ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Τρίτη 30 Μαρτίου 2021

Όταν 14 εμπορικά πλοία παγιδεύθηκαν στη Διώρυγα του Σουέζ για 8 χρόνια



Πηγή: New York Times
Αναδημοσίευση:kathimerini.gr 
Οι έξι ημέρες που η Διώρυγα του Σουέζ έμεινε φραγμένη από το Ever Given φάνηκαν μάλλον «αιώνας» στα τεράστια κοντέινερσιπ που έπρεπε να περιμένουν στην ουρά. Κι όμως στην ζωτικής σημασίας αυτή πλωτό οδό είχαν κάποτε μείνει παγιδευμένα 14 εμπορικά πλοία για… οκτώ χρόνια.
Αυτό συνέβη το 1967 στον Αραβο-ισραηλινό πόλεμο, που ξέσπασε τον Ιούνιο εκείνου του έτους και είχε διάρκεια μόλις 6 ημερών. Ωστόσο οι αιγυπτιακές αρχές αποφάσισαν να κλείσουν τη Διώρυγα και να έδωσαν εντολή σε 14 πλοία μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων να αγκυροβολήσουν στο μεγαλύτερο κομμάτι της, που είναι γνωστό ως Μεγάλη Πικρή Λίμνη.

Με τις αιγυπτιακές δυνάμεις στη δυτική πλευρά της διώρυγας και τους Ισραηλινούς στην ανατολική, η πλωτή οδός μετατράπηκε σε ζώνη κατάπαυσης πυρός ανάμεσα στα δύο αντίπαλα στρατόπεδα. Ο χρόνος περνούσε και τα φορτηγά πλοία έμεναν εκεί παγιδευμένα. Ακόμη και εάν οι καπετάνιοι ήθελαν να αψηφήσουν τις εντολές των αιγυπτιακών αρχών αυτό δεν ήταν δυνατόν, καθώς ο στρατός είχε τοποθετήσει νάρκες.

Τελικά επετράπη στα μέλη των πληρωμάτων, που προέρχονταν από τη Βρετανία, τη Βουλγαρία, την Τσεχοσλοβακία, τη Γαλλία, την Πολωνία, τη Σουηδία, τη Δυτική Γερμανία και τις ΗΠΑ, να εγκαταλείψουν τα πλοία και να επιστρέψουν σπίτια τους. Και η Αίγυπτος επέτρεψε στους εφοπλιστές, που φοβούνταν ότι τα πλοία τους θα σκουριάσουν και θα αχρηστευτούν, να απασχολούν προσωπικό σύντηρησης που άλλαζε ανά κάποια χρονικά διαστήματα.

Το προσωπικό αυτό έχοντας πολύ ελεύθερο χρόνο στη διάθεσή του το έριξε στο ποτό. Ένας καπετάνιος έγραψε ότι 1,5 εκατομμύριο άδεια μπουκάλια μπύρας πετάχτηκαν στη θάλασσα και αναρωτιόταν «τι θα πουν οι αρχαιολόγοι για αυτό σε 1.000 χρόνια».

Ανήσυχοι για την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ οι καπετάνιοι άρχισαν να οργανώνουν εκδηλώσεις και να φέρνουν σε επαφή τα πληρώματα των διαφόρων πλοίων. Μάλιστα καθώς το πολωνικό πλοίο είχε γιατρό, έγινε κάτι σαν ιατρείο. Το σουηδικό μετετράπη σε “αθλητικό κέντρο”, αφού είχε γυμναστήριο. Την ιστορία περιγράφει ο Βρετανός συγγραφέας Καθ Σένκερ στο “Stranded in the Six-Day War”. Παρά τις προσπάθειες να παραμείνουν αξιόμαχα τα 14 εμπορικά πλοία έφυγαν από τη Διώρυγα το 1975 με εμφανή τα σημάδια του χρόνου επάνω τους.

Δεν υπάρχουν σχόλια: