ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Πέμπτη 18 Μαρτίου 2021

Ο Κυρ Γιώργος, ο φύλακας και ξεναγός της οικίας, στην οποία εφονεύθη ο Παύλος Μελάς, "έφυγε" από τη ζωή!

Ο 76χρονος Γιώργος Τσάκαλος, χθες Τετάρτη 17 Μαρτίου, άφησε την τελευταία πνοή του, βυθίζοντας στο πένθος όλη την περιοχή και όχι μόνο. Ήταν ο ιδιοκτήτης του σπιτιού στο χωριό Στάτιστα νυν Μελάς, όπου το 1904 δολοφονήθηκε ο Παύλος Μελάς.
Ο Γεώργιος Τσάκαλος, αφιλοκερδώς όλα αυτά τα χρόνια ξεναγούσε τους μαθητές/μαθήτριες σχολικών μονάδων από όλη την Ελλάδα! Αυτός ενδιαφέρθηκε και κατάφερε να σώσει την οικία από κατάρρευση. Έτσι, λοιπόν, με τη στήριξη και του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, η ιστορική οικία αναστηλώθηκε και μετατράπηκε σε μουσείο.


11 Νοεμβρίου 2015. Ζήσαμε... την ιστορία!

Την 11η Νοεμβρίου του 2015, το 4ο Δημοτικό Σχολείο Άργους Ορεστικού πραγματοποίησε προσκυνηματική διδακτική επίσκεψη στη μαρτυρική περιοχή των Κορεστείων.
Απόσπασμα από το ημερολόγιο σχολικής ζωής:
"Στις 9:15 το πρωί φθάσαμε στον Μελά και ανηφορίζοντας από την πλατεία του χωριού επισκεφθήκαμε την οικία, όπου στις 13 Οκτωβρίου 1904, εφονεύθη ο Παύλος Μελάς. Εκεί μας περίμενε ο πιστός και φλογερός πατριώτης Γεώργιος Τσάκαλος με τον υιό του Δημήτριο, δύο από τους 124 κατοίκους του χωριού, ο οποίοι μας ξενάγησαν στο σπίτι όπου είχε καταλύσει με τους συντρόφους του ο Παύλος Μελάς, τον Οκτώβρη του 1904. 
Ο κυρ Γιώργος από μαρτυρίες της γιαγιάς του (η οικία ήταν ιδιοκτησία της), μας αφηγήθηκε τις τελευταίες ώρες του ήρωα με τέτοιο γλαφυρό τρόπο που μας συγκλόνισε! Με τα μάτια υγρά και τρεμάμενη φωνή αλλά με καμάρι και περηφάνια, διηγήθηκε σε μαθητές/μαθήτριες και δασκάλους, πώς ο Παύλος Μελάς θυσιάστηκε για την ελευθερία και την ελληνικότητα της Μακεδονίας μας, επιτελώντας όπως ο ίδιος ισχυριζόταν, απλά… το καθήκον του."


Ας είναι ελαφρύ το χώμα της μακεδονικής γης που θα τον σκεπάσει.
Αιωνία του η μνήμη!

Δεν υπάρχουν σχόλια: