ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου 2018

Κουτσούμπας:οι αναγνωρίσεις «Μακεδόνας πολίτης» και «μακεδονική γλώσσα» καθιστούν τη συμφωνία απαράδεκτη και επικίνδυνη

Ο γ.γ. του ΚΚΕ χαρακτηρίζει με δηλώσεις στον ΣΚΑΙ «μεγάλο εγκληματικό στοιχείο» στη Συμφωνία των Πρεσπών, το γεγονός ότι έγινε, για να μπει η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και βεβαίως σε μια πορεία στην Ε.Ε.

Βρισκόμαστε σε διαδικασία αλλαγής συνόρων στα Βαλκάνια και εδώ δυστυχώς, πρωτοστατεί το ΝΑΤΟ και οι συμμαχίες στις οποίες συμμετέχει και η Ελλάδα, τονίζει αναφορικά με τις πρόσφατες εξελίξεις που διαδραματίζονται στα βόρεια σύνορα μας και το Β. Κόσοβο, ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε συνέντευξη του στον ΣΚΑΙ.
Ο κ. Κουτσούμπας χαρακτηρίζει «μεγάλο εγκληματικό στοιχείο» στη Συμφωνία των Πρεσπών, το γεγονός ότι έγινε, για να μπει η ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και βεβαίως σε μια πορεία στην ΕΕ.
Υπογραμμίζει ότι με τη συμφωνία αυτή δεν λύθηκε αλλά επιδεινώθηκε το πρόβλημα. Προσθέτει ότι , καθώς «όλα τα αλυτρωτικά εθνικιστικά ζητήματα είναι σε πλήρη ισχύ και αύριο θα διεκδικήσουν ζητήματα μειονότητας». 
Κάνει λόγο για ανιστόρητους και ερωτά γιατί «δεν λένε καθαρά ότι είναι σλαβομακεδονική η γλώσσα, να συμφωνήσουμε κι εμείς, γιατί δεν λένε ότι ο πολίτης αυτός θα είναι πολίτης της Β. Μακεδονίας, που δεν έχει καμία σχέση με την παλιά ενιαία Μακεδονία;». Η άποψη του ΚΚΕ για τα αναπάντητα ερωτηματικά σημειώνει ο γγ ΚΚΕ είναι γιατί «θεωρούμε ότι έγιναν σκόπιμα, ακριβώς για να αφήνουν ανοιχτή την πολιτική του "διαίρει και βασίλευε" και αύριο σε ανύποπτο χρόνο να εγερθούν ζητήματα».
Σε ότι αφορά την περικοπή ή μη των συντάξεων ο κ. Κουτσούμπας αναφέρει ότι «έχουν γίνει 21 μειώσεις συντάξεων τα τελευταία χρόνια και ότι το ΕΚΑΣ, τέλη του ’19, τελειώνει οριστικά και τελεσίδικα». Τονίζει ότι η «οποιαδήποτε μικρή αναβολή δε λύνει το πρόβλημα» και ζητά την «κατάργηση του νόμου Κατρούγκαλου και όλων των αντιασφαλιστικών νόμων, διότι ανά πάσα στιγμή μπορούν να γίνουν μειώσεις, καθώς η εποπτεία είναι εδώ και ο έλεγχος για τα δημόσια οικονομικά δε σταμάτησε. 
Επιπλέον δεν συμμερίζεται αυτό που λέει ο κ. Τσίπρας για «ήρεμη μακροχρόνια καπιταλιστική ανάκαμψη» και εκφράζει την ανησυχία του για την «μεγάλη αστάθεια» που παρουσιάζει η οικονομία στην ευρωζώνη «με τους ανταγωνισμούς Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας κ.λπ».
Αποδίδει τη διαφοροποίηση της στάσης του κ. Τσίπρα από την συντεταγμένη αρνητική ως προς την κοπή των συντάξεων θέση των άλλων κοινοβουλευτικών αρχηγών, στην προσπάθεια αποφυγής τυχών δυσμενών επιπτώσεων από πλευράς εταίρων, λέγοντας ότι διαπραγματεύτηκε το ζήτημα ζητώντας προσωρινή οικονομική χαλάρωση ενόψει εκλογών.
Σε ότι αφορά τον χρόνο των εκλογών ο Δημήτρης Κουτσούμπας εκφράζει την πεποίθηση ότι θα διεξαχθούν «σίγουρα το Μάιο – βουλευτικές, ευρωεκλογές, δημοτικές, περιφερειακές – μία Κυριακή και η επόμενη και δεν βλέπω να πηγαίνουν για του χρόνου τον Σεπτέμβριο, που έχει τη δυνατότητα η κυβέρνηση με βάση τον εκλογικό νόμο να πάει».
Για την πορεία του ΚΚΕ υπογραμμίζει τη σταθερότητα που παρουσιάζει το εκλογικό σώμα. Δηλώνει ότι «εμείς βάζουμε πολύ ψηλά τον πήχη» και πρέπει κι ο ελληνικός λαός να ανταποκριθεί και να μην πέσει στο δίλημμα του διπολισμού.

Ελληνες συνταξιούχοι μεταναστεύουν στη Βουλγαρία για να επιβιώσουν

Ο απόλυτος εξευτελισμός του ανθρώπου!

 Οι κυβερνώντες "πετσόκοψαν" το ΕΚΑΣ, αφήνοντας τα περήφανα και τιμημένα γηρατειά με 350  ευρώ!!
κ. πρωθυπουργέ, τι να πρωτοπληρώσουν; Φως, νερό, τηλέφωνο, θέρμανση, φάρμακα, φαγητό;
Αλήθεια, μπορεί κανείς να μας πει πως είναι δυνατόν να ζήσουν;
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Θλιβερή «τιμητική» επιφυλάσσει στο εξής για την Ελλάδα, κάθε 1η Οκτωβρίου. Αν η χώρα δεν εφαρμόσει πολιτικές ανακοπής του ρυθμού γήρανσης, κάθε χρόνο θα αφιερώνει αυτήν την ημέρα, Παγκόσμια Ημέρα Ηλικιωμένων, σ΄ ένα τεράστιο κομμάτι του πληθυσμού της.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat (Population structure and ageing, Data estracted in May, 2018), την περίοδο 2007-2017 η αναλογία των ηλικιωμένων στον συνολικό πληθυσμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης αυξήθηκε από 17% σε 19,4%, ενώ στην Ελλάδα από 18,6% σε 21,5%.
Το 2018 -κατά τα στοιχεία της παγκόσμιας τράπεζας δεδομένων- ευρισκόμενη ήδη στη δεύτερη (μετά την Ιταλία) θέση του πίνακα με τις πιο γερασμένες χώρες της Ευρώπης των «28» και στην 7η παγκοσμίως (με πρώτη την Ιαπωνία), η Ελλάδα «τρέχει» προς τη γήρανση του πληθυσμού της με ρυθμούς ταχύτερους από τον μέσο όρο της Ευρώπης. Ειδικότερα, το 2030 (δηλαδή, σε μόλις 12 χρόνια), αναμένεται πλέον των 25 στους 100 Έλληνες να είναι άνω των 65 χρόνων, ενώ από αυτούς περισσότεροι από 31 υπολογίζεται ότι θα μετρούν έτη άνω των 80!
Το δε 2050, 34 στους 100 Ελληνες θα είναι άνω των 65 ετών και από αυτούς τους τελευταίους, περισσότεροι του 46% θα είναι άνω των 80 χρόνων.
Αλλά δεν είναι μόνον οι αριθμοί, που τρομάζουν... Κολλημένη επί χρόνια στο τέλμα της οικονομικής κρίσης, η Ελλάδα «βλέπει» το πληθυσμιακό εκείνο κομμάτι των συνταξιούχων, που αποτελούσε αποκούμπι για τους άνεργους γιους και κόρες, να πλήττεται ποικιλοτρόπως με αποτέλεσμα προοδευτικά να καθίσταται και αυτό ανήμπορο να σηκώσει το βάρος της ανεργίας. Η υπερφορολόγηση και η αύξηση στις τιμές των ειδών πρώτης ανάγκης, επιδείνωσαν δραματικά τη ζωή των συνταξιούχων (και ως εκ τούτου, του προβληματικού οικογενειακού περιβάλλοντός τους) και ιδιαίτερα των υπερηλίκων με σοβαρά προβλήματα υγείας, ενώ με τρόμο υποδέχονται το ενδεχόμενο να υποστούν περικοπή των συντάξεών τους.
Η διδάκτωρ Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου του Παρισιού, αντιπρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Δημογραφικών Μελετών και μέλος της Ακαδημίας Επιστημών της Νέας Υόρκης, Ήρα Έμκε Πουλοπούλου σημειώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: «Πριν την κρίση κι εφόσον την οικογενειακή εστία δεν είχε χτυπήσει η ανεργία, ένας ηλικιωμένος που αντιμετώπιζε κάποια προβλήματα υγείας ή κινητικότητας, είχε τη δυνατότητα με τη σύνταξή του ή και με βοήθεια από τα παιδιά του, να πληρώνει κάποιον για φροντίδα στο σπίτι ή τα τροφεία κάποιου γηροκομείου. Δυστυχώς, αυτό σήμερα, είναι πολυτέλεια...».
Πώς, λοιπόν, προσπαθούν να επιβιώσουν αυτοί οι άνθρωποι; Η κ. Έμκε Πουλοπούλου αποκαλύπτει κάτι εξαιρετικά εντυπωσιακό.
Θα μπορούσε κανείς να το τοποθετήσει πλάι στο «brain drain», στον όρο που επισήμως πλέον μεταφράζεται ως «διαρροή εγκεφάλων» και αποτυπώνει τη φυγή των νέων μυαλών εκτός συνόρων. Θα μπορούσε να είναι ένας αντίστοιχος νεολογισμός, ένα «elders drain» (διαρροή γερόντων) ή κάτι παρόμοιο, που να αποτυπώνει και τη φυγή της τρίτης ηλικίας από τη χώρα της παρατεταμένης κρίσης. Όπως και να το πει κανείς, είναι μια πραγματικότητα. Διότι, ως φαίνεται, δεν είναι λίγοι οι Έλληνες συνταξιούχοι που μεταναστεύουν, κατά κανόνα στη Βουλγαρία, για να επιβιώσουν.
Όπως καταθέτει στη μεγάλη δημογραφική έρευνά της με τίτλο «Ο πληθυσμός της Ελλάδας υπό διωγμόν», η κ. Έμκε Πουλοπούλου, «συνταξιούχοι μας εγκαταλείπουν τη χώρα σε μια προσπάθεια να ζήσουν αξιοπρεπώς, μακριά από τη φτώχια και τη δυστυχία. Το έναυσμα για τη μετανάστευσή τους δίνει η γνωριμία τους με αλλοδαπές που ήρθαν στην Ελλάδα και συνήθως εργάζονται σε σπίτια ως οικιακές βοηθοί. Με την έναρξη της κρίσης, η αγορά εργασίας για τις γυναίκες αυτές συρρικνώθηκε. Επιστρέφοντας, λοιπόν, στην πατρίδα τους πληροφορούν τους συνταξιούχους Έλληνες ότι προτίθενται να τους φιλοξενήσουν στο σπίτι τους, στην αλλοδαπή, με κάποιο αντίτιμο, πολύ μικρότερο από εκείνο που απαιτείται για τη ζωή τους στην Ελλάδα σε έναν οίκο ευγηρίας, μία ιδιωτική κλινική ή με τη φροντίδα μιας γυναίκας εσωτερικής».
«Ας μη μας ξαφνιάζει», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Έμκε Πουλοπούλου, «κάνοντας οι άνθρωποι αυτή την επιλογή, μπορούν ακόμη και να αποταμιεύουν κάποια χρήματα από τη σύνταξή τους, καθώς σε κάθε άλλη βαλκανική χώρα η ζωή είναι μάλλον οικονομικότερη από εκείνη της Ελλάδας. Αν με ρωτάτε τώρα… είναι σωστό; Ίσως δεν είναι τιμητικό για τη χώρα μας. Σωστό, όμως, για τον κάθε άνθρωπο είναι ό,τι εκείνος επιλέγει με βάση τη διαβίωσή του. Από τη στοιχειώδη έως την άνετη. Πόσω μάλλον όταν αισθάνεται υπό διωγμόν».

Σεβασθείτε τον Λεβέντη μας

kathimerini.gr
ΤΑΚΗΣ ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Έμαθα ότι ζει ανάμεσά μας το φθινόπωρο του 1981. Οι στιγμές ήσαν ιστορικές, το τέρας του ελληνικού Λοχ Νες είχε ήδη προβάλει στο πολιτικό τοπίο και, νέος δημοσιογράφος τότε, περιφερόμενος στην πλατεία Συντάγματος άκουσα για πρώτη φορά στη ζωή μου τη φωνή του. Από τα μεγάφωνα φώναζε ότι η αστυνομία δεν είχε διακόψει την κυκλοφορία για να εμποδίσει τους οπαδούς του να προσέλθουν στη συγκέντρωσή του. Ξέχασα την ύπαρξή του την εποχή που η ακτινοβολία των ηρώων της «Αλλαγής», του Τσοχατζόπουλου, του Κουλούρη, σάρωνε στη σκηνή. Τον ξαναβρήκα αργότερα ως τηλεοπτικό αστέρα. Περίμενα να κοιμηθεί η γυναίκα μου και κρυφά, σαν να βλέπω ερωτικές ταινίες, παρακολουθούσα ανελλιπώς το σόου του. Με ενθουσίαζε το αηδιασμένο ύφος του, ο θυμός του μου προκαλούσε ευφορία αντίστοιχη με μια γερή δόση ουίσκι και περίμενα την επομένη το πρωί τον μακαρίτη Χρήστο Βακαλόπουλο που ήξερε να τον μιμείται τόσο καλά, όπως και τον μακαρίτη Ευάγγελο Γιαννόπουλο. Αυτοί οι δύο είχαν αναλάβει την ευθύνη της γραφικότητας μιας κοινωνίας η οποία την έκρυβε πίσω από το προσωπείο της σοβαροφάνειας. Με μία διαφορά. Ο Λεβέντης ήταν στο περιθώριο, συμπεριφερόταν όμως σαν να είναι αυτός ο πρωταγωνιστής της πολιτικής σκηνής. Οι αποδιοπομπαίοι τράγοι δεν είναι απαραιτήτως τραγικοί. Ενδέχεται να σηκώνουν στις πλάτες τους και το βάρος του γελοίου.

Η πορεία του Βασίλη Λεβέντη είναι η πορεία της ελληνικής πολιτικής ζωής. Η κρίση τον έβαλε στη Βουλή, ακρωτηριάζοντας είν’ η αλήθεια το πηγαίο κωμικό του ταλέντο, διότι η κρίση μετέτρεψε σε πρωταγωνιστές της πολιτικής σκηνής όσους η προηγούμενη κατάσταση κρατούσε πεισματικά στο περιθώριο επειδή πάλευε να περισώσει την προσχηματική της σοβαρότητα. Η κρίση μεταμόρφωσε τον υπέροχο κωμικό σε αρχηγό κόμματος. Θα μου πείτε υπάρχει και ο Μπέπε Γκρίλο. Με μία διαφορά: ο Γκρίλο σταδιοδρόμησε ως κωμικός. Ο Λεβέντης μας σταδιοδρόμησε ως κωμικός νομίζοντας ο ίδιος ότι σταδιοδρομεί ως πολιτικός. Και κατάφερε να πείσει. Σχόλια επί σχολίων για την είδηση ότι κάποιος Φωκάς, του οποίου η πολιτική σκέψη περιορίζεται στις κερκίδες του ΠΑΟΚ, αποχώρησε από το κόμμα του Βασίλη Λεβέντη. Ή ότι η κ. Παπακώστα δηλώνει «καραμανλική» και «καζαντζακική». Χωρίς να εξαιρώ και ένα μέρος της ανθρωπογεωγραφίας της Ν.Δ. Η Χ.Α. είναι κλασικό παράδειγμα αυτού που συμβαίνει όταν η γραφικότητα κακοφορμίσει και γίνει γάγγραινα.

Σεβασθείτε τον Λεβέντη μας γιατί αυτός ενσαρκώνει την πρόοδο που κατάφερε η χώρα από τη δεκαετία του ’80. Ο,τι τότε ήταν γραφικό σήμερα είναι καθεστώς. Χρειάστηκε κόπος πολύς για να το πετύχουμε. Ας μην πάει χαμένος.

Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου 2018

Ερωτήματα των εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής για τους μόνιμους διορισμούς


Το Δ.Σ. της Ένωσης Εκπαιδευτικών Λειτουργών Ειδικής Αγωγής χαιρετίζει την ανακοίνωση των μόνιμων διορισμών στην ειδική αγωγή, θέτοντας όμως προς απάντηση τα κάτωθι ερωτήματα:
1. Ποιος σχεδιασμός και από ποιόν/ποιούς οδήγησε στην αναγκαιότητα του αριθμού των 4.500 όταν ο αριθμός των αναπληρωτών - οι οποίοι είναι γνωστό ότι δεν αναπληρώνουν αλλά καλύπτουν πραγματικές ανάγκες - είναι πολλαπλάσιος κάθε χρόνο;
2. Ποια η κατανομή του προσωπικού αυτού (των 4.500), σε διδακτικό προσωπικό, σε Ε.Ε.Π. και σε Ε.Β.Π., και ανά βαθμίδα α/θμιας και β/θμιας εκπαίδευσης και από ποιόν σχεδιασμό και μελέτη προέκυψε η κατανομή αυτή;
3. Με ποιο σύστημα σχεδιάζεται να γίνουν αυτοί οι διορισμοί, όταν είναι γνωστές οι ιδιαιτερότητες στο υποσύστημα της Ε.Α.Ε.;
Θεωρούμε ότι χρειάζεται άμεσα σύσταση επιστημονικής επιτροπής για το σοβαρό αυτό ζήτημα προκειμένου να υπάρξει τεκμηριωμένη επιστημονική μελέτη η οποία θα λαμβάνει υπόψη της όλες τις παραμέτρους.
Εκ του Δ.Σ.

Διατάξεις για πρωτοβάθμια εκπαίδευση σε σχέδιο νόμου για την τριτοβάθμια


 Η 15ετής εκπαιδευτική υπηρεσία που απαιτείται για τον ορισμό των μελών των ΠΥΣΠΕ/ΠΥΣΔΕ, θα πρέπει να αυξηθεί στα 20 έτη. Το ίδιο να ισχύσει και στην επιλογή των στελεχών. 
Αυτό επιβάλλεται και έχει λογική, μιας και τόσο τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης όσο και τα χρόνια ασφάλισης, έχουν αυξηθεί από το 2015.


Διατάξεις του υπουργείου Παιδείας για την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση τέθηκαν σε δημόσια διαβούλευση, στο Σχέδιο Νόμου για τη συγχώνευση του ΤΕΙ Θεσσαλίας με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Συγκεκριμένα στο άρθρο 30 και στις παραγράφους 3, 4, 5 και 6 προβλέπονται τα εξής:

3. Οι παρ. 2 και 3 του άρθρου 42 του ν. 4342/2015 (Α΄ 143), όπως τροποποιήθηκαν με την παρ. 1 του άρθρου 84 του ν. 4547/2018, αντικαθίστανται ως εξής:
«2. Το Περιφερειακό Υπηρεσιακό Συμβούλιο Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Π.Ε.) συγκροτείται από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης και αποτελείται από:
α) Το Διευθυντή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, ως Πρόεδρο, ο οποίος, σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος, αναπληρώνεται από τον νόμιμο αναπληρωτή του σύμφωνα με την περίπτ. β΄ του άρθρου 33 του ν. 4547/2018 (Α΄ 102). Στην περίπτωση αυτή προεδρεύει ο αντιπρόεδρος. Αν δεν υπάρχει ο Διευθυντής Εκπαίδευσης, ως τακτικό μέλος και Πρόεδρος του Συμβουλίου ορίζεται ο νόμιμος αναπληρωτής του, ο οποίος αναπληρώνεται από διευθυντή σχολικής μονάδας που ορίζεται από τον οικείο Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης.
β) Δύο εκπαιδευτικούς πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης με τους αναπληρωτές τους, οι οποίοι υπηρετούν σε οργανική θέση στην περιφέρεια του οικείου Π.Υ.Σ.Π.Ε., έχουν τουλάχιστον δεκαπενταετή (15ετή) εκπαιδευτική υπηρεσία και ορίζονται από τον οικείο Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης. Με την απόφαση συγκρότησης ορίζεται ένα εκ των δύο ανωτέρω τακτικών μελών, ως αντιπρόεδρος.
γ) Δύο τακτικούς αιρετούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, που αναπληρώνονται από δύο αναπληρωματικούς αιρετούς εκπροσώπους αυτών.
Το Περιφερειακό Συμβούλιο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης (Π.Υ.Σ.Δ.Ε.) συγκροτείται από τον Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης και αποτελείται από:
α) Το Διευθυντή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ως Πρόεδρο, ο οποίος, σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος, αναπληρώνεται από τον νόμιμο αναπληρωτή του σύμφωνα με την περίπτ. β΄ του άρθρου 33 του ν. 4547/2018. Στην περίπτωση αυτή προεδρεύει ο αντιπρόεδρος. Αν δεν υπάρχει ο Διευθυντής Εκπαίδευσης, εφαρμόζεται το δεύτερο εδάφιο της περίπτ. α΄ της παρ. 2.
β) Δύο εκπαιδευτικούς δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης με τους αναπληρωτές τους, οι οποίοι υπηρετούν σε οργανική θέση στην περιφέρεια του οικείου Π.Υ.Σ.Δ.Ε., έχουν τουλάχιστον δεκαπενταετή (15ετή) εκπαιδευτική υπηρεσία και ορίζονται από τον οικείο Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης. Με την απόφαση συγκρότησης ορίζεται ένα εκ των δύο ανωτέρω τακτικών μελών, ως αντιπρόεδρος.
γ) Δύο τακτικούς αιρετούς εκπροσώπους των εκπαιδευτικών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, που αναπληρώνονται από δύο αναπληρωματικούς αιρετούς εκπροσώπους αυτών.»
4. Στο άρθρο 30 του ν. 4547/2018, ύστερα από την παρ. 7 προστίθενται παρ. 8 και 9 ως εξής:
«8. Διευθυντής σχολικής μονάδας πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, της οποίας η οργανικότητα διαμορφώνεται, εντός της θητείας του, κάτω των τεσσάρων θέσεων, εκπίπτει της θέσης του διευθυντή, επιστρέφει στην οργανική του θέση και επανεγγράφεται στον οικείο αξιολογικό πίνακα. Η κενή θέση του προϊσταμένου της εν λόγω σχολικής μονάδας καλύπτεται με προκήρυξη της θέσης.
9. Προϊστάμενος διθέσιας ή τριθέσιας σχολικής μονάδας πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, της οποίας η οργανικότητα διαμορφώνεται, εντός της θητείας του, άνω των τριών θέσεων, εκπίπτει της θέσης του προϊσταμένου. Για την κάλυψη της κενής θέσης του διευθυντή της εν λόγω σχολικής μονάδας, ο οικείος Διευθυντής Εκπαίδευσης καλεί τους υποψηφίους που δεν έχουν τοποθετηθεί κατά τη σειρά εγγραφής τους στον πίνακα, να υποβάλουν δήλωση τοποθέτησης. Αν μετά την ολοκλήρωση της ανωτέρω διαδικασίας η θέση εξακολουθεί να παραμένει κενή, καλύπτεται με προκήρυξη της θέσης. Στην περίπτωση αυτή εφαρμόζεται το τελευταίο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 29.»
5. Το άρθρο 33 του ν. 4547/2018 αντικαθίσταται ως εξής:
«Άρθρο 33
Αναπλήρωση
Τα ακόλουθα στελέχη της εκπαίδευσης, όταν δεν υπάρχουν, απουσιάζουν ή κωλύονται, αναπληρώνονται στα καθήκοντά τους ως εξής:
α) Οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, από Διευθυντή Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της οικείας Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, που ορίζεται από τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, ύστερα από γνώμη του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης.
β) Οι Διευθυντές Πρωτοβάθμιας ή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, από τον Προϊστάμενο του Τμήματος Εκπαιδευτικών Θεμάτων και αν δεν υπάρχει από διευθυντή σχολικής μονάδας της οικείας Διεύθυνσης Εκπαίδευσης, που ορίζεται από τον οικείο Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης.
γ) Οι Προϊστάμενοι των Κ.Ε.Σ.Υ. από μέλη του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού και οι Προϊστάμενοι των Κ.Ε.Α. από μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας, που ορίζονται με απόφαση του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από γνώμη του Συλλόγου Εκπαιδευτικού Προσωπικού ή της Παιδαγωγικής Ομάδας, αντίστοιχα.»
6. Στο τέλος της παρ. 5 του άρθρου 3 του ν. 1566/1985 (Α΄ 167) προστίθενται εδάφια ως εξής:
«Τα νηπιαγωγεία, ανάλογα με τον αριθμό των οργανικών θέσεων των νηπιαγωγών, είναι μονοθέσια ή πολυθέσια. Η οργανικότητα των νηπιαγωγείων προσδιορίζεται με βάση την αντιστοιχία νηπιαγωγού προς αριθμό νηπίων και η οποία δεν μπορεί να υπερβαίνει τον ένα (1) νηπιαγωγό για κάθε είκοσι πέντε (25) νήπια και όχι λιγότερο από: α) δέκα τέσσερα (14) νήπια και β) πέντε (5) νήπια σε σχολικές μονάδες απομακρυσμένων, δυσπρόσιτων και παραμεθόριων περιοχών ή περιοχών με δυσκολίες πρόσβασης ή περιοχών για τις οποίες απαιτείται μεταφορά/μετακίνηση νηπίων σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις νόμων και κανονιστικών πράξεων. Την ευθύνη για την τήρηση του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα έχει ο οικείος Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων καθορίζεται ο αριθμός των μαθητών που αντιστοιχεί σε κάθε νηπιαγωγό. Τα νηπιαγωγεία τα οποία λειτουργούν μέσα στα παιδικά κέντρα μπορεί να είναι μονοθέσια ή πολυθέσια, ανάλογα με τον αριθμό των νηπίων που φοιτούν και με βάση την αντιστοιχία μιας θέσης νηπιαγωγού προς είκοσι πέντε (25) νήπια.».

Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου 2018

"Ας κινηθούμε", το μήνυμα του υπουργείου. Η άσκηση όμως να είναι καθημερινή...

«5η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού-Ευρωπαϊκή Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού 2018».

Χωρίς καιρικά φαινόμενα (κυκλώνες, τυφώνες) και με την έναρξη της τοπικής εμποροπανήγυρης, τα σχολεία του Δήμου μας στο πλαίσιο της 5ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού και της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού, οργάνωσαν υπό την καθοδήγηση των δασκάλων Φυσικής Αγωγής, αθλητικές εκδηλώσεις με τη συμμετοχή όλων των μαθητών/μαθητριών.

4ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΑΡΓΟΥΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΥ

Ο νέος και πολλά υποσχόμενος, δεξιοτέχνης μουσικός και βιρτουόζος ποδοσφαιριστής, παραμένει αδιόριστος και περιπλανώμενος δάσκαλος μουσικής...Έως πότε!


... ενώ ο "παλιός", διορισμένος από το 1985, κατάφερε και φέτος να αποδείξει πως αντέχει... Έως πότε!
κ. υπουργέ, τα σχολειά μας για να συνεχίζουν να είναι ζωντανά, χρειάζονται ανανέωση διδακτικού προσωπικού...

  
Καλά πανηγύρια και τα λουκάνικα, όχι με το μέτρο... αλλά με "μέτρο"!

Πέμπτη 27 Σεπτεμβρίου 2018

Χωρίς σχολικούς νοσηλευτές οι πάσχοντες μαθητές και μαθήτριες

Καθημερινός "γολγοθάς" για γονείς και δασκάλους. Η ίδια σκληρή αντιμετώπιση για τα παιδιά μας, που περιμένουν την παράλληλη στήριξη για ισότιμη εκπαίδευση.
Κατά τ΄άλλα πανηγυρίζουμε πως βγήκαμε από τα μνημόνια...


Ερώτηση
προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων,
κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου

Θέμα: «Σε κίνδυνο η υγεία πασχόντων μαθητών και μαθητριών, εξ αιτίας της έλλειψης Σχολικών Νοσηλευτών»

Σύμφωνα με το άρ. 1 της υπ’ αριθμ. 88348/Δ3 Απόφασής σας, όπως δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ Β’ 2038/5-6-2018, ο Σχολικός Νοσηλευτής του κλάδου ΠΕ25 υποστηρίζει μαθητές με αναπηρία ή/και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες, που φοιτούν σε σχολεία γενικής εκπαίδευσης και για τους οποίους έχει εκδοθεί απόφαση έγκρισης υποστήριξης κατόπιν σχετικής γνωμάτευσης δημοσίου νοσοκομείου. Στόχος είναι η άρση των εμποδίων και η ισότιμη συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών στην εκπαίδευση, καθώς και η ταυτόχρονη διασφάλιση της υγείας αυτών.
Ωστόσο, και ενώ η σχολική χρονιά έχει ήδη ξεκινήσει, σε πλήθος σχολείων ανά την επικράτεια, με διαπιστωμένα περιστατικά μαθητών και μαθητριών που χρήζουν και έχουν αιτηθεί υποστήριξη, δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμη Σχολικοί Νοσηλευτές.

Κατόπιν αυτών, ερωτάσθε:
▪ Προτίθεστε να πληρώσετε όλες τις αναγκαίες θέσεις των Σχολικών Νοσηλευτών, ώστε να εξασφαλισθεί η ισότιμη συμμετοχή όλων των μαθητών και μαθητριών στην εκπαίδευση, με ταυτόχρονη διασφάλιση της υγείας αυτών; Αν ναι, πότε;
Η ερωτώσα Βουλευτής
Νίκη Κ. Κεραμέως, Επικρατείας

Μίκης Θεοδωράκης: Ώστε και Μανιαδάκης κ. Πρωθυπουργέ;


mikistheodorakis.gr
Δήλωση Μίκη Θεοδωράκη
26.09.2018

Ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ και νυν αρχηγός κόμματος, καλείται στην Ασφάλεια όπως γινόταν με τους αριστερούς και δημοκράτες για εκφοβισμό, στις σκοτεινές μέρες της μετεμφυλιακής Ελλάδας.
Ώστε και Μανιαδάκης κύριε Πρωθυπουργέ;
(Ο Μανιαδάκης υπήρξε επί Μεταξά υπουργός Ασφαλείας και διώκτης των κομμουνιστών).
Η ταχύτητά σας προς τα πίσω είναι άξια θαυμασμού.
Να αναμένω κι εγώ την δική μου κλήση «δι’ υπόθεσίν μου» (και στο βάθος Μακρόνησος);
Προτρέχω…
Κάτω τα χέρια από τον Λαφαζάνη (και κάθε Λαφαζάνη)!
Αυτό έχω να σας πω.
Αθήνα, 26.9.2018
Μίκης Θεοδωράκης

Τετάρτη 26 Σεπτεμβρίου 2018

Η ανακοίνωση της ΔΟΕ για τη συνάντηση με τον υπουργό


Αρ. Πρωτ. 894           Αθήνα 25/9/2018 

Προς 
Τους Συλλόγους Εκπαιδευτικών Π.Ε. 

Θέμα: Ανακοινώσεις Υπουργού Παιδείας για μόνιμους διορισμούς στην εκπαίδευση σε ορίζοντα τριετίας. Οι εξαγγελίες Τσίπρα στη Δ.Ε.Θ. με προσθήκη μελλοντικών διορισμών 

Στη σημερινή συνάντηση στο Υπουργείο Παιδείας, που είχε αιτηθεί το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. ώστε να συζητηθούν όλα τα ζητήματα που απασχολούν τον χώρο της δημόσιας εκπαίδευσης, ο Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε στα Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. και της Ο.Λ.Μ.Ε. (αφού η πολιτική ηγεσία κάλεσε και τις δυο ομοσπονδίες μαζί, παραλείποντας να τους αναφέρει τη δική της «ατζέντα» και το γεγονός ότι δεν επρόκειτο να συζητηθεί άλλο ζήτημα) τον σχεδιασμό της κυβέρνησης για την πραγματοποίηση μόνιμων διορισμών εκπαιδευτικών. 
Πολύ μακριά από τις πραγματικές ανάγκες της εκπαίδευσης, αφού οι μόνιμοι διορισμοί αποτελούν ζητούμενο εδώ και οχτώ χρόνια με δεκάδες χιλιάδες εκπαιδευτικούς να έχουν συνταξιοδοτηθεί, ο Υπουργός Παιδείας επανέλαβε τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού στη Δ.Ε.Θ. για 4.500 μόνιμους διορισμούς στην Ειδική Αγωγή για το σχ. έτος 2019-2020. 
Πέρα από το μόνο θετικό στοιχείο, ότι ανακοινώνονται μετά από πολλά χρόνια μόνιμοι διορισμοί και μάλιστα στον ευαίσθητο χώρο της Ειδικής Αγωγής, είναι σαφές ότι η ασάφεια της κατανομής του ανακοινωμένου αριθμού (πόσοι θα αφορούν δασκάλους, νηπιαγωγούς ή ειδικότητες, πόσοι αναλογούν στην πρωτοβάθμια και πόσοι στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, πόσοι σε ειδικό επιστημονικό και βοηθητικό προσωπικό) καταδεικνύει την έλλειψη συγκεκριμένου σχεδιασμού από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου που επιβεβαιώνεται δια στόματος Υπουργού με τη φράση «Οι διορισμοί θα γίνουν με βάση την αναλογικότητα των αναγκών τόσο ως προς τις δυο βαθμίδες εκπαίδευσης όσο και ως προς τις ειδικότητες». Δίκαια γεννάται το ερώτημα, πώς έχει εκτιμηθεί ο συνολικός αριθμός αφού δεν έχει γίνει επί μέρους εκτίμηση και κατανομή; 
Εξαγγέλθηκαν, επίσης, 5.250 μόνιμοι διορισμοί για το σχ. έτος 2020-2021 και 5.250 για το σχ. έτος 2021-2022. Συνολικά 15.000 διορισμοί σε πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε συνέχεια των χιλιάδων διορισμών που «έχουν πραγματοποιήσει» στα λόγια όλοι οι Υπουργοί Παιδείας της κυβέρνησης. Εύλογο είναι να είμαστε εξαιρετικά επιφυλακτικοί, όταν η αδιοριστία που ήταν και είναι αποτέλεσμα της πολιτικής επιλογής όλων των μνημονιακών κυβερνήσεων να μην ενισχύσουν με μόνιμους εκπαιδευτικούς το δημόσιο σχολείο, είναι η μόνη χειροπιαστή πραγματικότητα που έχει αντιμετωπίσει η δημόσια εκπαίδευση και όλοι οι αριθμοί, που κατά καιρούς ανακοινώθηκαν, έχουν μετατραπεί σε απόλυτο μηδέν. Για το λόγο αυτό απευθύναμε και το ερώτημα προς τον κ. Υπουργό, εάν οι περιορισμένοι αριθμοί που ανακοινώνει σήμερα είναι αποτέλεσμα της καταγραφής των αναγκών της εκπαίδευσης από τις υπηρεσίες του υπουργείου ή υπαγορεύονται από οικονομικού χαρακτήρα δεσμεύσεις της κυβέρνησης, για να πάρουμε την απάντηση ότι πρόκειται για συνδυασμό και των δύο… 
Ο Υπουργός Παιδείας, παρά το γεγονός ότι και οι δυο Ομοσπονδίες αναφέρθηκαν στις θέσεις τους για το σύστημα διορισμών, δήλωσε ότι «οι δυο Ομοσπονδίες δεν ήταν προετοιμασμένες σήμερα για κάτι τέτοιο (εννοούσε να συζητήσουμε για το σύστημα διορισμών). Ελπίζω σε σύντομο χρονικό διάστημα να έχουν συγκεκριμένες προτάσεις να καταθέσουν». 
Το Δ.Σ. της Δ.Ο.Ε. τονίζει ότι πέρα από το γεγονός ότι πρώτο θέμα στην ιεράρχηση του είναι η ανακοίνωση της άμεσης πραγματοποίησης όλων των πραγματικά αναγκαίων για την εκπαίδευση χιλιάδων μόνιμων διορισμών, κάτι που δεν απεικονίζεται στις σημερινές ανακοινώσεις του Υπουργείου, η ψηφισμένη από την 87η Γ.Σ. του Ιουνίου του 2018, θέση του κλάδου, είναι: «Διεκδικούμε μαζικούς μόνιμους διορισμούς εκπαιδευτικών σε όλες τις πραγματικές ανάγκες του δημόσιου σχολείου, σύμφωνα με τις θέσεις του συνδικαλιστικού κινήματος για τη δομή της εκπαίδευσης, με αναγνώριση του συνόλου της προϋπηρεσίας τους ως κυρίαρχο κριτήριο διορισμού». Την απόφαση αυτή καταθέσαμε στη σημερινή συνάντηση και αποστέλλουμε άμεσα (και εγγράφως) στο υπουργείο. Αναμένουμε τη θέση του υπουργείου ώστε να την εκτιμήσουμε και να τοποθετηθούμε δημόσια, με την πεποίθηση ότι η συζήτηση σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εστιάζει στο πραγματικό ζητούμενο για τη στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης, την άμεση πραγματοποίηση όλων των πραγματικά αναγκαίων χιλιάδων μόνιμων διορισμών.

Στη Βουλή, η ανακοίνωση των Σχολικών Συμβούλων για τους συντονιστές εκπαίδευσης

Χωρίς να ευθύνονται οι συνάδελφοι, εκτιμώ ότι η θητεία τους  θα είναι σύντομη...


Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου

Αθήνα, 26 Σεπτεμβρίου 2018

Θέμα: «Ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συμβούλων (ΠΕΣΣ)»

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Σας διαβιβάζουμε ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ένωσης Σχολικών Συμβούλων (ΠΕΣΣ), με αφορμή την ολοκλήρωση της διαδικασίας κρίσεων των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου (ΣΕΕ).

Παρακαλούμε για την εξέταση του ζητήματος και την ενημέρωσή μας.

Η αναφέρουσα Βουλευτής
Νίκη Κ. Κεραμέως, Επικρατείας

Για το ζήτημα αυτό, η Νίκη Κεραμέως δήλωσε:

«Είχαμε από την πρώτη στιγμή επισημάνει τα άκρως προβληματικά σημεία του νέου θεσμικού πλαισίου για τις δομές υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου, αλλά και την πραγματική στόχευση της Κυβέρνησης που δεν ήταν άλλη από την άλωση της διοικητικής μηχανής της εκπαίδευσης από κομματικά στελέχη. Δυστυχώς, η ολοκλήρωση της διαδικασίας επιλογής Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου μας επιβεβαιώνει.
Η Πανελλήνια Ένωση Σχολικών Συμβούλων, σε ανακοίνωσή της, την οποία διαβιβάζουμε στον Υπουργό, αναδεικνύει σοβαρά ζητήματα που θέτουν σε αμφισβήτηση την εγκυρότητα και την αξιοπιστία της διαδικασίας επιλογής των νέων στελεχών στην εκπαίδευση.
Ζητάμε από τον Υπουργό να εξετάσει το ζήτημα με τη σοβαρότητα που του αρμόζει.»

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΠΕΣΣ


Η ΠΕΣΣ από την αρχή της διαβούλευσης, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στη Βουλή, αλλά και μετά την ψήφιση του νέου νόμου (4547/12-6-2018), έχει τονίσει και έχει αναδείξει τις προβληματικές περιοχές του νέου θεσμικού πλαισίου υποστήριξης του εκπαιδευτικού έργου και αρνείται να αποδεχθεί την ενοχοποίηση των Σχολικών Συμβούλων για τα κακώς κείμενα στην Εκπαίδευση με την κατάργηση του θεσμού περιλαμβάνοντας, παράλληλα, κριτήρια αποκλεισμού εκπαιδευτικών οι οποίοι υπηρέτησαν σε θέσεις Σχολικών Συμβούλων. Οι κρίσεις των Συντονιστών Εκπαιδευτικού Έργου (ΣΕΕ), που ολοκληρώθηκαν με την επικύρωση των πινάκων από τον Υπουργό Παιδείας στις 20 Σεπτεμβρίου 2018, ανέδειξαν μέρος των συνεπειών που είναι αποτέλεσμα της απουσίας ενός συγκροτημένου διαλόγου με τις εκπαιδευτικές ομοσπονδίες και τους επιστημονικούς φορείς του στελεχιακού δυναμικού στην Εκπαίδευση, αναδεικνύουν σοβαρά ζητήματα που θέτουν σε αμφισβήτηση την εγκυρότητα και την αξιοπιστία της διαδικασίας επιλογής των νέων στελεχών στην Εκπαίδευση.

Ειδικότερα και ενδεικτικά:
Οι κρίσεις στελεχών σε αυτό το επίπεδο για πρώτη φορά στην ιστορία της Εκπαίδευσης δεν έγιναν από Κεντρικά αλλά από Δεκατρία (13) Περιφερειακά Συμβούλια Επιλογής (ΠΣΕ) με Προέδρους τους Περιφερειακούς Διευθυντές Εκπαίδευσης και μέλη τα οποία σε αρκετές περιπτώσεις είχαν επιστημονικά προσόντα που υπολείπονταν των προσόντων των υποψηφίων.
Η θητεία των Σχολικών Συμβούλων δεν αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά ως διδακτική και έτσι σύμφωνα με το άρθρο 24/3/β/ββ ένας εκπαιδευτικός που έχει υπηρετήσει ως Σχολικός Σύμβουλος μπορεί να πάρει το πολύ δύο (2) μόρια από τα δέκα (10) συνολικά της διδακτικής υπηρεσίας τα οποία μπορεί να πάρει ένας Εκπαιδευτικός που υπηρετεί σε σχολείο. Δηλαδή με αυτό μόνο το κριτήριο δημιουργείται μια δυνάμει διαφορά εις βάρος των Σχολικών Συμβούλων οχτώ (8) μορίων.
Αποκλείστηκαν όσοι Εκπαιδευτικοί δεν είχαν πτυχίο γλωσσομάθειας.
Αποκλείστηκαν όσοι Εκπαιδευτικοί δεν είχαν πιστοποιητικό ΤΠΕ Α΄ Επιπέδου, αν και όπως είναι γνωστό, δεν έχουν γίνει εξετάσεις πιστοποίησης τα τελευταία τέσσερα χρόνια.
Τα επιστημονικά προσόντα υποτιμήθηκαν μέσω της εξαιρετικά μειωμένης μοριοδότησης τους και οι Σχολικοί Σύμβουλοι ισοτιμήθηκαν αρχικά με τους Υποδιευθυντές και τελικά με τους Διευθυντές Σχολικών Μονάδων, ως προς την διοικητική εμπειρία.
Η συνέντευξη μοριοδοτήθηκε με 14 μόρια, όσο περίπου και το σύνολο των επιστημονικών προσόντων και για πρώτη φορά τέθηκαν σε σχετικές κρίσεις στελεχών στην εκπαίδευση αποκλεισμοί μέσω της υπολειπόμενης θητείας.
Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι οι κρίσεις σε αυτό το πρώτο επίπεδο επιλογής στελεχών στην Εκπαίδευση (ΣΕΕ), να έχουν έντονα προβλήματα αξιοπιστίας και εγκυρότητας, αφού εμφανίστηκαν πλήθος καταστάσεων όπως:
Ο έλεγχος των δικαιολογητικών των υποψηφίων έγινε σε πολλές περιπτώσεις κατά ομολογία αιρετών που συμμετείχαν στα Περιφερειακά Συμβούλια Επιλογής ΣΕΕ όχι όπως ο νόμος ορίζει από τα μέλη των Συμβουλίων αλλά από υπάλληλους των Περιφερειακών Διευθύνσεων Εκπαίδευσης (ΠΔΕ) και Εκπαιδευτικούς. Αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης ήταν να γίνει σωρεία λαθών και εκπαιδευτικοί που δεν είχαν αποκλειστεί στους πρώτους πίνακες που δημοσιεύτηκαν να αποκλειστούν στη συνέχεια, με κοινοποίηση νέων αναμορφωμένων πινάκων μη δεκτών υποψήφιων μετά από λίγες ημέρες.
Αποκλείστηκαν εκπαιδευτικοί για τελείως τυπικούς λόγους, όπως γιατί δεν είχαν τικάρει το αντίστοιχο τετραγωνάκι της ειδικότητάς τους στην αίτησή τους.
Αποκλείστηκαν εκπαιδευτικοί είτε γιατί δεν είχαν επισυνάψει μετάφραση του πτυχίου της γλωσσομάθειάς τους, παρότι είχαν μεταπτυχιακούς τίτλους από Πανεπιστήμια του εξωτερικού και είχαν επισυνάψει τις αντίστοιχες αναγνωρίσεις από το ΔΙΚΑΤΣΑ και τον ΔΟΑΤΑΠ, είτε γιατί προσκόμισαν κατά τη φάση των ενστάσεων την μετάφραση.
Δόθηκαν λανθασμένες μοριοδοτήσεις διδακτικής υπηρεσίας μέσω των πιστοποιητικών υπηρεσιακών μεταβολών (ΠΥΜ) που εξέδωσαν οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης. Για παράδειγμα υποψήφιος που ήταν στον σχετικό πίνακα πρώτος με 10 μόρια διδακτικής υπηρεσίας, βρέθηκε τελευταίος μόνο μετά την διόρθωση του λανθασμένου ΠΥΜ, αφού του αφαιρέθηκαν 7 μόρια.
-Υπάρχουν άραγε κι άλλες περιπτώσεις λανθασμένων μοριοδοτήσεων με λάθος ΠΥΜ;
Έγινε έλεγχος όλων των ΠΥΜ και των τίτλων σπουδών των υποψηφίων;
Τα 13 ΠΣΕ ερμήνευσαν και μοριοδότησαν με διαφορετικό τρόπο τα ίδια ακριβώς κριτήρια του ν.4547/18 με αποτέλεσμα ένας Εκπαιδευτικός που δεν επιλέγεται ως ΣΕΕ από το ΠΣΕ σε μια ΠΔΕ, θα μπορούσε να είχε επιλεγεί, αν είχε υποβάλει υποψηφιότητα σε άλλη ΠΔΕ.
Στις συνεντεύξεις φτάσαμε στο σημείο η μοριοδότηση να ξεπεράσει ακόμα και το μέγιστο επιτρεπτό όριο των 14 μονάδων αφού αν συγκρίνει κανείς τον τελικό πίνακα και τον πίνακα προ συνεντεύξεων, προκύπτει μαθηματικά ότι υποψήφιος έχει βαθμολογηθεί κατά τη συνέντευξη με βαθμό μεγαλύτερο του 14 που αποτελεί και το μέγιστο δυνατό βαθμό. (Άρθρο 24/και 4).
Σε κάποιες περιπτώσεις μετά τη συνέντευξη, υποψήφιοι ανέβηκαν δεκάδες θέσεις ώστε τελικά να επιλεγούν, ενώ κάποιοι άλλοι με πολλά επιστημονικά προσόντα και σε υψηλή θέση στους πίνακες πριν τη συνέντευξη βρέθηκαν τελικά εκτός επιλογών.
Στις συνεντεύξεις σε κάποια ΠΣΕ έγιναν προς υποψήφιους οι οποίοι ήταν Σχολικοί Σύμβουλοι ερωτήσεις που δεν είχαν καμιά σχέση με το πλαίσιο της διεκδικούμενης θέσης με τις οποίες ζητούνταν να τοποθετηθούν υπέρ ή κατά του ν.4547/18, ή υπέρ ή κατά της ενεργειών της ΠΕΣΣ.
Η ΠΕΣΣ θεωρεί ότι οι συγκεκριμένες κρίσεις με τον ν.4547/18 δεν θωρακίζουν έναντι της εκπαιδευτικής κοινότητας τα επιλεγόμενα στελέχη με το κύρος που τους αρμόζει, αφού δεν διασφαλίζεται η εγκυρότητα και η αξιοπιστία των επιλογών.
Αρνητικά επίσης στοιχεία των συγκεκριμένων επιλογών ΣΕΕ είναι ότι δεν υπήρξαν υποψήφιοι ακόμα και σε ειδικότητες πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις οι υποψήφιοι ήταν όσες και οι προσφερόμενες θέσεις.
Κρίσεις όπως οι παραπάνω είτε εν εξελίξει κρίσεις χωρίς κριτήρια, εγείρουν αμφισβητήσεις, απογοητεύουν εκπαιδευτικούς με προσόντα οι οποίοι περιθωριοποιούνται, θέτουν στο προσκήνιο τις πολιτικές γειτνιάσεις ως παράγοντα έκβασης των επιλογών και δοκιμάζουν τη σταθερότητα του εκπαιδευτικού συστήματος εντάσσοντάς το στο πεδίο των πολιτικών αντιπαραθέσεων.
Ωστόσο οι κρίσεις βρίσκονται ακόμα στο πρώτο στάδιο και τα ΠΕ.Κ.Ε.Σ., όταν συσταθούν, δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν αυτόνομα, γιατί υπάρχουν μεγάλες συνέργειες και διασυνδέσεις μεταξύ των υποστηρικτικών δομών.
Για να μπορέσει να λειτουργήσει το εκπαιδευτικό σύστημα στο επίπεδο των δομών, πρέπει να ολοκληρωθούν οι προβλεπόμενες από το ν.4547/18 κρίσεις, που αναφέρονται στη στελέχωση των ΚΕΣΥ και των ΚΕΑ και να καθορισθεί το καθηκοντολόγιο όλων των επιμέρους δομών και στελεχών της εκπαίδευσης.
Όλα αυτά πρέπει να γίνουν σύμφωνα με την Υπουργική απόφαση αριθμ. Φ.351.1/ 22 / 141872 /E3/03-09-2018 (ΦΕΚ 3813 τ. Β ́/04-09-2018) εντός πέντε (5) το πολύ μηνών και μέχρι τον Φεβρουάριο του 2019.
Αυτό σημαίνει ότι εντός του διδακτικού έτους 2018-19 και μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2019 θα γίνονται σχεδόν κάθε μήνα κρίσεις, και για την έκδοση των κανονισμών λειτουργίας θα χρειαστεί περισσότερος χρόνος και το σύστημα θα προσπαθεί να βρει ισορροπίες διαρκούντος του σχολικού έτους.
Η Εκπαίδευση όμως εν μέσω πολλών αβεβαιοτήτων δεν αντέχει τέτοιες καταστάσεις. Οι Εκπαιδευτικοί χρειάζονται άμεσα, πλήρη, συνεχή και όχι αποσπασματική στήριξη, σε πολλά επίπεδα, που παρέχονται από δομές που καταργούνται χωρίς ακόμα να υπάρχουν οι νέες δομές που για να δημιουργηθούν και να λειτουργήσουν αποτελεσματικά θα χρειαστούν πολλοί μήνες ακόμα και πέραν του Φεβρουαρίου 2019.
Η ΠΕΣΣ εκφράζει, για μια ακόμη φορά, την έντονη ανησυχία και τον προβληματισμό της για τις διαδικασίες επιλογής και την βεβιασμένη εφαρμογή ενός πολυδαίδαλου συστήματος νέων φορέων χωρίς ουσιαστική μελέτη και χωρίς διάλογο με την εκπαιδευτική κοινότητα ενάντια ακόμα και στο πόρισμα του Εθνικού διαλόγου για την Παιδεία.

Εξαγγελίες χωρίς καμία δέσμευση



Νικηφόρος Κωνσταντίνου, 
Πρόεδρος ΟΛΜΕ

Ο Υπουργός παιδείας κ. Γαβρόγλου μας κάλεσε για άλλη μία φορά (η προηγούμενη είχε γίνει τον Μάρτιο του 2018) για να εξαγγείλει διορισμούς χωρίς όμως να δεσμευτεί για τίποτα! Το μόνο που αλλάζει σε αυτή την εξαγγελία είναι ο αριθμός των μελλοντικών διορισμών, ο οποίος από 25.000 των Μπαλτά Κουράκη (2015) και 20.000 του Φίλη (2016) έγινε 4.500 του κ. Γαβρόγλου και 15.000 σε βάθος τριετίας!
Η μόνη δέσμευση για τον Υπουργό παιδείας ήταν η εξαγγελία από τον ίδιο τον Πρωθυπουργό στη ΔΕΘ (2018) για 4.500 διορισμούς στην ειδική αγωγή τον Σεπτέμβριο του 2019: «εξαγγελίες από τον ίδιο τον πρωθυπουργό δεν έχουν ξαναγίνει», είπε χαρακτηριστικά! Του θυμίζουμε ότι ο πρωθυπουργός έχει εξαγγείλει και την κατάργηση των πανελλαδικών τον Αύγουστο του 2018 στη Βουλή αλλά υλοποίηση δεν είδαμε!
Συγκεκριμένα στη σημερινή συνάντηση εκτός της αναφοράς του αριθμού των διορισμών ο κ. Γαβρόγλου δεν δεσμεύτηκε για:
- τον αριθμό των εκπαιδευτικών της ειδικής αγωγής και αυτών του ειδικού επιστημονικού προσωπικού που είναι μέσα στις 4.500 προσλήψεις της επόμενης χρονιάς,
- τον αριθμό των εκπαιδευτικών της πρωτοβάθμιας σε σχέση με αυτόν της Δευτεροβάθμιας που θα διοριστούν σε βάθος τριετίας,
- τον αριθμό των διορισμών σε ειδική και γενική παιδεία,
- την εξασφάλιση συγκεκριμένου κονδυλίου στον προϋπολογισμό του 2019, καθώς οι πρώτοι διορισμοί θα γίνουν τον επόμενο Σεπτέμβριο,
- την πρόταση του υπουργείου για τον τρόπο διορισμού των 15.000 τα επόμενα χρόνια,
- την έκδοση μίας (για το σύνολο των διορισμών τα επόμενα 3 χρόνια, που θα δεσμεύουν και την επόμενη κυβέρνηση αν προκύψει μετά τις εκλογές) η τριών προκηρύξεων (μία για τον αριθμό των διορισμών κάθε χρονιά, 2019-20-21).
Ο εκπαιδευτικός κόσμος αντιλαμβάνεται ότι χωρίς αυτές τις στοιχειώδεις δεσμεύσεις – εξειδικεύσεις δεν μπορεί παρά να ανησυχεί για την υλοποίηση αυτών των νέων εξαγγελιών και να τις βάζει στο πλαίσιο του προεκλογικού κλίματος.
Οι πραγματικές ανάγκες του δημόσιου σχολείου σε εκπαιδευτικό προσωπικό είναι μεγάλες μετά τους μηδενικούς διορισμούς από το 2009 και τις συνταξιοδοτήσεις περίπου 18.000 καθηγητών της Δευτεροβάθμιας τα τελευταία χρόνια. Ο αγώνας θα συνεχιστεί μέχρι να καλυφθούν όλα τα κενά με μόνιμους διορισμούς. 
Υ.Γ Όσον αφορά τη δήλωση του κ. Γαβρόγλου ότι «οι δύο Ομοσπονδίες δεν ήταν έτοιμες», θέλουμε να του θυμίσουμε ότι πρόταση για τον τρόπο διορισμού των εκπαιδευτικών έχουν καταθέσει από το 2016 στον κ. Φίλη, η ΟΛΜΕ, η ΔΟΕ και οι ενώσεις των αναπληρωτών, και το ελάχιστο που περιμέναμε από τον Υπ. Παιδείας ήταν να μας παρουσιάσει την δική του πρόταση.

Τρίτη 25 Σεπτεμβρίου 2018

Τοποθετήσεις συντονιστών εκπαιδευτικού έργου


Με αποφάσεις των περιφερειακών διευθυντών τοποθετήθηκαν οι συντονιστές εκπαιδευτικού έργου στα περιφερειακά κέντρα εκπαιδευτικού σχεδιασμού(ΠΕ.Κ.Ε.Σ.)
Στο ΠΕΚΕΣ Δυτικής Μακεδονίας τοποθετήθηκαν για την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, οι συνάδελφοι:
Α. ΠΕ60 ΝΗΠΙΑΓΩΓΩΝ
1. ΒΑΪΡΙΝΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΑ
2.ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗ ΣΩΤΗΡΙΑ 

Β. ΠΕ70 ΔΑΣΚΑΛΟΙ
1. ΠΑΠΑΕΥΑΓΓΕΛΛΟΥ  ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
2. ΚΩΣΤΕΛΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
3. ΣΟΥΛΙΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ
4. ΖΥΓΟΥΡΗ ΕΛΕΝΑ
5. ΜΑΛΕΤΣΚΟΣΑΘΑΝΑΣΙΟΣ

Η θητεία τους λήγει την 31η Ιουλίου του 2021 και ευχόμαστε  να έχουμε καλή, γόνιμη και αποδοτική συνεργασία...













Δευτέρα 24 Σεπτεμβρίου 2018

Για ποια «κανονικότητα» μιλάτε κ. Γαβρόγλου;

Ο κύριος Υπουργός, με την έναρξη του τρέχοντος σχολικού έτους ισχυρίστηκε ότι χάρη στις ενέργειές του υπάρχει μία πρωτόγνωρη «κανονικότητα» στα σχολεία!!! Τη δήλωση αυτή έσπευσαν να εκμεταλλευτούν τα φιλοκυβερνητικά Μ.Μ.Ε και φυσικά η «αμερόληπτη» κρατική τηλεόραση.
Δυστυχώς όμως για τον κύριο Υπουργό η πραγματικότητα είναι διαφορετική από την εικονική πραγματικότητα που επιδιώκει να παρουσιάσει. Παρά το κυβερνητικό μπαράζ παραπληροφόρησης η θλιβερή κατάσταση, που επικρατεί στη Δημόσια Εκπαίδευση, δε μπορεί να αποκρυφτεί.
Ας μιλήσουμε λοιπόν με στοιχεία:
· Με την έναρξη του σχολικού έτους υπήρχαν 23.000 κενά εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Με την πρόσληψη 16.500 αναπληρωτών είναι προφανές ότι υπάρχουν ακόμα τουλάχιστον 6500 κενά.
· Στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση το προηγούμενο σχολικό έτος προσελήφθησαν 7500 αναπληρωτές και 1000 θέσεις εκπαιδευτικών παρέμειναν κενές ως το τέλος. Με την πρώτη φάση προσλήψεων αναπληρωτών προσελήφθησαν 4000 εκπαιδευτικοί. Αν υπολογίσουμε ότι τα κενά που προκύπτουν στο μέσο της χρονιάς δεν ξεπερνούν τα 1000 κατά έτος, έχουμε τουλάχιστον 2500 κενά στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.
· Παρά τις αντιδράσεις της ΟΛΜΕ η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας προσπαθεί να κλείσει όσο γίνεται περισσότερα ολιγομελή τμήματα στα ΕΠΑΛ και στα τμήματα Προσανατολισμού στα ΓΕ.Λ.
· Στα νυχτερινά σχολεία επιδιώκεται η αυστηροποίηση του πλαισίου εγγραφών, με την παρουσίαση αποδεικτικών εργασίας, παραγνωρίζοντας τη γιγάντωση της αδήλωτης εργασίας των νέων , για την οποία η κυβέρνηση είναι υπεύθυνη. Έτσι συνειδητά οδηγούνται τα νυχτερινά σχολεία στη συρρίκνωση.
· Δεν ελήφθη καμία μέριμνα για την διαβίωση των καθηγητών (μονίμων και αναπληρωτών ) στις τουριστικές περιοχές, οι οποίες είναι υψηλού κόστους διαβίωσης. Παρά τη σύσκεψη ΟΛΜΕ-ΔΟΕ με στελέχη της κυβέρνησης (Γαβρόγλου, Σκουρλέτης, Βίτσας), κανένα μέτρο δεν ελήφθη για την ενίσχυση των εκπαιδευτικών αυτών των περιοχών. Συγκεκριμένα: α) δεν εδόθη στεγαστικό επίδομα στους συναδέλφους και β) δεν ελήφθη μέριμνα, ώστε οι μόνιμοι συνάδελφοι να σιτίζονται στις στρατιωτικές λέσχες, όπως μας είχαν υποσχεθεί.
· Με απόφαση της Διοίκησης 150 συνάδελφοι αυξημένων προσόντων αποφασίστηκε να μεταταγούν στα Πανεπιστήμια ως ΕΔΙΠ, προκειμένου να καλύψουν τις τεράστιες ανάγκες που υπάρχουν στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Οι συγκεκριμένοι συνάδελφοι δεν αποδεσμεύονται αυτήν την περίοδο με απόφαση του Υπουργείου Παιδείας, προκειμένου πλασματικά να παρουσιάζονται ως ανήκοντες στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και να μειώνονται πλασματικά τα κενά στην έναρξη του σχολικού έτους.
· Παραμένει σε απαράδεκτα χαμηλό επίπεδο η χρηματοδότηση της εκπαίδευσης. Τα ποσά που δίνονται από το Υπουργείο Παιδείας είναι ανεπαρκή και πολλοί δήμαρχοι αναγκάζονται να χρησιμοποιούν πόρους από άλλους κωδικούς, για να λειτουργήσουν στοιχειωδώς τα σχολεία.
· Το πρόγραμμα σχολικής στέγης καρκινοβατεί. Είναι ενδεικτικό ότι στην Ανατολική Θεσσαλονίκη υπάρχουν τεράστια προβλήματα στη σχολική στέγη. Ιδιαίτερα τα κτίρια που στεγάζουν τα Ειδικά Σχολεία θα μπορούσαν κάλλιστα να χαρακτηριστούν αχούρια. 
· Υπάρχουν σοβαρότατα προβλήματα στη μετακίνηση των μαθητών και η πολιτική ηγεσία με σειρά ενεργειών της καθιστά ακόμα δυσκολότερη τη χρηματοδότηση της μεταφοράς των μαθητών. Εκατοντάδες μαθητές υποχρεώνονται να μετακινούνται πεζή εξαιτίας των περιορισμών, που έχει θέσει το Υπουργείο Παιδείας.
· Οι Διευθυντές Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, σε πάμπολλες περιπτώσεις παραβίασαν το χωροταξικό και με το τέχνασμα του «τροφοδότη» σχολείου υποχρέωσαν εκατοντάδες μαθητές ,που πηγαίνουν για πρώτη φορά στο Γυμνάσιο ή στο Λύκειο, να μη φοιτήσουν στο σχολείο της γειτονιάς τους, αλλά στο σχολείο που επιθυμούσε η Διοίκηση. Απώτερος στόχος, βέβαια, είναι η μείωση του συνολικού αριθμού τμημάτων σε επίπεδο Διεύθυνσης και συνακόλουθα η μείωση του αναγκαίου εκπαιδευτικού προσωπικού.
Θα μπορούσε κάποιος να αναφέρει δεκάδες άλλα παραδείγματα, για να καταρρίψει τους ισχυρισμούς του Υπουργού. Και αυτά όμως είναι αρκετά για να τεθεί το ερώτημα: «Για ποια κανονικότητα μιλάτε κύριε Υπουργέ»;
Νίκος Παπαχρήστος
Πρόεδρος ΔΑΚΕ Καθηγητών Δ.Ε
Μέλος Δ.Σ ΟΛΜΕ

Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Τα άλυτα προβλήματα της παιδείας δεν λύνονται με τη διάθεση σχολικών γευμάτων

Παρεμπιπτόντως, τα σχολεία μας από την ημέρα του αγιασμού λειτουργούν με ελλείψεις σε εκπαιδευτικό και ειδικό εκπαιδευτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα να είναι αδύνατη η πλήρης εφαρμογή του ωρολόγιου προγράμματος. 
Λέτε με τη διάθεση των σχολικών γευμάτων να λυθεί το πρόβλημα, ώστε να λειτουργήσουμε ομαλά και εύρυθμα;


Δεν θέλουμε «ελεήμονα» γεύματα. 
Εργασία ζητούμε… Αξιοπρέπεια απαιτούμε…

Ερίτιμη κυρία και θυγατέρα δασκάλου,
Πριν καταθέσετε την ερώτησή σας:

1. Ζητήσατε να μάθετε, αν δύνανται οι δάσκαλοι εν ώρα μαθήματος να παραλαμβάνουν τα γεύματα διακόπτοντάς το;
2. Ζητήσατε να μάθετε, αν δύνανται οι δάσκαλοι να πιστοποιούν την καταλληλότητα των γευμάτων, αφού δεν διαθέτουν τις τεχνικές γνώσεις που απαιτούνται, όπως ορίζει ο νόμος περί δημοσίων συμβάσεων;
3. Ζητήσατε να μάθετε τη θέση της ΔΟΕ, η οποία έχει εκφράσει τις εντονότατες αντιρρήσεις της για τις, κατά γενική ομολογία δυσμενείς συνέπειες που μπορεί να επιφέρει η εν λόγω διαδικασία σε μαθητές και εκπαιδευτικούς;
4. Ζητήσατε να μάθετε για την επάρκεια ή μη ειδικών χώρων εστίασης στα σχολειά μας, κατάλληλου εξοπλισμού και κυρίως εξειδικευμένου προσωπικού (χειριστών τροφίμων);
Οι συγκεκριμένες ελλείψεις, σύμφωνα με τις υγειονομικές διατάξεις, καθιστούν απαγορευτική τη σίτιση εντός των διδακτηρίων.
5. Ζητήσατε να μάθετε, αν έγινε κάποια αποτίμηση-αξιολόγηση της μέχρι σήμερα υλοποίησης του προγράμματος, ώστε να εφαρμοστεί με σύνεση και συνέπεια ο κοινωνικός ρόλος του μέτρου και να αποφευχθεί η κατασπατάληση-διασπάθιση δημοσίου χρήματος, σε αυτήν την πολύ δύσκολη οικονομικά συγκυρία για όλους μας;
Προς ενημέρωση όλων ο Δήμος Άργους Ορεστικού, κατέθεσε εμπεριστατωμένη θέση και άποψη για τη συγκεκριμένη δράση.

Πάντα στη διάθεσή σας

Ο φίλος και «συμμαχητής» σας, 

Λεωνίδας Οικονομίδης
Δάσκαλος



Σας παραθέτω πρόσφατη απάντηση του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε ανάλογο ερώτημα συναδέλφου σας Βουλευτή, το οποίο έχει προηγηθεί και επομένως γνωρίζετε εκ των προτέρων την απάντηση.
Σχετικά με το πρόγραμμα «Σχολικά Γεύματα»
· «Για τα κριτήρια επιλογής των σχολικών μονάδων, σας γνωρίζουμε ότι τα κριτήρια με τα οποία επιλέχτηκαν οι Δήμοι οι οποίοι εντάχθηκαν στο πρόγραμμα ήταν τα εξής:
· Δήμοι με πληθυσμό άνω των 17.000 κατοίκων.
· Δήμοι με ποσοστό συμμετοχής στο Πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης» άνω του 5%.
· Δήμοι με ποσοστό ανεργίας στον πληθυσμό άνω του 7%.
· Κάλυψη των σχολικών μονάδων των Δήμων που συμμετείχαν κατά την πιλοτική φάση του Προγράμματος.
Ταυτόχρονα, το Υπουργείο μας όρισε κριτήρια και για την επιλογή των σχολικών μονάδων των συγκεκριμένων Δήμων. Αυτά ήταν:
· σχολικές μονάδες που στεγάζονται σε γειτονιές που παρουσιάζουν σημαντικά οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα,
· σχολικές μονάδες που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό μαθητών που ζουν σε νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο φτώχειας,
· σχολικές μονάδες που συγκεντρώνουν σημαντικό αριθμό μαθητών που ζουν σε συνθήκες σοβαρής υλικής αποστέρησης, συμπεριλαμβανομένων μαθητών Ρομά, μεταναστών και προσφύγων. Στη βάση αυτών των κριτηρίων, ζητήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων η συνδρομή του, προκειμένου να υποδείξει στο Υπουργείο μας τις σχολικές μονάδες, ανά Δήμο, που έκριναν σκόπιμο να προταθούν κατά την υλοποίηση του Προγράμματος, πράγμα το οποίο και έγινε.

Στη βάση αυτών των κριτηρίων, ζητήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων η συνδρομή του, προκειμένου να υποδείξει στο Υπουργείο μας τις σχολικές μονάδες, ανά Δήμο, που έκριναν σκόπιμο να προταθούν κατά την υλοποίηση του Προγράμματος, πράγμα το οποίο και έγινε.
Σαφώς και γνωρίζουμε τη δυσχερείς οικονομικές συνθήκες όχι μόνο της Ευρυτανίας, αλλά και πολλών ακόμα περιοχών στην Ελλάδα τόσο στην επαρχία όσο και στα αστικά κέντρα, και για αυτό το λόγο επεκτείνουμε συνεχώς το εύρος των περιοχών, που θα καλύπτει το πρόγραμμα με στόχο να συμπεριλάβουμε σταδιακά όλο το μαθητικό πληθυσμό δημοτικών και γυμνασίων της χώρας μας.
Σε αυτά τα πλαίσια σας ενημερώνουμε ότι η επέκταση του Προγράμματος αποτελεί μια δυναμική διαδικασία, με σταδιακή κάθε φορά ένταξη νέων Δήμων της χώρας. Το 2019 αναμένεται να ξεκινήσει η καθολική εφαρμογή του, για την κάλυψη τουλάχιστον πεντακοσίων χιλιάδων (500.000) μαθητών Δημοτικού και Γυμνασίου.

Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

ΘΕΑΝΩ ΦΩΤΙΟΥ

Η ερώτηση της κ. Αντωνίου 



Προς: Τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, κ. Κωνσταντίνο Γαβρόγλου

Θέμα: «Επιτακτική ανάγκη για την επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων σε όλα τα δημοτικά σχολεία της Π.Ε. Καστοριάς»

Κύριε Υπουργέ,

Πρόσφατα κοινοποιήθηκε μεταξύ άλλων και σε μένα η από 4-9-2018 επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 10ου Δημοτικού Σχολείου Καστοριάς με θέμα ‘Σχολικά Γεύματα’, την οποία και σας επισυνάπτω στην παρούσα. Στην επιστολή αυτή ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων εκφράζει την άμεση ανάγκη να ενταχθεί το 10ο Δημοτικό Σχολείο Καστοριάς στο πρόγραμμα των σχολικών γευμάτων, ενόψει των ιδιαίτερα δύσκολων οικονομικών συνθηκών που βιώνουν οι πολίτες της Π.Ε. Καστοριάς.
Πράγματι,στην πρόσφατη απόφαση σας για την επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων Φ.14/ΦΜ/133730/Δ1/21-8-2018 ΦΕΚ (Τεύχος Β 3508/21-8-2018), όπως και στις προηγούμενες, διαπιστώνει κανείς ότι δε συμπεριλαμβάνονται στο πρόγραμμα πλήθος δημοτικών σχολείων της Π.Ε. Καστοριάς, ενδεικτικά αναφερομένων των δημοτικών σχολείων του Δήμου Νεστορίου, του Δήμου Άργους Ορεστικού, του 4ου, 8ου, 10ου δημοτικού σχολείου Καστοριάς κ.ά.
Επειδή, η επέκταση του προγράμματος των σχολικών γευμάτων θα μπορούσε να αποτελέσει μια σημαντική οικονομική και κοινωνική βοήθεια για τις οικογένειες που κατοικούν στον ακριτικό Νομό της Καστοριάς και σε Δήμους ορεινούς και μειονεκτικούς, όπως αυτός του Δήμου Νεστορίου.
Επειδή, κάτι τέτοιο επιβάλλεται άλλωστε και εξαιτίας των ιδιαίτερα δύσκολων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που επικρατούν στην Π.Ε. Καστοριάς, όπου σημειώνεται ένα από τα υψηλότερα ποσοστά ανεργίας πανελλαδικά.
Επειδή, το μεγάλο ζήτημα της μη σωστής διατροφής των μαθητών μας πρέπει να αντιμετωπιστεί από την Πολιτεία άμεσα και αποτελεσματικά στο σύνολο του και όχι με αποσπασματικές ρυθμίσεις και αποφάσεις.

Κατόπιν όλων αυτών ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Σκοπεύετε να επεκτείνετε την εφαρμογή του προγράμματος των σχολικών γευμάτων σε όλα τα δημοτικά σχολεία της Π.Ε. Καστοριάς, ενόψει των ιδιαίτερα δύσκολων οικονομικών και κοινωνικών συνθηκών που προαναφέρθηκαν;
2. Σε ποιες ενέργειες σκοπεύετε να προβείτε ούτως ώστε να αντιμετωπίσετε συνολικά το ζήτημα της μη σωστής διατροφής των μαθητών των δημοτικών σχολείων της Π.Ε. Καστοριάς αλλά και ολόκληρης της χώρας;