ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

Εδώ, πάντα, Άργος Ορεστικό: Το 4ο Δημοτικό Σχολείο άναψε την παλιαπούλια του...μήπως και αποτεφρωθούν οι πάσης φύσεως ιοί, που μας περιτριγυρίζουν ανενόχλητοι!


Αποκριά, μωρέ Αποκριά
Αποκρεύουν το τυρί,
το τυρί και το πιπέρι,
έτσι, έτσι με το χέρι.
Και την Καθαρά Δευτέρα,
παίρνουν τα…(βάλτε με το νου σας, ό,τι θέλετε) αέρα.
Δημώδες άσμα


Οι παραδόσεις, τα ήθη και τα έθιμά μας θα αντέξουν και στην πανδημία, γιατί διαθέτουν "ρίζες" που χάνονται βαθιά μέσα στην ιστορία μας...

Κάθε χρόνο στην αυλή του σχολείου μας, μαθητές/μαθήτριες, εκπαιδευτικοί και γονείς αναβιώνουμε τα τοπικά έθιμα της Αποκριάς. Πέρυσι ο μεταδοτικός και φονικός ιός δεν επέτρεψε την αναβίωση των εθίμων, αφού οι σχολικές μονάδες είχαν αναστείλει την λειτουργία τους. 




Φέτος τα σχολειά της περιοχής μας (ευτυχώς για την ώρα) λειτουργούν κανονικότητα, οπότε τολμήσαμε να "αποκρέψουμε" με το Γαϊτανάκι και το άναμμα της Παλια-πούλιας (Μπουμπούνας).

Το 2019 η αναβίωση του χάσκα ενθουσίασε μικρούς και μεγάλους...φέτος ο ιός μάς απέτρεψε να το επαναλάβουμε.  Να είμαστε καλά, του χρόνου...

Με σύμμαχο, λοιπόν, τον καλό ανοιξιάτικο καιρό, η μικρή "παλιαπούλια-μπουμπούνα" στήθηκε από τα παιδιά μας σήμερα Παρασκευή 12 Μαρτίου. Το καύσιμο υλικό μάς προμήθευσε ο Δήμος Άργους Ορεστικού, αποδεικνύοντας για μία ακόμη φορά πως είναι δίπλα μας, αρωγός, συμπαραστάτης και εμψυχωτής σε κάθε προσπάθειά μας. 




Έτσι, για την ιστορία, στο Άργος Ορεστικό και στην ευρύτερη περιοχή της Ορεστίδος, οι αποκριάτικες εκδηλώσεις πραγματοποιούνταν την Κυριακή της Τυρινής (Μεγάλες Αποκριές) και την Καθαρά Δευτέρα. Την Τσικνοπέμπτη την αγνοούσαμε! Όσο για καρναβάλια ούτε για δείγμα!! Οι καρνάβαλοι στην περιοχή μας κυκλοφορούσαν μόνον τις πρώτες  μέρες του Γενάρη...

Εικόνες προ κορωνοϊού. Αναπολώντας το παρελθόν, φέτος δεν μοσχοβόλησε η γειτονιά... 



Με εγκράτεια και αγάπη, εύχομαι καλή  Σαρακοστή!

Δεν υπάρχουν σχόλια: