kathimerini.gr
ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ
Ο κύριος Τζουζέπε Κόντε, υποψήφιος πρωθυπουργός της αντισυστημικής πλειοψηφίας στην Ιταλία, έκρινε σκόπιμο να εκθέσει τους τίτλους των σπουδών του. Αποφοίτησε από το καθ’ όλα σεβαστό Σαπιέντσα της Ρώμης και μετά τελειοποίησε τις νομικές του γνώσεις στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και έκανε και έναν γύρο για ενημέρωση και περαιτέρω βελτίωση στη Βρετανία, τη Γαλλία και την Αυστρία – χωρίς να αναφέρει συγκεκριμένα ιδρύματα. Κάποιοι δύσπιστοι αναζήτησαν τα ίχνη του στα πανεπιστήμια του κόσμου, για να διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχει πουθενά το όνομά του στα αρχεία του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Καθότι εκπροσωπεί το Κίνημα των 5 Αστέρων και ο ίδιος δεν έχει ταλέντο κωμικού, όπως ο ιδρυτής του Μπέπε Γκρίλο –δεν ξέρουμε αν έχει κάποιο άλλο ταλέντο– προσπάθησε να καλύψει το κενό βγάζοντας στη βιτρίνα τα πανεπιστημιακά του διπλώματα. Ή εν πάση περιπτώσει κάποια πανεπιστημιακά διπλώματα, έστω και πλαστά. Τα πανεπιστημιακά διπλώματα, ακόμη περισσότερο ο τίτλος του πανεπιστημιακού, έχουν καταντήσει η πανάκεια της πολιτικής ανικανότητας ή της απλής ασχετοσύνης.
Παρ’ ημίν ο θεσμός του πανεπιστημίου είναι απαξιωμένος, πλην όμως ο τίτλος του πανεπιστημιακού όχι μόνον εξακολουθεί να εμπνέει κύρος, αλλά λειτουργεί και ως μεθαδόνη του στερητικού συνδρόμου που προκαλεί στη δημοκρατία μας η απουσία πολιτικού λόγου. Πώς γίνεται αυτό; Θα μου πείτε στην Ελλάδα ζούμε, οπότε τίποτε το παράδοξον δεν μας ξενίζει. Πόσες πανεπιστημιακές περγαμηνές χρειάζονται για να καταστραφεί η οικονομία μιας χώρας; Ρωτήστε τους κ. Βαρουφάκη, Τσακαλώτο και λοιπούς. Πόση πανεπιστημιακή πείρα απαιτείται για να καταστρέψεις την εκπαίδευση; Ρωτήστε τους κ. Μπαλτά και Γαβρόγλου. Πόσα χρόνια πρέπει να έχεις διδάξει στο πολυτεχνείο για να καταλήξεις στο συμπέρασμα ότι η λύση στο πρόβλημα της χώρας είναι η παρασκευή γεμιστών; Ρωτήστε την κ. Φωτίου. Πόση υποκρισία απαιτείται για να εμφανίζεσαι ως αντισυστημικός, επικαλούμενος όμως, για να κερδίσεις κύρος, τους τίτλους του συστήματος;
Τα διπλώματα τον μάραναν τον κ. Κόντε. Και γνήσια να ήσαν, νομίζω δεν ενδιαφέρουν κανέναν. Εκείνο που ενδιαφέρει αντιθέτως είναι τι σκοπεύει να κάνει για να διαχειρισθεί την πολιτική τερατογένεση που βγήκε από τα σπλάχνα της Ιταλίας. Κλείνοντας, θέλω να επισημάνω ορισμένες κοινές αρχές της διεθνούς των αντισυστημικών παραδόξων. Οταν ο κ. Κόντε είπε πως σπούδασε στη Βρετανία, στο μυαλό μου ήρθε η κ. Αυλωνίτου, που είπε πως το διδακτορικό της είναι στην Ουάσιγκτον, σε κάποιο σταυροδρόμι σοφίας υποθέτω. Κάπου θα τα διαβάζουν όλα αυτά, δεν μπορεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου