ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Τετάρτη 5 Φεβρουαρίου 2020

Αντιλήψεις του τύπου «αποφασίζω και διατάζω» και τακτικές του τύπου «εντέλεσθαι» δεν έχουν θέση στα δημοκρατικά σχολειά μας

Έντονα επικριτική η ανακοίνωση της ΔΑΚΕ
Το λόγο τώρα έχει η Ομοσπονδία μας...

Αντιλήψεις του τύπου «αποφασίζω και διατάζω» και τακτικές του τύπου «εντέλεσθαι» δεν έχουν θέση στα δημοκρατικά σχολειά μας... 

H ΔΑΚΕ Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς έχοντας ως πυξίδα τις αρχές της ισονομίας, της συλλογικότητας, της συναδελφικότητας και της αλληλεγγύης, παρακολουθεί από κοντά, με προβληματισμό και ανησυχία τις εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα τους τελευταίους 30 μήνες στον χώρο της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του ακριτικού νομού μας. 
H ΔΑΚΕ Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης από ιδρύσεώς της προασπίζει, διασφαλίζει και διαφυλάττει τα συμφέροντα του κλάδου από αυθαιρεσίες της Διοίκησης, χωρίς διακρίσεις, δεσμεύσεις και εξαρτήσεις. 
Ο τρόπος με τον οποίο ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς ασκεί τα διοικητικά του καθήκοντα, δημιουργεί σωρεία προβλημάτων στα σχολεία μας. Η έλλειψη ουσιαστικού και ειλικρινούς διαλόγου, η καταστρατήγηση εργασιακών δικαιωμάτων, οι μεθοδεύσεις, η υιοθέτηση της νομιμότητας «αλα καρτ» και ο αυταρχισμός, είναι χαρακτηριστικά του τρόπου διοίκησής του. 
Αυτά που ζούμε και βιώνουμε ως εκπαιδευτικοί τα τελευταία δυόμισι χρόνια, δεν έχουν προηγούμενο στην ιστορία της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς. Προσπαθεί να επιβληθεί με απειλές μέσω ένορκων διοικητικών εξετάσεων στοχοποιώντας εκπαιδευτικούς και σχολεία, στρέφει γονείς κατά εκπαιδευτικών δημιουργώντας έτσι ένα «νοσηρό» περιβάλλον. Αδυνατεί να δώσει λύσεις για τα αυτονόητα, ανακυκλώνεται και αυτοαναιρείται δημιουργώντας με τις αποφάσεις του σύγχυση και αναστάτωση στη σχολική κοινότητα. 
Εκπαιδευτικοί και διοικητικοί υπάλληλοι κινδυνεύουν να χάσουν τον προσανατολισμό τους, διακατέχονται από ανασφάλεια και έντονο εργασιακό στρες και δίνουν μάχη για να επιτελέσουν απερίσπαστοι το παιδαγωγικό, διδακτικό και διοικητικό έργο τους. 
Όλα αυτά δεν αποτελούν μια γενική κατηγορία, αλλά έχουν πραγματική υπόσταση με τεράστιες πρακτικές συνέπειες στην ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των σχολείων μας. 
Η ΔΑΚΕ Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Καστοριάς, με σεβασμό στους θεσμούς της εκπαίδευσης, δηλώνει με αποφασιστικότητα την αντίθεσή της στην παλιά συνταγή του «διαίρει και βασίλευε», στην τακτική του «εντέλεσθαι» και στην αντίληψη του «αποφασίζω και διατάζω». Ενέργειες σαν κι αυτές αποδομούν πλήρως τα ιδανικά και τα ιδεώδη της δημοκρατίας και θα μας βρίσκουν πάντα απέναντί τους. 
Τα στελέχη της Εκπαίδευσης και κάθε διοικητικός προϊστάμενος γενικότερα, οφείλουν να σέβονται τα θεσμοθετημένα συλλογικά όργανα, να δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας στους υφισταμένους τους και με τη στάση τους να εμπνέουν και να καθοδηγούν, με ανθρωπιά και ενσυναίσθηση. Και βέβαια, σε καμία περίπτωση, δεν νομιμοποιούνται να χρησιμοποιούν μεθόδους χειραγώγησης προκειμένου να επιβάλλουν τις θέσεις και τις απόψεις τους. 
Οι Διευθυντές Εκπαίδευσης, είναι πρώτα δάσκαλοι και οφείλουν να «εμβολιάζουν» τα μέλη της σχολικής κοινότητας με τα ιδανικά της ομόνοιας, της ομοψυχίας και του αλληλοσεβασμού μπροστά στον υπέρτατο στόχο, τα παιδιά μας και η ζωή που τους αξίζει… 
Συνάδελφοι, τα προβλήματα της εκπαίδευσης δεν έχουν χρώμα… είναι κοινά προβλήματα για όλους μας. Ο χώρος της παιδείας πρέπει να είναι κατ’ αρχήν χώρος διαλόγου, συμμετοχής και χώρος συνθέσεων. 
Ενωμένοι, λοιπόν, μέσα από τη διαφοροποίηση θέσεων και απόψεων, που υπάρχουν και είναι αναγκαίο να υπάρχουν ανάμεσά μας ως άτομα αλλά και ως διαμορφώμενοι χώροι, με την ενεργό συμμετοχή μας να συμβάλλουμε στην αναζήτηση και στην επιλογή της προσφορότερης λύσης οποιουδήποτε προβλήματος ανακύπτει. Τελειώνοντας, να διασαφηνίσουμε ότι «φήμες» περί συνδικαλιστικής-παραταξιακής προέλευσης στελεχών εκπαίδευσης και συγκεκριμένα του Διευθυντή Εκπαίδευσης Καστοριάς, σίγουρα δε διακινούνται από την παράταξή μας και εκτός ότι είναι ανυπόστατες, είναι και ορμώμενες εκ του πονηρού, με μόνο σκοπό φθηνά ψηφοθηρικά οφέλη και κρίνονται από όλους μας …. Ούτε ποτέ υπήρξε μέλος της παράταξής μας και ούτε είναι!!!
Δ.Α.Κ.Ε. Π.Ε. ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: