγνίτη 25 εκατ. τόνων, αξίας 500 εκατ. ευρώ, θάφτηκε κάτω από τόνους χώματος, ενώ ολική καταστροφή υπέστησαν και οι τέσσερις γιγάντιοι καδοφόροι εκσκαφείς συνολικής αξίας 80 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, η οικονομική ζημιά για την εταιρεία είναι πολύ μεγάλη και μόνο η αξία του κοιτάσματος λιγνίτη που πιθανόν να μην μπορεί πλέον να εξορυχθεί εκτιμάται στα 400 εκατ. ευρώ.
Για όσο διάστημα παραμένει κλειστό το ορυχείο, εκτός λειτουργίας τίθενται και οι δύο μονάδες του Αμύνταιου (συνολικής ισχύος 600 μεγαβάτ), με το ενδεχόμενο, σε περίπτωση που οι ανάγκες σε ηλεκτρική ενέργεια είναι αυξημένες, να καλυφθούν με άλλους, πιο ακριβούς τρόπους, όπως εισαγωγές από γειτονικές χώρες, κόστος που μάλλον θα διαχυθεί σε όλο το ηλεκτρικό σύστημα, όπως συμβαίνει πάντα σε παρόμοιες περιπτώσεις.
Οι περίπου 1.350 εργαζόμενοι στο ορυχείο και τις μονάδες μένουν επί της ουσίας χωρίς αντικείμενο και σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις θα μετακινηθούν σε άλλες μονάδες και ορυχεία της ΔEΗ.
Στο κόστος δεν συνυπολογίζεται ο λογαριασμός από τις απαλλοτριώσεις και μετεγκατάστασης των κατοίκων του οικισμού των Αναργύρων που θα μοιραστεί η ΔEΗ με το Δημόσιο, καθώς αυτό δεν έχει ακόμη εκτιμηθεί.
Με αυτά τα δεδομένα, άλλη μία παράπλευρη επίπτωση είναι και η απομάκρυνση του σεναρίου πώλησης του ορυχείου, αλλά και του ΑΗΣ Αμυνταίου. Δηλαδή αν, βάσει της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους δανειστές, το συγκρότημα θα συμπεριληφθεί στη λίστα του 40% της λιγνιτικής παραγωγής που θα πρέπει η ΔEΗ να χάσει. Αλλά ακόμη κι αν αυτό συμβεί το τίμημα, αν επιτευχθεί, θα είναι σημαντικά χαμηλό.
Πέραν της οικονομικής απώλειας, οι κατολισθήσεις στο Αμύνταιο προκαλούν νέα σπαζοκεφαλιά σε ΔΕΗ και υπουργείο Ενέργειας σε ότι αφορά την κατάρτιση του καταλόγου με τις προς πώληση μονάδες της εταιρείας. Αν και το Αμύνταιο θεωρούνταν φαβορί στη λίστα, καθώς η άδεια του λήγει το 2019, τα νέα δεδομένα αλλάζουν τα αρχικά σχέδια της κυβέρνησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου