kathimerini.gr
ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΛΑΚΑΣΑΣ
Η «πανεπιστημιοποίηση» των ΤΕΙ και η αναγνώριση ως ισότιμων με τα ΑΕΙ των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων ιδιωτικών κολεγίων θα καταφέρουν ένα ακόμη πλήγμα στο αξιοκρατικό σύστημα της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, όπως αυτό δομήθηκε από το Σύνταγμα. Αυτό αναφέρει η Σύγκλητος του ΑΠΘ, έπειτα από «άτυπη ανοικτή συνεδρίαση», όπως χαρακτηρίστηκε από την ηγεσία του Ιδρύματος, με τη συμμετοχή φοιτητών και διοικητικών υπαλλήλων. Επίσης, η Σύγκλητος τάσσεται κατά των διαγραφών των «αιώνιων» φοιτητών.
Ειδικότερα, η Σύγκλητος τονίζει πως «έντονη είναι, ως ακαδημαϊκοί δάσκαλοι, η εναντίωσή μας στην κατοχύρωση επαγγελματικών δικαιωμάτων σε αποφοίτους κολεγίων, και μάλιστα ισοδύναμων με τα δικαιώματα που αναγνωρίζονται στους αποφοίτους των ΑΕΙ, για τον λόγο ότι τα κολέγια δεν λειτουργούν με ακαδημαϊκές εγγυήσεις παροχής διδακτικού και ερευνητικού έργου αντίστοιχου αυτών στα ΑΕΙ της χώρας». «Αποτελεί προσβολή στην προσπάθεια των παιδιών μας, που εισάγονται μετά πολλών κόπων στα πανεπιστήμια, να βλέπουν συναδέλφους τους, είτε των ΤΕΙ είτε των κολεγίων, να τους ανταγωνίζονται επί ίσοις όροις στην αγορά εργασίας εξαιτίας μιας άδικης κρατικής ρύθμισης. Δεν είμαστε διατεθειμένοι να ανεχθούμε άλλες εκπτώσεις στις αρχές της αξιοκρατίας και της ισότητας στην ανώτατη εκπαίδευση στη χώρα μας», προσθέτει.
Οσον αφορά την πρόθεση της ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας για θέσπιση ορίου φοίτησης (το λεγόμενο ν+2, όπου ν ο ελάχιστος χρόνος σπουδών κάθε σχολής) και τις διαγραφές φοιτητών από τα ΑΕΙ μετά τη συμπλήρωση του ν+2, η Σύγκλητος ομόφωνα εξέφρασε την αντίθεσή της. Η Σύγκλητος κινείται στο πλαίσιο των αποφάσεων της Συνόδου Πρυτάνεων ως προς τον σχεδιασμό του υπουργείου για αλλαγές στη λειτουργία των ΑΕΙ, όπως θα αποτυπωθούν σε ν/σ που σχεδιάζεται να κατατεθεί έως το τέλος του έτους. Πριν από αυτό, βέβαια, η ηγεσία του υπουργείου σχεδιάζει την κατάρτιση ν/σ «σκούπα», στο οποίο θα συμπεριληφθούν εκκρεμότητες, που απαιτούν άμεση νομοθετική ρύθμιση.
Έντυπη
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου