ΑΡΓΟΣ ΟΡΕΣΤΙΚΟΝ

ΟΡΟΠΕΔΙΟ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΕΣΤΙΔΟΣ

ΣΧΟΛΙΚΑ ΓΕΥΜΑΤΑ = ΦΤΩΧΟΠΟΙΗΣΗ

Οι 300 βουλευτές δεν είναι σπατάλη για τη μικρή και πολύπαθη χώρα μας!!

Πότε, λοιπόν, θα μειωθεί ο αριθμός των Βουλευτών;


ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ

Αγαπητοί επισκέπτες του ιστολογίου μας,

Πολλές δημοσιεύσεις-αναρτήσεις μας (κείμενα-φωτογραφίες), είναι πρωτότυπες. Υπάρχουν και αναδημοσιευμένες για τις οποίες αναφέρεται η πηγή.

Επιτρέπεται η χρήση των κειμένων και των φωτογραφιών μας αρκεί να αναφέρεται η πηγή προέλευσης. Σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπουμε τη χρήση αυτών για εμπορικούς σκοπούς.

Πέμπτη 28 Φεβρουαρίου 2019

Σωρεία παραβάσεων εντόπισε ο ΕΦΕΤ

Οι έλεγχοι αυτοί θα πρέπει να πραγματοποιούνται και στα ολοήμερα (δημοτικά-νηπιαγωγεία). Έως σήμερα ο συγκεκριμένος φορέας μόνο οδηγίες και συμβουλές παρέχει...Γιατί άραγε;



Σχεδόν μία στις 10 επιχειρήσεις από όσες ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) έλεγξε μέσα στο 2018 δεν τηρούσε τη νομοθεσία όσον αφορά τα τρόφιμα. Το μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων μη συμμόρφωσης με τη νομοθεσία, το 50,2%, αφορούσε τις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (μαζικής εστίασης), στις οποίες όμως πραγματοποιήθηκαν αναλογικά και οι περισσότεροι έλεγχοι.Το 41% των παραβάσεων που εντοπίστηκαν αφορά τη μη τήρηση των κανόνων υγιεινής, το 20,8% το σύστημα HACCP το οποίο είναι υποχρεωτικό να τηρείται, το 19,2% τη μη σύννομη επισήμανση των προϊόντων, το 10,2% μη ασφαλή προϊόντα και το 2,4% νοθευμένα προϊόντα ή περιπτώσεις εξαπάτησης του καταναλωτή.
Κατά το έτος 2018, οι επιθεωρητές του ΕΦΕΤ πραγματοποίησαν 8.987 ελέγχους σε όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων τροφίμων, με συχνότητα που υπαγορεύεται κατά βάση από ανάλυση της επικινδυνότητας, την οποία πραγματοποιεί ο οργανισμός κατ’ εφαρμογή των προτύπων του ευρωπαϊκού οργανισμού (EFSA). Σε αυτό το πλαίσιο πραγματοποιήθηκαν 6.472 τακτικοί έλεγχοι (ποσοστό 72% των διενεργηθέντων ελέγχων). Οι επανέλεγχοι, 2.052, ανήλθαν στο 22,8% και η διαχείριση έκτακτων περιστατικών, 463, στο 5,2%.
Το μεγαλύτερο ποσοστό των ελέγχων 39,8% πραγματοποιήθηκε σε επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (καφετέριες, καταστήματα μαζικής εστίασης), το 22,6% σε επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου πώλησης τροφίμων, το 15,5% σε επιχειρήσεις που παρασκευάζουν και συσκευάζουν τρόφιμα, το 17,9% σε παρασκευαστές που πωλούν στη λιανική και το 4,2% σε χώρους όπου αποθηκεύονται και μεταφέρονται τρόφιμα.
Σε 544 επιχειρήσεις, δηλαδή ποσοστό 8%, διαπιστώθηκαν παραβάσεις της νομοθεσίας. Μετά τις επιχειρήσεις μαζικής εστίασης που κατέχουν το μεγαλύτερο ποσοστό παραβάσεων (50,2%), ακολουθούν οι παρασκευαστές λιανικής με ποσοστό 16,6%, η λιανική με ποσοστό 14,8%, οι παρασκευαστές – συσκευαστές με ποσοστό 14,6% και τα σημεία αποθήκευσης με ποσοστό 3,8%. Συνολικά έγιναν 164 κατασχέσεις μη ασφαλών τροφίμων (72 τόνοι προϊόντων), ανεστάλη η λειτουργία 4 επιχειρήσεων, επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις σε 554 επιχειρήσεις και ποινικές κυρώσεις σε 31 επιχειρήσεις.
Ο ΕΦΕΤ συνιστά στους καταναλωτές να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν προμηθεύονται τρόφιμα και σε περίπτωση υποψίας παραπλάνησης να επικοινωνούν με τον φορέα.
Καλό τσίκνισμα αλλά με μέτρο!

Δεν υπάρχουν σχόλια: