Από την έντυπη έκδοση του Ελεύθερου Τύπου
Όπως και με την εστίαση, όσο καλή πρόθεση και αν είχε κανείς, δεν καταλάβαινε αν ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν υπέρ ή κατά του ανοίγματος, έτσι ακριβώς και με τα σχολεία, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αποφεύγει να ξεκαθαρίσει τη στάση του.
Με την ίδια δημαγωγική στάση που ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετώπισε όλες τις κινήσεις της κυβέρνησης στη διαχείριση της πανδημίας, αντιμετωπίζει και το άνοιγμα των σχολείων. Όχι υπέρ, για να μη φανεί ότι σέρνεται πίσω από κάποια κυβερνητική επιλογή, όχι κατά για να μη δυσαρεστήσει τους πολλούς που θέλουν τα σχολεία ανοικτά, όπως ήθελαν και την εστίαση. Αντ’ αυτού, υψηλοί τόνοι, τσιτάτα και κορόνες, μπας και θολώσει τα νερά…
«Αποδεικνύεται πως η κυβέρνηση και η υπουργός Παιδείας επιδεικνύουν μια τρομακτική ανεμελιά στο να προτάξουν παρεμβάσεις και λύσεις για την προστασία και των μαθητών και των εκπαιδευτικών», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνάντηση που είχε χθες με τη Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας και υποστήριξε ότι «τα σχολεία ανοίγουν όπως έκλεισαν χωρίς να έχει γίνει τίποτα στο μεσοδιάστημα που να δημιουργεί μια αίσθηση μεγαλύτερης ασφάλειας».
Επειδή όμως αντιλαμβάνεται πλέον ότι οι πολλοί έχουν αποδεχθεί τα self tests, δεν τα απέρριψε όπως έκανε σε παλαιότερες δηλώσεις του, δεν επανέφερε fake news όπως τότε που μιλούσε για φωτογραφικό διαγωνισμό υπέρ της Siemens, αλλά η Siemens δεn συμμετείχε καν στο διαγωνισμό, αλλά τα χαρακτήρισε «χρήσιμο εργαλείο αλλά τελείως συμπληρωματικό, δεδομένου ότι δεν έχουν και πολύ υψηλή ευαισθησία».
Κατά τα λοιπά, υποστήριξε ότι «πρέπει να υπάρξει άμεσα μια διαδικασία δρομολόγησης προσλήψεων στην Πρωτοβάθμια και τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση», εκτίμησε ότι «αν δεν υπάρξει ένα σοβαρό πρόγραμμα τουλάχιστον 15.000 προσλήψεων το επόμενο διάστημα σχεδόν το 1/3 των εκπαιδευτικών στην Πρωτοβάθμια την επόμενη χρονιά θα πρέπει να είναι αναπληρωτές», ενώ σημείωσε «ότι ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών κατά προτεραιότητα σε όλες τις βαθμίδες θα έπρεπε να είναι ένα μέλημα της κυβέρνησης που δεν έγινε».
Μπορεί να μην είπε κάτι για τη Siemens, είπε ωστόσο ότι η κυβέρνηση «επιδεικνύει εξαιρετική επιδεξιότητα στο να προωθεί συμβάσεις με εταιρίες όπως η Cisco». Ψέλλισε μάλιστα κάτι για επιβάρυνση του δημόσιου ταμείου, λες και υπάρχει ιδιωτική εταιρία να αναλάβει το έργο της τηλεκπαίδευσης χωρίς να πληρωθεί, ενώ άφησε ερωτηματικά και για χρήση προσωπικών δεδομένων, χωρίς να εξηγήσει ή να δώσει περισσότερες πληροφορίες για την αιχμή που άφησε.
Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας της ΔΟΕ, Σταύρος Πετράκης, τόνισε πως ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών «απέχει πολύ από το να ολοκληρωθεί». Και την ίδια στιγμή που κατηγορούσε την κυβέρνηση επειδή προχωρά στο άνοιγμα του σχολείου, είπε ότι «η τηλεκπαίδευση δεν μπορεί να υποκαταστήσει τη διά ζώσης διδασκαλία». Για το πρόγραμμα προσχολικής εκπαίδευσης, που η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ άφησε στα λόγια, ο κ. Τσίπρας ευχήθηκε να γίνει πραγματικότητα, κατηγορώντας παράλληλα την κυβέρνηση ότι δεν ενδιαφέρεται για τη δημόσια εκπαίδευση.
Στη συνάντηση του κ. Τσίπρα με το Δ.Σ. της ΔΟΕ, έγινε από τον γενικό γραμματέα της ΔΟΕ κ. Πετράκη εκτενής επίθεση κατά του εργασιακού νομοσχεδίου, παρά το γεγονός ότι παραδέχθηκε ότι ακόμα δεν έχει τεθεί σε διαβούλευση και δεν έχει δει το φως της δημοσιότητας.
Και μπορεί η ανακοίνωση που έβγαλε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ για το εργασιακό νομοσχέδιο να είναι εξαιρετικά αδύναμη και να προκαλεί εύκολα την ερώτηση «γιατί τόση φασαρία», οι παρασκηνιακές κινήσεις της Κουμουνδούρου όμως δίνουν την απάντηση.
Η κ. Αχτσιόγλου παραδέχθηκε με κυνισμό, που δεν άντεξε ούτε η ίδια αργότερα και γι’ αυτό επιχείρησε να ανασκουμπωθεί, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βλέπει την πανδημία σαν ευκαιρία και επενδύει πολιτικά στη συνέχιση της κρίσης. Άλλοι ωστόσο μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν ότι η πανδημική κρίση -και όχι η πανδημία- βρίσκεται μάλλον στο τέλος της. Και αναζητούν την επόμενη «ευκαιρία» να κάνουν αισθητή την παρουσία τους. Και σκέφτηκαν ότι το εργασιακό είναι το θέμα που θα ενισχύσει και αργότερα θα αντικαταστήσει την πανδημία στην αντιπολιτευτική στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Αλλά επειδή στις ηγεσίες των συνδικαλιστικών οργάνων ο ΣΥΡΙΖΑ ή δεν υπάρχει ή είναι εξαιρετικά αδύναμος, τώρα προσπαθεί να δημιουργήσει ευκαιριακές συμμαχίες με συνδικαλιστές της ΠΑΣΚΕ ή ακόμα και της ΔΑΚΕ (στους συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ δεν απευθύνεται, διότι εκεί η «πόρτα» είναι διαρκής και μόνιμη).
Οι συναντήσεις αυτές, λοιπόν, του κ. Τσίπρα με τις συνδικαλιστικές ηγεσίες δεν έχουν μόνο χαρακτήρα ενημέρωσης του αρχηγού ή σήματος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ στηρίζει τους αγώνες τους, αλλά γίνεται και προσπάθεια η συζήτηση να πάει βαθύτερα, με τον κ. Τσίπρα να «εξηγεί» ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει δεσπόζουσα θέση στο χώρο από την Κεντροδεξιά και προς τα αριστερά και θα είναι προς όφελος και των συνδικαλιστικών στελεχών να δουν θετικά το ενδεχόμενο συνεργασίας συμπόρευσης και συντονισμού των ενεργειών. Συμπόρευσης για τους ΠΑΣΚίτες που, όπως το έκαναν ήδη αρκετά μεσαία ή και κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ ή του Κινήματος Αλλαγής, πέρασαν στον ΣΥΡΙΖΑ ή συντονισμού των ενεργειών με όσους ΔΑΚίτες τάσσονται απέναντι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου