Απούσες οι υγειονομικές αρχές της χώρας
Κατά τη σίτιση των μαθητών/μαθητριών δεν τηρούνται οι υγειονομικές διατάξεις που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία.
Κατά τη σίτιση των μαθητών/μαθητριών δεν τηρούνται οι υγειονομικές διατάξεις που προβλέπονται από τη σχετική νομοθεσία.
Η ευθύνη ανήκει αποκλειστικά στους συλλόγους διδασκόντων
Σύμφωνα με το άρθρο 245 του Πολυνομοσχεδίου που ψηφίστηκε τη Δευτέρα 15/1/2018 στη Βουλή, στα καθήκοντα των εκπαιδευτικών εντάσσεται πλέον και η «επίβλεψη σχολικών γευμάτων».
Η παραπάνω ρύθμιση αλλά και τα όσα προβλέπονται στην ΥΑ Φ.14/ΦΜ/181027/Δ1/03-11-2017 για τα “Σχολικά Γεύματα”, παραβιάζουν κατάφωρα το καθηκοντολόγιο και υποβαθμίζουν το ρόλο των εκπαιδευτικών, αφού απαιτούν από αυτούς να εκτελούν αρχικά χρέη τεχνολόγων τροφίμων, πραγματοποιώντας ελέγχους για την ποιοτική κατάσταση των γευμάτων, και στη συνέχεια χρέη τραπεζοκόμων με προετοιμασία των μαθητών και των αιθουσών διδασκαλίας για την παροχή γεύματος, σερβίρισμα-διανομή των γευμάτων στους μαθητές και υποβοήθησή τους κατά την διάρκεια του γεύματος.
Το ΥΠ.Π.Ε.Θ., αντί να φροντίσει ως όφειλε, από το 1997 που λειτούργησαν για πρώτη φορά τα Ολοήμερα σχολεία, για τη δημιουργία των απαραίτητων υποδομών και την πρόσληψη του αναγκαίου βοηθητικού προσωπικού στα σχολεία, ώστε να διασφαλίζεται η σωστή τήρηση εφαρμογής των κανόνων υγιεινής και καθαριότητας για την παροχή γεύματος στους μαθητές, αναθέτει καθήκοντα στους εκπαιδευτικούς που δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο για το οποίο έχουν προσληφθεί.
Το ΥΠ.Π.Ε.Θ. θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στη συνολική θεσμική αντιμετώπιση του προβλήματος, με την τοποθέτηση σε όλες τις σχολικές μονάδες βοηθητικού προσωπικού, το οποίο οφείλει να είναι εφοδιασμένο με ειδικό πιστοποιητικό υγείας και να έχει παρακολουθήσει πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης, που αφορά στις βασικές αρχές για την υγιεινή και ασφάλεια των τροφίμων.
Τηλέμαχος Κουντούρης
Εκπαιδευτικός
Πρόεδρος της Ένωσης Διευθυντών Σχολείων ΠΕ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου