kathimerini.gr
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
«Το πεδίο μαρτυρίας του κληρικού είναι ο ναός και όχι τα διάφορα sites». Με αυτή την αιχμηρή και καίρια επισήμανση ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος αναφέρθηκε στην αποστολή και στη σημασία της διακονίας του κληρικού στον σύγχρονο κόσμο. Ειδικότερα, στη χριστουγεννιάτικη Θεία Λειτουργία, ο Οικουμενικός Πατριάρχης αναφέρθηκε στον υπερεθνικό χαρακτήρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο δεν συνδέεται με περιβάλλοντα στενά εθνικά. Υπενθύμισε δε τους λόγους του μητροπολίτου Γέροντος Περγάμου Ιωάννη, ο οποίος είχε επισημάνει ότι «αν δεν υπήρχε ο θεσμός αυτός, θα έπρεπε να είχε εφευρεθεί. Χωρίς το Οικουμενικό Πατριαρχείο η Ορθοδοξία θα περιπέσει στη δίνη των εθνικισμών, στην καυχησιολογία του παρελθόντος, στην εσωστρέφεια της αυτάρκειας, στην περιφρόνηση του σύγχρονου κόσμου. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο απέδειξε ότι μπορεί να μετουσιώνει το παρελθόν σε παρόν, το παρόν σε μέλλον, το χθες και το σήμερα σε αύριο. Και τούτο, γιατί πέρα από τη θεσμική του ιδιότητα, είναι φορέας μιας ανοικτής νοοτροπίας, μιας καθολικότητας και μιας ευαισθησίας για τον άνθρωπο κάθε εποχής. Και αυτό αποτελεί την κατ’ άνθρωπον εγγύηση του μέλλοντός του».
«Εικονική ιερωσύνη»
Από την άλλη, ο Παναγιώτατος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην αποστολή και στη σημασία της διακονίας του κληρικού στον σύγχρονο κόσμο. «Ο λειτουργός του Υψίστου δεν ανήκει εις τον εαυτόν του, αλλά εις τον Χριστό και εις την Εκκλησία. Ο καλός κληρικός είναι ψυχή τε και σώματι αφιερωμένος εις το ευλογημένο έργον του, πάντοτε θυσιαστικός, ευαίσθητος διά τον ανθρώπινο πόνο, πράος και απλούς, ουδέποτε νωθρός ή απαισιόδοξος». Και τόνισε με νόημα: «Υπάρχει μία “εικονική ιερωσύνη”, η οποία επιθυμεί περισσότερο να φαίνεται παρά να είναι, να επιδεικνύεται παρά να προσφέρει. Αυτή η τάση ευνοείται σήμερον από τη νέα, λεγομένη “ηλεκτρονικήν τάξη πραγμάτων”, η οποία φαίνεται ότι μεταφέρει το κέντρο της ζωής από την απτή εις την εικονική πραγματικότητα. Δυστυχώς, η γοητεία της τεχνολογίας αλλοιώνει τον τρόπο της χριστιανικής μαρτυρίας μας, συρρικνώνει την προσωπική της διάσταση». Και ο κ.κ. Βαρθολομαίος συμπλήρωσε: «Το πεδίο μαρτυρίας του κληρικού είναι ο ναός και όχι τα διάφορα sites».
Πατριαρχείο Μόσχας
Σε μία άλλη εξέλιξη, που σχετίζεται με την απόφαση του Οικουμενικού Πατριαρχείου για την ανακήρυξη του Αυτοκεφάλου της Εκκλησίας της Ουκρανίας, το Πατριαρχείο της Μόσχας, που τάσσεται κατά της χορήγησης αυτοκεφαλίας στην Ουκρανική Εκκλησία, αποφάσισε τη διακοπή της κοινωνίας με τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ. Θεόδωρο και την παύση της μνημόνευσής του στα Δίπτυχα. Ο λόγος είναι η αναγνώριση της Εκκλησίας της Ουκρανίας και η μνημόνευση του μητροπολίτη της Εκκλησίας της Ουκρανίας κ. Επιφανίου από τον κ. Θεόδωρο. Το Πατριαρχείο της Μόσχας, πάντως, διατηρεί την κοινωνία με όσους μητροπολίτες του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας διαφοροποιηθούν από τον κ. Θεόδωρο όπως δήλωσε ο διευθυντής του Γραφείου Τύπου του Πατριαρχείου κ. Βλαντιμίρ Λεγκόιντα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου