Πέντε νέα υπερ-πανεπιστήμια, συγχωνεύσεις ΤΕΙ αλλά και προσθήκες νέων τμημάτων, συνθέτουν το «παζλ» των νέων δεδομένων που διαμορφώνονται στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Σύμφωνα με την εφημερίδα «Έθνος», όπως προκύπτει από το πολυνομοσχέδιο που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Παιδείας, σε πέντε ιδρύματα ιδρύονται νέες σχολές και τμήματα -όπως η νέα Νομική της Πάτρας- που θα είναι ιδιαίτερα ελκυστικά για τους υποψηφίους.
Στο πεδίο του εξεταστικού συστήματος, πάντως, δεν αλλάζει κάτι πέρα από όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Ζητήματα και αντιδράσεις, ωστόσο, προκύπτουν σε διάφορα θέματα, όπως το πώς θα αντιστοιχηθούν τα πτυχία των αποφοίτων των ΤΕΙ που καταργούνται.
Οι εγγεγραμμένοι φοιτητές των τμημάτων των ΤΕΙ που καταργούνται και δεν έχουν ολοκληρώσει όλες τις απαιτούμενες από το πρόγραμμα σπουδών υποχρεώσεις για τη λήψη πτυχίου, εντάσσονται αυτοδίκαια στα νέα τμήματα, με δικαίωμα να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους.
Σε όλα τα Πανεπιστήμια ιδρύονται και Πανεπιστημιακά Ερευνητικά Κέντρα.
Η Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας καταργείται και εντάσσεται στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής.
Το τμήμα Κοινωνικής Διοίκησης και Πολιτικής Επιστήμης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κατανέμεται σε τρία νέα τμήματα που εντάσσονται στη Σχολή Κοινωνικών, Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών. Στο πολυνομοσχέδιο περιέχονται και οι διατάξεις για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ, χωρίς τροποποιήσεις από το σχέδιο το οποίο κοινοποιήθηκε πριν μερικές ημέρες. Άρα, οι μαθητές που φοιτούν τώρα στη Γ' Λυκείου πρέπει να γνωρίζουν ότι φέτος δεν θα συμπληρώσουν το πρώτο μηχανογραφικό τον Ιούνιο, αλλά τον Οκτώβριο.
Από τα επόμενα χρόνια, όμως, θα συμπληρώνουν το πρώτο μηχανογραφικό μέχρι τις 30 Ιουνίου κάθε έτους και θα έχουν περιορισμένες επιλογές, οι οποίες δεν θα ξεπερνούν τις 10. Όσοι δεν υποβάλλουν την πρώτη δήλωση προτίμησης, χάνουν το δικαίωμα εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση με ή χωρίς εξετάσεις για το αμέσως επόμενο Ακαδημαϊκό έτος από το σχολικό έτος αποφοίτησής τους από το λύκειο.
Οι υποψήφιοι που δεν θα έχουν την τύχη να μπορούν να εισαχθούν σε τμήματα χωρίς εξετάσεις αναγκαστικά θα λαμβάνουν μέρος στις Πανελλαδικές. Για την εισαγωγή μέσω των Πανελλαδικών Εξετάσεων ισχύουν:
α) προσμετράται σε ποσοστό 90% ο μέσος όρος των βαθμών στα τέσσερα πανελλαδικά εξεταζόμενα μαθήματα του οικείου επιστημονικού πεδίου και σε ποσοστό 10% ο βαθμός του απολυτηρίου της Γ' Τάξης
Οι μαθητές της φετινής Β' Λυκείου πρέπει να ξέρουν κατ' εξαίρεση, για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση κατά το ακαδημαϊκό έτος 2020-2021, υπολογίζεται μόνο ο μέσος όρος των τεσσάρων πανελλαδικά εξεταζόμενων μαθημάτων
Ο νέος χάρτης των ΑΕΙ
Αυτά είναι τα πέντε υπερ-πανεπιστήμια
- Διεθνές Πανεπιστήμιο τη Ελλάδος (ΔΙΠΑΕ)
- Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας
- Μεσογειακό Πανεπιστήμιο Κρήτης
- Πανεπιστήμιο Πατρών
- Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου
Οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί
«Μπόνους» στους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς έδωσε ο υπουργός Παιδείας, με δύο διατάξεις που τους αφορούν. Με την πρώτη ορίζεται σε 45 λεπτά η διδακτική ώρα σε φροντιστήρια και ιδιωτικά σχολεία, που έως τώρα ήταν 60 λεπτά. Αποτέλεσμα είναι ότι οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να παίρνουν το 25% περισσότερα ένσημα και αμοιβές.
Με τη δεύτερη δίνει τη δυνατότητα σε όσους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς δουλεύουν λιγότερο από 8 ώρες σε ιδιωτικά σχολεία, να μπορούν να δουλέψουν παράλληλα και σε φροντιστήρια άλλης εκπαιδευτικής διεύθυνσης ώστε να έχουν αυξημένο εισόδημα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου