Η δημόσια τηλεόραση από ιδρύσεώς της ήταν ελεγχόμενη από τις εκάστοτε κυβερνήσεις!
Στις μέρες μας όμως, μετατράπηκε σε ένα άθλιο κομματικό όργανο και είναι αναγκαία και επιβεβλημένη η αναμόρφωσή της...
kathimerini.gr.
ΓΙΟΥΛΗ ΕΠΤΑΚΟΙΛΗ
Η επιστολή παραίτησης του Νίκου Μιχαλίτση από τη θέση του γενικού διευθυντή Τεχνολογίας στην ΕΡΤ, πριν από λίγες μέρες, μπορεί να μην ήταν έκπληξη για όσους παρακολουθούν το τελευταίο διάστημα τους έντονους κραδασμούς στο Ραδιομέγαρο, αλλά μάλλον κανείς δεν περίμενε τη σφοδρότητα με την οποία διατυπώνει τις καταγγελίες του που έχουν παραλήπτη το Δ.Σ. της ΕΡΤ διά του διευθύνοντος συμβούλου Βασίλη Κωστόπουλου.
«Εχετε υποβαθμίσει το πρόγραμμα της ΕΡΤ», «την ξεδοντιάζετε απομακρύνοντας ικανότατα στελέχη», «έχετε εξοργίσει παραδοσιακούς φίλους (κινηματογραφιστές, παραγωγούς)», «έχετε αντικαταστήσει τη θεσμική της λειτουργία με μηχανισμούς παραδιοίκησης», «σχεδιάσατε αδιαφανώς και εγκρίνατε αιφνιδιαστικά, χωρίς στοιχειώδη διάλογο ένα εξάμβλωμα που ονομάσατε “νέο οργανόγραμμα”, που γυρίζει οργανωτικά την εταιρεία μας στον προηγούμενο αιώνα», αναφέρει μεταξύ άλλων ο Νίκος Μιχαλίτσης, εργαζόμενος στην ΕΡΤ από το 1983.
Χωρίς απάντηση
«Δεν θέλω να δηλώσω κάτι άλλο αυτή τη στιγμή», ήταν η απάντησή του όταν του ζητήσαμε να μιλήσει στην «Κ». Ούτε, όμως, ο κ. Κωστόπουλος θέλησε να πει κάτι, πέραν μιας λακωνικής δήλωσης που μας μετέφερε η γραμματέας του: «Θα άξιζε να αναφερθεί σε ορισμένα απ’ αυτά που καταμαρτυρεί ο κ. Μιχαλίτσης για την πολιτική της νέας διοίκησης της ΕΡΤ υπό τον όρο ότι ο κ. Μιχαλίτσης δεν θα είχε υποβάλει την παραίτησή του από τη θέση του γενικού διευθυντή Τεχνολογίας».
Παραιτήσεις, αποπομπές, καταγγελίες, αλληλοκατηγορίες, φανερές και υπόγειες συγκρούσεις εξουσίας. Αυτή είναι η εικόνα που εκπέμπει η ΕΡΤ. «Το γεγονός ότι οι “συνήθεις διαφωνούντες” με όσα συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα στην ΕΡΤ, είναι το μέλος του Δ.Σ., που έχει εκλεγεί από τους εργαζομένους, και το μέλος του Δ.Σ. με μακρά θητεία σε ΜΜΕ, θα έπρεπε ίσως να έχει προβληματίσει κάποιους», δηλώνει στην «Κ» ο Γιώργος Θαλασσινός, αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος. Και προσθέτει: «Γεγονός είναι επίσης ότι η ΕΡΤ κινείται πλέον σε τεντωμένο σκοινί. Ελπίζω αυτοί που κρατούν τις άκρες να μην το σπάσουν», ενώ σημειώνει με νόημα ότι «αυτή η δήλωση δόθηκε προ ημερών σε άλλο έντυπο και λογοκρίθηκε».
Ο ίδιος σε άρθρο του για την ΕΡΤ πριν από περίπου ένα μήνα έγραφε: «Η “νεκρανάσταση του Λάζαρου” θα μπορούσε να είναι ένα εντυπωσιακό θαύμα, αλλά κινδυνεύει τελικά να αποδειχθεί μια χαμένη ευκαιρία», ενώ για τις αλλαγές που έγιναν πρόσφατα στα ραδιόφωνα (στο Τρίτο Πρόγραμμα απομακρύνθηκε ο Διονύσης Μαλούχος, και ανέλαβε νέος προϊστάμενος ο Πανταζής Τσάρας), τομέας για τον οποίο είναι υπεύθυνος, δήλωσε «ούτε γνώριζα, ούτε ρωτήθηκα, ούτε εγκρίνω τις παρεμβάσεις που γίνονται στα ραδιόφωνα της ΕΡΤ», άλλη μια απόδειξη του κακού κλίματος που επικρατεί στην ΕΡΤ, αλλά και μεταξύ των μελών της διοίκησης.
Κάποιοι ενδιαφέρονται μόνο για το πώς θα διαιωνίσουν την εξουσία τους μέσα στην ΕΡΤ, πώς θα βολέψουν φίλους και παλιούς γνωστούς, πώς θα μοιράσουν εκπομπές και παραγωγές, λέει εργαζόμενος με γνώση της κατάστασης, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια μειοψηφία η οποία όμως κρατάει την εξουσία.
Πολύ σοβαρές ενστάσεις διατυπώθηκαν για το νέο Οργανόγραμμα και για τον Γενικό Κανονισμό της ΕΡΤ. Ο Νίκος Μιχαλίτσης χαρακτήρισε το νέο Οργανόγραμμα «εξάμβλωμα», ενώ για τον Γενικό Κανονισμό Προσωπικού ανέφερε ότι «περιέχει διατάξεις σκανδαλώδεις και προκλητικές για την κοινωνία που στήριξε την ΕΡΤ σε δύσκολες στιγμές».
Πράγματι, κάποια από τα προνόμια που προβλέπονται για τους εργαζομένους της Δημόσιας Τηλεόρασης είναι τουλάχιστον προκλητικά. Οι ώρες εργασίας μειώνονται από 8 σε 7,5, οι ημέρες ασθενείας που δικαιούνται οι εργαζόμενοι χωρίς να προσκομίσουν χαρτί γιατρού αυξάνονται από τρεις το χρόνο σε δώδεκα, ενώ οι εορτάζοντες δικαιούνται τρεις ώρες εορταστική άδεια την ημέρα της γιορτής τους.
Παλαιοσυνδικαλισμός
Στον νέο ΓΚΠ προβλέπεται, επίσης, πλήρης απαλλαγή από την εργασία τους για πέντε μέλη του Δ.Σ. της ΠΟΣΠΕΡΤ, ενώ η νομοθεσία κάνει λόγο μόνο για ένα, και το ίδιο προβλέπεται και για άλλους τρεις αποσπασμένους. Η ΕΡΤ επιστρέφει με άλματα στην πιο κακή μορφή παλαιοσυνδικαλισμού. Τέλος, όπως καταγγέλλουν στελέχη της ΕΡΤ, υπάρχουν φωτογραφικές διατάξεις για εξυπηρέτηση «ημετέρων». Λ.χ. στην περίπτωση των γενικών διευθυντών, ενώ, σύμφωνα με τη νομοθεσία, για τη θέση απαιτείται πανεπιστημιακή εκπαίδευση, στον ΓΚΠ έχει προστεθεί «ή τεχνολογική». Για τον νέο ΓΚΠ έχουν εκφραστεί αντίθετα όχι μόνο εργαζόμενοι στην ΕΡΤ αλλά και δημοσιογραφικές ενώσεις.
Οσον αφορά το νέο οργανόγραμμα, η κριτική επικεντρώνεται κυρίως σε δύο βασικά σημεία. Στο ότι διαλύεται η δομή της τεχνικής υπηρεσίας, αλλά κυρίως στο ότι ενώ καθιερώνεται η έννοια του newsroom, γίνεται με λάθος τρόπο, δημιουργείται μια υπερδιεύθυνση της γενικής διεύθυνσης ενημέρωσης, όπου υπάγονται ακόμη και ενημερωτικές εκπομπές, προφανώς λένε κάποιοι για τον πλήρη έλεγχο των ειδήσεων.
Η ΕΡΤ «βράζει», οι επώνυμες καταγγελίες στελεχών της Δημόσιας Τηλεόρασης, έχουν πάρει μορφή χιονοστιβάδας, και την ίδια στιγμή η κυβέρνηση, πιστή σε ό,τι μας έχει συνηθίσει σε αντίστοιχες περιπτώσεις, σφυρίζει αδιάφορα. Οι εξελίξεις πάντως προμηνύονται καταιγιστικές και οι ευθύνες έχουν κυβερνητική σφραγίδα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου