Γυμνά είναι τα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά της χώρας από μόνιμους εκπαιδευτικούς και ειδικότητες, με ίο υπάρχον διδακτικό προσωπικό να μην μπορεί να καλύψει τις τεράστιες ελλείψεις. Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Παιδείας για τη χρονιά που ολοκληρώθηκε πριν από λίγες μέρες, τα κενά στους νηπιαγωγούς είναι 1.460 και στους δασκάλους 2.566. Και στις ειδικότητες όμως, ειδικά των καλλιτεχνικών μαθημάτων, της μουσικής, της πληροφορικής και των θεατρικών σπουδών, με τους εκπαιδευτικούς αυτών των μαθημάτων να καλύπτουν και αρκετές ώρες στο ωρολόγιο πρόγραμμα του δημοτικού, το σύνολο των λειτουργικών κενών φτάνει τα 3.038 κενά.
Χωρίς ακόμα να έχουν ολοκληρωθεί όλες οι αποσπάσεις, και με τις συνταξιοδοτήσεις να εκτιμώνται στις 350 στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση, οι ελλείψεις, ειδικά στα νηπιαγωγεία και τα δημοτικά, θα είναι και φέτος οι υψηλότερες, σε σχέση με τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, που δεν αντιμετωπίζει τόσο μεγάλο πρόβλημα στο σύνολο, όσο σε ορισμένες ειδικότητες.
Τα παραπάνω στοιχεία δόθηκαν από το υπουργείο Παιδείας στα υπηρεσιακά συμβούλια, με στόχο να ληφθούν υπ' όψιν για τη διαδικασία των αποσπάσεων, όμως οι αιρετοί υπολογίζουν ότι είναι πολύ περισσότερα από 4.000 κενά. Άλλωστε και τα στοιχεία για πλεονάσματα εκπαιδευτικών σε ορισμένες περιοχές δείχνουν ότι είναι πολύ περιορισμένο το φαινόμενο, ώστε να ενισχύσει την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Ενδεικτικά, στους νηπιαγωγούς με 1.460 κενά, υπάρχουν μόλις 119 πλεονάσματα, ενώ στους δασκάλους με 2.566 κενά μόλις 409 πλεονάσματα.
Οι αναπληρωτές
Τα φετινά κενά καλύφθηκαν από τους αναπληρωτές, οι προσλήψεις των οποίων γίνονταν μέχρι και την εκπνοή της σχολικής χρονιάς, μέσα στον Μάιο. Άλλωστε, παρά τη βελτιωμένη εικόνα σε σχέση με άλλες χρονιές, και πάλι σημειώθηκαν σοβαρές καθυστερήσεις σε ορισμένες περιπτώσεις, με το ολοήμερο πρόγραμμα στα δημοτικά να αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο πρόβλημα. Σύμφωνα με τον αιρετό στο ΚΥΣΠΕ Νίκο Φασφαλή, φέτος προσλήφθηκαν περίπου 16.000 αναπληρωτές. Κι αν το νούμερο φαίνεται υψηλό σε σχέση με τα κενά στα γενικά σχολεία, οι ανάγκες που καλύπτουν είναι πολύ περισσότερες. Ήδη το υπουργείο Παιδείας έχει ανοίξει πολλά μέτωπα (ολοήμερο σχολείο, ΔΥΕΠ, ενισχυτική διδασκαλία), ενώ και η ειδική αγωγή παραμένει ένα τεράστιο αγκάθι στο ζήτημα των αναπληρωτών, καθώς καταγράφει ελάχιστες μόνιμες προσλήψεις τόσο σε εκπαιδευτικούς και ειδικό και βοηθητικό εκπαιδευτικό προσωπικό, που ένα πολύ μεγάλο μέρος του συνολικού αριθμού των αναπληρωτών κατευθύνεται στα ειδικά σχολεία.
Και ενισχυτική
Η παράλληλη στήριξη αποτελεί επίσης ένα αίτημα που ούτε και φέτος ικανοποιήθηκε σε όλους τους γονείς που αιτήθηκαν, ενώ από την επόμενη χρονιά ο υπουργός Παιδείας έχει δεσμευτεί για ενισχυτική διδασκαλία στη Γ΄ Γυμνασίου για τα μαθήματα της Πληροφορικής και των Αγγλικών, διορίζοντας κι άλλους αναπληρωτές.
Σε όλα τα παραπάνω βέβαια εκκρεμεί και μια υπόσχεση του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου για μόνιμες προσλήψεις. Οι ανακοινώσεις, όπως έχει δηλώσει, θα γίνουν μέχρι τον Οκτώβρη, πάντως οι εκπαιδευτικοί δεν φαίνεται να πείθονται, καθώς ακούν αυτή την υπόσχεση τα τελευταία τρία χρόνια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου